Ali bo sodobna medicinska etika uvedla nacistične metode odločanja o življenju otrok?

(Foto: iStock)

Praznik nedolžnih otrok, ki ga katoličani obhajamo 28. decembra, je za sodobno družbo čas spraševanja vesti, v katerem bi se iskreno ozrli na naš odnos do življenja. Ob mnogih političnih odločitvah, uperjenih proti pravici do življenja in nerojenim otrokom, smo bili kristjani pripravljeni gledati stran ali celo sodelovati pri njihovem sprejemanju, za kar bi nas moralo postati pošteno sram.

Betlehemska morija
Najbrž ni nikogar med nami, ki ne bi poznal svetopisemske zgodbe, v kateri Modri z Vzhoda sprašujejo po novorojenem Judovskem kralju. Zvezda, ki krasi vsake jaslice po naših cerkvah, na prostem in po domovih, jih je pripeljala najprej v Jeruzalem.

“Ko je judovski kralj Herod slišal o novorojenem judovskem kralju, se je silno prestrašil. Zbal se je za svoj kraljevski prestol. Sklical je velike duhovnike in pismouke ter jih spraševal, kje neki bi mogel biti rojen ta judovski kralj, o katerem govorijo Modri. Pismouki so mu povedali, da je prerok Mihej napovedal, da se bo Kristus, vojvoda in pastir, rodil v Betlehemu v Judeji. Herod je Modre z Vzhoda poklical k sebi in jih natančno spraševal o zvezdi, ki jih je vodila in jim naročil, naj gredo v Betlehem, počastijo novorojenega judovskega kralja, potem pa naj se vrnejo in mu poročajo, ker bi ga tudi sam rad šel počastit.

V resnici pa je v svojem srcu sklenil, da bo otroka umoril. Modri so nadaljevali pot proti Betlehemu, kjer so Jezusa počastili in mu izročili svoje darove. Na božji opomin pa se niso vrnili k Herodu. Ta jih je nekaj časa čakal, potem pa, ko je sprevidel, da jih ne bo, je izpeljal krut načrt: dal je v Betlehemu in okolici pomoriti vse dečke, dveletne in mlajše, misleč, da bo med temi tudi tisti novorojeni kralj, o katerem so govorili Modri z Vzhoda. Ta peklenski načrt mu je spodletel, kajti Bog je po svojem angelu Jožefu velel, naj vzame dete in njegovo mater ter se umakne v Egipt, dokler kruti Herod ne umrje,” zgodbo iz Matejevega evangelija povzema revija Ognjišče.

Brezčutni sodobni Herod še vedno pobija naše novorojence
Kljub vsemu tehnološkemu napredku pa smo danes še vedno ujetniki zlagane razlage 55. člena Ustave RS, ki svobodno odločanje o rojstvih svojih otrok razlaga kot pravico do končanja življenja nerojenih otrok, kar je za ustavno sodišče povsem neprimerno, za zagovornike pa skrajno egoistično in moralno sprevrženo. Zdaj, ko imamo novo zasedbo ustavnega sodišča, močno upam, da bo sporna razlaga 55. člena ustave popravljena, za začetek morda z ločenim mnenjem.

Kam nas pelje sodobna kultura smrti?
Mogoče se še spomnite razprave o ubijanju novorojenčkov izpred nekaj let, ki sta jo v Journal of Medical Ethics načela Alberto Giubilini in Francesca Minerva. Izjavila sta, da bi “starši morali imeti pravico zahtevati od zdravnika, naj ubije novorojenčka, saj so novorojenčki moralno nepomembni”.

Alberto Giubilini in Francesca Minerva sta v članku z naslovom Splav po rojstvu: zakaj bi novorojenček živel? (ne)hote? podprla znano nacistično prakso rasne selekcije novorojenčkov. Ob tem je treba poudariti, da sta takšno, proti pravici do življenja uperjeno besedilo napisala filozofa in ga objavila v strokovni reviji o medicinski etiki (Journal of Medical Ethics).

V svojih grozljivih razmišljanjih ugotavljata, da novorojenček še ni prava oseba in nima moralne pravice do življenja. “Moralni položaj novorojenčka je enak tistemu od fetusa v tem smislu, da nobeden od njiju še nima lastnosti, ki upravičujejo moralno pravico do življenja. Oba sta človeški bitji in potencialna oseba, vendar nobeden ni oseba v smislu bitja, ki ima moralno pravico do življenja,” sta po poročanju The Telegraph pred leti zatrjevala Giubilini in Minerva. Kot upravičen primer uboja rojenega otroka sta navedla Downov sindrom. “Vzgoja takšnih otrok je breme za družino in družbo, saj njihova nega veliko stane,” sta takrat ugotavljala Giubilini in Minerva.

