Etika javnih uslužbencev na najnižji točki – primer šefa zaporov Jožeta Podržaja

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

“Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je v šali navrgel še, da bo Bavčar že danes začel s košarko, saj da trenutno že sestavljajo košarkarsko ekipo.” Tako so poročali mediji, ko so se množično naslajali ob prihodu Igorja Bavčarja v zapor. Vsesplošne krvoželjnosti, kot smo ji bili priča pri Igorju Bavčarju, pred tem pa pri Janezu Janši in Hildi Tovšak, nisem zasledila ob obsodbah morilcev, pijanih voznikov, ki so povzročili nesreče s smrtnimi izidi nič krivih drugih udeležencev v prometu, niti ob izreku zapornih kazni preprodajalcem drog, posiljevalcem, niti v zadevi, ko je oče več let zlorabljal mladoletno hčer.

Ker poznam poročanje “novinarjev” iz kazenskih postopkov, me seveda ta način niti ni presenetil. Kot da so daljinsko vodeni, točno vedo, kdaj in koga morajo poniževati in se nad njim izživljati. Velikokrat je spremljanje glavnih obravnav s strani javnosti v popolnem nasprotju z namenom, ki naj bi ga javna obravnava imela. Ali novinarjem kdo to vnaprej pove, naroči ali so že ob začetku tovrstne kariere na podlagi takšnih kriterijev izbrani, ne vem. O tem tudi ne želim več razmišljati. Navajena takšnega poročanja, ki pa z novimi mediji počasi vendarle izgublja moč vplivanja na sodstvo in javno mnenje, me je toliko bolj ogorčila izjava (ne vem, ali je bila predvajana, sama sem jo le prebrala), ki si jo je privoščil generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, dolgoletni direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora na Dobu. Po izobrazbi je psiholog in po javno dostopnih podatkih je leta 1984 začel kot pripravnik v zaporu, kjer se je povzpel na položaj direktorja leta 1997 in na tej funkciji ostal neprekinjeno 17 let, ko je 2014 napredoval na položaj generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev določa, da mora biti javni uslužbenec spoštljiv tako v odnosih z državljani, ki jim služi, kot v odnosih s svojimi predstojniki, z drugimi javnimi uslužbenci in s podrejenim osebjem.

Obstaja tudi Evropski kodeks dobrega ravnanja javnih uslužbencev, ki jim nalaga, da javni uslužbenci ne smejo diskriminirati ali dovoliti, da bi okoliščina, ko jim je katera oseba všeč oziroma ni všeč, vplivala na njihovo strokovno ravnanje.

Predpisi so zelo jasni
Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS) določa tudi pravice obsojencev. Tako lahko obsojenec v primeru, ko meni, da je podvržen mučenju ali drugim oblikam krutega, prepovedanega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja, zahteva sodno varstvo. Če gre za druge kršitve pravic ali za druge nepravilnosti, za katere ni zagotovljeno sodno varstvo, ima obsojenec pravico pritožiti se generalnemu direktorju, to je v konkretnem primeru prav Jože Podržaj.

Ustava Republike Slovenije v 21. členu določa, da je v Republiki Sloveniji zagotovljeno spoštovanje človekove osebnosti in njegovega dostojanstva v kazenskem in v vseh drugih pravdnih postopkih in prav tako med odvzemom prostosti in izvrševanjem kazni. Imamo seveda še vrsto mednarodnih konvencij …

Če strnem, predpisov, ki tudi javnim uslužbencem nalagajo in od njih terjajo spoštovanje državljanov, med katere sodijo tudi obsojenci, je nič koliko, in kot se po navadi izkaže, več kot je predpisov, več je njihovih kršitev.

