Država prepovedi, država represije!

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Zadnje dni dobivam občutek, da sem ponovno neustrašen in neubogljiv otrok, ki ne sprejema družbenih omejitev in se noče igrati s posodicami in punčkami, temveč raje s fanti nori po dvoriščih in vsak dan znova prikliče nase jezo matere in vsaj eno dodatno prepoved že pridobljene pravice na poti v samostojno življenje.

Vmes je minilo pol stoletja, prepovedi pa se še vedno vrstijo. Res je, nisem jih deležna, kot v mladosti, samo jaz, temveč vsi, s katerimi bolj ali manj delim ta košček zemlje in nazorski svet.

Svetlobna hitrost sodišča za umik objave s Twitterja
O prepovedi, ki jo bom označila s številko 1, so me pravzaprav obvestili moji Twitter znanci in prijatelji. Seznanili so me s tem, da je sodišče v ENI (1) URI izdalo začasno odredbo z zahtevo po umiku izjave s Twitterja, ki jo je nekdo zapisal. Odločba, izdana s svetlobno hitrostjo, se je nanašala na zapis, ni šlo za grožnjo, niti ne za zapisano grožnjo, temveč le na informacijo, ki jo je pisec delil preko Twitterja in s katero naj bi posegel v zasebnost krepko polnoletne državljanke s tem, da je omenil njeno ime, priimek in naslov. Ko sem prebrala sklep, ki ga je izdalo sodišče, sem se resno vprašala, v katero stoletje se vračamo. V sklepu, s katerim je bilo piscu naloženo, da umakne objavo na Twitterju v roku 24 ur pod pretnjo denarne kazni v višini 1000 evrov za vsakih nadaljnjih 24 ur, se večina obrazložitve nanaša na piščevo domnevno politično pripadnost, ki je seveda stvar vsakega posameznika in prav tako ustavno varovana pravica državljana. Nadalje sodišče v obrazložitev vmešava osebe, ki niti s piscem niti z objavo nimajo ničesar in katerim se očita zgolj in izključno, da se borijo za pravice otrok. Oz. bodimo natančni, sodišče je napisalo, da je Aleš Primc na podlagi ZLORABE zgodbe o “ugrabljenih” dečkih ustanovil politično stranko!!! Ali tako razsoja politično neodvisno sodišče? Zato, brez zamere, nikoli nisem bila pristaš hitrega sodstva, ker to pomeni, da sodniki ne sodijo niti v okviru njim danih sposobnosti in možnosti. Stranka Aleša Primca ni nastala na podlagi nikakršne zlorabe zgodbe o »koroških dečkih«, ampak je nastajala vse od ustanovitve gibanja Odbor 2014 dalje, ki pa je nastalo kot odgovor na zlorabo sodstva za politične namene. In od kod pravica sodišču, da ustanovitev politične stranke povezuje s konkretnim piscem Twitterja, ki verjetno ni niti član te stranke, vpleta v sklep Aleša Primca in mu očita ustanovitev politične stranke? V RS, ki naj bi bila parlamentarna demokracija, se politične stranke ustanavljajo na podlagi Zakona o političnih strankah in ne na podlagi nekakšnih domnevnih zlorab.

V primerih najhujšega nasilja, ne nazadnje tudi v primeru umora matere obeh dečkov, noben organ v državi ni odreagiral niti v 24 dneh, kaj šele v 24 urah, kot sedaj. In ne, niso ščitili obeh mladoletnih otrok, začasna odredba se je nanašala na zaščito rejnice, ki se je v predlogu mirno zlagala, da njenih podatkov ni na spletnih straneh. Sama sem jih našla kar nekaj in težko bo govorila, da ima pravico do zasebnosti, če dopusti objavo na spletnih straneh v drugih zadevah. Pa še nekaj, kje sta t.i. “koroška dečka” je podatek, ki javnost zanima, toliko bolj, ker je v medijih o ustrezni namestitvi govorila Gabi Čačinovič Vogrinčič, prijateljica nekdanjega predsednika, ki je brez kakršnekoli funkcije ta podatek dobila in po lastni izjavi oba dečka tudi obiskala. Torej, podatek, kje se nahajata dva mladoletna otroka je dostopen samo prijateljem bivšega predsednika in sekretarja CK ZKS, nikakor pa ne zaskrbljenim državljanom. Nadaljnje sporočilo je, da političnih strank ne sme ustanavljati nekdo, ki vsaj uradno ne dobi blagoslova preje omenjenega predsednika.

