Erjavčeva “nakba”

Bernard Brščič (Foto: STA)

Priznanje Palestine pomeni priznanje samooklicane teroristične države, v politično nekorektni idiomatiki Donalda Trumpa muslimanske “usrane luknje”. Z nekaj cinizma se lahko vprašamo, zakaj priznati Palestino in hkrati odrekati priznanje Islamski državi.

Edina primerna beseda, ki lapidarno povzame zunanjo politiko Vlade Republike Slovenije, je kaos. Kaos kot posledica odsotnosti zunanjepolitične strategije in sposobnosti osmislitve nacionalnega interesa. Neprijetno je opazovati Karla Erjavca, kako s svojimi ad hoc domisleki krni že tako ne prav velik ugled Slovenije v mednarodni skupnosti. Eden takšnih je pobuda o priznanju Palestine. Slovenija, ki ni sposobna rešiti niti razmeroma obskurnega mejnega problema s Hrvaško, naj bi z Erjavčevo pobudo o priznanju Palestine postala reševalec globalnih problemov. Naj še tako trpi za Kolumbovim kompleksom, Karl Erjavec nikoli ne bo slovenski Henry Kissinger. Trdim, da bi bilo priznanje Palestine škodljivo. Škodilo bi reševanju palestinsko-izraelskega konflikta in, kar je še pomembnejše, škodilo bi nacionalnim interesom Slovenije.

Priznanje Palestine je priznanje muslimanske “usrane luknje”
Prvi razlog proti priznanju je, da Palestina ne izkazuje osnovnih značilnosti suverene države. Po mednarodnem pravu imajo suverene države stalno prebivalstvo, centralno vlado in zlasti jasno določeno ozemlje, nad katerim je izkazljiva monopolna moč nad uporabo sile. Dve od treh značilnosti Palestini manjkata. Palestina nima osrednje vlade, Gazi vlada Hamas, na Zahodnem bregu, tj. Judeji in Samariji, pa Fatah, politično krilo PLO. Fatah in Hamas težko označimo drugače kot teroristični organizaciji. Druga manjkajoča značilnost je nedefiniranost ozemlja in nezmožnost nadzora meja. Dejansko suverenost v Judeji in Samariji izvaja Izrael, ki hkrati nadzira kopensko in morsko mejo ter zračni prostor Gaze. Izrael se vse od ustanovitve pred sedmimi desetletji bori za preživetje in se nenehno sooča s terorističnimi napadi Palestincev. Ti se, navdahnjeni z džihadizmom, dnevno razstreljujejo, koljejo po ulicah izraelskih mest ter iz Gaze in z Zahodnega brega z raketami grad obstreljujejo Izrael. To svojo “sveto vojno” mednarodni skupnosti prikazujejo kot palestinski NOB, a dejansko gre za islamski terorizem. Priznanje Palestine zato danes pomeni priznanje samooklicane teroristične države, v politično nekorektni idiomatiki Donalda Trumpa muslimanske “usrane luknje”. Z nekaj cinizma se lahko vprašamo, zakaj priznati Palestino in hkrati odrekati priznanje Islamski državi.

Foto: epa

Izboljševalci sveta trdijo, da je palestinski NOB oziroma terorizem samo posledica izraelske okupacije in judovskega nasilja nad Palestinci. Tako imenovana rešitev dveh držav in umik izraelske vojske na meje iz leta 1948 naj bi bila panaceja za stoletni konflikt med Izraelci in Palestinci. V takšnem videnju kumbaja bi po priznanju Palestine na celotnem Bližnjem vzhodu zavladal mir. Iluzija. Za muslimane niso problem meje Izraela, vzpostavljene po šestdnevni vojni leta 1967, problem je sam obstoj Izraela. Ali kot izhaja iz palestinske pesmi “Filastin ‘horra min al-nahr ila al-ba’har”, Palestina bo svobodna od reke (Jordan, op. BB) do morja, tj. kar na celotnem ozemlju Izraela. Temu palestinskemu zanikanju pravice Izraela do obstoja se pridružuje večina muslimanskih držav. Od sosednjih držav samo Egipt in Jordanija priznavata Izrael, Sirija in Libanon ne. Tudi velika večina članic Arabske lige in Organizacije za islamsko sodelovanje Izraela ne priznava.

