In dogodek leta je – Miro Cerar. In osebnost leta – Slovenec in Slovenka

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Dnevi okoli novega leta so tudi dnevi, ko mediji doma in po svetu izbirajo dogodke in osebnosti leta. Od tistih resnih do najbolj banalnih izborov na vseh področjih družbenega življenja. Mediji v medijsko bolj sušnih dneh s temi izbori zapolnjujejo medijski prostor in publiki ponujajo lahkotnejše čtivo, da se ne obremenjuje s težkim vsakdanom. Seveda so nekatere razglasitve osebnosti leta, kot denimo pri tedniku Time, relevanten dogodek z dolgoletno tradicijo in s svetovno odmevnostjo. Vprašanja o Timovi osebnosti prihodnjega leta se pojavijo kmalu po tem, ko je razglašena osebnost letošnjega leta. Letos Time ni imel težav. Donald Trump, kakopak.

Tudi Slovenije ti izbori niso obšli. Če smo po mnogih kazalnikih in obnašanju še globoko v komunizmu, smo iz zahodne medijske prakse hitro prevzeli podobne izbore in sedaj že kar nekaj dni poslušamo o osebnostih in dogodkih leta 2016 doma in na tujem.

Miro Cerar kot dogodek leta
Sam bi za dogodek leta izbral Mira Cerarja. Zgodil se nam je Miro Cerar! Sicer se dogaja že kakšna tri leta, letos pa je svoje vladanje prestavil v višjo prestavo. Po malem mu postaja vzornik tudi Borut Pahor, ki ga bo Cerar po narcisoidnosti sicer težko prehitel, ker bo Cerar kot politik prej utonil v pozabo, čeprav je tudi pri njem razbrati nekaj Pahorjevih genov. Iz dna duše pa je Cerarju v tem letu na dan privrela še aroganca.

Arbitrarna odločitev, da krize ni več, in sprostitev razuzdanega trošenja v javnem sektorju, kar je značilnost vsake levičarske oblasti, je gotovo prvovrsten dogodek Cerarjeve vlade, ki ga bomo še dolgo pomnili. Še posebej takrat, ko bomo spet plačevali račune za nazaj. Dogodek leta so Cerarjevi ministri, za katere je značilno, da je želja po oblasti in vladanju v obratnem sorazmerju z njihovimi sposobnostmi.

Manjše kot so sposobnosti teh ljudi, večja je njihova želja po vladanju in ohranjanju na oblasti. Konstanta v tej enačbi je – nesposobnost. Oklepanje položajev je skorajda že patološko. Odločitev Cerarjeve koalicije, da je uzakonila 2. januar kot praznik, pa je ceneni populizem, skorajda pobalinska in sebična poteza, ki ne more koristiti drugemu kot nabiranju volilnih glasov.

Slovenec in Slovenka kot osebnost leta
Osebnost leta sta Slovenec in Slovenka. Živeti v današnjem svetu, ki z novimi tehnologijami odpira pogled v svet in omogoča pogled tudi z druge strani, a vendar spregledati dogodek leta, mišljeno je katastrofalno upravljanje Cerarja s to državo – to si zasluži posebno pozornost in svečano razglasitev. Slovenec in Slovenka dobro vesta, da je 2. januar kot praznik velik populizem, na dolgi rok škodljiv, vendar temu darilu vsi ploskajo. Nočejo razmišljati o tem, da je za prihodnost takšna politika pogubna. Prav tako Slovenec in Slovenka ne vidita, da Cerar z našim denarjem drago plačuje izraelskega spin doktorja, ki s pomočjo prevladujočih medijev in z obskurnimi temami odvračajo pozornost od relevantnega dogajanja v državi. Vrh vsega se  lahko še kak zaupen podatek iz kabineta znajde kje na tujem trgu.

Mimo pozornosti Slovencev in Slovenk gredo Cerarjeve poteze, ko na pomembne položaje v javni in državni upravi, v državnih in paradržavnih podjetjih postavlja roparsko elito, ki bo do konca oskubila to državo. Zakonodaja ne nastaja na ministrstvih ali v parlamentu, ampak v lobističnih krogih in omrežjih; za to zakonodajo, ki je pisana na kožo posameznim skupinam in jo pišejo v omenjenih omrežjih, plačujemo iz državnega proračuna. Kot da bi si sam kupil pištolo in jo svečano izročil sovražniku, da te ustreli v glavo.

