Bernard Brščič: Prešeren, pasja dojilja in strgana zastava

Foto:

Zaradi mene multikulti “umetniki” za svoj denar lahko nadaljujejo s trganjem zastav, pljuvanjem po državnih simbolih in sodomiziranjem drug drugega, a pse in otroke naj pustijo pri miru! France Prešeren se v vsakem primeru obrača v grobu.

Eno izmed poslanstev umetnosti je, da družbi in času nastavlja ogledalo. Uvid v zgodovino umetnosti pokaže, da so civilizacije v času svoje duhovne vitalnosti izkazovale napredek na področju umetniške izraznosti. V času dekadence pa se je moralni razkroj družbe hitro odrazil v polju estetike, v izginevanju lepega. Povedano velja tudi za današnjo Slovenijo. Letošnja podelitev Prešernovih nagrad je bila sejem ničevosti, simptom idejne izpraznjenosti in hudega moralnega razkroja slovenske družbe. Opazovalec compos mentis je po ogledu podelitve in ob motrenju nagrajencev lahko sprejel dva sklepa: 1. Slovenska umetnost je bolna. 2. Slovenska družba je bolna.

Vir: Twitter.

Ob podelitvi Nagrad Prešernovega sklada dramaturginji Simoni Semenič in multimedijski umetnici Maji Smrekar sem ostal brez besed. Njuni obnašanji in ustvarjalni praksi sta s tako prestižno nagrado, kot je skladova, doživeli najvišjo oblastno potrditev. Simona Semenič je visoko noseča, na pol naga pozirala v raztrgani slovenski zastavi. Onečastila je državni simbol, ki nam tistim, za katere je samostojna Slovenija vedno bila intimna opcija, ogromno pomeni. Naša trobojnica morda res ni oblikovana v skladu s pravili zastavoslovja, a je naša, slovenska. Za Slovenca ni večjega užitka kot v Planici ali na Kongresnem trgu opazovati valovanje rdeče–modro–belega morja. Ne nazadnje so za to zastavo padle tudi nemajhne žrtve v osamosvojitveni vojni. Gospa Semenič je oskrunila državni simbol in s tem užalila vse, ki nam slovenska država nekaj pomeni.

Povedano pa ne pomeni, da sebi in podobno mislečim priznavam pravico ne biti užaljen. Tudi ne oporekam “umetnicam”, kot je Simona Semenič, svobodo govora in umetniškega izražanja. V svobodni družbi nikomur ne pritiče svoboda ne biti užaljen. A nagrajevanje obscenih, izpovedno ničvrednih “umetniških praks”, katerih edini namen je zaničevanje in smešenje Slovenije, je nevredno spodobne države. Da moramo davkoplačevalci Simoni Semenič za njeno protislovensko “sranje” in žalitve plačati 7.000 evrov nagrade, je prvovrsten škandal.

Še hujši primer je nagrada, podeljena Maji Smrekar, če sem politično nekorekten, za vlogo pasje dojilje. Nagrajena je bila za multimedijski projekt “K-9 topologija”, v okviru katerega je mimogrede podojila psičko Ado in z IVF podobno metodo poizkusila oploditi svoje jajčece z menda nespolnimi celicami psa Byrona. Umetnica je to utemeljila kot “opazovanje duha časa skozi tanatopolitično dimenzijo sodobnih biopolitičnih praks”, karkoli že to pomeni. Ob pogledu na fotografije njenega “umetniškega” projekta sem ostal brez besed. Ženska je v resnici dojila psa! Ker se poizkušam ogibati zaprtosti uma, sem skušal najti referenco njeni “umetniški” izraznosti v zahodni umetnosti. V svojem razmisleku sem izhajal iz dolge tradicije krščanskega svetoskrunstva naših “umetnikov” in se spomnil umestitve podgane v naročje Brezjanske Marije Leopolda Layerja na naslovnici zgoščenke obskurne skupine Strelnikoff leta 1998.

Poizkusil sem z interpretacijo, da gre pri Maji Smrekar kot pasji dojilji za novodobno zastavitev t. i. Madone oz. Virgo Lactans, ki je bila v krščanski ikonografiji uveljavljena med 13. in 16. stoletjem. Lep primer je Leonardova Madonna Litta iz peterburškega Ermitaža, pri nas pa gotska freska mojstra Vida v cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom, o kateri je dr. Jure Mikuž napisal prvovrstno monografijo Kri in mleko.

Pomislil sem še na svojega godovnega zavetnika sv. Bernarda iz Clairvauxa in legendo Lactatio Bernardi, ko je ta v ekstazi molitve deležen Marijinega mleka. Ob pogledu več fotografij nagrajenega projekta “K-9 topologija” sem ugotovil, da vsi poizkusi marijanske interpretacije končajo v slepi ulici. Ne, ne gre samo za degenerirano umetnost ali svetoskrunstvo, gre za odkrit primer bestialnosti oziroma zoofilije, odet v habit progresivnega postmodernističnega performansa. Tega dejstva ne more zanikati še tako hermetičen jezik o “raziskovanju družbene in ideološke instrumentalizacije ženskega telesa in dojenja”. Treba je jasno in glasno povedati, da je cesar nag. Kljub silnemu prizadevanju strokovnjakov za metafore vsi vendarle še nismo Seweryn Drohojowski.

Simona Semenič in Maja Smrekar bi si namesto nagrad Prešernovega sklada zaslužili napotnici NUJNO za Studenec 48. Upravni odbor na čelu z Vinkom Möderndorferjem in področne komisije Prešernovega sklada pa tudi.