O Podržaju se sliši marsikateri očitek
Človek, ki je 30 let preživel v zaporu na različnih funkcijah, se verjetno osebnostno spremeni. Delo v zaporu je nedvomno težko, ne zaradi zapornikov vrste Bavčar in podobnih, predvsem zaradi zapornikov, ki so storilci najhujših nasilnih kaznivih dejanj in ki si v zaporih izborijo določen položaj na hierarhični lestvici. Pri svojem delu sem dobila ogromno informacij o življenju v zaporih, o ravnanju med samimi zaporniki, med njimi in uslužbenci ter slišala tudi marsikateri očitek o delu gospoda Podržaja. Koliko je resnice v tem, ne vem, odkrito, vse takšne informacije sprejemam z določenimi zadržki, nesporni pa so podatki, ki jih objavljajo sami. Tako je maja 2003 omenjeni gospod Podržaj za Dnevnik izjavil nekako takole: “da se s problemom nasilja med zaporniki srečujejo vsak dan” in “da se soočajo tudi s problemi ogroženih. Tudi če povedo nasilneževo ime, ga v disciplinskem postopku niti po naključju ne bodo ponovili, ker menijo, da jih ne bomo mogli zavarovati pred soobsojenci; tako nimamo prič in s tem tudi ne kronskih dokazov. Naši odzivi zato večkrat trajajo nekoliko dlje.” V nadaljevanju minimalizira tudi ostale probleme v zaporu. “Droga v zaporu je, vendar je ni toliko, kot si morda mislite, ali toliko, kolikor obsojenci govorijo,” čeprav priznava, da je to tudi v njihovem zaporu problem številka ena.

Koliko samomorov ali umorov se je dejansko zgodilo v času, ko je bil direktor šaljivec gospod Podržaj?
Problem med obsojenci, ki se občasno dotakne tudi zaposlenih, so nalezljive bolezni, HIV, hepatitis ipd. Da o samomorih ne govorimo. Tako smo lahko poleti 2008 zasledili informacijo, da je mati 26-letnika, ki je na Dobu storil samomor, vložila kazensko ovadbo zoper gospoda Podržaja. S postopkom ji seveda ni uspelo, komisija, ki jo je oblikoval gospod Podržaj, je ugotovila, da se smrti ni dalo preprečiti. Koliko samomorov ali umorov se je dejansko zgodilo v času, ko je bil direktor šaljivec gospod Podržaj? Ali droga res prihaja v zapor brez vednosti uslužbencev in ali ne bi bilo bolje, da bi se odvisnikom odmerjala droga, ne pa, da se z njo trguje, tako tudi z injekcijskimi iglami, izsiljuje ipd.? V Švici so na referendumu (saj veste, to je tisti način izvajanja demokracije, ki je tako drag, da se ga pri nas raje izognemo) podprli predpisovanje heroina na recept heroinskim odvisnikom, zavedajoč se, da bodo s tem dobili nadzor nad odvisniki, se izognili kriminalu in širjenju bolezni. Nisem sicer pristaš tega, vendar bi bilo za zapornike to verjetno vredno vsaj razmisleka. Ponuditi zdravljenje odvisnosti ali heroin po zdravniškem receptu. Kaj od tega je storil gospod Podržaj? Kaj je storil za zmanjšanje samomorilnosti, poškodovanja v zaporu? Iz njegovih izjav v letu 2003 je bolj razvidno, da je problematiko podcenjeval, namesto da bi navedel resne ukrepe za preprečevanje, zmanjševanje in vsaj obvladovanje težav. Do leta 1997, ko je prevzel vlogo direktorja zavoda, na kratko, zapora na Dobu, je vodil službo za prevzgojo. Ni ga motilo in nič ni ukrenil, da bi obsojenci ob koncu 2. tisočletja imeli toplo vodo, šele edini varuh, ki je poskrbel za občuten napredek na področju varovanja človekovih pravic, Ivan Bizjak, je leta 1996 dosegel, da so obsojenci dobili toplo vodo 24 ur na dan namesto le 2 (dve) uri. To omejitev tople vode je varuh ugotovil edino v zavodu na Dobu, drugod po Sloveniji te omejitve v zaporih ni bilo. Varuh je v svojem poročilu izpostavil prav področje, katerega vodja je bil gospod Podržaj. V njegovem poročilu za leto 1996 preberemo: “Socialna rehabilitacija je mogoča le ob soglasju in sodelovanju samega obsojenca. To pa je mogoče le, če osebje v zavodu za prestajanje zaporne kazni, zlasti pa vzgojna služba, zagotavljajo spoštovanje osebnosti obsojenca in njegovega človeškega dostojanstva.” V nadaljevanju pa še: “Veliko obsojencev poudarja, da si vzgojna služba prilašča prevelik nadzor nad njihovo osebnostjo ob hkratnem pretiranem poudarjanju razmerja nadrejenosti in podrejenosti” (Poročilo Varuha človekovih pravic za leto 1996).

