19. festival dokumentarnega filma ali kako iz dokumentarca narediš propagandni film

(Foto: iStock/epa/STA)

Amnesty International, Laibach in Majda Širca so mojstri dvoumnosti ter zagovorniki več resnic. Naloga ustvarjalca dokumentarnega filma je v tem, da uspešno premosti vrzel med zgodovinskimi okoliščinami in njihovo sodobno aktualnostjo. Ko avtorju to ne uspe, ali osnovno idejo celo zlorabi, je dokumentarec fikcija, kot vsaka druga. Če je nezmožen podati sporočilo, ki bi bilo v skladu z realnostjo, si avtor sam odvzame možnost, da o tem svetu kaj zaupanja vrednega pove.

Kdor si je ogledal nekatere zanimivosti 19. mednarodnega festivala dokumentarnega filma, je bil lahko priča zlorabi dokumentarnega filma, ki naj bi družbi pomagal pri soočenju z resničnostjo in prispeval k skupni refleksiji, ki družbi omogoča, da napak preteklosti ne bi več ponavljala. Dokumentarec o obisku Laibacha v Severni Koreji Dan osvoboditve, Sedem grehov in vrlin Majde Širca ter vpletanje organizacije Amnesty International, ki dokumentarne filme boja za človekove pravice zlorablja za homoseksualni aktivizem, so tipični primeri preizkušanja meja, do katerih se ljudje pustijo zlorabljati levičarskim aktivistom za njihove ideološke in propagandne namene.

Franci Donko (foto: osebni arhiv).

Svetovna vizija krasnega novega sveta levičarskih aktivistov sovpada z nostalgijo za propadlimi totalitarnimi režimi in čustveno navezanostjo na čas, ki se ne bo ponovil. Amnesty International je aktivistična organizacija, ki se je sprva borila za pravice obsojencev zaradi slabih razmer po zaporih, zadnja leta pa je postala orodje v rokah homoseksualnega lobija, ki ne priznava, da obstajata ženski in moški spol, ki otroke uči, naj si sami izberejo svoj spol, nerojenim otrokom pa ne priznava pravice do življenja. Svojo ideologijo vsiljujejo prek različnih “programov” po šolah, očitno pa pred njimi ni varen niti filmski festival. Letos smo lahko videli, da sponzorirajo tudi filmski festival, kjer so z aktualiziranjem nagrajenega filma Nisem tvoj zamorec širili homoseksualno propagando in teorijo spola.

Laibachov koncert v Pjongjangu, o katerem so posneli dokumetarni film, je žalitev zdrave pameti, vendar je hkrati tudi reklama za totalitarni komunistični sistem Severne Koreje, ki je »utopija, ki deluje«, kot je povedal nihov predstavnik Ivan Novak. Gre za žalostno (samo)promocijo na račun trpljenja zatiranega naroda, ki ga Laibach seveda ni obsodil. Zanimivo je, da tudi Majda Širca s Sedmimi grehi in vrlinami počne podobno. Precej očitno reklamira nek čas, ki se ne sme več vrniti.

“Nekdo je očitno čisto vesel, da je dobil dron za snemanje. Kaj ima pa to z grehi nisem čisto prepričan. Mogoče je to napuh?” Tako je zapisal komentator na spletni strani, ki je objavila novico o dokumentarcu Majde Širca Sedem grehov in vrlin. Nekdanja ministrica za kulturo spada v krog propadlih politikov LDS, ki so svoje ambicije povezali še okrog ene propadle zgodbe – stranke Zares Gregorja Golobiča. Nato so poniknili v ozadje, na dobro plačane svetovalne pogodbe in varne javne službice, od koder nas vztrajno potiskajo nazaj v preteklost, ki smo se je komaj za silo otresli. Pri tem niso uspešni zaradi svojih sposobnosti, ampak preprosto zato, ker demokratično čuteči ljudje, ki smo, hvala Bogu, še vedno v večini, storimo premalo ali nič.

Majda Širca je od leta 2012 zaposlena v dokumentarnem programu RTV Slovenija. Lani je dokončala dva filma o zgodovini ženskega gibanja, na letošnjem festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu pa je bilo moč videti dva filma Sedem, ki po njenih besedah prek dvoumnosti in različnih asociacij razvijata štirinajst zgodb o grehih in vrlinah.

Je vojni zločin res “hoja po robu”?
Prvi del dokumentarnega filma Majde Širca se v pravičnosti dotakne tudi zločina nad zakoncema Hribar z gradu Strmol in se zaključi s komentarjem avtorice: “V vojni je pravičnost povsod in je ni nikjer. S hojo po robu in čez pomeni greh tudi vzvod za upor, krepost pa iluzijo. Ne jeziti se, lahko pomeni tudi biti tiho. Videti samo en prav, eno pravičnost, lahko pomeni ne dvomiti. Podrediti se razumu lahko pomeni potlačiti čustva. Ljubezen pomeni tudi težo izbire. Biti zmeren pomeni rezati krila. Biti pravičen pomeni tudi biti krivičen. Res, meje je težko postaviti brez kontekstov, hitro preidejo v svoje nasprotje.”

