Koalicija enotnosti – všeč nam je, da nas delate enako revne!

Mitja Iršič.

Kapital je v Sloveniji grda beseda. Že po slovarski definiciji v SSJK odmevajo zapozneli kriki davne revolucije. Ena izmed definicij se glasi tako: “Kapital je vrednost, ki služi za prilaščanje presežne vrednosti z izkoriščanjem mezdnega dela.” Kdor ima kapital, ga je že po slovenski definiciji besede pridobil z izkoriščanjem. Kapital je tista stvar, ki ustvarja Slovencem najbolj odvratno od vseh lastnosti: neenakost. Ko ga nekdo ima, drugi pa ne, se med njima podre ravnovesje. Nato pa ogromno naporov vložimo v to, da se kaj takega nikoli ne zgodi in da se ohrani sveti gral slovenstva: enakost. Ko smo enaki, smo srečni. A enaki smo lahko zgolj, ko imamo dovolj podobno količino kapitala, da nihče več nikomur ne zavida.

Slovenci smo skozi pet desetletij socialističnega kondicioniranja pozabili, da obstaja razlika med enako PRAVNOSTJO in ENAKOSTJO. Enakopravnost je osnova pravne države. Če država svojim pravnim subjektom ne omogoči enake obravnave pred zakonom je kršena osnovna premisa vladavine prava, sodstvo pa le še deklaratorno in represijsko predstavlja avtoriteto tretje veje oblasti, medtem ko med državljani izgublja ugled. Zato državljani takoj nagonsko začutijo, da je nekaj narobe, ko se Zoran Janković vedno znova s povsem očitno pomočjo za lase privlečenih odločb sodišč izmuzne roki pravice, tudi ko ga zasačijo sredi kaznivega dejanja, medtem ko navadne smrtnike pošiljajo v zapor zaradi banalnosti.

Enakost je povsem drugi koncept. Enakost na institucionalni ravni pomeni težnjo po tem, da so vsi kljub različnim življenjskim okoliščinam čim bolj enaki. V stari državi je obratovodja v tovarni zaslužil skoraj toliko kot delavec za strojem. Njun nadrejeni je zaslužil nekaj več, a še zmeraj nič več kot to, da si je lahko privoščil kakšen polizdelek iz Kragujevca ter zvrhan koš sliv in jabolk v lokalni samopostrežni (pomaranč in banan pač ni bilo v socialističnem raju). Danes, ko v zasebnem sektorju začenjamo čutiti prve obrise meritokratorne družbe, marsikdo, ki je v tistih časih lahko skril svojo povprečnost v sivino socializma, hrepeni po takšni enakosti. Takrat je bilo povprečnežem lažje. Tudi nadpovprečni so bili le povprečni. Enaki – združeni v revščini. Sosed ni imel boljšega avtomobila ali večje hiše. Ni kazal slik iz potovanj po ZDA ali smučanja v Andih. Če nimam jaz, ne sme imeti niti sosed. Začenjam razmišljati ali ni bilo hlepenje po enakosti del ustroja slovenske duše že stoletja nazaj in je bil uspeh boljševiških idej le posledica tega, da so se moskovski infiltriranci uspešno priklopili na ideale, ki so v etosu družbe že obstajali. Je socializem naravni pajdaš slovenske zavistne duše?

