Branimir Štrukelj, 12 razbojnikov in oborožen rop

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Recimo jima Andrej in Tadej. Sta nepridiprava, poklicna roparja. Nekega dne oborožena vdreta v vaš dom, vas onesposobita in okradeta za 1.000 evrov. Ker Tadej ni zadovoljen s svojim deležem plena, dobil bi samo 400 evrov, pred vašimi očmi zahteva več. Sledi prepir in mlajši Tadej predlaga, da vam pobereta še kaj. Seveda se poskušate upreti, a previdno, saj sta oborožena. Roparja se zamislita, nato predlagata “demokratično” rešitev – glasovanje, ali vam pobereta 1.000 ali 1.200 evrov. Vi ste proti, roparja glasujeta za.

Podobnost med vlado (Andrej) in sindikati javnega sektorja (Tadej) na eni in vami (neto davkoplačevalec) na drugi strani ni zgolj naključna, saj zdravorazumski človek dogodek poimenuje s pravim imenom – oborožen rop, medtem ko sindikalisti in vlada, ki zastopa državo, temu pravijo “redistribucija bogastva” v imenu enakosti in socialne pravičnosti, čeprav gre za uzakonjen rop tuje zasebne lastnine.

Zanimivo je, da imajo državni programi progresivnega obdavčevanja, s katerimi poskušajo zadovoljiti nenasitne apetite javnega sektorja in nato tako pridobljeno bogastvo prerazdeliti, za sindikaliste smisel le takrat, ko ropajo tujo lastnino. To je pokazala pobuda levičarskih študentskih aktivistov, ki so pred leti prišli na idejo, da bi redistribuirali ocene. Logika je enaka kot pri socialistih: študenti, ki imajo nadpovprečne ocene, bi bili solidarni s študenti, ki zaradi pomanjkljivega znanja ne naredijo izpita. Nekdo, ki bi dobil oceno 10, bi dal tistemu, ki bi dobil 5, del svoje ocene, tako da bi imel prvi na koncu oceno 8, drugi pa 7. Tako bi tudi zmanjšali neenakost, ki zeva med ocenama 10 in 5. Saj se strinjate, da je skrajno neprimerno, da visokošolske izobraževalne ustanove, ki vzgajajo mlade generacije, iz katerih bodo zrasli prihodnji voditelji, z ocenami spodbujajo neenakost, mar ne?

Prerazdelitev bogastva je levičarska fantazma, ki v praksi ne deluje
Zanimivo je, da je pobuda naletela na gluha ušesa in da študenti, ki so sicer glasno zagovarjali prerazdelitev dohodka oziroma bogastva, niso želeli slišati, da bi del svoje oceno odstopili “pomoči potrebnim”. Celo najbolj zagretim levičarjem je bilo jasno, da bi študentom, ki bi jim odvzeli del ocene, da bi jo dali drugim, zelo padla motivacija za študij, toda nikakor pa taisti ne želijo dojeti, da tudi zasebniku pade motivacija za zaslužek, če mu ga večino pobere država, da sta posledici tovrstne socialistične prerazdelitve le revščina in beda. Da zadeva lahko pride tako daleč, da delodajalec ne more več izplačati primerne plače delavcu in da mora zaradi tega zapreti podjetje.

Ampak levičarji ne bi bili levičarji, če ne bi imeli za vse svoje razlage. Dobre ocene so posledica trdega dela študentov. Ker so torej ocene posledice dela, nimajo kaj deliti. Denar pa podjetnik po tej logiki služi na vse druge načine, le z delom ne, ali kako? Zato je za levičarje redistribucija bogastva sprejemljiva, redistribucija ocen pa ne. Poleg tega, ker so vsi ljudje enaki, imajo lahko vsi, kakopak, enake ocene. Z enako vloženega truda v študij bi morala imeti črnec iz ekvatorialne Afrike z IQ 60 in Shyam iz Indije z IQ 170 enake ocene. Če jih nimata, je kriv meščanski  profesor, in krivice je treba popraviti. Najbolje tako, da ocene pri zaposlovanju črnca niso pomembne. Logično, mar ne? Ne bomo zdaj spodbujali razlike, ki lahko pripeljejo še do večjih razlik. Seveda, da ne!

