Kdaj se začne prihodnost in kdaj preteklost?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Ob nedavnem potovanju na Kitajsko smo si šli ogledat tudi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja odkrito nekropolo v Xi’an. Znani “vojaki iz terracotte” s konji in kočijami so varovali grobnico cesarja. Ker je bil 1. maj, praznik seveda tudi za Kitajce, smo stali med množico in čakali, da vstopimo v prostor, kjer so razstavljeni izkopani vojaki z opremo, izdelani nekje v 3. stoletju pred Kristusom.

Množica Kitajcev, ki si je želela ogledati delček bogate zgodovine, se mogoče ni niti zavedala, da so po opravljenem delu izdelovalce glinenih kipov usmrtili. Vprašanje je tudi, koliko se je množica zavedala ali vedela, da so bile v še ne tako daljni preteklosti na Trgu nebeškega miru (?) leta 1989 demonstracije študentov, intelektualcev in delavcev, ki jih je ljudska armada krvavo zatrla, ko je s tanki in tovornjaki (reprizo tega sedaj izvajajo islamisti, zaenkrat še v manjšem obsegu) zapeljala v množico in jih zmasakrirala. Po mednarodnih podatkih je bilo žrtev več tisoč, po takratnih podatkih uradne Kitajske pa nekaj preko 200. Po vsej državi so zaprli preko 100 tisoč ljudi, o dogodku pa se v državi “velikega skoka naprej” ne govori. Kolektivna amnezija? Naključni kitajski sogovornik je povedal, da mlajša generacija o pokolu ne ve ničesar, ker starejša generacija  še vedno v strahu – o teh dogodkih molči. Prepoved Googla, FB, Twitterja ipd. je sprejeta kot normalna, država je za vstop resnice nepredušno zaprta.

In ob vrnitvi v domovino, ki se mi je z Daljnega vzhoda zdela demokratična, sem naletela na posnetek seje Odbora za obrambo, ki jo je vodil Žan Mahnič, in reakcijo predsednika ZZB NOB Tita Turnška, sicer nekoč (v času pokola v Pekingu) tudi veleposlanika v LR Kitajski. Ta je na resnico, ki mu jo je v obraz v dokaj skrajšani in omiljeni verziji povedal poslanec Breznik, odreagiral žaljivo in primitivno z besedami “lažnivi kurci”, česar glavni mediji sploh niso povzeli oz. je besedo “kurci” preglasil dolg pisk. Omenjeni je nato izjavil, da se za besede ne bo opravičil in da bi svoje dejanje ponovil. Hvala, tovariš Turnšek, vsaj kakemu Slovencu več ste odprli oči!

Dediči krvnikov nam pred očmi uničujejo arhivsko gradivo, lažejo, žalijo, zmerjajo
Primerjava med nevednostjo Kitajcev o pokolu na Trgu nebeškega miru in nevednostjo Slovencev o pokolih v Hudi jami in še na kakšnih 600 lokacijah po Sloveniji se mi je neizbežno ponudila. Spominjam se izjav, da Slovenci niso vedeli ničesar o povojnih pomorih, kar je bilo neverjetno kolektivno sprenevedanje. Sama sem namreč o pomorih slišala in veliko izvedela, ko sem imela kakšnih 14 ali 15 let, prav tako sem vedela za Goli otok. Seveda nisem vedela vsega, vedela pa sem dovolj, da sem si ustvarila sliko zločinske oblasti, ki je vodila mojo državo. In isti Slovenci, ki niso vedeli, kdaj je izginil njihov sosed, zakaj je zaprt njihov znanec, so se posmehovali izjavam Nemcev, da niso vedeli za koncentracijska taborišča??!! Kako je mogoče, da je leta 2017 v Državnem zboru osebek, ki je osramotil Slovenijo na funkciji veleposlanika, žalil in zmerjal z najbolj primitivnimi besedami poslance, izvoljene na vsaj približno demokratičnih volitvah?! Koliko smo torej bolj demokratični od enopartijske LR Kitajske? Koliko resnice je nam dovoljeno vedeti? Kdo je tisti, ki odloča o tem, kaj je res in kaj ne? Kdo si upa za praznik vpiti, da v Ljubljani ne bo stal spomenik domobrancem? Do kdaj si bomo zatiskali oči in ušesa in lagali ter prikrojevali zgodovino?

