Kako z migranti ravnajo v Avstraliji? Veliko bolj odgovorno kot pri nas!

Foto: STA

Deželo “tam doli” ali “peti kontinent” – Avstralijo sem obiskal dvakrat. Prvič leta 2000 in drugič na prelomu leta 2004/2005. Vsekakor pa ne zadnjič – tja se bom še vračal.

Spomini sicer bledijo in v našem spominu povzročajo praznino, lahko tudi napake, ampak nikoli ne bom pozabil, kaj se je dogajalo v avionu, ki je pristajal tik pred Sydneyjem. Stevardesa nas je opozorila, naj zravnamo sedeže, se sklonimo naprej in glavo potisnemo med noge. Kar zaskrbelo me je ali zasilno pristajamo ali kaj. Nič od tega ni bilo res. V avionu so se pojavile stevardese z velikimi razpršilci – spreji. Zdelo se mi je, da so veliki pol metra. Cel avion s potniki vred so pošpricale. Nisem razumel zakaj. Šele kasneje so mi povedali, da gre za neke vrste razkužitev potnikov. Avstralija pač ne pozna nekaterih bolezni rastlin in živali. Tam pač ne vedo, kaj je koloradski hrošč na krompirju ali peronospora na vinski trti.

Tudi pri prevzemu prtljage sem bil presenečen. Prtljago so obletavali mali psi, ne kaj večji od obilnejših mačk. Če bi zaznali kakršenkoli znak, da je v prtljagi sveža hrana, kot je recimo sendvič, bi ponoreli in lastnik prtljage bi se moral vkrcati na prvi avion za povraten let. Vnos sveže hrane pač ni dovoljen.

Dobrodošli so bili predvsem tisti, ki so pomagali avstralski družbi
Sledilo je novo presenečenje. Na izhodu iz letališča je bila seveda mejna kontrola. Z ženo sva se postavila v eno od kolon. Ko sva se bližala policistu kontrolorju pa me je zaskrbelo. Vsi policisti so imeli na glavi nekakšen klobuk kavbojskega tipa, le tisti v najini koloni je imel na glavi muslimanski turban, sicer pa enako uniformo. Nič posebnega se ni zgodilo. Vsi policisti so bili “pravi”. Kasneje sem izvedel, da se policija pač prilagodi veri posameznika in tistim muslimanske vere pač dopušča, da imajo na glavi turban in ne klobuka.

Ne vem, če je popolnoma res, ampak spomnim sem, da so mi takrat povedali nekaj več o politiki Avstralije do priseljencev in tistih, ki želijo zaprositi za azil ali mednarodno zaščito. Kakšnih 200 tisoč tujcev je bilo takrat dobrodošlih, kar je en odstotek tamkajšnjega prebivalstva letno. Toda absolutno prednost so imeli tisti s poklicno izobrazbo zidarjev, tesarjev, avtomehanikov, monterjev in podobnih poklicev. Če pa so imeli okoli 25 tisoč današnjih evrov in so podpisali izjavo, da bodo svoja sredstva vložili v odprtje svoje lastne obrtne ali podjetniške dejavnosti, pa so imeli absolutno prednost pri pridobitvi državljanstva.

Še bolj pa je v mojem spominu ostal dogodek z neko tujo ladjo, ki je polna migrantov priplula v bližino njihove obale. Zaustavili so jo in odločno rekli: “Ne, niste zaželeni.” Kar nekaj časa je trajalo, a obveljala je volja njihove vlade  in ilegalne migrante je sprejela Nova Zelandija.

V kolikor se ne želite vključiti v naš sistem, niste dobrodošli
No, in zakaj vse to pišem? Zato, ker je Avstralija pred dnevi napovedala novo zakonodajo, ki se nanaša na prihajanje migrantov. Še pred tem pa naj vas opozorim na izjavo nekdanjega predsednika njihove vlade Kevina Ruuda, ki je pred leti dejal: Muslimani, ki bi radi živeli po islamskih zakonih, so naprošeni, da zapustijo Avstralijo. Avstralska vlada poskuša preprečiti potencialne teroristične akcije. MIGRANTI SE MORAJO ADAPTIRATI IN NE AVSTRALCI. To je to, pa če vam to odgovarja ali ne. Sit sam tega, da naš narod skrbi, da ne bi morda užalili nekatere posameznike ali njihovo kulturo. Od terorističnega napada v Baliju do danes opažamo vse več patriotizma pri večini Avstralcev. Ta naša kultura je nastala pred dvesto in več leti, s težkim delom in trudom in zmagami več milijonov žena in mož z željo po svobodi. Govorimo pretežno ANGLEŠKO, in ne špansko, libanonsko, arabsko, kitajsko, japonsko, ali kateri drugi jezik. To pomeni, da, če želite biti del naše družbe, se naučite našega jezika! Večina Avstralcev veruje v Boga. To ni neka krščansko desničarska smer ali politično vsiljeno, to je DEJSTVO, ker so ta narod, to se vidi iz dokumentov, osnovali možje in žene krščanske vere, po krščanskih načelih. Zato so v naših ustanovah in šolah krščanski simboli. Če je Bog za vas žalitev, vam predlagam, da si izberete nek drugi del sveta za vaš dom, saj je ta Bog del naše kulture. Mi vam vašo vero dovoljujemo in vas ne sprašujemo, zakaj verjamete vanjo. Želimo samo, da to sprejmete in da živimo skupaj v harmoniji, miru in veselju.

