Bodoče socialne delavke brez dneva delovne dobe nestrpno udarile po izkušenem kolegu: Neodgovorno poigravanje z mladimi na ideološko kontaminirani Fakulteti za socialno delo

(Foto: 24kul.si)

Bodoče socialne delavke, študentke magistrskega programa Fakultete za socialno delo, so neprimerno za akademsko izobražene bodoče socialne delavke nestrpno udarile po izkušenem kolegu, češ da “razpihuje rasističen odnos do migrantov”

Razlog? Kritičen razmislek o pošiljanju študentk na druženje z migranti na hrvaško-srbsko mejo. “Dosje FSD: Se Fakulteta za socialno delo poigrava z življenji svojih študentk?” je bil naslov članka, objavljenega 11. marca letos na portalu Nova24TV, katerega avtor sem socialni delavec Franci Donko.

To ni socialno delo!       
Namen mojega zapisa je odpiranje akademske razprave, ali je pošiljanje študentk na učenje empatije in sočutja ob druženju z ekonomskimi migranti  ustrezen način socialnega dela. Sam zagovarjam mnenje, da ne. Moje delovne izkušnje, ki so slovenski javnosti znane, pričajo, da socialni delavci “obravnavamo” slovenske ljudi iz pisarn. Čemu torej Fakulteta za socialno delo pošilja dekleta na “spoznavno druženje” na terene bivše totalitarne države, stiske brezdomcev in domačih revežev pa v njih ne vzbujajo sočutja in empatije?

Iz svojih potovanj v tujino sem se naučil naslednje: v tujini si vedno tujec. Tako je tudi z ekonomskimi migranti, ki imajo za razliko od nas za povrh še povsem drugačno civilizacijo. Po Evropi nastajajo geta, kar ni naključje. Dokaz zgrešene “Wilkommen” politike so “no-go” cone po evropskih mestih, kamor niti policija ne upa. Vzbujanje občutka krivde Evropejcev za težave Afrike in Bližnjega vzhoda je nadvse krivično do domačega prebivalstva in zavajajoče do ekonomskih migrantov. Evropa ima zaradi tega hude probleme. Migranti so doma poklicani vzpostaviti delujočo družbo. Kdor tega ne razume, spodbuja hudo nesolidarnost v globalnem smislu. Z mesečnimi sredstvi okrog 2.000 evrov za enega prosilca za azil, ki ima v Sloveniji vprašljivo prihodnost, bi lahko v državah izvora konflikta mesečno poskrbeli za najmanj 10 ljudi.

Kdo je zameglil vid “našim dekletom”, ki si zatiskajo oči pred resnico?
Na predstavitvi svojega druženja z migranti na etnološkem oddelku Filozofske fakultete so študentke povedale, da so bile na prakso napotene s strani FSD, ki je menda “pozabila” izpolniti neke formularje, zaradi česar jim skvoterji v Šidu niso omogočili dostopa do žensk in otrok. V prejšnjem članku sem se spraševal, ali gre res le za za birokratsko šlamparijo, vendar odgovornost za to nosijo tudi bodoče socialne delavke, ki se v članku v Mladini opisujejo kot “samostojne, močne, akademsko izobražene ženske, ki se borimo proti patriarhalnemu in seksističnemu diskurzu v medijih, javnem in zasebnem prostoru. Imamo svoj glas,” poudarjajo študentke, združene v boju “proti diskriminaciji, rasizmu, mizoginiji in seksizmu ter za enakopravno in pravičnejšo družbo”.

Z razumevanjem za njihovo ideološko retoriko, ki nima prav nobene zveze s strokovnim socialnodelavskim jezikom, jih sprašujem, čemu kot empatične bodoče socialne delavke na terenu niso zahtevale obiska žensk in otrok? Kako je mogoče, da so se zadovoljile s pripovedovanjem, da so “itak na toplem in na varnem”?

