Fiskalna iluzija in naluknjana slovenska barka – “saj je lopov ampak nam vsaj nekaj da”

Zoran Janković (foto: STA)

Fiskalna iluzija je, kot bi rekel odlični mladi hrvaški ekonomist Vuk Vuković, skupinsko dojemanje volivcev, da so javne dobrine brezplačne, in hkratno zanemarjanje dejstva, da javne dobrine v resnici plačujemo (neto) davkoplačevalci. Ko posameznik kupi blago ali storitev, jasno ve, kakšni so stroški in koristi, ko pa to dobi “brezplačno”, uživa korist, stroška sploh ne zazna.

Zaradi takšne kognitivne iluzije bodo volivci politike, ki obljubljajo več države ter več brezplačnih dobrin in storitev, vedno dojemali kot dobrotnike in humanitarce, ne da bi dobro razumeli, da so vse to pravzaprav že plačali z visokimi davki in prispevki. To pripelje volivca v situacijo, ko ni sposoben vzročno povezati plačevanja davkov in rasti javnega dolga z nekvalitetnimi javnimi storitvami (na primer v zdravstvu), enako ne vidi več povezave med visokim javnim dolgom in visokimi obrestmi za ta dolg.

Ljudje sploh ne razmišljajo več
Fiskalna iluzija torej deluje na način, da ljudje sploh ne razmišljajo več, ampak reagirajo oziroma dojemajo spontano. Zato (prava) desnica na volitvah ne zmaguje, saj levica zlahka prepriča volivce, da je za vse tegobe današnjega časa kriv neoliberalizem. In temu se vlada Mira Cerarja odlično upira: naj zlobni kapitalisti kar pokupijo Češko, Slovaško ali Litvo, Cerar je pač odgovoren politik, ki bo ob pomoči levih intelektualcev preprečil tako širjenje škodljivih desničarskih idej kot prodajo NLB, Telekoma in še česa.

On se pač ne da, država bo rešila vse, socialistična tradicija bo ostala. Zato se sploh ne gre čuditi, da zaradi najnovejše analize Eurostata nihče ne bo zagnal preplaha: Slovenija se po dejanski individualni potrošnji na prebivalca v standardih kupne moči in bruto domačem proizvodu na prebivalca po kupni moči povprečju EU ne približuje več. Celo več. Po levi in po desni jo prehitevajo postsocialistične države, pred katerimi je imela Slovenija še leta 2008, ko je svoj mandat končala prva Janševa vlada (ta vlada je Slovenijo najbolj približala povprečju EU), veliko prednost.

Takrat se je pač zdelo, da smo opravili z gradualizmom in da bomo ob pomoči ugodnih globalnih gospodarskih razmer ujeli povprečje EU. Zmota. Prišli so Borut Pahor, Alenka Bratušek in Miro Cerar (druga Janševa vlada leta 2012 ni mogla ničesar popraviti, saj je bila na oblasti le nekaj mesecev, potem jo je levica ob pomoči takratnih koalicijskih partnerjev zrušila) in zadevo postavili spet na pravo (socialistično) mesto. A oglejmo si podatke Eurostata.

Slovenija drsi na rep lestvice
Dejanska individualna potrošnja (DIP) oziroma Actual Individual Consumption (AIC) na prebivalca v standardih kupne moči oziroma Purchasing Power Standards (PPS) je v letu 2016 znašala 75 odstotkov povprečja EU, kar je enako kot leta 2015 oziroma manj kot leta 2014. Slovenija, ki po pokazatelju DIP (ta kazalnik boljše odraža blaginjo gospodinjstev kot BDP, saj se izračuna na podlagi cen blaga in storitev, ki jih gospodinjstva dejansko trošijo) vse bolj drsi na rep lestvice, je boljša samo še od šestih držav EU.

Ob tem, da sta ji Estonija in Latvija tik za petami, Češka, Slovaška in Litva pa že pred njo. To pomeni, da slednje države (Litva ima denimo že 86 odstotkov povprečja EU) trošijo že trošijo več tistega tistega, kar v povprečju troši povprečno gospodinjstvo EU, kot Slovenija. Zanjo velja, da se je do leta 2008 hitro približevala povprečju EU (imela je 80 odstotkov povprečja EU), po tem letu pa se je DIP hitro zniževal, za razliko od drugih postsocialističnih držav. Z izjemo Hrvaške, ki je prav tako socialistična posebnost in jo je letos pri DIP prehitela celo Romunija, ki ima 63 odstotkov povprečja EU, Hrvaška pa samo 59 odstotkov. Za Hrvaško je le še Bolgarija (53 odstotkov).

