Kako pa kaj zdravje? Zakaj cepljenja proti meningoencefalitisu ne krije zdravstveno zavarovanje?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Se še spominjate časov, ko ste enkrat na teden poklicali starše ali stare starše? Ko prvo vprašaje ni bilo, kje ste, ampak kako ste in kako kaj zdravje? Danes vas bo le redko kdo vprašal po zdravju. Kot da to nikogar več ne zanima. In res je tako. Vaše zdravje, vaša skrb – očitno to ni niti malo skrb vaše zdravstvene zavarovalnice. Če imate srečo, mogoče skrbi vašega partnerja, mogoče otroka ali starša, mogoče delodajalca. Nikakor pa za vaše zdravje ne skrbi in ne poskrbi niti Ministrstvo za zdravje niti Zavod za zdravstveno zavarovanje. Reforma zdravstva zveni zlovešče, kjerkoli in kadarkoli se pojavi beseda reforma, lahko že vnaprej vemo, da bodo šle zadeve s slabega na slabše. In sedaj – iz upokojenskih vrst na delovno mesto prestavljena ministrica zaposli kot svetovalca soupokojenca, bivšega ministra, da bosta skupaj speljala reformo zdravstva, ki je enemu ni uspelo v času, ko je bil minister, druga pa je navkljub vožnji v paru z bivšim ministrom ne bo pripeljala do cilja, za katerega pravzaprav niti ne vemo in ne izvemo, kakšen naj bi bil.

Ravnokar sem poslušala, da imamo najnižjo stopnjo precepljenosti proti klopnemu meningoencefalitisu, pri tem pa visoko stopnjo okuženih klopov. Te dni je potekala akcija  cepljenje s popustom: namesto 36 evrov  20 evrov, in če boš imel srečo, boš tudi drugi ali tretji odmerek uspel dobiti s popustom, ko bo nastopil čas, ki je zanj predviden. Ker sva z mojim pri prvem odmerku izvedela, da sva za en dan zamudila akcijsko ceno, sva z veseljem ujela tokratno razprodajo cepljenja, res da ne v nama najbližjem zdravstvenem domu, čeprav je organizacijska enota tistega, kjer je akcija potekala, pa vendarle. S prihrankom sva si privoščila kosilo, med čakanjem na cepljenje v vrsti pa skoraj sprožila manjšo revolucijo. Med klepetom v čakalnici sem namreč na glas vprašala čakajoče, ali razumejo, zakaj moramo poleg rednega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja plačevati še cepljenje proti KME.

250 obolelih letno pomeni ogromen strošek za zdravstvo, delodajalce, trpljenje za bolnika in njegovo družino. Če bolezen preide v drugo fazo, lahko dobite vnetje možganskih ovojnic, tisti, ki imajo smolo, pa poleg tega še vnetje možganskega tkiva ter še vnetje hrbtenjače. Zdravljenje je dolgotrajno, bolnišnično, posledice so lahko doživljenske ali pa lahko celo nastopi smrt.

Bo nekdanji minister Miklavčič pojasnil ceno cepiva in svoje jahte ter vikende?
Moje vprašanje Zavodu za zdravstveno zavarovanje, Ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje je, zakaj cepljenje ni plačano iz zdravstvenega zavarovanja. Že res, da se bolezen ne prenaša s človeka na človeka, vendar so posledice in stroški tako katastrofalni, učinki cepljenja pa tako pozitivni, da ni razumljivo, da je cepljenje samoplačniško. Če še lahko razumem, da cepljenje ni obvezno, tako kot je cepljenje otrok, v nobenem primeru ne razumem, zakaj je cepljenje plačljivo in zakaj si lahko privoščimo dva ali tri dni »akcije«, ko je cepljenje cenejše, saj te akcije vzbujajo sum, da je morebiti rok, ko je cepivo še učinkovito, skorajda že potekel, če ne celo … Se še spominjate panike in nabave ogromnih količin cepiva proti pandemski gripi? Kdo od ministrov se bo cepil, kdo ni ubogljiv, komu Borut Miklavčič navija ušesa in nenazadnje, kje je končalo neporabljeno cepivo? Spominjam se, da je farmacevtska družba GSK takrat Evropski agenciji za zdravila predlagala, da cepivu podaljša rok trajanja. Kaj se je na koncu zgodilo s cepivom proti t. i. pandemski gripi, mi ni znano. Ali ga je minister Miklavčič, ki je cepivo drago in v preveliki količini kupil, uspel prodati kakšni državi v razvoju, ne vem, vsekakor pa je sumljivo že samo dejstvo, da do podatkov o ceni cepiva novinarji brez odločbe niso uspeli priti. Za ministra Miklavčiča se ve, da ni revež, njegove jahte in nepremičnine kažejo na uspešno poslovno kariero, koliko pa je v njegovem premoženju morebitnega cepiva, pa se očitno ni vprašal nihče. Zoper Boruta Miklavčiča je bilo vloženih kar 11 kazenskih ovadb, vendar je po preživeli možganski kapi preživel tudi vse ovadbe brez posledic.