Kakšno oceno etičnosti bi mu podelil predsednik vlade?
Tako. Ne želim biti in nisem zagovornica Igorja Bavčarja. Tudi namen tega pisanja ni zagovarjati Igorja Bavčarja. Enako bi se odzvala, če bi šlo za obsojenca XY, o katerem bi se “pošalil” generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Seveda pa se o obsojencu XY ne bi šalil, ker ga o njem novinarji niti ne bi spraševali in ne bi imel možnosti poniževanja obsojenca, kot je tokrat s to izjavo poniževal Igorja Bavčarja.

Verjetno si nisem pridobila prijatelja, upam, da tudi sovražnika ne, opominjam le, da najbolj etični vladi v zgodovini Slovenije zdrsne na vsaki stopnici. Pravzaprav tudi na ravnini, kjer ne bi smela nobena. Kakšno oceno za etičnost te izjave bi gospodu Podržaju dal etični predsednik vlade? Ugibajmo!

Lucija Šikovec Ušaj

 • Miha

  PRVI

 • janez zorman

  Podržaj je človek, katerega je šolala represivna ustanova. Kot je že Lucija ugotovila je na vodstvenih zaporskih mestih 30 let in to mu je pustilo določene posledice. Večkrat je tudi “visel na nitki”, vendar bolj “primernega” kandidata za to delovno mesto, očitno nima(j)mo. Odpuščene so mu bile vse “delovne” kršitve in vse napake. Očitno udbopartiji odgovarja, da ima na takem delovnem mestu človeka z “udbovskimi” manirami; če se spomnimo besed st. Kardelja, st. Ribičiča,…to je “njihov otrok”. Užitek ob diskreditaciji človeške narave, mu je prirasel k srcu.

 • von Rhein

  , da najbolj etični vladi v zgodovini Slovenije zdrsne na vsaki stopnici. Pravzaprav tudi na ravnini, kjer ne bi smela nobena.

  Zdrsne na stopnici,zdrsne na ravnini. Ne pade zato,ker ima dobre bergle na katere se opira. Med mnogimi,zadnji dokaz : 24.sept.2017.

 • Majda

  Se strinjam. V celoti! A dodajam vprasanje: mar ni res, da se mora tudi odvetnik nasprotne stranke do njega obnasati profesionalno? Ali lahko odvetnik nasprotne stranke lazno prica in s tem povzroci se vecje gorje? Odgovorov seveda ne pricakujem!

 • WatsonForus

  Takle mamo v tej VUKOJEBINI, Če bi Kučko bil na Dobu a bi pol ustanovili palčkovo ligo ? Podržaj sam prašam ?

 • Hun

  moralna braniteljica Bavčija

  • sprehajalec

   Tudi komunisti, kot je bavči si zaslužijo pošteno sodbo in kazen.

   Krščanska ljubezen velja za vse, pa čeprav je komunist.

   • Hun

    on je bestič Janezov

    • sprehajalec

     Če bi bil janezov, ga nikoli ne bi dali za CEOta v Istrabenz. Tja so ga poslali komunisti, preden je Ivan janez prvič zmagal na volitvah. Bavči je takrat že sedel v marmornati pisarni. Istrabenz je bil tako kot vsa energetika domena komunistov. Vem namreč, kdo mu je sledil.

