Evropska poslanka Patricija Šulin: “Tudi v Evropskem parlamentu prisotno otipavanje, opolzke besede, nespodobna sporočila … Potrebna je ničelna toleranca do zavrženih dejanj spolnega nasilja.”

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Ne zgolj Evropski parlament, temveč celotno javnost pretresajo izpovedi o spolnem nadlegovanju desetih mlajših sodelavk v Evropskem parlamentu, ki so bile žrtve otipavanja, opolzkih pripomb in sporočil z nespodobnimi ponudbami s strani poslancev in ostalih zaposlenih v Evropskem parlamentu.

Da bi prišli zadevi do dna, smo evropski poslanci in poslanke točko o boju proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam nemudoma uvrstili na plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer smo s 580. glasovi za in 10. glasovi proti sprejeli resolucijo, v kateri smo ostro obsodili vse oblike spolnega nasilja in ponovno pozvali Evropsko komisijo naj pripravi osnutek zakona za zaščito žensk pred nasiljem.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

V Evropskem parlamentu bodo uvedena obvezna usposabljana za vse uslužbence in poslance o spoštovanju na delovnem mestu, vodil se bo zaupen register primerov, ustanovila pa se bo tudi delovna skupina neodvisnih strokovnjakov za podporo žrtvam v postopkih znotraj Evropskega parlamenta in pri policiji.

Služba v zameno za spolni odnos
Storilci spolnih zločinov izbirajo žrtve, ki so dovolj šibke, da molčijo, z ustrahovanjem pa jih “držijo v pesti” tudi po več let. Ker se žrtve bojijo odziva okolice, molčijo in slednje je bil tudi poglavitni vzrok za molk žrtev spolnega nadlegovanja v Evropskem parlamentu, ki so molčale iz strahu pred izgubo službe. Spolne odnose pa naj bi v zameno za službo za nedoločen čas zahteval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, in sicer od farmacevtke, ki ji je uredil redno zaposlitev v Lekarni Ljubljana, da je lahko pridobila kredit za nakup stanovanja zase in za dva otroka. Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev, so kriminalisti izvedli hišni preiskavi na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana, ljubljanskemu županu, ki zanika vsakršno storitev kaznivega dejanja, so že nekaj mesecev prej tudi prisluškovali.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Višje sodišče v Ljubljani je na septembrski obravnavi odločilo, da tožilstvo v nadaljnjem pregonu zoper Zorana Jankovića ne sme uporabiti dokazov, ki so jih pridobili s prisluškovanjem.

Spolnega nadlegovanja mladoletnice pa je obtožen Roy Moore, republikanski senatni kandidat iz Alabame, ki dejanje zanika, obtožbe pa pripisuje političnim nasprotnikom. V sosednji Avstriji pa je odstopil vodja Liste Pilz in nekdanji poslanec Zelenih Peter Pilz, ki naj bi opit otipaval sodelavko Evropske ljudske stranke. Pilza spolnega nadlegovanja obtožuje tudi nekdanja sodelavka pri Zelenih, kar 63-letnik zanika. Odstopil je tudi britanski minister za obrambo Michael Fallon, valižanski minister Carl Sargeant pa je naredil samomor le nekaj dni po odstavitvi z ministrskega mesta.

Ničelna toleranca do spolnega nasilja!
Žrtve spolnega nasilja se soočajo z občutkom sramu, gnusa in pogosto z občutkom krivde, zato je pomembno, da jih spodbudimo k temu, da spregovorijo. NE je NE in žrtev NI nikoli kriva, zato se zavzemam za dodatno ozaveščanje in preventivne postopke za pomoč žrtvam, ne da bi jih dodatno stigmatizirali. Poleg ustrezne zdravniške oskrbe potrebujemo tudi hitre in odločne ukrepe na strani pristojnih organov, ki morajo varovati človekovo dostojanstvo in človekove pravice. Kot stalna poročevalka za enakopravnost spolov na odboru za proračun se aktivno zavzemam za enake možnosti za ženske in moške, zato ostro nasprotujem vsem oblikam nasilja! Zato sem prepričana, da je ničelna toleranca do spolnega nasilja edini pravi odgovor na ta zavržna dejanja!

Od 1 do 10 let zaporne kazni
V preiskavi kaznivega dejanja posilstva se policisti in tožilci soočajo s številnimi preprekami, v več primerih ni zadostnih materialnih dokazov, dodatno pa je preiskava otežena zaradi nevarnosti zastaranja primera. Zato sem na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje o aktivnostih komisije na področju boja proti spolnemu nasilju, komisarka Vera Jourova pa mi je v imenu komisije zagotovila, da se komisija osredotoča na spremljanje in usmerjanje držav članic pri preprečevanju nasilja in zagotavljanju podpore žrtvam pri izvajanju ukrepov na nacionalni ravni, ki jih je v okviru svojih pristojnosti sprejela EU.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Kazenski zakonik Republike Slovenije v poglavju Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost določa zaporno kazen od enega do desetih let za storilca, ki je zagrešil kaznivo dejanje posilstva, v kolikor pa je bilo dejanje storjeno grozovito ali posebno poniževalno ali če je dejanje storilo več oseb zaporedoma, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