Bernard Brščič

 • Anton

  Vasko simonitti pravi, da omenjem performence avtorice spada pod novodobno umetnostjo, takoimenovano pravokotivna umetnost, jaz pa pravim, da gre glede zastave (beri:pa če se kdo strinja simbolom ali ne )zgolj za politično premišljeno provokacijo, napad na državni simbol,poniževanje države, glede psov pa bom povedal takole , tu ni treba nič kaj filozofirati ,gre namreč za zoofilijo, stisko avtorice uprizorjenega “performenca”, duševno motnjo avtorice kot take, ki potrebuje takojnšo strokovno obravnavo.

  zanima me ali bi avtor /ica performenca v tujini (beri razcufana/raztrgana zastava kot simbol državnosti)bil deležen drzavnega priznanja za umetnost in kulturo?

  sarkazem press

 • antimur

  Nismo vsi Slovenci bolni, niti vsa kultura ne, veliko je še zdravega jedra v Sloveniji, ki ga pa žal mainstream mediji po navodilih Kučana in njegovih zločincev skrivajo, ven pa mečejo ogabno antifovsko ogabnost, pa seveda, vse kar ima samo vonj po nelojalnih balkancih (poudarjam nelojalnih), je čislano bolj kot vsak pošten in zaveden državljan Slovenije.

  • tohuvabohu

   Česar niso uničili komunisti, tudi komunajzarji ne bodo. Čas dela za nas demokrate.

 • sloustava

  Bravo g. Brscic. Vse napisano, pojasnjeno! A se premalo in premalokrat za del bolne druzbe slovenceljev. Mirno lahko napiseva, da je pri nas presstitucija mocnejsa kot so v javnih hisah prostitutke ali v umetnosti umetniki. Saj ne vodi umetnosti umetnik, pri nas namrec, vodi jo presstitucija, kajti z njeno pomocjo “umetniki “ blejejo, meketajo, kikirikajo in kokodajsajo, pred kamerami. To se pa vidi na TV, e voila’ , Marco iz Zg. Kaslja so prepricali. In tece pljuvat po bivsem ministru g. Zigi Turku. A poglej fiasko: Ziga Turk in njegove kolumne….

 • Franjo Trojner

  Še dokaz več, da je politična levica izprijena, bolana!

 • Vrba

  Sred največje kurbarije
  pride mimo coprn’ca,
  pa si zmisli coprnijo,
  da bi stvar še lažje šla.

  ”Stojte pizde nenasitne!
  Kaj nek fukate čepe?
  Zmatrajo se žile ritne,
  lepš’ porivat je leže.

  Kurce ven iz zemlje spul’te
  in zavijte jih v papir.
  Z njim doma si pizde gul’te,
  da bo rit imela mir.

  • Meho

   OK, in kaj sploh hočeš s tem povedat? Da je bil tudi Prešeren jebač? Ampak, on je znal to napisat v lepi slovenski besedi in je bil originalen, a ne? To je tudi umetnost, da si izviren in najboljši.

   Kar pa ne velja za tole sprijenko. A je to umetnost? Takih umetnikov je na internetu najmanj milijardo. Temu se reče zoofilija.
   Evo ti samo en primer: https://www.vice.com/en_uk/article/5gkvqn/we-spoke-to-malcolm-brenner-the-guy-who-had-sex-with-a-dolphin-and-the-star-of-new-documentary
   .
   A ti moram še kaj narisat?.
   .

  • ljubinica

   Ti si bedak.
   A je Preseren kdaj objavil kaj vulgarnega?
   Eno so gostilniske prostaskosti, nekaj drugega je pa umetnost.
   Preseren je to striktno locil.
   Za levake je pa vsevseeno ….
   Pravzaprav niti ne: nekaj je umetnost , ce tepta druzino, domovino/drzavo , Boga ….

   • Tanja Bor

    O, pa je.

 • Vrba

  Živé naj vsi naródi,
  ki hrepené dočakat’ dan,
  da, koder sonce hodi,
  prepir iz svéta bo pregnan,
  da rojak
  prost bo vsak,
  ne vrag, le sosed bo mejak!

 • Marija z Brezij jih bo že štrafala to njihovo nečistost.

  • AlojzZ

   Marja z Brezij ne štrafa. Ti dve umetnici in njuni oboževalci so štrafali samega sebe.
   Tako pač tele življenje. Mi moramo samo paziti, da ne bomo podobni njima.

 • traktor

  Naslednje leto bodo, baje, dobili to nagrado ljubljanski pasjejebci iz neke pozabljene garaže.

  • Meho

   Žal bodo nagrado dobili pasjejebci, nesrečne bulmastife so itak po hitrem postopku pobili.

   • traktor

    Mogoče so jih potolkli,da ne bi spregovorili?

 • Tweety Bird

  Janez Janša v govoru ob 29. obletnici SDSa: “Če kje, je v SDS zbrana energija, ki omogoča, da bomo Cankarjev stavek ‘delajo nas majhne’ obrnili v stavek, ‘naredili se bomo velike’. Združevanje, s katerim je na izzive ob osamosvojitvi odgovoril Demos, je potrebno tudi danes.”

  Foglof Tunek v govoru v svoji kleti: “Če kje, je v LEVICI zbrana energija, ki omogoča, da bomo Cankarjev stavek ‘Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni’ obrnili v stavek ‘Narod si bo pisal sodbo sam; ne frak mu je ne bo in ne Janša. Dovolj je bilo Antikrista.”

 • Meho

  Še dobro, da ima “umetnica” dve dojki. Ena bo za otročka, druga za psičko Ado.
  .
  Me zanima, kako bo njen otrok gledal na tale “velik umetniški prizor ” na desni umetniški sliki, ko bo star kakih 13 let.
  .

 • tarantela

  Sama gledam tole raztrgano zastavo s strani pacifistke. Pod raznimi zastavami, ki jih nosijo vojaki, umirajo otročki. Torej naj bodo zastave raztrgane in naj raje živijo ljudje, predvsem dojenčki!