Socialiste zanima enakost končnega izida
Tudi danes nočemo voliti ljudi, ki nam ponujajo politiko enakopravnosti in podjetniškega boja skozi meritokracijo, s katerimi bi nekateri odskočili od povprečja, a tudi tisti revnejši bi skozi sinergijo bili manj revni. Hitro bi nastale neljube razlike. Volimo ljudi, ki nas olajšajo razmišljanja in zahodnega fetiša uspeha ter nas naredijo tako enake, da se družini z dvema otrokoma sploh ne splača več delati, saj bi starša s službama ob vseh subvencijah in olajšavah konec meseca komaj dobila kaj več kot pa, če bi bila brezposelna – a k sreči tudi par, ki zasluži veliko več od njiju, konec meseca ni nič kaj bolj bogat, ko jim etatistična družba pobere še več kot tistim s povprečnimi dohodki. Ljudje, ki nam trenutno vladajo, nazorno kažejo, da jih ne zanima enakost priložnosti, ampak enakost končnega izida. Enakost priložnosti pomeni, da hodita dva mlada nadobudneža – imenujmo ju France Popit in Ivan Maček – v šolo. Obema je zagotovljeno brezplačno šolanje po isto kakovostnem programu. S tem je enakost priložnosti že izpolnjena. Ker pa je France Popit boljši šolar od Ivana Mačka, gre na univerzo, tam diplomira in se zaposli v tuji multikorporaciji, medtem ko Ivan Maček postane rudar in vse življenje koplje po rovih. Na koncu se mora Francetova plača ustrezno reducirati, da lahko kompenzira za Ivanovo nesrečo. Ivan bo srečen, ker ni France nič kaj signifikantno uspešnejši od njega, France pa nikoli ne bo dovolj motiviran, da bi skozi kariero pokazal vse, kar zna.

Ivan Maček – Matija (vir: YouTube/Printscreen)

V Avstriji je minimalna plača 1500 evrov
Da ohranjamo takšen ekvilibrij je potrebna cela mašinerija za nasilno vsiljevanje enakosti. Osnovna sestavina je socialistična vlada, ki po naravi stremi k temu, da ne bi bil kdo preveč uspešen, s trdno kontrolo nad gospodarstvom, ki mora biti nujno povprečno, drugače bi preraslo okvir na pol planskega gospodarstva. Če kdo preraste te okvire, pa ga je treba hitro solidarnostno oglobiti z višjimi davki. Slovenija premore zagovornika načela enakosti. Ministrstvo za delo je dobilo cel sektor, ki se ekskluzivno ukvarja z enakostjo obeh spolov. Imamo z naskokom najnižji Ginijev koeficient, ki meri neenakomernost porazdelitve dohodka in premoženja. Smo najbolj egalitarna država v EU in OECD, kar pomeni, da je razlika med najbogatejšimi in najrevnejšimi najmanjša od vseh držav EU, tudi skandinavskih. Se pravi, v Sloveniji je najmanjša plačna razlika med tistimi, ki zaslužijo veliko in tistimi, ki zaslužijo malo. Hlepimo še po večji enakosti, ker še zmeraj prihaja do tistih nerodnih situacij, ko ima sosed boljši avto (od kod mu denar, barabi!), ko povprečni moški zaposleni v isti družbi zaslužijo več kot povprečne ženske (prekleti šovinisti!) ali ko nekomu uspe tako zelo, da postane lastnik proizvodnih sredstev in potem on osebno podrejenim, ki so pri njemu zaposleni, odmerja plače, namesto, da bi to delala država, ki – kot razume vsak polnopravni Slovenec – je edina poklicana pravično deliti prisluženi kolač. Kako najbolj egalitarno družbo narediti še bolj egalitarno? Na koncu tudi vlada z neznanskim apetitom po vsiljeni egalitarnosti ne pomaga več, pa če še tako oklesti dobičke nadpovprečnežev. Zmeraj bo spodaj trden fundament pravičniške zavesti, ki bo primerjala visoke plače z minimalnimi, nekdo pa se bo posledično počutil nesrečen, prikrajšan – neenak. Sploh v družbi, kjer je gospodarsko de facto socialistično s sistemsko blokado tujih investicij in maničnim protekcionizmom lastne državne industrije – tudi na račun njenih delavcev in potrošnikov. V takšni družbi bodo zmeraj na dnu ljudje, ki ne bodo zadovoljni s svojim zaslužkom. Dobre plače, tudi tiste najmanjše –  v Avstriji recimo je minimalna plača 1500 evrov bruto –, so posledica delujočega gospodarstva.