Menim, da bi bilo potrebno zvišati spodnjo mejo kazni za kaznivo dejanje posilstva na pet let zaporne kazni, ker pa zgolj zvišanje zaporne kazni ni dovolj, zagovarjam psihiatrično obravnavo storilcev že v zaporu in nadzor po prestani kazni. Tega mnenja pa ni minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, ki v odgovoru mojemu strankarskemu kolegu poslancu v DZ dr. Vinku Gorenaku zapisal, da je psihiatrična obravnava v zaporih na voljo, vendar, da napotitev ni odvisna od vrste kaznivega dejanja, temveč od presoje zdravstvenega osebja, in da se nadzor po prestani zaporni kazni ne izvaja. Glede dolžine kazni za kaznivo dejanje posilstva pa je dejal, da so kazni ustrezne in primerljive s kaznimi v preostalih državah EU. Za primer je dal Nemčijo, kjer znaša zaporna kazen od uvedenih sprememb v Kazenskem zakoniku leta 2016 zgolj šest mesecev. Ker je v zadnjih letih število spolnih napadov v porastu, še vedno odmeva tudi več deset spolnih napadov na silvestrovo v nemškem Kölnu, menim, da nam Nemčija ne more biti zgled pri določitvi višine zaporne kazni za primere posilstva.

V mesecu decembru bo na Nova24TV na sporedu ekskluzivni intervju oz. reportaža iz Bruslja s poslanko v Evropskem parlamentu Patricijo Šulin.

Patricija Šulin

 • Peter

  Očitno nisi in, če ne gobcaš o spolnem nasilju.

  Mene Joži ves čas neki po nogi šlata pa za rit me grabi, pa se nič ne prtožujem, no.

 • Hun

  Patricia kdo neb tebe ja bi njega

 • France

  Patricia, a so vsa zrcala v EP razbita? Doma se bolj kritično poglej !!

 • dr Janez Sveti

  Vse skupaj je pretiravanje. Mene nobena ne nadleguje.
  DR janez Sveti dobrotnik

  • valentin

   Tudi mene ne, pa lepi ženski rad namenim prijazno besedo, pametna tudi razume.

   • učko

    Jah, ko pa ženske ne marajo sam’ nakladačev.

   • indijanka

    :) prav smilita se mi v dobi, ko so ženske lovke

 • luckyss

  Sedaj pa že malo pretiravate…Ste dobile službo z dvignjenimi nogami, sedaj bi pa pametovale…
  Pojdite na Švedsko, pa boste videle kaj je spolno nasilje…
  Najbolj varna in napredna država v Evropi je po uvozu afriških migrantov postala “velesila” v posilstvih…
  Banda sprevržena bruseljska..

 • domovina mili dom

  Pa pravijo, da cagal dec še ni pri ženski spal. A zdaj bodo ljubezenske namige prepovedali. Poslušte ženske. To pa ni pošteno. Če vam dec ni po volji, pa kar bo njemu z sex mobingom.
  Ja kateri dec pa ve, da ni povšeči ženščetu. Ta prvo je treba probat, da več pr čem si. Saj ni čudno, da nataliteta pada, zaradi mentalitete. Včasih smo žensko pa rit udarli, in počakali na reakcijo, če ti je foc pri mazala nazaj, si po intenziteti vedel za rezultat.
  Malo heca….

 • herman

  Ko bo Marjanca prebrala, kako jih v Bruslju šlatajo, bo sigurno kandidirala za evropsko poslanko.

 • rudi breznik

  naenkrat so vse posiljene prej pa so za polozaj v sluzbi za privilegij na vseh podrocjih za diplome pripravjlene storiti marsikaj

 • Slovenec 33

  Ja v EU parlamentu se bi šla čistunstvo v Sloveniji pa take akcije podpirate. Nisem ne slišal ne prebral njene reakcije na izsiljevanje ljubljanskega župana.
  Aja, saj on je prvorazredni in ne spada v razred pregonljivih ampak ima imuniteto, kajne.

 • Morala

  Obsodba z resolucijo ne bo odpravila spolnega nasilja!! Potrebna je akcija! Kaj pa spolno nasilje nad moškimi!!? Bruselj in vse evropske države nam res ne morejo biti za vzgled! Že prej niso bile za vzgled, ker to spolno nasilje ni od danes na jutri, sedaj ob uvozu migrantov in beguncev pa se še povečuje!!!

  • luckyss

   Ja, ko pa pijani “Junc..” šlata za rit našega Cerarja, se pa ta s tem hvali ;))

   • Morala

    hehe…

   • Pesjan

    Cerar mu vedno vrne v ta namen ima Junker vedno odprti šlic…..

 • indijanka

  Hmm..ja. Ničelna toleranca na področju nespodobnih povabil…v dobi interneta in iskanja e ljubic? Zabavna tema.

