Kaj bomo zapustili svojim otrokom?

Mojca Škrinjar.

Tradicionalni teden otroka, prvi teden v oktobru, je posvečen otrokom. Pred 63 leti je Organizacija združenih narodov pozvala vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opominjal na pomembnost blaginje otrok. V Sloveniji praznujemo svetovni dan otroka vsak prvi ponedeljek v oktobru.

Organizacijo prireditev in dogodkov v tem tednu od leta 1954 pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije. Osrednja tema letošnjega tedna otroka je “Povabimo sonce v šolo”.

Statistični urad Slovenije navaja: “Vrtce je v šolskem letu 2016/17 obiskovalo več kot tri četrtine otrok, starih od 1 do 5 let, od tega 5 % zasebne vrtce. V zadnjih desetih letih se je število otrok, ki obiskujejo vrtce, povečalo za 15 odstotnih točk. Otroke v predšolskem obdobju pogosto varujejo tudi stari starši, prijatelji, sorodniki; v letu 2016 je bila v takem varstvu več kot polovica otrok, starih do 5 let (v tem podatku so upoštevani tudi otroci, ki so bili sicer vključeni v vrtce, nekaj ur na teden pa so bili tudi v varstvu pri starih starših, prijateljih, sorodnikih).”

Poglejmo, kaj nam pove statistika …
V osnovno šolo je bilo na začetku šolskega leta 2016/17 vključenih 97 % vseh otrok, starih od 6 do 14 let. Podaljšano bivanje oz. varstvo pred poukom in/ali po njem je v letu 2016 obiskovalo 53 % otrok, starih od 6 do 12 let. Ti otroci so v taki obliki varstva preživeli povprečno 10,7 ure na teden.

V srednješolsko izobraževanje je bilo v šolskem letu 2016/17 vključenih 93 % otrok, starih od 15 do 17 let. Večina srednješolcev je vključena v srednje tehniško in strokovno ali srednje splošno izobraževanje. Od otrok, starih od 15 do 17 let, je bil v letu 2016 zaposlen približno vsak tisoči, brezposeln pa približno vsak dvestoti.

V 97 % gospodinjstev so imeli otroci, mlajši od 16 let, primeren prostor za učenje in izdelavo domačih nalog. Odstotek takih otrok je bil nižji v številčnejših družinah; v gospodinjstvih s tremi ali več otroki, starimi do 16 let, na primer ni imelo na voljo takega prostora 5 % otrok.

Večini otrok so starši ali skrbniki lahko omogočili šolske izlete in druge plačljive šolske aktivnosti. Zaradi finančnih razlogov tega niso mogli omogočiti otrokom v 3 % gospodinjstev. Med gospodinjstvi, ki so živela pod pragom tveganja revščine, je bilo takih gospodinjstev več, in sicer 9 %.

Po podatkih iz raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji, ki jo je v letu 2014 med šolajočimi otroki, starimi 11, 13 in 15 let, izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bila šola všeč 30 % mladostnikov, najvišji pa je bil ta odstotek med 15-letniki. Šola je bila bolj všeč dekletom kot fantom. Več deklet kot fantov je menilo, da razrednik bolje ocenjuje njihovo delo za šolo, so pa z delom za šolo bolj obremenjene kot fantje.

Mednarodna umestitev Slovenije
Redno udeleževanje aktivnosti v prostem času, kot so krožki, športne dejavnosti, glasbena šola in druge dejavnosti, za katere je treba odšteti nekaj denarja, npr. za članarino, prispevke, opremo itd., so svojim otrokom, mlajšim od 16 let, v letu 2014 omogočili v 68 % gospodinjstev. To je v primerjavi s sosednjima Avstrijo (74 %) in Madžarsko (70 %) manj, v primerjavi s sosednjima Hrvaško (62 %) in Italijo (64 %) pa več. Največ otrok se je tovrstnih aktivnosti udeleževalo na Nizozemskem, Irskem in v Švici (v 90 % gospodinjstev); najmanj pa v Romuniji in Makedoniji (v 15 % oz. 20 % gospodinjstev).