Tukaj je naša domovina, naša dežela in naš način življenja, kjer vam omogočamo in dovolimo, da v vsem tem uživate tudi vi. V kolikor se ne želite vključiti v ta sistem, se ne prenehate pritoževati, protestirati in žaliti našo zastavo, našo čast, našo vero, naš način življenja, vam iz vsega srca priporočam, da svojo svobodo, ki jo imamo tukaj v naši državi, izkoristite in svobodno zapustite našo državo. Če ste tukaj tako nesrečni, pojdite iskati svojo srečo drugam. Nismo vas prisilili priti sem. Prišli ste na svojo željo. Torej, morali se boste prilagoditi nam, saj ste to državo sami izbrali za svojo, mi smo pa vas sprejeli brez predsodkov.”

Spremembe se nanašajo tudi na odnos migrantov do otrok in do pohabljanja spolovil
Avstralija ima očitno domoljubno vlado tudi zdaj. Zdajšnji njihov predsednik vlade Malcolm Turnbull je pred dnevi napovedal novo zaostritev zakonodaje, ki omogoča priseljevanje tujcev. Kot je povedal, bodo prosilci morali opraviti zahteven test angleščine, ki bo vključeval branje, pisanje, poslušanje in govor. Spraševali jih bodo tudi o nasilju v družini in o tem, ali menijo, da je pretepanje žena sprejemljivo. Spraševali jih bodo tudi o odnosu do porok otrok in pohabljanja ženskih spolovil. Turnbull je ta vprašanja označil kot pomembna za okrepitev avstralskih vrednot. Turnbull je še izrazil prepričanje, da bodo spremembe pogojev za pridobitev državljanstva zagotovile integracijo priseljencev in njihovo sodelovanje v skupnosti, s tem pa tudi, da bodo postali del avstralske družbe.

Kaj pa Slovenija? Slovenija ima levo Cerarjevo vlado. Ta sprejema ne le tiste, ki ilegalno prihajajo v Slovenijo, ampak tudi tiste iz juga Italije in Grčije, ki jih z letali dovaža v Slovenijo, ne da bi si ti ljudje sploh želeli v Slovenijo. Takoj za tem, ko vložijo prošnjo za azil, pa država za njih nameni 1.963 evrov na mesec. Ko pa jim je vloga za azil oziroma mednarodno zaščito odobrena, pa so deležni stanovanja s TV-sprejemnikom LCD z diagonalo 81 cm, štedilnika s steklokeramično ploščo, kondomov in še kaj. Narobe svet. Upam, da bo to trajalo le še do naslednjih volitev v DZ.

Vinko Gorenak

 • AlojzZ

  “Upam, da bo to trajalo le še do naslednjih volitev v DZ.”

  Tovariš Vinko, sanje niso več dovoljenje! Tisti dan je že zdavnaj minil! (M. Kučan)

 • Slovenec 33

  Poleg Orbana in Višegrajcev, tudi na drugi strani zemelkjske krogle vedo, da je islam krvava, agresivna, histerična in pedofilska religija in so vsi skupaj toliko domoljubi, da ne dovolijo okupacije in uničevanja patriotskih vrednot.
  Popolno nasprotje so oblasti v okupirani državi, kjer okupatorji in izajalci slovenskega naroda vabijo v slovenske dežele nove okupatorje, ki naj bi pomagali do konca uničiti slovenski živelj.
  Pri tem ijim pomagajo topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma. Akciji uničevanja slovenskega rodu so se pridružile še vse skupine izrodkov, ki nimajo nobene bodočnosti in bodo za seboj pustili le kup dreka.

 • Demonkrat

  Aborigini še obstajajo?

  • xtc

   Seveda asimilirali so jih.No nam to nekako ne uspeva z pritepenci z južno od SOTLE.

   • Demonkrat

    Avstralija je res primer samih pritepencev

    • xtc

     Ki so naredili civiliziran raj pri nas pa pritepenci Balkanski gnoj:

     • Nata

      + + + + + + + + + +

     • Franc Šink

      Preveč, vse preveč je njihovih županov.