Iz tega sta izpeljala ugotovitev, da bi morali imeti starši pravico, da zdravniku naročijo, naj ubije otroka, če je ta nezaželen ali kakorkoli bolan. To dejanje sta imenovala “splav po rojstvu”. Skrajni levičarski, homoseksualni in lezbični aktivisti danes po klinikah Planned Parenthooda po Ameriki in Evropi zagovarjajo podobne nazore o pravici do življenja, kot je to zagovarjal in celo prakticiral nacistični režim.

Franci Donko

Nedolžni otroci: praznično spraševanje vesti
Praznik nedolžnih otrok, ki ga katoličani obhajamo 28. decembra, je za sodobno družbo čas spraševanja vesti, v katerem bi se iskreno ozrli na naš odnos do življenja. Ob mnogih političnih odločitvah, uperjenih proti pravici do življenja in nerojenim otrokom, smo bili kristjani pripravljeni gledati stran ali celo sodelovati pri njihovem sprejemanju, za kar bi nas moralo postati pošteno sram.

Tudi izgovor, da gre za težke teme, nedorečenost in pravno praznino, ne more biti alibi za izgovarjanje, da sodobne družbene izbire včasih niso idealne in se lahko kristjan z vsemi enako sprijazni. Odmaknjenost sodobne slovenske in evropske družbe od svetopisemskega konteksta spoštovanja življenja je na trenutke prav neverjetna.

Morda je ta slepota značilna za sodobno družbo vseenosti. Družbo, ki ne vidi razlike med prinašalci zlata, kadila in mire novorojenemu Jezuščku in med novodobnim “Herodom”, ki misli, da lahko svojo oblast utrjuje s pobijanjem novorojencev, rešitev pa išče v socialnih eksperimentih z družino in civilizacijo. Na čigavi strani je večinsko katoliški slovenski narod?

Franci Donko

 • ahnenpass

  Večinsko katoliški narod, kje, a v Sloveniji?

  Vi ne veste kaj govorite, brez zamere, ampak to enostavno ni res, še katoliška cerkev ne trdi kaj tako nezaslišano neresničnega. Članstvo upada, na volitvah jih enostavno ni, ja komaj še kje najdejo kakšne vernike, po nobeni logiki nismo katolibanska džamaherija.

  • AlojzZ

   Ja, res je. Sicer pa že pospešeno vadite: “Allahu Akbar!”, kajne?

   • Miss Piggy

    Nikoli, nikoli ne bi molila Boga, ki od svojih vernikov zahteva ubijanje drugih ljudi.

   • ahnenpass

    Ne omenjaj božjega imena zaman.

  • Anton

   Za drugi sveti večer bom molil tudi zate.

   • ahnenpass

    Potem prosi Boga, da naj ti pomaga nehati moliti zame.

  • Miss Piggy

   Dvigni kamen, tam sem, razcepi poleno, tam me boš našel. Kaj nam bo institucija cerkve, če se je že čisto pokvarila? Bog ne rabi ne cerkve in ne zlata. Če bi ga hotel bi si ga lahko sam naredil, pa si ga ne.

   • AlojzZ

    Ljuba Miss Piggy,
    malo spremeni mišljenje. Cerkev se ni pokvarila, le ljudje v Cerkvi, predvsem v vodstu so postali problematični. Pa je bilo Bogu zadosti pa je poslal v EU živet islamiste pa bodo bolj spoštovali življenje … pa to je moje mnenje.

    • Miss Piggy

     Še manj ga bodo, ker uporabnik Sadako je v en komentar napisal, da so zadavili odraslo hčerko, ker je seksala s sorodnikom od Maxa Mosleya. Tako, da mislim, da bo še manj spoštovanja življenja, predvsem ženskega.

    • ahnenpass

     Ljudje so se pokvarili.

   • ahnenpass

    Cerkev ni ustanova ampak oblika skupnosti, Bog hoče, da živimo in čutimo kot njegova cerkev.

 • ahnenpass

  Ne bi se spuščal v biblično zgodbo o Herodotovih novorojenčkih, že zato, ker za časa Jezusa niso poznali Matičnega urada in rojstnih listov, blage veze niso imeli katera kokla je trenutno noseča, pa tudi nobene garancije ni bilo, da bosta dojenček ali mati preživela porod. Niso vedeli niti za bacile, čeprav so poznali karanteno, povprečna življenjska doba je bila 28 let, večina dojenčkov je umrla kmalu po rojstvu. Popolnoma pa sem prepričan tudi, da ima Herodova zgodba nek drug pomen, ampak nisem teolog. Vem pa zagotovo, da je Bog v Bibliji večkrat ukazal pokol vseh otrok in žensk, ne vem zakaj, izrod je bil to menda. Jezus menda ni imel nič s tem, ne vem, včasih je imel tudi on čudne misli, ampak res nisem strokovnjak.
  Glejte, to je vaš portal, jaz sem tukaj samo gost, res vam ne želim soliti pamet, ampak za zdravo pamet se pa le velja malo potruditi, ker jo vsi enako rabimo.