Po podatkih prej omenjene raziskave NIJZ je 18 % mladostnikov v letu 2014 v prostem času več kot štiri ure na dan preživelo v sedečem položaju. 53 % mladostnikov je med šolskim tednom gledalo televizijo, videoposnetke in druge zabavne vsebine dve uri ali več na dan. 28 % mladostnikov je dve uri ali več na dan igralo igrice na računalniku ali drugih elektronskih napravah.

Blaginjo v Sloveniji, ki jo uživajo slovenski otroci, presega blaginja, ki jo uživajo irski, nizozemski, avstrijski in madžarski otroci. Madžarska, iz katere smo se norčevali, ko so redki madžarski turisti na Jadran privlekli svoje uboge prikolice, napolnjene s hrano za skoraj cel dopust, nas tu presega. Še bolj nas bodo članice omenjene združbe presegle, ko bodo stranke koalicije SMC, Desus in SD povozile odločbo Ustavnega sodišča, ki določa, da mora biti obvezno izobraževanje, čeprav je v zasebni šoli, brezplačno.

Javno vs. zasebno šolstvo
Že več kot dve leti v Sloveniji traja natezanje, ali sploh uveljaviti odločbo, ko je bila sramota že prevelika, so končno na pristojnem ministrstvu spisali zakon, s katerim bi polno financirali obvezni program, torej temeljni pouk, vse drugo, razširjeni program: podaljšano bivanje, krožki, dodatna učna pomoč, pa bi ostalo plačljivo v 15 odstotkih tako kot do zdaj, saj država financira 85 odstotkov. Zakon je kompromis, ki ugaja zahtevam Socialnih demokratov (SD), ki bi celo spremenili ustavo, da država sploh nič ne bi bila dolžna plačevati. To, da bi bil to edini primer na svetu (no, Severna Koreja sploh nima zasebnih šol), pa Socialnih demokratov sploh nič ne gane. Gane ne niti stranke upokojencev DeSUS, ki so prejšnji teden napisali amandma, s katerim sicer zasebni šoli priznajo 100-odstotno financiranje obveznega programa, toda za razširjeni program ne bi zasebne šole dobile prav nič. Če pogledamo podatke Statističnega urada Slovenije, takoj v oči zbode podatek, da vsaj 5 odstotkov otrok, zlasti iz številčnejših družin, doma nima primernega prostora za učenje. Torej bi morali biti nujno vključeni v podaljšano bivanje v osnovni šoli. Zelo verjetno je večina številčnejših družin tudi krščanskega prepričanja, in če so vsaj v zmerni bližini zasebne krščanske šole, so otroci tudi vpisani v zasebno cerkveno šolo. Po logiki Socialnih demokratov in varuhov upokojencev bodo te družine še zlasti prizadete.

Tako ravnanje omenjenih strank izpodbija sporočilo, ki  je v njihovih nazivih. Tako Socialni demokrati (SD) niso v tem primeru niti socialni niti demokrati, DeSUS, stranka upokojencev, pa ni nič drugega kot skupek ubogljivcev, ki dela tako, kot reče stranka SD. Vsem niti ni mar za otroke, ker so eni, prosto po Orwellu, bolj enaki, torej tisti, ki se v našem primeru slepo pokoravajo ideološkemu nasilju ateizma. Potem me niti ne čudi, da so politični predniki SD in DeSUS, povojni komunisti, tako zlahka morili nedolžne otroke in jih metali v jamo.

Sledi naša skupna odločitev
Bomo Slovenci zapustili našim zanamcem zgodovino, ki se je bodo prej ali slej sramovali? Že res, da so danes v Evropi močno šokirani ob dejstvu,  da se je v Sloveniji oprala milijarda terorističnega denarja, ko imamo pa tako lepe zakone, pa sodstvo, policijo in novinarje. Počasi, toda zanesljivo se jim odpirajo oči: sodstvo imamo, kakor je sreča, sem ter tja naletiš tudi na pametne in pravične sodnike, policija še zdaleč ni avtonomna in se plazi kot pretepen pes, kadar vihtijo komunisti palico nad njimi, o večini novinarjev pa tako ali tako ni moč povedati kaj lepega. Ko je Nevzet Porić, islamski duhovnik, svetnik v mestnem svetu Ljubljane, odkrito grozil tistim, ki smo glasovali porti poimenovanju Džamijske ulice, se nobenemu prisotnemu novinarju vodilnih medijev o tem ni zdelo vredno poročati. Če bi jim pa človek rekel presstituti, bi mu pa seveda sodišča takoj prisodila kruto globo.

