Izguba novinarske identitete: Kučan in Peterle

Ivan Štuhec

Foto: Primož Lavre

Neodvisni, avtonomni, profesionalni in do vseh političnih akterjev enako neizprosen novinar bi moral po pravilu svoje intervjuvance vprašati vse, kar je za njih neprijetno ali kar o njih misli nasprotna politična opcija.

Janez Markeš je imel v Sobotni prilogi pred praznikom državnosti intervju z obema prvima predsednikoma slovenske države. S predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in predsednikom republike Milanom Kučanom. Če bi za prvega zgoraj navedeni pristop veljal, za drugega to gotovo ni bilo merilo pri postavljanju vprašanj. Če bi bilo, bi ga moral vprašati, zakaj se z Janezom Janšo ni pripravljen soočiti na odprti medijski sceni, če ima o njem vedno kaj za povedati. Pa to ni edino zoprno vprašanje, ki bi mu ga lahko postavil, pa ga ni. Teh je veliko. A teološko-filozofsko izobražen novinar Markeš, ki je nekoč pri Slovencu tako krčevito branil novinarsko avtonomijo, je pokazal vso svojo servilnost do nekdanjega predsednika Zveze komunistov Slovenije in njihovega botra vse do danes.

O Demosovi legalnosti
Mirne duše mu je pustil, da je postavil tezo o nezaupanju v času osamosvojitve, zaradi česar je Demos “sprejemal nekatere bistvene odločitve” sam, in to nekdo, “ki je bil politična ustanova brez državno pravne legalitete in odgovornosti”. Vprašanje zaupanja in nezaupanja je seveda posledica politične prakse partije in njenih vidnih predstavnikov, ki nikoli v svoji zgodovini na prvem mestu niso imeli interesa naroda. Če pa že pravnik Kučan modruje o legaliteti in nelegaliteti Demosa, bi ga veljalo vprašati, s katerim dejanjem si je njegova partija pridobila legaliteto, ko je porušila vsa politična pravila igre, da se je zavihtela na oblast, z nje izrinila vse svoje konkurente, politične nasprotnike pa poslala v večnost. Kdo daje politiki legaliteto? Država in njen pravni red, ki je zgrajen na diskreditaciji in likvidaciji, kar je komunistična država bila, ali državljani, ki plebiscitarno zahtevajo svojo neodvisno državo? Če bi Markeš zavrtal v to Kučanovo stališče, bi ga seveda razkrinkal, kako globoko tiči v svoji izvorno partijsko mišljeni »pravni državi«.

Poulična demokracija
Da je temu tako, je potrdil z drugo tezo, da ga »skrbi odnos do sodne veje oblasti. Z vrsto manifestacij poulične demokracije je pod stalnim pritiskom«. Verjamem, da Kučanu poulična demokracija ne ustreza, ko se ulica dogaja na nepravi strani. Ko protestirajo in manifestirajo njegovo politični somišljeniki, bi to gotovo označil za legitimno. Ampak bistvo problema je drugje. Kučan brani tisto sodno vejo oblasti, ki je od najvišje sodne instance dobila rdeči karton, natanko takšnega, kot ji ga kaže »poulična demokracija«. Ker je ta sodna veja oblasti izgubila zgodbo o Patriji, ima Kučan s tem problem. In Markeš bi to moral vedeti in ga na tej točki tudi priviti.

Bistvo slovenskega problema
Glede na njegovo vprašanje o bistvu slovenskega problema, ki ga je opredelil z besedami: »Čaru osamosvojitve sta sledili dve veliki tendenci: prva je bila ideološka interpretacija demokracije in novi mit je bila Evropa. Stari mit in stara veziva so bila kulturna, mobilizacijska moč NOB, kar je nacionalno zgodbo izoliralo in jo naredilo relevantno. Sočasno ob osamosvajanju pa se je že dogajal boj za privatizacijo družbenega premoženja. Šlo je za pritajeno vzporedno vojno, kdo bo olastninil skupno premoženje.«

Kučan v odgovoru pove, da je imel pravo rešitev dr. Mencinger – in ne Drnovškov Sachs. Na tem mestu ni dovolj prostora, da bi komentirali vse nebuloze, ki jih je v vprašanju natresel Markeš. Kaj pa naj bi bila ideološka interpretacija demokracije? Morda to, da je za ljudi Pučnikovega kova nezdružljiva s Kučanovo partijo? In kakšen mit je Evropa? Ni prav Kučanova partija imela gesla “Evropa zdaj”? Stavek, kjer je govora o NOB, je najprej nerazumljiv in tudi nelogičen. Saj zato tudi Kučan na ta del nič ne odgovori. Ker pa se vprašanje zgosti okrog lastninjenja, Markeš manifestira svojo zgodovinsko amnezijo, ko govori o vojni za družbeno premoženje. Že kot človek iz sveta medijev bi lahko vedel in videl, kdo so njihovi lastniki in kako so do te lastnine prišli. Da ne govorimo o tem, da mirno sprejme tezo o Mencingerjevi odrešilni ekonomiji, ki je v zadnjih desetletjih doživela nič koliko kritik. Kot avtonomni novinar bi argumente te kritike moral upoštevati, četudi se z njimi ne strinja. In ko nekomu kar tako pripiše »ideološko interpretacijo demokracije«, sam mirno pristane na družbeni lastnini kot neproblematični terminologiji z vsem njenim zelo problematičnim historiatom.

Rušenje prve vlade
Ker sva z Markešem nekoč sodelovala pri Slovencu – ko je ta crkaval, je Markeš na veliko uveljavljal svojo novinarsko avtonomijo – me res zanima, kako je takrat in kako danes razume ta plen. Časopis, ki mu je vsaj nekaj časa dajal kruh, je bil kapitalsko odvisen od privatnega kapitala posameznikov, ki so verjeli, da je potrebno v demokraciji vzpostaviti pluralen medijski prostor, in od partijskega mencingerjanskega menedžerja Zidarja. V tej spregi so prvi vse izgubili, drugi pa je dobro vedel, kako je medij odvisen od njega in kako mu lahko zapre pipico. A to bi Markešu v drugem intervjuju lahko razložil Peterle oziroma še bolj njegov takratni tajnik, sedanji veleposlanik pri svetem sedežu, Tomaž Kunstelj.

Pri pogovoru s Peterletom Markeš z zoprnijami ni varčeval tako kot pri Kučanu. Pri vprašanju o rušenju Peterletove vlade skuša Markeš Bučarjevo vlogo pri tem omiliti, češ da to ni bila Bučarjeva namera. Ker smo ob 25. letnici slovenske samostojnosti slišali in prebrali različne podrobnosti, je prav, da zapišem epizodo z Bučarjem na 25. Dragi leta 1990, ki je bila močno zaznamovana z Demosovimi politiki. V osebnem pogovoru mi je Bučar govoril o Peterletovi nekooperativnosti. Jezil se je nanj, da dela po svoje in da se z nikomer nič ne posvetuje. Na moje vprašanje, koga pa potem vidi na njegovem mestu, je v svoji direktni maniri izstrelil – Bavčarja. To je bilo samo štiri mesece po tem, ko je Peterle prevzel vodenje vlade.

Baje da komunizem več ne obstaja
Kakorkoli – Peterle Markežu dobro odgovarja in argumentirano zavrne njegove insinuacije ali pa trditve, kot je: »Ogromno se govori o povojnih pobojih, o NOB, o komunizmu. Toda komunizem v realnosti več ne obstaja, kajti levi in desni akterji so enotni v eni veri, ki se imenuje potrošni neoliberalizem …« Moraš pa biti res gluh in slep novinar, da ne vidiš in ne slišiš neokomunistov v slovenskem parlamentu in v slovenski javnosti. Potrošni neoliberalizem je način življenja, ni pa družbena ideologija ali sistem, vsaj ne v smislu, kakršne smo poznali v dvajsetem stoletju. Za razliko od vseh totalitarizmov te potrošni neoliberalizem ne sili ali prisili, da ga moraš sprejeti. Uporablja človeško šibkost, ne pa vseh vzvodov moči in oblasti. Neokomunisti pa počnejo prav to, da bi se v celoti vrnili tja, od koder po vzoru Kučana nikoli niso sestopili, četudi so to pridno trdili.

Ko novinar združuje avtonomijo in servilnost, izgubi svoj karakter in identiteto. Ko bo Markež nekoč bral samega sebe, se mu bo postavilo vprašanje, kdo pravzaprav je.

Dr. Ivan Štuhec

 • janez zorman

  Markež bi bil lahko Milanov tajnik. Se tako lepo ujameta. Plačo pa bi vlekel iz Toninovega dodatka. Za teologa je to čisto dovolj !

  • Lovro

   …………..Ljudmila bi mu pa piškotke peklla. In bi bilo vse kot v pravljici.

 • von Rhein

  Mrkeš nikoli ni bil novinar in tudi nikoli ne bo.On svoja pisunska skrpucala sestavi in oblikuje tako kot oceni,da mu bo koristilo in bo takoj ali s kratkim zamikom nagrajen.Do sedaj mu je dobro uspevalo.Brez tega načina prilizovanja bi bil,seveda zaradi velikega veselja do branja lastnih kozlarij,največ lahko dopisnik nekega vaškega časopisa na temo : kakšno letino lahko pričakujejo vrtičkarji.

 • Sredinec

  Saj ne vem ali g.Štuhec ne premore niti kančka sposobnosti razumeti tistih, s katerimi se ne strinja, ali pa kolumno res izkoristi le za prikaz svoje nervoze nad Markešem. Izpade vsekakor precej intelektualno neprepričljivo, a očitno zagrenjeno jezno. O nezmožnosti razumevanja druge strani priča že njegova misel, da bi pa Markeš vendar moral vedeti, da ima Kučan težavo s Patrio zaradi razveljavitve US. In da ga menda zato ni drezal v to. Halo? Meni npr. bi vprašanje o Patriji manjkalo kvečjemu zato, ker Kučan s tem ni dobil priložnosti predstaviti kakšno od številnih dejstev, ki tezo o konstruktu demantira. Možen razlog za odstotnost nekega vprašanja je torej povsem relativen in kot takšen ne more biti znak napake novinarja. In kaj si potem misliti o avtorju, ki celo kolumno zastavi na kritiki manjkajočih vprašanj? WodooShit

  • MEFISTO

   Kaj pa še sicer počenjaš s sredincem?

   • von Rhein

    Po tem kar je serviral mislim,da vrta po nosu.

  • Ruggedplant

   Če pa v tem zapisu ne najdeš jasne argumentacije na visokem intelektualnem nivoju, je razlog lahko edino v tem, da mu sam nisi dorasel. Prav vsak stavek je podprt z znanimi dejstvi, logičnimi zankami, ki razgaljajo protislovnost tako Markeša kot Kučana samega. Dober članek se od vrhunskega razlikuje v tem, da se da pri prvem diskutirati o tem in tem stališču pisca, pri drugem pa ne glede na ideološko podstat bralec na koncu lahko preprosto prikima, ker so argumenti zgrajeni trdno kot fizikalna dejstva, torej neovrgljivo.

