Ker so se novinarji sindikalizirali, je lastnik preprosto likvidiral medij

Foto: epa

Kdor vsaj malo bolj podrobno spremlja dogajanje čez lužo, je zagotovo kdaj naletel na portala Gothamist ali DNAInfo. V dobrih osmih letih, od kar ju je leta 2009 ustanovil Joe Ricketts, ameriški milijarder in podjetnik, sta portala postala najbolj brana lokalna portala na svetu – mesečno ju je bralo devet milijonov ljudi, pokrivala sta New York in Chicago, Ricketts je dajal delo 115 dobro plačanim novinarjem, fotografom in tehnikom. A zdaj so ostali brez dela, ker je podjetnik novembra 2017 sklenil, da bo portala ugasnil.

V svojem pismu bralcem je zapisal, da sta bila portala posel kot vsak drug. In ker nista bila dobičkonosna, ju je ugasnil. A zgodba je vendarle malce drugačna. Čeprav Ricketts tega izrecno ne omenja, se je za zaprtje portalov odločil takoj po tem, ko so se uredniki (bilo jih je 27) odločili, da se bodo pridružili velikemu novinarskemu sindikatu Writers Guild of America, East. Napovedali so, da bodo prek tega sindikata zahtevali novo kolektivno pogodbo, ki jim bo prinesla boljše pogoje dela in še večje plače. Oglasil se je celo župan New Yorka Bill de Blasio, ki je pozval upravo, naj spoštuje demokratično odločitev novinarjev. Po besedah članov sindikata je bil Ricketts zelo jezen. „Dokler gre za moj denar, lahko samo jaz odločam o poslovanju podjetja,“ pravijo, da jim je rekel. In očitno ga niso vzeli resno.

Portala ugasnil, ker niso sprejeli dejstva, da je on tisti, ki odloča v podjetju
Delavci imajo seveda ustavno, zakonsko in moralno pravico, da se združijo v sindikat in se z delodajalcem pogajajo o pogojih dela. Toda po drugi strani ne smemo pozabiti, da je bil Ricketts tisti, ki jim je dajal plače. In nihče ga ne more prisiliti, da bi jim plačeval še naprej, če tega ne želi. Portala je ugasnil iz preprostega razloga, ker zaposleni niso sprejeli dejstva, da je on tisti, ki odloča v podjetju. In če se kdo s tem ne sprijazni, gre lahko stran in naredi svoj portal.

Kavarna Hayek

(kavarnahayek.wordpress.com)

 • xtc

  V firmi odloča tisti ,čigar last je in ki daje denar.
  Sindikat je največkrat moteča zadeva,ki nakoncu potopi podjetje z zahtevami.
  Seveda pa je tale miljarder ravnal pravilno,podjetje je preprosto zaprl,sicer pa bi osebno ravnal malce drugače,zadevo bi ponudil v odkup stavkajočim,pobral dennar,vi pa se heblajte z nedonosno firmo in štrajkasjte.

  • freedomfighter

   Lahko bi pa zamenjal novinarje saj ni samo 100 novinarjev v zda

 • Miha

  Jaz bi delavcem prodal prodjetje po pošteni, tržni ceni.
  Naj vzamejo posojila na lastne hipoteke in potem naj si še zvišajo plače.

 • freedomfighter

  Ok spet eden teh clankov kjer nihce ne razume kdo krsi zakon…novinarji so zeleli v sindikat dobiti visje place pa jim jih noce dati in bo zato zaprl medij…kje je tle kaj spornega ve samo nova 24…

 • lado

  A MESEĆNIKOV PA TOMIĆ-ke in LEVIHKRETNIČARJEV PA NI !! MORAJO VPRAŠAT MURGELSKEGA PRASCA KAJ NAJ KOMENTIRAJO V STILU VENEZUEJE !!! BREZDELNA GOLAZEN !!! JA komentatorji ;VSI IMATE PRAV !! MOJ DENAR MOJE ODLOČITVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!