Stalinist Štrukelj
Natanko na ta način deluje tudi logika Štrukljevih sindikalistov, ki vso krivdo za tegobe valijo na neoliberalizem, na tiste kapitaliste, ki nimajo razumevanja za njihove ideje, da jim tuj denar pripada sam po sebi. Oni ne bi obračunali z vlado. Vlada je le posrednik za redistribucijo denarja. Njej sindikalisti očitajo le, da je z zasebniki, ki financirajo javni sektor, preblaga, da jim preveč popušča, da jim je treba, če je potrebno, tudi s silo vzeti več. A ker se upirajo in povzdigujejo glas, je treba s tovrstnimi “uporniki” obračunati. Kako bi se že tega lotil njihov očitni vzornik Stalin?  “Smrt reši vse težave,” bi rekel. “Če ni človekani težav.” A šele s tem bi nastale prave težave. Kje bi potem dobili denar?

Branimir Štrukelj (foto: STA).

Jože Biščak

 • Franjo Trojner

  Rodrigo Duterte se naj pogovori z Andrejem in Tadejem pa bo hitro mir.

 • Tweety Bird

  Laž je nesmrtna duša SDS-a !

  • Miro Jereb

   A ma ti si bolan….

   • Franc Šink

    Seveda, saj je tunek.

  • Soave

   Mar res nimaš prav nič drugega za pripomniti glede članka ? Imaš tudi ti blodnje ?

  • bednick

   Če ti nisi prf.knjen, potem pa ni nihče.

   • baubau

    je..in s takimi se ne da in ni primerno pogovarjat…

   • karlina

    blokiraj

  • Roman Eržen

   slabo spiš vzemi kakšno tabletko za spanje da ti ne bodo hodile po tvoji prazni glavi take bedarije ki jih pišeš

 • AlojzZ

  “Recimo jima Andrej in Tadej. Sta nepridiprava, poklicna roparja. Nekega dne oborožena vdreta v vaš dom, vas onesposobita in okradeta za 1.000 evrov. Ker Tadej ni zadovoljen svojim deležem plena, dobil bi samo 400 evrov, pred vašimi očmi zahteva več. Sledi prepir …”

  Natanko tako! se popolnoma strinjam s to primerjavo. Ampak zadeva ni tako preprosta, Andreji in Tadeji smo mi vsi, vsaj občasno. Kajti prišli so časi, o katerih je pisano:

  Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena.
  (Raz 13, 17)

 • Soave

  +++++++. Levičarska fantazma !!! Bravo
  Blodijo že vseh 26 let.

 • bednick

  Socialna država je počasen samomor.
  O socialni državi je ogromno napisanega, vendar dobrega nič- VZAJEMNO ROPANJE pač.
  BANKROT, slej ko prej.
  Že v naprej se “zahvaljujem” vsem pijavkam na proračunu.

  p.s.:
  tisti, ki so pametni počasi pakirajo kovčke.

  • karlina

   p.s.:
   tisti, ki so pametni počasi pakirajo kovčke.
   AMPAK TO NI NITI SLUČAJNO REŠITEV, TEMVEČ ZANJE ZOPET VESELJE, TEGA ENOSTAVNO NE SMEMO DOPUSTITI !!!!!

 • Franc Šink

  Cigan vzame na njivi kolikor mu treba komunist pa celo z pridelkom vred.

 • domovina mili dom

  Me zanima, če so štrajkali v zasebnih vzgojno izobraževalnih ustanovah. Če niso, imajo novo tržno nišo.
  To da misliti, zakaj so komunisti proti zasebnemu izobraževanju in ga hočejo z zakoni uničiti.Dokler bo gospodarstvo to stoično prenašalo in ne ukrepalo proti lumpenproletarijatu, bodo delali to kar pač delajo, nič.
  To kar se sedaj dogaja, je priprava in generalka kučanove nove premiere Kurbe na rdečem odru.