   Primer, ki si ga sam nespretno navedel kaže prav to – kot bi se s trhlo vejo spravil nad diamant v jalovem upanju, da ga boš spremenil v prah; Patria je afera, ki je v Slovenijo zatresla do samih temeljev, njene posledice pa se merijo v desetinah milijard evrov – do odločitva ustavnega sodišča, se je lahko o Janši in Krkoviču pisalo in govorilo malodane vse, vsak dan, v vsaki reviji, fakulteti, frizerju, gostilni, firmi… Ko je ustavno sodišče odločilo tako kot smo nekateri napovedovali že od 2008 (ko je LDS zrežiral to bajko), pa je naenkrat, v nekaj dneh vse potihnilo, kot da se ni NIČ zgodilo. Enako kot se v Sloveniji nič ne piše o kazalcih (izstopata predvsem tisti o pravni državi in konkurečnosti trga) v katerih Slovenija najslabše rezultate v EU-ju in zaostaja celo za nekaterimi državami 3. sveta. Verjemi – Kučanu (ki preko Foruma 21 obvladuje vse glavne slovenske medije) niti pod razno ni v interesu, da se razčiščuje afera Patria zdaj, ko so si končno tudi ustavni sodniki drznili obsoditi ta sramoten komunistični linč (najbrž zgolj zato, da jih ne dobijo po hrbtu od evropskega sodišča, ki bi njihova imena obesil na prva mesta med množičnimi kršitelji človekovih pravic med “priznanimi pravniki”). In v čem je največja protislovnost tvoje izjave? V tem, da nekomu, ki podmolklo neprestano opozarja o tem kako je potrebno sodno vejo oblasti spoštovati ne glede na to kako razsoja (seveda, ko pa jo izvajajo njegovi prejšnjerežimski kolegi ali njihovi učenci iz režimske pravne fakultete), želiš položiti v usta besede s katerimi bi želel napasti odločitev ustavnega sodišča, najvišje pravne instance v republiki Sloveniji. No, kot se za pravega komunista spodobi, bi to nemara celo res naredil (torej naredil točno to za kar obsoja druge), a je preveč premeten, da bi se na ta način znova razgalil kot antipod pravne države za katero tako pridno skrbi. Veliko bolj mu ustreza stanje zastaranja primera, tišine v medijih in potem novega velikega poka, ko ga bo znova rabil za zmago brezmožganske lutke na volitvah. Pravzaprav poku niti ne bo treba biti nov, prdec bo treba le še enkrat pogreti in hvaležno možgansko sprano ljudstvo ga bo hvaležno pograbilo kot novo veliko odkritje naših neodvisnih raziskovalnih družbenih delavcev in sodstva – pa čeprav oboji veljajo za Evropsko, kmmalu tudi svetovno kanalizacijo svoje stroke.

 • MEFISTO

  Zanimivo je, kako nekateri najbolj aktivni komentatorji na tem portalu rušijo NOVO24TV na drugih portalih.

  Mož stoterih nickov ji je na Požareportu prisodil le 365 dni,ki jih je že začel odštevati.

  • tinta

   Eh, na Požarju dobiš tudi takole http://www.melaniatrump-golaresnica-nakup.si/presentation/ “reklamo” za Slovenko Melanijo, ki ima vse možnosti postati prva dama Amerike če zanjo plačaš 12 EUR. Res ne bi bilo slabo, če na njen račun nekaj pokasira tudi Požar &. , da o prikazani vsebini niti ne bi……..
   Joj, kako bedno.

 • intel345

  dobro napisan članek!

 • MEFISTO

  Važno je edino to, da nam gre slabo in da še na slabše kaže!

 • Borut Stari

  Janez Markeš in Milan Kučan sta v svojem nastopu uprizorila popolni razpad uma in posledice demence. Pokvarjenost in gniloba brez primera.pri obeh spletkarjev.

 • Viktorh

  Še kaj hujšega smo doživljali, pa smo preživeli.

 • Anton

  za Kučana izguba besed, za Peterleta pa moram priznati, da sem globoko razočaran

 • Franjo Trojner

  Se strinjam z g. Štuhecom, dodal bi samo, da sam takšne intervjuje sam razumem, kot poceni propagando kateri marsikdo tudi podleže in to je že stoletja cilj, mar ne?

 • Jovo Jamnica

  Kje lahko preberem ta intervju v celoti? V iskalnik sem vpisal “Sobotna priloga”, pa ni uspeha.

  • tinta

   Jaz dr. Štuhecu, kar verjamem. On ne laže.

   • Jovo Jamnica

    Sem agnostik. Berem z ročno zavoro.

    • tinta

     Potem pa ti bolj malo rata. he…

     • Jovo Jamnica

      Gre. Počasi, a vendarle..

     • komar marko

      čudno, zagovarjaš pa maškarade s 100% verjetnostjo, da je vse tako kot povedo in prikažejo.Ni čudno da imajo partizanski filmi svoj stil, ki ni primerljiv z nobenim. Edino partizani lahko streljajo s šnejfajerico neomejeno dolgo in vedno jih pade vsaj deset. ČUDNO! V to pa verjameš, saj so rekli naši!

     • Jovo Jamnica

      A ti še nisi nikoli bil v kinu in gledal Rambota?

     • Ruggedplant

      Rambo je bil sneman kot lahkotni akcijski film za množice, partizanski filmi pa za ideološko propagando, potvarjanje zgodovine in izgradnjo kulta čaščenja morilcev.

    • Steiermark

     Ti imaš “ročno zavoro”, “inplantat”, ki so ti ga vsadili rdeči “modreci”……

  • tarantela

   Intervju je bil objavljen v eni od sobotnih prilog Dela, se mi zdi 3-4 tedne nazaj in sicer na več straneh. Posebej s Peterletom in posebej s Kučanom. V isti prilogi Dela.

 • Jovo Jamnica

  Štuhec pravi:…”Za razliko od vseh totalitarizmov te potrošni neoliberalizem ne sili ali prisili, da ga moraš sprejeti.”…
  Se strinjam. Če si pri koritu…

 • antimur

  Markeš je daleč od novinarja, on je daleč celo od normalno funkcionalne osebe, skratka zafrustrirano podrepniško teslo, ki ni vredno, da tlači slovensko zemljo. Sicer se pa okrog Kučana in njegove bande zbira tako samo smrdljiv poden slovenstva.

 • komar marko

  No sam je nekaj zanimivo. O kardinalovem sinu je pisal teolog. O Prvi vladi spet piše teoleg. In to provladni časopis, ki zagovarja mesečnike in socilaizem. Zanimivo

  • tinta

   Žalostno, kaj vse prihaja po učenost na Teološki fax. Tega jih tam niso učili. Kdo potem pa ?

   • komar marko

    Nimam odgovora zakaj sta ta dva bila ali vsaj eden je še pri provladnem časopisu. Je pa zanimivo zakaj??????????

    • Jovo Jamnica

     …slučaj…????

     • tinta

      kakšen pa ?

     • Jovo Jamnica

      Vprašaj Marka…

     • tarantela

      O datumu intervjuja sem prej navedla napačen podatek. Izbrskala sem sobotno prilogo iz kupa časopisov in našla to prilogo, datum 24. junij letos, na straneh 4,5,6 je intervju s Kučanom, na straneh 7,8,9 pa s Peterletom.

     • tinta

      Jaz ne kupujem teh “šunt” časopisov.
      Meni Nova24TV popolnoma zadostuje. Je v službi resnice in dokler bo tako ne čutim potrebe po kaj “boljšem”.

     • tarantela

      Jaz imam rada obe plati resnice in potem poskušam najti tisto pravo. Te “šunt” časopise, kakor jim praviš Ti, bere tudi dr. Štuhec. Dobro je biti informiran, vsaj ne dobiš plašnic, ne z leve, ne z desne.

     • tinta

      Plašnic res ne dobiš, ti pa izbulijo oči, kot pri hipertirozi.

     • Jovo Jamnica

      Ja hvala za trud. Žal, mi ne hasne. Bil sem upravičeno prepričan, da je vsebina dosegljiva na spletu. Težko imam mnenje o nečem, česar ne preberem. Potlej mi je branje tega članka tukaj, dejansko vsiljevanje ene strani. Seveda, če se ne strinjam s pogledom Štuheca. In jaz se zaenkrat ne strinjam.

    • tinta

     Eden pa baje na NPU, če se ne motim ?

    • Ruggedplant

     Zakaj? Ker so tam denar, kariera, privilegiji do smrti?

    • Olga

     Mag in Slovenec nista bila nikoli “provladna” časopisa! Ker sta bila kritična, so ju “ta pravi” uničili! Enako želijo z Reporterjem! Nov lastnik bi ga rad “spravil bolj na sredino”! Kaj vam to pomeni?! Poglejte Mladino! Bila je napreden časopis, sedaj je pa poden! Ima nove lastnike!

 • črnaovca

  Demosu in tudi naslednikom komunistov so dali leglanost ljudje na volitvah, Kučan je pač po stari maniri povedal tako kot je takrat bilo, stranke je lahko ustanvljala le partija. Zakaj so se ljudje pozneje obrnili od Demosa oziroma se je ta sam razpustil pa do danes še nihče ni jasno povedal. Morda so obljubljali preveč in premalo izpolnili ter razočarali ljudi. Ne gre obljubljati gradov v oblakih če je jasno. Razočarani ljudje vedno volijo opozicijo ne glede kakšne barve je. Namesto z osebami bi se morda pronicljivi Štuhec lahko ukvarjal z dejstvi. Kdo in kaj je pokopalo Demos in teza da so to bili komunisti ne vzdrži razen če so jih nekritično sprejemali medse in so jih le ti potem uničili od znotraj. Ja v nekaterih strankah ki izhajajo iz Demosa je neverjetno veliko bivših ki tudi zelo glasno razgrajajo. Morda je kriv za razpad Demosa tudi kdo od sedanjih vplivnih politkov in si seveda Štuhec ne upa povedati čisto tako kot je bilo, nekje nekoč je pisalo da je Lojzeta med vojno hudo grabila panika, je bil menda dnevno na vezi s poveljnikom 5 armadnega območja.

  • Olga

   Ljudje so se odvrnili od Demosa zaradi raznih Bučarjev, Peterletov itd.

   • Ruggedplant

    In zato raje volili Drnovške in Kučane?
    Ne glede na to koliko nam je to všeč, si moramo slej kot prej naliti čistega vina in si priznati, da je bila več kot polovica ljudi na osamosvojitvenem referendumu milo rečeno neiskrena. Medtem ko so po vseh nekdanjekomunističnih državah ljudje zavestno izbrali ne le samostojnost, pač pa tudi prehod v demokracijo, kapitalizem (kar je samo po sebi umevno), se to pri nas ni zgodilo. Nastala je le formalna odcepitev od nekdanje države, v glavah več kot polovice slovencljev (boljšega izraza jim zaradi njihove izdajalske vloge do lastnega naroda in prednikov ne morem nadeti) pa je še vedno ostala prikrita jugonostalgija, titofilija, samoupravna komunistična mentaliteta, ki zadnji dve desetletji iz meseca v mesec očitneje prihaja na dan.