Ko je Tit Turnšek izgubil živce… (foto: Youtube)

Generacija, ki je rojena po 2. svetovni vojni, je danes stara več kot 70 let. Približno 80 odstotkov prebivalcev Slovenije nas torej ni bilo udeleženih ne v svetovni vojni in ne pri povojnih pomorih, če razmislimo, koliko je bilo pri teh dejanjih dejansko aktivno udeleženih, naj si bo kot nalogodajalcev ali kot izvajalcev, pa sem prepričana, da ne živi več niti en sam odstotek. In v imenu tega 1 odstotka in njihovih svojcev, ki so si priborili določene privilegije, ki jih po fevdalnem pravu dedujejo potomci, ostali nimamo pravice do resnice. Nimamo pravice vedeti, kaj piše v dokumentih, pred očmi nam uničujejo arhivsko gradivo, lažejo, žalijo, zmerjajo. Verjamem, da se je težko sprijazniti z resnico, potem ko so ti na vseh stopnjah izobraževanja prikazovali zgodovinsko laž epskih razsežnosti, ko si gledal filme, dramske predstave, pel pesmi in sodeloval na proslavah namišljenih bitk in zmag. Še sama sem bila pretresena, ko sem prebrala knjigo Aleksandra Bajta, počutila sem se izigrano, zmanipulirano … Čeprav sem bila med tistimi, ki se jim je že dokaj svitalo o tem, kaj je resnica.

In kadarkoli se oglasi kdo, ki zahteva, da se o dejstvih odkrito pogovarjamo, mu javni mediji, dirigirani s strani privilegirane kaste, povedo, da ni čas za preštevanje kosti in da je potrebno gledati v prihodnost in ne v preteklost.

Šele, ko bo zgodovina razčiščena, se lahko zazremo v prihodnost brez laži in strahu
Toda, kdaj se začne preteklost, katera nas ne sme zanimati? Kdo odloča o tem? Zakaj imamo muzeje, knjižnice, arhive, zakaj se učimo zgodovino, če nismo enotni niti v tem, kaj sodi v zgodovino? Profesorji zgodovine so še vedno zbegani, kako sploh predavati o dogodkih 20. stoletja. Poveličevanje partizanskega revolucionarnega boja je sprejemljivo, opozarjati na grozodejstva, storjena v imenu “pravičnejšega” družbenega reda, pa pomeni gledanje v preteklost namesto v prihodnost. Gledanje v preteklost 20. stoletja je torej dopustno le z gledišča tistega procenta prebivalstva, ki si je ustvarilo primerno materialno bazo še za svoje potomce, nikakor pa ne z gledišča tistega, ki se z njimi ne strinja. Zgodbe o fojbah, ki so bile tako priročne za podžiganje sovraštva na Primorskem, so po ustanovitvi slovensko-italijanske komisije, ki je pripravila poročilo, čudežno umolknile. Ali ni to ustrezen model, da se zaključi tudi poglavje o 2. svetovni vojni in krvoločnih bakanalijah, ki so ji sledile vse do konca prejšnjega stoletja? Veliko gradiva so zbrali že v času t. i. Pučnikove komisije, veliko je že napisanega tudi s strani piscev t. i. nekomunistične provenience, veliko arhivskega gradiva se da pridobiti v Srbiji, veliko zgodovinarjev je, ki bi bili pripravljeni sodelovati, in ko bi na mizo položili karte tako eni kot drugi, bi verjetno lahko pogledali svojo zgodovino ne preko rdečih očal, temveč preko dejstev, podprtih z dokazi, brez zmerjanja in obkladanja, temveč kot nekaj, iz česar bi črpali moč za prihodnost. Moč, ki jo bomo brez dvoma potrebovali. Takrat ne bo več časa za tiste, ki zmerjajo ljudi z ‘lažnivimi kurci’, ki jih želijo poklati in pometati v rudniške jaške, ampak bo res čas, da se iz zgodovine zazremo v prihodnost, brez laži in strahu.