     Potem se je pa začel pohlep, pa ljubljansko bluzenje, investiranje, prevzemi, pripojitve, naložbe, seveda vse na davkoplačevalski kredo. In so postali besni na bavčija, pa ga pripisali Ivanu janezu, ker sta bila nekoč v procesu četverice.

     • Hun

      ti se maprezas po nepotrebnem…se dan danes sta bestića

     • sprehajalec

      Drugega, kot Ivan janez pač ni….

 • Mitja Kunstelj

  Domobranska Lučka bo stopila meni v bran, ha ha

  • sprehajalec

   Tebi v bran stopiti bi bila največja izguba časa in sredstev v življenju….

   • Mitja Kunstelj

    šetaj dalje, muslič. #sprehajalec #cia code name for Bin Laden #abotabad

 • Samper

  Podržaj je leta 2008 kandidiral kot član stranke Zares za poslanca. To pove vse. Strici ga podpirajo. Je pa ošaben in zahrbten. Je torej iz pravega plemena, da dela kar hoče.

  • Johan

   Udbovec

 • MOSTISCAR

  Pa, sej vam se je čist kompas odpovedal. Pa dejte pridite na oblast, da boste pomilostili Bavčarje in njemu podobne. Pa boste srečni. Zaprli pa boste vse bivše komuniste, pa da ne pozabite Ivana in ostale spreobrnjene komuniste v vaših vrstah!

  • sprehajalec

   Mostisčar, takšni kot ti so v Rimu v Areni kričali od sladostrasti, ko so levi trgali obsojence v areni. Za bavčija me boli koko, saj so ga v Istrabenz poslali komunisti in Tone Rop. Je bilo pa podobno navijaško vzdušje od Ivanu Janezu in njegovem odhodu na Dob.

   To navijaško vzdušje se pojavi samo od določenih in je obilno podžgano s strani režimskih pisunov. “Češ, ta bele spravljajo v zapor”. Samo še ta beseda manjka napisana, pa smo zadeli žebelj na glavico.

   • MOSTISCAR

    Hvala, tvoj odgavor vse pove o……

    Poslano iz pametnega telefona Samsung Galaxy.
    ——– Izvirno sporočilo ——–Od: Disqus Datum: 26. 9. 17 08:13 (GMT+01:00) Za: [email protected] Zadeva: Re: Comment on Etika javnih uslužbencev na najnižji točki – primer šefa zaporov Jožeta Podržaja
    “Mostisčar, takšni kot ti so v Rimu v Areni kričali od sladostrasti, ko so levi trgali obsojence v areni. Za bavčija me boli koko, saj so ga v Istrabenz poslali komunisti in Tone Rop. Je bilo pa podobno navijaško vzdušje od Ivanu Janezu in njegovem odhodu na Dob.
    To navijaško vzdušje se pojavi samo od določenih in je obilno podžgano s strani režimskih pisunov. “Češ, ta bele spravljajo v zapor”. Samo še ta beseda manjka napisana, pa smo tam.”

    Settings

    A new comment was posted on Nova24TV

    sprehajalec

    Mostisčar, takšni kot ti so v Rimu v Areni kričali od sladostrasti, ko so levi trgali obsojence v areni. Za bavčija me boli koko, saj so ga v Istrabenz poslali komunisti in Tone Rop. Je bilo pa podobno navijaško vzdušje od Ivanu Janezu in njegovem odhodu na Dob.To navijaško vzdušje se pojavi samo od določenih in je obilno podžgano s strani režimskih pisunov. “Češ, ta bele spravljajo v zapor”. Samo še ta beseda manjka napisana, pa smo tam.

    2:13 a.m., Tuesday Sept. 26

    |

    Other comments by sprehajalec

    Reply

    to sprehajalec

    sprehajalec’s comment is in reply to

    MOSTISCAR:

    Pa, sej vam se je čist kompas odpovedal. Pa dejte pridite na oblast, da boste pomilostili Bavčarje in njemu podobne. Pa boste srečni. Zaprli pa … Read more

    You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to disqus_hz5XlqplOs.