  • luckyss

   Kaj pa spada pod spodobna povabila…”daš fukat” ali “greš na večerjo”…?!
   To namreč pomeni isto…internet gor ali dol..

   • indijanka

    Hmm..ne. Čeprav je prvo ozdravljivo, ker ženske nanj reagiramo nagonsko. Saj poznaš tisti rek.. boš dobil tako kepo okol ušes, da ti nobena kapa nau več prou,

    • luckyss

     Govorim o tem, da ste pač primorane izbirati med ponudbama, ki sem ju navedel…
     Ali drugače povedano..kura dvakrat “beži” okrog hiše pred petelinom, preden ga počaka…
     Zakaj…zato, da ne izpade kurba..;)

     • indijanka

      Koliko si pa ti star?

     • luckyss

      Dovolj, da le počakam, da odtečete tista dva simbolična kroga ;))

     • indijanka

      Isto privlači isto ;).Zato mora vsak, ki si želi spremembo, najprej spremeniti samega sebe. Rada imam seks, zato ga nikoli nisem spremenila v telovadbo ampak je le del odnosa s tistim, ki ga izbere srce, duša in razum. Njemu ni potrebno tekati. Želim, da ve, da sem prišla sama.

  • Peter

   Na tem svetu obstajata dva spola in vedno med njima obstaja interakcija, komunikacija, taka in drugačna. Sem veliko v ženski družbi in v njej uživam. Seveda pazim, da ne prestopim meje, vendar pa vidim, da so normalne ženske vedno vesele normalnega komplimenta, vesele so, če opaziš, da imajo novo frizuro in jim to poveš, rade imajo pozornost. Ko posamezne ženske spoznaš malo bolje tudi veš, s katero se lahko malo pošališ, tudi kakšni namigi, seveda, v normalni meri, so sprejeti s smehom in velikokrat ob priložnosti, vrnjeni. Seveda pa se na raven nespodobnih povabil ne spuščam, ker sem poročen in žene ne varam.

   Samo dva spola, pa taki problemi. Sedaj pa uvajajo še nove, da bo še večji kaos, no.

   • indijanka

    Vedno imaš prav. Tudi meni zaupanje pomeni največ in se mi oči svetijo ob edinemu. Nikoli ne bi prestopila meje. Sem pa malce navihana in rada koketiram in držim mejo. Težko bi se temu odrekla ampak pri taki nestrpnosti bi se morala, ker bi morala biti odgovorna do ljudi, ki mi prihajajo nasproti.

 • Artur

  Predstavnica naše EU servilne oligarhije v EU Babilonu , odlično plačano mešanje megle in konzumiranje privilegijev, denar kakršnegakoli izvora pač ne smrdi še posebno če se moraš “utrgati od mukotrpnega dela”
  https://www.youtube.com/watch?v=y-HVqoH-ClU
  https://www.youtube.com/watch?v=6OwYRW6icgg

 • Pesjan

  Tomička je odpravila Jankoviča z besedami,nič ne bo Zoki prvo sem še nedolžna,kot drugo pa ti povem da me po vsakem fuku boli glava,Zoki pa hop na farmacevtko…..

 • PIA PlA

  In vse to se dogaja med cvetom evropske inteligence, ki zastopa evropske narode?

  Že nekaj časa zelo dvomim, da so naši zastopniki v evropskih institucijah najbolj pametni, sposobni in pošteni ljudje Evrope. Celo vzgojeni niso dovolj, da o empatiji niti ne govorimo. Žal moškemu delu manjka tudi samozavesti; saj močan, odgovoren in samozavesten moški nikdar ne bi niti pomislil, da si žensko vzame s prisilo. Samozavesten moški nikoli ne dvigne roke nad žensko in ne nad otrokom, a tudi zmerja in ponižuje ju ne.

  • Peter

   Odgovoren in samozavesten moški na kaj takega niti pomisli ne, no.

  • indijanka

   Drži. Takim moškim ni moč niti zaupati še manj slediti. Ničelna toleranca pa zahteva tudi odgovoren in spoštljiv odnos ženske do moškega.

 • Olga_10

  Sramota! Kako bo institucija zaščitila pravice žensk, če jih še njeni pripadniki kršijo?

 • indijanka
 • lili pili

  Bog nedaj, da bi kdo patricijo poslatal, bi ga takoj zatozila jj_u, ta pa ne pusti da mu drugi f…… njegove ovcke

 • lili pili

  Povej patricija, koliko placujes jansevemu sinu, ki si ga zaposlila, pa ima fant komJ sredno izobrazbo…

 • Ana Job

  Ženska mora biti dovolj močna, da odreagira in takega “mača” z besedami zatlači v kanto!

 • dr Janez Sveti

  Bojim se tega. Že Indijanka mi grozi z nekim mučenjem. Kaj bi mi šele ti, ki si bolj ognjevita počela??
  Iščem varno mišjo luknjo..
  DR janez Sveti miška

 • dr Janez Sveti

  V vsaki šali je nekaj resnice. (ljudska modrost)
  DR Janez Sveti previdnost

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!