  Kaj je za vas človek ženskega spola?

  Jaz vidim organsko gmoto, sestavljeno iz nepreglednega števila celic, ki tvorijo biološko celoto. Večkrat iz nekih razlogov deluje privlačno, vsaj moja izkušnja je taka. Ne verjamem, da je ta forma samozadostna in absolutno prilagojena naravnem habitatu, isto se postara, zboli in umre kot vse živo.
  Vendar ima žensko telo čudežno lastnost, da lahko v sebi tvori jajčece, ki ga lahko osemeni nasprotni spol. Če v žensko telo ne vneseš moškega semena, jajčece NE MORE biti oplojeno. Ne me spraševat zakaj, ne gre, ne da se, ni tako narejeno, pa ne samo zaradi maternice, ki zraste samo in izključno z njimi, v sleherni celici ženskega telesa je nekaj, da ne gre drugače. Samo to bi rad opozoril, da govorimo o drugačnem bitju kot smo moški, čeprav smo zgleda ista vrsta oziroma noben človek ni popoln zaradi te čudne polarizacije na dva spola. Čudno je pa zato, ker smo sicer povsem samostojna bitja, saj ne rabimo nikogar, le izumrli bi, ker se ne bi zarasli novi ljudje. In trpeli, ker čutimo nagonsko potrebo po jeguljenju z nasprotnim spolom, če me razumete kaj mislim s tem povedati. Več ne bom nakladal o seksu, samo povem, da je tako zato, ker tak je.
  Bistveno, ampak res izjemno pomembno je najprej razumeti, da se nikogar ne tiče kaj se dogaja s telesom druge osebe. Jaz imam na primer želodčno kislino, so what, to je moj problem, saj ne peče vas zgaga. Ženske pa zanosijo, recimo.

  Gremo malo še na regrat. Kaj je regrat? Ali je lepo sekati regrat, še preden dozori? A je vsak regratov cvet svet?

  Isto je z vsako biologijo, človek ni v tem smislu nič posebnega, tako pač deluje, nihče ne ve zakaj, to je enostavno čudež narave, ki je tudi še en čudež kar sama po sebi. Ženska je torej organsko bitje, je biološki organizem, sestavljen iz organov, ki se potem naprej delijo na posamezne komplete in principe. Zato radi rečemo, da smo kup kosti, kože, mesa in krvi, v tem ni nič posebnega. Ko pa se rojeni dojenček odtrga od popokovine, se znajde v drugem svetu, izven okolja maternice in postane samostojno bitje. Takoj se to zgodi, isto kot človeka recimo ubije metek naravnost v možgane, ga rodi presekana vez s telesom matere, traja manj kot sekundo. Se opravičujem za neokusno primerjavo, ampak tudi umre telo na podoben način, ena od nešteto celic sproži signal smrti in naenkrat se cel organ začne bliskati, ko jih pobija verižna reakcija in odmirajo ena za drugo. Temu procesu rečemo pa smrt. Mogoče obstaja življenje tudi po biološki smrti, ampak karkoli je, ne more biti isto brez telesa, a ne. Zato dvomim tudi v človeško izkušnjo življenja, preden iz zrelega ploda ženskega telesa nastane novo samostojno bitje, preden iz organizma postanemo telo, pač nima smisla govoriti o obstoju samega sebe.

 • AlojzZ

  Hej admin! Kje je še en komentar gospoda Ahenpassa?

  Take komentarje se ne briše, ampak se na njih odgovarja! Jaz bi na njega odgovoril tako:

  Imate popolnoma prav, gospod Ahenpass! Neumno je trditi, da je Bog ustvaril vse. Pametno pa je trditi, da je nič iz niča ustvarilo vse.

  • Miss Piggy

   Bog je ustvaril vse, to se mi zdi logično. Samo kako naj vemo, da točno v sedmih dneh, ker mogoče ima Bog drugačno uro in drugačen koledar. Jezus vem, da je bil, samo mislim, da se v 2000 letih zagotovo lahko zmotiš za nekaj mesecev ali let. Verjamem, da so nekje nekaj povsem pomešeli. Mislim, da takrat, ko je rimski cesar postal papež. Takrat se je nekaj pokvarilo in pomešalo. Napake so a osnova je dobra za raziko od Mohameda, kjer je bila Mohamedova žena otrok.
   Jaz v obrazu tistega zarodka, ki ga ubijejo vidim obraz Jezusa. Ne pa v muslimanskih migrantih. Oni so odrasli ljudje in bi lahko v svoji državi ustvarili boljše življenje. Afrika ima nafto, diamante in puščavo, ki bi jo z namakanjem lahko predelali v rodovitno polje. Sever Evrope ima samo mraz in tovarne, ki pa jih izpodriva kitajska proizvodnja. Kitajci še bolj ubijajo nerojene otroke. Zakaj papež ne podpiše, da bo sprejel vse tiste kitajske otroke, ki bi jih ubili še preden bi se rodili. Kitajci bi se najbrž strinjali.

