Kako sem spoznaval sovražni govor

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

V zadnjem času slovenski politični prvaki, sedanji in odsluženi, in slovenski mediji veliko govorijo, razpravljajo in poročajo o sovražnem govoru, ki naj bi preplavil našo državo. Edina rešitev za slovensko demokracijo in spoštovanje človekovih pravic naj bi bila striktna državna kontrola, pogosto se zavzemajo za njeno orwellovsko obliko. Ker imam s sovražnim govorom od svojega ranega otroštva zelo slabe izkušnje, sem še posebej pozoren na nekatere poudarke kampanje proti sovražnemu govoru. Zdi se mi, da najbolj zavzetim akterjem te politične kampanje sploh ni jasno, kaj sovražni govor sploh je, in ga definirajo kot vse, kar nočejo slišati, o čemer nočejo, da bi se pisalo. Zato izhajajo iz trditve, ker sem jaz na oblasti ali upravljam določen medij, jaz določam, kaj je sovražni govor. Ker sem na oblasti, mi ni treba upoštevati pravice sodržavljanov do svobode govora in izražanja mnenj, ki je osnovna svoboščina vsake demokratične družbe. Taka stališča seveda niso v skladu z našo ustavo in demokracijo.

Sovražni govor, kot ga jaz razumem, sem spoznal že zelo zgodaj. V jeseni 1946 sem se moral prešolati v tretji razred osnovne šole na Vrtači. Pri oblikovanju sedežnega reda me je učiteljica posadila samega v eno od klopi v zadnji vrsti, ker, kot je rekla, s sinom kapitalista noče nihče sedeti. To naj bi bil mojim sošolcem jasen signal, da pripadam skladno z marksistično idejo razrednega sovraštva osovraženemu razredu in naj me izolirajo. Do tega ni prišlo, saj smo se po pouku skupaj igrali vse takrat poznane otroške igre. Atmosfero v našem razredu najbolje simbolizira napis čez celotno prednjo polovico našega razreda “Stalin, odrešenik sveta naj živi večno“, z njegovo sliko v sredini. Je pa želja moje učiteljice, da me izolira, vseeno imela svoj rezultat. Nikoli nisem postal član ne pionirske, ker kot je rekla, sin kapitalista ne more nositi rdeče zvezde, ne mladinske organizacije. Ko sem malo odrasel, sem spoznal, kakšno uslugo mi je s tem naredila. Nikoli se mi ni bilo potrebno pretvarjati.

Med svojimi gimnazijskimi izkušnjami mi ostaja najbolj v spominu sovražni zapis mojega profesorja slovenščine Janka Liške pod vsako mojo slovensko šolsko nalogo: “Zaradi ideoloških pomanjkljivosti žal le minus dve.” Pri tem pa v sami šolski nalogi ni bilo nobenih popravkov ali pripomb, samo ta zaključek. Tudi tukaj je bila že prej opažena intenca jasna. Uvrstiti me v skupino, ki je v skladu z marksistično ideologijo osovražena, in me izolirati. Mojo maturitetno slovensko nalogo je ocenil negativno. Vendar mu tega celo takratna maturitetna komisija ni dovolila in mi je oceno popravila. Tako sem lahko maturiral in nadaljeval s študijem.

Z odliko doktoriral v ZDA, v Sloveniji nezaželen
Svoj študij sem vlekel kar dolgo. Po diplomi sem odšel na delo najprej v Nemčijo in kasneje v Švico. V tem času sem se prijavil na razpis za Fulbrightovo štipendijo in jo tudi dobil za študijsko leto 1971-72. Z doktorskim študijem sem nadaljeval na eni od takrat elitnih inženirskih univerz. Doktoriral sem decembra 1973 kot najboljši v svojem letniku in se, kot so zahtevala pravila Fulbrightovega programa, za božič 1973 vrnil domov. Po povratku sem začel iskati primerno službo, začasno pa sem se zaposlil na nekem raziskovalnem projektu, danes bi temu rekli prekarno. Maja ali junija 1974 je fakulteto obiskal takratni predsednik UK ZKS in vsi smo morali na njegovo predavanje. Svoja izvajanja je začel z besedami: “Mi vemo, da ste vsi, ki ste študirali v ZDA, šli skozi roke CIA. Kdor ne dokaže, da ne dela za CIA, mu ni mesta na tej univerzi.” V prenabito polni dvorani sem bil edini, ki je študiral v Ameriki. Kljub logičnemu nesmislu v njegovih izvajanjih je imelo to, da me je uvrstil v osovraženo skupino CIA agentov, za mene posledice. Vseh mojih pet prošenj za docentsko mesto na ljubljanski univerzi je bilo zavrnjenih, ker so mi bile odrečene moralno-politične kvalitete.