Bruto domači proizvod po pariteti kupne moči (PPS) je bil lani enak kot leta 2015 in leta 2014, se pravi 83 odstotkov povprečja EU. Tudi za PPS velja, da se je Slovenija do leta 2008 približevala povprečju EU, v tem desetletju pa nič več. Prehitela nas je že Češka (88 odstotkov povprečja EU oziroma odstotno točko več kot leta 2015), hitro pa se Sloveniji približujejo Litva, Slovaška in Estonija.

“Saj je lopov, ampak nam vsaj da”
Najnovejši podatki Eurostata so v javnost prišli pred dvema dnevoma, mediji pa jih praktično niso zaznali, kaj šele, da bi se razburili državljani. Kar je razumljivo, saj večina sploh ne zazna absurda mentalitete “saj je lopov, ampak nam vsaj da”, ki jo najbolj očitno ponazarja ljubljanski župan Zoran Janković. Sami pri sebi opravičujejo krajo davkoplačevalcev, češ, saj ves čas nekaj gradi in dela, s čimer se ustvarja paternalistični vtis, da dela v korist meščanov, čeprav je jasno, da taki populistični projekti koristijo le njemu in njegovim, da ostanejo na oblasti in se bogatijo. Meščanom ostanejo le dolgovi. Enako je na nacionalni ravni, kjer javni dolg in visoki davki omejujejo gospodarsko rast, s tem pa je vse manj investicij (razen takših, kot je denimo Magna Steyr, kjer je vlada Mira Cerarja plačala, da so Avstrijci prišli v Slovenijo). Potrošnja je vse nižja, nepotizem na vseh ravneh povzroča brezposelnost, dobri in ideološko neobremenjeni kadri bežijo v tujino. Vse to je vzrok za stagnacijo oziroma nazadovanje Slovenije, kar dobro kažejo podatki Eurostata.

Kavarna Hayek

 • Ježek Teka Teka

  Janša bi lohk v letih 2004 – 2008 vse porihtu, če bi hotel in znal …. pa ni. Edino kar je nardiu je to, da je prodal dobre firme slabim lastnikom (Šrot, Bavčar in kompanija), nastavu svoje lopove (Časar – Luka Koper) in potalu največ slabih kreditov (ZVON 1 in 2), ki jih bomo Slovenci odplačeval še desetletja. V drugem mandatu pa je spravu Slovenijo na rob bankrota. Ne, da so lewaki kej dost bolši od vas, sam vi mi pa res nimate zdej kle kej za jokat, butalci Janezovi, pa to …

  • antimur

   Ti si tipičen primer slovenskega levofašističnega idiota, ki neomajno podpira bedarije pokvarjene levice, verjetno pa kot večina levakov, nimaš pojma kaj je neoliberalizem, kaj je kapitalizem in kar je najbolj sramotno, niti kaj je socializem. Kot omejenec vidiš proračun kot žakelj, ki se čudežno polni, iz njega pa lahko neomejeno jemljejo izključno podaniki največjega slovenskega kriminalca Kučana.

   • Ježek Teka Teka

    Ne mi smetit pod posti, pa to …

    • antimur

     Daleč so tvoje kracarije od pravih postov, bolj so podobni zapisniku kakšne seje ZL.

     • Bozz

      Fino bi bilo, če bi mu kdo, ki se bolje spozna na vse kar je zapisal, argumentiral in dokazal, da se moti (jaz se nemreč ne toliko, o teh stvareh zvem večinoma iz komentarjev), če ne se bo potrdilo, da je vse kar je zapisal res, in da resnica boli, in da desni ščitite Janšo prav tako kot levi ščitijo Zokija, Kučana, itd.

    • sprehajalec

     Nisi še nikdar kaj konkretnega naredil v življenju? Razen gonil gobca?

    • Ej, si pa občutljiv postal Ježo.
     Kod si hodil toliko časa, ali si bil v kehi ? :)

    • radames

     Kwa pa si ti, da TEBI ne sme nihče smetit?
     Ti pa lahko, ane?!
     Človeško niče, ki je zrelo za blokado. Zame te ni več, domišljavec.

     • FUCK COMMUNISM

      Zame ga tut ni vec. Ko ga jebe levuharja!