    You can unsubscribe
    from emails about replies to disqus_hz5XlqplOs
    by replying to this email with “unsubscribe”
    or reduce the rate with which these emails are sent by
    adjusting your notification settings.

    • sprehajalec

     kaj pove, da navijam za desne? vse jasno potem kajne?

  • soc

   Nomen est omen, nick (številka xxy) še toliko bolj. Težko ti je v 21. stoletju, nda? Ne more biti ves čas 1945, zdaj bolj ali manj hude jame tudi pogosto fotografirajo…

   Upam, da drek lista ni navzgor omejena. Aktivistov s številnimi nicki in bebcev s po enim je namreč eksponencialno vsak dan več. Viktorh, kje so tvoje obljube o ureditvi stanja v začetku septembra???

 • opazovalec

  @Ker poznam poročanje “novinarjev” iz kazenskih postopkov, me seveda ta način niti ni presenetil.

  Mene bi presenetilo če bi tale ORBANOVA Tv 24 upoštevala pri svojem pisanju zgornjo kritiko. Niso nič boljši, kvečjemu precej slabši v pluvanju po posameznikih.

  • soc

   Čuj najobj, kaj ko bi ti raje ostal na Financah pod skrbnim in ljubečim očesom prijatelja Jakhla? Pa že na onem (sicer zelo dobrem) forumu si verjetno najbolj osovraženi rdeči kurbir…

   • opazovalec

    preljubi soc-iopat, na Financah sodelujem v forum, nikakor pa ne pod imeno najobj.

    • soc

     Če nisi petorazredni intrigantski štajerski novinarčič, se ti globoko opravičujem. Če pa vendarle si, beseda ni konj, sva si svoje že zdavnaj povedala.

     • stajerc5

      …in potem vse tiho je bilo!
      Zadetek v crno, bravo!
      najobj, hahaha…Svojega spacenega rdecega stila pisanja pac ne mores spremeniti, ali hoces ali noces, ne gre!!!

     • opazovalec

      Zanimivo soc-iopat. Res sem Štajerc, celo Mariborčan kakor pravi najobj da je, pa vendar nisem on

   • rubec

    ***************

 • Antonius

  VERZIFIKATORJU
  še vedno v pomoč
  ————————–

  Jožko Drežaj

  ETIKA IN NJEN PODRŽAJ

  Uboga višje na prav vsak migljaj,
  po duši namreč večni je zapornik,
  dejanj pa lastnih komajda nadzornik,
  ni hlapec, temveč naj bi bil lakaj.

  Bolj všečen mu naziv bi bil strežaj,
  a vendar vsi za hlapca ga imajo,
  ki količkaj možakarja poznajo,
  odziven na poseben je dražljaj.

  Kot metle slabe vrste je držaj,
  ki s spodnjimi sadistično pometa,
  navzgor pa vsa uslužna se zapleta,
  ukrivljen dvojno njen je položaj.

  Ukrivljen je v preteklost, tja nazaj,
  stanje vlada v njem golootoško,
  povejmo zdaj še to po psihološko:
  velik je, enormen primanjkljaj.

  Ko trideset je let že odtegljaj,
  je etika njegova za smetišče,
  verjamem, da izhod v obupu išče,
  da ne bi večno bil zgolj podržaj.

 • Olga

  Mandat direktorjev v javnih zavodih bi moral biti omejen ravno zaradi zgoraj navedenih razlogov!
  Tudi psihologi niso nobena izjema, saj je psihološka stroka med raznimi “strokovnjaki” zelo zlorabljena! Spomnimo se Čecinivovičeve in njene vloge pri ugrabitvi Koroških dečkov! Takšnim “strokovnjakom” bi morali vzeti licenco!

  • Johan

   Za udbovce je mandat trajen !

  • opazovalec

   Spomnimo se Čecinivovičeve in njene vloge pri ugrabitvi Koroških dečkov!

   kdo pa je ta gospa, v Sloveniji ni takega priimka, tudi Google nič ne najde?