Gre za novo arabsko tvorbo
Ob vprašanju priznanja Palestine se mi postavlja vprašanje njene legitimnosti. Ta bi morala temeljiti na pravici palestinskega naroda do samoodločbe. A etnogeneza Palestincev je vprašljiva. Gre za “narod”, ki se je začel vzpostavljati šele v soočenju s sionizmom na začetku 20. stoletja in katerega identiteta se zdi težko ločljiva od arabskih plemen v Siriji, Jordaniji ali Libanonu. Govorijo isti jezik, delijo arabsko mitologijo in v večini mohamedansko vero. Zdi se, da so Palestinci novodobni arabski izmislek, katerega namen je uničenje Izraela. V prid tej trditvi govori dejstvo, da so sosednje arabske države Palestincem odrekale pravico do samoodločbe. Gaza na primer je bila v obdobju 1947−1967 dejansko del Egipta, Jordanija pa je celo do leta 1988 postavljala ozemeljske zahteve do Judeje in Samarije. Šele ko so oportunistično ugotovili, da bi bila Palestina sredstvo za uničenje Izraela in dosego vzpostavitve muslimanske ume na celotnem Arabskem polotoku in Levantu, so začeli podpirati prizadevanja “Palestincev” po samoodločbi.

Če k navedenim zgodovinskim razlogom proti dodamo še podatek, da je blagovna menjava Slovenije z Izraelom leta 2016 znašala 93 milijonov evrov ter da ima judovska diaspora na Zahodu izjemen politični in gospodarski vpliv, je razumljivo, da priznanje Palestine ne more biti v slovenskem nacionalnem interesu. Nasprotno, pomenilo bi pravo zunanjepolitično nakbo (katastrofo). Žal ne samo za Karla Erjavca, ampak za celotno Slovenijo.

Bernard Brščič

 • oka

  Oh, ta naš Korl……..spet ga neki sračka po svoje.

 • AlojzZ

  Ja, se strinjam z duhom, ki veje iz članka gospoda Brščiča. Politik, kot je gospod Erjavec, je znamenje katastrofe v državi. Pravzaprav ni kriv on, krivi so volivci, ki so ga volili.

  • oka

   Torej naši borci…. za kaj že ?

 • Franc Šink

  Neumnosti se zjutraj začnejo z Korlom.

 • herman

  Tale Brščič pa izgleda kot učenec šole s prilagojenim programom.

  • Mare Kranjc

   Tvoji levičarski možgani niso sledili razvoju in so zmožni razločevati le slike, kar je premalo za komentiranje članka, zato žališ pametnejše od sebe, kakor vsak pravi izrojeni levičar!

  • Steiermark

   zate je bila očitno pretežka……(šola za učence s posebnimi potrebami)

  • sumljivislon

   ..pomedi pred svojim – sivim obrazom – ki ga nimaš..!!

 • althar

  Odličen komentar.

  Ne glede na to, kaj si kdo misli o ustanovitvi židovske države na nekakšnih “zgodovinskih” pravicah židovskega ljudstva do tega teritorija, je nekakšno priznavanje namišljene palestinske države namišljenega palestinskega ljudstva intelektualni idiotizem in politikantstvo, ki ne služi drugemu, kot netenju vojne na robu Evrope in terorizma v njej.

  p.s.
  Kar pa se omenjenega NOB tiče – tudi naš “NOB” je, tako kot palestinska “intifada”, le evfemizem za terorizem.

  • Janko Gedlička

   Tale p.s. pa je za naše domače razmere jasen in oster kot britev ter žal resničen.

 • dr Janez Sveti

  Kot genij, bi svetoval naši vladi, da je o Palestini tiho in se prisloni mnenju EU, ko ga bo ta podala.

  DR Janez SVeti genij

 • Viktorh

  Tako je, res pa je, da bodo storili vse, da dosežejo to neumnost.

 • Aron

  Palestinska drzava obstaja formalno kot clanica ZN. Vse to Brscicevo nabijanje je brezveze, Palestino lahko priznamo pa bo to popolnoma legalno. Po drugi strani pa Brscic prizna, kaj je vzrok za konflikt: izraelska okupacija, nadzor meje in brezpravni Palestinci. In seveda, da se je treba ukloniti zidovskemu lobiju. Ne diaspori, saj Zionisti na tujem niso Zidje.

  • dež

   V videu spodaj trdijo nekoliko drugače, https://www.youtube.com/watch?v=76NytvQAIs0&feature=youtu.be

   • Aron

    Pragar je zionist in siri zionisticno propagando, zdalec od objektivnega vira.

    • dež

     Na to pa nisem pomislil, bom preveril pri ZL, ti so bolj kredibilni.

     • Aron

      Norman Finkelstein, Žid, potomec prezivelih iz holokavsta, ti bo kar dobra odskocna deska.

 • Roman Benedik

  A je to sedaj vse en medij;Nova 24 in DEmokracija?Povsod isto sranje

  • janez zorman

   Verjetno si opazil podobno pri “Večeru”, “Delu” in “Dnevniku”, zato si prsedlal na “Novo”.