    • xtc

     vSAKDO IMA PRAVICO DO MNENJA TUIDI TI PA ČETUDI SMETIŠ Z NE RAVNO ČISTO RESNICO;SI PA POVEDAL KAR NEKAJ RESNIC:
     Vendar prijatelj dragi;kaj bi naredil Janša?
     Lahk bi vse zrihtu;če bi hotel:
     Človek a ti živiš na Marsu zadnjih petindvajset let ali v Sloveniji?
     A si ti slučajn poslušu po pomoti;kaj so delali;lewaki;ko je poizkušal z prodajo tega;onega;spremembo?
     Lastni koalicijski partnerji so ga shebali;da ne govorimo o sodniji;policiji;tožilatvu:Btw Šrot;Bavčar;prvo treba pregledati rodovnike pa veš zakaj so levali poskrbeli ;da je pristalo pri njih;sicer pa prijatelj ni bilo veliko izhodov ali;da ga pokrade Zoki ali polastninita ta dva same slabe možnosti;vse resne kupce so levaki odgnali:
     Realno prijateelj potegni glavo iz r***** in ne zmerjaj vse povprek in ne delaj osla iz sebe;posebej realno zate;A si ti slučajno mislil ;da bodo levaki komu iz Slovenije dopustili;da spravi državo v red?
     Če misliš to si idiot;podbno kot o tvojih idejah o mladih pa to:Red lahko naeredijo le tujci;ko bodo popolnoma pokupili državo;in ga bodo naredili zaradi sebe in ne nas:nA TVOJE MLADE NEBI PREVEČ RAČUNAL;KER SO PRECEJ OBREMENJENI S SOCIALIZMOM TISTI KI TO NISO PA ČRTA V SVET:iN ŠE ZADNJI NAUK ZATE;NAROD Z NEPOSPRAVLJENO IN PRAVILNO(NE LAŽNO) ZGODOVINO JE NAROD BREZ PRIHODNOSTI TI PA SANJAJ O MLADIH KOLIKOR HOČEŠ;KO NI NACIONALNE ZAVEST IN ODGOVORNOSTI ODPLAVA VSE:iN NAJ TI BO JASNO sLOVENEC NI DRŽAVOTVOREN IN ODGOVOREN DO LASTNE DRŽAVE;MI RABIMO NAZAJaVSTRIJCE;AMPAK NE ZATOI DA SO TOLIKO BOLJŠI OD NAS AMPAK TOLIKO BOLJ IOGOVORNI DO LASTNE DRŽAVE IN SEBE;KOT MI_PA TO:

   • Bozz
 • Ježek Teka Teka

  Pa še to. Javni dolg je v USA trikrat huj kot pr nas, pa nben ne jamra, da “omejuje gospodarsko rast”, butalci. Kapitalizem se razvija in živi na kreditih, ki so motor napredka, pa to …

  En mal se am uzamte ta spodnga linka. Za vas butalce je dost, da veste, da so rdeče cifre minus, pa to ….

  http://www.usdebtclock.org/

  • PikaPolonica

   Ja vsako leto NOVI davki, ki pa nas davkoplačevalce udari po žepih. Če bo šlo po cerarjevo bomo še dobi davek na dihanje. Nekdo ki ima 40 let delovne dobe…kakšno penzijo ima. Ti imaš pa verjetno dobro plačo, da lahko vse to plačuješ, pa še za penzijo si lahko privarčuješ, medttem ko ostali imajo komaj za preživetje.
   Jst tudi imam dobro plačo.

  • sprehajalec

   Še en bedak, ki primerja zmožnost odplačevanja javnega dolga Slovenije in razvitega Zahoda. Še v Grčiji je produktivnost industrijskega delavca 3x višja kot v Sloveniji. Cerar pa na tihem hodi po milijarde. Da se bo kdaj to obrnilo, pa ni niti slutiti. Oziroma ko bo bankrot.

   • Minovak

    Grki so nategnili EU po celi črti od BDP-ja naprej, EU pa je šlo takrat samo za strategijo, da zapre jug EU pred islamom. Prikazali so povsem lažno sliko o financah, ko je šlo za Evro in, če ne bi bili takrat strateško pomembni, bi še danes samevali na jugu. Dobivajo milijarde, pokrivamo jih mi, kdo tam pa sploh dela, to vas vprašam? Še malo pa bo tako kot v stari jugi, ko smo dajali za nerazvite in od tega NIKOLI imeli NIČ.

   • Ježek Teka Teka

    Ni problem odplačevat dolga, če ga maš v dnarju, ki ga lohk sam po mili volji tiskaš, ovca. Problem je, ko enkrat tvojo valuto nben več ne yebbe … USA pred bankrotom rešujejo vojne, ne pa “višji standard” klošarjev, ki so jih polne ulice, pa to ….