  • Tanja Bor

   Niso. Tudi vse državne šole in vrtci niso stavkali, ne vem pa, zakaj se o tem molči. Osebno vem za nestavkajoče v Lj in na Ptuju. Poročajte o tem in uničite videz enotnosti in podpore Svizu.

   • domovina mili dom

    Zanimivo. Ne vem zakaj novinarji Nove to ne raziščejo. Nastavijo zemljevid za boljšo preglednost skoncentrirane štrajk populacije. Tako bi imeli pregled kje je največja gniloba.

 • Artur

  Štrukljevih 20 000 stavkajočih !!!!? Ko se je šlo za proteste proti režimskem odnosu do parazitske migrantske šerijatarske invazije in postavljanje migrantskih centrov se nas je zbralo samo okoli 500 takrat so bili tile oportunistični žoharji , ki se jim gre samo za lastne riti lepo na toplem . Sramota !!! Komunjare imajo že zagarntiranih svojih 20 000 volivcev . Mater v kakšni vukojebini živimo . Kaj a “desnica” še vedno drema in čaka noriškega kralja Matjaža ali kaj ?

  • baubau

   očitno ti čakaš,da pokličejo na pomoč kralja Arturja,tačas pa voliš kučanove vazale…

 • dež

  Ob svižčevi napovedi novih stavk vam novinarjem predlagam, da napravite preglednico z višino osebnih dohodkov vodilnih sindikalistov in povprečnimi plačami tipičnih poklicev v šolah, vrtcih, javni upravi, ….
  Obenem vsem tem gobcačem pošljite še prošnjo za dohodninsko odločbo zadnjih 3 let in vprašalnik o osebnem premoženju (enak kot tisti za poslance in državne funkcionarje, ki so ga le-ti dolžni letno predložiti KPK).
  Nato imejte vse vse skupaj javno objavljeno na spletnih portal, enako kot bi lahko imeli državni dolg. Za tiste, ki ne bodo odgovorili bo jasno, da svoje premoženje skrivajo.

  Da vidim te protestnike, se bo njihovo število v hipu zmanjšalo na 10%.

  • karlina
   • dež

    Sem šel poslušati, se ne spomnim kdaj nazadnje sem zdržal 1 uro čveka na radiju.
    Dobra oddaja in sodelujoči, sploh Novkovič, ki je bil zelo konkreten, kar je redkost pri takšnih pogovorih. Ampak veš, od tistih, ki so včeraj stavkali, jih bo bolj malo slišalo to oddajo. Tudi na tem portalu komentiramo eni in isti, a na tiste, ki odločajo, naši komentarji, tudi če so dobri ali celo odlični, nimajo vpliva.
    Zato tudi moj apel novinarjem, ti so precej bolj vplivni od nas, naj s konkretnimi številkami, ki so stalno objavljene, tem demagogom grenijo življenje. Razpredelnica po razredih za 10, 20 in 30 let delovne dobe, po posameznih poklicih, s konkretnimi primeri.
    Npr., narediš fotko 3-4 stavkajočih, objaviš njihova imena in višino plače (če se organiziraš in si dober novinar ne bo problem pridobiti te podatke), morda še kaj o premoženju njih in ožjih družinskih članov, nato pa jih javno vprašaš, nad čem se pritožujejo. Če ti uspe še fotka tega stavkajočega v spoliranem BMW ti zagotavljam, da ne njega ne njegovih sodelavcev naslednjič ne bo na takšni proslavi.

    • traktor

     Naj pridejo ti novinarji konec Junija v hrvaške kampe. Tam bodo videli ta revšeta kako dva meseca trpijo.

     • dež

      Sploh ne rabiš hoditi na Hrvaško.
      Poznam nekaj učiteljic, niti ena mi še enkrat ni jamrala zaradi plače ali preobremenjenosti. Tudi vzgojiteljicam ni nič hudega, so pa v vrtcih problem pomočnice vzgojiteljic, te pa res zaslužijo slabo, čeprav so deklice za vse.