  • tohuvabohu

   Pasji dojenčki?

 • Tweety Bird

  Vse najboljše SDS-u za 29 rojstni dan!!!…“Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”

  A bi se radi rešili biča? Recite Janši in Brščiću… NE !!!

  • tarantela

   Saj nimajo 29. roj. dneva, Stranka SDS je nastala šele nekaj let kasneje, ko je Demos razpadel na več strank in so še slovenski demokrati razpadli na Bavčarjevo stranko in del na Janševo, ki je bila najprej SD (slovenski demokrati) in kasneje SDS. Ta naj bi štela danes 20 let.

   • tohuvabohu

    Tebe pa spomin močno zajeava, teatralna.

  • pesjanar

   Dokle

  • Franjo Trojner

   Nisi izviren Tweety Bird. Takšne zlonamerne besede so bile izgovorjene tudi s strani vsem dobro poznanega VOJAKA REVOLUCIJE IN NEKDANJEGA KOMUNISTIČNEGA VELJAKA, ki je ves ugled in denar pridobil v času komunistične diktature, v času, ko je bila beseda DEMOKRACIJA vsem tuja.

  • tohuvabohu

   Ko se bomo rešili tebe, govedo zarukano, bo velik praznik.

  • šmentanamuha

   Veliko si daš opraviti s SDS. Ta stavek raje preberi sebi, levičarski hlapec, ki nimaš niti tolko pameti, da bi sprevidel, da je stara komunistična klika še vedno v sedlu in je uspešno uničila našo mlado državo. Parazitki podmladek pa brsti in se bohoti prav v Levici. Toliko tepcev na kupu že dolgo nismo videli.

  • slosin

   Pride seksualni manijak k psihiatru na testiranje.
   Psihiater nariše kocko in vpraša manijaka, ‘kaj je to ?’
   ‘Naga baba’
   psihiater nariše krog in vpraša, ‘kaj je to ?’
   ‘Naga baba’
   psihiater nariše trikotnik in vpraša, ‘kaj je to?’
   Naga baba…
   Psihiater ‘vi ste pa res čisto obsedeni od sexa’
   Manijak ‘seveda, če mi pa rišete same svinjarije’….

   Pride manijak tvitko k psihiatru na testiranje.
   Psihiater nariše kocko in vpraša manijaka tvitota: ‘kaj je to?’
   ‘Janez Janša,Janez Janša’……..itd

  • trumpet2018

   za tebe je res samo bič in ena po kepi, pa tudi to ne bi pomagalo, ker bi še naprej smetil in trolal 100 na uro, 100 nickni tunek fogl, smetilec vseh možnih forumov

 • Artur

  Ja res imamo opravka s podlostjo posebne vrste, stranka DESUS s svojim predvolilnim sranjem hoče takšnim “umetniškim” idiotom še dodatek k pokojnini zrihtat za njihov prispevek v “kulturnem vzponu ” Slovenije.

 • ljubinica

  Moje mnenje. Kaj sporoca Simona Semenic z raztrgano slovensko zastavo in nosecniskim trebuhom?
  To je seveda provokacija. Protest proti drzavi (iz slike ni jasno zakaj). Mogoce v imenu univerzalne clovecnosti. Slika ni napad na clovecnost kot tako. Drzave in zastave se menjajo, clovecnost ostane ….

  • bednick

   Umetnica je uporabila umetniško metodo nadidentifikacije (vprašanje ali ideologijo, ki jo naslavljamo kritično jemljemo tako pravoverno, da ob tem zbujamo nelagodje pri njenih nosilcih; čezmerna identifikacija razgali svoj objekt).

 • odzunaj

  Protest proti svetu, katerega temelj so narodi na ozemlju svojih držav ? Protest proti družbi, katere temelj je družina z otroci ? A zato uničenje države s trganjem zastave ? A zato odvzeti mleko otroku in ga dati psu, odraslemu psu ?
  Kakšen protest za človečnost, v državi, kjer se krade, kjer se obsoja po nalepkah naš/vaš, kjer se ubija, kjer se uničuje človeka duševno in psihično ?

  • ljubinica

   Napisala sem, kako jaz razumem njen protest. To ne pomeni, da se z njo strinjam.

 • bednick

  Quiz

  Kakšno sporočilnost ima fotografija časopisa
  Nedeljski dnevnik v kahli ?

  a) kritiko potrošniškega odnosa do hrane
  b) umetniška miniatura, ki zareže v natanko določen trenutek
  c) koevolucijo med človekom in naravo
  d) perspektivo radikalnih sprememb, skozi katere je krščanska paradigma od svojega nastanka in vse do danes morala iti.
  e) drugo
  f) ne vem, bom vprašal(a) stroko- bednicka
  g) Tof ga spet serje

  • Olga_10

   g) Tof ga spet serje. Ta odgovor bo pravi v smislu realističnega performansa.

   • bednick

    Dobra, čeprav zveni precej nestrokovno.

 • ljubinica

  Napisala sem dolg komentar, a so ga zbrisali.
  Nimam pojma zakaj.
  Minila me bo volja, da tule se kaj pisem ….

  • bednick

   Hitro vržeš puško v koruzo.

  • von Rhein

   Menim,da je napaka drugje.Že zelo dolge komentarje so dopustili,skrajno žaljive in perverzne so dopustili in kolikor sem zasledil ti ne napišeš nič odbijajočega.Probaj še enkrat.

   • ljubinica

    Ne da se mi se enkrat sestavljati. Mogoce drugic.

  • FUCK COMMUNISM

   Ne se dat!