  • Igor Kavalar

   Prvič, javni dolg je dolg države, ki ga nakoplje sposobna ali nesposobna oblast ljudem in pod to ne spada dolg fizičnih oseb(tvoj kredit za avto, stanovanje itd…). Številčno je v miljardah ZDA bolj zapufana od Slovenije, ampak kar šteje pri odplačevanju dolga je kakšno moč-profit ima gospodarstvo in kupno moč prebivalstvo. (Primer cene bencina na Norveškem, Nemčiji….je višja kot v Sloveniji, a ker imajo kupno moč višjo, je za njih nemški bencin cenejši kot je za nas Slovence v Sloveniji ob nižji ceni na pumpah kot v navedenih državah). Posledično so Amerikanci manj zapufani od Slovencev in lažje odplačujejo svoje dolgove. Poleg tega je treba pogledat še zgodovino države torej ZDA obstaja 240 let, Slovenija 25 let.

   Javni dolg ZDA je 73.8% of GDP (2016 est.)
   (Poglej pod ekonomijo)
   https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/us.html

   Javni dolg Slovenije je 81.8% of GDP (2016 est.)
   https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/si.html

   Torej nam je uspelo v 10x krajšem času se zapufat bolj kot Amerika,

   Ni problem vzet kredit, če narediš iz tega profit in dolg odplačuješ, problem je takrat, ko kredit ponucaš za neprofitabilne projekte, ostane ti pa glavnica in obresti, ki jih pokrivaš tako, da vedno bolj obremenjuješ državljane z davki, zato ti pa trgajo 40-50% od plač(izgovor je penzija, zdravstveno zavarovanje, a v penzionerski blagajni tega denarja ni, vsako leto se zapufajo da penzije in javni sektor da sploh izplačajo zneske), pa 9.5-22% ddv na vsak izdelek, in to še ni vse. Maš ene 50 prisiljenih, vsiljenih, zasoljenih zadev od naročnin na rtv, do trošarin na bencin, ki ti podraži benz za 70%, do vinjet, do dajatev za ceste, omrežnin….Kje so časi ko ti je fevdalec vzel 10% in so ljudje popenil? Kje? In ne mislim, da je bil fevdalizem super stvar, ker so oblastniki tudi tam imel bolane ideje, ampak raje bi dal 10% kot da mi ostane, le 10%.

   • samotoje

    To vse drži, ampak za “poznavalce” finančne stvarnosti bi bilo dobro stvari poenostaviti- slikce pa to (npr. puf je sonček, profit je okrogel pujs itd.). Potem bi morda razumeli. Morda.
    Dobro napisano.

   • Bozz

    Kot včeraj, ko je bil članek na RTV, da je vladi v proračunu ostalo dobrih 60 milijonov eur in kakšen dosežek je to in nekateri v komentarjih so bili polni hvale te leve vlade, potem je pa en v slogu cesar je nag zapisal, sposodimo si dve milijarde kredita, od tega ostane 60 milijonov in ljudje mislijo, da je to plus in dosežek.

   • Ježek Teka Teka

    Ni problem odplačevat dolga, če ga maš v dnarju, ki ga lohk sam po mili volji tiskaš, ovca. Problem je, ko enkrat tvojo valuto nben več ne yebbe … USA pred bankrotom rešujejo vojne, ne pa “višji standard” klošarjev, ki so jih polne ulice, pa to …

    • Igor Kavalar

     Sej ni problem v tem da ga tiskaš in da imaš svojo valuto.
     Problem je količina in hitrost tiskanja, ki te pahne v hiperinflacijo.

     Mi imamo evre zaradi stabilnosti, ker so bili tolar in dinar razvrednoteni valuti, ampak to se ti zgodi zaradi bedakov na oblasti, šibkega gospodarstva. Trg določa menjalni tečaj, ne predsednik vlade.

     Američani jutri lahko natisnejo kar so dolžni, sam bi s tem razvrednotil lastno valuto in bi imel inflacijo in bi bili v enakem položaju kot Jugoslavija. Pol se pa noben nebi več grebel za dolarje kot se danes, ker bi bili ničvredni.

     Vojne koštajo. Zakaj pa bi Američani šli daleč proč na bližnji vzhod po nafto in se spopadal z miljonsko vojsko, če lahko že jutri zasedejo šibko Kanado, Venezuelo, in jim okupirajo vse rezerve, ki so večje od npr. Savdijskih?

     Klošarje imaš povsod, tako pač je, v nekaterih več drugih manj. Koliko jih je v Evropi, Rusiji, Kitajski, Afriki? V ZDA jih je glede na št.prebivalcev garantirano manj kot drugod. Razlog? Več denarja ljudje zaslužijo, lažje si lahko privoščijo življenjske stroške. Kako? Več in hitreje narediš, več in boljše izdelke prodaš, večji dobiček imaš, manj problemov imaš. Recept je preprost.