V socialističnem raju zdravniki raje vozijo taksije
Pravzaprav je popolna enakost na dosegu roke. Ob popolnem družbenem konsenzu bi jo lahko uvedli jutri. Poznajo jo že v dveh egalitarno naprednih družbah – v Severni Koreji in na Kubi. Popolno enakost bomo dosegli, bo bodo vse plače absolutno enake. Ko bo čistilka v državnem zboru dobila enako kot svetovalec v pravni službi, šofer, pilot, vojak, picopek, zdravnik in odvetnik. Na Kubi zdravnik dobi povsem enako plačilo kot voznik taksija. A voznik taksija je v prednosti, ker bo poleg državne plače dobil tudi napitnine bogatih zahodnih gostov. Seveda se bo več izšolanih zdravnikov namesto za naporno delo v bolnišnicah z zastarelo sovjetsko opremo odločilo za poklic taksista. Zato v tamkajšnjem raju brezplačnega zdravstva primanjkuje zdravnikov. Ker tisti podjetni raje vozijo taksije, strežejo po gostilnah ali prodajajo ulično hrano.

Je torej kubanski otok za nas Slovence prava socialistična utopije? Ne boste verjeli – do določene mere je res. Nek zmerno levi prijatelj se je iz Kube vrnil ves navdušen, češ kako lepo deluje njihovo zdravstvu, vse je zastonj, tudi naš zdravstveni sistem bi se lahko marsikaj naučil iz Fidelovih reform. A v isti sapi je še bolj navdušen hitel pripovedovati, kako so mu moški ponujali sestre, žene in mame za eno noč ljubezni v zameno za prgišče ameriških dolarjev. Te druge zgodbe pač ni vzročno povezal s prvo: za njega sta bili obe le prisrčni anekdoti iz Kube. Nikoli ni pomislil, da v normalni državi povprečen moški pač ne bi kot zvodnik prodajal svoje žene ter da se to lahko zgodi le v družbi, ki jo je revščina v temeljih razkrojila. Mi doživljamo njihovo enakost hudo plastično, kot razvajeni bogati Evropejci, ki si hodimo ogledovati domačine kot živali v živalskem vrtu, nato pa spakiramo kovčke in nazaj v kruti kapitalizem. Ampak, Kuba je zakon! Revolucija deluje!

To, kar imamo v Sloveniji, nima nobene zveze s kapitalizmom
Kako se bomo izkopali iz tega fetiša do enakosti? Tako, da spoznamo svojega pravega sovražnika. Ker si želimo enakosti, čutimo prezir do bogatih. Industrialcev, bankirjev, podjetnikov, inovatorjev. Na plodna tla je padla fantazma, da bogati jemljejo revnim. Kot da je nekje v etru svetovnih financ velik kolač kapitala, ki pripada vsem, a ga po krivici jemljejo le najbogatejše multikorporacije, za nas pa ne ostane nič. Morda smo takšnih vzorcev razmišljanja vajeni tudi zato, ker so Mencingerjevi rdeči direktorji delovali predvsem tako, da so si prilaščali nekdanje družbeno premoženje in ga skozi nesposobno vodenje polovico spustili skozi okno, preostanek pa so si prenakazali na Ciper. A slovenski tranzicijski eksperiment ni pravilni prikaz kapitalizma. Slovenski trg je prava antiteza prostotržnega kapitalizma, nekateri mu pravijo pajdaški kapitalizem, a kako bi to sploh bil kapitalizem, če pa manjka tista osnovna komponenta: prosti trg. Zato je nujno, da razumemo: bogataši niso naša težava. Vsaj tisti, ki niso obogateli z mreženjem v F21. Če hočemo, da gre naša civilizacija naprej, nujno potrebujemo izredne ljudi. Neenake. Nadpovprečne. Izjemne. Takšne, ki bodo zaslužili več – seveda najprej zase. Ker podjetja niso altruistični projekti samoupravnega socializma, ampak sredstva za pridobivanje profita. A na koncu bodo takšni neenaki v dobrobit celotne družbe: delavca, ki bo v njihovi družbi zaslužil več. Potrošnika, ki bo v boju več enakih družb pridobil na ceni in kakovosti izdelkov. In tudi država – ko bo pridobila več davkov iz industrije z visoko dodano vrednostjo. Neenakost bo tako poskrbela za večjo prosperiteto, medtem ko nas bo enakost, po kateri stremimo danes, peljala po venezuelskem scenariju do čakalnih vrst za toaletni papir.

