Andrej Aplenc: Fake News 2.0 – Novice, ki jih vladajoča oblast uporablja za svojo politično korist!

Andrej Aplenc (foto: Demokracija)

Pred nekaj tedni sta v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani predstavila svoji knjigi Fake News avtor Peter Jančič in Dalmatino avtor Tino Mamić. Peter Jančič je diplomirani novinar, na Delo je prišel iz mariborskega Večera, takratni urednik ga je poslal tudi na izobraževanje v ZDA. V letih 2006 in 2007 je bil odgovorni urednik časopisa Delo, ki mu je takrat celo povečal naklado, februarja 2017 pa je bil odpuščen.  

Tino Mamić je profesor zgodovine in diplomirani novinar, bil je urednik revije Ognjišče, potem je bil uslužbenec v Bruslju in Luksemburgu, leta 2006 je postal odgovorni urednik časopisa Primorske novice, bil je odstavljen in sedaj je samostojni novinar, ima pa tudi svojo agencijo za rodoslovje. Predstavitev in pogovor, ki ji je sledil, sta bila zelo zanimiva, menim, da bi vsak Slovenec moral prebrati ti dve predstavljeni knjigi. Pogovor je potekal o naši medijski sceni in o tem, o čem novinarji pišejo, o čem ne pišejo in zakaj je tako.

Mediji so se zopet izkazali za režimske fake news poročevalce
Vsi naši dnevni časopisi so v zasebni lasti in pod nadzorom Foruma 21. Ta je sedanjo vlado Mira Cerarja že odpisal, promovira pa, kot že v preteklosti, instantne stranke. To podpira tudi z objavljanjem anket, ki so politično prirejene in zmanipulirane. Nič bolje ni pri televizijah, POP TV in nacionalna RTVS še zdaleč nista uravnoteženi, SDS je stalno na udaru. Na RTVS je v teku kadrovska rošada. Začelo se je že pred časom z afero Marko Perković Thompson, zaradi katere je bil zamenjan urednik Igor Pirkovič. Potem so odstavljali Jadranko Rebernik in jo po zapletih odstavili, nato pa je še direktorica Ljerka Bizilj napovedala, da bo odstopila. Razlogi za njen odstop niso jasni, kar smo brali na internetu, pa spada v kategorijo t. i. fake news. Kateri novinarji bodo dokončno imenovani na te nove položaje, še ne vemo, prav gotovo pa bodo to režimski aktivisti. Generalni direktor Igor Kadunc je tako nacionalno RTVS pripravil na prihajajoče volitve, da bo primerno servisirala izbrane tranzicijske in nove instantne stranke, sedanja opozicija bo pa deležna “fake news”, za katere pa lahko pričakujemo, da bodo primerno prirejene in prikrite.

Vse to pa še kaj drugega smo lahko slišali na predstavitvi knjig v Trubarjevi hiši literature. Čeprav sta obe knjigi vredni branja, saj sta avtorja znana novinarja, knjigi sta bili tudi predstavljeni v Demokraciji, o tem večeru ni poročal noben dnevni časopis in nobena televizija. Kaj takega se ne bi moglo zgoditi v demokratični Evropi. No, news je, lahko rečemo, tudi fake news. Tako dogajanje na medijski sceni je po mnenju mednarodnih političnih analitikov značilno za to, kar imenujejo zaton demokracije, ki ga lahko vidimo med drugim na primerih Turčije, Venezuele in Rusije. Res je, da so te države daleč od Evrope, in marsikdo bi rekel tudi daleč od nas, vendar so nekatere značilnosti, ki jih vidimo tam, vidne tudi v Sloveniji. Ena od značilnosti je na primer, da “demokratično” izvoljeni politiki postajajo vedno bolj avtokratski, tako da konsolidirajo svojo oblast, s tem da ne upoštevajo ločitev treh vej oblasti.

Demokracija in naša država sta ogroženi
Mednarodni politični analitiki menijo, da je zaton demokracije predvsem posledica politike na oblasti in ne kakšnega političnega prevrata ali revolucije. To, kar analitiki opažajo, imenujejo avtoritarizem, ki kaže na ranljivost same demokracije. Andreas Schedler, profesor politične znanosti pri Centru za ekonomske raziskave v Mexico Cityju, govori o vrsti manipulacij, ki jih uporablja vladajoča oblast za to, da si ustvari ugodne rezultate. Te manipulacije so omejevanje svobode v tiskanih medijih, omejevanje možnosti opozicije pri volilnih kampanjah ter razširjanje napačnih informacij in novic – to je tudi “fake news”. Na tak način vladajoča oblast ustvarja volilne rezultate v svojo korist.

To vsekakor lahko vidimo pri nas. Poglejmo samo našo medijsko sceno, dnevne časopise in televizije, ki jih vladajoča oblast uporablja za svojo politično korist. Potem naše sodstvo, ki mu državljani sploh ne zaupajo več in nima nobenega ugleda, ali pa naše preiskovalne urade, ki preiskujejo vse mogoče, milijarde opranega iranskega denarja prek NLB pa ne.

