Gospodarska kriza za telebane ali česa socialisti ne razumejo

Foto: youtube.

Bernard Arnault, izvršni direktor LVMH, je pred tedni napovedal, da prihaja nova in zastrašujoča globalna gospodarska kriza. Ni edini. Krizo že nekaj mesecev napovedujejo tudi v Sloveniji: Svet24 je oktobra lani zapisal, da je finančna kriza pred vrati, kriva naj bi bila skrajna desnica; Dnevnik je januarja letos vlekel vzporednice med krizama 1929 in 2008 ter ugotovil, da je malodane vprašanje ur, ko bo svet vstopil v novo recesijo; Delo je avgusta napovedalo, da je nova kriza takoj za ovinkom.

Take napovedi niso nič novega in se pojavljajo že ves čas, okrepile so se predvsem po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah, ko so milijarderjevi politični nasprotniki v njem našli tudi krivca za prihajajočo recesijo. Ki, kakopak, še ni prišla. Tej noriji se je pridružil tudi Nobelov lavreat Paul Krugman, a so ga borze, rast ameriškega gospodarstva in zmanjševanje nezaposlenosti kmalu demantirali. Tudi sicer se Krugman do zdaj ni ravno izkazal s točnimi napovedmi. Tako je, denimo, za Irsko dejal, da bo šla po poti Grčije; pel je hvalospeve argentinski socialistični ekonomiji, ki naj bi bila v dobri kondiciji; za internet je leta 1998 dejal, da bo do leta 2005 postal popolnoma brez pomenaVeliki Britaniji je zaradi varčevalnih ukrepov napovedal propad.

To so le njegove najbolj zgrešene napovedi, drugih je še več, zato bi bilo zanj najbolje, da se ne ukvarja z napovedovanjem prihodnosti, saj je očitno, da je bila njegova zadnja napoved samo sredstvo, da obračuna s političnim nasprotnikom in izzove paniko na trgih. Podobno je z levico, ki že stoletje napoveduje, da prihaja konec kapitalizma, a apokalipsa nikoli ne pride. In ko ne pride, – enako kot apokaliptični kulti, ki napovedujejo konec sveta – levičarji pravijo, da je bodisi nekaj prišlo vmes bodisi so oni preprečili zlom. Pravzaprav se ravnajo po parafraziranem Titovem nasvetu. Avtokrat je namreč dejal: “Delajmo, kot da bo 100 let mir, in se pripravljajmo, kot da bo jutri vojna.” Marksistični ekonomisti pa pravijo, da kriza ves čas prihaja, zato se moramo nanjo ves čas pripravljati.

Bolj kot je država vpeta v gospodarstvo, dolgotrajnejša je kriza
A zadeva je veliko bolj preprosta. Ni treba biti veliki ekonomski strokovnjak za napoved, da prihaja recesija. Krize (večje ali manjše) vedno pridejo. Ko je gospodarstvo v obdobju največje rasti, recesija vedno pride. Podobno kot bi rekel: “Za dežjem vedno posije sonce.”

Gospodarstvo raste v ciklusih, to je ekonomska realnost, cilj ekonomske politike pa je, da se zmanjša velikost variacije oziroma da je padec rasti gospodarstva čim manjši in da se obdrži pozitivni trend (primer je ameriško gospodarstvo). In recesije niso samo nekaj slabega, ampak so na nek način dobre. To je čas, da se trg “očisti” ne dovolj učinkovitih, neproduktivnih in privilegiranih gospodarskih subjektov. In to je čas, ko se običajno izkaže, da je obseg krize odvisen od tega, koliko je država z regulacijami vpeta v gospodarstvo. Čim bolj je vpeta, bolj zastrašujoča in dolgotrajnejša je kriza.

Socialistični gradualizem ne prinaša napredka
Seveda so tudi načini, kako prebroditi krizo, zelo različni. Slovenija “čiščenja” ni prepustila trgu, ampak se je takrat vlada Boruta Pohorja dodatno zadolževala, da je nad vodo obdržala gospodarske subjekte, ki bi po vseh merilih trga morali propasti, ter ohranjala privilegije javnega sektorja. V nasprotju z Estonijo, ki je trgu prepustila “očiščenje” in je po zelo kratkotrajnem padcu BDP (podobno je bilo v vseh baltskih državah) in zaposlenosti danes spet krepko pred Slovenijo. A Estoniji je to uspelo, ker so po padcu berlinskega zidu ljudje dojeli, da socialistični gradualizem ne prinaša napredka in je njihov predsednik vlade na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja v prakso prenesel ideje Miltona Friedmana.

