Davki za telebane: kako deluje progresivna obdavčitev in kje se zalomi

Foto: iStock

V ponedeljek, 4. marca 2001, je bilo v Chicago Tribune v rubriki Glas ljudstva (pisma bralcev) objavljeno pismo nekega Dona Donsona (kasneje se je izkazalo, da je ime izmišljeno), ki se je odzval na članek o pravičnosti progresivne obdavčitve. Gre nekako takole.

Vsak večer se je na večerji v neki restavraciji srečalo 10 moških. Plačilo računa, ki je znašal 100 evrov, so si razdelili. Da bi bili pravični, ker so bili pač različno bogati oziroma revni, so plačevali po naslednjem ključu. Prvi štirje niso plačali nič, peti je plačal 1 dolar, šesti je plačal 3 dolarje, sedmi 7 dolarjev, osmi 12 dolarjev in deveti 18 dolarjev. Razliko, ki je znašala 59 dolarjev, je poravnal deseti. Zadnji je torej plačal večerjo sebi in še petim drugim.

Nekega dne se je restavracija odločila, da zniža cene. Večerja, ki je za deseterico postala rutina, je po novem znašala 80 dolarjev. Odločili so se, da ohranijo razmerja, po katerih so plačevali večerjo in si vsak odšteje prihranek, ki ga je povzročilo znižanje cen.

Socialisti ne razumejo osnovne matematike in ekonomije
Znižanje cene večerje na prve štiri ni vplivalo, saj že do zdaj niso plačali ničesar. Še vedno so jedli brezplačno, peti pa je še naprej plačeval po 1 dolar. Drugi so si obračunali prihranek: šesti je po novem plačeval 2 dolarja (1 dolar manj), sedmi 5 dolarjev (2 dolarja manj), osmi 9 dolarjev (3 dolarje manj), deveti 14 dolarjev (5 dolarjev manj) in deseti 49 dolarjev (10 dolarjev manj). Čeprav je šesti privarčeval kar 33 odstotkov, deseti pa najmanj (16 odstotkov), niso bili zadovoljni.

Foto: iStock

Ko so povečerjali, so namreč (nominalno) primerjali svoje prihranke. “Jaz nisem nič privarčeval,” je dejal peti in s prstom pokazal na deseto osebo: “On je privarčeval kar 10 dolarjev.” “Jaz sem privarčeval samo dolar,” je dejal šesti in dodal: “Ni pošteno, da je deseti privarčeval desetkrat več kot jaz.” “Res je,” je dejal sedmi, “jaz sem privarčeval samo dva dolarja. Zakaj bi deseti plačal 10 dolarjev manj, jaz pa samo dva. Takšna računica gre na roko bogatim.” Podobno sta bila jezna tudi osmi in deveti. Menila sta, da ju deseti izkorišča.

Oglasili so se tudi prvi štirje, ki nikoli niso plačali ničesar. Dali so prav nezadovoljnežem: “Res je. Takšni izračuni koristijo izključno bogatim. Tako se izkoriščajo revni!” In še: “Mi nismo dobili ničesar. Kje je naš delež?” Devet mož je obstopilo desetega, ga odpeljalo na bližnji hrib in ga linčalo. Naslednji večer se je deveterica, kot običajno, spet dobila na večerji. Ko so dobili račun, ni bilo nikogar, ki bi ga poravnal. Dojeli so, da jim manjka več kot polovico denarja.

Originalni tekst A Tax-cut Parable lahko preberete tukaj.

Kavarna Hayek

 • dr Janez Sveti

  Ta zgodba mi je pa zelo všeč, ker kaže dejansko razmišljanje bedakov, ki radi živijo na račun drugih.. To so socialisti.
  DR janez Sveti davkoplačevalec

 • neny

  navsezgodaj no…. za otroški vrtec.

  Pranje glav, jajc, medijska mašina…..RUMENO!

  Bogatih pet se mora vprašati zakaj nima oz ne more imeti drugih pet?
  In bogatih pet se mora vprašati zakaj ne morejo vsi voziti mercedese?
  Enako se mora bogatih pet vprašati o pogojih – o možnostih zaslužkov, ….zveze, bogati stari, itd….itdddd!

  IN PREDVSEM SE MORA BOGATIH PET VPRAŠATI ZAKAJ IMAJO TAK PRIVILEGIJ in na račun koga? (kak en procent od 100 morda na račun sebe…!)