     • traktor

      Saj pravim. In kaj ima to z nami ostalimi? Naj se zmenijo med sabo, vzgojiteljicam malo manj, malo več pa pomočnicam. In povsod je tako. Malo manj tistim z visokimi penzioni, pa malo več tistim z malimi.

 • rrrrr

  Letošnji razglas socialistične buržoazije svojim tlačanom v Dražgošah najlepše udejanja dinastija Kučanovih:
  Kar je deda Milan včeraj prosil, zet Branimir danes zahteva in to si bo vnuk Fedja jutri vzel kar sam!

  • Mojca pokraculja

   Fedja. Krasno ime, Fedja Sojuzov CCCP. Jerca Cviklova je bla saj tolk , da je svojima dala buržoazna imena Ruben in Titan. Sam s priimkom cvikl se ne pocvika.

   • karlina

    Ta dva sta tudi barabi na kubik !!!

    • Mojca pokraculja

     Ultra pokvarjenca. Se gresta High society. O davkoplačevalskim denarju, s katerim sta se omastila,pa ne duha ne sluha.Kako značilno, režim nastavi nekoga da razglaša borbo proti korupciji in kriminalu a dejansko prav ta kriminal scitijo. Ko jim načrt uspe, ga nagradijo z bajno plačano službo v tujini. Cvikl, Rop, Šoltes, Čufer….

  • karlina

   TOČNO-ta vnuk, Z SRBSKIM IMENOM ,bo, ko bo odrastel, oz. verjetno že prej prava “PERLA”

 • Anton

  ok če naredimo povprečje 60 in 170 je 115, kar kaže na potencial posameznika, kateri ga uvrša v spodnjo raven nadpovprečnih, kar pa še ni zagotovilo uspešnosti človeka v praksi, je zgolj neko merilo ki nam daje ukvire, do aktere stopnje posameznik lahko razvije svoj potencial in nič več, na njemu pa je ali bo ta potencial razvil oz v kolikšni meri.

  sarkazem press

 • antimur

  Tega prasca Štruklja, v kolikor ga ne bo država kaznovala in odstranila, ga bomo morali sami. Ta norec bi denar tistih, ki ustvarjajo, delil vse počes, seveda pa predvsem lenuhom in komunistom. Zato pa je bil tako aktiven pri VVV protestih, ker mu je grozilo, da bo takratna Janševa vlada tej noriji naredila konec.Ta si pa res zasluži svoj kandelaber, najbolje bi bilo v džamijski ulici, kjer bi mu levo in desno delala družbo Kučan in Janković.

  • karlina

   Danes sem poslušala, da jim je Koprivnikar obljubil povišanje, kakopak drugače, sramota-sedaj bi MORALI ITI NA CESTO LJUDJE IZ GOSPODARSTVA !!!! http://radio.ognjisce.si/sl/199/utrip/26357/

   priporočam poslušanje

  • jovan jovan

   Revše prostaško sektaško….

 • karlina

  TA BARABA DELUJE POD TAKTIRKO SVOJEGA TASTA-KUČANA !!!!

 • xtc

  Te sindikate je treba ukinit in prepovedat.

  • jovan jovan

   Tebe tudi. Z zdravniškim potrdilom.

 • traktor

  Kako je mogoče, da v Sloveniji toliko učiteljev in profesorjev ni obiskovalo matematike, pa kljub temu, med drugim, poučujejo mladino tudi to? Pojma nimajo o matematiki. Če ni, pač ne moreš vzeti. Še dva meseca ni letos, pa smo se že zapufali za 2, 3 milijarde. In to v glavnem za plače v JS in pokojnine, pa bi radi še. Saj ni čudno, da mladina doma ne želi delati in beži ven, na boljše.

 • dob

  Bravo, Biščak!

 • ljubinica

  Javnemu sektorju bi morali prepovedati stavke.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!