  • ahnenpass

   Saj sem vedel, da me bo Donko izbrisal, pač raje piše propagando kot kolumne in članke, verjetno ne zastonj.
   Je pa lepo vedeti, da vedno nekdo prebere preden izgine, torej je moje delo le nekako doseglo kozmični smisel in sem zato vseeno zadovoljen.
   Verjetno mu ni bila všeč tista prispodoba o regratovi lučki.

 • AlojzZ

  Ali bo sodobna medicinska etika uvedla nacistične metode odločanja o življenju otrok?

  Da, slej ko prej. Kjer ni Boga, zavlada močnejši in to s silo. In zahodni svet iz svoje sredi meče Boga in z njim odhaja življenje.

  • viRus

   Tako je.
   Kjer ljudje izženejo iz svoje srede Boga, zavlada hudič. Bog ne želi smrti otroka, ki mu je pravkar udihnil dušo. To je satanovo delo.

   • Orbit_NG

    Ne bo prav. Samo človeštvo je tisto, kar dela dobro in slabo. Kdaj in s kom delamo otroke je stvar parov. Če par hoče bo to imel, če pa je iz posilstva je pa že drugo.

    • Miss Piggy

     Kaj pa če tolpa ubogih beguncev posili nuno v prostorih Italijanskega Karitasa? Bi bila noseča nuna še vedno na svojem mestu? In potem bi bil otrok mala nuna ali menih.

     • Orbit_NG

      Pa saj nuna sama ve, kaki so ti. Imela bo samo dve izbiri: splav, ali obrdžat. Saj je odvisno on nje same.. če resno vrjame da je življenje nedolžno bo pustila živt, če pa bo besna bo istopla iz vatikanskega natega in splavla.

    • ahnenpass

     Jaz nočem nikomur ne dobro in ne slabo, rad imam pizzo.

   • ahnenpass

    Ampak zakaj potem ne živimo vsi enako dolgo?

  • Cucurbita Pepo

   Zahodni svet je skozi zgodovino zamenjal že stotine bogov. Ljudje pa verjamemo v tistega, katerega narod je zavladal s silo. Ste se vprašali kam so pobegnili rimljanski bogovi :[ ?

   • ahnenpass

    Mogoče v nanotehnologijo, biotehnologijo, informatiko in biomimetiko, poganski bogovi so bili mojstri kvantne mehanike in teorije relativnosti, zagotovo pa so vsi še vedno prisotni.

   • AlojzZ

    Gospa Repa,
    tudi sedaj imajo ljudje na stotine bogov, toda Bog je samo eden. In je večen. Je bil že pred Rimljani. Znanstveno dokazano.

  • šmentanamuha

   Bog (Veliki duh, Kozmična Inteligenca, Stvarnik…) je vedno prisoten, vendar nam je dal svobodno voljo, v katero se ne želi vpletati. Jaz sem dolgo časa potrebovala, da se razumela ta point.

   • ahnenpass

    Pa res razumeš?
    Glej več televizije.

  • ahnenpass

   Samo preko mene mrtvega.

 • tarantela

  Dragi Donko!
  Bog je vedel, da bo Herod naročil pobiti otročiče, pa je poslal angela, da je posvaril Jožeta, naj hitro odide in s tem reši Jezusa. Ampak tu je pa vprašanje: zakaj je Bog dopustil, da je bilo kljub temu pomorjenih toliko otrok? Kot VSEMOGOČNI bi lahko to preprečil!!! Vseeno mu je bilo za te nedolžne otročke!!!
  Kot mu je vseeno za vse te uboge otroke, ki umirajo zaradi vojn, lakote, bolezni, ki bi jih lahko ozdravili…Torej verjemi v pravljice, jaz ne morem.

  • test

   ob tem se seveda postavlja vprasanje, zakaj bog dopusti, da se rodijo taksni telebani kot si ti? ce ne razumes simbolike, se raje ne oglasaj, ker izpades popolen analfabet.

   • Miss Piggy

    Bog bi tudi dopustil, da norci naredijo tisto kar so v filmu Dren. Samo ne vem, da zakaj jaz v priseljencih iz muslimanskih držav vidim obraz glavnega junaka filma Dren in ne obraza Jezusa kot papež. V obrazu znanstvenice in njenega prijatelja pa obraza Marie Landenburger in Alexandre Melzhar.