  RES nehajte naklad s tako neumnimi bučami – futrom za ovce

  • Franjo Trojner

   Nea bluzi ti iz gnezda javnega sektorja. Te pa ti povej zakaj vlečeš 1200 € delavec v proizvodnji jih pa dobi samo 600€. In ko se pri nas spreminja davčna reforma je ponovno samo uslužbencem javnega sektorja na kožo pisana in vsem drugim na škodo. In mimogrede v Nemčiji, Avstriji in Švici itd. tudi navaden delavec lahko nov Mercedes vozi, kar pri nas zaradi požrešne države in od strani levih vlad načrtnega zatiranja tujega in domačega kapitala in zasebne lastnine/gospodarstva še naslednjih 100 let ne bo možno.

   • Karmen

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • neny

    Delam v real sektorju, vzgojena v ateizmu, živim od svojega dela, ker so me tudi tako vzgojili, v neki meri neumneži.

    • Franjo Trojner

     Vzgojena v ateizmu?? To še ni opravičilo za zapisane neumnosti. Glede real sektorja ne bom debatiral, morda je res, naverjetneje pa tudi ne. Da pa, če res živiš od svojega dela je pa ja tisočletja normalno in ni potrebno posebej poudarjati, mar ne? Hm, če pa misliš, da je od lastnega dela neumno živeti, kot na koncu zapišeš, je pa zagotovo kriva vzgoja in gotovo tudi političen nazor! Veš od tistih levih parol kako bomo vsi delali kar bomo hoteli in kolikor bomo želeli in si nato od skupnega kolača sami vzeli toliko, kot bomo potrebovali so ostali samo grobovi tistih, ki so že takrat vedeli, da je to neuresničljivo in laž, za kar so morali plačati tudi z svojim živlenjem.

     • neny

      Živeti od svojega dela je normalno ja, vendar ne v zgod. sistemih razbohotone elite, ki sama požre vse. Za več je potrebno imeti širok umski asortiman.

     • Franjo Trojner

      Čuj tebi ta tvoj širok umski asortiman v tvojem prvotnem zapisu, kot odgovor na članek ni preveč pomagal, da bi razumela zapisano. In mimogrede, razbohotene rdeče ateistične elite, ki vladajo v Sloveniji že več, kot 70 let so edini krivec, da pri nas delavec ne vozi Mercedesa, temveč mu izplačajo minimalno plačo s katero komaj preživi in mu tudi nove davčne prerazporeditve ne omogočijo boljšega standarda, živlenja. Zakaj te ti misliš, da navaden delavec v Avstriji zasluži 1× več in oni v Nemčiji več, kot 3× več, kot naš in zakaj v Švici več, kot 5× več kot naš? Eden izmed dgovorov je na dlani, gotovo zato, ker tam niso nikoli imeli kumunizma, da bi jim sesul odnos do zasebne lastnine/kapitala in samostojne podjetniške incijative, miselnosti in nenazadnje do dela!

     • neny

      Malo do Avstrije in do komunistov je res prekratka proga za karkoli. Avstrijski delavec je na istem, kot naš. Standard je višji in zato tudi košarica z življ. in vsemi ostalimi stroški.

  • AlojzZ

   Če bi socialisti/komunisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti/komunisti. (nobelovec Friedrich August von Hayek)

   Socialisti in komunisti pa še marsikdo imajo napačen pogled na človeka. Trdijo, da je človek družbeno bitje in tu naredijo piko. Strašno pomanjkljiv pogled, ki povzroči, da socialisti/komunisti ne razumejo praktično ničesar.

   Človek je sicer družbeno bitje, hkrati pa je tudi individuum, hkrati pa je tudi bitje, ki presega materialni svet. Iz zadnjega sledi, da je človek tudi izvor zla, da je v njem tudi napuh, tudi pogoltnost “imeti več”. Če je družba pravilno organizirana, da obstaja nekaj, ki ljudi z “imeti več” uči odvečno DOBROVOLJNO podariti onim, ki nimajo, se pogoltnost in napuh obrneta v splošno dobro. In ta nekaj je Bog. BOG! Če ne bi bilo Boga, bi se ga zaradi splošnega dobrega morali izmisliti.

   AMEN!

  • Karmen

   Take traparije pa že dolgo nisem brala.
   Sosed in žena sta stara toliko kot midva z možem, poročili smo se pred 26-imi leti. Noben par ni imel nič. Danes imava midva hišo, ki sva jo zgradila, kmetijo, trisobno stanovanje in družinsko obrt. Soseda pa nimata nič. Le kako je to mogoče?