“Samostojne, močne, akademsko izobražene ženske” so po “napaki” fakultete spregledale populacijo žensk in otrok, ki imajo v kulturi šeriatskega prava podobne pravice kot recimo kamela ali konj. Dovoljeno jih je pretepati, prodati, zamenjati, imeti toliko, kolikor jih lahko preživiš, in podobno. Z vidika socialnega dela je v takšnih primerih dovoljeno govoriti o  socialnem delu v izrednih razmerah, katerega ključne metode ostajajo osebni stik, zagovorništvo in praktična pomoč. Toda ničesar od tega niso bile deležne ženske in otroci. Da je to popolnoma nezdružljivo s stroko in z evropsko krščansko omiko, ni treba niti izgubljati besed …

Še bolj zaskrbljujoča je reakcija Fakultete za socialno delo, ki je resno novinarsko delo svojega diplomanta označila kot krepitev sovraštva in občutka ogroženosti “nas” od “drugih”, pri čemer naj bi se dramatično skliceval na verske teme. Študentke pa so napad še stopnjevale in stališče socialnega delavca z bogato prakso označile kot “zlorabo njihovega dela” in “seksistično in pokroviteljsko razpihovanje sovraštva”, s katerim “namerno in javno ponižuje nas študentke kot ženske ter krši našo pravico do dobrega imena”, z navedki v članku, ki so “absurdni, izkrivljeni, žaljivi in namenoma poniževalni”.

Neodgovorno poigravanje z mladimi na ideološko kontaminirani Fakulteti za socialno delo             
Kakšen vzor je Fakulteta za socialno delo, ki demonizira bivše študente po režimskih časopisih, namesto da bi organizirala okroglo mizo in soočenje mnenj, pristransko sporoča režimski novinar Mladine Izak Košir v zapisu “Naša dekleta”, “Kdo se boji študentk Fakultete za socialno delo?” Takole je zapisal: “Na to temo so na FSD v sredo pripravili tudi okroglo mizo Sovražno medijsko poročanje o delu z begunkami in begunci, na kateri so poudarili, da je njihova fakulteta ‘pogosto tarča napadov slovenske skrajne desnice, ki se v zadnjem času vzpostavlja tudi ob pomoči novih medijev'”. Na FSD menijo, da se ti napadi navadno osredotočajo na področje spolov in se kažejo kot mizogini napadi na ženske pod pretvezo varovanja otrok. Profesorica dr. Jelka Zorn s katedre za proučevanje socialne pravičnosti na FSD pojasnjuje, da je šlo za enotedensko terensko delo v Šidu, mestu na srbsko-hrvaški meji, begunskem ‘žepu’ na poti v ‘Evropo’. “Vse skupaj je potekalo v okviru predmeta Sodobne migracije na magistrskem študiju Socialna pravičnost in radikalne perspektive. Z vidika socialnega dela gre za socialno delo v izrednih razmerah, katerega ključne metode ostajajo osebni stik, zagovorništvo in praktična pomoč (pomoč pri zagotavljanju čistih oblačil in drugih potrebščin za preživetje v hudem mrazu). Sovražni napad Nova24TV razumemo kot moralno obsodbo solidariziranja z begunci in migranti,” pojasnjuje Jelka Zorn in dodaja, da so profesorice in študentke šokirane nad tem, da pridobitev ženskih pravic, svobodo in avtonomijo žensk avtor članka uporabi za krepitev sovraštva in občutka ogroženosti “nas” od “drugih”, pri čemer se dramatično sklicuje na verske teme.

Pričakoval povabilo na okroglo mizo, dočakal pljuvanje po medijih. Je to akademski domet Fakultete za socialno delo?!
Kot socialni delavec in novinar sem bil nemalo presenečen nad nestrokovnim obravnavanjem mojega pisanja s strani Fakultete za socialno delo in študentk magistrskega študija. Ali Fakulteta za socialno delo v svojih “radikalnih perspektivah” vzgaja socialne delavke ali skrajne aktivistke, presodite sami. V zgodbi izstopa žalostno dejstvo, da študentke ne najdejo možnosti za razvijanje empatije v stiskah ljudi, kakršnih je na domačem pragu vse polno. Treba je v Srbijo, k “mladim fantom z lepimi zobmi”, ki naivnim mladenkam v “all starkah in venskah” svojih resničnih zgodb, namenov in stisk ne bodo pripovedovali. Kot sem poudaril v prejšnjih pisanjih, zgodba smrdi po prevari. Žrtev so seveda naivne študentke, le da tega za zdaj še ne vedo.

Naše mlade aktivistke ob tej priliki ponovno vabim k akademski širini in večplastnemu pogledu, h kateremu bo pripomogel tudi ogled raziskovalnega novinarskega filma Za tančico mošej, ki si ga naše zaljubljene altruistke najbrž ne bodo ogledale, ker je “nestrpen” do ubogih “beguncev”, čeprav je tudi najbolj naivnim in nekritičnim “človekoljubom” po Evropi že odprl oči. Za zelo resne stvari gre.

Se bo vodstvo fakultete ustrašilo nekdanjega študenta ali bo končno priredilo okroglo mizo s povabilom avtorju teh vrstic?