    • Olga

     Žal je bila v Sloveniji komunistična indoktrinacijo najhujša! Mi nimamo uvoženega komunizma! Mi imamo pristnega domačega! To se pozna na medijih, šolstvu, sodstvu…

     • Ruggedplant

      Drži, zato, še enkrat: za situacijo v Sloveniji niso krivi le krti Petrletovega, Bučarjevega in Spomenkinega kova, ampak predvsem volivci, ki jih še do danes niso razkrinkali in jim zavedno ali nezavedno dajejo legitimiteto, Janšo pa zaradi opozarjanja na te elemente karakterizirajo za zdraharja.

  • Ruggedplant

   “Namesto z osebami bi se morda pronicljivi Štuhec lahko ukvarjal z dejstvi.”

   Pozabljaš pa, da so vedno ljudje nosilci teh dejstev. In dokler se ne razčistijo agende konkretnih ljudi, dejstev ne bomo/boste nikoli razumeli. Problem Demosa ni bila pomladna ideja, pač pa infiltrirani kadri, ki so se v demokratičen sistem “prešvercali” s figami v žepih z jasnim načrtom, da vozilo zapustijo čim pridejo preko preko meje in carinikov ter na drugi strani s ponarejenimi dokumenti in zprikritimi identitetami nadaljujejo s svojimi kriminalnimi posli, ki jim rečejo – vladanje. Ja, za marsikaterega takega slepega potnika se je že takrat vedelo, a se jih je preprosto potrebovalo v vozilu, če smo ga hoteli potisniti preko začetnega klanca. Vendar vsaj enako krivdo in odgovornost za to prevaro nosijo tudi volivci, oziroma celo na prvem mestu oni, ki tega niso spregledali in so prav tako kot razni Bučarji, Tuerki in Spomenke, tudi sami prišli v samostojno Slovenijo s stisnjenimi figami, potem pa že takoj za prvega predsednika izvolili nekdanjega predsednika slovenske partije. Nadaljevanje poznaš.

 • Okra tatoo

  Štuhec, Markež je izgleda tvoj drugi Jaz. On je vse, česar ti nimaš in kar bi rad imel. Vse za kar se
  trudiš, pa ti ne uspe in vse kar sovražiš, zato ker je proti temu, kar so te naučili. Nekoč velika prijatelja, danes velika nasprotnika. Kdo pa je bil tisti Judež, ki je izdal prijatelja. Ali je bil Štuhec ali Markež? V čem je bilo to izdajstvo? Jaz se Markeža spominjam, kako je kot zdaj Štuhec grmel izza raznih TV forumov in kazal svoj prav. Strah me be bilo. Ker je to njuno grmenje dodatno podžigalo ulično bando. Ja tudi katolicizem se napaja ob takih “voditeljih”, ki mu dajejo pogum, ko je treba koga linčati. Kar tako po svoji presoji direktno na ulici. Nikdar nisem bil pristaš tega, vendar so me ti njegovi podmladki naučili kako se je treba tepsti. In ko so videli, da gre zares, pa rep med noge. Katolicizem je vedno kazal na križ, tako kot to dela Štuhec. Ga izrabljal in ponucal za vse. Verjetno samo kuhal še ni z njim v kotlu kakšnega belca doli v Afriki. Ali pa tudi, pa je zgodovina to izpustila. In tako izrablja tudi Štuheca. Kadar je treba s križem počistiti. Sploh pa je križ poganski simbol. Križ tudi pokaže, do kam segajo razne katoliške izmišljotine o biblijskih dogodkih. Štuhec pa v svoji maniri najprej biblijski dogodek ustvari, potem pa še počisti vse kar mu ne paše.

  • slosin

   Nesporno je, da je Markeš za razliko od Stuhca totalni spreobrnjenec…..

   • Okra tatoo

    Se strinjam. Enkrat sem, drugič tja.

   • Ruggedplant

    Spreobrnjenec od?

    • Olga

     Poštenja in objektivnosti, etike in morale …

  • Ruggedplant

   Ojej, s čim pa tebe futrajo, da takšne pokaš? Namesto da spet opletaš z raznimi pojmi kot so sovražnost, podžiganje, katolicizem, nam raje konkretno postrezi s protiargumenti, ki bi vsaj malo zamajali dejstva, ki jih v tem članku zopet suvereno naniza pisec. Sicer pa si avtorju intelektualno tako inferioren (glede na vse nebuloze, ki si jih že našopal na tem forumu, nimam slabe vesti, da bi ti s to oznako naredil krivico), da bi bilo bolje, če bi se se s svojimi protikrščanskimi frustracijami preselil na kakšen nogometni forum, ker je tule kontrast in prepad med nivoji enostavno prevelik, da bi dajal vtis vsaj povprečnega komentatorja. Sicer mi ni v navadi iti na osebni nivo, ker se nimam ne časa, ne energije se ukvarjati s tem, a ker v svoji repliki nisi napisal niti enega samega stavka ki bi se konkretno nanašal vsaj na del članka, je nerealno če sam pričakuješ drugačen odgovor.

   • Okra tatoo

    Nisem imel namena pisati o članku. Niti ga nimam namena opisati in razlagati. Globoko sem obsojal stavek neke Svetlane, ki je izjavila tisti svoj znan stavek : Katolicizem je nekaj kar mora človek sovražiti. S tem krščanstvo na splošno nima veze in to je bil moj namen, razkrinkati. Tako kot je hotel Štuhec razkrinkati Markeža. Oba pa sta iz istega gnezda blizu Udbe. Če že nista prav iz, sta pa vsaj rasla pod patronatom, tako kot Petrle. In to vas boli. Ja, pa saj vam odpuščam, če se naslanjate na kakšnega bivšega udbovca. Saj je tudi on Človek. Tako kot njegov antipod Kristjan. Oba pa imata lahko svojo vero, da smo pred Bogom vsi enaki. Če nekomu ta vera v božji komunizem koristi, naj mu pa. Tako kot tebi odpuščam besedo zdrizast, ker razumem tvoj nivo in tvojo jezo. Nekaj bi skuril pa ne veš kaj. Tako kot Štuhec. Vidiš zato nisem opisoval članka. Ker gre za kurjenje samo po sebi. Ljubezen. Tudi Markeža razumem. Gre za tipa, ki je na istem nivoju, kot Štuhec. In to mu zamerijo. Ne njegove briliance, prej zabitost. Gosposki ni lahko biti, če si bil prej tovariš Štuhec.

    • Ruggedplant

     “Nisem imel namena pisati o članku.”
     Pravzaprav bi lahko že svoj prejšnji komentator pričel s tem, kar bi adminu olajšalo delo z nadaljnjim branjem, ostalim obiskovalcem pa tudi in bi bila zadeva elegantno rešena. A si v svoji standardni maniri raje z vso silo udaril po katolištvu na podobno prazen, a nič manj sovražen način od Svetlane. Kaj drugega od tebe niti nisem pričakoval, a ker želim, da povprečen nivo komentiranja na tem portalu ostane na nivoju, se mi je zdelo smiselno, da te na to opozorim – ne vem če si opazil, ampak Nova24 ni komentatorska greznica tipa MMC, Siol, 24kur, kjer malo pogodrnjaš čez Janšo in Cerkev, pa si že glavni frajer CK-ja. V kolikor ni tvoj izključni namen nizkotna provokacija, mi prosim odgovori naslednje trditve, ki izhajajo iz tvojega pisanja;

     1. Tako kot je hotel Štuhec razkrinkati Markeža. Oba pa sta iz istega gnezda blizu Udbe. (Pa pustiva ob strani paradoks zakaj bi se Štuhec sploh spravil na markeša, če pa naj bi bila oba iz istega gnezda, ker imate komunajzli v svoj svetovni nazor dobesedno vgrajen smisel za nesmisel oziroma nezavedajočo se samoironijo). Kje, kako, kdaj je Štuhec sodeloval z Udbo – bodisi neposredno ali posredno s svojim pisanjem, delovanjem?

     2. “Tako kot tebi odpuščam besedo zdrizast, ker razumem tvoj nivo in tvojo jezo.” Kje sem uporabil to besedo? Funkcija control+F te besede na tej temi ne najde drugje kot v tvojem komentarju.

     3. “Nekaj bi skuril pa ne veš kaj. Tako kot Štuhec. Vidiš zato nisem opisoval članka. Ker gre za kurjenje samo po sebi.”
     Še en oksimoron torej. Sam obsojaš nekoga, da piše zgolj da “kuri” ne da bi se spotikal ob vsebino, a sam zavestno delaš natanko to. Za razliko od Štuhca, ki ni v celotni kolumni napisal niti enega samega stavka, kjer bi šlo za nekakšno osebno diskreditacijo nepodprto z dejstvi.

     ” Gre za tipa, ki je na istem nivoju, kot Štuhec.”

     Te izjave niti ni treba komentirati, ponovil sem jo le zato, da še enkrat prebereš kaj si napisal. Če se ti zdi ok, je to tvoja pravica, je pa dobro da še kdo izmed sokomentatorjev spozna to tvoje stališče, ki pojasni še marsikaj dugega.

     • Okra tatoo

      1. Bil je v katoliških jurišnih oddelkih. To se takrat ni dalo brez žegna slovenske Udbe, ki se je začela pripravljati na izstop. Nekateri so bili noter malo bolj, drugi malo manj. Vsi so bili pa zraven. Tisti, ki jo ni fasal, ja bil njihov. Del sistema pač. Mogoče ga je pa ravno zato zaspvražil. Tako kot sem bil jaz takrat del katolicizma in ga ravno zato enako ne maram.
      2.No pod mojim tekstom ne, si se pa izrazil bekje drugje.
      3.Jaz ko zaslišim ime Štuhec, se pripravim na sveto vojno. V njegovem pisanju vidim samo to. Se mi zamegli pogled in se ta ta greh opravičujem. Tako kot se nekaterim na tem forumu megli pri drugih imenih. Saj zato ta forum je. Spuščanj megle.

     • Ruggedplant

      1. “katoliških jurišnih oddelkih”, “del sistema” – Prosim?
      2. Če sem te kdaj v svojem pisanju grobo užalil, se opravičujem, ker to ni moj namen in delam na tem, da ohranjam nek nivo. Ob agresivnih provokatorjih tvojega kova, pa postaja to včasih hudo težka naloga. Če se boš vzdržal neargumentiranih blatenj moje vere, nimam z normalnim dialogom nikakršnih problemov.
      3. Sveta vojna bi morala biti vsakodnevna praksa vsakega kristjana, pa tudi ljudi drugih prepričanj – sveta vojna proti zlu in grehu. še nikoli nisem bral ali poslušal Štuheca, ki bi po nekom udrihal zgolj in samo zaradi njegove barve kože, priimka, svetovnega nazora. Do zla pa je neizprosen, to drži.