Pa še nekaj, če vam partner, lahko tudi bivši, grozi, tudi z orožjem, ne pričakujte zaščite. Policija vas bo odpravila s stavkom, da gre za družinske zadeve. Če boste vložili predlog po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini in zahtevali prepoved približevanja, bo sodišče večino časa porabilo, da vas prepriča, da predlog nima smisla in da ga umaknite. Če pa objavite ime in priimek osebe, pri kateri sta nastanjena stari materi na silo odvzeta dva dečka, pa bo sodišče v eni uri izdalo sklep, v katerega bo kot v sadno solato pomešalo od Nove24TV do Aleša Primca, javnosti in pisca twitta. Ko so Romanu Leljaku preko Twitterja grozili s smrtjo, se je policija odzvala, da ne more storiti ničesar.  Samo v vednost, če ste slučajno živeli v zablodi, da ste pred zakonom vsi enaki.

Prepoved št. 2
Naslednja prepoved, ki nas je doletela ta teden, je prepoved koncerta Thompsona v Mariboru. Maribor vse bolj postaja poligon za preverjanje duševnega stanja družbe oz. testiranja, do kam si arogantna in vase zagledana oblast lahko dovoli. Prepoved, ki je sledila pozivu ZZB z dne 6.4.2017 in o kateri sem že pisala, je obrazložena pravzaprav na podoben način, kot preje opisana začasna odredba. Res ni omenjen Aleš Primc in ustanovitev (kakšna groza!!!) politične stranke, temveč je prepoved izdana zaradi možnih izgredov mogočih obiskovalcev koncerta. Thompson sicer lahko poje, z njegovimi pesmimi ni nič narobe, problem je v nadzoru nad publiko, ki ga policija ni sposobna zagotavljati. Koliko nadzora je imela policija ob prehodu več deset tisoč ljudi brez dokumentov, ki niso hoteli povedati, ne od kod prihajajo, ne kdaj so rojeni in ne kako jim je ime??? Kar velik delež izvršenih terorističnih napadov po Evropi so izvedli “varnostno nadzorovani” ilegalci, ki so prešli Slovenijo!  Tako. Tudi v tem primeru za prepoved ni kriv Thompson ampak obiskovalci!!!

Pa pojdimo k prepovedi številka 3!
“Tega referenduma ne sme biti!” To so besede predsednika vlade RS! Po izobrazbi dr. prava, po poklicu profesorja ustavnega prava. Tega referenduma ne sme biti!!!! Oprostite, gospod predsednik vlade RS, ste vi prisegli, da boste spoštovali ustavni red RS??? Zakaj imam občutek, da ste takrat držali figo v žepu ali pa Ustave niste prebrali. Ni prvič, da kršite Ustavo, prvič je, da se tako jasno izrekate zoper ustavno pravico državljanov, zapisano v 90. členu Ustave RS. Res je, da je šele v 90. členu pa do tja z branjem mogoče še niste prišli, vendar imate na začetku že v 3. členu določeno, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami. In neposredno se oblast izvršuje z referendumom, ki ga po vaše NE SME BITI!

Da ne bom samo o prepovedih, za konec pa še o tem, česar oblast ni prepovedala, pa bi morala. O gradnji t.i. industrijskih objektov umazane industrije na področju, kjer bivajo ljudje in kjer je kmetijsko zemljišče prve kategorije. Če vam zakonodaja to prepoveduje, sprejmete poseben zakon. Lex Mercator, lex 2.tir, lex Magna Stayer, lex Partija za vedno!

Tako vladate, tako si želite vladati in tako ne boste več vladali!

Lucija Šikovec Ušaj

 • AlojzZ

  Lucija Šikovec Ušaj: “Tako vladate, tako si želite vladati in tako ne boste več vladali!”

  Oh! Gospa Lucija, da bi se vaše besede uresničil! A imam neprijeten občutek, da zadnje v citatu je zgolj samo želja.