Gospodarske krize so torej povsem naraven ekonomski ciklus “očiščenja”. Naj ponazorim s preprostim primerom. V mestu sta dva frizerja. Prvi zelo gleda na stroške, ki jih znižuje, zato ima cene nižje od drugega, ki povrhu vsega od države prejema subvencije, da ima lahko cene, ki so konkurenčne prvemu frizerju in da lahko obdrži zaposlene. Drugega frizerja bi trg zavrgel že davno, kaj šele kriza. Toda največja napaka je, če država z dodatnimi sredstvi pomaga drugemu, da prebrodi krizo. (O škodljivosti subvencij, ki niso samo običajen oborožen rop državljanov, ampak spodbujajo proizvodnjo blaga in storitev, za katera na trgu ni dovolj povpraševanja, da bi bila donosna, povečana ponudba pa je umetno ustvarjena, sem že pisal, zato se ne bom ponavljal.)

Seveda od državljanov nihče ne pričakuje, da bodo to razumeli, saj se povsem logično bojijo za delovna mesta in svoje plače. Težava je, če paniko ustvarjajo politiki, ki se nato sanacije krize lotijo z nekaterimi socialnimi ukrepi, ki samo trenutno odpravijo težave, kar je seveda v škodo dolgoročnejšega trenda gospodarske rasti. Zato je naslednja kriza za tako državo še hujša, kot je bila predhodna. Dokler država dokončno ne bankrotira.

Kavarna Hayek

 • Resnicoljub

  Je tezko napisat foto: wikipedia glede na to da se vam niti slike ni dalo preimenovati, da bi to prekrili?

 • AlojzZ

  Socializem je zaradi svoje značilnosti, to je komanda iz enega mesta, zelo privlačen za psihopate oziroma sociopate, ki se gredo politiko. Pa še propagando ima privlačnejšo: “Kaj boš delal, mi ti bomo dali!” Nasprotna stran pa ponuja samo tisto iz Biblije:

  V potu svojega obraza boš jedel kruh, dokler se ne povrneš v zemljo, kajti iz nje si bil vzet. Zares, prah si in v prah se povrneš. (1 Mz 3, 19)

 • Zgornji

  Že odkar je bila Zadnja Kriza 2007/2008, Vemo da Bo Zopet Udarila in to Daaaleč Najhujša do sedaj v Celotni Zgodovini Človeštva !!! ! !!! Žal. Kmalu. Mir vam bodi.

 • Antonius

  Socializem delavce osvobaja od razmišljanja, da ne opazijo, da jih socializem plačuje na kredit.
  Če ne bi bilo kapitalizma bi socializem že zdavnaj crknil, ker se socialisti ne bi imeli od koga sposojati.

  • Borut Stari

   Socializem si za svoje preživetje in delovanje sposoja denar pri kapitalistih. Brez tujega denarja socialistični sistem ne funkcionira.

   • slosin

    …ko jim pa tujega denarja zmanjka, je pa hudič…

  • Anton

   Antoine, zadnja trditev je vredna 10+

   sarkazem press

 • VERZIFIKATOR

  Založba Socialist – ponudba

  VSA DEŽELA VZHIČENO PROSLAVLJA

  Vsa dežela vzhičeno proslavlja,
  kajti danes prvi njen predsednik,
  vseh herojev pravcati naslednik,
  zmagovalno narod svoj pozdravlja.

  Literarno je dobil nagrado
  že za tisti skromni svoj prvenec
  “Vedite, zakaj sem ne Slovenec”
  s podnaslovom “Spodnesímo vlado.”

  So potem nagrade se vrstile,
  deževala nova so priznanja,
  prvi naš predsednik zdaj oznanja,
  da besede bodo govorile.

  Prezidenta redno se prevaja
  in težko se najdejo besede,
  ki v prevodu bi ostale blede,
  tisto, kar, v ozadju mož navaja.

  Nove piše vsako leto knjige,
  eni pravi “Knjižic deponija”,
  drugi “Gospodarska polomija”
  tretji “Nas pritlehnih silne brige”.