     • Okra tatoo

      1.Daj že enkrat priznajte. Vi ste od nekdaj imeli palico na vasi, nasprotna stran pa v mestih. Zato tudi ta vaša teorija o državljanski vojni od leta 45.
      2.No, ko sva že pri veri. In ker si ti križatski vojak. Jaz proti veri nimam nič. Ko srečam kakšno ceremonijo, se malo namuznem, se spoštljivo umaknem in grem svojo pot. Pri križarjih je pa drugače. To so vojaki, ki hočejo nekaj na silo. In dokler hočejo to, in se tako manifestirajo, se branim, tako kot na protiturškem in protikrižarskem Taboru.
      3. Potem si ostal precej let v preteklosti. Pri grehu je en problem, da ni univerzalen. Kar imava midva za greh je nekje drugje junaštvo. Celo v Ojropi. In sva že pri delitvi na grehov. Midva nisva preveč grešna, predniki so pa izgleda bili. Predvsem pri delitvi bogatinove mize in posledicah. Kaj ko bi na primer jaz zahteval nazaj pol te ljube deželice, z izgovorom, da je bila ena od prejšnjih razdelitev nepravična. Ne ravno tista tazadnja, temveč ena od prej. Dokumenti so, potomci prič in dediči se bodo pa našli. In če se mi ne bo izšlo mirno, bom poklical moderne valpte. Pa bo spet nastal nov greh. Enih, ki kot tista izjava, ki kao nedaju in enih ki ko kao hoće. In če ga boste še lomili bo dejansko do tega prišlo in tedaj bo padlo po enih in drugih. Za novo delitev.

    • tinta

     Ne bi navajala vseh tvojih laži, naj bo dovolj le tole: “… Gosposki ni lahko biti, če si bil prej tovariš Štuhec….” iz tvojega obsežnega lažnivega obrekovanja. SRAM TE BODI. LAGATI je greh proti 8. BOŽJI ZAPOVEDI !!!

     • Okra tatoo

      Kaj pa pravi? Tista tvoja zapoved iz srednjega veka. Baje so vse iz srednjega veka. V stari zavezi jih je bilo pa dvanajst, biblično število. Kam kam sta šli dve. Bog ne daj da še katera in da so potem katero tudi dodali. Kar tako za svojo korist. Štuhec se dela disidenta zdaj. Če bi res bil, bi bil brez šihta. Poznam jih kar nekaj, ko že praktično dobijo šiht, pa katoliki malo potelefonirajo, pa se šiht kar izgubi. Tukaj je delo moralnega teologa, ne pa tam, kjer tako ni kaj kidati, ker je bilo že stokrat skidano. Res je Evropa ima katoliško podlago.

     • tarantela

      Kaj se sekiraš? Greš k spovedi in si čist, da ne rečem snežno bel, da se kar šajna okoli tebe.

  • Olga

   Ocenjuje Markeševo delo! Kdo od 571 novinarjev pa je svojega firerja kdaj vpraša kaj konkretnega?! Markešu bi bilo treba odvzeti naziv, saj so njegovi članki na nivoju …. poden!

   • Okra tatoo

    Kaj pa je Markež že študiral? Teologijo? Realen teolog je zelo težka naloga. Ne vem kako se to da. To je nekako tako kot komunistični kapitalist ali kapitalistični komunist ali krščanski liberalec. To je lahko samo v teoriji. Štuhec se je pa spustil na polje svobode, kot moralni teolog. Svoboda že teologije ne prenese. Še manj pa začinjene z neko od nevemkod prinešeno moralo. Ga je vprašal, kot je njegov poden nivo. Pika. Jaz se v nekega Markeža sploh ne bi spuščal.

    • Olga

     Kaj pa je Kučan študiral? Pravo!? Kaj pa je Pahor študiral? Pravo!? Kaj pa je Cerar študiral?! Pravo!? Ali imamo pravno državo?!

     • tinta

      Študiral, ali doštudiral ?
      Borut Pahor je leta 1987 diplomiral iz politologije na temo “Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja.”

     • Olga

      Zdaj marsikaj razumem…

     • Okra tatoo

      Jaz bi te civilne in crkvene teologe kar ukinil. Ker nam na zemlji rihtajo svet, ki ga ni in ga nikoli ne bo.

     • tarantela

      He-he, Ti pa en mal provociraš, si “našpiču” tipkovnico.

     • Anton

      stična točka komunajr svoje hčere in sinove, kdor je kazal vsaj malo mozga so pošiljali študirat pravo, da so slednjji/nekateri izmed njih kasneje sodelovali oz bili soavtorji pri nastanku ustave države Slovenije stem postali nadzorniki nad opravljanjem države in oogočili lažje manipuliranje z državo (beri-krajo)

    • tinta

     Zakaj pa se spuščaš v dr. Štuheca ? Si pa res čudak, da malo takih.

     • Okra tatoo

      Sem pa res čudak. Malo manj vere, pa malo svoje volje.

     • tinta

      Nisem mislila, da si tako VELIK ČUDAK !

 • Olga

  Spoštovani gospod Štuhec! Ste eden velikih Slovencev, domoljub in intelektualec na katerega smo res lahko ponosni! Z veseljem poslušam oddaje, kjer sodelujete in berem vaše članke. Sama sem že zdavnaj spregledala Markeša in njemu podobne pisune! V vaši kolumni pa lepo razkrivate njegovo neprofesionalno delo in s tem širite obzorje vsem Slovencem in nas učite kritičnega razmišljanja, kar je zelo pomembno tudi na volitvah!

  • Jovo Jamnica

   Hvala Bogu, da sem preje prebral mnenje spoštovanega Okra totoo…

   • MEFISTO

    Se med vašimi nicki vedno tako spoštujete?

   • slosin

    A svojega mnenja pa nimaš?

   • Olga

    Vaši pa itak nimajo mnenja! Saj veste:eno za doma, drugo za javnost! Predvsem pa za osebno korist tako kot tovariš iz Murgel, ki ga lepo razkriva gospod Pezdir, z dokumenti, da nebo pomote! Za še en sodni pregon!

   • Ruggedplant

    Misliš tisto protikrščansko drisko, ki jo je spodaj pustil za sabo, da bi usmradil tudi to temo? Razen tega namreč v komentarju ni napisal niti enega dejstva v katerem bi izpodbil eno samo Štuhčevo besedo. No, sam nisi kaj dosti boljši, si se pa vsaj vzdržal več kot enovrstičnega komentarja, ki bi najverjetneje le še dodatno razkrinkal vakuum, ki prav vsakič zavlada v diskusiji s prikritim komunistom, ko ga ostro postaviš pred neovrgljiva dejstva.

    • Jovo Jamnica

     Spodaj se obregaš ob Udbo, pa me zanima, kako komentiraš ta link in zapis v njem:

     No, danes se je pojavila na spletni strani gov.si evidenca dosjejev,
     kjer so zapisani zanimivi priimki. Eden zadnjih, ki jim je UDBA
     “sledila” je tudi Ivan Boscarol, sicer pa so med drugimi v tej evidenci
     imena kot so: Pavel Gantar, Anton Bebler, Ivan Štuhec, Andrej Fištravec,
     Marko Hren, Ivan Janša, Spomenka Hribar, Matevž Krivic..
     ….

     http://www.had.si/blog/2014/02/28/arhiv-udbe-evidenca-dosjejev/

     • tinta

      Sledila je marsikomu in kaj je izsledila ? To je važno in nič drugega.
      Brezveze je tole ….. s tem, da ne moreš niti ničesar preverit.

     • Jovo Jamnica

      Meni je pomenljivo, da je beseda – sledila, v narekovajih. Žalostno, da se ne da pri nas skoraj nič preverit… Ko nanese na Udbo, so skoraj vsi, ki jih omenja spisek, tiho kot miši…

     • tinta

      Ne nabijaj v prazno.
      Gotovo si tudi ti na tem spisku pa, ker se ne da preverit tule je vse skupaj BREZ POMENA !!!!!!!!!!! RAZUMEŠ po SLOVENSKO ???????

     • Jovo Jamnica

      razumem, a spremenil se ne bom…

     • tinta

      LAGAT ni treba. Imaš veliko resničnega o čemer lahko pišeš, al ne ?

     • Jovo Jamnica

      Nikoli ne lažem. Laže lahko le tisti, kateri pozna resnico.

     • tinta

      In ti je NE POZNAŠ zato NE LAŽI !!!

     • Jovo Jamnica

      …saj ne lažem. Znaš brat?

     • Ruggedplant

      Zakaj je beseda “sledila” v narekovajih, vprašaj pisca bloga. Uradna stran z evidenco ima zelo nedvoumen naslov:

      EVIDENCA DOSJEJEV NADZOROVANIH OSEB
      http://www.arhiv.gov.si/si/uporaba_arhivskega_gradiva/sluzba_drzavne_varnosti/evidenca_dosjejev_nadzorovanih_oseb/

      Žal pa lahko zaenkrat le sanjamo, da bo na spletni strani državne uprave objavljen tudi spisek udbašev, ki so vohljali za poštenimi Slovenci.

     • Jovo Jamnica

      Ja, dobro da ni napisano… delovanje pod nadzorom…

     • von Rhein

      Dim in pepel.To so spiski banditov.

     • Ruggedplant

      To, da ti je UDBA sledila, je lahko le kompliment, ne razumem kaj želiš s tem povedati. Da so žrtve komunistične špijunaže krive, da so jim sledili?

     • Jovo Jamnica

      Med sledila in “sledila” je razlika. Mislim, da z razlogom.

     • tinta

      Navedi ga, če veš. RESNIČNEGA in NE tisto, kar se TEBI SAMO ZDI !!!

     • von Rhein

      Evidence ni vredno brati.Dobro vemo,da je bil sistem isti kot pri Stasi v ostzone.Mama-ata,brat očeta,sestra-mamo in tako dalje vse možne kombinacije v sorodstvu,firmi,sport vereinu …itd.Same evidence. Varnost pa zagotovljena.

   • komar marko

    V eni minuti sem preko spleta prišel do INTERVJUJA z obema. Tako da ne vem kaj spodaj nabijaš oziroma mi je v grlu glede tvojih mnenj po tej ugotovitvi OSTAL VELIK CMOK in mi je samo potrdilo mnenje!

 • althar

  Škoda tako dolgega komentarja o nekem Markešu, ki bo prav kmalu kot nezaposljiv prijavljen na Zavodu za zaposlovanje.

  • Ruggedplant

   Optimist. Morda poznaš kakšnega piškotkarja, ki je doživel to usodo (razen, če se je ob koncu s čim zameril partiji, kar pa za Markeša še ne bi mogli reči)? V ta namen so kajpak rezervirani dobro plačani stolčki katerih smisla in funkcije noben ne pozna najbolje, a ker se napajajo iz davkoplačevalskega denarja, je večini kratkomalo vseeno. Partija že izpljune vsakega v trenutku, ko ji več ne koristi, a vselej poskrbi za njihovo nadaljnjo dobrobit, da ne bi koga SLUČAJNO srečala morala in bi izčivkal kakšno neželeno skrivnost “nacionalnega interesa”.

   • althar

    Poznam. In se ni zameril partiji. Denarja za vse hlapce namreč zmanjkuje tudi rdeči mafiji.