   • tohuvabohu

    To je pa prehuda uganka za nadbrihtne opazovance.

    • opazovalec

     Pa povej kdo se skriva za to uganko Čecinivovičevo. Jaz vem, nisem pa prepričan če to ve vztrajna dopisnica Olga…..

 • Borut Stari

  Matilda vam bo vsem pomagala iz vaše tesne kože. Življenja, takega in drugačnega, ni še nihče preživel. Zato si ga,vsaj, ne pustite slabega doživeti.

 • tarantela

  Kwa zdej, a je treba u lumpi delat u rokavicah?

  • Olga

   Tudi jaz tako pravim! Udbaše je treba postaviti v zapor in zapret! Tudi komunistične revolucionarje iz NOB!

   • Prle

    Točno zato pa je bil Ivan zaprt.

    • Olga

     Na tej osnovi je zaprt Bavčar, ki se je komunistom zameril z osamosvojitvijo, saj to ni Kučanova intimna opcija! Kljub temu, da se jim je po samisvojitvi pridružil, bil kooperativen z njimi, mu to ni pomagalo! Poglejte, kaj so naredili Magajni! Janša se jim že 26 let upira, je nepodkupljiv, pokencen in zaveden, zato jim je trn v peti! Deležen je bil že preko 160 politično motiviranih procesov, pa se še vedno ne da!
     Jaz vem, da provocirate in veste še več od mene o teh lumparijah, saj je vaš namen na tem portalu provokacija, diskreditiran je in ščitenje levice!

     • von Rhein

      Bavčar je navadna baraba.Slinil se je povsod samo zaradi lastne koristi.Kot nesposobnež je na koncu zavozil še samega sebe.Že v Tacnu so vedeli,da ne bo kaj koristnega iz njega.Kasneje so mu določene zadeve spregledali,ker je skakal k Drnovšku na oder.Ko je iztegnil kremplje v njihov svet je bilo ….amore finito.

  • baubau

   Da,čeprav so obsojenci,smo jih dolžni spoštovati,že zato,ker so naši soljudje-si mar zase želiš namesto tega torturo?

  • terminalar

   Seweda, ampak samo z lewimi.

  • von Rhein

   Ja,boks rokavicah.

 • pajot

  Podržaj je iz istega gnezda,kot miha marinko in luka leskošek.luka je pred vojno pijan hodil na sestanke partijske celice,marinko pa je zažigal senike,če mu kmetje niso dali jesti,lačenpergerju.

  • samotoje

   Pote ko me je , sedem let starega, Franc Leskošek Luka na neki uradni prireditvi potrepljal po glavi, mi je mama pošteno umila lase z brezovim šamponom. Spomini, da te kap. Oče je to umivanje komentiral :”Da se ga ne bo komunistična packarija prijela.”

 • Prle

  Bavčar je nastanjen v isti sobi kot Ivan. Omenjeni Ivan je na steni pustil golo sliko Urške, tako, da mu ne bo dolgčas.

  • lukamiha

   daj bedak, da ne boš izdihnil ob vseh neumnostih, ki jih kvasiš!

  • von Rhein

   Čas bo,da se pričneš zavedati kdo si in kam spadaš.

 • tasilo

  Dragi prijatelji,

  povem vam, da sem postal zgleden državljan. Vstajam ob 7h, postiljam posteljo, se stuširam, obrijem, pozajtrkujem in se odpravim na delo. Po koncu šihta si malo odpočijem, preberem kakšno knjigo, malo brskam po spletu in kaj napišem. Grem še malo na fitnes, ali na košarko, ali pa na krajši sprehod po okolici, da se misli umirijo. Po večerji malo pogledam televizijo ali pa spet kaj preberem in razmišljam. Spat hodim zgodaj, okrog 22h, saj moram biti spočit za naslednji dan. In tako mi minevajo dnevi; počutim se dobro, ker živim tako vzorno.

  Ampak ko pridem iz zapora, bo pa spet vse po starem!

  • von Rhein

   Je podpisan Kordež?