  • šmentanamuha

   Mogoče si pa sama stisnila na napačno tipko. Meni se že zgodilo, če sem bila prehitra. Ne verjamem, da so te zbrisali. pravkar sem sama naredila nekaj podobnega.

  • Olga_10

   Pri dolgem sestavku se splača uporabiti ctrl-c in če kaj crkne ctrl-v. Se pravi copy/paste.

 • Tweety Bird

  Samo eno vprašanje. Ob obletnici SDS bi samo rada vedela, kdo od evropskih ljudskih strank je bil sinoči gost na tem jubilejnem srečanju na Brdu? Upam, da ni bilo nikogar, še manj pa vzrok… da so ceste zaradi novega snega slabo plužene :)

  • slosin

   jest imam tud zate eno vprašanje: ali si bil že pri psihiatru, da te reši zasvojenosti z SDS….

  • FUCK COMMUNISM

   Dej jebi se krava zabita! Ne sprenevedaj se in drzi se teme!!!

  • šmentanamuha

 • Get Smart

  Trditev, MURGL JUGOKOMUNISTIČNA PREDSTAVA lutkovnega gledališča MURGLSKEGA
  “je bila sejem ničevosti, simptom idejne izpraznjenosti in hudega moralnega razkroja slovenske družbe”,
  — je resnična v delu “je bila sejem ničevosti”,
  — je rada bi bila poznavalska, pa ni, v delu “simptom idejne izpraznjenosti” (pokazali so ti jasno polno IDEJO, da Slovenija NI NJIHOVA OPCIJA in da
  so “dušom i telom” predani MURGL JUGOKOMUNISTIČNEMU pasjejebstvu —
  bol polno kot tako),
  — in milorečeno nedorečena v delu (“razkroja slovenske družbe — JA,
  gre za KOMINTERNISTIČNO oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNO razkrojevanje,
  UNIČEVANJE slovenske družbe,
  SLOVENSKE KULTURE, ki je “KULTURA ŽIVLJENJA”,
  in ki seveda ni KOMINTERNISTIČNO oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNA OPCIJA
  in je ne morejo smisliti;
  njihova edina opcija je KOMINTERNISTIČNA oz. tu njena podzvrst MURGL JUGOKOMUNISTIČNA
  “KULTURA SMRTI” = LAŽ ROP UMOR pedofilstvo pedrofilstvo pasjejebstvo …)

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

  Pamet v glavo.

 • soc

  Dragi g. Brščič, kaj res ne veste, da je zoofilija civilizacijska nadgradnja homofiliji in nekrofiliji? Se vidi, da se ne zakajate skupaj s svobodnimi duhovi na Metelkovi in v Rogu.

  Ironijo na stran, stopnja levakarske degeneracije (dekadenca mi je preblag termin) je dosegla na Slovenskem točko pred eksplozijo. Le-to prinašajo s seboj islamski “begunci” (zanimivo, tudi sistemski mediji so to oznako že opustili), islamska skupnost in srbska agentura. Vsi skupaj gremo v luft, pa je konec življenj brez smisla, kakršna so življenja “umetnic” in blagajnikov, ki jih plačujejo.

 • Grenze

  Hitler bi jih zelo na hitro pospravil v ta spodnji predal !!

  • Tone

   Ti in Brščič pa tudi. Lepa druščina.

 • Get Smart

  Dajmo še te tri (A, B, C) cvetke: “Opazovalec (A) compos mentis je po ogledu podelitve in ob motrenju
  nagrajencev lahko sprejel dva sklepa: (B) 1. Slovenska umetnost je bolna. (C) 2.
  Slovenska družba je bolna” (Brščič).
  A)
  Ni ravno narobe, če stavke zapolniš s fensi latinizmi, vendar pa vstavljanje tujk zarad “lepš” oz. zarad fensi vtisa kaorazgledanosti, ko in če tujke ne slediju bistvu in/ali koherenci stavka (tujka koherenca je “terminus technicus” nje, da zadevo lažje najdeš s kakim iskalnikom-brovzerjem nje, ter ima na drugem mestu za sabo celotno teorijo in prakso), pač ni na mestu nje.
  Za izvajanje SKLEPOV ni zadost, da si “zdravega uma”.
  Pojem predstavlja/zastopa družbeno normo, ki približno obravnava kot takega vsakega, ki zmore pošteno končati osnovno šolo in brez težav sledi temeljnim družbenim norman: NE LAŽI, NE KRADI, NE UBIJAJ … Sledimo?
  Take so norme naše družbe, kdor jim je sposoben slediti, je normalen (po kriterijih/normah
  SLOVENSKE družbe,
  kar je, kot lahko vidiš, ravno tisto, česar MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA ne more smisliti.

  • Get Smart

   Za izvajanje sklepov moraš biti “sapienti” nje, poznavalec in dosleden uporabnik orodij mišljenja. Torej, poznavalec je po ogledu MURGL JUGOKOMUNISTIČNE predstave lahko sprejel številne sklepe, ne le dva.
   Če pa želiš zaradi jasnosti, časovne, prostorske stiske itd. zadevo zmanjšati na zadostni minimum, pač moraš nekako predstaviti RESNIČNO bistvo, ne pa poturancije.
   1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNA družba je, kot so vse različice KOMINTERNISTIČNIH združb, seveda po normah človeške zdravstvene org. in/ali SLOVENSKIH družbenih norm,
   pač bolana nje. Slediš?
   Toda, ker je MURGL JUGOKOMUNISTIČNA zalega parazitov prisesana na naše telo, seveda lahko govorimo o bolehanju našega telesa, vendar pa MORAMO predstaviti VZROKE, posledice in morebiti celo rešitve, čeprav je poznavanje VZROKOV* za “sapientne” že več kot dovol za rešitev problema, pa tudi “compo mentnim” bi moralo zadostovati nje.
   *- kužna zalega PARAZITOV KOMINTERNE in MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE se je prisesala na tvoje telo.
   2. glej točko 1 nje.