Lucija Ušaj Šikovec

 • janez zorman

  Prihodnost se bo začela, ko stari udbopartijski prdci in prdkinje, ki veliko moralizirajo o poštenju mladine in tako na splošno, ne bojo več vlekli EXTRA pokojnin, raznih dodatkov in bojo izenačeni z “normalno” populacijo.

 • VERZIFIKATOR

  DVA ZORNA KOTA ISTEGA DOGODKA

  PRVI

  Vid Turnček

  HEROJEVA ZADNJA BITKA

  Vsi poznajo ga kot veterana,
  v dveh se vojnah je svetovnih tolkel,
  včeraj spet povzdignil glas zamolkel,
  da je onemela vsa dvorana.

  Mu predsednik mirno je povedal,
  da zmerjánje res se ne spodobi,
  da njegovi so napadi grobi,
  grde mu besede prepovedal.

  On pa se je le še bolj razkuril,
  ko s težavo gledal tam je zbrane,
  jih imenoval je za organe,
  videz dal, da se zares je vzburil.

  Da odveč je vsem njegova družba,
  končno mu predsednik je naznanil,
  on pa se je prav herojsko branil,
  kot zahteva od vojščaka služba.

  Slednjič le zaslutil je nevarnost,
  saj ostal je samcat na bojišču
  in dojel, da pač ni na igrišču,
  se za lastno je ustrašil varnost.

  Da z veseljem sam se bo umaknil,
  ves rdeč je po dvorani tulil,
  paž njegov pa je le v strahu buljil,
  ali ga predsednik zdaj bo mahnil.

  Mahnil ni ga in še manj kam brcnil,
  saj bilo se prav zares je bati,
  da ne mogel bi heroj več vstati,
  če bi kdo ga le z mezincem frcnil.

  Šlo je kajpak za heroja Tita,
  čigar znana je podoba vstala,
  duška si v togoti jezno dala,
  saj bila je ravno prav nalita.

  DRUGI

  Savo Slogan

  TRENER JOGE

  Rekli so mu vedno mali Savo,
  sodil fant je med neuvrščene,
  običajno pisnil ni nobene,
  le pisaril Savo kot za stavo.

  Ko odšla po zlu neuvrščenost,
  Savo je za kratek čas poniknil
  in potem prav kmalu zopet vzniknil,
  kot bi zlomil lastno omejenost.

  Se postavil bil je v prve vrste,
  uvrstil se brž med veterane,
  te okoli Tita znova zbrane,
  brani Savo njih zdaj vrste čvrste.

  Zadnje čase rad igra se tigra,
  takega brez zob in brez naboja,
  nagnjenja tako pokaže svoja,
  da vse skupaj je prozorna igra.

  S tigrom ko se kje prikaže Savo,
  misli, da pomembna je figura,
  glavna pa poanta je frizura,
  saj mu tiger cel je stopil v glavo.

  Z njim naš Savo veterane brani,
  v boju krčevitem za pravice,
  se za svoje izpostavlja strice,
  vedno Savo je na pravi strani.

  Ko se boj pred dnevi je pripravljal,
  ni poveljnik vzel ga za bojarja,
  vzel s seboj ga je le za pisarja,
  tekste da slogovno bo popravljal.

  V Titovi se znašel je brigadi,
  ki je bojevala boj besedni,
  Savo v svoji drži tam zavedni
  bil je resen kakor na paradi.

  Ves čas vse zapisoval je sproti,
  saj je vendar za pisarčka Savo,
  linijo ubira vedno pravo,
  s potrpljenjem vsega fant se loti.

  Tudi ko poveljnik je popenil,
  v jezi ko bojišče je zapustil,
  Savo prav nobene ni izustil,
  za izpad poveljstva ni se zmenil.

  Ko poveljnik ven jo je pobrisal,
  hitro vtaknil med ramena glavo,
  tipično, saj to je vendar Savo,
  nekaj na papir je le zapisal.