 • kokobily

  100 milionov € poljubčkov , Lucija, Vam pošilja do ostalih državljanov Slovenije spoštljivi Igor….
  Njegove pufe mi moramo poravnati, da o dotedaj uspešnem primorskem podjetju, ki ga je uničil (tudi delovna mesta, davke,prispevke športnim in inim društvom ne omenjam..) Tornado Igor…
  Kako se že postane direktor uspešnega podjetja (Merkator ali Istrabenz, vseeno, vzorec je enak…)
  Obema (Z.J. in I B.) enako spoštovanje ?? Zakaj sploh.?

 • Prle

  Ivan ima odlične prijatelje, skoraj vsaj ta drugi je bil ali je ali pa bo zapornik. In Ivan naj vlada, ja kaj vam pa je?

  • Olga

   Vam gre na jetra, ker je zaveden, pošten? Pričakovali ste, da se bo izognil zaporu in zbežal, da ga boste še bolj blatili? Tako pa je ostal pokončen, šel po krivici v zapor in vam bo izstavil račun! Upam, da ga bodo skorumpiranci plačali iz svojega žepa!
   Je pa gospod Janša jasno povedal, da veliko zapornikov sedi po krivici v zaporu! Sama pa dodajam, Dabi jih bilo treba vse spustiti na prostost in narediti prostor Kučanu, Mafijankoviču in vsem pokvarjenim levičarjem! Tudi tistim, ki so izvedli genocid nad slovenskim narodom!

  • alojz

   Tito je bil tudi v zaporu. Sodišča ni priznaval. Pa je bil heroj.
   Prle, imaš dvojna merila. Tudi nedolžni so v zaporu. Vse je odvisno od režima države.

 • RATATA

  Da nam gre podržajc na qrac se lahko na kratko pove. Zakaj nam gre je pa itak vsem jasno.

 • Brigita

  Mene pa zanima, kaj ima z Bavčarjevim primerom oz. z razlogom za zapor.. desnica, levica, udba, komunizem….???
  Človek je šel v gospodarstvo, mislil, da vse ve in vse zna, da je vodenje podjetja enako političnemu kupčkanju in nategovanju, dodaš še neizmeren pohlep, egoizem itd. in rezultat je tu! Človek je zaprt zaradi gospodarskega kriminala…po domače KRAJE ( koliko je bilo načrtovane in koliko je imel pri tem smole ), to ve on sam in vse skupaj gre na njegovo vest!!!!

 • denacifikacija

  Kadar mora policijski minister v zapor, je vedno in povsod neke sorte državni praznik.

 • denacifikacija

  Najprej je treba izpostaviti dejstvo, da večina teh obsojencev nikoli ne bi smela sedeti v zaporu, tja so jih spravili zločinska država, skorumpirano pravosodje in do konca gnili odvetniki. To je dejstvo, Janša je zgolj en primer, njega ni bilo težko rešiti, za tisoče pa se ni nič spremenilo in še naprej po nepotrebnem trpijo. Tudi varuh tega ne ugotavlja, v Sloveniji ne, ponekod ja, ampak pri nas se te službe v postopke ne mešajo in niso mentalno sposobni presojati v primerih, plačano dobijo le zato, da nadzirajo državno postopanje in sproti sanirajo razne napake in pomanjkljivosti, medtem ko se za nedolžnega človeka niti najmanj ne sekirajo. Za to imamo v Sloveniji Evropskega varuha in sodišča, do kamor se je seveda izredno težko prebiti.