    • Ruggedplant

     Zamnjkuje ga že, a zaenkrat nič ne kaže, da si “budžeta” ne bi mogli spet dodatno dvigniti z nekaj dokapitalizacijami, zadolžitvami, dodatnimi davki in podobnimi neskončnimi izviri stoletne rdeče orgije.

 • Aton

  mara keš
  nomen est omen

 • dvanajstzvezdic

  Dober komentar

 • Johan

  Markež je pač plačanec !

 • Rožle

  Zdravice

 • Duhec

  Štuhec se lahko preizkusi in ustanovi novo desno stranko…. tko kokr Primc.

  • tarantela

   Pol bo pa velik mesarskih splavov na črno…

   • Duhec

    Prepričana sm, da bi bla neuspešna. Desnica se ne zaveda, da je na kolenih in, da mora ravnat, ukrepat odgovorno in pametno. Vlečni konj ne more bit kdorkol. In ja…. potrebuje neopredeljene, nove, mogoče celo trenutno leve volilce…. mora pa neki ponudit s čimer jih bo prepričala. Zato tud upam, da taki ne berejo komentarjev in ne poslušajo, gledajo vseh politikov, ki se na desnici ponujajo. Ne verjamem pa, da bo pršlo do tega…. desnica kt taka ne bo nikol zmagala.

    • von Rhein

     Seveda ne bo.Večina folka niti ne ve kaj je desna in kaj leva politika,kaj so desne liberalne ali drugačnega naziva stranke. Vedo samo to,da so klerikalci slabi,da so kolaboranti z okupatorjem belogardisti in narodni izdajalci za pobiti,vedo,da so narodni heroji in partizani osvobodili Slovenijo.Vedo,da je bil tito dober,Kučan je dober itd.Skratka so zabetoniranih buč,predhodniki tega Markeša so to uvedli,on in še kdo pa nadaljujejo.Nadaljujejo z izobraževanjem .

     • komar marko

      Točno to je kar si napisal. Levica potrebuje delitev, da se ohrani. Na volišča pa ne gredo DESNI volilci. Levaki pa zvesto letajo od stranke do NOVE stranke po navodilih stricev. To so dejstva in NUJNO na desni strani potrebujemo vsaj še TRI NOVE stranke. Potrebno je povleči tiste, ki ne hodijo na volitve.

     • Olga

      Zakaj tri? Če bodo take kot je NSI, jih je lahko 100, pa ne bo bolje! Ljudmili se je čisto utrgalo! Piše dopise svojemu članstvu in jim narekuje, kaj naj delajo, kako naj razmišljajo! Misli verjetno, da smo volilci butli tako kot je nekje izjavil Kučan in ne vidimo početja NSI! Ljudmila je verjetno mislila na svojo stranko, ko je govorila o več demokracije na desnici!?

     • Duhec

      Rab se ena nova močna desna stranka…. in ne 100 brezveznih.

     • Ruggedplant

      Kaj je narobe z edino še obstoječo? Dajva malo s konkretnimi stvarmi, ne v tri krasne.

    • FORT WORTH

     Po mojem mnenju je treba vstrajno odrivati in z dokumenti podpirati vse povojne poboje in lazi in jasno in glasno ponavljati,kdo VSE je bil proti tej drzavi,ki pa jo zdaj tako grdo in grobo izkorisca.
     To ne gre cez noc.
     To je proces,ki je bil z razpadom DEMOSA prekinjen…
     Prav tako je treba slediti,odkrivati in sprotno preprecevati rabote lopovskih levakov !

     • Duhec

      Mislim, da bi morala bit prioriteta milijardna kraja…. banke.

     • FORT WORTH

      Ja se strinjam. Toliko tega se je nabralo,da skoraj ne vedo kje začeti…
      Sem pa mnenja,da bo vse skupaj cez cas dajalo rezultate.
      To se za moj okus,pa verjetno tudi za tvoj ze predolgo vlece.
      Prakticno vsa ta leta zivimo v lazi,kraji in levem sprenevedanju tožilstva in sodstva.

     • Ruggedplant

      Nauči se že razlikovati vzroka od posledic; komunistična revolucija je vzrok, milijardne kraje (ne le preko bank) pa posledica. S posledicami se ukvarjajo le kratkovidni tepci, ki bodo celo življenje brisali pod pipo, ki pušča, drzni pa bodo najprej odklopili vodo, poklicali vodovodarja, da pregleda vodovod, napako odpravili in živeli mirno do konca svojih dni – tako kot vse države, ki so v začetku 90ih izvedle lustracijo. Lustracijo, ki bi tudi tebi podobne manipulatorje odplaknila z vseh javnih funkcij, služb.

    • Olga

     SLS je tudi gradila ostove z levico! Podrl se jim je most! So izpadli iz parlamenta! Kdo bo Ljudmili kriv, če se ji bo podr most? SDS? Janša?

 • Duhec

  Taki posredni napadi na Kučana desnici sam škodujejo….

  • macon

   Ne, zakaj? kučan je namreč pokvarjen bedak, ki se sam diskreditira, ko odpre usta, torej mu je treba dati čimveč možnosti, da besediči.

   Levi velmožje naj samo čimveč javno nastopajo in govorijo, ker med vrsticami ogromno povedo tistim, ki to še znamo razbrati. Za njihove vernike je itak vseeno.

   • komar marko

    Dokler bodo mediji taki kot so in provladni se že na začetku ve, kdo je salb FANT in kdo je dober fant- Pač levaki trdijo, da če te nekdo udari na levo lice, moraš biti tiho in nastaviti še desno lice.

   • Duhec

    Strinjam se, da je pokvarjen. Ne strinjam pa se, da je bedak. Večina ma o Kučanu mnenje, ki ga pač ma, pozitivno in jih bo težko nasprotno prepričat. Zato trdim, da bo to levica izkoristla v svoj prid in ne bo željenega učinka. Ne verjamem pa, da je Štuhec s svojo analizo pridobil kakega volilca…. in nasploh ne verjamem, da je on tisti, ki ga kadarkoli lohk. Zato tud pišem o posrednem napadu, ko izkoristi Markeža, da piše o Kučanu…. tko ne bo šlo. Za Kučana, če že, je potrebno vse črno na belem brez mlatenja prazne slame…. in ne kr ena tema, bv bluzenje.

    • Olga

     Po partijskem navodilu, Plavega ne sme nihče nadzirati? Se motim? Ali velja to tudi za nas?? Pezdir ima dokumente, VSO ima dokumente! Ali je to mlatenje prazne slame?!! Mi pa lahko imamo svoje mnenje!

     • Duhec

      Bore malo dokumentov je v javnosti. Kučan ni idiot, njegovi svetovalci, tisti, ki so mel in majo zarad njega največje koristi pa še manj. To, da ma Pezdir, VSO in še kdo…. dokler ni vse na mizi, je navadn blef. Me spominja na Jelinčiča, ki je ponuju bajne vsote za info o Zidarju…. pa ne zato, ker ga je motl, da krade. Pač pa zato, ker ga je hotu izsiljevat.

     • Olga

      Mislim, da vas tovariš iz Murgel zelo impresionira! Zvestoba, pa čeprav nekomu, ki tega ne zasluži, je lepo dejanje. Ljudska modrost pravi, da v nesreči spoznaš prijatelja!

     • Duhec

      Pa kaj je Kučan moj tovariš?! A si smešna al kaj?! Jst te podgane ne prenesem, to vsi vejo in sploh ne v komentarjih, ki jih pišem…. tud tko sm jim trn v peti, sam mi nič ne morjo…. 1x je pa vseen v polno.

     • Olga

      Sedaj ga pa želite! Mar ni to slabo za desnico?

     • Duhec

      Nism 1x napisala in bom spet…. Kučan je največja možna golazen, izdajalec, ki bi bil v civiliziranem svetu obsojen na smrt… in zarad hobotnice, ki so si jo ustvarli, nikakor neb mogu bit edini.

     • Olga

      Zato pa na tem portalu pišemo, ker vemo koliko škode je naredil slovenskemu narodu! Če hočemo, da zmaga demokracija, je treba o teh stvareh govoriti in pisati, saj v režimskih medijih ne objavljajo člankov ljudi, ki se z njimi ne strinjajo! Prav tako sodišča ne delujejo, saj bi morali obsoditi svoje… v šolo ne more osamosvojitelj, lahko pa Kučan s Pahorjem, da govorita o osamosvojitvi!?? Ker družba ni uravnotežena in medijski prostor tudi ne, je Nova 24 TV zelo dobrodošla, saj jo gledajo tudi pripadniki drugega političnega pola! Verjetno tudi berejo komentarje! Če bi bili demokratična družba, bi se o teh stvareh javno pogovarjali, mar ne?!

     • Duhec

      Nekritično hvalit, dobro in slabo je napaka. Slabo grajaš in s tem povzročiš spremembe, izboljšave…. desnica mora postat boljša kot je, če hoče zmagat.

     • Olga

      Ljudmila pravi, da mora biti na desnici več demokracije… sedaj pa sama dirigira kot kak firer, kaj naj ljudje mislijo… Bistvo na desnici je, da vsaka laž vzbudi pri desnici nezaupanje! Včasih je treba svojim brezpogojno zaupat! Seveda, na podlagi izkazanega dela! Mene stranka, ki jo volim, ni še nikoli razočarala! Tudi, ko so v manjšini in ne morejo vsega doseči, jih ne zavržem in ne popljuvam! Sem zvesta in stabilna!

     • Duhec

      Ljudmila je spoznala, da se desnica potaplja…. noče bit na tem čolnu in je pač prestopla. Brezpogojno zaupat??? To pa ne gre, v današnjem svetu pa res ne….

     • Olga

      Uboga Ljudmila! Že sedaj se boji Primca, ker ji bo odžrl volivce! Dobra stranka se ne boji konkurence! Moje brezpogojno zaupanje temelji na izkušnjah! Tudi v poslu zaupamo dolgoletnemu poslovnemu partnerju, mar ne? Nezaupanje je značilno za komuniste! Saj vemo, kako je bilo…

     • Duhec

      Primc nasprotuje splavu…. to bi lohk zadržu zase.

     • Olga

      Ena lastovka ne prinese pomladi, prav tako ena napaka še ni za odpis nekoga! Primc se bori za družino, za Koroška dečka, za pravično pravosodje.. Mislim, da ima veliko pozitivnega! To o splavu razumem bolj tako, da želijo omogočiti družini takšno blaginjo, da lahko sami odločajo o številu otrok! Spomnim se sodelavke, ki je imela veliko otrok, kako jo je druga sodelavka napadla češ, da živi na stroške države, da odžira drugim denar itd. Sama spoštujem to, da Primc ne laže in ne zavaja! Je odkrit, kar pa žal veliko Slovencev ne mara!

     • tinta

      Kaj pa se greste ata pa mamo, če ne znate!
      Potem pa moramo vsi davkoplačevalci plačevat za vaše neodgovorno “veselje”. To ni pošteno.

     • tinta

      duhec piše, kakor veter piha.

     • Duhec

      Drži, da slepo nikol ne sledim….

     • Olga

      Vetrocvetke?

     • Duhec

      Olga…. jst mam ponos, pogum in pamet…. in nikol se ne prodam.