  Pri pisanju nič ga ne ovira,
  fant ne da se zlepa premotiti,
  ni mogoče mu pri tem zakriti,
  pridno Savo jogo da trenira.

 • vsemojebabe

  Čestitke odvetnici za napisano. Mislim pa, da pri povojnih pobojih ni šlo za kolektivno sprenevedanje, temveč za kolektivno ustrahovanje. In svoje ustrahovanje vladajoča klika na prefinjen način vodi še sedaj, vmes pa za boljši učinek koga celo likvidirajo.

 • Jožef

  Dobro je, da nam ponosni in samozavestni pisci sporočajo in širijo resnico, ki je drugačna od yugoresnice. Naša, takoj po vojni rojena generacija, je občutila vso breme zlagane resnice. Kdo jo je z navdušenjem sprejemal in jo nadgrajeval in širil, je bi lepo nagrajen. Ostali, ki smo imeli oči usmerjene proti zahodu, smo pač s stisnjenimi zobni sprejemali to resnico in bili smo in smo še vedno drugorazredni. Hvali ti domovina Slovenija za močvirje.

 • totex39

  Neverjetno kako nam komunisti prikazujejo lažnivo našo zgodovino in to samo zaradi teh starih udbopartijcev, ki ne priznavajo početja svojih prednikov in še sami nadaljujejo s tako politiko.

  • Mare Kranjc

   Težko je po 70 letih laži, priznati resnico, da so bili tvoji predniki navadni kriminalci in množični morilci!

   • totex39

    Kako to misliš, da so bili moji predniki kriminalci, razloži ?????????????????????

    • Mare Kranjc

     Ne tvoji. Če sedaj preberem, se res čudno sliši. Oprosti za vznemirjanje. Mislil sem na prednike teh, ki nam danes vladajo, na gošarje, ki so se skrivali po slovenskih gozdovih, ki so jih zapustili le, da so šli ropat in pobijat bližnje vaščane, kmete in podjetnike. Da so lahko oskrbovali Nemce z drvmi in vinom v zameno pa so od Nemcev dobivali sladkor, moko in tobak. Nadeli so si ime partizani in se lažno razglasili za narodne osvoboditelje.

     • totex39

      Opravičilo sprejeto.

 • Demonkrat

  Kaj je komunizem naredil dobrega za človeštvo ?

 • rubec

  Če je kdo rasist potem so to ljudje na zunanjem ministrstvu ki za veleposlanike nastavljajo samo debile. Se mi zdi kot da si normalni ljudje ki bi zasedli te službe pa ne bi smeli čohat jajca.

 • Silka

  Čestritam avtorici za poštena izrečena stališča. VIDIMO SE NA VOLITVAH !

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Ker vse okupatorsko izdajalske veje oblasti ščitijo morilce slovenskih domoljubov, ki ležijo v več kot 600 moriščih je izpad vodje veleizdajalske organizacije logičen in pričakovan. (Veleizdajalci slovenskega naroda so omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel po koncu 2. svet. vojne)
  Ta izpad je pokazal kako podlo sprevrženi so veleizdajalci slovenskega naroda.

 • domovina mili dom

  Preteklost naj bi se končala in začela prihodnost leta 91. Seveda govorim o Sloveniji. Ker še vedno hodijo iz host komunisti, nič bat. “Ne bojte se prihodnosti, podobna je preteklosti”.

 • althar

  Če parafraziram heroja Turnška, komunisti so pač notorični lažnivi piiiiisk.

  • Mojca pokraculja

   Piiiiiisk kot pri delovnih strojih, kadar vozijo v rikverc. Sej itak so skoz v rikvercu, mi pa v k…u.

 • Mojca pokraculja

  Zadnje čase sem Lucijo kar pogrešala. Po mojem mnenju so njeni prispevki več kot odlični. Vidi se, da ima dolgoletne izkušnje in da so ji stvari kristalno jasne. Zato je tako jasna in nedvoumna. Bravo Lucija !

  • rrrrr

   Tvojemu opažanju se hudo močno pridružujem.