  Bil naj bi predsednik knjižni tat,
  pravijo resnični poznavalci,
  v roke vzeli knjižico so bralci:
  “In kako postal sem demokrat”.

  Je najtanjša to vseh knjižic knjiga,
  le še “Moja rast” ji konkurira,
  z njima vse nagrade zdaj pobira,
  prvi je predsednik prva liga.

  Vsa dežela vzhičeno proslavlja,
  nagrajen roman je “Več resnic”,
  prav obsežen in temú navzlic,
  podlost lastno vsem da v njem nastavlja.

 • RealRevolution

  >>Bolj kot je država vpeta v gospodarstvo, dolgotrajnejša je kriza<<.To dopovejte levim bu*barje*.

 • indijanka

  Zabaven članek. O njem bi morali debatirati osnovnošolci. Šola bi jih morala vzgojiti v ljudi, ki iščejo rešitve s pomočjo ” vesolja”, ki jim usmerja pot. Naučiti bi jih morala, da so padci šola in predvsem, da spremembe ponujajo priložnost in izziv ne pa pomilovanje. Pri nas je ravno obratno. Ekonomija je del življenja in ne zgodba posameznih kvazi strokovnjakov, ki so slučajno naredili ekonomski faks.

  • tohuvabohu

   Še bolj so zabavni komentarji rdečkarjev.

 • Snorri Sturluson

  Tudi kitajska pravljica se spreminja v nočno moro .

  • Borut Stari

   Kitajska ni nobena pravljica. Je le največje svetovno izkoriščanje človeka po človeku.

 • tarantela

  Meni se zdi čudno, da nihče ne pove, zakaj živijo ljudje v revščini tudi v državah, kjer ni bilo socializma. Južna Amerika je polna takih držav, če izvzamemo Venezuelo in Kubo, ki sta socialistični, jer vse drugo kapitalizem.

  • Snorri Sturluson
  • Borut Stari

   Posploševanje je stalna navada vas socialistov. Ne socialistični ne kapitalistični sistem nista povsod enaka. Je pa med njima huda razlika. Prav tako ni splošen pojem revščina. Lenuhi in brezdelneži so v obeh sistemih le, da v kapitalizmu imajo reveži veliko več možnosti spremembe statusa reveža v boljše življenje. Primer. Zakaj je enosmerna cesta v boljše življenje še vedno iz socializma v kapitalizem. Še sodobni migranti to dobro vedo in ne migrirajo v dežele bivšega in sedanjega socialističnega sistema.

  • tohuvabohu

   No, pa ti povej, teatralna.

  • slosin

   …men se pa čudno zdi, da še nisi dojela, da nikjer v socializmu ni šlo in ne gre, marsikje v kapitalizmu pa cveti…

 • bednick

  Denar je zjebal vse.
  Kriza je drugač način naravnega življenja.
  Ako je je kriza prisotna ves čas, se tega sploh ne opazi.

 • PRIČEVALCI

  Kapitalizem je bankrotiral leta 2008, ko so prenehale delovati tržne zakonitosti, ki so jih zagovarjali največji teoretiki kapitalizma Adam Smith, Friedrich Hayek in Milton Friedman (Hayek in Friedman sta tudi žida).

  • sprehajalec

   Pa Marxa in Kardelja si pozabil našteti, ki sta se tudi ukvarjala s kapitalizmom.

   • PRIČEVALCI

    Tudi onadva sta napovedala zlom kapitalizma, ja.

    • sprehajalec

     Leta 2008?

  • tohuvabohu

   Ti si cerebralno bankrotiral že zdavnaj. Adam Smith in ostali so bili teoretiki ekonomije, ne kapitalizma. Kapitalizem ne obstaja, obstaja svobodna ekonomija. Izraz “kapitalizem” je plod zblojene betice propadlega pesnika Karla Marxa.

 • Snorri Sturluson
 • Miha

  Tako je odpravimo vse subvencije kmetom. Zanima me samo katera desna stranka bo to povedala kmetom brez da bi jo te križali.