  • Slovencsm

   Bistvo krščanske vere je, da je Bog človeku dopustil svobodno voljo. To pomeni, da se lahko odloči za dobro in slabo. In tako je simbolično prikazan prvi človekov greh v Adamu in Evi. Človek je skozi zgodovino delal tudi veliko slabega in posledice čutimo še danes. A Bog nad nami ni obupal in nam poslal svojega Sina, da nam pokaže pravo pot. Pot Ljubezni. Skozi križ nam je povedal, da bodo na poti tudi preizkušnje in trpljenje a končni cilj je tisti, ki nas odrešuje.
   Zato Bogu ni vseeno za nikogar izmed nas a vsak ima svojo pot. Nekateri izmed teh otrok postanejo angeli, drugi naši priprošnjiki v Nebesih. Vsi pa smo ena družina in naš cilj tukaj na zemlji je delati dobro, se boriti za pravičnost in skušati vse delati z ljubeznijo.

   • ahnenpass

    Eh, na začetku naj bi obstajala samo dva človeka, Adam in Eva, ki sta živela v idealnem sožitju z naravo. Edina sporna rastlina je bila tista jablana, edini izrod pa kača.
    Ne moreš to primerjati z danes, ko se število živih ljudi približuje 8 milijardam, naravnega sveta pa skoraj ni več, itak je bila narava vedno zelo nevarna in strupena za človeka.
    Mislim, če bi se jaz znašel mlad in zdrav v raju, s prelepo in simpatično Evo, kjer mi še obleke ne bi bilo treba nositi in mi prav nič ne bi škodovalo, zagotovo ne bi jedel tistih jabolk, veliko lažje bi se odrekel tiste gnilobe kot skoraj vsega tega dreka s katerim nas filajo danes. Ampak, če bi Adam to vedel, bi bil vedež, ne pa Adam.

    • AlojzZ

     Ne, nimate prav, gospod Ahnenpass. Bila sta dva drevesa: drevo spoznanja in drevo življenja. Sad slednjega moramo ljudje še pojesti in preživeti!

  • šmentanamuha

   Vprašaj Boga, mogoče ti bo odgovoril.

  • etrusk

   To pot , vam pa dam prav, kje za vraga je bil Bog , da morije vse do danes ni preprečil

  • ahnenpass

   Mogoče je Bog pomagal nasprotni strani.

 • Božobožo

  Dan nedolžnih otrok istočasno pa RKC trdi da se vsi rodimo z izvirnim grehom in da smo grešniki že ob rojstvu. Tukaj nekaj ne štima, tako kot v večini cerkevenih basni. Danko mimogrede tudi Jezus je imel dva očeta. Daj prostestiraj proti temu.

  • antimur

   Takšen komentar lahko napiše samo zabito kučanistično govno, ki bolje pozna Koran kot Sveto pismo.

  • Miss Piggy

   Ne verjamem v izvirni greh, ker noben Bog ne more dati greha za nekaj kar nisi storil.

   • ahnenpass

    Mogoče gre za izvirni greh, ki ga je storil Bog, odplačujemo ga pa zanj mi.

  • šmentanamuha

   Tudi ti si napaljen na njegovo danko, kar nekaj vas je tule.

 • indijanka

  Skrb za vrednote življenja in zmanjšanje števila splavov, bi morala biti del vsake družbe. Dokler ne bomo vedeli, kdo in zakaj opravlja se odloča za splave, pa se tega področja ne moremo lotiti resno. Z zastraševanjem preprosto ne bo šlo. Samo preventiva, osveščanje že v osnovnih šolah in roka tistemu paru, ki se odloča za splav, bosta uspešni pri tem. Ima gospod Donko veliko otrok?

  • ahnenpass

   Edini način za zmanjšanje splavov je širjenje spolne vzgoje in kotracepcije. Žal sta ta dva pojma diametralno nasprotna, več seksualnosti pomeni več možnosti zanositve, ljudje pač več seksajo, zato se tudi zgodi, da kontracepcija večkrat ne prime, zgolj zaradi statističnega naključja. Kontracepcijo uporabljamo pa zato, da bi preprečili nezaželjene zanositve, ampak če več govorimo o seksu, je tudi nesreč več.

 • Miss Piggy

  Če ubijejo otroka, ko je še v ženski, zakaj potem ne izpustimo iz zapora Sande Alibabić?

  • AlojzZ

   Ubijajo lahko samo “naši”.

  • šmentanamuha

   Ne razumem tvoje logike.

   • AlojzZ

    “Naši” so polnili jame, a ker so “naši” se ni nič zgodilo.

    No, tako je! Ko ni več Boga, ni več morale pa se dogaja vsemogoče.