Na osnovi svojih izkušenj, tri primere sem opisal zgoraj, sem prišel do ugotovitve, da resnični sovražni govor uporabljajo predvsem predstavniki in zagovorniki treh totalitarizmov, zgrajenih na sovraštvu. Pri komunistih je to razredno sovraštvo, pri fašistih-nacistih je sovraštvo do manjvrednih ljudi in narodov. Primer za to je nacistično sovraštvo do Judov. S tem, ko ti ideološki totalitarizmi nekoga uvrstijo v osovraženo skupino, ga poskušajo izolirati, mu odreči človekove pravice in svoboščine in ga ne redko tudi likvidirati. Vse z namenom sebi zagotoviti totalitarno oblast. Prav tako označujejo s sovražnim govorom, ki seveda to ni, vsako izjavo ali zapis, ki bi eventualno lahko škodil njihovi oblasti in manipuliranju s sodržavljani. Kljub prehodu Slovenije v demokratično družbeno ureditev pred slabimi trideset leti se še danes srečujemo s preostanki starega pojmovanja sovražnega govora. Opažam primere, ko najvišji predstavniki oblasti sledijo nosilcem bivšega totalitarnega sistema in vsako njim namenjeno kritiko označujejo kot sovražni govor.

Pozivi k nacionalizaciji so protiustavni in del sovražnega govora
Prepričan pa sem, ne nazadnje na osnovi lastnih izkušenj, da sovražni govor obstaja in da bi ga morala demokratična družba preganjati. Pri tem sta nam lahko Nemčija in njeno pravosodje za vzor. Sovražni govor, kot ga jaz pojmujem, je vsako zagovarjanje, promoviranje ali navduševanje nad ideologijami in totalitarnimi sistemi, oblikovanimi na konceptu sovraštva. Med primere resničnega sovražnega govora uvrščam nedvomno zahteve nekaterih poslancev po nacionalizaciji. Poziv k nacionalizaciji je poziv k načrtnemu kršenju osnovnih človekovih pravic določene skupine, ki je utemeljena na komunističnem konceptu razrednega sovraštva. Mislim pa, da bi morali mi vsi, ki se zavzemamo za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, pravilno razumljen pojem sovražnega govora razširiti na pojem sovražne komunikacije. V slednji pojem, vsaj po mojem mnenju, nedvomno sodijo prireditve, kot na primer “Nosil bom rdečo zvezdo”, in vsako drugo razkazovanje simbolov totalitarnega komunizma. V Nemčiji bi bil vsak, ki bi dvignil zastavo s kljukastim križem, zelo hitro odstranjen iz javnosti in obsojen na občutno kazen. In v čem je razlika med rdečo zvezdo in kljukastim križem? Jaz je ne vidim. Vidim pa, da je naša demokracija še zelo neuravnotežena.

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

dr. Andrej Umek

 • marker

  Nekdo je zapisal: Komunizem seveda ni fašizem, je pa njegov krvni brat, po načelih, delih in truplih.

  • samsara

   Ideologija omejenega patološkega uma. Če in koliko ne že spočetka, pa potem progresivno skozi proces evolucije in širitve, vse do svojega vrhunca in samouničenja. Ohranila pa se je in obstaja še tam, kjer uspešno parazitira gostitelja.

  • VERZIFIKATOR

   Starejši brat.

 • FORT WORTH

  Svetlana Makakovic je sovrazna celo do drzave Slovenije.
  Vse, kar pove v zadnjem casu pa je cisto nic drugega, kot sovrazni govor.

  • samsara

   Omenjena, vsaj nezavedno, sovraži najprej samo sebe. Ostalo je posledica, vidna tudi drugim.
   Je nekakšna materializacija sovraštva. Hodeče sovraštvo.

   • SIMON ROZIC

    Srbi bi enostavno rekli: “stara, nedojebana veštivca “. Pika, Vsi bi vedeli
    zakaj je v njej to globoko, bolno sovraštvo!

  • antimur

   Takšna golazen kot je razpadajoča Makarovička, je sovražna do vsega kar ima samo pridih slovenstva, edino kar ji je sveto, je rdeča zveza, kučanisti, pritepenci in pleničarji, pa ne zato, ker bi tako občutila v duši (srca in možganov tako nima), ampak, ker je tako hudobna. Ne morem verjeti, da murglaškega hudobca in antislovenca ni nič sram ob takšnih podpornikih, ali pač.

   • Peter

    Dokler se na “njenih” “koncertih” Nosila bom smrdečo zvezdo zbira toliko ljudi, je revolucijonarjem dobrodošla, no.

 • marker

  Sovražni govor je zapisana ali izgovorjena beseda, proti kateri levičar nima argumenta. Prizadete osebe so zaradi lastnih hib sovražne do vseh ostalih, ki tega nimajo.

 • samsara

  “…najvišji predstavniki oblasti sledijo nosilcem bivšega totalitarnega
  sistema in vsako njim namenjeno kritiko označujejo kot sovražni govor.”