     Zakaj pol ljudje bežijo za delom in kruhom v ZDA, če je stanje tam slabše kot v Sloveniji? Pa a so ljudje nori al kaj? Pričakoval bi, potem da bi američani množično migriral v Slovenijo delat za 600e mesečno. Zakaj so iz bivših jugo republik hodil v Nemčijo, Avstrijo, Švico itd…same kapitalistične države, če so pa tako dobro živeli v socializmu?

     Zakaj?

  • Torej ste levičarji minus pa to.

  • Bozz

   To ni kapitalizem. Kapitalizma ZDA nima že od 1913. ZDA so odprto vstopile v socializem 6. marca 1933, od takrat naprej tonejo v dolgovih, tako kot vse socialistično-komunistične države.

   In prihaja neizbežen svetovni ekonomski kolaps (balon so napihnili do onemoglosti), ko bodo tudi Slovenci (še posebej tisti v mestih) med drugim v lakoti razbijali okenske police trgovskih centrov in jih ropali.

 • PikaPolonica

  Z davkoplačevalskim denarjem se je lahko šopiriti.

 • Anton

  Fiskalna iluzija in naluknjana slovenska barka – “saj je lopov ampak nam vsaj nekaj da”

  kdor tako razmišlja je res milo rečeno malce čez les

  • Bozz

   Zoki je pravi Robin Hood haha.

 • Demonkrat

  Skupno dobro pomeni odlično za organizatorje in slabo za tiste ki bi jim naj bilo baje dobro .

 • Krtača 17

  Razen par svetlih izjem, so ljudje zdaj spoznali kaj pomeni prodat domače podjetje v tuje roke. Ne vem če vam bo še ratal trajbat to desnakarsko politiko o prodaji vsega kar je slovensko. V tujini je cel kup državnih podjetij ki super funkcionirajo in jih države branijo pred prevzemi. Samo ne dovolijo, da se politika vmešava v njihovo delo.

  Konec koncev, a je Janša prodal vulvota zato ker mu je crknil akumulator? Verjetno ne, ampak je zamenjal akumulator in gremo dalje.

  • McBobo

   Zakaj levičarji ne dajo NLB? Sam vprašam.

   • borko

    bankomat,sej čitaš dejstva

    • McBobo

     Pa to se skriva v uprašanju, kdor malo ve o neprodaji NLB.

  • sprehajalec

   so ljudje zdaj spoznali kaj pomeni prodat domače podjetje v tuje roke.

   So jih raje obdržali v svojih rokah, Nafto lendava, pa Pohorje, pa Kanin, pa Zelenico, pa vso lesno industrijo, pa železarne, pa Tam, pa Litostroj, pa mnogo Isker, pa Merkur..

   Raje nič kot pa tujcu, je reklo…

  • učko

   Prodajal so vaši levuharji balkanezerjem !!! Predvsem srbom, Fructal, pa Rusom železarne itd, pa Mercator Hrvatom …. !!!!

  • MižekFiga

   Verjetno veš, da je marsikje v tujini tudi arestantski posel prepuščen privatnikom!

  • tohuvabohu

   Ti si res ena krota. Državno ne pomeni slovensko. Če rdečkarji mislite, da mora biti vse slovensko, pokupite vse državno in mirna bosna. Da vas vidimo, polnojajčne heroje.

 • Gru

  Torej levi in nepravi desni ( nevolijo JJ-a) , so po tem clanku idioti. In vi mislite da boste z takimi clanki dobili volilce?

  • Nata

   Ta članek ne govori samo o tvoji priljubljeni temi – JJ, Si sploh prebral ?

   • Gru

    Sem kaj pa ti?

    ” Zato (prava) desnica na volitvah ne zmaguje, saj levica zlahka prepriča volivce, da je za vse tegobe današnjega časa kriv neoliberalizem. ”

    Prava in neprava desnica in kdo so neprava desnica?

    • Nata

     Oooooo, kar nekaj jih je, ki – po moje napačno – iščejo kompromise z levaki.Čeprav vemo iz izkušenj, da se z njimi ne da dogovarjati, saj vedno obvelja njihova.
     Zato so Nsi , pa še kdo malo nepravi.

 • Slovenec 33

  V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svjega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in morlanih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Izdajalci slovenskega naroda tudi nočejo vedeti kaj domoljublje je.
  Edini cilj okupatorjev in izdajalcev slovenskega naroda, ki so v vladajočih strukturah, je ropanje in zatiranje slovenskega življa. Ob tem podlem delovanju jih podpirajo topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma in LGBTQ izrodki. To se vidi tudi v komentarjih na tem portalu, kjer ti topoumni produkti usmerjenegas izobraževanja ne znajo in niso sposobni prikriti svojih podlosti.
  Slovenski narodni potencial uničujejo tudi z uvozom novih okupatorjev, ki jih finančno izdatno podpirajo.
  Novi okupatorji prihajajo v slovenske dežele opremljeni s priročniki za ubijanje, kar okupatorji in izdajalci slovenskega naroda pozdravljajo na vsa usta in pri tem jih glavni poturica podpira.

