Kaj imata skupnega Illinois in Slovenija?

Foto: iStock

Zvezna država Illinois ima slogan “Lincolnova dežela”. Ne zato, ker bi imel veliko skupnega s to državo, ampak ker so se prebivalci Illinoisa leta 1955 odločili, da bodo postali simbol demokracije v duhu 16. ameriškega predsednika. A so daleč od tega, saj ljudje dobesedno bežijo iz Illinoisa. Od leta 2010 do julija letos je državo zapustilo 642.821 ljudi, samo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta 114.779. Državo torej vsakih 4,6 minute zapusti en prebivalec, v Illinois Policy piše Austin Berg. Izseljevanje je tako številčno, da je Illinois iz pete najbolj poseljene države v ZDA padel na šesto mesto.

Razlogi za izseljevanje so podobni tistim v Sloveniji, iz katere se ne izseljujejo samo mladi, ampak kar cele družine. Edina razlika med Illinoisom in Slovenijo je v tem, da prek luže glavni razlog poimenujejo s pravim imenom – visoki davki. Tako piše Berg: “Nadaljnja erozija davčne osnove v Illinoisu je največja proračunska težava države. Zaradi preveč družin, visokih stroškov države in posledično počasnega gospodarstva je Ilinois postal neprivlačen kraj za ljudi, ki želijo tam pognati svoje korenine. Državni in lokalni politiki morajo ukrepati agresivno in preprečiti še večje stroške. Tudi strah pred nadaljnjim povišanjem davkov zadostuje za spodbujanje nadaljnjega izseljevanja. Za začetek bi bila dobra uvedba poštenih pogajanj med vlado in sindikati državnih uradnikov. Državni sindikati v Illinoisu imajo trenutno pristojnost, da držijo davkoplačevalce na muhi, zato ni presenetljivo, da prebivalci raje odidejo, kot da plačajo enega najvišjih davkov na nepremičnine po celotnih ZDA. Istočasno se morajo voditelji lotiti konsolidacije v svojih vrstah. Lincolnova dežela ima veliko več davčnih organov kot katera koli druga država.”

Toda v kongresu in senatu Illinoisa, kjer imajo večino demokrati (guverner je republikanec), so se odločili, da bodo težavo reševali s povečanjem davkov in se tako izognili konfliktu s sindikatom državnih uradnikov, kar spominja na pogajanja Cerarjeve vlade z Branimirjem Štrukljem.

Na drugi strani pa je Teksas, ki je znan kot zvezna država “brez davka na dohodek”, kamor se dnevno v povprečju priseli 345 ljudi. Predvsem gre za manjše podjetnike, saj Teksas slovi tudi kot država z veliko priložnosti za posel, delovna mesta in ustvarjanje družinskega življenja. “Ko je davčno in regulativno okolje slabo, se ljudje premaknejo v ekonomsko ugodnejša območja. Ta pojav ni skrivnost, tako trg deluje,” je dejal Nathan Nascimento iz Freedom Partnersa. Ampak, saj veste, kako je z levičarji: radi imajo tuj denar, hkrati sovražijo kapitalizem, kjer trg uravnava ekonomijo.

Kavarna Hayek

(https://kavarnahayek.wordpress.com)

 • bubamara

  Ni problem plačati davek, če dobiš v zameno kvalitetno javno storitev. Večinoma je ta storitev mučno nategovanje. Če hočem kvaliteten nateg, grem tam kjer so za to usposobljene punce.

  • ahnenpass

   Davke plačujemo zato, da lahko živimo v razviti civilizaciji, Slovenija je razmeroma bogata dežela, smo na zgornjem delu prehranjevalne verige narodov, živimo pa kot v Kongu. AMpak na zunaj smo lepi za pogledat, samo to pri nas šteje, da zgledamo čim bolj podobni razviti Evropi, pa čeprav so vse samo debilne lutke in poceni kulise.