     • tinta

      ne afne guncaš.

     • Duhec

      Hahaha…. nehi no.

  • Olga

   Ali naj hvalimo tovariša?! Kakšen napad na Kučana?! Štuhec govori, da Markeš ni opravil svoje novinarske dolžnosti profesionalno!

 • WatsonForus

  Ko novinar združuje avtonomijo in servilnost, izgubi svoj karakter in
  identiteto. Ko bo Markež nekoč bral samega sebe, se mu bo postavilo
  vprašanje, kdo pravzaprav je.
  ————————————–

  Tak kaliber kot je Mar-keš , do te stopnje razvoja ne bo nikoli prišel.

  • Olga

   Ko bo manj keš-a bo prišla tudi samorefleksija! Saj vemo, da revolucija žre lastne otroke!

 • komar marko

  Da ne bo pomote. VOLITVE krojijo mediji. Dokler ne bo NOVA dvignila nivoja in uvedla TV redno s programom, bodo harali in PUFALI SLO!

  • Olga

   Financirajmo jo! Nova 24TV potrebuje denar, mar ne!? Vsak začetek je težak, če delaš pošteno!!

   • Duhec

    A si prepričana, da je Nova poštena???

    • tarantela

     Ej, Duhec, boš fasal!

     • Duhec

      Vem ja…. mi je vseen. Niso pošteni, pišejo po nareku….

     • tinta

      ti pa si izmišljaš neumnosti.

     • tarantela

      Če si pri volji, preberi moj komentar na temo o vložitvi tožbe proti Kučanu, najdeš ob fotografiji Mahniča. Sem skoraj dol padla, kako nekatere stvari zamolčijo, pol pa krivdo na druge mečejo.

     • Olga

      Bla…. bla…

     • tarantela

      Oooojej!

     • Duhec

      Bla bla pišeš nekomu, ki je med najbolj informiranimi v Slo….

     • Olga

      UDBA? OZNA?

     • Duhec

      Še eno neumno vprašanje…. buča draga, na tak način nikol ne bote zmagali.

     • Olga

      Pustimo se presenetiti! Mi delamo transparentno! Zato je demokracija tako ranljiva, ker spoštuje človekove pravice, kar pa za drugo stran ne velja! Saj vemo ilegala… podtikanja… grožnje… laži…

     • tarantela

      Jest mislim, da je KGB+CIA.

     • Duhec

      Hahaha…. 2x v prazno. Kdo mi bo sodu, levi al desni???

     • tarantela

      Če prišteješ še Olgine, je 4x v prazno. Žal se jih več ne spomnim, mogoče bi se našla še kakšna iz Severne Koreje, kaj vem, domišljijo imajo.

     • Olga

      Rekel je 2x prazno in ne 4x!

     • tarantela

      Seštej: Tvoje+moje.

     • Duhec

      Taranteli sm replicirala zato 2x…. če želiš, bom pa še teb, tud ti si 2x v prazno.

     • Nata

      No , morda res kdo dela tako ?
      Ne moreš pa vse Nove označiti , kot si jo !!
      In , za kaj gre v članku ?
      Je enostavna kritika Markeševega dvoličnega intervijuja !!
      Nič več , nič manj !
      Je Štuhec kar dobro napisal .Pa ne vem , zakaj bi on pridobival volivce ?
      In , smatram , da to ni noben napad na Kučana .
      Že sam dvoličen intervju enemu bralcu , ki ve , kaj se dogaja pove dovolj .

     • Duhec

      Mislim, da bi vsi desni moral pridobivat volivce… o dvoličnosti Markeša in levih pisunov, levih politikov se mi pa sploh zdi škoda izgubljat besede. Sam Kučan je reku, da bi bil nor, če bi vse povedu….

     • Ruggedplant

      Brez zamere, ampak oportunitetnih volivcev (ki bi tudi mater prodali za nekaj dodatnih volivcev in zmago na volitvah) demokrati NE potrebujemo! Tako kot niso naši predniki prodali svojih vrednot ter življenj Rimljanom, Avarom, Avstrijcem, Turkom, partijcem, čeprav bi se jim to še kako “izplačalo”, ne bomo vstopili na Ljudmilin vlak, kateri pelje brez vmesne postaje naravnost v Kučanovo analno odprtino. Zakaj? Zato ker bi s tem izdali ne le prihodnosti lastnega naroda, ampak tudi desretine milijonov prednikov, ki so za to zemljo, za ta jezik, za to vero in kulturo dali svoja življenja. Zmaga ni pomembna, pomembna je pot, ponos in vest, ki sta v tebi, ko zapuščaš tozemsko življenje. In raje volim Mesečnika kot pa SDS kakršno si želiš sam-a.

    • Olga

     Vseglihar, sodiš po sebi?! Sama dam vsem možnost, da se izkažejo. Imeli so jo tudi Kučan, Peterle, Ljudmila,… V svojih delih živel sam boš večno! Ko ugotovim, kdo so, odpadajo, niso več moja intimna opcija! Pravično, mar ne?

     • Duhec

      Smešni ste mi, ko začnete s poniževanjem… in ja, sam seb škodujete.

     • Olga

      Do sedaj sem se vedno pravilno odločila! V ozir vzamem tudi, da ni nihče brez napak! Tudi skesani udbovci so zame ljudje! Vsekakor pa ne moremo reči, da smo vsi glih, mar ne?

   • komar marko

    Ja financiraj jo, na delovanje nimaš vpliva. Kot delnice NKBM. NJET. Z mojim denarjem ne bo nihče upavljal. Tudi ko dam, dam direktno osebi ki potrebuje pomoč in ne organizacijam, da bi živele na naš račun!

    • tarantela

     Glede na to, da si odkrit, me zanima, če Te bojo ven metal.

     • komar marko

      zaradi mene me lahko, enkrat so me že. Pač sem delal to državo, pa nisem v nobenem združenju niti me ne povabijo, sam se ne silim. TO POVE VSE.

     • Ruggedplant

      Si torej nestrankarski vseglihar kalibra Cmerar, Drnovšek, Zoki ali Moderndorfer? Ko si že tako “odkrit”, razkrij svojo partijsko, hočem reči nestrankarsko smer v kateri se tako dobro ujemaš s tarantelo in duhcem, portalovima vsegliharskima dvornima norčkoma.

     • Jovo Jamnica

      Vse to je posledica benevolentnega režima v Jugi, ki ljudem sistema ni slikal kot torturo. Recimo, 57. številka Nove revije je na dolgo in široko obravnavala nacionalno vprašanje. Vse je bilo več ali manj uperjeno proti drugim narodom v skupni državi, ki nas baje tlačijo na nacionalni osnovi. Srbi gor, Srbi dol in tako dalje. Ljudem je to hujskanje počasi zlezlo pod kožo in naenkrat so bili heroji, vodilni člani slovenskih komunistov, ki so se “uprli” Miloševićevi hegemoniji. Heroj je postal Ertl, ki je ustavil pohod Srbov nad “prestrašeno” Lublano. Janši so sodili v srbskem jeziku in tako dalje. Sistem? Pa koga je to takrat zanimalo? No, nekatere že. Pa so bili v manjšini.

     • Ruggedplant

      Slovence je velikosrbska ideja ogrožala enako kot komunizem, s tem da bi s prvim lahko v neki točki obračunali z orožjem, se mu uprli, jih izgnali iz Slovenije ter se od njihovih slovenocidnih idej poslovili enkrat za vselej (podobno kot so Višegrajci lahko naredili s Sovjeti), žal pa sta se pri nas pošasti združili v eno močno silo, ki je počasi a vztrajno dušila slovenstvo do bridke smrti, ki smo ji bili priča cca 10 let po osamosvojitvi. Danes jih v bivši Jugi ni takih srbofilov in komunistov (titofilov) kot smo prav Slovenci. Celo Bosanci in Makedonci, ki smo jih Slovenci in Hrvati dobesedno vzdrževali pol stoletja imajo tako do Srbskih hegemonov in komunistične Juge vsaj nekaj pridržkov, medtem ko sta to pri nas postala najvišja “narodna” ideala – Zoki (ki združuje oboje) pa je dobesedno ubermensch.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Še vedno je bivši sistem, kot krivec naše današnje nesreče v drugem planu. Če ne bi bilo tako, če bi bil sistem od vsega začetka v prvem planu, potem bi se že leta 1992, ko so se pojavile prve sramežljive ideje o povezavah z V4, plesalo drugače. Ampak, ne. Naš bivši sistem je bil dobrohotno zacementiran v naših glavah, tako dobrohotno, da smo si celo dovolili vihati nosove nad tako “ponižujočimi” idejami. Ko se je protisrbska histerija unesla, so turistične agencije koj začele novačiti turiste v Gučo in praznovanje Novega leta v Belgradu, kakor višek zabave. Ja, potem se pa čudimo Ceci, da sploh gostuje pri nas, saj tega nihče kakor ne posluša.

     • janez.pokoncni

      ;)

      Sicer pa nova taktika pregona iz portala.
      Že drugi dan sem deležen “napadov” blazneža Darth Vader češ, da sem levičar, da zagovarjam državno lastnino, itd. Najprej sem se seveda ujel v igro potem pa le nekako “pokapiral”, da gre za igro provociranj z namenom odgnati tiste bolj ostre in vidno anti levo usmerjene iz portala.

      Sicer je tole enih milijonkrat manjše in neprimerljivo pa vendarle lahko nekako vsaj malo razumem, kako se počuti Janša, ko mu mafija podtika svoje barabije.

     • Ruggedplant

      Poznam te taktike ja, a se tudi sam pogosto ujamem vanje in razmetavam s svojim časom in živci v upanju, da bo nekdo vendarle spregledal, v resnici pa le hranim trola. Pravzaprav se mi to dogaja precej bolj pogosto, kot bi si sploh bil pripravljen priznati. Pa kaj naj, očitno gre za prirojeno sistemsko “napako” demokratov, sploh pa demokratov kristjanov.

     • janez.pokoncni

      In to se običajno dogaja v temah, ki so za ostale že mrtve. Sam sem se od danes odločil malo podrobneje spremljati kolege komentatorje, ki jih imam najraje in se vmešati v tovrstne “debate”.
      Če bi mi pred parimi dnevi namignil kdo tak problem, bi ga odpravil, da se meni to ne more zgoditi pa se mi je zgodilo točno to. Dva “napadalca” sta se odločila za serviranje popolnih neumnosti sam pa naivno v branjenje svoje časti. :):)

     • tinta

      Oprosti Gospod, kaj si potem ti, če so ostali dvorni norčki. ?

     • Ruggedplant

      Sem mar napisal Ostali ali sem te “ostale” točno imenoval? Če ne kaj drugega, bi bilo najmanj ošabno od mene, če bi hkrati obsojal vsegliharizem, hkrati pa vsegliharsko v isti koš vrgel vse komentatorje tega portala, se ti ne zdi? Zakaj sem izpostavil Duhca in tarantelo, pa ti je lahko jasno že po 2 njunih poljubnih komentarjih v kolikor znaš malo brati med vrsticami, če pa si na portalu že dlje, prepoznaš ta profil že po prvem. Verjamem, da mi ni potrebno navajati primerov.