Zato lahko vsekakor ugotovimo, da je naša demokracija in s tem država, kakršno smo si želeli, ogrožena. Prihajajo volitve, pri čemer se moramo zavedati, proti kakšni globoki državi ali odtujenim centrom moči, kot je to imenoval dr. Pučnik, se borimo. Vsekakor pa, vsaj tako se mi zdi, ima globoka država kljub moči tudi svoje resne slabosti. Te se odražajo tudi v tem, da za vsake volitve potrebuje nove obraze in instantne stranke. Vodstva teh strank nimajo nobenih izkušenj niti v politiki niti v gospodarstvu, podrejene so pa globoki državi.

Kar moramo narediti je, da volivcem to jasno povemo in razložimo.

Andrej Aplenc

 • VERRZIFIKATOR

  Emilijan Emonski

  LAŽNE NOVICE S FORUMA

  Tale rima, trda vsa in zimska,
  takšna je zavoljo nje vsebine,
  zlahka te prebirati jo mine,
  saj je po strukturi starorimska.

  Forum rimski, javno zbirališče,
  v nekem je provincialnem mestu
  bil vse bolj podoben že incestu,
  je v Emoni tisto prizorišče.

  Šle so z njega le novice lažne,
  širila oblastna jih trobila,
  njim na čelu kvarna kamarila,
  vse novice so bile montažne.

  Montažirali so jih zlagano,
  forum je dajal tribunom kritje,
  deloval kot monstruozno bitje,
  vse z lažmi bilo je že nastlano.

  Kdaj, kako ta forum se očisti,
  ni v Emoni si nihče predstavljal,
  pa četudi je o tem razpravljal,
  šel v razpravah daleč, do obisti.

  Kdo nevarnost kvarno da razširja,
  mnogi so Emonci že dojeli,
  a kako poplavo bi zajeli,
  kdo, kako zadeve naj umirja?

  »Forum, državljane ki prezira,«
  končno eden formulo prinese,
  »forum, ki resnice ne prenese,
  je na tem, da se deratizira.«

  • Milan Muhič

   Ja Andrej, kje le dobiti tak detergent, da bi se dalo oprati nesnage iz glav večina volivcev, kamor se je odlagalo pol stoletja post komunistične ideologije nasilja in laži?

   • osa

    ja res je, saj slovenčki ne vedo, koliko se zasluži in živi v avstriji
    zato spoštujejo samo kučana, katerega se pa ne upajo vprašati zakaj imajo avstrici 3 x večje pokojnine in plače, slovenči pa 3x manjše. sedaj pa bo šarec ali vranec te pokojnine še znižal,..slovenčki poznajo samo ukaze, h nogi, grizi, napadi,…to je domet kučanistov in slovenčkov

    • sumljivislon

     dobr si napisal – voli SDS 2018 JUNIJ…….in ne RTVLJSLO..WATCH DOG..! ?

 • učko

  Aplenc, to tvoje in tebi podobnih klobasanje se volivcev nič ne prime. Nimate pravih metod za nagovarjanje volivcev. Klobasanje ni pravi način za to !

  • Milan Muhič

   tov- Učko. Si mogoče ti že kdaj slišal za Kardeljev Goli otok, ali sv. Grgur, kjer je g. Andrej Aplenc, še kod študent preživljal peklensko komunistično mučenje, kjer je vladala oblast titovega satanizma. Ja, ker me je zanimal ta komunistični sadizem, sem si ga trikrat ogledal z vodičem, kateri je bil v takratnem obdobju brez imena, ampak so bili vsi le BANDO in ne ljudje. Andrej pa je imel vsaj to srečo, da je takratni pekel le preživel, nakar je pobegnil krempljem banditov in je svoje življenje nadaljeval v Vel. Britaniji, kjer je doktoriral in mgst in, verjemite tov. Učko in vam podobni, g. Andrej je moder in preudaren zaveden Slovenec, katerega bi lahko marsikdo posnemal in pa, kod mu očitate, nikoli pa ni bil komunist.

   • učko

    Poznam te njegove zgodbe iz medijev. Tudi direktor Slovenskih železarn je bil. Ampak ravno zaradi takih “neveščih kapotov” smo tam kjer smo.

 • učko

  V naslovu je omenjena “vladajoča oblast”, hehe, zaradi takih cepcev kot je Aplenc pa nam še vedno vlada njihova partija !

 • Olga_10

  Recept: volimo tiste, ki jih murglski plačanci demonizirajo! SDS in Janez Janša sta garancija za uspeh! Kučanova kukavičja jajca, raznih Šarcev, postavimo na smetišče! So le izdajalci, ki želijo za mastno plačilo – Judežev denar – omogočiti komunistom oblast in privilegije! Ne dovolimo tega! Podprimo pravo desnico in rešimo Slovenijo!

 • Caetano

  Aplenc in Janša sta oba bivša disidenta in politična zapornika. Dobro vesta kaj je treba poudariti. Boj proti globoki državi oz. udbomafiji. Ne toliko proti Šarcu ali Cerarju, Erjavcu in njim podobnim ampak proti pravim gospodarjem iz ozadja. Volivci morajo dojeti to bistvo, če se hočemo kdaj rešiti udbomafije.