 • Snorri Sturluson
 • PRIČEVALCI

  Kako se kapitalizem zadolžuje na prihodnjih generacijah (lastnih otrocih in vnukih), da lahko preživi.

  https://www.youtube.com/watch?v=23DNe0cJhcU
  http://www.usdebtclock.org/

  • Snorri Sturluson
   • PRIČEVALCI

    Ne teh domačih vajencev primerjat, ki pojma nimajo kako deluje svetovna ekonomija. Tako kot ti ne.

    • Viktorh

     .Tik – tak, še 15 dni, pa…

    • tohuvabohu

     Če bi paradajzarji razumeli ekonomijo, ne bi bili paradajzarji.

  • Viktorh

   Tik – tak, še 15 dni, pa…

 • Ryuk

  Državo stran od gospodarstva!

 • luckyss

  Globalizem in podivjani kapitalizem nas vodita v tretjo svetovno vojno, tu ni dileme in izhoda…
  Tudi socializem bi bil verjetno katastrofa, mogoče po tem scenariju vojne ne bi bilo, bi se pa standard znižal…
  Torej preko trupel do denarja…ovce..izvolite..

  • slosin

   … socializem v yugi je bil katastrofa in je vodil v vojno…

   • luckyss

    Tipično in ovčje razmišljanje…
    Vojno v Jugi so povzročili agentje CIA..isti kot v Libiji in podobnih “problematičnih ” deželah…
    EU brez razbite Jugoslavije ne bi bila možna…smo le bili četrta vojaška sila v Evropi in preko naših mej ne bi prešel niti en migrant…
    Seveda vse skupaj ne bi šlo brez ovc..Torej hvala levo desne ovce, da smo tu kjer smo…
    Brez resne vojske, brez pravice do upravljanja bank, drugi nam govorijo koliko migrantov moramo sprejeti, itd..

    • stajerc5

     “Nase” Banke so na otokih in pod sombreroti, ti pa – pikzibner, si en navaden pizdek, ki se volilne pravice nima. Cetrta sila, jaoooo, budala zarostana ruska! Kraze in Zile si lahko vzgal samo z Molotov koktejlom, ali pa z proti tankovsko, budala blesava, smrkava…

 • Olga

  Več levičarjev je na oblasti, večja je kriza! Saj ne ustvarjajo, le bašejo svoje žepe z nezasluženim in drobtinice svojim posrednikom!

  • luckyss

   Vedno si oblast polni žepe….
   In sedaj si predstavljaj SDSovske rilce, ki že leta niso bili pri koritu…V trenutku bi vse požrli..za nazaj in naprej….Zato kar naj že ostane nekaj časa tako kot je ;))

  • luckyss

   Glej Olgica..dobronamerna kritika, ker vem, da je v tebi nekaj več..

   Ti obvladaš približno 16 povedi, ki jih kombiniraš v stavke kakršne so nekdaj člani OF kracali po Ljubljani..Verjemi, da je to naporno tudi za tvoje strankarske kolege, vendar nima nihče jajc, da bi to direktno povedal..
   Zato ne bom nič jezen, če ne bo zahvale…le zamisli se..

 • RATATA

  Kolega komentator je napisal “Brazilija je socializem” in pripopal link.
  Torej je socializem privzdignjena ženska rit!

 • šmentanamuha

  Aleluja, glas razuma.

 • T-Rex

  Česa socialisti ne razumejo? NIČESAR!

  • tohuvabohu

   Razumejo samo, kako priti do blaginje, ne da bi mignil s prstom.

  • Hribouc

   Bedaku ni treba razumeti, saj trop skrbi zanj, dokler gre…

   Ko pa ne gre, naredijo novo revolucijo, da lahko jahajo na hrbtih drugih in drugačnih !

 • Hribouc

  Dr.Aleksander Bajt, dolgoletni šef komunajzarskega ekonomskega inštituta v Laibachu v Slovenistanu je bil car Titove ekonomije.
  Potem mu je prišlo in je spisal knjigo vseh pizdarij SFRJ ekonomije-leksikon SFRJ neumnosti in samouprave.
  Nihče je ne omenja, čeprav je pravi zaklad orožja in streliva proti DEMOSOCIALIZMU!

  KNJIGA JE SUPER BIBLIJA KOMUNISTIČNE ZBLOJENOSTI IN JO BO, TAKO JE IZREKEL NAJ LEVUHAR SLOVENISTANA, MESEC UPORABIL ZA ZGLED KAKO SE NE SME DELATI – KOPIRAL BO VSE IZ SFRJ ZBLOJENE ZAPUŠČINE!