 • Mojca pokraculja

  Zakaj – spet- tako dramatičen naslov članka? Se Donko boji, da ga ne bi prebrali, če bi preprosto dal naslov ” Razmišljanje na tepezni dan”.

 • Vera

  Res bi lahko bil naslov drugačen . Spominjam se , da smo otroci do 12 ure hodili po hišah na vasi , v rokah smo imeli drobno šibo , s katero smo gospodinjo , ki nam je odprla malo s šibo udarili po zadnjici . Pri tem smo rekli : ” Zdravi bote, zdravi bote , zdravi bote ” . S tem smo zaželeli njej in vsem v hiši zdravja v prihodnjem letu . V zahvalo za dobre želje smo takrat dobili kakšno suho sadje , za kar smo bili hvaležni . Danes žal tega ni več , saj ne pomnim več kdaj sem ” tepežnike ” nazadnje videla . Škoda !

  • ahnenpass

   Če živiš v dreku, ne obstaja medicina, ki bi te lahko zdravila hitreje kot lahko gniješ pri živem telesu.

 • Miss Piggy

  Nasilje nad otrokom. Tisto ni zarodek, ker se premika, čuti bolečino, ljubezen in sliši besede, glasbo in ima glavo, roke in noge. Tisto je otrok in ta otrok ima obraz Jezusa, ne pa papeževi muslimani, ki jih za krvav naftni denar sprejemajo v Evropo.
  Nafta povzroča plučnegaraka ne pa kajenje, ker kadili so že prej, pa so dobili samo KOPB.

  • Cucurbita Pepo

   V glavi otroka ni vere! Vero v njegove možgane indoktrinirajo njegovi starši.

   • Tudi anti vere ni v otrokovih možganih.

    • Asterix in Obelix

     otrok je nedolžen, ker še ni mogel delati packarij
     zakaj bi ga potem obsodili na smrt

   • ahnenpass

    Rojeni smo s sposobnostjo verjeti v nekaj, kar ne obstaja, vendar si lahko tisto celo zapomnimo, kot recimo sanje.

  • ahnenpass

   Niti ne, bolečino čuti edino mati, plod se premika isto kot njeni ostali notranji organi.

   • Asterix in Obelix

    Pojdi v porodnišnico in si poglej tiste za ped velike otroke v inkubatorjih. Potem pa reci, da so notranji organi.

   • sodnikisozločinci

    Meni je mama rekla, da ji je bil najboljši občutek, ko sem v maternici delal prevale.

 • Franc Šink

  Že Slovenski kulturni praznik pove vse.malikujemo smrt! Namesto dan rojstva Prešerna praznujemo dan njegove smrti. Smrt smrt……!

  • Cucurbita Pepo

   Živimo pa dlje kot kdarkoli prej v zgodovini.

   • Franc Šink

    Bog te usliši. Živimo večno.

   • sodnikisozločinci

    Po dolžini življenja bomo kmalu dohiteli bukve, po pameti pa jih levičarji še dolgo ne bodo.

 • Janez

  Zakaj je na vsakem Dankovem pisunstvu objavljena njegova velika slika. Noben drug pisun na NoriTV nima tega. Še posebej ker je Donko gey, kot da bi šlo za paritveno ponudbo.

  • šmentanamuha

   To, kot gey, očitno to tako dojemaš. Javi se mu, pa boš videl.

  • Soave

   Te zanima ? Piši mu . Saj ne bo nihče izvedel. In, če povem po pravici, me niti najmanj ne zanima.

 • Olga_10

  Volimo desnico, ki ji je mar za družino in narod! Krščanstvo je temelj zahodne civilizacije!

  • ahnenpass

   Prej bi rekel, da je razsvetljenstvo duhovni temelj Evrope, je pa res, da je nastalo zaradi upora proti krščanskem katolibanstvu.

   • AlojzZ

    Komunizem pa teorija evolucije, to sta dve svetli točki razsvetlenstva, kajne?

    Z vsem spoštovanjem, kdor ne vidi umiranja EU, potem ko je Boga brcnila ven, ima zaprte oči. To vaše razsvetljenstvo uspešno v prah razbijajo muslimani. Seveda pa lahko ponudite neko drugo razlago sesipanja razsvtljenstva kot je brca Bogu. Čakam.

   • sodnikisozločinci

    Evropa je bila najbolj razsvetljena v času, ko se je kurilo čarovnice. Počasi se bo treba vrniti k uporabi obnovljivih virov energije.

  • Cucurbita Pepo

   Malo manj pa za izobrazbo in kritično razmišljanje…

 • Zaskrbljen

  Tipicen zapis krscanske sprevrzene morale in etike. Kje je tu socutje ali pa vsaj usmiljenje?
  Kristjani brez problema usmrtijo zapornika, razlog je druzbeno mascevanje oz zob za zob. Brez problema gredo v vojno in uboje za “demokraticni” nacin zivljenja. To so ocitno dejanja dobrote.