 • Tone

  Laž ni drugačno mnenje. Pod urednikovanjem Petra Jančiča je Delu drastično padla naklada, novinarji so odhajali iz Dela k drugim medijem in jim dvigovali naklado.
  Peter Jančič tudi ni na Delo “prišel”, ampak je bil politično prestavljen, kako je to izgledalo, smo lahko videli skorajda v tv prenosu.
  G. Aplenc, ali je to, da nimate nobenega samospoštovanja več, posledica torture na Golem otoku?

  • Mojca pokraculja

   Le pod kakšno torturo si pa ti “gor rasel”? Usrane jugoslovenarsko, kučanovo, komunajzarsko. Pokvarjeno in zlagano, da si drzneš kaj takega vprašati živo pričo Golega otoka?! ! Da si drzneš očitati samospoštovanje!
   Fej in fuj, pridi na dan s svojim pravim imenom, če si upaš. Da vidimo tvoje samospoštovanje. Gnoj pokvarjeni!

   • Tone

    Človek, ki namerno laže ali zavaja, po mojem nima samospoštovanja. Prestani Goli otok pa je lahko olajševalna okoliščina.

    • Mojca pokraculja

     Dokaži da laže ! Ti kar nekaj trdiš, po stari komunajzarski maniri. Ne zgovarjaj se na Goli otok. Kako lahko tako nizko padeš? Doklej še, pokvarjenec.

     • Tone

      To bom dokazoval, če se bo oglasil Andrej Aplenc. Pa se ne bo, ker ve, da imam prav.

     • Mojca pokraculja

      Tipično ! Komunajzarsko. On naj govori, on že ve kaj, a ne! Dachavski procesi to je tvoj vzorec. Ti samo obtožuješ, oni pa že vedo zakaj. Kdorkoli že si Tone, nisi človek, ti si stroj za pomnenje in selekcioniranje. In na to si ponosen. Gnusoba!

     • Tone

      Mojca pokraculja, zakaj toliko hrupa za nič?

     • Mojca pokraculja

      A zdaj pa hrup za nič. In groziš s policijo za nič. Oh kolk se mi “smiliš” .

     • Tone

      No, kaj je zdaj to, ali se ti “smilim” ali smilim?
      Nič ne grozim, samo pri takih kot si ti, je treba biti previden.

     • Mojca pokraculja

      Ne smeši se še s tem.Že tvoji zgornji posti so naravnost smešni, tisto kar bi rad dokazal ne moreš dokazati. Ker preprosto ne vzdrži dokaznega postopka.

     • Tone

      Dokazni postopek poznajo samo na sodiščih, na forumih pa mnenja in argumente. Z obojim sem postregel, če pa nisem bil prepričljiv, pač nisem bil. Na misel mi ne pride, da bi tebe ali kogarkoli kaj prepričeval, samo svoje mnenje povem. Če pa tebe eno ubogo mnenje spravi ob živce, pa ne morem pomagat.

     • Mojca pokraculja

      Z nobenimi argumenti nisi postregel. Članek sploh ni odprl nobene dileme.Če ti misliš da novinarji niso v spregi s politiko, potem ti bog pomagaj. Zate očitno je problem samo kadar gre za JJ, kot da bi bil on na oblasti, popolnoma nekritičen si pa do oblasti in njihovih fake novinarjev. V bistvu si en k…ev vseglihar. Ker tako naziranje poznam me absolutno ne spravlja ob živce, me pa prizadene po človeški plati, če nekdo pljuva po nekom brez razloga. Le kaj je Aplenc narobe povedal? In cinično pristavljaš: ah olajševalna okoliščina Goli otok. Vidiš tu se vse neha ! Omalovažuješ, žališ, zanikaš.Zato sem še bolj prepričana v to, da si eno navadno komunajzarsko trobilo brez vsake človečnosti in spoštovanja. Svoje mnenje bolje da zadržiš zase. Vprašaj se kdo ga sploh potrebuje.

     • Tone

      Sem še enkrat prebral, kaj sem tako groznega napisal. Morda je bilo omenjanje Golega otoka res odveč, se opravičujem. Za ostalim pa še vedno stojim. Samospoštovanje sem omenjal zato, ker Aplenca poznam in spoštujem. Če bi poznal kak njegov naslov, bi ga vprašal, če je članek res napisal. Ker ni res, kar je napisal in sem prepričan, da ve, da ni res.

     • Mojca pokraculja

      Moram priznati, da si me vendarle presenetil s svojim uvidom v “neprimernost” omenjanja Golega otoka.Ne vem kakšne zamere gojiš do Aplenca. Karkoli je med vama, ne more biti nobenega opravičila , če se zganja cinizem nad žrtvijo. Jaz se namreč Aplencu s spoštovanjem priklonim. In mimogrede, njegov oče je bil moj profesor geografije. Nikoli ne bom pozabila njegove bolečine, ki jo je težko nosil, čeprav takrat v 60 letih sploh nismo vedeli za sinovo tragedijo. Takrat se o tem ni smelo govorit !!!!
      Mislim, da v zvezi s člankom in zapisanim iščeš dlako v jajcu. Zame je stvar popolnoma v redu napisana.Pravzaprav je odlično napisana, vse drži, globoka država, ogrožanje demokracije, novinarji v spregi s politiko. K temu dodajam, da pravzaprav živimo v diktaturi. Razmisli !