Franci Donko

 • Branko

  Donko se kuja ker imajo študentke raje postavne črnce, kot kilavega slovenskega geja Donkota.

 • MižekFiga

  Iz države spodbujena prostitucija. Zaščitna sredstva plača globoka država ali so povračila na prej plačanih računih ???? Nekaj podobnega so študentje že preživeli na organizuiranih obveznih Cankarjevih karaokah pred parlamentom. Organizatorji so bili (so vedno) bivši komnunisti, levaki ali najbolj protinarodni, protidemokratični osebki iz našega okolja.

 • Franc Šink

  Za vse bodoče študente FSD bi se moralo zahtevati opravljen praktični izpit iz spolnih praks ki jih propagira LGTB srenja.Poudarjam praktičnega.Inštruktorjev imamo v Sloveniji več kot dovolj.

 • Bača dečki

  Te socialne delavke bodo legalizirale bača dečke.
  Russia’s president Vladimir Putin has criticised Austria for acquitting an Iraqi refugee who raped a schoolboy – failing to realise that the man has not been acquitted, but had his sentence overturned due to procedural errors.
  On Monday, without naming Austria, Putin railed against what he called the “acquittal” of a refugee who was accused of raping a boy in a “European state”.

  “In a European country, a child is raped by a migrant, and the court released him for two reasons: he speaks the language of the country badly, and he did not understand that the boy was a boy,” Putin said during a conference in Astrakhan, southern Russia.

  “This is the result of the dissolution of traditional national values,” he said, adding that a society that cannot defend its children has no future.

  Earlier this year, the 20-year-old Iraqi migrant was found guilty of serious sexual assault and rape of a minor at a swimming pool in Vienna and was sentenced to six years in jail. But in October the Supreme Court lifted the verdict of six years imprisonment and ordered a re-execution of the proceedings.

  The Supreme Court found that while the verdict was “watertight” with regard to the serious sexual abuse of a juvenile, the written verdict on the second indictment, rape, cannot be sufficiently proved.

  According to the Supreme Court, the first court should have ascertained whether the offender had thought that the victim agreed to the sexual act and whether Amir A. had the intention to act against the will of the boy.

  The rape case therefore must go back before the regional court. In the second legal process, which presumably will take place in 2017, a new sentence must be imposed. The 20-year-old will remain in custody until then.

  A Russian blog which is critical of the media reported on the developments but managed to get its facts wrong, dispensing with the legal details and criticising Austria’s “sky high tolerance” and what it referred to as an “acquittal”.

 • Grenze

  KURBCE RDEČE BREZGLAVE KURCA LAČNE TO JE FDV !

 • antimur

  Kakšne pa naj bodo te uscanke, če je fakulteta za socialno delo in vsa socialna politika pod taktirko LGBT ljubiteljic, levih fašistk Kopač- Mrakove ter Vukove., ki so pa pod Kučanovim patronatom.

 • Bača dečki

  Potem so pa nezaposljiv kader. Mislim socialne delavke, bača dečke bi zaposlil tudi papež.

 • skorpijon93

  študentke je treba udariti NAZAJ !

 • macon

  Ko se bo vzpostavila slovenska skrajna desnica o kateri danes lažejo resnični skrajneži- skrajni levičarji, bodo slednji držali gobec zaprt, ker se ga bodo bali odpret. Slej ko prej bo privedlo do resnične skrajne desnice, ker nas bodo skrajni levičarji pripeljali na rob uničenja.

 • VERRZIFIKATOR

  Gaber Leskovar – Sonja Pleško

  PRAVIJO JI FAKULTETA

  Pravijo ji fakulteta
  za nekakšno socialo,
  kaj od tega je ostalo,
  pravi zgodba razodeta.

  Socialistična morala
  je menda tam izhodišče,
  a zgrešeno v vsem gledišče,
  ko se Marxu poje hvala.

  Bi nekoč tovarišija,
  ki za zgled so si jo vzeli,
  se kot bilke je prijeli,
  rézko rekla: »Polomija.«

  »Mi, tovariši napredni,
  tega nočemo trpeti,
  treba vse jih je zapreti
  in še hujšega so vredni.«

  Bi se kámenje lomilo
  na otoku golem pridno,
  se prevzgajalo perfidno
  neposlušneže zlomilo.

  Saj morala po marksizmu
  le dva spola je poznala,
  tretjemu pa pokazala,
  kdo gospod je v socializmu.