Dokumentarec Majde Širca se ob besedah iz komentarja razkrije kot tipična propaganda Kučanove zahteve po “več resnicah” in nostalgija po sistemu, kakršne hodijo v trpeče dežele občudovat skupina Laibach in tisti iz Združene levice, Amnesty International pa molči in se raje poteguje za privilegije homoseksualnega lobija, od katerega ima velike finančne koristi. Grehi in kreposti, kakor nam jih predstavi Majda Širca, so za novodobne levičarske aktiviste težko otipljivi in izmuzljivi etični pojmi, ki jim vztrajno vsiljujejo novi pomen in pripisujejo sodobnost, čeprav so brez barve, vonja in okusa ter v resnici spadajo v preteklost, v svet več resnic Milana Kučana.

Franci Donko

 • Spomenka

  Maloumni dopisovalec se pač ravna po glavnem geslu Nove tv; več ko je laži, več ko je blatenja, bolj je članek všeč pod-petkovskim novinarskim kreaturam, ki urejajo portal. Je pa vse bolj očitno, da shizoti iz noriškega kraljestva ne morejo brez Kučana, kolikor razumem, je on gonilna sila vseh dokumentarcev. Razen seveda tiste Dežmanove lepljenke, ki je pokazala ustaše iz Hude jame in skalpe njihovih žrtev

  • Slovenec 33

   Nisem si mislil, da ste se topoumni produkti usmerjenega izobraževanja že tako razmnožili, da tudi po Novi dokazujete svojo podlost in pritlehnost.
   S pikami na nivoju številke čevljev ste kreature pripadnikov ene najbolj morilskih religij v zgodovini človeštva res pomilovanja vredni.
   Islam je v svoji 1300 letni zgodovini pobil nad 600 mio. ljudi, komiji – levaki, vaši vzorniki, kar vam vaši predhodniki nedvoumno so pa so v dobrih 100 letih pobili le 200 mio. ljudi, zelo intenzivno delate, kajne.
   Za refernco, obe svetovni vojni sta pozročili le 75 mio žrtev na obeh straneh.
   Obe najbolj morilski religiji vse, ki pridejo z njuima v stik potiskata v mračnjaštvo in fevdalizem in to vam je izgleda svetli cilj, kar se vidi na vodilnih državah. V S. Koreji je dinastija KIM na oblasti in na Kubi dinastija CASTRO:

   • Franc Novak 1979

    Za referenco, noben ni uspel pobiti toliko ljudi, kot ljudje v imenu katoliške vere, saj so nekatere narode kar iztrebili (Inki, Azteki) masakrirali po Afriki, Filipinih, V Avstraliji, no da ne pozabim pe BV in seveda kar Evrope. In ker je bilo v tistih časih na svetu dosti manj ljudi, bi bili podatki o žrtvah v procentih svetovnega prebivalstva največji ravno pri katoliških rabljih.

    • Slovenec 33

     Spet eden od topoumnih produktov usmerjenega izobraževanja prodaja meglo.
     Daj preberi kakšno literaturo iz tega področja, fdv res nima vedno prav in zato posledično tvoje trditve ne držijo.
     Meglo pa delaš kajne.
     Levaško (komi) pravilo ponavljanja laži, da bi ta s ponavljanjem postala resnica v informacijski dobi ne drži več, neglede na agitprop fdvizma in vas njegovih sledilcev.

     • Franc Novak 1979

      klerofašistek, kje si pa našel podatke o 600 milijonov mrtvih, ki naj bi jih pobili muslimani? Sicer pa so jih katolibani pobili vsaj 300 milijonov, in od tega v Sloveniji med WWII 8.329.

      Domnevno število žrtevkomunističnega nasilja:

      V uvodu izdajatelj Stéphane Courtois ugotavlja, da »so se komunistične vladavine (=režimi) pokazali kot uveljavljanje množičnega zločinstva v polnem razcvetu tega načina vladanja.« Trdi, da znaša število smrtnih žrtev tega sistema skupaj 94 milijonov.[2]

      Razčlenitev števila smrtnih žrtev, ki jo podaja Courtois, je naslednja:

      65 milijonov na Kitajskem
      20 milijonov v Sovjetski zvezi
      2 millijona v Kambodži (Kampučija)
      2 millijona v Severni Koreji
      1,7 milijona v Afriki
      1,5 milijona v Afganistanu
      1 milijon v komunističnih državah Vzhodne Evrope
      1 milijon v Vietnamu
      150.000 v Latinski Ameriki (večinoma Kuba)
      10.000 smrti »povzročenih z dejavnostjo komunističnih strank, ki še niso na oblasti.

      kar je pol manj, kot si napihnil. Isto je z povojnimi žrtvami, ko si kar izmišljujete številke, kvizlingi.