 • šmentanamuha

  Spoštovani gospod Bernard, v celoti podpišem vaš zapis. Kot se tudi sama nekje zapisala, tale “umetnost” je lahko predvsem zanimiva za psihiatre, za psihično zdravega človeka vsekakor ne. Ja pa tovrstna “umetnost” odraz stanja duha levice, ki se izgublja v svojih temačnih labirintih brez izhoda. Današnjo levico poganjata dekadenca in nihilizem.
  Kaj lahko storimo v zvezi s tem? Stopimo stran in z razdalje opazujemo, kako bo ta kultura smrti uničila samo sebe in upamo, da je ostalo še dovolj zdravega dela narodovega telesa, ki bo to sprevidel. Levičarstvo je bolezen. In nekje bo konec.

  Za začetek pa lahko storimo vsaj to, da gremo na volitve in volimo SDS oziroma desnico.

 • RATATA

  Hehe, je pa gobec tale naš Bernard.
  Dobro seka in opleta s strupenim jezikom!
  Kar naj piči, da uniči vse pohabljene škodljivce, ki uničujejo Slovenijo in Slovence!

 • ljubinica

  Brscicev sklep, da gre pri Smrekarjevi za zoofilijo in nic drugega, je prevec preprost.
  Namen njenega performensa je brisanje mej.
  Svojo umetnost proglasa za hibridno, to je spoj umetnosti/domisljije in znanosti.
  Znanost zlorablja za svoj eksperiment, za pomoc pri laktaciji njenega telesa, ki ni rodilo, in umetni “fertilizaciji” , spoju njene in pasje celice ….
  Njen eksperiment izhaja iz njene ideologije: ateisticnega darwinizma, oziroma postmodernizma. Njena “umetnost” spodkopava zgradbo evropske krscanske civilizacije. Po krscanstvu je Bog ustvaril cloveka po svoji podobi. Clovek je krona stvarstva. Clovek ima v stvarstvu posebno, privilegirano mesto. In Bog je ustvaril moza in zeno.
  Vse to Smrekarjeva zanika. Hoce zbrisati meje:
  Mejo med telesom matere in nematere: poizkusa s pomocjo znanosti proizvesti mleko, ceprav ni rodila … tako rusi mit naravne matere …
  Mejo med telesom moskega in zenske: Smrekarjeva trdi, da bi tudi mosko telo bilo mogoce pripraviti do tega, da bi proizvajalo mleko …
  Mejo med clovekom in zivaljo:
  Vec mesecev je prezivela v “hibridni druzini”, ki so jo sestavljali pes Byron, ona Maja in pasji mladicek, ki ga je dojila …
  Z Byronovo celico in svojo jajcno celico so opravili tudi “oploditev”.
  Smrekarjeva trdi, da je pes enakovreden cloveku. Razvila je svojo “teorijo”, da se je dogajala “evolucija” cloveka in psa vzporedno in v medsebojni povezavi. Volk se je v sozitju s clovekom udomacil in preobrazil v psa, clovek je pa zaradi sozitja s psom razvil svojo kulturo ….
  Da je bilo to sozitje v preteklosti zelo pomembno, dokazujejo ljudske pripovedi, v katerih mrgoli pasjeglavcev in volkodlakov …
  Smrekarjeva verjame, da se je sodobni clovek prevec oddaljil od narave, resitev bi bile “hibridne druzine” ….
  ——————-
  Da je bila Smrekarjeva izbrana za nagrado, ni slucajno. To so naredili zanalasc.
  Vedeli so, da bodo burne reakcije.
  Saj so bile tudi v Avstriji in drugje.
  V Avstriji je reagirala tudi Katoliska Cerkev, pri nas pa nic ….
  Na youtubu je kar nekaj videov o umetnosti Maje Smrekar. V enem videu je prikazan celo dojencek pasjeglavec ….
  Vsi komentarji brez izjeme so polni zgrazanja in napisani so bili ze lanskega leta v anglescini ….

  • šmentanamuha

   No vidiš, pa ti je uspelo.

  • ljubinica

   Se to:
   Nihilizem Smrekarjeve je bistveno bolj radikalen od rezanja zastave Semeniceve.
   Smrekarjeva napada cloveskost cloveka. Napada krscanstvo, humanizem, antropocentricnost …

 • karlina

  Gospa Semenič-to ni nobena gospa, pač pa skruniteljica SLOVENSKE ZASTAVE !!!!
  Simona Semenič in Maja Smrekar bi si namesto nagrad Prešernovega sklada zaslužili napotnici NUJNO za Studenec 48. Upravni odbor na čelu z Vinkom Möderndorferjem in področne komisije Prešernovega sklada pa tudi.

  SE 1000% STRINJAM !!!!!

 • trumpet2018

  če zagovarjate pasjejebce in dojilje psov, potem volite za levico, povsem preprosto. zelo so mi smešni komentarji da se ne smemo deliti na leve in desne, kot da ni nobene razlike.

 • Baltazar

  Dajte no, bodite resni.

  Kako kdo more reči, da gonjenje s psi, ovijanje v žico in trganje zastave ni umetnost, primerljiva z Dantejevo Božansko komedijo, Homerjevo Iliado, Verdijevimi operami in Prešernovimi pesmimi???

  Jaz bom vzel kredit in umetnici iz lastnega žepa nakazal 2.000,00 EUR. Ker imam do tega pravico! Vsaj tako so pisali v Mladini….

 • Rožle

  Naj se začnejo kulturni levaki iz muhameda norca špilat …
  Aja…to pa ne …

  • beno

   Ne upajo.