Aktualna politika nagovarja državljane k indiferentnosti, ne pa k aktivnemu državljanstvu. Odvrača ljudi, da bi šli na volišča in soodločali o prihodnosti. Pravi dogodek leta bo takrat, ko bo konec Cerarjeve vlade. Slovenec in Slovenka bosta postala resnični osebnosti leta takrat, ko bosta vzela usodo v svoje roke. Časa pa ni več veliko.

Miro Petek

 • rubec

  Ker pri polni zavesti ne razumem kako to da slovenci volijo take pajace ki sebe celo kličejo vlada ahahaha sem se odločil odgovor poiskati v svoji podzavesti. V gobec sem vrgel zalogo kokinih listov ki sem jih lani privlekel s potovanja po Maču Pičiju in jih dodobra prežvečene poplaknil z dva deci šnopca. V žilo sem špricnil varekino glih toliko da žena, ki je mimogrede nora na pucanje ne opazi, potem sem se da bom ja siguren s topim in ne ostrim delom sekire (toliko sem še bil priseben) užgal po betici. Ko sem se v soju nekih močnih luči prebudil sem zagledal tipa v beli halji ki me je spraševal kdo da sem. Budala, kot da je to važno. Malce sem pomislil a vse kar sem se spomnil je bilo vpitje moje žene v telefon, da je pa zdaj descu končno ratalo. Zakaj sem to naredil se tudi ne spomnim zato bom ta zapis prebral od začetka če sem v tekstu razlog za moje početje mogoče omenil.

  • Nata

   Le daj, rubec. Še enkrat preberi.
   HI………..HI……………Saj ne boš verjel , kaj si delal, no !

   • rubec

    To pa drži nata. Same traparije. Ker ni več varekine moram čistiti školjko z zobno pasto.

    • tarantela

     A tud z zobno ščetko, svojo?

    • fmg9

     Rubec, stari. (Off-topic, ampak kar nujno.)
     Če slučajno ti (ali kdo drug) pozna komentatorja @stajerc5, naj mu prosim sporoči, da mi je res žal glede šmarnice in da se opravičujem glede včerajšnje debate, če sem koga od Vas užalil.. Ne poznam Štajerskih navad (ampak ste NAJ domoljubi kar IZJEMNO cenim).
     V industriji vin je zadeva prepovedana, ampak sem se pozanimal pri kolegih, ki se strokovno s tem ukvarjajo in se strinjajo, da je dodatek in razmerje, kot ga je omenil @stajerc5, v določenih primerih res zdravilno. (Seveda v zelo omejeni količini.)
     Treba je pa razumeti tudi z MD strani… Namreč, če gledaš zastrupitve z metanolom (ne etanolom) ni prijetno…

     • rubec

      Žal ga prijatelj moj ne poznam pa tudi ne vem kaj ste med sabo imeli. Sem bil kar nekaj časa v komi.:))

     • fmg9

      Ok, hvala.
      :))) Varikina v veno?

     • rubec

      Velja, oz. važi po slovensko hehe.

     • indijanka

      Jst ti odpustim. Ne sekiraj se tolk. Mnenja morajo biti različna. Štajerc5 je pa zanimiv komentator.

    • Nata

     A ščetko imaš? Ti jo podarim, no .

    • macon

     A to počneš s forumašem krtačo? :)

     • rubec

      hehehe macon, da bi se tipa še dotikal? tako nor še nisem, sem pa blizu hehe.

 • resnicaboli

  Slovenec Slovenka leta s vsi tisti ki preživijo z najnižjimi dohodki v tej državi ki jo še
  vedno ropajo komunisti skriti v raznih “demokratičnih” strankah.

 • mirodel

  Slovenci smo zgleda pač mazohisti in nam taki dogodki in dogajanja ustrezajo. Kot noji porivamo glavo v pesek, misleč, če tega ne vidim, tega pač ni.