  • Borut Stari

   Odvisno kako množična in močna je ta želja.

 • francelj3

  Butelj, ki se ima za profesorja ustavnega prava, hkrati pa javno (in protiustavno) prepoveduje referendum, je zrel za odpoklic (impeachment). Škoda, da nimamo parlamenta, izvoljenega po dvokrožnem večinskem sistemu, ki bi predstavljal ljudstvo, ampak le izvoljenega po protiustavnem proporcionalnem sistemu, ki predstavlja CK KPS.

  • Borut Stari

   Impeachment bi lahko bil kar referendum o 2. tiru. Si kar predstavljam ponovite rezultata referenduma za samostojno Slovenijo. Arogantnežem je treba pokazati vrata. Neusmiljeno.

 • VERZIFIKATOR

  VINARJI IN SODARJI V DEŽELI NEKI

  V deželi vinorodni vsaki
  poklic poseben so vinárji,
  nadvse potrebni so sodárji
  in drugi še poklici taki.

  Vinár, se ve, pridela vino,
  ki zliva se v sodárjev sod
  in vsakič na Martinov god
  v gosté povabi družbo fino.

  A vino, to je kakor družba,
  saj treba ga je negovati,
  vedno v prave sode dati,
  sicér se pripeti okužba.

  V deželi neki vinorodni
  se žal vse to je pomešálo
  in takšne rezultate dalo,
  ki pravimo jim: neugodni.

  Vinárjev združba ali klika
  si podredila je sodárje,
  za slavo, čast in za denarje
  počeli so, kar se ne šika.

  Kot so vinárji ukazáli,
  naj sode jim prilagodijo,
  okus umeten s tem dobijo,
  tako sodárji so ravnali.

  Drugačen bil volumen zdaj,
  ko šlo za sorte je rdeče,
  in kdor je bil neprave sreče,
  kako si tak pomaga naj?

  Ko rekla klika je vinárska,
  da treba zanj je druge mere,
  merila takšna krive vere
  prevzela združba je sodárska.

  Prenaredila je še sod,
  kazáli so celo že znaki,
  podoben da bo petokraki,
  kjer je okrogel, zdaj bo kot.

  A s sodi se ne gre igrati,
  tak sod na glavo se obrača,
  da to nobena ni igrača,
  bo klika morala spoznati.

  Vsak sod ovalen mora biti,
  le to je zanj oblika prava,
  je dala takega narava,
  ni moč se zoper njo boriti.

  V deželi tej pa, vinorodni,
  rdečih vinskih sort vinárji
  in hlapčevalski njih sodárji,
  za stvarnost kot da niso godni.

  Kako se stvar bo razrešila,
  razkrijem raje drugekrati,
  povedano tako, med brati,
  da se bo pač izjalovila.

  Kako ravnali bi drugje,
  to vendar vsi na pamet vemo,
  povedati naravnost smemo:
  rešili bi pravično vse.

  Storili namreč bi drugod,
  tako, da družno bi vinarje
  in z njimi zlizane sodarje
  postavili pred nagli sod.

 • TOML

  Lucija odlično, kot vedno!
  Ni drugega kot tole –> Slovenci ne volte socialistov in komijev.
  Mislite na svoje vnuke ne na Kučanove, Židanove, Zemljaričeve,…
  SVOJE!
  Na volitvah brcnite rdečo gamad iz parlamenta.
  Namesto, da komija obkrožiš, enostavno pljuneš na njegovo številko.
  To je ključ do normalne družbe –> domovine.

 • princeska

  Vprašanje za cmeravega elitnega pravnika: “Je kaj, kar ste prepovedali prepovedati?”

  • karpelec

   Bomo preučili.

   • princeska

    Bom odgovorila kar sama. Prepovedali ste prepovedati:
    – gospodarski kriminal,
    – kriminal belih ovratnikov,
    – oderuške davke in množico restriktivnih nepotrebnih zakonov,
    – prejemanje neupravičenih dodatkov, potnih stroškov, dvakratnih plačil,
    – nadzor nad zdravniki, nad inšpektorji, nad ministri, nad celotno vlado,
    – lažno moralo, sprijeno etiko, poštene čakalne vrste, zalaganje sodnih zadev,
    – privilegije “naših”, ki samo za kosilo plačajo manj, kot prvošolček šolsko kosilo ..