  • rubec

   Sklep v treh točkah:
   1.Omalovažuješ roman ki ga je spisal Janez Janša, ki mimogrede ni samo fikcija kot si ti misliš če sploh misliš, saj je podlaga zanj bila arhivsko gradivo.
   2.Bodi raje hvaležen ker nam njegovo pisanje prikazuje, da smo slovenci imeli svojo zgodovino veliko prej preden je Kardelj ukradel svoj prvi moped.
   3. Bedak.

  • Olga

   Resnica, boli??? Blatenje, laži???? Kdo je večji mojster kot levaki? Zaradi njih so polni rudniški jaški in zapori!!!! Sramota, da se sploh oglašate, kockarji!

  • rrrrr

   Spomenke vseh dežel, združite se!
   (pa na Hribarjevega Tinčeta ne pozabite. Čeprav je baje dec)

   • tohuvabohu

    A to je tisti učenec Dušana Pirjevca, partizanskega klavca?

  • novaknovak

   da ti nis to zamenjala s kakim delom al pa dnevnikom? baje je petrič že veliko nebodiga treba zabrisal na cesto. in ste tiho. in še jih bo..pa kar naj..nobene škode

  • karpelec

   Lepo je , če taki veleumi razsvetljujejo naša dopisovanja in popestrijo prispevke tako, da ne izgledajo vsi maloumni in šizofreni in , da pritegnejo tudi take brihte iz daljne preteklosti, ko se je videlo in gledalo s 50 odtenki rdeče.

   • Nata

    ++++++++++

 • Olga

  Širca, Janković … vrsta prostitutov v politiki..! Revolucija izkoristi in odvrže!

  • rrrrr

   Majda Širca je kraški Tito!

 • Anton

  Odkar je nova 24 so komunisti napeli vse sile da ohranijo svoje krvave zvezdice.
  Resnica je že prišla na plan samo še priznati jo morajo.

  • Franc Šink

   Sedaj so te krvavo rdeče zvezde postale roza barve.

   • novaknovak

    ker ko je bila rdeča zvezda na oblast, so tiste roza v zapore, na gole otoke metal, pa jih mlatil k vole. ne bom rekel, da je bilo to prav, vendar ravno te čase, zgleda, pogrešajo. pa jih razum, če moreš…

 • AboutTown

  Zakaj pa vrla in neomadeževana domobranska desnica ne posname dokumentarca?
  Takega, kjer bi vladal Josip Ivan Janša ovit ve brezmadežno belino, spodaj pa bi bile zelene livade in krščansko/statistično pravilne družine (fotr+mat+sin+hči)… to bi bilo zelo lepo!

  • tarantela

   Si pozabu, da se mora samo enkrat poročit in ne ločit in spet poročit z drugo!

   • AboutTown

    Ja. Pozabil sem…

    • rrrrr

     Vidva z Bautijem sta pa ljubček in ljubica. Kot bi se pri šestih nehala razvijati. Pa-pa.

   • novaknovak

    a da je bil dvakrat poročen? a tud klinika tam spodaj še deluje?

 • Nejc Ornik

  Bogu hvala za Novo24TV, ki se z nekaterimi drugimi demokratičnimi mediji trudi razkrivati resnico. Franci Donko, dokler te v nič dajejo razne “Spomenke” in uni z zvezdo, si na pravi poti.

  • rrrrr

   Huje bi bilo, če bi te taki hvalili. Kot najboljšo kuharico vampov po receptu iz zaprtih udbovskih arhivov.

 • rrrrr

  Šef Hitlerjeve nacional- socialistične delavske partije dr. J. Gebels, zadolžen za propagando proslulega nacizma je nekoč dejal nekako takole:
  ,,Tisčkrat ponovljena laža sčasoma postane resnica.”

  Šef Kučanove komunal-socialistične delavske udbo parije Mile Šetinc, zadolžen za propagando proslulega komunizma na RTVSLO, je nekoč dejal nekako takole:
  ,,Lažite, lažite in še enkrat lažite. Nekaj se bo že prijelo..”

 • Gru

  CAR Donko konca clanek z Milanom in misli da so eticni pojmi = vera ;)

 • xtc

  Težava vseh teh levo elitnih blodnj je v tem;da nebo nobenega NWO mpak odhod v kamneno dobo ne pa v neko novo družbo_prišlo bo degradacije;človeštva če to uspe oz: povrnjeni bomo v pra vek in tudi bedakom ;ki forsirajo to nebo premoženje rabilo dosti saj bo brez vrednosti takrat

 • dob

  Odličen članek!

 • črnaovca

  Očitno ni Možina edini manipulator

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!