Ekonomski škodljivec Jože Mencinger. (Foto: STA)

Leve stranke kar tekmujejo, katera bo bolj radikalna
Politični barometri slikajo grozljivo sliko. Osem od 10 najbolj priljubljenih politikov je skrajnih levičarjev, katerih osnovno politično poslanstvo je, da nas naredijo še bolj enake (da smo najbolj enaki v EU pač še ni dovolj). Vlado, kot ladjo brez kapitana, vodi umetno nastala stranka operativca za specialne potrebe Foruma 21, ki postaja vsak teden vladanja bolj samovšečen, bolj socialistično navdahnjen in bolj zagret, da bi zgladil prav vse plačne razlike v državi. Grozi nam, da jo bo čez nekaj mesecev prevzela stranka, ki nastaja po povsem isti premisi, z istimi mencingerianskimi pomisleki do tujega kapitala. Na drugi strani jih komplementirajo na novo radikalizirani, socialni demokrati, ki kričijo “tovarne delavcem!”, in socialistično gibanje za osamosvojitev Palestine DeSUS. Vedno bolj verjetno je, da bo spet zmagala koalicija enakosti. Enakosti v revščini in povprečnosti. Trdno sem prepričan, da bodo volitve 2018 prelomne za Slovenijo. Dovolj daleč so socialisti privedli svojo igro, da sta nacionalizacija in plansko gospodarstvo postala del javnega diskurza. Če jih tokrat izvolimo, s tem sporočimo naslednje: Všeč nam je, da nas delate enako revne. Želimo še več takšne enakosti. Kar bi bila tragedija. Kot narod si zaslužimo več. Naj nas definirajo Peter Kozina, Herman Potočnik in Anton Codeli, ne Miro Cerar, Dejan Židan in Jože Mencinger.

Mitja Iršič

 • Franc Šink

  Pošteno plačani delavec socialnih razlik sploh ne opazi in mu ni mar zanje.

  • traktor

   Kdo pa pri nas lahko pošteno plača delavca in s čim. Mu ja država odnese preko 70% zaslužka. Za vzdrževanje balkanskega lopovluka,po domače,socializma.

 • Frank Novak

  Vse ste lepo povedali gospod Irsic.
  Malo retoricno vprasanje: GLEDE NA TO DA V SLOVENIJI VLADA POPRECJE, VI STE PA TAKO PAMETEN IN AH IN SPLOH, ZAKAJ SE NE IZSELITE?
  Jaz ze desetletja zivim v ZDA in dobro mi gre.
  Zakaj vi vztrajate v tako nesramnem okolju ki Vam ne da dihati? Kdo Vas ovira da ne odidete tako kot sem jaz?

  • terminalar

   On nima časa zate, zato ti bom jaz odgovoril:
   verjetno si ti pametnešji od Iršiča in od nas vseh, ki še tu vztrajamo.
   Ampak enkrat bomo tudi mi spokali, boš videl. Mi vsi!! Tako kot ti.

   • Frank Novak

    Ja pa dajte. Kaj vas omejuje? Meje so na siroko odprte. Nihce vas ne sili ostati noter, edini problem je da vas mogoce kdo noce v svoji kapitalisticni drzavi ker ste neproduktivni. Jokate se, pritozujete se, prestevate kosti in podobno. Kaj bo kapitalist imel od takih luzerjev ki samo govorijo o preteklosti?

  • totex39

   Če živiš v tujini, me pa res zanima, zakaj zagovarjaš to komunistično elito pri nas, kar je še bolj provokativno od tebe, oziroma ene vrsti hujskanje.

   • janez zorman

    Toti tujci, ki sedaj “kao” smetijo iz tujine, so v glavnem pozabljeni UDBOVCI, ki so bili nekoč dobro plačani agentje Yugoslovanske tajne policije, sedaj pa v veliki zameri, ker je propadel njihov delodajalec, zganjajo revanšizem. Sam že dolgo ne padam na finte teh provokatorjev in tudi ostalim odsvetujem – ni produktivno.