Naši otroci, vsi, tisti, ki hodijo v javne, in tisti, ki hodijo v zasebne šole, si zaslužijo bolj pošteno in pravično Slovenijo in na nas je odgovornost, kaj jim bomo zapustili, na nas, ki se bomo uprli zgoraj opisanim zadrtežem. Mogoče bo takrat zanje posijalo sonce.

Mojca Škrinjar

 • Sredina

  Njena plastična faca bo zihr ostala, ker se plastika dost počas razgrajuje…

  • Olga

   Od Ljudmile?

  • Soave

   Ti si pa verjetno lepotec !! Si poln sam sebe. Kakšen si znotraj pa vsi tule vemo – po tvojem pisanju.
   Ta gospa zgoraj – vsaj za večino nas – dobro piše.

  • Steiermark

   to dokazuješ ti, s svojim čipom (iz plastike) v prazni glavi!

 • denacifikacija

  Slovenski otroci so danes visoko manipulirani in zelo ogroženi, umetno ustvarjena revščina je presegla vse razumne meje, čaka jih edino smrt, bolezen, skrajna beda in trpljenje.
  V fašistični greznici naj sonce nikoli več ne posije, ne ker ne more, ne sme!

  • komar marko

   umetno ustvarjena revščina. Jap revščina, ki se imenuje polapismenost. Tega je vedno več, predvsem pa od takrat ko FDV stroko imenujejo intelektualci, pa še pralnega stroja ne znajo prižgati, denar pa znajo oprati!

  • Olga

   V Murglah?

 • Olga

  Zelo lepo opisano! Prihodnost je v desni vladi in odpravi krivic!

  • Jurij Musar

   Desnica na čelu s farji je svetovno znana po odpravljanju krivic in vzgoji otrok s pomočjo fizičnega kaznovanja.

   • Soave

    Si pa res čuden !! Koliko časa pa je naša desnica imela priliko kaj popravljati ?Kar je popravila so komunjare prav vse zopet spremenile na staro stanje…….

    • Jurij Musar

     Mislim na desnico v svetovnem merilu, naša je itak popolnoma nesposobna.

     • Peter

      Super, sem mislil, di si levičar po prepričanju, zdaj pa vidim, da si zaradi desnice, ki ni vredna tebe, g Jurij, no.

     • Soave

      No, pa saj je mnogim državam z desnico kakrsno omenjaš cisto dobro šlo! Pri nas so seveda ” stopili zraven ” komunisti, zato res ne moremo govoriti o pravi desnici!

     • Borut Stari

      Vsi, ki se obešate na levico,desnico, RKC in komuniste iščete iglo v kopi sena. Svojim umobolnim možganom zmanjšujete pritisk ne ,da bi vedeli zakaj je tako.
      Zgodovina je pokazala, da se Slovenci, ki smo katoliški narod, nikoli nismo ujeli z drugimi balkanskimi narodi. na te je deloval in še deluje vpliv Turčije in ortodoksnega komunizma. Slovenski narod je delaven, priden, navajen plačevati davke in skrbeti za skupno dobro prav zaradi svojega katoliškega značaja. FLRJ je te lastnosti Slovencev znala na polno izkoriščati, zato nas je po 2. svetovni vojni, ki je Slovenijo še posebej tragično zaznamovala, ponovno potisnila v balkanski kotel, ki je nato v krvi razpadel.
      Po Titu v Sloveniji nikoli več Tito.

     • djuro sumar

      Tito je že davno tega umrl in ga ne bo več nazaj, nadomestiti ga je poizkušal Janez Janša, ki pa na našo srečo ni uspel. Da imaš bolane možgane pa si dokazal s temle tvojim komentarjem. Ne vem pa kako naj bi se ujeli z drugimi narodi, saj prijateljstvo, torej ujemanje, temelji na medčloveških odnosih, kar pa ni povezano z narodno pripadnostjo. Nisem pa opazil, da bi se kaj prida ujemali z Avstrijci, Italijani, Nemci. Kar se katolištva tiče, pa je pač na teh prostorih prevladoval katolicizem, ki se je na žalost obdržal tudi po Trubarju. Danes pa ste katoliki že v manjšini, saj pri nas prevladuje ateizem.