  Ob trpecemu cloveku, ki s pogledom govori, da komaj caka smrt, so pa le tiho in naj bog poskrbi za to. Ob rojstvu prizadetega otroka, se zopet vidi to lepo socutje do starsev, zato jih kristjani ponovno pobozajo z besedami o bozjem nacrtu in obljubami o boljsem zivljenju po smrti. Kurc vas gleda in te vase obljube!

  Cas bi ze bil, da se ostanki krvolocnega rima, ki bivajo v rkc, koncno umaknejo in dovolijo cloveku, da ponovno svobodno zadiha.

  • ahnenpass

   s prvim odstavkom tvojega komentarja se strinjam, noben krščan ne bi smel zagovarjati smrtno kazen.
   Evtanazija dejansko pomeni milostno usmrtitev, le da človeka ne moreš na noben način usmrtiti, ker nihče od nas ni Bog, taka milost je navadna hinavščina. Največji problem evtanazije je korupcija, kako boš vedel kdaj si je kdo dejansko želel smrt, kdaj pa so zgolj zlorabili zakon za legalen umor? V Sloveniji, bi morali imeti najnižje in najbolj blage kazni za vse, ker smo vojaško policijska džamaherija, kjer so vsi tako ali drugače skorumpirani, legalizirati evtanazijo bi bilo isto kot dovoliti totalitarni državi, da lahko brez vsakih omejitev ali kazni ubija ljudi. Taki pametnjakoviči kot si ti, bi bili verjetno prvi na seznamih. V tem smislu, religija dejansko pomaga osveščati ljudi kjer je država zatajila, je pa res tudi, da pri nas deluje več kot 40 verskih skupnosti, ki se v javnosti praktično nikoli ne omenjajo, mogoče imajo tudi oni kako idejo.

   • Zaskrbljen

    Je ze kar nekaj drzav kjer imajo evtanazijo zakonsko urejeno. Zgodbe o zlorabah so pa le pravljice za lahko noc in lep izgovor proti spremembam. Lep dan se naprej.

    • ahnenpass

     Zanimivo, za življenje in smrt gre, vendar ti nikakor niti ne podvomiš o moralni neoporečnosti javnih uslužbencev, enostavno ne verjameš, da so med nami tudi skrajno hudobni ljudje. Predvsem v javnih službah, kjer je zlo del službenih dolžnosti.
     Iz tega sklepam, da si star 8 ali največ 9 let, ko si se šele naučil pisati in brati, očitno pa te starši ne spustijo veliko ven, mogoče si pa ti tisto zlo in enostavno ne čutiš tuje bolečine.

     • Zaskrbljen

      Poslusaj, ti spermij, veliko bliznjih sem opazoval, ko jih je pobiral rak in njihova bolecina je bila neizmerna, predvsem custvena. Zakaj bi takim ljudem odrekal taksno zeljo? Zloba javnih usluzbencev, ki jo omenjas, je pa cista naivnost, da bi to jemal kot resen argument. V belgiji, nizozemski, luksemburgu nimajo taksnih problemov kot jih omenjas. Z nepremisljenimi izjavami le krepis strah ljudi.

     • xtc

      Poslušaj ti teslo ravno javni uslužbenci z njimi tudi EU birokratski multi kultarji so vse večji sovražnik Evropejcev-očitno visiš nekje v državni službi,kradeš bogu čas,davkoplačevalcem pa denar in kakaš klamfe.

     • Soave

      No, pa si prepričan , da vse vemo. Država, ki ima to uzakonjeno, prav gotovo ne bo obešala na veliki zvon nepravilnosti. . . . . . ki pa se prav gotovo dogajajo.

     • sodnikisozločinci

      Na smrt bolnemu sorodniku je treba stati ob strani, mu pomagati, ga bodriti in mu dati vedeti, da ga imaš rad. S pristankom na evtanazijo pa mu poveš, da ga ne maraš, da ti je breme in se ga hočeš na enostaven način znebiti. To umirajoči seveda razume, to mu povzroči razočaranje in žalost, tega tistemu, ki ga imam rad ne bi nikoli naredil.

     • Asterix in Obelix

      Jaz sem za to, da se namesto nedolžnih otrok usmrti javne uslužbence. Zakaj pa ne?

     • Nejc Ornik

      Avtohtoni, za ta komentar pa dobiš +!