   • AlojzZ

    Le kako je to mogoče?

    Eno od možnosti opisuje France Špelič (+ 2012), med vojno partizan, po vojni miličnik v Kamniku in Črnomlju, v Vrnil se bom k Očetu (Celje, 1990). France Špelič je moral na zagovor pred ljubljanske komunistične veljake, ker je njegova žena Sida Špeličneki bolni ženici „za juho“ dala meso, ki ga je partija namenila njenemu možu in njej, ker sta oba „naša“. S tem je namreč bila pohujšljivo prekoračena nova razmejitvena črta med onimi zgoraj, partijci, in onimi spodaj, nepartijci. Če bi tovarišica Sida Špelič del iz partijske mesnice prinesenega mesa vrgla domačim psom, bi tega udbini ovaduhi ne zaznali, ker ga je dala bolni ženici, so greh zoper „tekovine revolucije“ urno pribeležili. V Ljubljani so tovariša Špeliča močno ošteli. Prvič, ker da „izdaja uradno tajnost“; drugič, ker da „razprodaja, kar je družba namenila njemu“ – miličniku.

    No, gospa Karmen! Na vrsti ste, da preberemo vašo zgodbo!

    • Karmen

     Vse to sva dosegla z garanjem, odrekanjem in izkoriščanjem samega sebe. Pri sistemu sva pa bila slabo zapisana, nisva na pravi strani. Dvajset let sva garala po 16 ur na dan, ob nedeljah malo manj, vsa ta leta skoraj ni bilo dopusta.

   • neny

    (kak en procent od 100 morda na račun sebe…!)
    PIŠE.

   • Nata

    No, ta nič nabrže ne bo držal ?? Da ste imeli oboji nič ?Kje ste pa živeli ? Na niču ??
    Kakšne službe imata vidva ? V 26 letih kupiti kmetijo, zgraditi hišo. . . . ..pa ni mačji kašelj ! Imeti sa morala dobre dohodke. Pa veliko korajže, da od države istisneta prav vse, kar se da.Tudi marsikaj, kar vama ne pripada ? Poznam veliko ljudi, ki prav na vsakem vogalu ” šparajo “. Vendar gre to šparanje večinoma na račun tistih, ki se držijo neki pravil.Pa nimajo toliko poguma, da bi tvegali.
    Pa brez zamere.

    • Karmen

     Službe slabe, jaz sem že pred dvajsetimi leti ostala doma, ko sem rodila tretjega otroka. Pri možu doma so imeli kmetijo, katero kot naslednik ni dobil, ampak sva jo kupila. Sicer nisva ves denar dala na enkrat, odkupila sva jo s tem, ko sva morala skrbeti za starše, v kmetijo vlagati, nič od nje dobiti, nosile so domov samo tri predrage sestrice, mi še tisto, kar sem sama kupila nismo smeli pojesti. Res sem urejala subvencije za kmetijo in jih je tast tudi dobil, dal jih je moževemu nečaku. Po tastovi smrti pa je vsaka sestrica dobila 15.000,00 eur.
     Vse ostalo sva dosegla z garanjem in odrekanjem – garala sva po 16 ur na dan, ob nedeljah malo manj. Nič dopusta. Nič od države. Res pa sem podedovala polovico stanovanja, za drugo polovico sem dala 50.000,00 eur. Ko je mož 2009 pustil službo je imel 800,00 eur plače.

     • Nata

      Veš, se ti opravičujem. Sem bila nesramna.Pa ne namerno. Čisto nagonsko sem se oglasila na tvojo primerjavo.
      Verjamem. Garanje in odrekanje .Pa vendar moraš priznati, da sta le imela ” razlog ” za to odrekanje. . . . . . .da sedaj imata nekaj res vajinega.

     • Karmen

      Nisi bila nesramna, si pač vprašala. Ko sem ti odgovorila, si pa razumela. Kar pa za nekatere ne bi mogla reči.

   • neny

    s tem si se mi že hvalila kako v redu si in kaj vse imaš, koliko pod sabo….., zato sem te vzela z rezervo.

    • Karmen

     Pridi in si oglej.

  • janez.pokoncni

   ojej …

   • neny

    ha ojej….vendar ne med bogatimi in revnimi, kot jih navaja Hajek.