     • Borut Stari

      Tako ti bom odgovoril. V Sloveniji pravzaprav čislanja diktatorja “Tita” v tem smislu besede sploh ni bilo. Ker Slovenci nismo po naravi divji tega balkanskega čislanja nismo potrebovali.Đuro, ko ste se pri svojem priseljevanju iz teme naseljevali, seveda s pomočjo komunajzarjev, ste s sabo privlekli vso vašo navlako. Tudi histerično verovanje v Tita in Partijo. To verovanje ste imenovali kobajagi ateizem.Ta je vaša umska bergla. Mi te bergle ne potrebujemo.

    • Steiermark

     Pusti ga pri miru, kot drek na cesti, ker je navaden provokatorček….

     • Soave

      Zapriseženi sovražnik Kristjanov. Pa niti to, kdo so tercialke ne ve.

   • sprehajalec

    Jurij, pravljice si bral, oziroma so ti jih brali. Levičarske, na partijskih sestankih rajonske celice. O grdem župniku ki ima šibo v kotu učilnice.

    • Jurij Musar

     Se motiš. Berem svetovno zgodovino.

     • Steiermark

      Nepismeni nemorejo brati ne domače, ne svetovne zgodovine – mislim funkcionalno nepismeni, kar pa ti si!

     • Jurij Musar

      Kaj mislijo ljudje, kakršna si ti, o meni, mi je resnično popolnoma vseeno. Kakor koli je že kdo pismen, sem pa zanesljivo mnogo kulturnejši in strpnejši od tebe.

     • Zgornji

      No, saj , bo tvoja “strpnost” Kmalu na Preizkusu, ko ti bodo migranti začeli krasti okrog stanovanja , in te ropati med potjo v stanovanje, itd , itd, itd … !!! :-P !!!

     • Jurij Musar

      Cigani pridejo, migrantov pa še nisem videl.

     • Zgornji

      Ha, ha, si pa Tud Vesoljno Naiven … ti pa ne bo treba prav dolgo čakati tudi na te izrodke oziroma, še Prekmalu se ti bodo začeli zares prikazovati , in nato še v Hudih Nočnih Morah !!! ! !!!

     • Jurij Musar

      Zame si ti hujši izrodek, pa se mi ne prikazuješ v sanjah, nočnih mor pa itak nimam, ker sem zelo uravnotežena osebnost.

     • Zgornji

      He, he, saj jih boš še Kmalu Imel , … nočne more, ki se bodo spremenile kar v Dnevne More , in boš potem spoznal kateri izrodki ti bodo prišli krasti . Jaz in meni podobni, ali meni diametralno nasprotni . In potem si boš rekel , … joj, Zgornji je imel celo prav … Ampak,. Takrat bo tudi zate verjetno že prepozno, tako da , … najbolje da se kar priključiš migrantičem, da boste lahko skupaj veselo posiljevali , kradli in celo morili , kot to oni najbolje Znajo , ker so to Že Dokazali v svojih deželah. Pa lp do tedaj :-p

     • Jurij Musar

      Zate je že danes prepozno.

     • Zgornji

      No, zate je pa v tem smislu že bilo pred davnim časom. Ampak, tak si , ker si se tako odločil, in boš pač sam plačal za te svoje napake. Lp + #

     • Jurij Musar

      In ti za svoje napake, saj vsak sam odgovarja za svoja dejanja.

     • Zgornji

      Ha, ha, ha, heh , … but ofcourse … ;-) :-P ;-)

     • Steiermark

      Lažnivci in provokatorji ter trosilci svojega dreka po drugih sploh ne veste , kaj je to kultura in strpnost!

     • Jurij Musar

      Ti pa očitno veš.