  • Anton

   mi dobro vemo kdo nas nateguje pa še vedno prevečkrat tičimo glavo v “pesek” kot noj, češ saj bo bolje. Res ta hlapčevska drža mi je prišla čez kufer. Za tujca smo bli vedno bratje še za časa bivše Juge, za sorojaka pa vedno mejaši, čakajoč, na pravi trenutek, vreči človeku poleno pod noge.Človek je res zanimivo bitje na vrhu razvitosti in obenem na dnu glede svoje karakteristike.

 • indijanka

  Ustvarjalnost in podjetništvo s pridihom sodelovanja v obliki valilnikov in starterjev prestopa meje moje dežele. Vsak njihov korak preko meja prinaša spoznanja, upanje in dviga samozavest. Vse te nesposobne, narcisoidne in arogantne lutke, ki nas dnevno prepričujejo, da si ne zaslužimo boljšega, bodo padle. Z njimi tudi vsi tisti, ki so nas obzidali in navdali s strahom. Sposobni bomo kritičnega pogleda na preteklost in priznali napake. Korakali bomo naprej in nič več na mestu. Ti mladi ljudje navdihnjeni s pogumom in ustvarjalnostjo so zame Luč letošnjega leta.

  • traktor

   Da bi se ti besede pozlatile. Srečno.

 • Vera

  Slovenci in Slovenke leta so tiste družine , katere uspejo mesec preživeti z minimalcem, ker njim lahko čestitamo, ter želimo, da se vsem stanje v denarnicah in na TRR popravi . To so ljudje , ki vsak evro 2 X obrnejo , preden kaj kupijo in si vsaj za praznike kaj boljšega privoščijo !
  Slovenec-ka ne more biti oseba, ki ima vsega na pretek !

 • Viktorh

  “Miro Cerar kot dogodek leta”

  Jaz pa mislim, da je nesreča leta.

  Slovenci imamo pač srečo in dovolimo si, da tamau eksperimentira in nam postavlja razne manekene, opankarje, šnajdre, klovne in meri naše potrpljenje.

  Bog daj norcem pamet, nam pa d’nar.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 10

 • PIA PlA

  Dogodek leta je ustoličenje praznika leta – drugi januar.
  Miro petek in svetek.

 • Nata

  Tako je !! Osebnost leta sta Slovenka in Slovenec ! Obubožana in oskubljena do kosti, še vedno ostajata Slovenca !!!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • MEFISTO

  Mefistova novoletna poslanica URBI ET ORBI!

  Sreče vam ne more dati ne partija, ne udba in ne aktualna ljudska oblast, s katero je vsemogočni Bog kaznoval Slovence za njihovo prevzetnost.

  Srečo si morate ustvariti sami.

  Toda, šele potem, ko boste do zadnjega kotička napolnili ljubljanske ulice in trge.

  V tem smislu vam želim srečno in uspešno novo leto.

 • Borut Stari

  Kar nekaj časa sem razmišljal in se odločil, ne bom komentiral. Ne morem komentirati nečesa česar ni. Slovenija? Votla in nezaznavna, Nula.

 • Olga

  Izbor za Slovenca in Slovenko leta mi ne pomeni NIČ, saj gre za politične odločitve – medijsko prostitucijo! Spomnimo se, kolikokrat je bil izbran Milan Murglski!
  Vsi, ki nekaj dejansko pomenijo Slovencem in so nam lahko za vzgled, ostanejo v anonimnosti!

 • tarantela

  Zdej pa manjka še desna osebnost leta! Majo svoje proslave, svoje osamosvojitelje, svoje spominske polšče…zakaj ne bi poskusili še s tem? Mater, a morm res use povedat?

  • Nata

   Sem raje ” tiho “!!!

   • tarantela

    Kar povej, saj nisem huda!

 • samsara

  Nekje sem ujel, da kot Slovenko leta, tovariši pripravljajo Bosanko Jasno Murgel iz Bugojna, ki se v dobri četrtini stoletja preživetega v Sloveniji, visokega izobraževanje in službovanja v državni službi RS, ki ji je dala vse kar ima, ni zmogla (hotela) naučiti niti povprečne govorne slovenščine.
  Tako ob vsakem javnem medijskem nastopu, s svojo, za Balkance značilno jugoslovenšćino, da vedeti, da ona pa že ni Slovenka in s tem tudi pokaže svoj odnos do Slovenije in Slovencev.