  • totex39

   Seveda obstajajo, saj so vključeni v avstralsko družbo bolj kot Indijanci v Kanadi in Ameriki, vendar je razlika v tem, da ne nosijo turbanov, tako kot priseljenci.

  • Nata

   Ho, ho. . . . . . . .dobro si meril, a slabo zadel .

  • Franc Šink

   Da ampak so asimilirani.

 • Polde

  Ni mi povsem jasno, kako se tam živi po njihovih zakonih s policijskim turbanom na glavi. Kdo prevzame kontrolo tiste vrste, ko mora omenjeni policist na obvezno molitev?

  • Franc Šink

   Ni musliman.Ti nosijo smrt.

 • totex39

  Ko vprašaš Avstralce kako, da so pustili, da imajo Indijci v vseh javnih službah turbane, ti povedo da je to politični pakt Avstralije, Kanade in Anglije. Tudi Indijci in Kitajci so tam zelo nezaželeni, vendar so se asimilirali, do nedavnega so tudi muslimani bili tiho, venadar ko se je začelo to v Evropi so dobili “krila” tudi v Avstraliji.

 • xtc

  Avstralija je zgleden primer ;kako je treba z prišleki_nezakoniti marš nazaj;legalni ali se popolnoma prilagodite ali pa odidete:Seveda pa bodo morali zadeve še zaostriti;vsak ;ki bo delal težave ga je trteba izgnati:

 • antimur

  Sramotno in skoraj nemogoče dejstvo je, da morajo evropske politike opozarjati na povsem normalno dejstvo, da se tisti, ki se priplazi k hiši podreja onemu, ki mu zastonj nudi in streho in hrano ter še vse dodatne ugodnosti. Svet je že povsem znorel, zato menim, da gre vse skupaj v maloro, sicer je pa normalno, če furajo politiko pedri in lezbijke, kriminalci, drogeraši…..

  • Nata

   + + + + + + +

 • Olga

  Bravo Avstralci!
  Slovenci, naženimo levake, pa naj gredo k muslimanom, da jim bodo dovolili ateizem in LGBT! Nastala bo nova rasa komislamistov!

 • Razocarana

  Islamska pravila so kar se tiče enakosti med spoloma in religajami v kompletnem nasprotju ne samo z evropskimi vrednotami, ampak tudi z evropskimi zakoni. Dokler v mošejah ženske ne smejo moliti skupaj z moškimi in imajo v muslimanskih skupnostih enako vrednost kot moški ter za oboje veljajo enaka pravila, sem mnenja da Islam ne spada v Evropo, ter da mošeje, kjer vlada senegracija med spoloma, ne bi smele obstajati v evropskem prostoru.

  • šmentanamuha

   Ne da so islamska pravila v nasprotju z evropskimi vrednotami in zakoni, ampak so v nasprotju s človeškimi vrednotami in vesoljnimi, če hočete stvarnikovimi, zakoni. Ljudi pohablja telesno in duševno. Islam ni vera v Boga, ampak čaščenje satanističnega kulta. Sožitje s temi norci nikoli ni bilo in ne bo mogoče.

 • šmentanamuha

  To pismo je potrebno objavljati vedno znova in znova, dokler ljudje v Sloveniji in Evropi ne bodo dojeli vsebine in se znebili občutka krivde. Sorosevi plačanci, ki vsiljujejo multikulti agendo, so izdajalci najslabše vrste in jih je treba tako tudi obravnavati. predsedniki vlad in držav, ki nimajo jajc, da se temu uprejo, ne morejo biti več predsedniki. Zaenkrat lahko volivci nato še vplivamo, če pa bo svetovna vlada sionistov, ki za zdaj delujejo še v senci, tudi uradno prevzela oblast, potem tudi to nebo več mogoče. Hunger games.

 • Antonius

  Ne zanašam se na naše v komercializem naravnano zdravstvo, je pa dejstvo, ki nam ga dopovedujejo zdravniška priporočila, da je preventiva boljša izbira kot kurativa.
  Evropa je preventivno ravnanje že zamudila, Avstralci pa preventivo, skoraj prepozno, za rep lovijo.
  Šovinizem podprt z naraščajočim državnim nacionalizmom je najslabša izbira, ki jo nesposobna evropska politika ponuja v izbor njenim prebivalcem.
  Dober primer evropskemu dogajanju sta do šeriatarjev nerazumno popustljiva švedska politika in politika Le Penove, ki zaradi šeriatarskega divjanja predvolilno vzpodbuja nacionalistične strasti.
  Svet zagotovo ne bo padel s tečaja, Združeni Evropi se pa kaj takega lahko zlahka zgodi.
  O Merklovi, povabljenih šeriatarjih in njenem egoizmu se pa ne splača. Njene banke smo z od Bruslja vsiljenim posojilom prezadolženi Grčiji, tudi zakreditirani Slovenci pomagali sanirali.