 • hle

  Se spomnim predvolilnih soočenj leta 08 kako sta finančnik leta in predsedujoči EU v en glas trdila da ni nobene krize čeprav so se čez lužo takrat že dogajale precej čudne stvari

  • tohuvabohu

   Mater si brihten. Zakaj bi pa to trdila, če je cel svet vedel zanjo.

   • stajerc5

    hle je takrat razmisljal, kako bi nasel zadnjo crko, da bi prisel do kruha, sorry- hleba…

    • hle

     Hle je takrat razmišljal tako kot danes kako bo svoj posel ki od politike nima veze opravil tako kot je potrebno zato tudi hle še danes lahko politike ocenjuje popolnoma nepristransko ne glede na to da ga tukaj zmerjajo z komunistom na kurah pa z janšistom

   • hle

    Na vprašanja da prihaja kriza sta takrat odgovarjala da nobene krize ni videti če ne verjameš si v arhivu od rtv oglej predvolilna soočanja iz leta 08 in potem pametujte

 • stajerc5

  Vse v redu, ampak Kavarni Hajek teeeezko zamerim, da niso sploh( niti malo, niti cisto majckeno) omenili nasega najvecjega, svetovno hiperdeluxticno priznanega in sploh najboljsega ekonomista:Tovarisa Mencingerja!

  • Valter BraniSlav

   Menciger nima blage veze. Nic ne ve. Se manj kot moj zlahtnik Edvard Kardelj. Popolna nula in blefer.

   • Valter BraniSlav

    Pa se ekonomske fakultete ni videl od znotraj.

 • Valter BraniSlav

  …Tej noriji se je pridružil tudi Nobelov lavreat Paul Krugman, a so ga borze, rast ameriškega gospodarstva in zmanjševanje nezaposlenosti kmalu demantirali. Tudi sicer se Krugman do zdaj ni ravno izkazal s točnimi napovedmi. Tako je, denimo, za Irsko dejal, da bo šla po poti Grčije; pel je hvalospeve argentinski socialistični ekonomiji, ki naj bi bila v dobri kondiciji; za internet je leta 1998 dejal, da bo do leta 2005 postal popolnoma brez pomena; Veliki Britaniji je zaradi varčevalnih ukrepov napovedal propad…
  Nihce razen boga ne more napovedati kako se bo borzni trg vedel. Borzni trg reagira na dogodke ki se bodo zgodili v prihodnosti, slednje pa ne zna nihce napovedati.

  One mesec pred najvecjim zlomom ameriske borze je tedanji najvecji ekonomist ZDA Neil Fischer, ki le zato ni dobil Nobelove nagrade ker so jo za ekonomijo zaceli podeljevati sele z letom 1969, takole napovedal:

  He famously predicted, nine days before the crash, that stock prices had “reached what looks like a permanently high plateau.”[22] Irving Fisher stated on October 21 that the market was “only shaking out of the lunatic fringe” and went on to explain why he felt the prices still had not caught up with their real value and should go much higher. On Wednesday, October 23, he announced in a banker’s meeting “security values in most instances were not inflated.” For months after the Crash, he continued to assure investors that a recovery was just around the corner. Once the Great Depression was in full force, he did warn that the ongoing drastic deflation was the cause of the disastrous cascading insolvencies then plaguing the American economy because deflation increased the real value of debts fixed in dollar terms. Fisher was so discredited by his 1929 pronouncements and by the failure of a firm he had started that few people took notice of his “debt-deflation” analysis of the Depression. People instead eagerly turned to the ideas of Keynes. Fisher’s debt-deflation scenario has since seen a revival since the 1980s.

  V dveh letih in pol so delnice padle za skoraj 90%.. Dow Jones ki je Septembra 1929 dosegel 381 tock je bil Julija 1932 vreden le 41 tock.