Borut Miklavčič (foto: STA).

Zakaj je cepivo plačljivo, če ga drugod pokrije zavarovanje?
Torej, moje vprašanje je, zakaj so cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu plačljiva, saj jih v vrsti evropski držav pokriva zdravstveno zavarovanje in praktično nimajo obolelih, kot tudi zakaj so cepljenja proti gripi plačljiva, hkrati pa zaradi izgubljenih delovnih ur, bolniških odsotnosti, stroškov zdravljenja država in vsi davkoplačevalci plačamo bistveno več, kot bi stala cepljenja. In še tretje vprašanje, koliko so cepiva varna, če se rok uporabe lahko podaljša z administrativno odločbo neke Evropske agencije za zdravila, kot je bilo v primeru prevelike nabave cepiva za pandemsko gripo? Da tudi evropski birokrati niso cepljeni proti korupciji, pa verjamem, to vemo vsi!

Medtem ko se po eni strani grozi s kazenskim postopkom proti staršem, ki ne želijo cepiti otrok, po drugi strani ista država zaračunava stroške cepljenja odraslim, ki se želijo cepiti in ki plačujejo zdravstveno zavarovanje. Kako naj torej človek zaupa, da je cepljenje v korist posamezniku? In še nekaj je, kar mora biti jasno vsakomur in o čemer nihče noče govoriti: gre za prehod in prihod številnih migrantov, ki k nam prinašajo tudi bolezni, ki so bile v Evropi že izkoreninjene. Tudi o tem nam nihče javno ne pove ničesar. Mislim na garje, sifilis, tuberkulozo in nenazadnje na ošpice, ki so v izjemnem porastu.

 Torej, spoštovana gospa ministrica in spoštovani gospod bivši minister, draga reaktivirana upokojenca, vprašanja za vaju:
– Zakaj cepljenje proti KME in gripi ni zajeto v zdravstvenem zavarovanju?
– Ali so akcije, ko cepite prebivalce skoraj za polovico cene, le zaradi morebitnega poteka roka cepiva?
– Kdo nabavlja in po kakšni ceni se nabavlja cepivo?
-Kaj boste ukrenili v zvezi z nastanitvijo migrantov in možnostjo, da so nam v državo prinesli že »zgodovinske« bolezni?
– Ali boste v reformi predlagali, da se cepljenja plačujejo s strani zdravstvenih blagajn in na ta način prihranili veliko denarja, ki gre na račun zdravljenja, ki velikokrat ni uspešno ali je celo neuspešno?

Kdaj drugič pa mogoče o tem, kakšno zdravilo boste uporabili, da Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve, ki je že sam po sebi, tudi če bi se ga držali, tragedija, v življenju ne bi bil komedija zmešnjav?

Lucija Šikovec Ušaj

 • Morala

  Zdravje je naše največje bogastvo!
  Vse več revnih je in kako si naj ti privoščijo še cepljenje, če se za hrano nimajo! Vse se vrti okrog denarja!

  • Prav zato pa levaki tako hitijo krasti, da bodo tako lažje pokorili množico nezadovoljnih.

 • Zelo dober članek draga ga. Lucija Šikovec Ušaj.
  Vprašanja, ki ste jih nanizala se tičejo nas vseh, a ljudje pa kar molčijo, čeprav vemo, da se Slovenci zelo radi gibljemo v naravi, ki pa je žal močno okužena s klopi.
  Ko sem šla pred tremi tedni nabirat čemaž, sem se močno ustrašila, ko sem naslednji dan opazila na roki klopa. Zaenkrat ni videti nikjer tistega tipičnega kolobarja, ki nastane po piku okuženega klopa, a nerodno je to, ker se to znamenje okuženosti lahko pojavi tudi do 3 tedne kasneje in srečen si lahko, če ga še pravočasno opaziš.

  • Franc Šink

   Če je pičil si lahko že okužena .Ampak to je statistično namreč 1proti 10.000.če nisi že imuna.bodi brez skrbi!

 • Slovenec 33

  V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Cilj okupaotrsko izdajalske oblasti je uničenje vsega, kar diši po slovenstvu ter ropanje in kraja slovenskega materialnega potenciala. Tudi zatiranje slovenske kulturne biti spada med te cilje.
  S strani okupatorsko izdajalske oblasti traja uničevanje vsega, kar diši po slovenstvu, že od 1. 12. 1918 in osamosvojitev ni prekinila te prakse.
  Pri tem ropanju in uničevanju stoji ob strani okupatorsko izdajalske oblasti, tudi usmerjeno izobraževanje pod vodstvom fdvizma.

  • Ppiikkaa

   Tako je!

 • Borut Stari

  Bravo Lucija. Tako se dela prispevek.

  • Novakec1

   Sloovce blejejo, karavana ide dalje.