     • janez.pokoncni

      Ne govori o ostalih, ruggendplant ne posplošuje.
      Je pa 1×1. To je portal ljudi, ki je namenjen anti kaviar socialistom in njihovim podpornikom. Trantatela je provokator na kvadrat. Cele dneve visi na portalu, a zanjo vse teme in vsi (razen par njenih nickov) komentatorji streljajo same kozle.
      Tukaj ne klobasa z namenom izmenjave mnenj, ampak izključno z namenom provociranja.

      Primer: niti ti niti jaz nisva muslimana. V kolikor bi hotel preslikati njeno (njegovo) obnašanje na portalu v “real life”, potem bi morala iti v džamijo in vsakega, ki vstopi in vsakega, ki izstopi ogovarjati ter se zgražati nad njegovo zmešano vero … IN TO CELE DNEVE??
      Ali še v bistvu skoraj identičen “spletni” primer. Recimo, da sovražiš sinhrono plavanje. A se ti ne bi zdelo kretensko par mesecev viseti na forumu ljubiteljev sinhronega plavanja in na vsak članek iz te teme zasesti polovico komentarjev z enim samim sporočilom : sinhrono plavanje je beda?!!?!

     • tarantela

      He-he… zares sem se zasmejala! Na glas! Kako zelo ste nekateri obremenjeni z mano, da dol padeš. No, tudi Ti visiš tukaj cele dneve, a ne, pa me nič ne moti. Kar se tiče sinhronega plavanje, Ti pač nisi zame beda, ampak zabava! Pa še kdo. Le veselo naprej!

     • Jovo Jamnica

      To je v maniri… lisica in kislo grozdje. Koliko besedi, samo za to, da poteši svoj ego, ki je načet v tistem trenutku, ko se mu kdo mnenjsko zoperstavi.

     • tarantela

      Je pa zanimivo! 4 ure me ni na portalu, pa me začnejo pogrešat in komentirajo moje komentarje. Se mi zdi včasih, da je kdo od njih malce zakompleksan, ampak nič ne de, vsi smo božji otroci. Menda.

     • Jovo Jamnica

      Nekateri jemljejo ta portal, kakor Božji dar… ;-) No, jaz ga jemljem kot Božjo kazen.

     • tarantela

      No, saj lahko gremo drugam, ampak meni se ne ljubi povsod komentirati, preveč časa jemlje. Je pa kratek čas, če imaš težave z gibanjem. Mene včasih prav zabavajo. No, kam sta se pa zdaj zgubila ona dva?

     • Jovo Jamnica

      Ni povsod enako, zato smo tukaj…

    • antimur

     Pa ne da RTV-ju plačuješ osebno, oziroma kakšen teleban si, me ne bi čudilo da bi sam vozil prispevek v čefur prestolnico, kjer na gradu opanković ne pusti viseti slovernske zastave. Je pa dobrodošla mavrična, verjetno gre dobro v kompanijo s čefurji, kučanisti, lopovi, drogeraši in vso antislovensko drhaljo.

     • komar marko

      RTV plačujem, ker so sprejeli tak zakon.Ves ostali gnev je brez veze, ker z MOJIM denarjem DRUGI ne boste upravljali ne desni ne levi! NIKOLI VEČ!

     • Duhec

      A pol si tud ti vseglihar???

     • komar marko

      Duhec, jaz imam svojo glavo in nisem neki Prašek ali pa Srebrni! Boš dojela?

     • Duhec

      Zafrkavam se…. čeprav je vse skup zelo, zelo, zelo žalostno.

     • komar marko

      Sem tako tudi dojel!

     • komar marko

      Trdim in dokažem, da se gre skoraj pri vseh samo za denar. Zakoni se pa sprejemajo za male ljudi in ne za elito. Elita pa je desna in leva. Torej ali boste dojeli?????Vsi hočejo da se jih časti prav po BOŽJE. Jaz se ne udeležujem procesij, ker jih ne častim! Preproste rešitve.

     • tarantela

      Zelo dobro povedano! Samo taki smo osovraženi, ker jim postavljamo ogledalo.

     • komar marko

      Res je. Zato pa me ne vabijo več v nobeno stranko, pa sem akr nekaj ponudb dobil. Ko sem hotel vedeti do katerega nivoja lahko pridem so mi določili nivo. Vrh je za posvečene. Hoteli so samo DENAR!

     • Duhec

      Trdim, da je levica, ki jo mamo največje možno sranje. Prepričana pa sm, da desnica ne nardi vsega kar bi lohk, da se ne znajde in, da tud oni niso idealni…. potrebno je pa najmočnejšega za začetek oslabit. To je cela filozofija. Žal pa v desnici ne prepoznam tega potenciala… in zato se mi zdi vse skup izgubljena situacija. Čakam, da se vse sesuje in začne znova.

     • komar marko

      Desnica ne rabi nič delati, ker bodo levaki sami sesuli državo. Vse mora propasti, pokupiti mora tujec, potem bo SLO zadihala v demokraciji in spoštovanju zakonov, ki bodo veljali tudi za eliti. Pa SREĆNO SLO!

     • Nova24TV Mod 2

      Opozorilo: Izogibajte se (kontekstualno) slabšalnim izrazom/izrazom z negativno vrednostno konotacijo. #čefur

    • Ruggedplant

     Potemtakem pa kar na široko razpri denarnico, saj boš moral iz meseca v mesec več plačevati vsem osebam, ki bomo ob nespremenljivosti moči političnih sil (beri: komunističnega monopola) kmalu izumrli – kot narod (vera, jezik, kultura) smo že, materialno pa imamo le še nekaj let – razen v primeru da kreditodajalci TA HIP zahtevajo ves sposojen denar nazaj. med tvojim prvim komentarjem zgoraj (s katerim se zelo strinjam) in nadaljevanjem je velik logičen prepad in upam, da ga sam sprevidiš predno padeš vanj kot cmerarjevi vsegliharski volivci.

 • dob

  Spreobrnjenec in izdajalec sta pri nas največkrat uporabljena izraza za ponižanje nasprotnika.

  A če me kdo vpraša, je “spreobrnjenec” zopet eden od novinarsko lansiranih izrazov, ki si jih je izmislila delavnica milana kučana, da bi ga vsilila “desnici”. Desnica je spet en takšen izraz, ki si ga je kepec izmislil in ga zdaj vsi veselo uporabljajo.

  Kepece jim pri tem smeji, najbrž tuhta napis za naslednjo etiketo, ki jo bo zalepil “desnici”, potem ko se bo stara nekolikjo,obrabila. In spet bo “desnica” etiketo sprejela in jo uporabljala!

  Bistvo pa je, da nihče ne gleda vsebine. Vsi gledajo samo na etiketo. Etikete pa piše in lepi milan kučan. To pomeni, da politično abecedo v državi piše kučan.

  Novinarji so izgubili cilj na enak način, kot so ga izgubili državljani.

  Navaden človek ima pravico izgubiti cilj, ker se mora ukvarjati s službo, z družino, s tisoč drugimi stvarmi, saj ni plačan zato, da ima cilj pred sabo. Njegov cilj je došolati otroka, prinesti denar domov, da niso lačni, peljati avto na tehnični, da lahko otroke dostaviš na košarko, ko imajo trening.

  Novinar je pa plačan, da razmišlja samo o tem, kam gremo kot družba, kot celota, in kaj je tisto, kar nas odvrača od cilja.

  V serijskem filmu Papirnati mesec (Paper Moon) iz leta 1974, Jodie Foster igra deklico, ki z očetom potuje v času velike depresije ZDA. Oče je “prodajalec biblij”, se pravi mali prevarant, ki skuša preživeti na kakršenkoli način, saj so časi težki. Dela ni.

  Z avtom potujeta iz kraja v kraj in deklica uspe iti v šolo le tam, kjer nanese, preprosto vstopi v razred in se priključi otrokom, medtem ko imajo pouk.

  Ena epizoda pokaže takšno tipično vaško šolo. V razredu otroci, njihov učitelj (Anthony Zerbe) jim govori o tem, kako pomembno je v življenju imeti cilj.

  Takole pravi:

  “Povedal vam bom zgodbo.

  Zjutraj lovci zgodaj vstanejo, nahranijo pse, vzamejo puške in se odpravijo na lov na zajca. S sabo vzamejo nekaj hrane, ker bo lov dolg in bodo gotovo lačni.

  Psi zavohajo zajca in se poženejo v dir za njim, lovci jim sledijo. Tako v preganjanju mine ves dan! Zvečer so lovci in psi utrujeni. Zakurijo ogenj, pripravijo nekaj hrane, poskrbijo za pse, pojejo svojo hrano, se zavijejo v deke, ki so jih prinesli s sabo in zaspijo. Zjutraj vstanejo, pospravijo za sabo, zvežejo pse in se vrnejo domov. Je kakšno vprašanje?”

  Razred je tiho.

  Jodie Foster dvigne roko.

  “Prosim?” jo vpraša učitelj.

  “Kaj je bilo z zajcem?

  “Pravilno!” odgovori učitelj. “Nikoli ne pozabite na cilj! Vedno ga imejte pred očmi, nikoli ga ne izgubite! Sledite mu, ne pozabite ga in ne pustite, da vas nekaj na poti k cilju zamoti, da bi pozabili, kaj je vaš pravi cilj. Konec ure!”

  Pri nas se ljudje obmetavajo z različnimi zmerljivkami, iz katerih je jasno videti, da so izgubili cilj. Skoncentrirani so na zmerljivko in na poniževanje nasprotnika, ne vidijo pa vsebine.

  Lep primer tega je: Janša je potoval v Jajce!

  Kaj naj bi to pomenilo?! Da je Janša bil komunist in je zato podlež? Ali pa: Janša je bil komunist in se je spreobrnil in je zato spreobrnjenec in izdajalec, torej slab človek.

  Če je tisto prvo, potem se strinjam, biti komunist je zabloda, ker jer komunizem ideologija, ki časti umor kot pravno sredstvo reševanja sporov med ljudmi. To počno vse diktature: nacizem, fašizem, komunizem, islam.

  Če je tisto drugo, češ da ni bil veren svojemu prvotnemu izboru ideologije, ki ji bo sledil, potem se lahko vprašamo, a človek sme popravljati napake za sabo, ali pa jim mora slediti. In: Ali je bilo mogoče reformirati ideologija v času SFRJ na način, da so ljudje svobodnejši in da lahko živijo od lastnega dela.

  Kam bomo dali razočarane komuniste?

  S tem ko objameš ideologijo, objameš še njene zločine. Potem jih zagovarjaš, jih opravičuješ, minimiziraš, relativiziraš, vsi napori ne gredo v izboljšanje življenja za vse, temveč v maščevanje zato, da ni boljšega življenja.

  Gre za navajanje “sobivanju” z zločini, torej “spravi” s takšnim miselnim sistemom, ki dovoli umor kot pravno sredstvo. Ta režim zločine kot so gospodarski kriminal, se pravi balkansko poslovanje, krajo, sprenevedanje, neplačevanje izstavljenih računov za izvršeno delo, nato pa prirejanje dokazov in brisanje arhivov…. celo spodbuja!