   • bubamara

    Prvič slišim, da nam Nemci pošiljajo denar. Mogoče misliš, da imamo z njim največ izvoza. Realno je, da nam izvoz v Nemčijo omogoča gospodarsko rast. Na žalost se je javni sektor sedaj spravil na to gispodarsko rast. Kako ironično: javni sektor je jamral, da ni krivec za gospodarsko krizo, sedaj je pa orvi, ki zahteva delež od te rasti.

 • Slo hunter

  Kaj imata skupnega? Revščino, propad moralnih vrednot, drugo lahko dodate po želji!

 • Franjo Trojner

  Res je obmejni pas z Avstrijo se prazni,
  mladi se selijo v Avstrijo. Tudi vedno več mladih delavcev iz tega področja zaradi mizernih dohodkov, ki so posledica tudi abnormalne obdavčitve odhaja na delo v tujino. Iz velikega podjetja v Lenartu jih v tem mesecu 200 prične z delom v veliki tovarni v Gradecu in večina teh bo po prejeti gromozanski davčni položnici drugo leto iskala možnosti selitve v Avstrijo.
  Če bo šlo s takim tempom naprej bo Slovenija kmalu postala en sam velik dom upokojencev.
  Zanimivo bi bilo vedeti zakaj sindikati delavcev v gospodarstvu nikoli ne protestirajo zaradi preveč obdavčenih plač, DELA, tudi delavcev migrantov pri njihovih stavkah, protestih niso nikoli podprli, pa bi jih morali. Že kr komično postaja in zelo prozorno postaja vse skupaj , ko sindikati delavcev v gospodarstvu javno podprejo stavko sindikata javnega sektorja, ko ta zahteva vedno višje plače, kar pa nato vedno pomeni dvig ali izumljanje vedno novih davkov.
  Noro, prav noro in vedno bolj nevzdržno postaja vse skupaj, mar ne?

  • ahnenpass

   Kaj je pa narobe z obdavčitvami plač?
   Odvaja se znesek za pokojnino, ki je temeljna naložba v prihodnost, ko bomo do smrti živeli od dividend minulega dela. Delali smo pa zgleda samo izgubo.
   Potem je tu prispevek za socialno zavarovanje, da ne crknemo od lakote, ko par mesecev ali nikoli ne dobimo plač, da se ni treba obnašati kot govedo, čeprav bi se v našem primeru morali, skratka.
   Plačuje se zdravstveno zavarovanje, da ne pocrkamo od navadne gripe ali zloma roke.
   Plačuje se šolstvo, da se lahko pogovarjamo neumnosti in računamo koliko smo izgubili, eni znajo tudi seštevati in odštevati ter razumejo kaj je bilo prej in kaj pozneje.
   Plačujemo kredite, da nam ni treba šparat do smrti, ko ne bomo več rabili.
   nenazadnje plačujemo davke, da smo lahko ujetniki in talci lastne vojaško policijske džamaherije, kot že rečeno, to stane še enkrat več kot vse tisto prej skupaj. Smo pa zato menda zelo varni, razne seveda tistih, ki razmišljajo kaj slabega.

   • Franjo Trojner

    Čuj tebi se se od popitega kislega vina minulo noč čisto skisal um.
    Sorašuješ.
    1. Kaj je pa narobe z obdavčitvami plač?
    Ker so v EU med bolj obdavčenimi zaslužimo delavci v Sloveniji za primerljivo delovno mesto, delo vsaj 1X manj, kot zasluži delavec v Avstriji, vsaj 2X manj, kot zasluži delavec v Nemčiji in vsaj 4X manj, kot zasluži delavec v Švici. Čuj primerjave izplačanih penzij za minulo delo pri nas in v tujini, Avstrija, Nemčija in Švica je pa že kr malce sado/mazo zato se je tudi ne bom lotil ket gre v 5 in več kratnike in to v našo škodo, da ne bo pomote.