  S podobnim namenom je bila ta skovanka izumljena na globalni ravni, le da gre tam za interese globalnih odločevalcev, ki so nekakšen permanentni totalitarni sistem v senci.
  Več kot dobrodošel in odprtih rok sprejet, pa je (bil) ta izum patološkega uma na lokalni ravni postkomunistične, funkcionalno prizadete družbe, na kar se zgornji zapis nanaša.

 • Franc Šink

  Na žalost se tudi sam najdem na njegovi trnovi življenski poti.

  • SIMON ROZIC

   Smo že trije in še tisoče drugih, ki molčijo, ker se še vedno bojijo,
   saj banda rdeča še ni odšla v večna Titova lovišča…

 • Foglof Tunek

  Andrej Umek: “V Nemčiji bi bil vsak, ki bi dvignil zastavo s kljukastim križem zelo hitro odstranjen iz javnosti in obsojen na občutno kazen. In v čem je razlika med rdečo zvezdo in kljukastim križem? Jaz jo ne vidim.”

  In toti Umek ima doktorat???… Kateri redneck kurac mu ga je dal? Nekdo ki trdi, da ni razlike med rdečo zvezdo in kljukastim križem je zame navadni desničarski voluhar…brez etike in morale !!!

  • moon

   Ti in “ljudje” tvoje baze tega pac ne boste nikoli razumeli. Ne se sekirat, tudi za zapitega prleka je dovolj prostora na tem svetu.

 • Lea Pralines

  največ sovražnega govora je iz nove24TV in demokracije potem pa je že požar….in prav ti sedaj solijo pamet drugim,pa to ni več res,vse skupa bi bilo portebno ukiniti za vedno…pa bi bil mir v sloveniji…drekači…

  • Lustrator

   Je zate vsak govor, ki ti dokaže, da se motiš – sovražen? Edino po tej logiki mi je jasno zakaj imaš Novo in Požarja tako v gobcu. Doslej ju z enim samim komentarjem nisi postavila na laž, ne ti, ne tvoji komunistični tovariši – samo stokanje o sovražnem govoru, pa čeprav gre za neovrgljiva in dokumentirana dejstva.

   • Lea Pralines

    …kako inteligenten si…bravo IQ imaš tako velik kot fikus…ha ha ha ubogi…

  • SIMON ROZIC

   Pojdi na Mladino, Delo, Nedeljskega, bebave revije kot so Zarja i,pd., tam se
   lahko “ven mečeš po želji in potrebi; prišel boš celo na naslovnico (če slučajno
   nisi videti ko kup dreka…)

   • Lea Pralines

    …ja iz katere luknje pa si ti ušel?saj so vse deratizirali….si imel pa srečo

 • Peter

  A pa že ne, DJ Umek, aja, sori, Dr Umek.
  V jugi sta se cedila med in mleko, vse je bilo super, vsi smo se imeli radi, eni spredi, drugi zadi…
  Ne boš ti nas klele prepričeval, kok tm ni blo svobode, no.

 • Foglof Tunek

  Čujte, DJ Umek je mnogo pametnejši od Dr. Umeka… Kapish?

  • FRANC3

   Ti ne kapiš popolnoma nč.
   Samo nagajaš.
   Največ bi povedal, če bi bil tihi in ne bi nič pisaril.

 • Peter

  A Lea gostuje u našem gradu…
  Sovražen govor je vsak govor, na katerega vladajoči levičar nima argumentiranega odgovora, no.

 • bednick

  Primer fašističnega govora:

  …………………. JEBOTE PAS MATER !…………………….

  P.s.:
  IN TO BI ONA REKLA FAŠISTU.

  Mislim, logika ji ni jaka strana.

  .

  • Foglof Tunek

   Ka pa…JEBO TI PAS MATER JANEZ?…To pa ni fašistični govor…

   OPOMBA: Janez je zelo pogosto slovensko ime, tak da ne mešat :)

   • bednick

    ???

    • Foglof Tunek

     No, kateremu Janezu bi ti jebal mater?

     • bednick

      A ME IMAŠ ZA PSA?

     • Foglof Tunek

      Zakaj pes? Komu bi ti jebal pas mater? :)

     • bednick

      Zakaj te to zanima?

     • Foglof Tunek

      Napisal si…citiram:

      ………………….JEBOTE PAS MATER !…………………….

      .

     • bednick

      Citiral sem Makarovićko, njo sprašuj!

     • Foglof Tunek

      Ja, ampak tudi ti bi nekomu jebal pas mater. Sam komu?

     • bednick

      Citiral sem Makarović Svetlana, poglej video!

      Ne mi zdej uturavat nekaj kar je ona rekla.
      Kapisch?

     • Foglof Tunek

      Če enkrat te fprašam…in tokrat zadnjič…komu bi ti jebal pas mater?????

     • bednick

      Glej, oziroma beri.
      Jaz sem bil na policiji zaslišan že neštetokrat.
      Tud oni so mi hotel vedno nekaj uturavat, ampak ni šlo.
      Kapisch?