  • učko

   Vrhunsko napisano ++++++++++++++++++

  • dob

   >>Ob tem podlem delovanju jih podpirajo topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma in LGBTQ izrodki.<<

   Želodec mi nagaja, danes si bom gor dal termofob.

 • Anton

  no pa postavmo zgodbo v perspektivo če bi Ljubljani namesto Jankovića vlada Janez Janša, bi še veljalo

  “saj je lopov ampak nam vsaj nekaj da”

  najbrž, da ne. Toliko o dvoličnosti levakov! sicer pa kaj drugega od potomcev bivših legionarjev udbe in partije tudi ni bilo moč drugega za pričakovati

  sarkazem press

  • MižekFiga

   Ne ponižuj Jeklenega Janeza z mafijskimi posli kriminalca Jankoviča.

   JJ in njegova ekipa so se izkazali pri vodenju države in integraciji v EU. Samo ON mi je naredil občutek državljana pripadnika civilizirane EU.

 • totex39

  Očitno ljudje še sedaj niso spoznali kako je to mogoče, da Janković doseže svoje umazane posle neglede ali gre za ceste pri DARS-u ali za ostale gradnje in to zaradi tega, ker on ki ima že maslo na glavi je tudi povezan z mafijo in to sebi enakimi, da jih on ne bi razkrinkal mu seveda ugodijo. Na zunaj pa mu s tem dajejo samo moč, vendar ljubljanske naivneže ne zanima njegova lopovščina, samo da imajo ne glede na kak način.

 • Novakec1

  Za butalsko NPU je doktor mafijstva

 • radames

  “Saj je lopov, ampak nam vsaj da”

  Tipični stavek Slovenčka, ki mu poštenje ne pomeni nič. Že včasih se je govorilo:” tito je krao, a i nama dao”. Stavek HLAPCA, ki pobere z mize mikroskopske drobtine, ki ostanejo za MORILCEM.
  Poštenje današnjemu Slovencu ne pomeni nič. “Ni važno, če Janković ukrade 10 milijonov, važno je, da je nekaj naredil za Ljubljano”, je napisal pred leti na forumu Dnevnika neki nemisleči, nepošteni Slovenček.
  S takimi ljudmi narodu ni pisana lepa prihodnost.

 • MižekFiga

  Nehajte me basat s tem Jankovićem. Njemu je civilizacija v EU devete vas. On bo ob menjavi oblasti spizdil iz Slovenije. Ima kajmaka (masla) na glavi na tone. Sicer so si ti tovariši naredili jazbine po svetu v Rusiji, Vojvodini na Bermudih, pa še kje, kar ni bilo objavljeno.

 • Nata

  Torej, že dolgo vemo, kdo ima kaj od tega govoričenja. . . . . . . veliko je naredil za.. . . . . . . za koga pa ? Za svoje dvorne arhitekte, umetnike, podpornike, sorodnike, svoje bejbe.Tega se dobro zavedamo ta pravi ljubljančani. Zavedamo se, da denar temu stricu leti iz skupnega žepa.
  In nov županov nateg ? Gallusovo nabrežje !!!!

 • dob

  Janković misli, da je IQ nova marka telefona.

 • Olga

  Slovenijo Slovencem! Srb dela kot svinja z mehom z Ljubljano! Podpira LGBT! Namesto slovenske zastave, vihra na gradu mavrična! Gradi džamijo, uvaža muslimane, krade in uničuje slovensko prestolnico! Dol z njim!

 • FUCK COMMUNISM

  Za to, da cefur Ljubljancanom kaj da, je on 1. izvoljen, 2. placan, 3. je to njegov job. Cefur je navaden s strani ljubljancanov izvoljen in placan drzavni usluzbenec in njegova naloga je delat v dobro Ljubljane. Da on zraven kaj pokrade je pa cisti kriminal, ki ga opravljanje njegovega dela nikoli ne more opravicit. Jebankovic bi moral na Dobu mlatit ricet!

 • vsemojebabe

  Prebral naslov in takoj vedel, da Hayek spet naklada.
  Žal se da pri nas ljudi hitro in zlahka podkupiti, ali pa so že po defultu “naši”.