    • Karmen

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Borut Stari

  Slovenija je za sedanjo oblast postala dežela v kateri se nesramno preverja duševno stanje družbe in testira, do kam si ta arogantna in vase zagledana oblast lahko dovoli posegati v ćlovekove pravice.Hvala za kolumno, ki razgalja vso goloto oblastnikov. Ni le vprašanje do kam si dovoli iti oblast,ampak predvsem do kdaj. Do naslednjih volitev ali do impičmenta na referendumu o 2. tiru?

 • primsek

  Na umu bolna gospa Ušaj bi morala počasi vrniti pravno diplomo : če ne razume, zakaj je bil prepovedan koncert Thompsona, če ne razume, zakaj sta dobila tožbo proti klošarju,ki ju je žalil po spletu, Gorenak Piškotek in Iznoriški, potem mora obnoviti svoje pravno znanje. Ali pa oditi v kakšno od pravno neurejenih držav, kjer je svoboda govora omogočena tudi hujskačem in tistim, ki razširjajo mržnoj. Tudi sicer bi ji na podlagi člankov priporočal obisk pri specialistu za motnje mišljenja,

  • dob

   Ali spada antikomunizem tudi med motnje mišljenja?
   Vprašam samo zato, ker rad umerim odnos s sogovornikom, da imava isti koordinatni sistem za izhodišče. Jaz sem namreč eden tistih, ki bi prec podpisal resolucijo o izenačitvi treh diktatur, nacizma, komunizma in fašizma. Če bi se seveda dalo posamično izjasniti okrog tega.
   Naša država je barvno slepa in ne vidi, da so vse diktature iste barve. Predvidevam, da je potem to še “optična motnja” poleg motnje v mišljenju. V mojem primeru in gledano s tvoje strani imam tudi jaz motnjo mišljenja v kombinaciji z optično motnjo. A zna to bit zlo resno, kva prauš?!

   • Nata

    + + + + + + + + + + +

  • Nata

   Mislim, da bi bilo bolje, ko bi ti odšel s tega portala.
   Če že komentiraš, natančno prečitaj, kaj je napisala.

   • dob

    Jaz se pridružujem tvojemu mnenju, Nata, v zvezi s tem, naj primsek zapusti našo umobolnico. Res ne vem zakaj skozi rešetke sploh gleda not.
    Najbrž je tu notri njemu z nami dosti bolj zanimivo, kot tam zunaj na prostem s sebi enakimi.

    • Nata

     Ha, mislim, da si ga kar dobro ” pogruntal ” !
     Namesto, da bi se obrnil in nehal kukati, še kar vztraja. Lepo mu je tu, pri nas. Torej ? Smo na pravi poti s svojimi mnenji in komentarji !

  • von Rhein

   Srečnež. Ti lahko pišeš tekste motene osebe pa ti ni treba ničesar vračati. Še potrdila,da si butl nimaš.

 • Nata

  Ga. Ušaj, sijajno napisano !
  Človek se res prime za glavo. Kdo za vraga deli narod ?????
  Zato pa imamo one nove ” nadzorne ” organe .Slavni člen 33 ( ali kateri je že bil ? ) se uporablja na veliko.

 • fikus
 • Mojca pokraculja

  Kako skromni odzivi na tako perfektno kolumno ? Kaj nihče ne dojema, v kaj drvimo s takimi prepovedmi in represijo.
  Glede prve prepovedi, bi že stari starši obeh dečkov, “morali” obelodaniti ime rejnikov, ampak so jim očitno tako močno zagrozili, da si pod nobenim pogojem ne upajo. Nepojmljivo je, da zadeva ostaja toliko časa v konspiraciji, če odmislimo uradnike in tisto zlagano Čačinovičko. Oblast zahteva tišino, dobesedno pogrebni mir. Le tega prav nič ne sme zmotiti, zato je tudi sodišče odreagiralo dobesedno v sekundi. Z razlogi privlečenimi za lase. In nikomur nič mar ? Nepojmljivo ! V normalni državi, bi ljudje delili Twit s svetlobno hitrostjo, tako da niti sodišče niti kdorkoli drug ne bi mogel tega več ustaviti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!