 • etrusk

  Imenovati -pasja dojilja- sama se je zapisala v zgodovino. Tovarišica se je za vedno , zapisala ime. v zgodovino , verjamem , da si takrat ko je to počenjala niti se zavedala.

 • herman

  Umetnici bosta šli v Studenec 48 takoj, ko bo tam prostor, ki ga zdaj zaseda še nujnejši primer dr. Brščič. Že njegov pogled na fotografiji kaže, da bo njegova terapija dolga in zahtevna.

  • FUCK COMMUNISM

   Ti pa si budala! Preklet levuharski idiot zabit izdajalski!

   • Tanja Bor

    Herman niti izviren ni. Dolgčas.

 • Tone

  Ali Nova ne more pridobiti za pisanje o umetnosti koga s tega področja in ne ekonomista Brščiča, ki s tega področja nima nobenih referenc niti kompetenc, obnaša pa se kot strokovnjak?

  • Slavko Drev

   Lahko ste pametni kot štirje, ampak to je videt kot pornografija z živalmi.

   • Tone

    Jaz nič ne pravim, da to ni pornografija, ampak v resnih medijih to oceni strokovnjak.

    Če bi špricala mleko v usta odraslega moškega, pa ne bi bila pornografija?

    • Tanja Bor

     Brščičeva ocena je odlična in boljša od vsega, kar sem o tem prebrala. Zame je strokovnjak, ker pozna tematiko, o kateri piše, na nazive, ki si jih podeljujejo “umetniki”, ne dam nič.

     • Tone

      Zame pa Brščič ni strokovnjak za umetnost in vem da ne pozna te tematike.
      Kaj pa zdaj, čigava bo obveljala?

 • Baltazar

  Tone, kakšnega strokovnjaka pa rabiš, da ti razloži, da je ovijanje v žico, gonjenje s psi in trganje zastave višek umetnosti???

  Glede na to, koliko nas ta umetnost stane je ekonomist kar pravšnji….

  • Tone

   Rabim strokovnjaka za umetnost.
   Brščič pa v članku denar samo bežno omeni, ukvarja pa se z zgodovino in umetniško vrednostjo umetniških del. Naj piše o trgu umetnin, čeprav tudi za to ni strokovnjak.

  • macon

   Po mojem je to zanič provokacija, ki ne ustreza umetniškemu delu.
   1. Skrunjenje zastave: trganje, zažiganje je bilo že videno, ampak najprej v raznih protidržavnih kontekstih. Hitro se spomnim na protivietnamske ameriške proteste izpred 50 let.
   2. Večpomenskost je zelo osnovna, na prvo žogo. Država kot simbol smrti proti nosečnici simbolu (novega) življenja. Država kot brezimni organizem stroj proti krhki posameznici. Take zadeve, ampak spet nič izvirnega ali vsaj tehtnega. Izrez grba ne poudari nič.
   3. Estetska komponenta je v performansu v drugem planu, ker mora biti poudarek na sporočilu, ampak tukaj ni ne sporočila ne estetike.

   Ps: Menda gre za starejše “delo”, nagrado je dobila za dramatiko v zadnjih letih.

   Virgo Lactans je dobro izhodišče pri drugi, vsaj za fotografijo. O ostalem ne vem nič.

   Narobe se je zgražati iz moralnega stališča, ker se potem sklicujejo na svojo “naprednost” in “liberalnost” proti omejeni zaplankanosti. Bolje je jim oporekati kvaliteto in umetniškost, vsaj prva z zastavo je po mojem umetniško zanič.

 • Tone

  Komentatorjem priporočam ogled oddaje Nove24tv Zamolčano – intervju z dr. Vaskom Simonitijem, zgodovinarjem in ministrom za kulturo v Janševi vladi, ki govori o slovenski kulturi in tudi tematiki, ki jo obravnava Brščičev članek.

  • Jana učak

   Joj, ne !!!

   • Tone

    Zakaj pa ne?

 • Goran Hvala

  Kaj pa je to zaen cefutar…brscic…

  • herman

   on je pacient, ki je pobegnil iz Studenca 48.

   • slosin

    kaj loleka, sta hudo prizadeta…?

   • FUCK COMMUNISM

    Vaju, levuharska pedra, pa ocitno taki levuharski paraziti kot sta Zajebankovic in Topicka ne motita… Brscic pa, ker ne jebe levuharskega izdajalstva!!!

  • Yrennia

   kaj si ti za en oboževalec zoofilije?

   • Goran Hvala

    Ljubim vse kar gre jansistom v nos…

  • cosmosjasnovidec

   To je tisti kateremu ga je tvoja stara kurvetina neprestano fafala za šilček sljivovice.
   Ni pa tvoj stari,ker je spuščala na sebe vse od ciganov naprej tako,da se zate ne ve kdo ji je pljunil v njeno ogromno jamo.Po tvojem izgledu pa kakšen cigan ali šiptar to je sigurno.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Goran Hvala

    Sej sva res brata….jst te pa iscem ze 30 let…
    Vsakmu desnaku, jansistu, slovencu se userjem na glavo in v usta…
    Dr.Goran Hvala

 • domovina mili dom

  Si predstavljate tihožitje: iz zastave izrezana , točno po krakih komunistična peterokraka, skozi pa porinjen nosečniški trebušček. Tako si dobite asociacijo kar sami.

  • Ubogi, še nedonošen – nedolžen otrok…… kašna vzgoja ga čaka ?
   Kakšna je njegova prihodnost ?
   Ali ne govorimo, da so otroci naš zaklad ….. ?
   Nepojmljivo !

   • domovina mili dom

    Točno tako, nepojmljivo, neodpustljivo.