    2. Potem je tu prispevek za socialno zavarovanje…………

    Norost, par prijavljen na zavodu za zaposlovanje ima večje dohodke na mesec, kot par, ki dela za minimalno plačo ali tisto, ki znese dlako čez.

    3. Plačuje se zdravstveno zavarovanje, da ne pocrkamo od navadne gripe ali zloma roke.

    Ha, ha tota je šele dobra, crkujemo predvsem zaradi nesramno dolgih čakalnih dob in vse večje anarhije v zdravstvu, ki se odraža v prevelikem številu mrtvih pacientov, tudi otrok.

    4. Plačuje se šolstvo, da se lahko pogovarjamo neumnosti in računamo koliko smo izgubili….

    Pregrešno drago plačujemo javno šolstvo, ki trgu dela ne nudi zaposljivih kadrov in v šole vedno bolj vnaša tradicionalni družini nenaklonjeno ideologijo raznih domačih in tujih združenj. Imajo pa ti šolniki radi denar, plače in dodatke za stalno pripravljenost tudi, za kar so non stop pripravljeni tudi stavkati.

    5. Nenazadnje plačujemo davke, da smo lahko ujetniki in talci lastne vojaško policijske džamaherije, kot že rečeno, to stane še ……

    Čuj ti kvazi mirovnik, brez vojske, policije in orožja ti danes ne bi živel v samostojni demokratični prvi državi vseh Slovencev.
    Kako je vojska in policija potrebna se vidi tudi, ko se zgodi nesreča v gorah, ali ko je potrebno izgoniti iz države agresorja/ v našem primeru pred 26 leti srbsko JLA, ali ko je potrebno zavarovati mir, red, živlenja in premoženje/ kar je vojska in policija počela, ko so naše ozemlje preplavili ilegalni ekonomski migranti ( takrat je totalno odpovedala leva Cerarjeva vlada, ki je tak megalomanski nezakonit vdor ilegalnih ekonomskih migrantov sploh dopustila), kako zelo vojsko in policijo potebujemo danes pa se vidi, ko si nam hrvati na silo okupirali del Piranskega zaliva in tudi v tem primeru so odpovedali prav vsi levi politiki in vlade, ki so neposredno krivi, da je do takšnega stanja sploh prišlo. Kučan, Türk in Pahor prej in danes Cerar, Židan in Rjavec so tisti, ki bodo nekoč za nastalo situacijo gotovo odgovarjali pred narodom, zgodovino in morda sodnijo tudi.
    Upam, da si zadovoljen z odgovori, jaz sem bil iskren in podatki vzdržijo strokovno presojo, zato če boš repliciral probaj to v okviru stvarnega, preverljivega in ne lažnivega, abstraknega.

    • Olga_10

     Tako je!

 • ahnenpass

  Eh, ti Hayekovi pamfleti…

  Illinois so ustanovili francoski katoliški misionarji, illinoi so klicali indijanske domorodce, ki so tam živeli vsaj 7.000 let, preden so jih skoraj vse iztrebili.
  V zadnjih sto letih, se je število prebivalcev te države povečalo iz 5 na več kot 12 milijonov ljudi, večinoma zaradi migrantov iz vzhodne in južne Evrope, pol milijona ljudi za 320 milijonsko ZDA ni tako grozna številka, ker se ljudje neprestano selijo v zvezne države, kjer je več in bolje plačanega dela.

  Sicer si pa sami preberite kaj je Illinois: https://en.wikipedia.org/wiki/Illinois

  Kapitalizem je zgolj teorija. Ni družbena ureditev ali politika ampak veda o vrednotah. Prosti trgi so osnova za vsako civilizacijo, celo plemensko ureditev, celo za komunizem, države se ločijo edino po stopnji kontrole trgov oziroma dela, vrednot, morale ter drugih dobrin, ki jih omogoča kapital. Kapital je torej teorija, na kateri je zgrajena vsaka moderna ekonomija, ne obstaja nobena druga. Nikoli na svetu ni obstajala nobena kapitalistična država, kapitalizem ni politika ampak znanost, nekaj takega kot matematika, le da je še boj kompleksna, ker zajema vsa področja družbenega življenja. Zdaj pa nekaj čisto drugega.