     • Svele

      Jebo ti Janša pedofil črta in jakoba

   • Svele

    Janez crtojebec pedofil

 • tasilo

  Svetlana Makarovič … a to je tista, ki jé kremšnite z zenfom?

  • Foglof Tunek

   Ne, ona jé kremne rezine z vilico :)

   • branči

    ¨ne,to je tista koza julka, ki jo halozani, čez dan jebejo, zvečer jo pa tunek pomomolze za večerjo!

   • moon

    Ne.. ne. ne .. ona je kremna rezina z vilico!

   • FRANC3

    Tunek, spet duhovičiš. Kaj si bil v komi, ker se nekaj časa nisi pojavljal?
    Povej mi, če si že videl osla z enim ušesom.

  • Peter

   Ne rab kremšnit, zenf je OK, no.

  • Imperial Commando

   Kečapom, saj veš, ker je rdeč :))

  • bednick

   Pri kosilu mi je žena enkrat rekla:
   bednick, dej jej.
   Sej jem, sem reku.
   Ti ne ješ, ti žreš!
   P.s.:
   en teden je bla potem brez fuka.

 • Antonius

  Sovražni govor je izmišljeni argument, da z njim VELEizdajalčevi politikantski kleptomani utišajo politično opozicijo in sredstva javnega obveščanja, ki jih barabe nimajo pod kontrolo.
  Demokracijo spreminjajo v diktaturo. Prva žrtev diktature bo pravica javnega nestrinjanja s politikantskim početjem VELEizdajalca in njegove izvoljene vlade.
  Je pa res, da z marakeško konvencijo in s pomočjo evropskega parlamenta, nagobčnik proti *sovražnemu govoru* natikajo tudi Evropi. Diktatura se napoveduje zahodni Evropi.
  Kučan ne mara, da se javno govori o njegovih politikantsko kleptomanskih homatijah, zato v Marakeš pošilja Serpentinška, da podpiše OZN-jevsko svinjarijo

 • Peter

  tumpek, se mal švercaš pa mal skrivaš okol?
  Pa saj veš, putiket te najde, no.

  • FRANC3

   Zakaj psuješ? Andrej Umek je samo napisal svoje mnenje. Upam, da je to v Sloveniji še dovoljeno-upam. Nikogar ni pozval k vstaji (kot Gotof je), nikogar ni psoval (katoliki namesto katoličani), nikogar ni zmerjal (katolibani), ni hujskal k sovraštvu (čutim, da moram sovražiti cerkev), ni upravičeval sovražnih dejanj (zažig Strunjanskega križa, ..)..

   • Peter

    Akhm, mislim, da je prišlo do nesporazuma.
    Če sem kriv jaz, se opravičujem, no.

    • Flower Power

     peter je zbegan mentalni revež,je sovražno nastrojen tako da včasih popljuva tudi istomislečega……

 • Flower Power

  tale umek je že v letih in verjamem da ga včasih pošlata tudi demenca……prav smili se mi kako krivičen sistem je bil do njega da je revček moral diplomirati v ameriki………..zato mu tudi oproščam ko trosi neumnosti ker verjetno ne ve da rdeča zvezda v nemčiji ni prepovedana tako kot pri nas ne ,medtem pa kljukastu križ pa je prepovedan skoraj po celem svetu……..glede na to kako se hvali da je bil v ameriki bi lahko vsaj to vedel….kajti antipatija ni enako prepovedano………..no pr.dr. mislim da bo šlo če vas medtem že demenca ni obšla……

  • etrusk

   Ali veš . kaj pomeni še danes kljukasti- svastika križ našim prednikom

  • stajerc5

   Zvezda gor, zvezda dol! Ko bo Umek ze deset let pod zemljo, bo se vedno imel 3x vecji IQ od tvoje zalostne vakum tvorbe na ramenih!

   • Svele

    Hahhaha smrt slovenskim dojenčkom hahhaha akcija zamaški hahhaha hlapcem glih ne gre zbiranje zamaškov hahhahhaha jim pa gre zakrivanje pedofilije hahhahahha

 • žogica
  • Flower Power

   kdaj jih pa ni imel ta posrani ustaš……so ga nabrcali iz avstralije kot ebolo……..

   • žogica

    Avstralija je bila “včasih” njihovo pribežališče, nimajo več kam bežati!

    • Flower Power

     te kretene debilne je spoznal že celi svet……modeli thompson.bujanac,leljak imajo prepoved po skoraj celem svetu……..

 • žogica
 • alojz

  Dobro napisano. Kdor prebere ima kaj misliti.
  Le levaki komentirajo vse drugo spodaj. Kot, da se njih ne tiče. Pač ne morejo dojeti, da le oni obvladajo SOVRAŽNI GOVOR (pa dejanja tudi).

  • Peter

   Ne, oni ne obvladajo sovražnega govora.
   Oni odločajo, kaj je sovražni govor, no.

 • if

  Bravo, hvala, dr. Andrej Umek!
  Oseba z doktoratom na Illinois Institute of Technology leta 1973.

