EU nam zagotavlja prihodnost in preživetje!

(Foto: iStock)

Kmalu po koncu druge svetovne vojne so se odnosi med nekdanjimi zavezniki skrhali do te mere, da se je svet za nadaljnjih 45 let razdelil na dva pola: na demokratični zahodni blok z ZDA in Veliko Britanijo na čelu ter na vzhodni blok s komunistično Sovjetsko zvezo. Obdobje hladne vojne so zaznamovale številne vojne, največjo nevarnost za tretjo svetovno vojno pa je predstavljala t. i. kubanska kriza leta 1962, ko so ZDA izvedele, da na Kubi nameščajo sovjetske rakete z jedrskimi konicami.

V izrazito politično napetem ozračju so nastali temelji Evropske unije. Devetega maja 1950 je francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil načrt poglobljenega sodelovanja med Belgijo, Francijo, Italijo, Luksemburgom, Nemčijo in Nizozemsko na področju premoga in jekla. To je bilo izjemnega pomena v prizadevanju za mir, saj je državam članicam preprečilo izdelavo orožja, ki bi ga lahko uporabile druga proti drugi. Po dveh uničujočih svetovnih vojnah je povojne državnike vodila predvsem želja po miru, spravi, demokraciji in po spoštovanju človekovih pravic, kasneje pa je povezovanje postalo tudi ekonomsko. Schumanova deklaracija predstavlja začetek Evropske unije, zato 9. maj obeležujemo kot dan Evrope.

Patricija Šulin (foto: osebni arhiv)

Evropska unija je zagotovo edinstvena gospodarska in politična zveza držav članic, zato se je ustanovni šesterici držav z leti pridružilo dodatnih 22 držav, 1. maja 2004 tudi Slovenija, nazadnje pa Hrvaška leta 2013.

Slovenija je z vstopom v EU ogromno pridobila
Z vstopom v EU smo Slovenci in Slovenke ogromno pridobili. Prosta trgovina, skupna denarna valuta, pravica do prostega gibanja in do prebivanja na ozemlju EU, pravico voliti in biti izvoljen za poslanca na volitvah v Evropski parlament ter na lokalnih volitvah v državi stalnega prebivališča, četudi nismo državljani države članice, v kateri prebivamo, pravico nasloviti peticijo na Evropski parlament, se obrniti na varuha človekovih pravic in se pritožiti Evropski komisiji so le nekatere izmed prednosti evropskega državljanstva, ki ne izpodriva slovenskega državljanstva, temveč ga dopolnjuje.

EU nudi tudi številna finančna sredstva državam članicam, konkretno Slovenija prejme letno iz evropskega proračuna kar 600 milijonov evrov več kot jih vanj vplača, v obdobju 2014 – 2020 pa ima Slovenija na voljo tudi 3,2 milijarde evrov evropskih sredstev.

O prednostih članstva bi lahko največ povedali prav mladi, ki se že 30 let poslužujejo programa Erasmus+, študijske izmenjave pa po raziskavah Evropske komisije omogočajo, da mladi z izkušnjami iz tujine prej dobijo službo, saj imajo močnejšo mrežo poznanstev, so bolj komunikativni in bolj samozavestni.

(Foto: iStock)

Kdo je kriv za dolge čakalne kolone na meji? EU ali Vlada RS?
Uspehe Evropske unije pa si pogosto prisvojijo nacionalni voditelji držav članic. Od kar sem evropska poslanka, pogosto opažam, da ti isti voditelji, ki se kitijo s tujimi uspehi, radi preložijo odgovornost na Bruselj v primeru manj priljubljenih, a potrebnih sprememb, čeprav nacionalni ministri neposredno soodločajo o vsakem zakonu, ki se sprejme v EU. Zgovoren primer so trenutne razmere na slovensko-hrvaški meji, kjer za zastoje ni kriva EU, temveč Slovenija, ki se na razmere ni dovolj dobro pripravila. Pogosto vlade pri implementiranju evropske zakonodaje v nacionalno dodajo obveznosti, ki jih evropska zakonodaja sploh ne zahteva, tako imenovani gold-plating, za javnost pa je spet kriv Bruselj. Večina evropske zakonodaje se sprejema kot direktive, kar pomeni, da se določijo neki cilji, države članice pa imajo relativno proste roke pri izvedbi le te.

(Foto: iStock)

Kdo je za in kdo proti EU? Kaj nas čaka?
S padcem berlinskega zidu in s padcem komunizma v srednji in vzhodni Evropi so se Evropejci tesneje povezali med seboj, s Schengenskim sporazumom pa so meje v večjem delu EU že skoraj izginile. Danes je stanje spet drugačno. Ponovno se krepi nadzor nad notranjimi in zunanjimi mejami, EU se že nekaj časa sooča z valom migracij, zaradi terorističnih napadov pa prioriteta EU ostaja krepitev varnostne politike, za katero je v evropskem proračunu v letu 2017 namenjenih skoraj 6 milijard evrov.