   • Steiermark

    Resnico smo doživljali še mi, ki smo hodili v šolo, pod rdečimi zvermi, v 60 in 70 letih, ko so resnično, komunistični pedofilski učitelji,”kaznovali ” tudi s palico, po prstih, z butanjem glave učenca, v tablo itd……. Musar, zbudi se, edini zlobneži in mučitelji ljudstva so tvoji rdeči zmeneti, razen tega, da so sami pedofili, kot je bil tito!

    • Jurij Musar

     Očitno so te premalo butali z glavo ob tablo. Bi te morali ob zid.

     • Steiermark

      mene, na srečo niso butali ob tablo, se pa spominjam drugih, ki so bili žrtve te zločinske komunistične psihopatske mentalitete….. bila pa sem žrtev nekega zelo poznanega pedofilskega učitelja, udbovskega psihopata, ki me je hotel vtopiti…. Ti, ki pa toliko kokodakaš in trosiš bedarije ter zagovarjaš vse to in vališ krivdo na “desničarje”, si pa pravgotovo pankrt enega takšnega rdečega psihopata, ki je v šoli pedofiliral in mučil otroke – seveda v komunizmu, da nebo pomote, ker takrat ste vi odločai tudi o življenju in smrti nas, 2. razrednih!

     • Jurij Musar

      Bila si žrtev pedofila in sedaj vališ krivdo na sistem, če bi bil pedofil župnik, bi pa valila krivdo na vso cerkev. Svojo jezo izlivaš na mene in me obtožuješ, da zagovarjam pedofile in drzneš si celo žaliti mojega pokojnega očeta. Pravzaprav je čudno, glede na tvoje komentarje, da si še na svobodi. Je pa res, da vedno oblast odloča o vsem, kar se dogaja v državi in zato upam, da psihopati katerim pripadaš, ne bodo nikdar prišli na oblast.

     • Steiermark

      Vse kar sem napisala, se nanaša ravno na psihopate in sicer rdeče, ki so nam vladali in danes nam vladajo njihovi nasledniki! To kar sem pa prej zapisala, pa še vedno drži, da rdeči psihopati hočete valiti svoje krivde na župnike, ki vam po zločinih nikoli niso bili kos…..Ne se počutiti užajenega, če vam nekdo ppove, to, kaj vam gre!

      Kar se pa mene tiče, nisem bila “žrtev pedofila” ampak rdečih psihopatov, ki so bili tudi pedofili itd.
      In o tebi, kaj naj drugega mislim, kot pa to, da da si “dober potomec”, izurjen in izučen v tlačenju in pljuvanju po drugih, zatiranju in danes, ko nimate več tako prostih krvavih krempljev, kot ste jih imeli pred 27 leti, se vam pa kolca po tistih časih…..in če že drugega nemorete, pa grozite….

     • Jurij Musar

      Ti očitno še nisi prilezla iz jame, katero pa si v glavnem koplješ kar sama. Tudi Bog ti ne more pomagati.

     • Soave

      Mislim, da je še huje. Mati- tako je nekoč napisal – je bila verna, ampak razočarana nad duhovščino. . . Pa je bila najbrze bolj žalostna zaradi svoje mularije.

    • Peter

     Fizično kaznovanje je nekaj, načrtno pranje možganov pa je nekaj drugega.
     Kot pravi g. Musar, so desničarji znani po vzgoji s pomočjo fizičnega kaznovanaja.
     Kaj torej je ostalo ubogim levičarjem, kot da se poslužijo pranja mladoletnih možganov, no.

   • Peter

    Kaj bomo zapustili svojim otrokom?

    Desnica na čelu s farji je svetovno znana po odpravljanju krivic in vzgoji otrok s pomočjo fizičnega kaznovanja.

    Se še kdo strinja, da tukaj nekaj ne štima?

   • sprehajalec

    Jurij, so bili tisti, ki so bili vse v nekem trenutku zgodovine pod levičarji. Bili so v Dachau, potem so bili obtoženi da so bili gestapovski agentje, ko so del kazni odlužili, so pa bili še obtoženi, da so informbirojevci. Preživeli so takšni, kot ti Jurij, tisti niso.

    kaj sem si zapomnil iz pričevanj, da so bili tako v Dachau, kot na Golem. So jih vprašali, kje je bilo huje, so rekli na Golem, pod komunisti. Pod delavskimi socialisti v Dachau se je točno vedelo, kdo kam paše, bili smo oni in mi. Na Golem, pa nikoli nisi mogel nikomur zaupati, ker nikoli nisi vedel, kam kdo paše.