 • Peter

  Če bi sledil kulturnemu izročilu zaslužne slovenske umetnice, prejemnice Prešernove nagrade, prejemnice zaslužne pokojnine in brezplačne stanovalke v domu, bi vam zdaj mogoče jebal pasjo mater.

 • cr tr

  “V Nemčiji bi bil vsak, ki bi dvignil zastavo s kljukastim križem, zelo
  hitro odstranjen iz javnosti in obsojen na občutno kazen. In v čem je
  razlika med rdečo zvezdo in kljukastim križem?”

  Če ne veste, potem vprašajte te iste nemce. Ker zastava z zvezdo tam ni kazniva….

  • Peter

   Ja, imaš point, pa še nihče te ni, do sedaj, negiral.
   Ja,res je, zastava z zvezdo tam ni kazniva, je pa kazniv hokelkrajjc.
   Ampak vam, mladini današnje Slovenije, z Zagorjem na majici (btw, je kje še kakšen bolj glup strip od zagorja in debelinkota) nihče ni niti poskušal razložiti, da zvezda in krjoc pomenita pobijanje ljudi samo zaradi drugačnega političnega prepričanja. Tega ne bom preprečil jaz…to lahko prepečiš samo ti, če se poučiš o stvareh, no.

   • macon

    Ampak zvezdaši so zmagali, ZMAGAAAAAALI, razumeš?

    Pusti malo digresijo leta 1991, to je bilo samo “zavarivanje neprijatelja”, vsaj pri nas. kučan je potuhnjeno gledal v tla pa s tresljočim glasom govoril rebuse in prazno slamo kot vedno, Slovenčki so bili navdušeni, ker je bil vendar tako ljudomil in skromen.

    • Peter

     Slovenčki imajo to radi, pa še plave učke ma, no.

   • cr tr

    Bolj glup strip od Zagorja? Nimam pojma, sem jih nehal brati pri 10-tih letih. Razen Alana Forda. Lahko se z vami morda celo strinjam.

    Glede zvezde pa prepričujete napačnega. Boste morali začeti pri Nemcih, njih očitno ne moti.

    Morda ste pa Vi bolj pametni od njih?

    • Peter

     Uf, na avatarju je znak od Zagorja, kar se ostalega tiče…ok.

   • Svele

    Smrt prasci Janši klobase narodu

 • dob

  “In v čem je razlika med rdečo zvezdo in kljukastim križem? Jaz je ne vidim.”

  Jaz tudi ne. Ker je ni.
  Obe ideologiji: nacifašistina in komunistična – sta genocidni in genocid odkrito razglašata v svojih političnih stališčih.

  • macon

   Ne, ne, ti nisi praktičen in materialističen kot je treba biti. Rdeči so ZMAAAAGAAAAALI, kako ne štekaš, no.

   • dob

    Kako so zmagali, če pa praujo da je zmeri več fašistov

    • stajerc5

     ..ce pa svoje zraven stejejo! Pa kak ne zastopis?

    • macon

     Fašisti se radi razmnožujejo, napredni levičarji se pa manj, ker preveč pazijo na fašiste.

     • dob

      Pri nas se reče, da gresta moški in ženska skupaj “spat.”
      Tačas drugje po svetu fukajo.

      Rezultat je, da drugje nimajo težav z razmnoževanjem. Pri nas pa v glavnem spimo.

  • Svele

   Crkn govno slovensko pedofilno incestno naj ti pocrkajo vsi in naši tudi.spet bo slišati cviljenje in kruljenje iz hudo dobre jame

   • dob

    Bom. A lohk jutr?! Zdele bo nafto prpelu in stoču, pa nimam cajta crknt.

 • Hribouc

  Odlično pričevanje človeka, ki mu je, kot meni, komunizem kratil in še krati osnovne človekove pravice!

  ————————————— LAŽGOŠE SE BLIŽAJO————————————————————

  KUČANILOVA GORA 2018 ODMEVA –
  -Pripravite se na skorajšnje Lažgoše- gl.levuharski zombi festival

  SVETLANA The big red star full show 2019!

  Rajanje partizansko komunističnih Zombijev v čast Komisarju ŽAGARJU-ki je obljubil borbo do zadnje kaplje, seveda, dražgoške domoljubne krvi !

  Jebotipasmater Crni Djavo pripravlja veliki skeč pod betonskim spomenikom partizanskim
  narodnim herojem – bežalcem pred Švabi v Jelovico , ki so Dražgošane prepustili Švabom v nemilost!
  To je bil čas, ko so Rusi na smrt ubranili Moskvo , našim pa se je jebalo za narod !
  Ponosno so svoje Ljudstvo pustili na cedilu in so ga pehali Švabom pred puške, ko so hrabro spizdili iz sprovocirane bitke!