     • Tone

      Aplencu nisem do tega članka ničesar zameril. Tu pa me je presenetila trditev, da se je s prihodom Jančiča naklada Dela povečala, ko pa je nesporno, da se je drastično zmanjšala in se od takrat sploh ni bistveno pobrala. Se je pa takrat bistveno povečala naklada Dnevnika. To ni dlaka v jajcu, ampak izjava, ki meče čudno luč na ves članek. Jaz nikoli ne povezujem človekovo osebo z njegovim delom ali drugimi zaslugami.

      Zate je članek seveda v redu, ker piše to kar sama misliš in si že stokrat prebrala. Jaz pa dvomim, da ga je napisal Aplenc. Preveč je podoben novinarskemu konstruktu, Aplenc zna pisat bolje, morda je njegova samo izjava v naslovu.

     • Mojca pokraculja

      Žal moram reči, da polemizirals o nakladi, ki pravzaprav sploh ni pomembna, razen za kapital. Bi bilo pa zanimivo slišati kaj menis o kapitalistih Petanu in Petrič u.Zanimivo je, da sam ne vidiš globoke države in sprege med politiko.Tudi ne vidiš vseh ostalih konstruktov, z izjemo nekaterih, ki so pač prikladno orodje za opravičevanje oblastnkov. Zato ti je zdaj prišel prav Aplenc. Kaj ko bi se pozabaval z Repovzem, Crnkovicem, Steinbuchom?

     • Tone

      Jaz nič ne polemiziram o nakladi, ampak o namernem izkrivljanju dejstev.
      O posameznih kapitalistih ne mislim nič. Eni so pošteni, drugi pokvarjeni, tretji povezani s politiko. To je vedno bilo tako in povsod. Globoka država je beseda, ki se uporablja samo v določeni stranki in med njenimi privrženci. Drugod je ne uporabljajo. Enako je bilo nekoč pri neki drugi stranki v navadi govoriti o oblasti delavskega razreda. Repovža cenim, redkokdaj se ne strinjam z njim, Crnkovič je nastopač in me nikoli ni zanimal. Ne vem, kaj se vam je zameril Steinbuch, če se prav spomnim, je bil nekoč na desnici cenjen, ni levičar, skuša pa biti objektiven, mogoče vas to moti.

      Mojca, nekoliko preveč te zanimam jaz kot oseba in premalo moja mnenja. Kaj je za tvojim psevdonimom ne vem in me sploh ne zanima, zanima me samo to, kar napišeš. Na Forumih je pomembno samo to.

     • Mojca pokraculja

      Bom najprej na zadnji del odgovorila. Prav nič me ne zanimaš, nikoli še nisem slišala zate in nikoli nisem brala tvojih polemik. Ne poznam tvojih mnenj ne iz časopisov ne iz portala. Še enkrat ponavljam, ne dovolim si, da kdorkoli pljuva po ljudeh, ki so bili žrtve komunizma. Pika konec. Takrat se 100% oglasim.
      Kar se tiče tvojega komentiranja, mi pač ne “sede”, ker ni konsistentno, zato je škoda mojega časa, da bi ga zgubljala na tak način. Če te zanima kar napišem, potem se ne ukvarjaj z mano kot osebo. Zame je merilo človek, zate pa nisem prepričana. Mislim da se nagibaš k vsegliharstvu in etiketiranju.
      Če drži podatek, ki ga je navedel komentator, imaš krasen poklic. Drži se ga.Bodi dovolj, zdaj te blokiram, ker si odslej zame nezanimiv.

     • opazovalec

      Čuj mojčka, jaz pa prvič slišim, da nekdo grozi s policijo. In če te moti grožnja s policijo imaš hudičevo ksomato vest. To je vsa modrost tvojih blebetanj. malo premisli, preden kaj napišeš.

     • Mojca pokraculja

      A ti to resno ? Nimam se kaj bati. Še več, absolutno me ne moti grožnja, prav vesela bi bila, da bi se policija ukvarjala s tem kar je napisal Tone. Tako zavržnega pisanja, da se nekdo norčuje iz človeka, dobesedno iz žrtve, ki je prestala Goli otok, že dolgo nisem zasledila. Prepričana sem, da se lahko boji edino Tone. Jaz ne.

    • Mojca pokraculja

     Še to, vprašaj se no, ko že govoriš o samospoštovanju, kdo pa si ti, da lahko tako sodiš? Maš kakšne zasluge, si tone P.?

     • Tone

      Nobenih zaslug nimam, samo dober in neselektiven spomin.

   • tohuvabohu

    Imenuje se Tone Rački in je bolj znan kot pisec pisem bralcev v Delu.

