Bo slovenska policija varovala zakonca Knavs, starša Melanie Trump?

Foto: Instagram

Ni čisto jasno, ali je slovenska policija res zavrnila varovanje zakoncev Knavs, torej očeta in mame prve dame ZDA Melanie Trump, v času njunega obiska v rodni Sloveniji. Niti ne vem, ali sta omenjena Slovenijo že obiskala ali ne. Medijske novice so pač precej različne. Zato pa v nadaljevanju pišem o tem, kako bi naša policija morala ravnati. Novinarjem pa prepuščam ugotavljanje dejanskega stanja v zvezi s tem vprašanjem.

Varovanje oseb in objektov vsaka policija, iz bolj ali manj upravičenih razlogov, zavija v tančico skrivnosti. Razkrivanje metod in tehnik varovanja oseb in objektov bi bilo z vidika varovanih oseb in objektov res popolnoma nespametno. Toda naša zakonodaja povsem jasno omogoča, da je tudi javnost obveščena o tem, za kakšne namene policija uporablja javna finančna sredstva. Novinarji z raziskovanjem dejanskega stanja torej ne bi smeli imeti večjih težav.

Pa preidimo k temu, kako bi naša policija morala ravnati ob tem vprašanju v skladu z zakonom in “Uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija”. Pa ne mislite, da boste v tem podzakonskem aktu našli popolnoma jasen odgovor. Opozarjam na 10. člen omenjene uredbe. V 1. odstavku je zapisano takole: “Policija na podlagi odredbe generalnega direktorja policije varuje tudi:

–        druge državne funkcionarje, če je zaradi opravljanja njihove funkcije oziroma opravljanja javnih nalog resno ogroženo njihovo življenje in telo,

–        druge pomembne tuje osebe”.

Viktor in Amalija Knavs, starša prve dame ZDA Melanie Trump. (Foto: epa)

Se vam zdi, da je torej vse jasno? Druga alineja prvega odstavka 10. člena omenjene uredbe pravi, da policija torej varuje “druge pomembne tuje osebe”. Zakonca Knavs to zagotovo sta. Toda hudič je v podrobnostih. Peti odstavek 10. člena omenjene uredbe pa pravi: “Varovanje oseb iz druge alineje prvega odstavka tega člena se uvede po stopnji, ki ustreza njihovi javni funkciji. Policija osebe varuje na podlagi zaprosila tujih državnih ali varnostnih organov ali organizatorja obiska in ocene ogroženosti, ki jo izdela policija. Varovanje lahko policija brez obrazložitve zavrne.”

Pa smo tam. Policija lahko zakonca Knavs varuje, če tako odloči generalni direktor policije, točneje v. d. generalne direktorice policije Tatjana Bobnar. Lahko pa brez obrazložitve kakršnokoli varovanje odkloni.

Modro bi bilo, da policija zakoncema Knavs omogoči ustrezno varovanje v času njunega bivanja v Sloveniji. Ne nazadnje, kdaj smo imeli v Beli hiši prvo damo ZDA? Nikoli do sedaj in ne vem, kdaj se bo to sploh še ponovilo? Seveda pa je povsem mogoče, da je ali bo kakšen policijski državni pisun odločil, da varovanja zakoncev Knavs ne bo. Tatjana Bobnar bi se pod to lahko tudi podpisala. Preozko bi bilo gledanje, češ naj to plačajo ZDA ali pa naj si varovanje plačata sama. Gre za vprašanje ugleda Slovenije. Novinarji, od tu dalje ste na vrsti vi.

dr. Vinko Gorenak

 • Mirkoca

  Vinko,Vinko, starša prve dame vedno varuje Secret Service. Nič ni in bo prepuščeno Slovenski policiji.

  • SmashFascism

   To bi on moral vedeti…

 • učko

  A da bi slovenski miličniki ala Vinko varovali ta dva? Jah, zakaj pa ne, kdo pa sta sploh ta dva migranta ?