  Vsekakor pa ni res da se borzni trgi vedno opomorejo. Na Japoskem, Argentini, Egiptu in Cipru se nikoli niso vrnili na stanje pred zlomom. Ce bi decembra 1989 vlozili 1 tisoc dolarjev v index ki slei Nikei 225, bi danes, 28 let kasneje, imeli – adjusted for inflation – le tretjino tega : 363 dolarjev.

  https://dqydj.com/nikkei-return-calculator-dividend-reinvestment/

  V Rusiji ki je med leti 1865-1915 imela se enkrat vecje donose kot ZDA pa je Lenin leta 1917 borzo ukinil. Vsi papirji so cez noc izgubili vso vrednost. Postkomunisticna Rusija je borzo vzpostavila sele 74 let kasneje.

 • Valter BraniSlav

  …Tej noriji se je pridružil tudi Nobelov lavreat Paul Krugman, a so ga borze, rast ameriškega gospodarstva in zmanjševanje nezaposlenosti kmalu demantirali. Tudi sicer se Krugman do zdaj ni ravno izkazal s točnimi napovedmi. Tako je, denimo, za Irsko dejal, da bo šla po poti Grčije; pel je hvalospeve argentinski socialistični ekonomiji, ki naj bi bila v dobri kondiciji; za internet je leta 1998 dejal, da bo do leta 2005 postal popolnoma brez pomena; Veliki Britaniji je zaradi varčevalnih ukrepov napovedal propad…

  Nihce razen boga ne more napovedati kako se bo borzni trg vedel. Borzni trg reagira na dogodke ki se bodo zgodili v prihodnosti, slednje pa ne zna nihce napovedati.

  En mesec pred najvecjim zlomom ameriske borze je tedanji najvecji ekonomist ZDA Neil Fischer, ki le zato ni dobil Nobelove nagrade ker so jo za ekonomijo zaceli podeljevati sele z letom 1969, takole napovedal:

  He famously predicted, nine days before the crash, that stock prices had “reached what looks like a permanently high plateau.”[22] Irving Fisher stated on October 21 that the market was “only shaking out of the lunatic fringe” and went on to explain why he felt the prices still had not caught up with their real value and should go much higher. On Wednesday, October 23, he announced in a banker’s meeting “security values in most instances were not inflated.” For months after the Crash, he continued to assure investors that a recovery was just around the corner. Once the Great Depression was in full force, he did warn that the ongoing drastic deflation was the cause of the disastrous cascading insolvencies then plaguing the American economy because deflation increased the real value of debts fixed in dollar terms. Fisher was so discredited by his 1929 pronouncements and by the failure of a firm he had started that few people took notice of his “debt-deflation” analysis of the Depression. People instead eagerly turned to the ideas of Keynes. Fisher’s debt-deflation scenario has since seen a revival since the 1980s.

  V dveh letih in pol so delnice padle za skoraj 90%.. Dow Jones ki je Septembra 1929 dosegel 381 tock je bil Julija 1932 vreden le 41 tock.

  Vsekakor pa ni res da se borzni trgi vedno opomorejo. Na Japoskem, Argentini, Egiptu in Cipru se nikoli niso vrnili na stanje pred zlomom. Ce bi decembra 1989 vlozili 1 tisoc dolarjev v index ki sledi Nikei 225, bi danes, 28 let kasneje, imeli – adjusted for inflation – le tretjino tega : 363 dolarjev.
  https://dqydj.com/nikkei-re

  V Rusiji ki je med leti 1865-1915 imela se enkrat vecje donose kot ZDA pa je Lenin leta 1917 borzo ukinil. Vsi papirji so cez noc izgubili vso vrednost. Postkomunisticna Rusija je borzo vzpostavila sele 74 let kasneje.

  http://topforeignstocks.com/2013/02/15/comparing-the-returns-of-russian-and-u-s-equities-1865-to-1917/

  Kot lastnik lastne firme ze dolgo casa ne napovedujem financne prihodnosti. In kaj bi storil ce bi vedel kaj se bo zgodilo?