Mir in blaginjo pa čedalje resneje ogrožajo populisti, ki kot lažni preroki obljubljajo rešitev za svoj narod in za svojo državo. Primer populistične zmage je tudi brexit. Za izstop Združenega kraljestva iz EU so glasovali predvsem starejši, ki so nasedli praznim obljubam in zavajajočim trditvam, mladi pa so glasovali proti, ker so si želeli še naprej pravice do dela, študija in potovanja v vseh državah članicah. Populistične demagogije se poslužuje tudi francoska kandidatka za predsednico in evropska poslanka Marine Le Pen.

Evropska integracija je živi proces, ki se razvija in prilagaja času vse od svojega začetka! Pogajanja v okviru izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije so primeren trenutek za razpravo o potrebnih spremembah, vendar pa morajo ostati temeljne vrednote EU nedotaknjene. Še naprej se moramo zavzemati za mir, spoštovanje človekovih pravic, svobodo, demokracijo, enakopravnost in za solidarnost med državami članicami. Na vseh državah, tudi Sloveniji, pa je, da pri prenovi aktivno sodeluje, saj EU ne more večno živeti le od stare slave. Nujni so ukrepi v dobrobit državljanov in državljank, kar je dolžnost nas evropskih poslancev, nacionalnih oblasti in posredno tudi volivcev, ki izvolijo svoje predstavnike in tako bodo tudi skeptiki spoznali, da nas EU ne ogroža, temveč, da nam EU zagotavlja prihodnost in preživetje!

Patricija Šulin

 • Lord H.

  Zemlja kliče Patricijo Šulin, sprejem! Zemlja kliče Patricijo Šulin, sprejem!

  “Who has the right to say that France in 30 or 40 years will not be a Muslim country? Who has the right in this country to deprive us of it?” said Marwan Muhammed, a spokesman for Collective Against Islamophobia in France.
  http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/7/french-islamist-mini-states-grow-into-problem-out-/

  Kako sploh je z demografijo v Franciji? Odgovor je spodaj.

  Le Grand Remplacement – Taki’s Magazine
  http://takimag.com/article/le_grand_remplacement_steve_sailer/print#axzz4gIoyc2ZA

  • Lord H.

   »We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe — without swords, without guns, without conquest — will turn it into a Muslim continent within a few decades.«
   – Muammar Gaddafi

   »During the thousand years that included the careers of the Frankish soldier and the Polish king, the Christians of Asia and Africa proved unable to wage successful war with the Moslem conquerors; and in consequence Christianity practically vanished from the two continents; and today nobody can find in them any “social values” whatever, in the sense in which we use the words, so far as the sphere of Mohammedan influence. There are such “social values” today in Europe, America, and Australia only because during those thousand years the Christians of Europe possessed the warlike power to do what the Christians of Asia and Africa had failed to do – that is, to beat back the Moslem invader.«
   – Theodore “Teddy” Roosevelt

   • dob

    Islamisti se izogibajo Hrvaški, ker imajo svinjsko alko.

  • GrdaResnica_LepaLaz

   Šulinka je prodana duša sionistov.

 • stajerc5

  Zdaj me pa resno zanima, koliko je Nova pokasirala za to sranje od clanka!? Vam-nam gre ze res tako na knap, financno?

  • totex39

   SPREMENILI SO NASLOV ČLANKA. NASLOV JE BIL BERLINSKI ZID IN KOMUNIZEM JE V EVROPI PADEL. EVROPSKA UNIJA PA SE TEGA NE MORE DOVOLITI. Moj zapis pa izbrisali.

  • Franc Šink

   Prav imaš.Ona ne živi več v realnem Evropskem življenju.Ona živi v Bruslju.

 • Janez

  Hm?
  Resni časi !
  Pred Turki so Dunaj rešili Poljaki.
  Predlagam?
  ustanovitev EU PROTIISLAMSKE VOJSKE ! Ali kaj bi zaleglo ? Kdo ve ? L.r. Janez KOMENDA

  • mannuro

   Če bo šlo tako naprej, ga bodo kmalu spet!

 • sodnikisozločinci

  Prihodnost in preživetje nam ne zagotavlja EU, zagotavlja ju naša nova bela vijolica, ki bo na novo vzcvetela letos jeseni. V svetlo bodočnost nas bo med petjem slovenske himne v arabščini popeljala na beli kameli.

 • sodnikisozločinci

  Eno vprašanje zate Patricija, a ti res verjameš v to kar pišeš? Ali je tako, da moraš marsikaj potrpeti, da ustrežeš delodajalcu?