    • Frank Novak

     bla bla bla… nikoli v ZSMS, KP, UDBI… tako kot nekoc Jansa.

   • lojze

    Sem že spoznal na svoji koži, gospod Frank je udbaš!

   • traktor

    V tujini,ja.On je tipičen primer tega,kar piše Iršič. Zato pa takoj reakcija.

   • Franc Vidrih

    Novak ali Walter to elito zagovarja, ker ga je titova elita v tujino poslala, za opravljanje specialnih, dobro plačanih, nalog. To je njegov uspeh in bogastvo. Sam, kot Walter se je hvalil, da sta ga v tujino napotila Kardelj in Maček.

  • luli

   Čudovite besede gospod Novak, res čudovite. Prekleta baraba….

   • Frank Novak

    Kdo je baraba? A Irsic?

  • pajot

   Zato,ker je tu doma. In si želi,da bi Slovenci končno zaživeli,kot vsi drugi normalni ljudje na svetu.

   • Frank Novak

    Saj ni tako slabo v Sloveniji. Vsako leto prezivim dopust v SLO. Ni tako slabo kot se vam zdi.

  • RATATA

   Ti povem tole:
   na štuporamo dvignem gospoda Cosmojasnovidca,
   da se ti bo lahko z višine poscal na glavo in v usta!

   • Frank Novak

    In kaj bos ti imel od tega? Bos bolj bogat? Ali bolj zadovoljen ker bi me s tem porinil dol?

    • RATATA

     Veselje, radost, srečo.

     • Frank Novak

      No to je mentaliteta tipicnega luzerja. Sebi ne more pomagati ker je prelen, preneumen, prevec rigiden. Potem bi skodil drugim, ker ima edino zadovoljstvo v tem ce sosedu crkne krava.
      Tipicen mali Slovencelj ki ni iz sebe naredil NIC. Dream on…

     • RATATA

      Prav imaš. V socializmu so me šolali, pa jim ni uspelo iz mene narediti nič. Niti sam nisem naredil iz sebe naredil nič drugega kot na socialnih transferjih napajajočega se luzerja, ki socialističnemu blokarju privošči, da bi mu upravnik ukradel rezervni sklad in da mu ne bi delovali energijski števci na radiatorjih. No pa tudi to, da bi se večkrat zaustavil lift v medetaži. Preveč si šolan zame in prepameten, da bi stekel konstruktiven dialog, zato si poišči svoje istosmerne bisere mene pa kvalitetno in po domače okurcaj, da bom sploh dojel ali pa blokiraj na veke vekov.

     • Frank Novak

      Dosti nas je Slovencev ki smo uspeli v ZDA. Ti si se pac mentalno zacementiral v starem okolju iz katerega ne mores, oziroma noces. Tvoja izbira.

  • KIKI

   Potrebujemo domoljube! Zakaj? Da ne bomo znoreli!

 • AlojzZ

  Mitja Iršič: “Trdno sem prepričan, da bodo volitve 2018 prelomne za Slovenijo.”

  Jaz sem to trdil za volitve 2014. Sedaj otrokom govorim, naj gredo delat v Avstrijo.

  • terminalar

   Kdor ima nlb, ta ima volitve, je približno takole izjavil JJ.

  • janez zorman

   Pametno !

 • Janez Novak

  Med tranzicijo nikomur ni prišlo na misel, ne na levi ne na desni, da bi gradil tržni kapitalistični sistem s čim manj državne intervencije. Vsi so pojmovali državo kot tisto, ki mora imeti glavno besedo pri distribuciji BDP-ja. To pa seveda pomeni visoke davke. Socialna država, če bi res obstajala, še ne bi bil največji problem, čeprav je najboljša sociala polna zaposlenost – največji problem je mafijsko plenjenje države in državljanov prek javnih naročil, prek državnih bank in državnih podjetij. Tu pa so vneto sodelovali tako levi kot desni. Kregali so se za plen, plenilski sistem pa so podpirali oboji. Zato pa ni izhoda iz te godlje. Naslednje volitve ne bodo odločale o ničemer bistvenem, zgolj o tem, kdo bo plenil državo in državljane.