  • šmentanamuha

   Se strinjam s tabo, le da jaz Le Penovo podpiram. Macron je kandidat Rothschildov.

  • Nata

   Švedi so se leta in leta preveč dobro imeli !! Da ne napišem kakšno trapasto.
   Francozinja pa lovi in nabira volivce na napačen način. Kaj bo , če zmaga? Bo Francija izstopila iz EU ? Slaba poteza.

 • Nata

  + + + + + + + + + veliko resnic ste napisali g. Gorenak.
  Jaz enostavno ne razumem ravnanje Italijanov !! Kako enostavno jih spuščajo v državo. Kaj za njih Schengen ne velja ?
  Pri nas pa na mejah ljudi VEN ne pustimo. . . . . . no, oviramo jih. Noter pa najbrže ni problem. Kar z letalom jih pripeljejo ??
  Tudi tega ne razumem. Zakaj taki silno natančni pregledi za izhod ??

  • sobieski

   Pri nas je v resnici malo drugače. Muslimani so v našem primeru samo
   orodje tistih, ki že skoraj sto let ne dopuščajo Slovencem izjavljati
   se, da so narod, ali pa vsaj ne na glas. Če pa že, se to omeji na razne
   koncerte narodnjakov itd, vse na državni ravni je v smislu balkanizma,
   kjr mu je tudi borčevsvto samo orodje. V Avstraliji smo lahko videli
   vrste pred francoskim veleposlaništvom, kjer so ljudje čakali, da so na
   volitvah izrekli svojo voljo in izpolnili svojo državljansko dolžnost.
   To kaže, da so narod, ponosen, ki bo preživel, ne pa tako kot naši izza
   šanka usegliharjev izobraženi “naprednjaki”, ki s ponosm razlagajo, da
   ne hodijo na volitve. Še zavedajo se ne, da s tem služijo samo tistim, ki
   naš narod z vsemi sredstvi uničuje, začeli so z ubjem Cankarja, ki jih je
   tudi prvi spregledal!

   • Nata

    In to, da se ne zavedajo, je pa še najhujše !! Čeprav ne mislim tako. So zavedeni državljani, brez zanimanja in vedenja o zgodovini.
    Ja, kar nekaj orodij uporabljajo levaki. Tudi LGBT………pa kaj bi naštevala

 • garfi

  necivilizirani in barbarski muslimani ne spadajo med mnogo boljše ljudi
  to bi lahko vedela tudi rkc
  nismo vsi isti in enaki press

 • Olga

  Zakaj se Židje ne spravijo na nacista Sorosa, ki jih je izdajal in pomagal moriti? Še danes NE obžaluje svojih dejanj!?

  • Bozz

   Zakaj se Slovenci združeno ne spravijo na vse koruptivne politike, leve in desne in njihove strice iz ozadja? Imaš odgovor. Povprečen Jud je ravno tako nemočen kot povprečen Slovenec. Oz, ne nemočen, prej strahopeten.

  • koza

   najbolj hecn je SDPjevec Grbin, ko so oni bili na oblasti ga ni motil ljudski moto, sedaj pa zganja paniko

 • Zgornji

  Amennn !!! ! !!!

 • črnaovca

  Vinko zakaj ne ostaneš tam doli če je tako lepo. A ja na čigave stroške in za kaj si obiskal deželo tam doli, ste šli iz Parlamenta na naše stroške proučevati njihovo demokracijo. Boste kaj od tega kar ste videli tudi uvedli pri nas? Če ste kaj razumeli seveda

 • freedomfighter

  zakaj nikjer podatka kako je Trupek sprejel 12 000 beguncev…a mogoče novinarji nova24 prikrivajo podatek ker jim ni všeč donaldova politika

  • Bozz

   Trump je lutka, kontrolirana opozicija. Njegovi volivci pa naivni, tako je tudi pri nas.

 • koza

  ravno danes slišala na htv4, da so začeli zavirat priseljevanje visoko izobraženih, zapirajo se vsi, samo EU se odpira, nekaj zanimivega glede francoskih volitev … http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/macron-je-ozenio-svoju-25-godina-stariju-uciteljicu-iz-srednje-skole-udanu-i-majku-troje-djece-1019632/

  • freedomfighter

   ja zapirajo se za visoko izobražene kakšni bebci čez južno mejo jih pa preplavljajo neizobraženi…zakaj bi kdo zaprl vrata intelektualcem ki pomagajo pri tehnološkemu napredku…predvidevam da tisti ki pride delat v silicon valley za nekaj miljonov na leto ni radikalizeran musliman…to so ukrepi za tiste bebčke ki ne vidijo da to dela samo zato ker mora nekaj pokazati volilcem

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!