  Ostale gl.vloge: Lara Jankovićka in Domen Savić
  Statisti: Kučan, turnšek, Klavora, Golobić in Šarac Originale Serpentinšek v vlogi komisarja
  Režija : Združena Zveza Komunističnih Levuharjev in prijateljev Venezuele
  Izvedba: Kućamovo pozorište Otpisanih Rdečuhov z Ilove gore – gore bežalnih jurišev
  Za varnost : Združene partizanske psihopatske šeme in Kockarji maribora
  Glasba: Kombinatke in Part.pivski zbor
  Uvodna pesem: Himna rdeče Primoske s slavno ukradeno udarno melodijo pobitega TIGRA !

  Partizani, izdajalci Dražgošanov in Slovenskih starodavnih rodov!
  Smrt komunizmu-nacizmu-fašizmu- jebo vam pas mater!

 • Inaz

  Svetlani sta staknili glave in veleumno ugotovili, kaj je sovražni govor. Vse kar povesta sami, je službi nacionalnega interesa, tudi “jebo vam pas mater” in zmerjanje s fašisti in nacisti, če se pa z njima ne strinjate, pa sovražno govorite ali pišete.

 • Janez Novak

  Zgodovina se ponavlja. Ista plutokratska elita, danes ji rečejo korporatokracija, je skuhala vse vojne v Evropi že stoletja nazaj, vključno s 1. in 2. svetovno vojno. Zdaj kuhajo 3. SV. Plutokratska elita se drži načela deli in vladaj. Ljudje se delijo na leve in desne in se vsaj nekateri na smrt sovražijo zaradi politično-ideoloških delitev, elita pa v glavnem obvladuje vse politike, leve in desne, z redkimi izjemami. Če kdo misli, da so naši politiki izjema, se krepko vara. Tudi naši politiki so na vrvicah evrioske plutokratske elite in igrajo njihovo igro.

 • žogica
  • Mimoidoči

   In kaj so ugotovili, da je ta bel prah? Moka? Soda bikarbona? Sladkor v prahu? In za to so potrebovali več ur analize? Standard. Veliko prahu za nič. Res spektakularno. Po vsebini pisma se pa ne bi čudil, če ga ni napisal sam Foglof tunek. Stil pisanja je podoben, vulgarnosti, itd. Cilj opravičuje sredstva. Ne izključujem pa možnosti, da ga je res napisal kdo drug.

   • žogica

    Upam, da najdejo zalego, ki podpira gologlavca, bljek!

 • Olga2345

  Globok poklon spoštovani gospod dr. Andrej Umek! Ponosni smo na vas! Slovenija krvavo potrebuje pokončne, zavedne in sposobne Slovence!
  Edini, ki širijo sovražni govor so komunisti prebarvani v levičarje! Ta predvolilna “kampanja” z “ne Janši” se je začela na pobudo partijskega zločinca Kučana Hanzi! Takrat se je začelo opozicijsko SDS označevati s “skrajno” desnico! Najprej diskreditacija, jutri likvidacija?!!

  • lokec

   Spoštovana Olga2345. Skrbi me za vaše zdravje. Pojdite na zrak. Saj ni vredno, da se tako sekirate. Ne bodite bolj papeški od papeža. Mogoče se vam papež zadaj smeji. Pa sigurno nisem zlonameren. Mislim, da tudi vi rabite pomoč.

  • Svele

   Smrt slovenskim otrokom akcija zamaški hahhaha Bog vas bo kaznoval vaši dojencki umirajo hahahhaha za otroke gre hajajhajaj bravo Angelca Likovič princ teme slovenski pedofili uničujejo Slovenijo hajhaha

   • dob

    Ja kučan, saj smo slišali. Lepo govoriš. Člouk bi te dan in noč poslušal na Jalovi gori. Jalovi kepec na Jalovi gori!
    Če bi vidva z Makarovičko imela otroke, bi jih tako sovražila, da bi jih prec zmetala v najbližji kontejner in uvozila ene par Arabcev.

    • Aresnica

     Poglej sliko tovarišice, ki nosi rdečo zvezdo- sam se mi zdi, da je noseča?……….
     ______________
     Lep pozdrav

     • dob

      Tisto je jota in tenstan krompir v devetem mesecu!

 • Mimoidoči

  Glede na to kako se zlorablja beseda rasist danes, bom označil tele marksistične učitelje, ki so se takole marksistično izživljali nad mladim dr. Umekom v šoli in ga po apartheidsko ločili od ostalih otrok, kar za rasiste. Pa še za ksenofobe. Bali so se kapitalistov in njihovih otrok in jih sovražili. Kakšni ksenofobi.

 • Mimoidoči

  “In v čem je razlika med rdečo zvezdo in kljukastim križem? Jaz je ne vidim.”

  Razlika je ta, da se je pod rdečo zvezdo pobilo najmanj 5x več ljudi.Res je, če bi zmagal kljukasti križ, bi številka ravno tako bila ogromna, ker bi se pobijanje neželjenih ljudi nadaljevalo tudi po vojni, neovirano, a dejstvo zgodovine je, da je zmagala rdeča zvezda.