   • Tone

    Res ubogi otrok, njegova mati misli, da je otrok v materinem trebuhu pomembnejši kot grb na zastavi. Res grozno!!!

 • Da nekomu samo na misel pride nekaj podobnega, kot je tole: http://shrani.si/f/2v/Xm/46pFZW6D/strelnikoff-podganja-mar.jpg
  Mislim, da bi tudi za tale izdelek moral nekdo prejeti NUJNO Napotnico za Studenec 48, kot navaja avtor tega članka. Pa jo je dobil ? Ob tem, da je prizadel verska čustva neštetih Slovencev doma in v tujini – pa ne le Slovencev, na Brezje radi poromajo iz vsega sveta, ker je to svetovno znano Marijino svetišče.
  “Marija Pomagaj in Kraljica Slovencev” – POMAGAJ NAM !

 • mapu

  Upam, da bo nov predsednik vlade šel po stopinjah Orbana, kateremu je država sveta.
  Pa tudi, če bo to g. Serpetinšek.

 • MladiLiberalec

  Kaj je bolj grdo. Dojiti psa ali pa biti antisemit? Za mene to drugo!

  • FUCK COMMUNISM

   Pizda kako si ti brezmejno zabit! Jasno, levuharji se rajs fukate s psi, kot bili kriticni do zidov. Ogabni ste!

   • MladiLiberalec

    Zoofilija je ze prav da je prepovedana AMPAK biti antisemit je fuj in fej. XD

    • FUCK COMMUNISM

     Biti antisemit (karkoli ze to pomeni, prav veliko pa ne) je pravica vsakega svobodnega cloveka. Ce so ti zidi vsec, naj ti bodo. Ce meni njihov rasisticen, apartheidski, morilski, parazitski, pohlepen, laznjiv nacin ni vsec, je pa to MOJA izbira in odlocitev. Kdo mi pa kaj more?!?!? Jebat se s psi in jih dojit in skrunit drzavne simbole je pa pokvarjeno in bolno! Tipicno levuharsko, pac! In da se tem pizdam daje davkoplacevalski denar in to kot nagrado, je pa totalno izprijeno! Jaz se poserjem na vas levuharje, na komunajzle in na zide! Pa ne mi rect, da je to desnicarstvo in antisemitizem – pac, umetnost! “Performans”! Ti levuhar naj bi tako umetnost kapiral…

     • MladiLiberalec

      Dosti raje gledam kako konj jari kobilo kot pa antisemita ko odpira usta in govori bolne nebuloznosti. XD

     • FUCK COMMUNISM

      Ne sprenevedej se, pizdun!!! Govorila sva o zenskem dojenju psov in levuharskih bestijalnih orgijah!!! Kadar konj natepava kobilo, je to normalno, naravno. Ce bi pa kobilo fukal ti, je pa to bolno! In o tem sva govorila! Ne spreminjaj teme tako tipicno levuharsko!!! In ti niti nimas pojma kaj antisemitizem sploh je, da sva si na jasnem!

     • MladiLiberalec

      Ok direktno ti povem da zagovarjam vecje kazni za antisemitski bullying kot pa za zoofilski seks.

     • FUCK COMMUNISM

      Prvo: razlozi kaj je “bulling”. Ne paci se z anglescino, ce je ne znas! In drugo: boli me kurac kaj ti zagovarjas!

     • MladiLiberalec

      XD XD

     • FUCK COMMUNISM

      Dosezena skrajna meja tvoje inteligence, a ne?! Jebi ga, kratek si! Sej ravno zato pa si levuhar! Ce bi bil inteligenten, ne bi bil…

     • MladiLiberalec

      Jest sem kot prvo liberal smart ass!

     • FUCK COMMUNISM

      Ti si nula. Navadna levuharska smet.

     • MladiLiberalec

      Kr neki XD pa se liberalec sem v resnici

     • cosmosjasnovidec

      Vendar je poanta v tem,da se čefutarske ter levaške prasice ravno porivajo z konji,psi,osli itd. predvsem čefutarke katere govorijo,da imajo balkanci za njih ogromno premajhne kurce ostali levaki pa ženske tako ali tako porivate samo v riti plodijo pa se umetno,ko si kurce zdrkate na lopato in nesejo spermo v bolnišnico.
      ————————————————————————
      Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
      DR.Cosmosjasnovidec

     • MladiLiberalec

      Jest mam za Balkanke dost velikega. Verjemi :)

  • Oregon

   pa ne gre se za grdo, buičman. Enemu je lepo, enemu grdo, to ni važno. Dejstvo je da je to en kurc od umetnosti in da za to ne zelimo zapravljat denarja. Kot bi bil tale moj komentar nekega dne nagrajen z najvišjo nagrado za književnost v Sloveniji. Nabijem jo tistmu na čelo, ki bi si tega domislil, tile smrklje pa so, mogoče pod vplivom nekih substanc začele verjeti, da sta res umetnici. To je gravž, a razumeš? 25 let se živim od kulture in si sam plačujem prispevke, od nikogar nič nočem, najmanj da bi folk nategoval in jim pobiral denar za taka sranja.