 • VERRZIFIKATOR

  Lizi Begunšek

  SOCIALNO DELO

  Socialno delo je široko
  in zahtevna silno fakulteta,
  se študira več kot štiri leta
  in razmišlja tamkaj na globoko.

  Sociala tudi je sočutje,
  delo pa pomoč nepotešenim,
  včasih tudi cuckom pritepenim,
  da izboljša s tem se jim počutje.

  Socialno delo je pomembno,
  se ne da tako, kar z levo roko,
  cenijo ga ponekod visoko,
  specialno je, zelo namembno.

  Jasno, da gre delavke poslati
  in ne delavcev tja med migrante,
  kdo bo gledal fante, zabušante,
  treba z moškimi je vendar znati.

  Naj študentk se nekaj z njimi druži,
  to izboljša socialno stanje
  in poglablja prepotrebno znanje,
  naj študentka zraven kaj zasluži.

 • Johan

  To fakulteto bomo zaprli, tu se plodi leva golazen !

  • Slovenka

   Upam, da res.

 • šmentanamuha

  Kje se da videti ta raziskovalni film Za tančico mošej? Lahko prosim kdo prilepi to povezavo?

  • Soave
   • šmentanamuha

    Hvala, Soave, že gledam.

   • šmentanamuha

    Upam, da si bodo tole ogledali vsi levi “neverniki”, še posebej “nevernice”, ki mislijo, da prijateljujejo z muslimani.

    • Burek Burecki

     Vsi desnicarji ki sodelujete z vatikanskim satanizmom vas caka po smrti nekaj dost hujega kot je komunizem…

     • šmentanamuha

      Butec.

 • šmentanamuha

  Franci Donko pogumno in odgovorno opozarja na anomalije na Fakulteti za socialno delo. Punce, ki so se zakurile nad “mladimi fanti z lepimi zobmi” priporočam, da odidejo v njihove izvorne dežele in tam nekaj časa živijo.

  Kako zlagana je ta migrantska agenda na Fakulteti za socialno delo in v samih CSD-jih se kaže tudi v tem, da je statistično pri nas vedno več osamelih ostarelih ljudi, za katere se nihče ne zmeni in zanje ne pripravljajo kakšnih posebnih programov “spoznavanja z njihovimi stiskami”. Punce pač odhajajo tja, kjer se obeta boljša jebačina. Skrb za begunce? Pa koga vi to farbate!

 • Soave

  + + + + + + + + g. Donko, imate pa železne živce ! Hvala Bogu.
  Marsikdo na vašem mestu bi že vrgel puško v koruzo.
  Prilagam pa nekaj dobrih misli g. M. Munca
  https://www.maticmunc.net/panker-bom-ostal/

 • rubec

  Te punce so itak zabite. Eno iz te kao fakultete ahahahaha sem pripeljal domov jo vrgel na posteljo nakar fašem vprašanje zakaj neki ne poslušava plošče tako kot sem obljubil.

 • Soave

  Za rubeca, da bo za drugo priliko imel muziko !

  https://www.youtube.com/watch?v=kFzViYkZAz4

 • Miran

  Kdo je izkušen kolega a Donko. On je izkušen samo v homoseksualnih zadevah. Še iz CSD je letel, ker je sodelavce in sodelavke venomer nadlegoval s svojim homoseksualizmom.

  • ĐĐ Style

   Mavrični Danko, pardon Donko

 • Burek Burecki

  Za tega guzimirja mi prav dol visi…

 • Get Smart

  Fakultet fura MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA
  in vsi tamkajšni fejk profi so MURGL JUGOKOMUNISTIČKI in KOMINTERNISTIČKI profeti nje =
  = družbenopolitični delavci = VOJAKI REVOLUCIJE.

  Milan KUćAN,
  predsednik predsedstva centralnega komiteja KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  “Družbenopolitični delavec je namreč vojak revolucije.”

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Franjo Trojner

  Babam se je v sodobnem svetu čisto sfuzlalo, vse normalno želijo uničiti in uzakoniti nenormalnost, anarhijo!
  Dolgo svet vseh teh histeričnih in morbidnih poizkusov vseh vrst feministk oblikovati svet po svoje ne bo mogel prenašati. Ali bo poplava, morda potres, eksplizija super vulkana, morda celo nova ledena doba, nekaj gotovo bo!

  • lokec

   Zato pa toliko časa niso imele volilne pravice.

 • herman

  Donko, a ti spet špila?

 • Matt_von_Glanz

  Respect.

 • lokec

  Te mlade socialne afne napotiti na fizično delo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!