    • Mojca pokraculja

     Lahko prosim preciziraš, če je ta zmazek Tone Rački tudi slikar (letnik46)?

     • Tone

      Ta zmazek bo sedaj prisiljen to prijaviti policiji, da bodo vedeli kje iskati, če se mi kaj zgodi.

     • tohuvabohu

      Tega ne morem reči, ker te njegove plati ne poznam. Poznam ga samo iz medijev.

    • Tone

     Hvala, zvesti bralec.

  • tohuvabohu

   Z Dela so odhajali zlasti luzerji, kot sta Crnkovič in Miheljak, malo na Dnevnik, pa spet nazaj, pa na Mladino in Večer. Skratka, nič omembe vrednega.
   In kaj konkretno pomeni “politično prestavljen”? Delo in Večer sta bila pod istim lastnikom, pivovarskim baronom.
   Ali si kaj muksnil, ko je Šrot prevzel Delo? Nisi, anede.

   • Tone


    Crnkovič je odšel z Dela po drugi poti, ostali pa še sedaj privabljajo bralce na Dnevniku in Mladini.
    Zgodba z Jančičem in Delom je dovolj znana, zato je ne bi ponavljal in nič dokazoval. Seveda pa je njeno razumevanje z desne in leve diametralno nasprotno. Tudi to nekaj pove. O mešetarjenju okoli lastništva Dela pa je bilo dovolj polemik in mene niso potrebovali.

    “Šrot trdi, da je bil leta 2005 žrtev izsiljevanja Janše z ene in tedanjega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića z druge strani. Janković naj bi vladi “zagotavljal, da bo Laško prisilil v prodajo Dela”, in pri tem grozil z odstranjevanjem izdelkov Laškega s prodajnih polic Mercatorja. Obenem pa je Laško kot največji dobavitelj Mercatorja že pred tem izrazilo interes po nakupu 10-odstotnega deleža tega podjetja.

    “Janša je zlorabil notranjo informacijo, da Kad in Sod prodajata delež v Mercatorju, in nam je bil ponujen delež, če prodamo Delo,” trdi Šrot.”

    • tohuvabohu

     Jaz nisem omenjal nobenih poti. Sicer pa ne vem, kateri so “ostali”. Miheljak itak ni bil zaposlen ne na Dnevniku ne na Delu, ampak je le kolumniral. Večkrat je “bekslal” med obema, pa še kje. Enkrat je v Dnevniku objavil kolumno (na temo raziskovanja javnega mnenja), prestopil na Delo in tam ponovno objavil isti tekst.
     Za ostalo pa ne vem, čemu to pisariš in od kod imaš “citate” in kaj bi rad dokazal. Jasno je, da sta Šrot in Janković imela vsak svoje interese, pa kaj potem?

     • Tone

      Nič ne pisarim, ampak samo pojasnjujem, da je to o čemer pišem v svojem prvem komentarju res. Takih citatov lahko dobiš s par kliki v časopisih tistega časa kolikor hočeš.

      Ne razumem, zakaj nekateri želite živeti v izmišljenem svetu. S prikrivanjem resnice ne boste dosegli ničesar, ker ljudje večinoma niso totalni idioti in vedo kaj se je kdaj dogajalo in zakaj. Najmočnejši pa je človek takrat, ko je zmožen priznati svojo zmoto.

     • tohuvabohu

      Citati so taki in drugačni in se med sabo tepejo. Kaj si s tem dokazal, veš samo ti.
      In o kakšnem prikrivanju resnice nakladaš? Jaz da kaj prikrivam? Ljudje verjamejo tisto, kar se jim servira. Režimski mediji, v katere ti rad pisuniš, sistematično potvarjajo pravo resnico, z drugimi besedami širijo sovražno propagando, uperjeno zoper ljudi, ki so se s svojim delovanjem zamerili vladajoči kliki. Prej boš to spoznal, bolje bo.

     • Tone

      Ahaaa, v tem grmu torej tiči zajec: “Ljudje verjamejo tisto, kar se jim servira”. Zdaj jim servirajo eni, potem ko bodo pričeli servirati drugi, bodo pa verjeli to, kar jim bodo servirali ti. Če je tako, je pa vse v najlepšem redu, samo na menjavo je treba počakati.

     • tohuvabohu

      Točno veš, kako je z MSM. Ko je levica na oblasti, udrihajo po opoziciji, kadar je desnica, pa po vladi. Ne delaj se francoza, prosim.

     • Tone

      Tuja buška ne boli, zato ne opaziš, da jih v medijih fašejo tudi talevi in oblastniki. Morda še bolj, ker so bolj na očeh. Je pa res, da so novinarji v osrednjih medijih pretežno levo usmerjeni, kar je gotovo posledica zgodovine. Desnica 50 let pač ni imela možnosti razvijati svoje inteligence razen v okviru cerkve, morala pa bi se na univerzi. Inteligenca, ki se razvija pod patronatom cerkve, ne more biti neodvisna, enako kot če bi se pod okriljem partije.
      Ker si moj zvesti bralec, si morda zaznal, da sem najmanj v enem od pisem bralcev predlagal, da bi morala biti levica tista, ki bi pomagala desnici pri intelektualnem in medijskem razvoju, dokler ne bi postali vsaj približno enakovredni. Seveda so premalo zreli za kaj takega, tamladi še bolj kot tastari.