 • Get Smart

  Prispevek sicer nakazuje v pravo smer, vsebuje tudi primere sovražnega govora (govor proti otroku v osnovni šoli in ostali osebni primeri Umeka, pa seveda MURGL JUGOKOMUNISTIČNI slogan “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki časti simbol, ki je de iure in de facto simbol, pod katerim je kaviaržido KOMINTERNA POMORILA največ ljudi),
  vendar pa prispevek vsebuje tudi kolosalne bulšitizme.
  Omenimo le par teh:
  – slovenski politiki, slovenski mediji ???? WAT THE FAK ?!
  = MURGL JUGOKOMUNISTIČNI MEDIJI v Sloveniji =
  = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI MEDIJI v Sloveniji =
  = MURGL JUGOKOMUNISTIČNI politiki v Sloveniji = ne slovenski, v Sloveniji =
  = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI politiki v Sloveniji = ne slovenski, v Sloveniji;
  – poskus uvedbe drkancije “sovražna komunikacija”, ki jo sicer lahko razširimo oz. izenačimo s pojmom “sporočanje”,
  kar pa tako ali tako lahko naredimi tudi s pojmom govor, ki ni le ustni (dva primera: ustni zagovor, pisni zagovor …),

  – bulšitizmi o kao razlikovanju sovražnega govora pri komunistih, fašistih, nacistih =
  KOMUNIZEM = FAŠIZEM = NACIONAL SOCIALIZEM (ne skrajšana drkancija nacizem,
  ampak lepo s celim imenom = NACIONAL SOCIALIZEM = SOCILALIZEM) =
  = vse to so le obrazne maske “novi obrazi” en in iste kaviaržidi KOMINTERNE =
  SUŽNJELASTNIKOV = transićev in njihovih SERBUSOV=hlapcev =WATCHDOGOV;
  – in zaključna onanija o kao “neuravnoteženosti demokracije” – ????!!!!
  WAT THE FAK je to?
  Kdaj je kao uravnotežena, ko bo POL UMOROV, pol ne, POL ROPOV, pol ne,
  POL LAŽI, pol ne?
  Ðizs fakin krajst.
  DEMOKRACIJA = pomeni = LJUDSTVO vlada.
  Slediš, Umek?
  Ne psi (volkodlaki = watchdogi), ne krvosesi (gazde watchdogovoa),
  niti ne pola-pola (pola sebi krvoses daje, pola watchdogu ŠARCU),
  niti pola-pola te ZLOČINSKE kreature in pol ljudje,
  ampak POMENI

  ČLOVEK VLADA, LJUDO VLADA.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Pomni, kaj so ti položili v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   = poštenost,
   = pravičnost,
   = resnicoljubnost,
   = prijateljstvo do ljudi,
   = domoljubnost,
   = rodoljubnost,
   = svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
   podarili svetu.
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
    = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
    =
    detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =

    transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
    kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
    ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
    sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
    poznate PODTIKANJA o fovšiji =
    fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
    ženskih bolečin in užitkov,
    fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

    pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
    kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
    kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
    ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
    ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
    potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
    ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
    kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
    samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske,

    in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
    =
    enako velja za ostale -izme =
    = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
    KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
    … =
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)
    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
    ZASUŽNJEVANJU ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
    osvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

    • Get Smart

     SOCIALIZEM=FAŠIZEM=KOMUNIZEM=KAPITALIZEM=
     FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
     so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
     ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

     =SUŽNJELASTNIŠTVO.

     Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
     = FORUM 21
     =
     MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
     predsednik je pa MILAN KUćAN,
     ki je tudi predsednik
     PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
     =
     ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
     in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
     = uradno preimenovan v LDS =
     DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
     i tako dalje do tokija,
     pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
     MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

     • Get Smart

      Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
      = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

      in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM = SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

      kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

      = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

      (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
      pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
      gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
      i tako dalje do tokija …)

      vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
      delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
      =
      “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

      1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
      2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
      psi čuvaji tekovina revolucije
      3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
      oz.
      z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

      Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
      seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
      .
      Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
      so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
      .
      .
      Jezus Kristus:
      »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas boosvobodila.«
      .
      »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

     • Get Smart

      Razen redkih izjem in novih članov, so vsi kaviaržido kominternistični MURGL JUGOKOMUNISTIČNI nastavljenčki (narejene lutke) transići.

      VSI -izmi = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCIALIZEM = pedofilizem = pedrizem = lezbizem = MURGLJUGOKOMUNIZEM = vukojebizem = muslićkultizem = kozojebizem … so izdelki kaviaržido KOMINTERNISTIČNIH transićev. VSI.

      Ti psi (watchdogi si celo sami pravijo) so morilci, roparji, lažnivci, uničevalci vsega,
      kar je delo poštenih ČLOVEŠKIH rok.
      .
      Prosto po Pavelu:

      “Pazite se psov v službi zla, teh pohabljalcev telesa.”