 • Vlado77

  Človek se zgrozi , da so nas učili na osnovi mitov in laži. Vsaj glede polpretekle zgodovine. Organizirana državna laž je NOB. Heroji so večinoma navadni morilci. Svobode ni bilo ,ker je bila diktatura. Masakri in umori so se zgodili pod taktirko komunistične hunte. Brez NOB bi nam bilo lepše . Zame so totalne floskule, da bi govorilo nemško ali Italijansko. Tudi nismo premagali fašistov ne nacistov. Film o Kozari , Neretvi in Petrih in Valter brani Sarajevo so izmišljene zgodbe ali pretirano zlagane. Skratka vse kar se je zgodilo ( kar so nas učili) po 1940 nekje do 1990 sloni na mitih in lažeh. V resnici smo doživeli diktaturo , ki nas je krepko zavrla v razvoju kot ostale vzhodne države. Vendar najhuje je , da se te laži še ponavljajo in ponavljajo v nedogled . Imamo kup ulic in trgov in spomenikov ,ki poveličujejo to obdobje. In temu poveličevanju stoji ob strani vsaka leva oblast. Dražgoše so tipičen primer – laži, manipulacije ob sodelovanju dvornih zgodovinarjev in ZZB ( sploh ne vem zakaj ga ne ukinemo) in predstavnikov oblasti – če so seveda na levi ali nekje blizu.

  • rubec

   Najbolj verodostojen film iz tistih časov je po moje Bitka za Drva kjer lahko vidimo neprestan boj zanje med partizani in nemškimi padalci. Partizani so hoteli da bi bilo titotu v svojem štabu toplo, nemci so pa hoteli da bi ga zeblo.

   • rrrrr

    Ampak če ne bi bilo takrat Luxa, bi mi danes z nemško pokojnino kurili partizanska drva.

    • rubec

     hahahahahaha

    • pajot

     +++++++++++

   • pajot

    Če bi film trajal še pol ure,bi ga pa nemci ferderbal. In mi bi bli zdej prva Švica.

    • rubec

     Japajade. rrrrr pravi da je imel režiser v rezervi še najmanj tri Lukse.

   • traktor

    A je to ta film, kjer na koncu zmaga tisti nemški ovčar, ki dobi mesnato kost?

 • TOML

  Bravo Lucija!

 • Nata

  + + + + + + + + + +

 • Iva

  L. U. : “Ta (Turnšek) je na resnico, ki mu jo je v obraz v dokaj skrajšani in omiljeni verziji povedal poslanec Breznik, odreagiral žaljivo in primitivno z besedami “lažnivi kurci”, česar glavni mediji sploh niso povzeli oz. je besedo “kurci” preglasil dolg pisk.”

  Ne le da je bil pisk oz. zamolčevanje, S. Slapšak je v Večeru zavajala bralce rekoč, da so to besede funkcionarja in poslanca (ni napisala Mahniča, ki je le ponovil besede TT, ko ga je poslal ven), ki se zgleduje po svojem vodji, ki govori o medijskih prostitutkah …
  Ja, take družbenopolitične delavke veljajo za ugledne SLO intelektualke in imajo dolge intervjuje v vseh mainstream medijih!

 • Iva

  … veliko arhivskega gradiva se da pridobiti v Srbiji, veliko zgodovinarjev je, ki bi bili pripravljeni sodelovati, in ko bi na mizo položili karte tako eni kot drugi, bi verjetno lahko pogledali svojo zgodovino ne preko rdečih očal, temveč preko dejstev, podprtih z dokazi, brez zmerjanja in obkladanja, temveč kot nekaj, iz česar bi črpali moč za prihodnost…

  Misija nemogoče dokler živijo kučani in spomenke!

 • soc

  Bravo, Lučka! To je vse, kar lahko rečem ob branju tvojega odličnega teksta. Pa takrat pri 14-ih, ko sva torej oba že veliko vedela, vsak po svoji strani, si verjetno ne bi upala pogovarjati o stvareh, ki so nama bile zaupane kot strašna skrivnost. Ali ki sva jih slišala, ko so se sorodniki enega ali drugega pogovarjali pozno v noč in pozabili, da je kako mlado uho še kje v bližini. Čeprav si takrat in še veliko kasneje verjetno tudi ti nisi predstavljala, da je bil v tem nekoliko posebnem razredu gotovo podtaknjenec ali dva, na uku poročanja o sošolcih za kasnejše delovanje. Vsaj za naprej, ko so se najine šolske poti ločile, sem v to prepričan. In če bi tedaj v šoli glasno izmenjevala svoje informacije, ne bi bilo dobro. Za najine starše, seveda.