     • tohuvabohu

      Nimaš prave slike. Ta-levi jih nič ne fašejo, sem pa tja jih fašejo le aktualni oblastniki (pa še to v glavnem takrat, ko se domnevno nagibajo na desno). Desnica jih faše vedno, če je na oblasti ali če je v opoziciji. Bistvena razlika je pa v tem, da poleg politične kritike eksponenti desnice doživljajo tudi intenzivne osebne napade, aferaštvo in montirane procese, obilno podprte s strani MSM.
      V isti sapi govoriš o medijih in o inteligenci. To sta dve zelo različni zadevi. Pa še cerkev tlačiš zraven brez potrebe.
      Ne vem, kako si predstavljaš, da bi levica pomagala desnici pri intelektualnem razvoju. Saj nismo opice, no. Tole že spominja na miheljakovski šovinizem.

     • Tone

      Jaz napišem jasna stališča ti pa spet nekaj nakladaš, zato ne bom komentiral.

     • tohuvabohu

      Moja stališča so tudi jasna. Če jih ne razumeš, lahko vprašaš.

 • Soave

  + + + + + + ” Kar moramo narediti je, da volivcem to jasno povemo in razložimo.” !!!!!!!!!!
  Ja, drži ! Prav vse povedano ! In rešitev ? Je ni !!
  Kako neki pa naj povemo ? In kje naj razložimo ? Na Hanzi tv ? V časopisu Delo ?
  Koliko ljudi pa bere in gleda Novo, Časnik.si, Moja Domovina, Novice o politiki, Portal +, Pod črto. Radio Ognjišče,Demokracijo, Reporter, Družino, Hervardi,Domovinasospomini,VVFaktor . . . . . .
  OOOOOOOO, ti presneta reč !! Saj jih je tudi veliko !?!?!?
  Ampak značilno za našo ” desnico “. . . . .. vse je razdrobljeno in nima moči, ki bi jo potrebovali, če resnično želimo prepričati neprepričane !! In seveda, nekateri med njimi so ” cerkveni “. . . . . kaj hujšega tudi za mnoge desnake !!
  O spremembah lahko samo sanjarimo. Si jih vtaknemo za klobuk in pojemo tisto. . . .

  tipično slovensko pivsko !
  https://www.youtube.com/watch?v=b2s3b2DS0M8

  • Mojca pokraculja

   Draga moja, delim tvojo skrb in razočaranje. V teh dneh spremljam debate italijanskih politikov na TV v luči jutrišnjih volitev. Oh si mislim, kdaj bomo pri nas imeli take odlične govorce, ki znajo jasno in glasno povedati kaj mislijo in kaj bodo naredili. Njihova politika je jasna in nedvoumna. Pri nas je pa vse zlagano, previdno, nihče ne udari po mizi in pove kot je treba. Salvini je perfekten, upam da bo zmagal.

   • Soave

    Ja, prav vse bi moral človek spremljati. Takrat se šele vidi naša uboga, nemočna ” previdnost ” kot praviš. Včasih pa človek res ostane brez besed !

    • Mojca pokraculja

     Natanko tako se večkrat počutim. Najbrž nisva edini .Takrat si pravim, repka pokonci ! “Pomaga” !

 • Lisjak

  Čisti Fake News ali kako manipulirat z volivci si je privoščil Sebastjan Jeretič v pogovorni oddaji “VV Faktor-FAKENEWS vs. Sovražni govor”,ko je dejal,da so letošnje volitve že zaključene in,da bo v vsakem primeru zmagal Šarec.Najbolj žalostno pri vsem tem je,da ga Nova24TV vse več vabi v svoj studio in pri tem ne pogruntajo za koga sploh dela Jeretič.

  • Soave

   In ravno zato je potrebno vse , kar le zmoremo spremljati.
   Ko smo pozorni na besede, se nam marsikaj razjasni.
   Moram pa priznati, da imam tako ugotovitev jaz večkrat na jeziku. Kajti, če desnica nima kakšne ” skrite ” rešitve , ki je ne želijo razkrivati – vemo dobro zakaj – potem se nam za te volitve slabo piše

 • Get Smart

  Požar je vseskozi bil in je podpornik BORUTA PAHORJA, torej MURGL JUGOKOMUNISTIČNE lutke
  “par excellence” nje,
  NAJMLAJŠEGA ČLANA PREDSEDNIŠTVA PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  torej NE KLEKLARSKEGA društva kmečkih žena. Pika.
  Tudi tovariš Jeretić je član te JUGOKOMUNISTIČNE SEKTE,
  uradno član SD, kot BARBIE nje.
  Lahko je zamenjal nov-obraz, lahko ni, je čisto vseeno.