  Nikoli nisem razumel ljudi, ki živijo od nadziranja in vklepanja drugih ljudi, ampak nekateri pač radi zgolj opravljajo svoje delo, če se počutijo na edinem delovnem mestu kot doma, z veseljem dočakajo penzijo, smo pač ena bolj taka družinska država.
  Droge v zaporih so paradoks, heroin v Sloveniji ne raste, če bi ga hotela država zastonj deliti odvisnikom, bi ga morali uvažati iz Afganistana, kokain pa iz Kolumbije. Odvisniki v zaporih trpijo hude muke, vendar jim lahko država deli metadon in druga pomirjevala, če bi bili liberalni, bi jim dovolili saditi marihuano, ki pa pri nas lepo uspeva in jim potem tudi po prestani kazni ne bi bilo treba več iskati afganistance in kolumbijce po mestih ampak zgolj obližnjo gozdno jaso, pa še policija jih zaradi manjših količin za osebno rabo ne bi šikanirala, da o ugodnih učinkih na zdravje ne govorimo. Do narkomanov se pri nas obnašamo kot do homoseksualcev, kot da so se že rodili z ljubeznijo do heroina, kar je seveda oslarija, je pa res, da je domača trava ponekod celo dražja od iz daljne tujine prešvercanih trdih drog. Zato marsikdo konča na heroinu in posledično v zaporih, kjer naj bi jim celo povečevali odvisnost, po predlogu avtorice članka. Za njihovo dobro.
  Kar se nekdanjega ministra za notranje zadeve tiče, vedno rečemo, da smo policijska država, zato se sprašujem, a je bil edini tam pokvarjen?

 • alojz

  Sem bil negativno presenečen, ko sem slišal tisto izjavo. Pa nisem Bavčarjev pristaš.

 • samotoje

  Verjetno od Podržaja nihče ne pričakuje, da bo kakšna hudo etična, pokončna osebnost. Eno stvar bi mu pa vendarle kazalo razložiti- pomen besede profesionalnost.

 • radames

  Tovariš Podržaj!
  Če bi se kdaj na Dobu kot zapornik pojavil presvitli primitivni Janković, bi vi za tega zapornika za TV Dnevnik rekli, da se zanj že pripravljajo farmacevtke?

 • plamen100

  Potem pa se cudimo, da se siptarski debeluhar iz primorske, ki je prodal nic koliko droge in unicil bog ve koliko slovenskih druzin upira v zaporu zaradi premalo TV kanalov? Ne da bi mu privoscil kaksen ameriski zapor kjer bi igral deklico ofarbancem dovolj bi bilo le 100 km stran v Italiji pa se naj tam preserava s premalo tv kanalov. Provzaprov vse z doba bi preselil v italijanske zapore, da poizkusijo red v pravi stari evropski drzavi, ne pa v tem slovenskem zaporu, ki ze zaradi levicarske postkomunisticne penologije in taksnih clankov novinarjev, sploh vec ni zapor v pravem pomenu besede. Pa kaj ie sedaj to nekaj tako grozljivega, ce je izjavil da sestavljajo kosarkasko ekipo?? Naj se raje novinarka vprasa, koliko druzin je unicil dobro rejeni gospod Bavcar, koliko skode je povzrocil sloveniji s svojim kvazim gospodarjenjem??? Koliko hotelov in firm je prav zaradi njega pristalo v hrvaskih in srbskih rokah??? Njo pa moti stavek ravnatelja da sestavljajo kosarkasko ekipo??? Sanja se ji ne koliko slovencev bi se vsedlo namesto njega da bi cez 3 leta potem lahko uzivalo v nakradenih milijonih. Naj se raje o tem razpise, kako smesne nizke kazni so dobili ti tajkuni in da so vsi ti tajkunski milionerji praviloma v osebnem stecaju nakradeni milioni pa na varnem v davcnih oazah. Drzavljani pa danes tudi zaradi taksnih kriminalcev crkujejo v cakalnih vrstah v zdravstvu, ce ne drugega imajo zaradi njih manjse place in si ne morejo placati uslug v zasebnem zdravstvu, ki pa si jih lahko privoscijo ti gospodje v osebnem stecaju. Ta drzava je res na glavo in v njej cisto nic, ampak zares cisto nic ne stima. Smisel nadaljnega obstoja te mafijske drzave pa vidijo prav ti gospodje, neglede na njihove politicne barve, ker je ni drzave na svetu, kjer bi lahko poceli taksne svinjarije za tako majhne kazni kot je to mogoce pri nas!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!