 • luckyss

  Slovenija bi morala imeti ničelno toleranco do lopovščine na vseh nivojih ne glede na to iz katerega političnega hleva ta prihaja..
  Tako pa smo ob vsakih volitvah od vaškega sveta dalje priča brezobzirnemu boju za dostop do korita..
  Ponavljam, krive ste ovce, ki zagovarjate vsaka svoje lopove…Pozabljate pa, da le redki od vaših pastirjev razdeli kakšne drobtine tudi svojim ovcam…
  Drobnica pač misli, ko pride mesarski kamion da jih peljejo na oddih na morje ;))

  • učko

   Floki, nekaznovano kradejo samo režimski cepci, pa še pri koritu so, da lahko to počnejo !!! Pa kwa ti ni jasno ?!!!!

 • Olga

  Koliko Slovencev je županov v Srbiji? Nobeden!

  • radames

   Ko je kazalo, da bo Janković postal predsednik vlade, so srbski časniki pisali, da bo Srbin postal predsednik slovenske vlade. Niso napisali, da je Slovenec.

   Enako pišejo, da je Srbin gradonačelnik Ljubljane.
   Če je za njih Srbin, je tudi za nas!

 • domovina mili dom

  Zanimivo, da se represivni ustroj ne zmiga, če so častilci rdeče podveze v objektivu. Nič od nič. Kazenske ovadbe proti rdečim kriminalcem so že v vložišču zavrnjene. Jih kar kurir zabriše v koš.

 • učko

  On je krao, ali je i nama dao jaoooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

 • Hribouc

  Samo nor, bolan, narcisoiden, skorumpiran, pohlepen in pišmeuharski narod si izvoli to, kar mu na pladnju prinaša plehki in ničvredni udbokučanizem.

 • VERZIFIKATOR

  Odon Župan-čič

  VEŠ, LJUBLJANČAN, SVOJ DOLG?

  Veš, Ljubljančan, svoj dolg,
  kaj zagrinjaš se v molk?
  Osemsto evrov je na osebo
  pa davek na mačka in malo potrebo.

  Na novo Ljubljana je zdaj tlakovana,
  v čast svet´ga Jurčka in svet´ga Damjána,
  da res kar najlepše se sveti Ljubljana,
  zasluga je to edino – papana.

  Ti boš porekel, papan da je v redu,
  ko vsi le sledili temu bi zgledu,
  najprej je oče, pótlej sinova,
  končno na vrsti je mesta prenova.

  Dva je ustvaril naslednika vredna,
  družba cvetela bo večno napredna,
  iz mošnje kak jurček da v pravi žep kane,
  oče pri tem pa le roke si mane.

  Pa ti porečejo, plačaj svoj dolg,
  dolg je tvoj nos in še daljši molk,
  tiho si, ker pač besed je premalo,
  da bi zadrego se to opisalo.

  Kaj zavijaš, Ljubljančan, se v molk,
  češ, saj bo vnuček poplačal tvoj dolg,
  ti pa v pokoju boš mirnem užival,
  penzijo redno vsak mesec dobival.

  A ne uide, Ljubljančan, tvoj dolg,
  kajti končal se bo upnikov molk,
  prej ko se ura tvoja izteče,
  »Vrni svoj dolg«, ti upnik poreče.

  Na vnuka tedaj se ne boš izgovarjal,
  ne on, ampak ti boš za vse odgovarjal,
  zraven si vnuka na grbo nakoplješ,
  sam ga vzdržuješ, si sam grob izkoplješ.

  Njega prezlate so namreč roké,
  njega pretrudne mladostne nogé,
  da vsaj za žaro bi luknjo ti skôpal,
  komaj za tabo v sprevodu bo stópal.

  Veš, Ljubljančan, svoj dolg,
  kaj zagrinjaš se v molk?
  Osemsto evrov je na meščana,
  v čigavih rokáh je po tvojem Ljubljana?