  • salma hayek

   Če ne v razredu, je pa ovajal kar profesor predvojaške vzgoje, na Šubičevi je bil to Janez Janša

   • soc

    Ubogi primsek, izjemoma ti kot usmiljen samaritan odgovarjam. Zgolj da te opomnim, da tiste tabletke moraš, res moraš jemati, tudi če brez njih bolje hekaš. Dvignejo namreč tvoj EQ z 12 na blizu 50, morda te bo kdo izven ustanove kdaj še prebavljal in – celo kdaj govoril s tabo! Naj te tale domača ti scena ne obremenjuje preveč.

    https://www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

    Pa zbogom. Drugim (predvsem mlajšim) pa tudi priporočam ogled, da bodo razumeli njegov resni problem.

   • Aron

    Na Celjskem je zelo rad ovajal in teroriziral tudi milicnik Gorenak.

   • sodnikisozločinci

    Lažeš kot Masleša.

 • luckyss

  Vidim, da gre spet za skupinsko onaniranje, kar se komentarjev tiče…
  Če boste lepo prosili, bom napisal komentar po katerem boste lahko pljuvali..;)

  • komar marko

   a se nisi ti že enkrat poslovil, ko smo ugotovili, da si sposoben nivoja, ki je nižji od podna in to v 21 stoletju!

   • Janez

    Ti !
    Ga kar dobro “”obdelaj” . On ni “domobranec” – se ne bo nič branil. Kar ! L.r. Janez KOMENDA

 • Aron

  Turnsek je bil se milosten, laznivi lulcek tipa Breznik bi si zasluzil tudi kak cevelj v glavo.

  • Karmen

   NARODNA POMIRITEV
   Izjava predsedstva o »narodni pomiritvi« kaže, da
   predsedstvo še vedno ni dojelo, kakšno je razpoloženje
   prebivalcev Slovenije do tega vprašanja.
   Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu
   na slovenskih tleh zadnja ura. Komunisti bodo morali
   kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno
   ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene
   zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z
   zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od
   leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj
   domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok
   in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev,
   ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je
   bil izvršen v imenu neke ideje – komunizma. Ne gre
   tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati
   na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako
   izrazimo. Ti »tovariši« so danes nosilci visokih
   državnih odlikovanj in v večini člani ZKS – Stranke
   demokratične prenove!
   Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo,
   objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve
   pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu
   odškodnin svojcem.
   Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti
   načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči.
   Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki
   so živi, ki so delali v varnostnoobveščevalni službi,
   pa niso klali, tistih partizanov, ki se danes čutijo
   ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj
   toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič
   krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih
   Ijudi, torej!
   Pepca Maček
   Tacen
   To pismo je časopisu objavila Pepca Kardelj, rojena Maček. Zaradi njega jo je njen bratec Matija Maček dal umoriti.
   Samo pismo pa lepo dopolnjuje zgornji članek.

   • radames

    tjl

  • Olga

   ISLAMISTI mečejo čevlje! ISLAMISTI=KOMUNISTI! Breznik je ravnal civilizirano!

  • Bogdan Šalamun

   Skrij se, da te svetloba sonca ne najde!

 • Karmen

  Enkraten članek. Zelo lepo povedano.

 • Igor

  Lučka podpira kitajske komuniste drugače pač ne bi šla na romanje tja.

 • sodnikisozločinci

  Sprave ne more biti dokler dokler genocidne morilske združbe Ustavno sodišče, Vrhovno sodišče in Vrhovno tožilstvo, ki so zaščitile partizanske klavce pred pravično kaznijo ne bodo prepovedane, njihovi pripadniki pa kaznovani in zaprti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!