 • Olga

  Pri ZUJFU so tudi priviligiranke v pelcih skakale po Ljubljani in protestirale proti vladi Janeza Janše, čeprav so zgubile le drobtine! Takrat bi jim morali vzeti vse in jim dati pokojnino, ki so je deležni ostali ljudje! To je pravično in pošteno!

  • Novakec1

   Pri plačah začni, A colarič zasluži 0,7 mio letno?

 • RealRevolution

  Zanimiv clanek nova24,Kavarna Hayek.
  Imamo toliko socialistov,ki imajo visokosolsko izobrazbo na podrocju ekonomije in jim diploma nic ne pomaga pri razumevanju tega.
  Levicarji povzrocajo birokracijo saj se ta stika z levicarsko ideologijo.
  Glede socialistov pa se; eni se sploh ne trudijo,da bi razumeli,ker jim tako odgovarja.

 • janez.pokoncni

  Tole je stara a odlična zadeva, ki jo “prodajam” že leta. Vsi, ki “veste”, da smo vsi enaki, da je progresivnost “poštena”, itd. preberite si ta članek 10x.

  • Nata

   + + + + + + + + +

  • Anton

   janez ne trudi se levaki so prepametni da bi te razumeli

   sarkazem press

 • učko

  Tole je preveč dolga zgodba in za to nima pravega učinka. Politično sporočilo mora biti kratko jedrnato in “ubitačno” za vsakega, ki skuša oponirat !! Zgoraj vam bom napisal, kako se glasi politična parola, katero lahko, po potrebi seveda, podkrepite z dodatnimi ubitačnimi dejstvi.

 • učko

  Davke v Zloveniji je neo-pro-komunistično-balkanistični-butalski režim nabil kot “drakonske kazni” za sposobne, pridne in delavne. Ker pa nihče noče plačevati zločinskemu režimu denarnih kazni, so plače v Zlovenskem gospodarstvu “BISTVENO NIŽJE” kot bi bile sicer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kot dodatna ubitačna dejstva pa lahko navedete tudi: Za to so tudi prispevki, gledano v absolutnih zneskih, bistveno nižji, posledično so potem penzije nižje in nasploh državna blagajna bolj prazna. Investitorji v “kvalitetna delovna mesta” se raje izogibajo Zlovenije in grejo kam drugam, ker so solidne in dobre plače “KAZNOVANE” s strani požrešnega in egoističnega režima, ki ne pusti ljudem zaslužiti pošteno plačilo tako, kot Pečečniku in Šparu in še komu niso pustili vložiti svojega zasluženega denarja v kvalitetne objekte in splošno družbeno koristne objekte. itd itd. Vendar BISTVO je, da režim KAZNUJE DOBRO OPRAVLJENO DELO. Režim je torej KRETENSKI !!!!!!!!!

 • učko

  JAJO, JAJO, JAJO, JAJO, namesto premetavanja kosti in ene v drugo luknjo rajši zamenjajte polje delovanja in se preselite na tista področja, ki so za nas ljudi “BISTVENA”. Tisto trapasto Irglco pofukaj še velikokrat, pa zarad’ mene tut tiste cepce ala Mahnič, sam lotite se bistvenih stvari, ne pa lapat u prazno, pa pisat neke politične programe, ki jih nihče ne bere. Bodite politično aktivni ZDAJ !!!!! In nehajte dremat tam u senci, PIZDA VAM MATERINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Novakec1

   O merkatorju so tiho kot ritke, ga bo hrček ožel kot limono in prekanaliziral dobičke v ljepo našo.

 • Aron

  In to naj bi bila neka oh in sploh parabola, ki dokazuje kaj?

 • dr Janez Sveti

  Slovenski davki niso ničkaj neobičajni za EU.
  DR Janez Sveti bogataš

  • učko

   Zakaj pa naši “dnevni emigranti” doplačujejo Sloveniji tako razliko v davkih, da jih peha v obup. Navadni delavci morajo doplačevati od 6 do 8 tisoč eurov na leto. Da ne omenjam tistih z boljšimi plačami. Še to naj dodam, da ima Avstrija višje davke kot Nemčija, slednja pa višje davke kot Švica. Nimaš ti janezu pojma, preveč arogance in premalo informiranosti, znanja in najbrž tudi izobrazbe te delajo bogega !!!!!!

   • dr Janez Sveti

    Nisem rekel, da ima nižje. Rekel sem običajne. Nebi ti rad razlagal davkov, ker vidim, da ne ločis zrno od plevela.
    DR Janez Sveti bogataš

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!