  Kaj sta civilizacija in urbanistika? karkoli bi rekli, dejstvo je, da smo se vsi rodili v nekem umetnem okolju, v neki družbi, ki pozna svojo kulturo in sistem vrednot, kot so recimo delo, osebna lastnina, človekove pravice ali denar. Ampak te stvari niso samoumevne, civilizacija ni zamišljena za eno samo osebo, moderna skupnost je tehnični organizem, ki ga je treba neprestano nadzirati, vzdrževati in nadgrajevati. Drugače povedano, če hočemo imeti nove stvari in še vse, kar je obstajalo že prej, moramo vsi nekje prispevati k skupnemu in sprejemati način življenja naše nacionalne skupnosti. To pa stane ogromno časa, energije in denarja. Zato se pobirajo davki, s katerii se plačuje državni aparat in stroški vzdrževanja civilizacije, če pa zaslužimo še kaj več, gre lahko v razvoj in dolgoročne vizije.
  Ne velja pa to za vojaško policijske džamaherije, kjer je polovica državljanov sodelavcev in ovaduhov totalitarnega aparata, vsi ti seveda ne proizvajajo popolnoma nič, samo škodo delajo, gnojijo in strupijo, uporabni so kvečjemu v primeru vojne ali izrednih razmer, kar je pri nas danes zelo, zelo redko ali celo nikoli več. Na žalost, ker bi rabili vojno, da bi nas osvobodila vojne, če se lahko tako izrazim, v glavnem, davki bodo obstajali dokler bo obstajal denar.

 • Roman Benedik

  Izseljevanje je tako številčno, da je Illinois iz pete najbolj poseljene države v ZDA padel na šesto mesto-ha,ha kakšne piše kavarna hitler

  • zokispoki

   Ti kar na kavarno Zoki presalti, tukaj pa mir daj, cepec !

 • Krtača 20

  Šotorska naselja so v vseh ameriških mestih že stalnica. Sloveniji še ne gre tako slabo. Veličina države se meri tudi po tem kako zna poskrbet za najšibkejše prebivalce. Jp Amerika, tako opevana, je v totalnem razsulu.

  • učko

   Tisti, ki tam živijo v šotorih, pri nas živijo na ulici in parkih, pokriti s cajteng papirji !

 • učko

  Jap, ‘mamo najvišje davke na svetu, denar pa gre večinoma za pokrivanje bančnih ropov, skorumpirane javne uprave in javnega zdravstva ! Čakalne dobe se večajo, kvaliteta zdravstvenih storitev pada. Birokratski postopki so dolgi kot v Rusiji. To seveda velja za navadne državljane, za režimske privilegirance, ta rdeče fašiste torej, pa je seveda še vsega zadosti. Ko v razpadajočih ’80 letih, ko je Juga razpadala, narod stradal in čakal sprememb na bolj, režimske svinje, iste kot danes, pa so živele na veliko nogi.

 • Borut Stari

  Slovenska mantra. Ko se propada, naj se propada elegantno.

 • totex39

  Velik problem je pri nas to, da je JS pri nas nenasiten hočejo imeti večje plače kot v gospodarstvu, kar v drugih razvitih državah niti pod razno ni tako. V JS in DS imajo 30% manjše plače kot v gospodarstvu, ravno nasprotno kot pri nas.

 • FORT WORTH

  Srecno, zdravo in raziskovalno novo leto 2018 novi24 in vsem komentatorjem.
  Lepo in posteno napisan prispevek.
  Hehehe

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!