   • Borut Stari

    Škoda ker ne obstaja cepivo proti komunistični ideologiji. Zato ta huda epidemija še ni zatrta.Na srečo jo redki uspešno prebolimo in postanemo imuni. Haugh.

 • Nata

  Ga. L. Ušaj. . . . . kot pravijo komentatorji spodaj, zelo dober članek.
  Prav povsodi nas okoli prenašajo, zato, da sami služijo.
  Moram priznati, da mi marsikaj ne gre v glavo. Pa, saj to one zgoraj prav nič ne skrbi.
  Glavno, da se imajo lepo .
  Pa, lepa, simpatična fotka !!

 • karpelec

  Čestitke. Zadetek v polno sršenje gnezdo. Samo vprašanje je , kdaj bo iz njega odletel kakšen sršen.

  • Bolj težko. Še Kebri so se jim pridružili. Maj se bliža. :)

   • karpelec

    …ki bodo gradili še svoje drugo gnezdo in pomagali valiti zlata jajca. V slogi je moč.

 • tarantela

  Predlagam, da pri nas organiziramo zdravstvo tako, kot si ga v ZDA zamišlja Trump. Zagotovo bo to naj-naj zdravstvena oskrba!

  • Karmen

   V ZDA imajo čisto v redu organizirani zdravstvo. Bi bilo zelo dobro, če bi bilo še pri nas tako.

 • Franc Šink

  Izgleda da še niso slišali besede preventiva.

 • komar

  Proti državnim proračunskim klopom se cepivo še išče. Naj nas zato cepijo vsaj proti gozdnim, ne da bi pri tem iskali extra profite. Bravo Lucija!

 • dež

  Z malo zamude še moj komentar.
  Zdravstvena reforma je navaden PR vlade in z njo niso nikoli resno mislili, se pa lepo sliši. Navsezadnje je dokaz za nategovanje naivnih odhod dveh državnih sekretark iz ministrstva, pred nekaj dnevi.
  O Kebru ni kaj za razpravljati, veliko bolj kot zdravje državljanov ga zanima destilacija alkohola. Ali ga je vsaj zanimala, v času ministrovanja. Državljani se ga bomo večno spominjali kot ministra (stroko ???!!!), ki je podpisal(a) dovoljenje za 100% prekoračitev pesticidov v LJ vodovodnem omrežju. Za tiste, ki ste pozabili, en dober prispevek na to temo je tule, http://www.mladina.si/94105/umiranje-na-pozirke/.
  Pri cepljenju gre za denar, velike denarje. Poenostavljen račun pokaže, da bi državo cepljenje 1700000 volilnih upravičencev, pri ceni enega cepljenja 15 €, stalo v destih letih cca. 175 milijonov € (3 x osnovno + obnovitveno čez 3 leta + obnovitveno čez 5 let), nato pa vsakih 5 let še cca. 25 milijonov za obnovitvena cepljenja. Ga ni boga, ki bi te stroške prenesel na državo.

 • ivo

  Zaploskam napisanemu, razen temu delu :”.. In še tretje vprašanje, koliko so cepiva varna, če se rok uporabe lahko podaljša z administrativno odločbo neke Evropske agencije za zdravila..”

  EMA-Evropske agencije za zdravila ni neka birokratska inštitucija, prav nasprotno, visoko profesionalna agencija, ki nas prav s tem (profesionalnostjo) brani pred birokratskimi (se strinjam, pogostokrat podkupljenimi) odločitvami z vrha EU…
  Podaljšanje roka uporabe (vem iz prve roke), o katerem je tukaj beseda, je bilo smiselno, ker ga je prodajalec (ne pa proizvajalec) namerno dal SKRAJŠATI, da bi lahko prodal svoje že naročene zaloge.
  EMA je tukaj prekinila to mešetarjenje in uporabila strokovno-medicinske (ne pa marketinške) odločitve.
  Drugače bi raznorazni “EU-miklavčiči” dali uničiti zaloge neuporebljenih,a neoporečnih cepiv, ter naročali nove količine.
  Dobro poznam delo EMA, je močen zaščitni zid med farmaceutskimi firmami in EU birokracijo….

 • Karmen

  Dober članek. Bi pa dodala nekaj. Namreč, že pred desetimi leti je zdravnik iz Škofje Loke – dr. Andrej Šubic pisal v Gorenjskem glasu na to temo. In sicer o številu obolelih za klopnim meningitisom na Škofjeloškem področju in koliko stane zdravljenje obolelih. Že takrat je omenil, da bi bilo cepljenje zastonj, sploh glede na to, da je v našem okolišu ogromno kužnih klopov.
  Že naslednje leto spomladi so prišli iz Zavoda za zdravstveno varstvo iz Kranja in so v OŠ Mesto cepili po akcijskih cenah in po hitrem postopku.

 • Hun

  odvetnica vidm da si začela delat preventivno ali pa se ti je načelo zdravje da se ne bašeš več z hrano in si vidno shujšala

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!