 • xtc

  Težava večine ljudi je v tem;da se pač noče odreči socialistični miselnosti in navadam in vsi pričakujejo neko novoYugo i eNONOGEGAKRIPLA;KI BO ZOPET NAREDIL RAJ;KI GA NIKOLI NE BO::
  Ljudje ne dojemajo ;da projekti brez donosnosti pač potapljajo drubo in tudi njih saj bodo morali zablodele kao javne naložbe odplačati oni ne razni tatovi v podbi raznih uspešnih županov;ki kopljejo več deset in sto miljonske luknje in da o ostalih niti ne govorim:Seveda vsakdo ačuna;da bo tudi on nekaj ukradel ali dobil nekaj z te mize:
  Seveda pa je tragedija drugje;država vse bolj izžema tsto kar še životari in dela pufe za prave posle;ki se seveda končajo pri “naših” družbi pa škoda in puf;da o davčnih primežih ne govorim:
  Najprej si je treba pogledati film o krvavem potuNZL ;POVRATKU NA POT USPEHA NATO BO PA ŠLO;SEVEDA PA BO UPOR LEWAKOV IN ŠE KOGA OGROMEN;NAJPREJ JE TREBA ZMANŠATI VES js VSAJ ZA POL;POENOSTAVITI BIROKRACIJO;DACASRIJO IN UVESTI ODGOVORNOST ZA js vključno z sodniki;ki trajni mandat dobijo šele pet let pred penzijo in še to če niso zagrešili hudih napak:Nadalje ukiniti vse subvencije;rzne državne pomoči;prikrite pomoči itd:
  Zzakonom ločiti iz bank tiste dele ;ki se ukvarjjo z tveganimi naložbami;le te lahko izvajajo izkjučno samo iz;dobičkov ne iz rednega kreditiranja;ko sklad dobička usahne(so ga zapravili) se redni prilivi ne morejo prilivati v tvegane investicije:Ustanoviti sklade tveganih naložb;ki so čisto zasebne družbe in v katere se popolnoma prostovoljno vlaga denar;če želiš tvegati;vsak tak sklad je dočžan to povedati vlagateljem;da so njihove naložbe predvsem tvegani posli;kdor želi pač uloži in dobi ali puš:Privatizacija zdravstva in šolstva;nobene potreebe ni ;da storitve za državo ne vršijo zasebniki;zavarovanje je še vedno lahko preko države;vendar storitve vršijo zasebniki pod inšpekcijskimi nadzori;večino družb sprivatizirati in to pregledno:
  Prenehati s političnim podjetništvom kjer nekateri postanejo top podjetniki in managerji skozi razne politične posle;kredite čez politiko in posle po političnih linijah:Skratka z malo stvarmi se da mnogo;a seved je vprašanje;kam z odvečnim balastom;ki danes gnezdi po JS;nekih namišljenih agencijah;inštitutih in še čemu;kar je treba odklopiti z proračuna:E tukaj pa je catch zakaj sprememb brez prisile tujin ne bo:

 • xtc

  In še nekaj že en sam ukrep bi v državi naredil ogromno spremembo_plačilni rok trideset dni ali zaprtje firme;takoj:SAMO TA ZAKON BI U HIPU UREDIL VEČINO TEŽAV;VENDAR NI V INTERESU NIKOGAR;ZAKAJ;ČE SE TO ZGODI;VEČINA NADOBUDNIH IN TEH ONIH IN ŠE KAKIH PODJETNIKOV IN FIRM ZGINE ČEZ NOČ;OSTANE LE ZDRAVO IN SPOSOBNO PREŽIVETJA IN SEVEDA TUDI DRŽAVNI APARAT SE MORA DRASTIČNO SKRČITI NO TEGA PA NOČE NIHČE SAJ NIHČE NOČE NEMIROV ALI SAMEMU SEBI ODVZETI SKLEDE:To bo prišlo;a le pod pritiskom tujcev:

 • Vlado77

  Ni važno če kaj pokrade – važno, da kaj naredi za mesto — tipična neumnost ,ki jo ponavljajo občani ali državljani. Bolj je to opazno v občinah. Seveda obstaja preprosta logika- vse kar naredi je treba plačati. Vse to pa plačajo prav ti naivni ali neumni meščani. In to s krediti ,ki se bodo vlekli daleč v bodočnost. Ta trik deluje že vrsto let – in meščani verjamejo v velikansko sposobnost župana , čeprav jim jemlje direktno iz žepov pa tega seveda ne opazijo. Še več Janković vleče keš is žepov vseh nas državljanov. Veliko tega bomo ali smo že dobili na grbo prek DUTB . Pufi ne bodo vrnjeni banke pa dokapitalizirane. Gre za trik za naivne ljudi. Naj mi nekdo razloži – so bile Stožice tako nujno potrebne? Prazne tribune in nedokončan projekt – komu služi? Plačujemo pa vsi tudi tisti ,ki niso še bili v Stožicah in nikoli ne bodo. V resnici bi morali taki župani v zapor in ne biti hvaljeni kot hiper sposobni. Seveda pa Janković in podobni ne bodo nikdar v zaporu . Še če kakšna zadeva pride do tožilstva je velik dosežek. Če pa kaj spustijo do sodišča so verjetno že v naprej zmenjeni , da bo oprostilna sodba ali zadevo ustavijo. Slovenija je neke vrste “cosa nostra” . Državo imajo v oblasti iz ospredja in ozadja . Rešitev so le volitve in to take , da taki kot je Janković , Cerar ne pridejo na oblast. Žal pa je takih “kandidatov” še kar veliko

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!