    To je levičarska kazen Jurij, zdrka ti glavo in te naredi norega. je pa že bolje tako kot desničarji, nekajkrat po riti. Se ne strinjaš Jurij?

    • Jurij Musar

     Ne strinjam se niti z eno besedo tvojega veleumnega komentarja.

     • sprehajalec

      Veš pa da je res. Dachauski procesi pa to…

      Knjigo v roke Jurij.

     • Jurij Musar

      Vem marsikaj, ti pa le prebiraj desničarsko propagando, pa ne pozabi na Sveto pismo.

     • sprehajalec

      Ni propaganda Jurij, gre za spomine človeka, ki je to preživel, še v komunizmu napisane. Dobro veš, da so bili komunistični Gulagi in Goli otok hujši od Dachaua. Ker si moral revidirati politična stališča. V Dachau tega ni bilo treba.

     • Jurij Musar

      Nisem bil ne v Dachavu, ne na Golem otoku. Vem pa, da so vsi najebali in da imajo vsi spomine. Tistih iz Dachava je manj, ker so jih pobijali po hitrem postopku. Sploh pa je neumnost primerjati takšna grozodejstva.

     • sprehajalec

      Če seštejem šetilo interniranih Slovencev in njihovo smrtnost, je ta znašala 20%. 80% možnost preživetja torej. Interniranci niso bili Judje, da bi jih pobijali kot po tekočem traku. In Dachau ni bil Birkenau, čeprav zagotovo ni bil nobeno letovišče.

     • Jurij Musar

      Sem ti že pojasnil, da nisem bil tam, torej ne vem kako je bilo, tebi pa ne verjamem prav veliko, ker si preveč enostransko usmerjen.

     • sprehajalec

      Jaz sem živ Leksikon Jurij. Štepam samo podatke in številke, brez vpletanja pravljic. Ki so nepomembne za zgodovinsko znanost.

     • Jurij Musar

      Leksikoni so zelo različni, tvoj je desničarski.

     • sprehajalec

      Moj je Europski Jurij. Neodvisna in neobremenjena zgodovinska znanost. Tvoji podatki pa vlečejo na Še pomnite Tovariši, namesto nedeljske maše, ob nedeljah zjutraj.

     • Jurij Musar

      Nobena stroka ni nepristranska, ker so vsi ljudje, tudi strokovnjaki ideološko pristranski. Za primer: Janša pisari nekakšne zgodovinske knjige. Lahko se sklicuje, da je Evropski, vsi pa vemo, da je ultra desničar in takšne so tudi njegove knjige.

     • sprehajalec

      Seveda je lahko stroka nepristranska. Z lahkoto. če naprimer napišem stavek;

      Po vojni so borci NOB likvidirali 15.000 ljudi.

      Gre za statistično sporočilo in v njem ni niti kančka ideologije. Ne vem v čem naj bi bil ideološki?

      Noričani, ultradesničarji?

     • Jurij Musar

      Ni tako preprosto.

 • sprehajalec

  Kaj bomo zapustili svojim otrokom?

  za Slovenijo je že jasno, da količino pufov, ki jih ne bodo mogli vrniti.

 • Zgornji

  Zapustili jim bomo … Poden jim bomo zapustili … !!! ! !!! Žaaalll … !!! ! !!!

 • Tomaž

  Ma rkc je zavožena stvar. Ravno sem govoril z nečakinjo ki hodi k verouku. Od 23 otrok drugem razredu šole jih hodita k verouku poleg nje samo še dva. Torej trije od 23 otrok. V naslednji generaciji ne bo več nobenega.

 • Borut Stari

  2.člen Ustave RS: Slovenija je pravna in socialna država. Hinavščina SD in DESUS kar tišči iz njihovih predstavnikov. Če bi razumeli socialo in demokracijo ne bi bili socialisti in demokrati. Deklariranost še ne pomeni pripadnosti.

 • Valter BraniSlav

  Zapustili muslimane

 • Marija

  Bravo Valter islam jim bomo pustili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!