  Sodišče si je umor vzelo za vzor. Umor je opravičljiv s “kontekstom”, ki da ga baje moramo razumeti! Kontekst predpiše in razlaga Partija. Torej morilec sam

  Ko objameš skupaj z ideologijo še njeno popačeno razumevanje prava in pravnega reda, v katerem je fraza “pred Zakonom smo vsi enaki” res samo fraza, je stanje strašljivo.

  Mi imamo pravni red, ki je v službi Komunistične Partije. Komunizem vzgaja svoje kadre, čisti sistem in odstranjuje opozicijo. Koliko je odstranitev opozicije podobna Demokraciji?!

  Pravnik, ki se že 25 let prepira o tem, ali je pošteno, da ima nekdo na sebi dva čevlja različne barve, in mu to predstavlja veleproblem, jedro problema pravne narave, hkrati pa ga sploh ne zanima dejstvo, da nimamo demokracije in ga to sploh ne moti, še več, dopušča, da nam komunisti razlagajo, kaj je demokracija…., je navaden bedak.

  Ker je v službi diktature.

  Njegova naloga je opozarjati na takšne probleme kot je barva čevljev, kasneje morda pride še do vzorca na nogavici, pa do tega, da se določen tip vezalk rad trga… ampak pravemu problemu se pa gladko izogne. Pa je kljub temu, in ravno zato,še vedno “velik pravnik”!

  Režim pravi: “Še celo ta-pa-ta je to-pa-to rekel in nam priznava….””

  No, pol bo pa že res, če je on to rekel. Narod je s tem pomirjen.

  Če bi človek rad bil svoboden, mora najprej osvoboditi svobodo v sebi. Potem ga bo ona osvobodila. Peljala ga bo tja, kamor jo vleče, mi ji moramo samo slediti. Svobodo namreč rado vleče na svobodo. Zakaj? Ker bi rada bila svobodna!

  Rada je svobodna. Ne boji se same sebe.

  ž

  Mi ji samo sledimo, ona pa nam pokaže, kaj je. In tisto smo mi! Resnični mi smo Svoboda!

  Vmes, na poti do svobode, je pa služenje gospodarju. Zdaj enemu, zdaj drugemu. Po potrebi.

  Ne bom rekel, da je vseeno komu, češ, saj so vsi gospodarji enaki…. ker niso. Lahko so si podobni kot jajce jajcu, vendar so eni boljši drugi pa slabši. Najboljši so sicer lahko najboljši, niso pa s tem že dobri.

  Edini dober “gospodar” je tisti, ki ti reče: Vem, da si od mene odvisen in da mi rad služiš. Sem tu, ko me rabiš, vendar hrepenim po tem, da si iščeš in najdeš svojo, sebi primerno svobodo, ker potem ti bom lahko prijatelj in brat. Ne gospodar!

  Biti gospodar – to nisem jaz! To je tvoja potreba, s tem jaz nimam nič.

  Odnos, v katerem sem jaz tvoj gospodar, ni odnos, temveč je izraz nesvobode.

  Ko bova svobodna tega odnosa, bova svobodna jaz in ti. Drugim bova kazala pot do svobode.

  Svoboda je neskončna in prav toliko izrazov ima – neskončno! In vsi delajo človeka srečnega. To je cilj, ki mu je vredno slediti.

  Ne pa neki tuji predstavi o tem, kaj da je TVOJA svoboda!

  Če bi bil otrok, kar tudi sem, občasno, potem si rečem: Svoboda je veeeeeelik peskovnik! Z lepo, vlažno, pa ne mokro, mivko… Čista pornografija! Povsod okrog njega so lepo zložene kanglice in v vsaki je lopatka. Lahko delamo potičke do nezavesti. Ko pride do prepira, kar se med otroci rado zgodi, velja samo eno pravilo: Kdor tebe s kanglico, ti njega z lopatko! Kakor ti meni, tako jaz tebi!

  Kar se zgodi v peskovniku, ostane v peskovniku. Naslednji dan smo prijatelji in začnemo vse znova. Ker imamo vsak svoje pretekle izkušnje, se nekoč usedemo, pustimo lopatke in kanglice, in se pogovarjamo o svojih izkušnjah. Potem se bolje razumemo. In delamo lepe potičke.

 • centurion

  Počasi bo cilj Kučana njegov prepereli podpornik in
  v prihajajočih časih že nepotrebni Peterle.
  Na 30. obletnici osamosvojitve bo samo en osamosvojitel
  za vse zaslužni- Kučan Milan.
  Posle jedinstvenog Tita- edinstveni in edini Kučan

 • if

  Milan Kučan, rdeči nazor je v Slovneijo zvlekel trojanskega konja, ki uničuje slovenstvo.
  Večji del tega trojanskega konja nikoli ni in ne bo živel slovenstva.

  Z “bianco volilno menico”, ki ste jo dali trojancu, od znotraj razjeda slovenski narod in njegovo kulturo. To je doslej najhujši okupator slovenstva.

  Milan Kučan, 31.1.1990: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

  • Jovo Jamnica

   Tega stavka Kučan nikoli ni zanikal in je bil dvakrat izvoljen za predsednika države, po večinskem volilnem sistemu.

   • macon

    Ta stavek izraža najmanj dvom v vrednost osamosvojitve, medtem ko v isti sapi levica ne dovoli dvoma v vrednost NOB, čeprav je vojni sledila huda represija in ekonomski razpad in propad na takih temeljih nastale države. Po mojem je to absurdno in izraža hudo duševno zmedo oziroma napoveduje ohranjanje upravljanja in vladanja kot ga je bil kučan navajen pred 1991.

    Državna skupnost, ki to je, ne dovoljuje dvoma v osnovne postulate te družbe in sigurno je svetinja samo formiranje te državne skupnosti. Kje drugje recimo tudi krščanski ali religiozni temelji in ključna osebnost v kateri se skoncentrira pozitivno te države. kučan očitno poskuša zasesti prav pozicijo te ključne osebnosti, kar je popoln absurd. To si lahko dovoli, ker ima danes podrejen sistem, namesto, da bi ga sistem takoj na začetku nove države prežvečil in izpljunil. No, danes je dovolj vedenja in so ti poskusi vredni posmeha.

    Naša levica se odkrito poserje na Slovenijo in vse njene simbole, hkrati na vse kriplje brani vse v zvezi s krvavo zvezdo. To žal ni izraz kozmopolitizma, odprtosti, svobodomiselnosti in kritičnosti, temveč odraz samopašne sprevrženosti.

    • Jovo Jamnica

     Pih, pa takšni državni simboli. Kakor, da bi bila ruska zastava zakrpana z večbarvno zaplato, oblike, ki spominja na otroški ščit, izdelan iz lepenke in okrašen s potezami otroške roke…

     • macon

      Ja, zastava je zanič. Jaz okoli govorim, da smo uralsko planinsko društvo.

      Mislil sem datum formiranja države. Vsak, ki javno govori, da je ta dogodek navadno brezvezno sranje, bi moral biti javno popljuvan. V tujini bi se srečal še s kako globo. Niti najmanj mi ni do svetega Janše na konju ali svetega Peterleta ali Pučnika na podstavku ampak en red mora biti: ti ljudje so formirali novo državo ne pa kučan, ki bi se moral trikrat na dan zahvaliti, da zaradi lopovščin ni čičal za rešetkami.

     • Jovo Jamnica

      Vem, kaj si mislil, zato sem se obregnil le na tisto, kar me je v zapisu zmotilo…

   • novaknovak

    in kolikokrat je bila ta izjava lansirana v javnost? je pa bila, posebno zadnje čase, da je on najbolj zaslužen za slovensko osamoosvojitev?! torej? ne tič ne miš…podgana

 • ljubinica

  Mar keš je prodana duša. Tako kot Pirnat, Pucko …
  Prodal se je za dobro plačano službo na Delu. Za denar ….

 • if

  Lakaj streže nedemokratu!
  Takih parov, skupin, je v Slovneiji mnogo, zato Slovneija ne napreduje v demokraciji in blaginji.
  Če bi se volilci tega zavedli, bi na naslednjih volitvah pometli s političnim kriminalom, ki je očiten vsem razmišljujočim ljudem, večini volilcem ne. Ti nezavedneži so odgovorni za propadanje samostojne Slovenije.
  To stanje je izraža največjo slabost demokacije “večina nezavednežev peha v bedo manjšino zavednežev”.

 • Borut Vrscaj

  Mar-Keš je član slovenske prostozidarske lože že nekaj časa. Zelo dobro ve za končni cilj programa Iluminatov in za to tudi vodi intervju, ter postavlja vprašanja tako, da pelje ke temu cilju oziroma, tako, kot to od njega pričakujejo. Seveda, komunizma naj nebi več bilo, ker končni cilj je luciferjanstvo.
  Moje sporočilo Markešu je: “Ne bo vam uspelo !!!”

 • avtohtoni neandartalec

  Delo je bil vedno časopis delavcev in kmetov, dokler ga ni kupila Pivovarna in zaposlila svoje agente, ki pišejo kdo sme delati, kdo pa je samo zaviralec razvoja. Zaviralci so vsi, ki niso sprejeli njihovih ultimatov in ceno, ker oni imajo zdaj naš denar in se lahko derejo.
  Ob vsaki krizi promovirajo kakšne tretje razredne pusune, ki jih redko redki kdo bere, za njihove zdrahe zvemo pa vsi, na koncu se zgodbe itak končajo z njimi, ne z vsebino. Za Delo velja isto kot za nacionalko, medij ni vreden nič, arhiv je vse kar rabijo

 • PUPA

  nnnn

 • Aurelius

  Dragi moji, da se razumemo: nihče v aktualni vladajoči koaliciji, še bolj pa tisti v ozadju, oz. “veliki lutkarji” – skratka nihče z levim pedigrejem nima tistih dveh kroglic v hlačah, da bi sodeloval v intervjuju, ki bi potekal v živo z možnostjo sodelovanja poslušalcev oz. gledalcev – ne, oni postavijo pravila: mesec dni pred intervjujem mi pošlji vprašanja, jaz pripravim odgovore na tista vprašanja, ki mi odgovarjajo, ti pa nato to vse skupaj objaviš in to je to ! Temu se menda reče “avtoriziran intervju”. Neavtorizirani intervjuji v živo namreč zahtevajo od intervjuvanca sposobnost iskrive besedne komunikacije s komerkoli in seveda široko razgledanost ter točno profiliran demokratičen svetovni nazor.
  Temu, kar je objavil Markeš kot intervju, pa se čisto po domače reče neplačan EPP za malega “big bossa” – amen !!!

  • Aurelius

   Se opravičujem: na koncu bi moral zapisati: – amen in navadna sramota !!!

 • Hribouc

  Kučan & Mar-keš ? Cooperative Comrades of Communistics Gays &Flower&Power of Slowenistan Multiccorruptioin Red Society Fuck.ng off short lasting shit story ! Going direct to shitty hell!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!