 • Oregon

  kake budale imamo res mi v raznih komisijah…

 • cosmosjasnovidec

  Ti dve nagravžni prasici si zaslužita zapor in napotnici za Ljubljana Polje ali kakšno drugo zaprto ustanovo za psihične prizadeteže.
  Prva svinja čefutarka “semenić”katera bo kotila konja saj se je z konjem tudi sparila bi si naj raje na svojo nagravžno bučo poveznila kanto za smeti,da je ne bi kazala in bi tako bila bolj upravičena do nagrade lezbaška prasica komunajzerska smrekarca bi pa lahko imela vsaj toliko dostojanstva,da ne bi v javnost podajala tega kako jo fukajo psi ter kako pasjejebski levaki,komunajzerji ter čefutarji porivajo pse kar je za njih normalno početje.
  Od tukaj tudi izvira njihova psihična nestabilnost ter zaostalost saj se v družinah parijo med sabo kot podgane na sebe pa ženske prasice spuščajo pse,konje,osle itd. tako da pozneje skotijo mutirane izrodke oziroma mešance med domačimi živalmi.
  Levakom,komunajzarjem predvsem pa čefutarjem je treba dati prepoved posedovanja kakršne koli živali,ker jo trpinčijo z spolnim nadlegovanjem.Nesnage ogabne sluzaste.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • skorpijon93

  zapreti jih v zapor takoj ! brez vseh pravic ! ni potrebno komentirati vsebine, bom še drisko dobil

 • samotoje

  Ne nameravam ocenjevati “umetniške” izraznosti obeh inštalatork oz. performerk. Kar se mene tiče, lahko kje naredita ptičje gnezdo in tam valita jajca. Ocenjujem pa kot nacionalno sramoto dejstvo, da sta dobili nacionalno nagrado.

 • Stajerka

  tako kot sta omenjeni osebi “kulturnici”……

  Zaustaviti stekle pse desnice
  Marko Crnkovič
  https://www.vecer.com/zaustaviti-stekle-pse-desnice-6405901

  ….tako je tovariš Crnkovič želel postat Novinar, pa je ostal na stopnji novinarčka …….

 • Get Smart

  Je dokaj preprosto: POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Protičloveškost pa tudi — kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Janez Novak

  Satanizem je očitno priromal tudi v Slovenijo.

 • Osti jarej

  …sem nekje na spletu”pobrala”,da nekdo svoje cucke doji z uvelim cucljem

 • khm_khm

  s tem smo pokazali naprednost slovenske druzbe v zahodnem duhu

  • Tone

   Točno.

 • D Zen

  Ta ženska spada na Idrijo, pa še tam, se bojim, da bi druge zmerne psihopate metala iz tira.

 • freedomfighter

  Ta tip naj se briga zase umetnost pa pusti umetnikom

  • KAPIBARA

   Samo kao neki kulturnik trdi, da je njegovo skrapucalo kulturna umetnost, ki jo razume njegov krog privržencev..

   • Tone

    Prešernove pesmi je razumel samo njegov prijatelj Čop.
    Drugi posamezniki so jih počasi pričeli razumevati šele 10 – 20 let po njegovi smrti. Večina jih danes ceni samo zato, ker so jim v šoli povedali, da je največji slovenski pesnik. Ali se tebi sanja, zakaj bi bile ravno Prešernove pesmice o njegovih ljubicah tako pomembne?

    • KAPIBARA

     Ne kdo pravi da so pomembne.. ?? !!

     • freedomfighter

      Kod prvo vecino modernih umetnikov so imeli na zacetku za navadne bedake s casom pa so postali legende…ce poznaz modernizem v umetnosti potem bos vedel o cem govorim ce pa ne ves pa tako ali tako ne vem kaj komentiras in kot drugo me zanima kaj bi rekli ce bi sedaj en umetnik pisal velike clanke o ekonomiji ker brscis je ekonomist ki pisari o umetnosti…a se spomnis tiste le čevlje sodi naj kopitar

     • KAPIBARA

      Torej, kaj delaš tleke.. ??

     • freedomfighter

      Ne razumem vprasanja…ker nekaj o umetnosti sigurno vem ker mi je to zelo zanimiva stvar in zame edina res cloveska stvar…brscic z vsake zadeve naredi politicno vprasanje…ce bi mu pokazal picassa bi ga najbrz poimenoval z umetnostno tragedijo ki promovira prostitucijo

     • Tone

      Vsi, ki imajo Prešerna za največjega slovenskega pesnika. Morda si ti edini, ki zna pisat po slovensko, pa ne misli tako.

     • KAPIBARA

      Ni govora o Prešernu- o dojilji oplojevanju- dojenju psa..
      Če se ti zdi to OK potlej se pa s psico spedenaj.. eni so se že..

     • Tone

      Jaz ne govorim, ali je to umetnost ali ne, in je ne zagovarjam. Hočem povedati smo to, da se umetnost spreminja, da nas zgodovina uči, da ni dobro prehitro sodit, predvsem pa da je pri vseh stvareh merodajna sodba strokovnjakov in ne kogarkoli.
      Prešernove pesmi so za njegovega življenja veljale za pornografske, danes pa se jih morajo otroci učiti na pamet. Novih umetniških praks ne moremo ocenjevati s starimi merili, ampak počakati, da se izoblikujejo nove. Osebni okus je eno, strokovna presoja pa nekaj drugega. Ta primer pa je bil politično zlorabljen. Spominja na čase, ko so partijski funkcionarji, šikanirali umetnike.

      Priporočam, da si pogledaš intervju z Vaskom Simonitijem, kulturnim ministrom v Janševi vladi, o tej temi.
      https://www.youtube.com/watch?v=CMPyr6lUuPo

     • KAPIBARA

      Me je simoniti vodil po razstavi “Temna stran meseca”.. pa sem ga že takrat imel dosti..

 • rudi breznik

  beda kulture ce je to za nagrado potem je kultura v sloveniji na psu

  • Tone

   A si ti kak strokovnjak, da lahko sodiš?

   • KAPIBARA

    Očitno si ti jemlješ to strokovnost..

    • Tone

     Nič si ne jemljem, to je moja stroka.

 • branči

  ogledalo slo kulture! a pol se pa vprašate, kaj ministrstvo za kulturo, z 169 mio proračuna brezsramno počne pred očmi vseh slovenev? gamad, ki kulturo jemlje za svojo¨!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!