  Jeretić je (SD = Socialni demokrat = KPJ) analfabet ritard, ki pa je zmogel razumeti, kako otročičkom, ki trpijo JUGOKOMUNISTIČNO OKUPACIJO, ne vedo pa, kdo je OKUPATOR, popihati na dušo nje.

  In tako se godi, da NEVEDNI ljudje imajo MURGL JUGOKOMI ćefurćija kot nekakšnega analitika,
  pri čemer seveda drži, da je JUGOKOMI ANAL, ki spušča nevednim všečne litanije o uravnoteženosti, o levodesnosti, o neodvisnosti in kar je še mokrih želja, ki veljajo samo in le za WATCHDOGIćE MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, ki v garažah čakajo in cmevkajo na čudež, ki se NE BO ZGODIL,
  saj bodo vedno, kot so vedno, glasali za IZBRANCE CENTRALNEGA KOMITEJA..

  Ljudje ne rabimo pol LAŽI in pol RESNICE, pol ROPANJA in POL POŠTENEGA dela …
  sledimo? razumete “””kao URAVNOTEŽENOST”””,
  ljudje ne rabimo neodvisnosti, ker je itak ni,
  rabimo ODVISNOST od RESNICE, ODVISNOST od ČLOVEŠKEGA=SLOVENSKEGA PRAVA,
  rabimo ODVISNOST od soljudi …

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Rešitev seveda je, kot je vedno bila in smo jo skozi tisočletja že x-krat uprizorili.
  RESNICA.
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

  REŠITEV je OSVOBODITEV izpod MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE.
  REŠITEV je v OSVEŠČENIH in OBVEŠČENIH ljudeh.
  REŠITEV je v DOSLEDNEM NADZORU štetja glasov osveščenih in obveščenih ljudi,
  saj imamo
  sicer opraviti s “štetjem” po Stalinovo:
  STALIN: “Ni važno, kako se voli, važno je, kdo šteje!”

  MURGL KOMI JUGA:
  »Vi ste bili opazovalci za čas volitev, zdaj so volitve končane,
  zdaj štejemo in nas ne smete motiti«

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  REŠITEV je torej ZAVEST o svoji lastni KULTURI, o SLOVENSKI KULTURI, ki je postala OBČEČLOVEŠKA KULTURA civilizirane Evrope a i šire nje.

  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM…

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

   • večni srb

    Edini način, da bi lahko Slovenijo ohranili pri življenju in bi uspevala je, če bi bil njen predsednik večno in edino Sokrates.
    To pa zato, ker je prosil naj mu še dolijejo strupa med izvrševanjem smrtne kazni, ker naj bi pohujševal staro grško omladino, čedalje manj naklonjeno Platonovim idejam. To je predsednik, take politike danes rabimo.

  • večni srb

   Aha, ljubitelj Platona in njegove Republike, lepo.
   A ni Republika v bistvu distopija o prvi fašistični državi na svetu?

 • večni srb

  Obstaja ogromna razlika med vsakdanjo realnostjo in razglednico v naših fake medijih, mogoče zato nihče več ne ve kdo je na primer Ljerka Bizilj, vemo pa kdo je Thompson.

  • večni srb

   Ali bi hrvati povabili k sebi na koncert Slovenca, ki bi množicam prepeval o junaškem poboju ustašev in domobrancev?

 • Get Smart

  Problem tečajnikov je, da menijo, da s floskulicami in tujkami, ki jih ne razumejo, a bi z njimi radi ustvarili vtis nekakšnega vedenja nje, pač povedo le, da so šnelkursađije nje.
  Ampak, ker že sprašuješ, ne, POLITEJA ni kako nasprotje Morejeve Utopije,
  pač pa gre za popis že preverjenih ČLOVEŠKIH in praks SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI zavitih v prispodobo.

  Platonov Sokrat in Sokrat ostalih pričevalcev iz tistega časa je “pohujševal” mladino
  na točno tak način, kot jo recimo temu “pohujšuje” Janez Janša,
  torej z RESNICO

  in kar je še starodavnih SLOVENSKIH odlik,

  zato pa ga MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA tepihuje in sfukuje nje,
  kot tepihuje in sfukuje Slovenijo, ki ravno zaradi SLOVENSKIH odlih ni in ne more biti
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNA opcija, velja seveda za vse kaviar KOMINTERNACIONALCE sveta,

  in zato so

  SOCIALNI DEMOKRATI umorili SOKRATA, Krambergerja in kar je še pohujševalcev,
  ki ne sledijo MARKSISTIČKO-LENJINISTIČKOM nauku.

  • Get Smart

   Slediš? REŠITEV je v OSVOBODITVI izpod MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE.
   REŠITEV je v KULTURI ŽIVLJENJA.

   POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   dela ZA SLOVENIJO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   poštenost,
   pravičnost,
   resnicoljubnost,
   prijateljstvo do ljudi,
   domoljubnost,
   rodoljubnost,
   svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
   SLOVENCI podarili svetu..
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

 • Get Smart

  Namesto sračkarij o tomsonih itd., pač napiši, da gre za dugarico LJERKO SOKIć,
  da je za SERBUSA tekovina MURGL JUGOKOMUNNISTIČKE revolucije rojena nje,
  da je, kot so vsi SERBUSI,
  biča želja in vajena večna SERBUSINJA, ki je in bo gazdi nastavljala biča vajen in željan hrbet.