 • Peter

  Nene, nič od tega ni res, Jugoslavija je bila raj na zemlji tej, no.

 • Janez

  Spoštovani g. Dr. A. Umek !
  HVALA ZA VAŠA OPOZORILA NA
  – MEDVOJNI PROJEKT ŽELEZNIŠKE POVEZAVE MED LJ IN KP, TRSTOM
  – ING. Č.NAGODETA., KP STALINISTIČNO OBBSOJENEGA IN LIKVIDIRANEGA 1947.
  OBJAVIL
  SEM VAŠO VEST V PRISPEVKU
  – V 1.. ŠT. MOJE MESEČNE REVIJE “SLOVENIANA”,
  DOSTOPNO TUDI NA :
  sloveniana.si
  Kar je domena mojega osebnega e-pportala “SLOVENIANA”
  Z veliko dobrimi željaami za vas g. Dr. A. Umek. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA.
  P.S.
  MOJ “SLOVENIANA” PORTAL IN REVIJA

  https://www.google.si/search?q=sloveniana&oq=sloveniana&aqs=chrome..69i57j69i60.10890j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • Svele

   Hahhaha akcija zamaški hahhaha smrt slovenskim dojenčkom hahhaha

 • Ivo

  Eh doktor Andrej, v svojih izvajanjih ste navedli toliko neumnosti, da se človek upravičeno sprašuje marsikaj. Delno vam je oproščeno, ker ste doktor tehničnih znanosti, tako da o družbenih znanostih nimate pojma. V svojem izvajanju ste poleg nebuloz, kako je bilo leta 1947 in malo kasneje (nebuloz zato, ker to kar pišete ni preverljivo in pionir ste bili) je ”najboljši” vaš zapis, da ne vidite razlike med rdečo zvezdo in kljukastim križem. To ne vidi samo slepec. Ali ste kje zasledili, da bi pod rdečo zvezdo kje bilo zapisano, da je treba iztrebiti Jude, Slovane, Cigane in vse t.i. nearijske rase? Eh doktorček, če bi se vi rodili pod kljukastim križem, zagotovo ne bi bili pionirček, zagotovo ne bi končali srednje šole in zagotovo ne bi bili doktor (pravzaprav danes ste, vendar doktor zavajanja). Vas bi kljukasti križ napravil sužnja ali iztrebil. Da ne bo pomote, tudi sprevrženi komunizem je delal podobne stvari, vendar to ni bilo zapisano, tako kot pod kljukastim križem. Pa še nekaj, če je nekdo rdečo zvezdo izkoristil in je zaradi tega ne cenite, ne bi smeli ceniti niti katoliški križ, ki je ustvarjal zlo celo tisočletje. Eh moj doktorček …. TAKI PAČ STE.

  • Šobar Davorin

   Nekaku dvatisoč let. Ne tisoč.

   • Ivo

    Imaš prav, vendar jaz sem malo manj radikalen kot ti in mislim, da je do prvih križarskih vojn bila cerkev dokaj pozitivna.

  • Andrej Umek

   Sem pa večkrat prebral in slišal, da je potrebno iztrebiti predstavnike osovraženega razreda, torej vse malo premožnejše, “kapitaliste” v komunističnem žargonu in njihove otroke. Družboslovja res nisem študiral, ker je to takrat pomenilo ko0munistično indoktrinacijo. Sem pa prebral osnovna dela Marxa in Engelsa in zato dobro vem, da slednji zahtev, da se po uspešni revoluciji pobije, v komunističnem žargonu likvidira 10% prebivalstva.
   Pa še to. Nikoli nisem bil član podmladkov, pionirjev in mladinske organizacije, in tudi ne partije.

   • Eh moj doktorček, prosim, navedite kje v Marxovih delih ste našli podatek o 10% prebivalstva, ki ga je treba likvidirati.

    • Andrej Umek

     morski50, preden se nekemu zapisu ugovarja, ga je potrebno dobro prebrati in razumeti, če naj ima ugovor sploh kakšen smisel. Če bi moj tekst dobro prebrali in pošteno interpretirali, bi morali videti, da teza o likvidaciji 10 % prebivalstva ne izvira od Marxa temveč je Engelsova. Zapis o tem lahko najdete, če seveda hočete, v njegovem Neue Reinische Zeitung. Zapis lahko dobite na internetu (Google, YouTube). Prav zaradi tega zapisa je moral Engels svoj Reinische Zeitung preseliti iz Kölna v bolj tolerantni Pariz in ga preimenovati v Neue Reinische Zeitung. Ker je resnica vsakemu, ki to hoče, dostopna brez kakršnihkoli stroškov, s tem zapisom zaključujem debato o tem vprašanju.

 • Šobar Davorin

  Ima oster pogled. Toti gospod Umek. Sam enmau mu ga postrani nese.

 • Aresnica

  Gospod dr.Andrej Umek- odlično- Kar je res, je res.
  _________________
  Lep pozdrav

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!