  Vsekakor bi skrivnost ohranil za sebe. Prodal bi vse svoje premozenje in kupil le delnice ki se bodo dvignile. S tem bi v enem letu postal najbogatejsi clovek ki je kdarkoli zivel…

  • Valter BraniSlav

   Tisto kar sem hotel povedati je to da se prihodnosti, vkljucno z ekonomsko prihodnostjo, za naslednjih 10 let ne da napovedati. Na daljsi rok pa je bilo v ZDA od leta 1792 in v Amesterdamo od leta 1602 tako da do delnice velikih bogatih podjetih prehitele inflacijo za 7 %, delnice malih in poceni podjetij pa za okrog 12 %.
   Ce se nekdo v napovedovanju bodocnosti trga zmoti to ni nujno zato ker je socialist. Tudi Mark Cuban, ameriski miliarder, je nepravilno napovedal da bi Trumpova zmaga povzrocila velik padec vrednosti delnic… zgodilo pa se je ravno obratno.
   Ce ti gre ekonomska kariera v malor lahko postanes napovedovalec prihodnosti. Imas le 50% sans da se zmotis. Casopisi objavljajo tvoje bedarije ker ljudje to radi berejo. Ti pa sluzis s pisanjem nebuloz.

 • Nata

  DOber članek. Zelo razumljiva razlaga.Tudi mi smo velikokrat telebani.
  Poguma pa tako , ali tako nimamo.Da bi takrat vlad J .J. pustili nadaljevati, kar je začela.
  Kaj mora res prav vse ” crkniti ” ? Izgleda. Držai se bodo, dokler je še kaj pokrasti. Potem bodo pa ” dovolil “, da zavoženo nekdo drug popravlja. . . . . . dokler !?

 • Valter BraniSlav

  Izkoriscanje je toliko staro kot je star clovek. Vedno je smetana druzbe izkoriscala rajo. Tako je vedno bilo in vedno bo.
  Komunizem je dojel gnev in jezo ponizanih in razzaljenih in je ta custva izkoristil da je sam nadomestil smetano. Komunisti so postali novi izkoriscevalci, torej se ni nic spremenilo.
  Problem pa je v naslednjem. Kapitalisticni izkorisevalci uporabljajo objektivne metode kot matematika za to da izkoriscanje tece cimbolj gladko.
  Komunizem pa nasprotno sloni le na custvih, na gnevu onih ki se pocutijo izkoriscane.
  Spominjam se mojega zlahtnika Edvarda Kardelja, velikega “ekonomista” kako o prostem trgu ni imel blage veze. Ko sem se vrnil iz NYSE sem mu zelel z preprostimi matematicnimi modeli pokazati kako deluje delniski trg pa ni poslusal. Ni ga zanimala resnicnost, odlocil se je za custven pristop, tako kot Luka Mesec in ostali Zdruzeni Luzerji delajo danes.
  ZAKAJ LJUDJE UPORABLJAJO CUSTVA IN NE RAZUM? ZATO KER JE TO LAZJE.. NI TI TREBA UPORABLJATI MOZGAN, DOVOLJ SO REFLEKSI HRBTENJACE.
  No potem nujno sledi katastrofa, in prav vsi socializmi so se sesedli ko so vizije (po domace halucinacije) udarile na realna tla.
  Isto se bo zgodilo tudi z uvozom muslimanov in s prisilnimi kvotami. Samo danes z custvi reagirajo desnicarja Merklova in Juncker, nas dva klovna pa jima obogljivo sledita, ker pac nimata jajc.

 • dr Janez Sveti

  Paul Krugman je Žid, ki je glasnik cionistov. Tako oni delujejo.
  DR Janez Sveti ekonomski guru

 • Valter BraniSlav

  …Tej noriji se je pridružil tudi Nobelov lavreat Paul Krugman, a so ga borze, rast ameriškega gospodarstva in zmanjševanje nezaposlenosti kmalu demantirali. Tudi sicer se Krugman do zdaj ni ravno izkazal s točnimi napovedmi. Tako je, denimo, za Irsko dejal, da bo šla po poti Grčije; pel je hvalospeve argentinski socialistični ekonomiji, ki naj bi bila v dobri kondiciji; za internet je leta 1998 dejal, da bo do leta 2005 postal popolnoma brez pomena; Veliki Britaniji je zaradi varčevalnih ukrepov napovedal propad…

  Nihce razen boga ne more napovedati kako se bo borzni trg vedel. Borzni trg reagira na dogodke ki se bodo zgodili v prihodnosti, slednje pa ne zna nihce napovedati.