 • Get Smart

  Tovariši kara-đorđeji so z vso potrebno podporo KOMINTERNE po k “velikisrbiji”
  anektiranem slovenskem ozemlju krali,* ali su pola i sereorskome šarcu dali –
  temu se bo kasneje reklo reklo delo za nerazvite nje.
  * KOMINTERNA po I. sv. vojni izvede aneksijo razkosanega slovenskega ozemlja med
  novonastale kvazirepublike Avstrijo in Madžarsko, in kvazikraljevine Italijo in
  kvazikraljevino srbskih tatov ovac in konj, naći kara-đorđetov nje, ki so (1918) do smrti
  potolki tedaj odraslega in dozorelega slovenskega narodnega buditelja IVANA CANKARJA, ki
  je tako svaril pred ZLOČINSKIMI SERBUSI — zločinskimi hlapci Kominterne —

  Ivan Cankar:

  “UJEDINJENJE PO SRBSKO bo imelo za Slovence katastrofalne posledice.”
  “Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih
  šovinistov.”
  “Prepričani smo, da zdrav slovenski razum zmaga, da se Slovenci končno oprimejo zopet z
  vso dušo svojega narodnega ideala, in upamo, da je današnje ilirsko gibanje na Slovenskem
  sicer prežalostna ali vendarle prehodna epizoda v slovenskem javnem življenju.”
  “Nevarno je, dandanašnji take banalne resnice očitno povedati.”
  ____
  “Na glavi je imel (IVAN CANKAR namreč) pet razčepljenih ran, razbito arkado in
  zlomljeno ličnico. Oblast, ki je pripadala projugoslovanskim narodnoizdajalskim
  privržencem ilirjanskega in prosrbskega kroga, o atentatu, ali (kakor je sama razglasila),
  nesreči, ni dovolila preiskave!”

 • Get Smart

  Pomagate si lahko tudi z besedami umorjenega Krambergerja.

  Ivan Kramberger:

  “Vidite, blokirali so nas gospodarsko, a zahtevajo pa denar, da jim mi pomagamo, za nerazvite za Srbijo! Dragi Slovenci, to je prav tako, kot da se tvoja žena kurbala z Bosancem, potem pa jo moraš imeti rad in jo še moraš ljubiti.”

  “A vi Srbi, pokažite mi vizum, da vas kontroliram koliko vas je, da mi ne boste sranja delali.”

  “Oni komunisti v Sloveniji ki nam vladajo, se hočejo spet s Srbi združiti in nek kongres narediti.”

  “Dali bomo ven srbski jezik, ki se ga morajo otroci učiti, a mi slavni narod, izkoriščen narod, se moramo njihovega učiti. In to je potem pravica!”

  “Srba lahko zajebaš, če imaš glavo. Samo z glavo je treba delati.”

  “Jaz govorim več jezikov, ne samo srbskega kakor Kućan!”

  “Srbi so mi grozili, da me bodo ubili.”
  .
  »Po njihovih delih jih boste spoznali! In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila. Postali boste svobodni.«

  • Get Smart

   Seveda se tudi v vukojebinama najdejo ljudje, torej staroselci, pa tisti pomešani, ki pa so sprejeli KULTURO ŽIVLJENJA,
   torej kulturo staroselcev (saj menda veste, da se mesto “beo-grad” izvorno imenuje BELI GRAD),
   ne pa le dotovorjeni Obari, Volgari in ostalo TURŠKO SERBUSNO Zakarpatje.
   Zato morate vedno ločevati med
   LJUDMI in
   celo samoimenovanimi SMRTNIMI NEPRIJATELJI LJUDI, torej KOMINTERNACIONALCI in njihovi SERBUSI = ZLOČINSKI hlapci.

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
  V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz
  par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem
  jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
  o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela
  Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji –
  ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične
  prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega
  rojaka
  (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji
  nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

 • Get Smart

  Kaj pa SKOJ?
  PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS SMC …) je formalnopravna naslednica
  SKOJ-a – Savez komunističke omladine Jugoslavije). SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez
  komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ (Ujedinjeni savez antifašističke
  omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v
  NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar jugokomunisti, ki so se kakor
  razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v SSOJ
  (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še traja. SSOJ ima seveda
  podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza socialistične mladine
  srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v
  Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992),
  pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine Srbije v Sloveniji)
  preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska stranka LDS, pa
  Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj,
  preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v t. i.
  “Združeno levico” itd. lahko še vedno opazujete: LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS, ZaAB,
  TRS, IDS, Verjamem sholtesu, POZITIVNA SRBIJA stranka lopova, lažova i najboljš
  fuk-reketatora u najljepš mest na svet nje, SMC=
  Stranka Mire Cerara, STRANKA MODERNEGA MURGL CENTRA, Stranka ŠARCA …
  … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!