   • rrrrr

    Preprosto povedano: moder strel v bedasto čelo!

 • Capi

  Povsod, kjer je bil Kahla minister, je bilo samo sranje in težave………totalno nesposoben, kot vsi levičarji, sposobni so se držati samo za državne seske, to je pa tudi vse……..

 • RATATA

  Ko so sionisti zrihtali potolčeni Angliji, da so amerikanci vstopili v ww1 proti nemcem, so jim angleži morali obljubiti Palestino (karkoli že to je). Kdo drka ves svet je popolnoma jasno, popolnoma nič pa ni jasno, kako se bo vsa ta drkarija razrešila in to zaradi pogoltnosti.
  Naši predniki so imeli mnogo starejšo in mnogo bolj fajno vero, kot je judovska.

 • Cyclopean

  A ne more nihče spametovati tega debila in sramoto za Slovenijo imenovano Karl Erjavec?

  • Martin Lesjak

   naj JJ dobi več glasov pa naj ga ne povabi v vlado…..ampak malo morgen JJ bo dobil max 20% Samo je očitno ostalih 80% tolko pametnih ….hahaha

 • xtc

  Dejstvo je ,da Palestinska država ne deluje,je nekak ciganski konglomerat Arabcev-seveda lenih,ki mu vlada brezpravje,anarhijas,korupcija in kriminal in terorizem.
  Smisel bi priznanje imelo ,če bi Palestinci pokazali državotvornost in zmožnost imeti državo,to pa pomeni,da bi njihova območja delovala tako dobro ali boljše kot Izraelska-a zakaj ne delujejo?
  Krivi Izraelci?
  Daleč od tega.
  Četudi tam nebi bilo Izraela bi bila ciganija in leglo bande,Izrael je le priročen izgovor za njihovo lenobo in nesposobnost.

  • Anton

   korelacija z našimi postkomunsitičnimi ideologi, demogogi, hibridneži a la sociala in demokracija,potomci staršev klavcev je naravnost dana na dlani, zakar človek pač ne potrebuje IQ-ja velikosti reda 150/>.

   sarkazem press

  • macon

   Dejstvo je, da jih Izraelci tlačijo dol z vojsko, kolikor le morejo in dejstvo je, da Palestinci zganjajo terorizem.

   Po mojem je še zmerom izvirni greh, ko so Britanci dajali kar ni bilo njihovo po drugi svetovni vojni. Arabci se kot srednjeveško ljudstvo, ki pomni in zameri vse, ne bodo nikoli pomirili- dosti bo en poraz Izraela in bodo Judi plavali proti Evropi. Izrael lahko zmaga še 100 vojn a dovolj bo samo 1 izgubljena, da jih bodo pobrisali.

   Mentalno so nam podobni seveda Izraelci, medtem, ko so arabske družbe civilizacijsko zaostale in z nami nekompatibilne. Slovenska zunanja politika bi morala biti zaradi vsega naštetega strogo nevtralna, ne pa da se komunajzarski bebčki delajo reševalci svetovnih problemov na podlagi vrednot, medtem ko so dokazano brez vsakih vrednot in morale.

   • Bozz

    V primeru “Palestine” bi naši komunajzarji podprli naciste:
    https://www.youtube.com/watch?v=_abGQY-1qoM

    Doma so jih polna usta obsodbe kolaboracije domobrancev z nacisti, pri Arabcih/muslimanih pa to lepo zamižijo na obe oči.

    Danes pa propagandno za naciste razglašajo kar Izraelce po taktiki, tega kar si kriv sam, obtoži nasprotnika. Izraelci jih nič ne tlačijo dol z vojsko. To enostavno morajo početi, če nočejo, da jih muslimanski Arabci vse pobijejo. Torej za to so si krivi muslimanski Arabci sami. Njihov koran ne dovoljuje obstoja Izraela, pa čeprav imajo celo neke verze, kako je njihov alah dal to zemljo Judom. Očitno jih kasnejši nasilni verzi nadvladajo.

    Zanimivost tega videa, ki sem ga podal je, da ga je naredil pro-palestinsko usmerjeni profesor Francisco Gill White, ki danes predava na eni od Mehiških univerz. Ta tema je tako “politično vroča”, da je bil primoran zapustiti ZDA. Tega ozadja mu v ZDA niso dovolili razkrivati. Tudi Ameriška politika je vredna svojega denarja, igrajo namreč dvojno igro, v škodo Izraela, kar ta profesor pokaže v svojih videih. Zdi se kot da pomagajo Izraelu, na dolgi rok pa jih silijo v priznanje Palestine, t.i. “dvo-državno” rešitev, ki je po besedah muslimanskih Arabcev samo sredstvo za dosego cilja uničenja Izraela. ZDA se pretvarjajo kot, da o tem ne vedo nič, amapk to je jasno vsakemu, ki ima povprečen IQ in se malo poglobi v to zadevo. Samo primer Gaze se pogleda. Izraelci so jim jo vrnili, se popolnoma izselili iz Gaze in sedaj jih muslimanski Arabci z raketami napadajo iz Gaze, kopljejo rove v Izrael za namen vojne, itd.