 • luckyss

  Joj Vinko…miličniki tvojega kova še narisane ovce ne bi znali varovati, zato ne nabijaj v prazno…
  Varovanje staršev prve dame spada pod isti resor kot prva dama, ki je tudi ne bodo varovali slovenski palicaji ampak ustrezne službe ZDA..
  Takšni članki so torej bedasti…milo rečeno..

 • Lisjak

  Gre za vprašanje ugleda Slovenije.No,Vinko zdaj si pa ga fstrelo mimo,da ga bolj nisi mogu.

  • stane

   Ni mel speglu

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  Zakaj že? :)

  PS: Od neumnega Vinka pričakujte neumne kolumne oziroma članke. :)

  • janez cepec

   kje s’ pa še vidu kešn pametn komentar od polcaja

 • Hun

  Vinko odpri firmo za varovanje VIP. Ko bo SDS na vladi bos mel posel konstantno zagotovljen. Ker drgac si nesposobn za nastop na prostem trgu priloznosti.

  • Ivan Friderik Novak

   Kje pa!
   Med aktivnimi papisti je zelo zaželjen.

 • janez cepec

  za kuga bi jih pa mogl polcaji vahtat. pa koji kurac sta ta dva modela. če sta tastara od frst lejdi, nej jo vahtajo Jodlarji, sej se je Melania od začetka predstavlala za Avstrijko. zgleda, de j’ tok je fuknena, de tud tega ni vedl s kje je

  • Steiermark

   Nerazgledani balkanec v Sloveniji, ki misli “sve je naše….” in ne ve, da Slovenija in vse avtohtone nacije v Sloveniji, med katere spada tudi Štajerska, ki z balkanci z izpod 70 IQ, kot pri kamelarjih, nemorete izganjati ali preganjati, v Avstrijo, samo zato, ker smo bili okupirani od balkanske divjaške drhali.

 • A si predstavljate, da se jima med obiskom v Sloveniji karkoli neprijetnega zgodi, pa magari samo nekulturen izpad kakega vaškega posebneža, ki je po levičarsko napumpan da mora sovražiti ZDA?
  To bi bil takšen škandal in zelo verjetno tudi določene konsekvence na nivoju diplomacije ali še kaj hujšega ….

  • stane

   Tramp in Melania bosta imela s seboj osebje za varovanje +nasi.

  • Steiermark

   Levaški debili tega ne razumejo….njim je bolj važen “ugled” v rusiji…..

 • večni srb

  A bi kdo rad, da se jm kaj zgodi?

 • Ivan Friderik Novak

  Bučko dr. Vinko kvasi neumnosti.
  Skrbi me zdravje, Vinkovo in ne od ta starih Knausov.
  Ne pozabimo, da je Vinko eks-policaj.

 • Jgg

  Itak ma policija važnejše stvari za delat kot vahtat dva penzijonista. Vinko ti si res kreten.

 • Mila

  A to sta una tastara, ki sta pred nekaj meseci vzela ameriško državljanstvo. Zdaj pa bi rada da ju čuva naša policija za naš denar. Jok brate naj kar Bump plača.

 • Taylor Andrew James

  One dva sta varovana kot se vam ne sanja in se vam nikoli ne bo. Take stvari ne bodo javno nikoli razpravljali. Mesecni budžet za njuno varovanje je vecji kot nasa policija investira letno v novitete v svoji opremi. Ko je bil Clinton v Sloveniji so našo policijo odpikali in jim “zaupali” cuvanje vaških wc jev 150 km iz Ljubljane.

 • lokec

  Sigurno jih bo varovala tudi slovenska policija. Vinko ti si muhc.

 • Fenix Ariel

  Čudno, saj tastar Knavs večkrat pride v Sevnico, pa ga nobeden ne varuje???

  • lokec

   Ne vidiš.

 • Mirko Sedlar

  Najboljše da še vsakega picajzlna ki je padu iz Trumpove riti daste v muzej kot naravno bogastvo ….vi desni ste zaplankani bolj kot španska inkvizicija v srednjem veku.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!