 • dež

  “Dogodek leta, Slovenec leta, nesreča leta”, …, zaradi mene je Mirko lahko tudi prva perla Murgel ali prvi penis te vlade. Morda celo gospodarstvenik leta na Financah, kot sta že bila Milan in Spomenka.
  Vem samo to, da je njegovo znanje o ustavi in pravu hudo luknjičavo, o etiki in morali pa nima pojma. In da je naredil nepopravljivo moralno škodo svojemu očetu, ki za njegove vragolije ni nič kriv.
  Pa se lahko še 1000x podpiše kot ustavni pravnik. Amen.

 • Iza Demos

  “Manjše kot so sposobnosti teh ljudi, večja je njihova želja po vladanju in ohranjanju na oblasti. Konstanta v tej enačbi je – nesposobnost. Oklepanje položajev je skorajda že patološko.”
  A kaj, ko so v SLO vsi politiki taki.

  “Zakonodaja ne nastaja na ministrstvih ali v parlamentu, ampak v lobističnih krogih in omrežjih; za to zakonodajo, ki je pisana na kožo posameznim skupinam in jo pišejo v omenjenih omrežjih, plačujemo iz državnega proračuna. Kot da bi si sam kupil pištolo in jo svečano izročil sovražniku, da te ustreli v glavo.”
  To pa velja že od prvih napisanih aktov v samostojni SLO. Žal. Sedaj se nimamo več kaj bati, saj glede “privatizacije” ne. Je že vse pokradeno.

 • moat

  Se strinjam s 5kom, da sta oba, predsednik republike in parlamenta, narcisoidna. Poleg tega je Cerar nesposobnež, tako kot njegovi ministri, kar dokazuje, da še ni nobene strukturne reforme. Strinjam se tudi, da sta oba populista, kar je razvidno iz njune dejavnosti, vprašanje pa je, če bo to dovolj za njuno politično kontinuiteto. Si pa Cerar ne zasluži, da je osebnost leta, je tudi še kdo, ki je napravil več neumnosti kot on. Glede usode in osebnosti leta pri Slovenkah in Slovencih pa tole. Jaz bi usodo rad vzel v svoje roke, pa jo ne morem. Tudi na simbolni ravni ne, ker kot volivec nimam koga voliti, saj v slovenskem prostoru ni politične alternative, žal. Še ne in jo čakam, res.

  • Aurelius

   Kdo pravi, moat, da nimaš koga voliti? Važno je, da greš na volitve in izkoristiš čisto legitimno možnost ter glasuješ neveljavno. Primer: predsedniške volitve 2012 – v prvem krogu sem glasoval po zdravi pameti, se pravi, ve se za koga. Ko se ta kandidat ni uvrstil v drugi krog, sem šel vseeno volit ter na glasovalnem listku pripisal zaporedno številko 3 ter ime in priimek Chuck Norris in sem seveda obkrožil to tretjo možnost in tako glasoval neveljavno – to je moja legitimna pravica, ki jo lahko izkoristim, če mi ne ustreza noben od ponujenih kandidatov in podobno bi morali narediti vsi, ki se volitev ne udeležijo, “ker nimajo koga voliti”. Kaj da ne, seveda imate, le domišljije vam manjka !

   • komar marko

    mimogrede, to je še večja neumnost ko si šel an volitve. Namreč onesnaževal si okolje doprinesel pa nisi nič. Cilj volitev je, da izbiramo programe in ne strankarsko opranost in KORISTI. Torej med dvema kandidatoma se je nekdo odločil kdo je najboljši. Kaj je tukaj spornega.

   • moat

    No to si pa dobro napravil, res. Vsaj nekomu na volilni komisiji si privabil nasmeh na obraz. Ideja ni slaba, da takole izkoristiš volitve, če ni tvojega kandidata. Ima pa prav tudi komar marko (ta odspodaj), ki je napisal kaj je cilj volitev in ocenil tvoj doprinos. OK, če bi bil ravno na dan volitev v bližini lokacije (imam namreč 1 km do volišča), bi si tudi jaz lahko privoščil kakšnega stripovskega junaka in nekomu polepšal dan. Prav iz tega razloga pa res ne bil šel na volišče, škoda časa in tudi bencin ni zastonj, čeprav bi bili stroški zanemarljivi. Tota tudi teh si politiki ne zaslužijo.