  En mesec pred najvecjim zlomom ameriske borze je tedanji najvecji ekonomist ZDA Neil Fischer, ki le zato ni dobil Nobelove nagrade ker so jo za ekonomijo zaceli podeljevati sele z letom 1969, takole napovedal:

  He famously predicted, nine days before the crash, that stock prices had “reached what looks like a permanently high plateau.”[22] Irving Fisher stated on October 21 that the market was “only shaking out of the lunatic fringe” and went on to explain why he felt the prices still had not caught up with their real value and should go much higher. On Wednesday, October 23, he announced in a banker’s meeting “security values in most instances were not inflated.” For months after the Crash, he continued to assure investors that a recovery was just around the corner. Once the Great Depression was in full force, he did warn that the ongoing drastic deflation was the cause of the disastrous cascading insolvencies then plaguing the American economy because deflation increased the real value of debts fixed in dollar terms. Fisher was so discredited by his 1929 pronouncements and by the failure of a firm he had started that few people took notice of his “debt-deflation” analysis of the Depression. People instead eagerly turned to the ideas of Keynes. Fisher’s debt-deflation scenario has since seen a revival since the 1980s.

  V dveh letih in pol so delnice padle za skoraj 90%.. Dow Jones ki je Septembra 1929 dosegel 381 tock je bil Julija 1932 vreden le 41 tock.

  Vsekakor pa ni res da se borzni trgi vedno opomorejo. Na Japoskem, Argentini, Egiptu in Cipru se nikoli niso vrnili na stanje pred zlomom. Ce bi decembra 1989 vlozili 1 tisoc dolarjev v index ki sledi Nikei 225, bi danes, 28 let kasneje, imeli – adjusted for inflation – le tretjino tega : 363 dolarjev.
  https://dqydj.com/nikkei-re

  V Rusiji ki je med leti 1865-1915 imela se enkrat vecje donose kot ZDA pa je Lenin leta 1917 borzo ukinil. Vsi papirji so cez noc izgubili vso vrednost. Postkomunisticna Rusija je borzo vzpostavila sele 74 let kasneje.

  http://topforeignstocks.com

  Kot lastnik lastne firme ze dolgo casa ne napovedujem financne prihodnosti. In kaj bi storil ce bi vedel kaj se bo zgodilo?

  Vsekakor bi skrivnost ohranil za sebe. Prodal bi vse svoje premozenje in kupil le delnice ki se bodo dvignile. S tem bi v enem letu postal najbogatejsi clovek ki je kdarkoli zivel…

 • xtc

  Se strinjam z avtorjem v velikem delu,vendar pa velja opzoriti na nekaj kar je realnost,tretja krza prihaja ampak ne zaradi Truma ipd jajc,ampak preprosto zaradi nepravilnega ukrepanja ob drugi,kjer so se reševala podjetja in banke,ki bi morale propasti ne glede na posledice,ukrepi pa so bili medli,večina držav še kar nadaljuje z naraščanjem javnega dolga h kateremu je pričel nevarno rasti tudi zaseben,skratka pojavlja se globalna finančna nestabilnost zaradi napačnih ravnanj vlad,ki tako rešujejo sebe,kot vzdržujejo socialni mir vse to pa rezultira novo krizo.
  Nadalje avtor omenja dva frizerja prvega varčnega in drugega subvencioniranega,da mogoče velja ta zadeva za tujino pri nas pa je vsaj v obrtnih branžah tako ,da imajo najnižje oz. nenormalno nizke cene ravno najbolj zadolženi in subvencionirani,med tem ko je obratbo da pri posredniški dejavnosti konkurenčnodsti skoraj da ni ,deluje se domala kartelno na vseh nivojoh lep primer so že samo medicinski dobavitelji.
  Seveda pa je treba vedeti ,da nikoli v zgodovini ni bilo tako ,da bi lahko bila močno zadolžena firma konkurenčna malozadolženi,kot smo temu priča sedaj,kajti dolgovi te zažro in ravno to zaganja novo krizo.
  Ali po domače za telebane ne more biti ne kdo z nahrbtnikom polnim svinca in še oblečen v dolge hlače in gojzarje v maratonu pri 30 hitreje na cilju kot enak sotekmovalec le da brez vse dodatne opreme.
  Nato začno prezadolženi izsiljevati državo z delavci,banke z podaljšanji ali reprogrami,državo z subvencijami in ko nakoncu po nasilnem vzdrževanju s sabo potegne še kup drugih,delavce,je dolžan državi in banki,država tzaradi ljubega miru te luknje socializira in se zadolži na denarnem trgu in to je rana tega kar se godi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!