  • xtc

   Take kot si ti je treba poslat na psihiatrijo.
   Usmrtitev težkih kriminalcev in zločincev povratnikov je nuja-ti ljudje ne bodo nikoli drugačni in bodo vedno ogrožali poštene in delovne.
   Ali po domače,če v Singapurju nekoga ,ki je zavestno tovoril drogo-obesijo naj sejaz zato razburjam in razlagam ,da ima človekove pravice.
   Ja ima jih do poštenega sojenja in izreka kazni,če je kazen pač štrik je pač tako-to tveganje je sprejel ko se je odločil za taka dejanja.

 • Asterix in Obelix

  https://www.youtube.com/watch?v=-eg-qIyVz_g
  Evo jo žensko, ki je preživela splav ampak je ostala zaradi tega pohabljena.

  • Soave

   Sem pogledala oba dela. Zelo mi je všeč, kar je povedala.
   Veliko je takih primerov, pa ne vemo zanje, ker so tisti, ki jim splav odgovarja – iz raznih vzrokov – tiho.
   Mislim, da bi bilo zelo narobe, ko bi človek lahko uravnaval in odločal, kdo lahko živi in kdo ne .

 • xtc

  Hm?
  Zakaj pobijati otroke,ki se bodo rodili zdravi in normalni.
  Večja bilema nastane pri otroku,kjer se že zgodaj pojavijo dokazi hudih deformacij ali nenormalnosi ali hudih bolezni-tukaj sem v dvomih,ali otroko 2prihraniti gorje” ali vztrajati pri mučenju tako otroka kot staršev.
  Zanimivo je ,da ta levaško filozofsko LGTB jevski lobi vsiljuje splav tukaj na zahodu,naj ga gredo vsiljevat v Afriko, in islamske države pa naj tam počno to kar propagirajo tukaj.
  Me pa zanima nekaj ,če bi ta dva filozofa in LGTB druščina še napej neomajno vsiljevala splave,če bi npr. starši ,če bi se pokazalo ,da bo otrok istospolen masovno pričeli v takih primerih odločati za splave.
  Skratka splov osebno gledam,kot izhod v sili in veliki stiski ne pa kot samoumevno ustavno pravico.
  Tisti,ki pa želijo pridige o splavih ipd širiti,pa naj gredo v Afriko in islamske ,dežele in naj svoja videnja prično uveljavljti tam,pa še koristni bodo v tem primeru.

  • AlojzZ

   Istospolnost ni v genih, je posledica načina življenja. Večina moških istospolnikov je imela dominatno mater ob odsotnem očetu.

   • freedomfighter

    spolna privlačnost je prirojena…tako kot se nekateri rodijo da so jim bolj všeč črnolaske drugi pa da so jim blondinke nisem še slišal da bi odnos z mamo vplival tudi na to katera barva las nam je všeč ali pač

   • Soave

    Jojmene no, Alojz. . . . . . . dominantne mame ? Zakaj ne napišeš samo. . . . . . .niso imeli očeta.

   • Cucurbita Pepo

    Pseudoznanost 20. Stoletja…

    • AlojzZ

     Ja, ja. Saj poznam pravilo diktatorjev: “Če se dejstva ne ujemajo z mojo teorijo, tedaj gorje dejstvom!”

  • AlojzZ

   Ste navdušeni nad evgeniko, gospod Xtc? Le kdo jo je izumil? :-)

 • freedomfighter

  vsak naj za svoje otroke skrbi pa bo če bi jaz vedel da bo moj otrok kakorkoli prizadet bi se sigurno z ženo odločila za splav saj imava tudi druge otroke in se kaksnega bi rada imela s prizadetim otrokom pa bi vsem otežili življenje…glede na to da nas je pa tako ali tako prevec na svetu se mi zdi vsiljevanje bolanih otrok starsem ki jih nocejo brez smisla saj bodo vsi skupaj nesrecni treba bi bilo razširiti kontracepcijo se po afriki pa bi resili ta problem pa vemo kdo je proti

  • Soave

   Se strinjam.
   Le s tem, da vemo, kdo je proti ne. Ker seveda misliš Katoliško cerkev.
   Čas njene Moči, je minil. Ljudje je ne poslušajo več. In v teh revnih deželah vodijo igro svetovni denarniki, ne Cerkev, oz. vera kot taka.

 • Brutus

  Da bi se levaki ”ozrli vase”, se zamislili o sebi, si izprašali vest itd… Kot milionkrat dokazano, bi zato morali vest sploh imeti. Če pa bi se znali ”obrniti vase” in se zamisliti o sebi , potem pa ne bi bili več levaki! Ko se bo to zgodilo bom verjel v čudeže!

  • Cucurbita Pepo

   Izobrazba bi zamajala temelje vašega prepričanja

   • AIRWAYS

    Močno se motiš. Imam prijatelja doktorja bioloških znanosti, pa je globoko veren katoličan…

 • Roman Benedik

  Večinsko katoliški??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!