    V Mehiki ima ta profesor trenutno večjo svobodo govora kot v ZDA in mu dovolijo predavati o tem. Seveda, ko je naredil domačo nalogo in temeljito raziskal zadevo ni bil več na palestinski strani in produkt njegove domače naloge je ta video in še več. Naši komunajzarji ali so preveč neumni ali pa enostavno hinavsko mižijo, ko se gre za ta dejstva in nacistično zgodovino palestinskega gibanja in vse pallywood propagande.

 • Jefferson Vendski

  “Zdi se, da so Palestinci novodobni arabski izmislek” – to se nič ne zdi, temveč je 100% dejstvo. “Palestinci” kot narod/etnična skupnost ne obstajajo, nikoli niso in ne bodo. Saj tudi vse sosednje arabske države so najmanj od leta 1947 do danes delovale v skladu s tem.
  Palestinci so politična izmišljotina, narod ki nikoli ni zares obstajal, nima svojega jezika in nobene verodostojne zgodovine (le izmišljotine), podobno kot npr. Hrvati.

  • RATATA

   Hrvatom smo ravno “mi” uredili vse potrebno, da imajo (zdaj, z nepriložitvijo dokumentov v memorandum k sporazumu o arbitraži tudi uradno) državo. Brez “naših” veleizdajalcev je ne bi imeli.
   Zdaj poskušajo s svojimi neumnostmi nadaljevati še glede palestine.

 • Franjo Trojner

  Iran in njegov Hezbolah neposredno grozi Izraelu z vojno! Cerar, Rjavec, Židan torej z priznanjem Palestine podpirajo Iran in Hesbolah pri naporih uničenja Izraela.
  A ste res tako zblojeni?

  • nevtrino

   Res so tako zblojeni, o tem ni dvoma, vprašanje pa je, a jim bomo to dovolili …

 • if

  20% izraelskih državljanov tvorijo Arabci. Ti so lojalni Izraelu, uživajo vse pravice kot Izraelci.
  V Izraelu je arabščina drugi jezik, učijo se je vsi.

 • eno muslimansko usrano luknjo smo že priznali, ta je celo blizu nas, ne vidim problema da priznamo še kakšno

 • domovina mili dom

  Teroristi podpirajo teroriste. Kaj ni tu jasnega?

 • FRANC3

  Kahel ni sposoben voditi krajevne skupnosti, kaj šele zunanje ministrstvo!

 • Martin Lesjak

  Mi smo krivi, že od križarskih vojn se mešamo tja dol, potem pa so še amerikanci in njihov finančni lobi naredli Izrael ! Jaz če bi bil Palestinec bi bil prvi terorist in to s ponosom !!!

  • Bloški Tonček

   Zakaj pa smo uletel dol na Križarske vojne?
   Imaš 2 različici… Uradna je, da so se katoliki odločili pobiti vse muslimane in so zato poslali dol vse svoje sile.
   Neuradna pa je, da so muslimani, potem ko so prisilno spreobrnili/pobili lokalno prebivalstvo, začel omejevati romanja (pobijati in ropati mirne romarje) in ovirati mediteransko trgovino z gusarskimi ladjami in prestrezanjem karavan.

   Dol pa se mešamo že od časa Grkov, Rimljanov… Hočeš nočeš korenine naše civilizacije izhajajo iz tam dol (Krščanstvo v rimski različici), in smo tako povezani.
   Je pa res, da dandanes zlasti ameriška politika naftne demokracije nima za osnovo altruistično idejo o mirnem svetu.

   • Martin Lesjak

    dejstvo je tako, če bi jaz ali vi bili rojeni kot palestinski otrok ki so mu zraketirali pol familije, ne bi o ničemer drugem razmišljal kakor da spustim v luft osnovno šolo v Washingtonu !

    • Bloški Tonček

     Da, seveda, tako gre to v kulturi sovraštva. Sicer je prvo protivprašanje, kdo je začel z napadi (dan po ustanovitvi Izraela so jih sosede napadle in pripravljen sem stavit, da so palestinci odobravali), prav tako pa je napad na civilne cilje vsekakor vreden občudovanja in legitimna osnova za priznanje države – sploh če se uporabljajo oprani otroci…

 • ajajaj

  Še dobro da se Bernard tako dobro spozna na zunanjo politiko. LOL

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!