  • GrdaResnica_LepaLaz

   Se strinjam, to kar ona piše je čisti levi marksistični liberalni populizem !

 • mannuro

  EU je čudovit projekt. Vanj bi verjel, v kolikor bi imeli dobre in poštene politike. Politike, ki bi delovali za dobrobit, EU DOMAČINOV! Pa to delajo?

  Politiki, poglejte na stanje EU, ki ste ga sami ustvarili. Poglejte realno. Je lepo vidno! Tisti, ki smo plačevali ta projekt in ga še vedno plačujemo, smo zatirani, obkradeni in izigrani. Rožice saditi je prepozno. V EU bom in velika večina bo zopet verjela, ko vas bo srečala pamet in boste pričeli delovati s skupnimi močmi in odkritostjo, za dobrobit lastnega, večinskega prebivalstva in ne za neke manjšinske lobije, pritepence, ignorante, lažnjivce, lopove,.. Vse to kaže, koliko nas spoštujete. Do takrat pa EU, ne hvala!

  Prosim, vsaj za te propagandne članke nas prikrajšajte!

  • Donny

   Jaz kot direktor majhnega podjetja, sem še vedno mnenja, da je EU odličen projekt.. V podjetju delamo vsaj z 10 državami, ki so v EU, zato lahko rečem, le hvala za EU…

   Seveda pa se boste vedno našli tisti, ki iščete dežurne krivce za lastne neuspeh vsepovsod..

   • mannuro

    Jaz, kot lastnik in direktor srednjega podjetja, sicer ne več v Sloveniji, delam več ali manj skoraj po celem svetu in iz izkušenj ti lahko povem, da tako skrumpirane in podkupljive politike , kot je v EU, v nekih normalnih državah, težko najdeš. Bilo je obdobje pred leti, ko to še ni bilo tako očitno, vendar je vse skupaj, samo še navadni Balkan. Sicer pa, kaj se čudimo? EU že nekaj časa ni več homogena tvorba, če je sploh kdaj bila. Vsaka država zaradi norih politikov, gleda samo še za svojo korist. Kam pa takšno početje pripelje.. pa smo v preteklosti že precejkrat videli. Dobro, precej jih ni.

    Še enkrat za tiste, ki ne berete. EU je zame čudovit projekt. Samo potrebujemo, kvalitetne politike, ki bodo zanli ceniti pridobljeno. Žal ta politična struja, ki je na oblasti, razen redkih izjem, nima takih vrlin. Dalje, kot bo trajalo, da odidejo, huje bo. Vsak dan, ko je zamujen, težje bo sanirati škodo. Sanacijo škode bodo prekleto drago plačevali še naši zanamci, račun bo pa astronomski. In po čigavi krivdi?

    Torej, to o iskanju dežurnih krivcev za lastni neuspeh, si v tem primeru lahko nekam sam zapišeš, ker jaz ne iščem krivcev. Krivci za stanje, tako kot je, so znani. So politiki, kajti oni odločajo o ljudstvu.

    Sicer pa, če bi bil res direktor, bi takšne stvari moral vedeti in dojemati in bi te stanje skrbelo. Ne bi dajal tako norih izjav, ampak bi to zaskrbljenost tudi delil.

    Zato sem tudi, komentiral to “limonado” zgoraj, ker ni realna!

    • GrdaResnica_LepaLaz

     ++ Vsekakor verjamem bolj tebi kot pa Donnyju !

  • GrdaResnica_LepaLaz

   ker je v osnovi EU bil ustanovljen od sionistov ne more biti dober projekt žal.
   Name je narediti degenerirano družbo, propalice, zgube, shizofrenike, homoseksualnosti, beli genocid, ter ostale duševne in telesne bolezni. Da o padcu standarda po sprejemu €ura sploh ne govorimo, vse stane 5 × več ampak plače se pa niso toliko dvignile, tako da upravičeno govorimo o padcu oz poslabšanju standarda v Evropi, sploh v primerjavi v 90ih in danes je standard naglo padel, saj več tehnologije še ne pomeni da se je življenski standard divgnil – ravno nasprotno. saj delamo več za manjši denar oz denar je manj izdaten (za večjo vsoto denarja dobim manj dobrin in storitev).

   Dokazano je v Evropi padla inteligenca inteligenčni kvocient je nazadoval, recimo od Japonske kjer imajo vedno višji IQ od Evropejcev.

   Drugače Sama ideja o združeni Evropi za DOBROBIT Evrope in Evropejcev – to pomeni zdravo, pametno, praktično družbo, je super, ampak tale EU ki jo imamo sedaj je TOTALNO SIMENTRALNO NASPROTJE tega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!