 • Lokomotivführer

  Danes sem gledal jutranjo oddajo na nacionalki na prvem programu. Ko je prikazalo vrtec, kjer so otroci peli, Župančičevo pesem Nagajivko (Zima zima bela), se mi je milo storilo. Besedilo je bilo ustrezno preoblikovano, da ni kdo slučajno prizadet in “užaljen ob naših dosežkih in uspehih, ki jih, če dejansko pogledamo, moramo priznati, v resnici res ni” (ali pa so to vzgojiteljice po samocenzuri…), skratka pričakujemo lahko pogrom nad Župančičem, če bo kdo poskušal z originalnim bsedilom, ki je:

  PESEM NAGAJIVKA
  Zima, zima bela
  vrh gore sedela,
  vrh gore sedela,
  pa tako je pela,
  pa tako je pela,
  da bo Mirka vzela,
  da bo Mirka vzela,
  ker on nič ne dela,
  ker on nič ne dela,
  ker on nič se ne uči –
  čaki, čaki, Mirko ti!

  OTROCI so namreč peli, da bo “OČKA VZELA…”

  • sunday

   ubogi župančič, res je potrebno to samopašno drhal nagnati – to je tudi sramota za vzgojiteljice – prav vsi so gnoji!!!

 • Poštenje velja

  V zlovenijo ze dolgo ne verjamem več.
  IN VESTE DA SMO ZA VSE KRIVI SAMI.
  IMAMO TO KAR SI ZASLUZIMO.

  • svg

   Meni hudega ni, v nasi Sloveniji.

 • tomven

  O samopašnem, arogantnem, bebavem cmerotu in njegovi ekipi je škoda vsake besede…

  Vsem ljudem dobre volje, s poštenimi mislimi v srcu, ki dobro mislite pa želim veliko sreče, veselja in zdravja v novem letu 2017. Predvsem slednjega dosti, kajti zdravstvo se bo pod taktirko teh norcev itak sesulo v kratkem.

  Torej SREČNO

 • garfi

  Aktualna politika nagovarja državljane k indiferentnosti, ne pa k aktivnemu državljanstvu. Odvrača ljudi, da bi šli na volišča in soodločali o prihodnosti. Pravi dogodek leta bo takrat, ko bo konec Cerarjeve vlade. Slovenec in Slovenka bosta postala resnični osebnosti leta takrat, ko bosta vzela usodo v svoje roke. Časa pa ni več veliko.
  Miro Petek

  • cosmosjasnovidec

   Samo to,da bo konec Cmerarjeve vlade in zahojenega kretenskega Pahorja ni dovolj.
   Slovenijo so razprodali,jo pahnili v popolno brezno,pokradli še tisto kar je bilo možnega predvsem jo pa izdajalci izdali in pa tudi “Piranski zaliv porinili hrčkom” to je 100%.
   Kazensko se morajo pregnjati vrniti pokradeno za ostalo pa v čuzo kot izdajalci države saj so sovražniki le te.
   Točno tako se vedno zgodi.Vsak nov prišlek v vlado si nakrade,da ima za celo življenje še preveč potem pa ga boli kura. za Slovenijo saj ne odgovarja za nič.
   Ko se prah malo poleže pa uživajo z pokradenim od Slovenskih državljanov.
   Cmerarjeva SMC ni naredila ene dobre zadeve v prid Slovenije ampak ravno obratno še najmanj pa izpolnila eno samo obljubo z katero je navlekla naivne volilce na sebe.

   • garfi

    kljub svinjarijam levakov nobenih vstaj
    če sodim po udeležbah na pravih protestih izgleda kot
    da ni več nobenih možnosti za Slovensko vlado
    murgelska mafija bo butalce zasula s propagando in bonbončki
    že več dni poslušam same hvalospeve kako dobro nam gre

  • Nata

   + + + + + + + + +

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!