  • KIKI

   Govoriš o pretekliku ali sedanjiku? Razmisli in piši! Vse ne moreš
   zmetat v en koš! Lepo se opredeli na F21 in ostalo obubožano
   rajo!

 • janez zorman

  “Kapital je v Sloveniji grda beseda”, pravi g. Iršič. Beseda, ki ni primerna za slovensko revščino, je kapital. Ampak gospodje partijci se na svojih “seansah” večinoma pogovarjajo o kapitalu – kako ga izpuliti drugorazrednim in kako ga naložiti v svoje nepremičnine in drage premičnine – kako iz “partižana” postati velekapitalist – za vsako ceno. Raja naj pa travo je; po Šetincu.

 • VERRZIFIKATOR

  BUTALIZEM

  V dolini, ki ni svetega Florjana,
  pomembno niti ni ime svetnika,
  prav vse je urejeno, kot se šika,
  dolina je idilično zaspana.

  Se svet sploh ne premika več v dolini,
  uspavan je in ves daljinsko voden,
  povodec za dolino je usoden,
  v povprečni se utapljajo sivini.

  Gonilo so razvoja komisije,
  pod prste gledati je šport priljubljen,
  in sreča je, če sosed je oskubljen,
  saj škodoželjnost temelj je vizije.

  Vizije, vsi da bodo si enaki,
  čim manj razlik in kajpak čimveč škode,
  vir sreče so sosedove nezgode,
  kaj moreš, so ljudje v dolini taki.

  Prisegajo na svoj idealizem,
  ki znanost ni še našla mu imena,
  naravnost pa vsiljuje nam ga scena,
  in sicer: patološki butalizem.

 • traktor

  Kot vedno Iršič,briljantno.Iz tvojih ust v božja ušesa. Ali bolje v glave čimveč davkoplačevalcev. Saj enkrat bo.

 • Roman Benedik

  Odlično napisano:”Začenjam razmišljati ali ni bilo hlepenje po enakosti del ustroja slovenske duše že stoletja nazaj “Slovenci so bili kljub vernosti močno socialistični že pred 2 sv.vojno.Ampak to je bila predvsem posledica velike revščine na podeželju,kjer je obstajala množica “bajtarjev” brez zemlje

 • karpelec

  Pri nas nočemo spoznati pravega sovražnika, ker ga vidimo povsod.Utapljamo se v povprečnosti in enakosti. Nočemo razlikovati zrno od plevela in raje rijemo po blatu enakih, ki blati enako za vse. Iz tega blata ne vidimo obraza, ki se trudi nas povleči iz njega, ampak se oprijemljemo tega, ki nam ga ponujajo na krožniku kot odrešenika, ne vidimo pa na njem sivkodrlajsaste črte z roza pikcam čez.

 • Ryuk

  Točno tako. Bogatenje ni igra z ničelno vsoto.

 • Ana Job

  Zaradi predvolilnih interesov levice, bomo dobili desni, še marsikakšno po nosu in manipulacij bo iz dneva v dan več!
  Dilema socializem ali kapitalizem je lažna in je futer za neizobraženo ljudstvo.

  Problemi, ki jih imamo državljani so drugačne narave in sicer neravnovesje, ki ga povzroča razvoj sodobnih tehnologij, nevarnost popolnega družbenega nadzora, migracije povezane z vojnami in uničevanjem okolja, uničujoče posledice kolonializma muslimanov v Evropi , prevlada korporacij, revščina, beg slovenskih možganov itd.

  Ti problemi zahtevajo več znanja kot neko naivno izbiranje med domnevno dvema različnima sistemoma. Dajmo se ukvarjati s sedanjostjo in nehajmo mešat drek, saj smo boljši od levičarjev!

  • MižekFiga

   Samo eno parolo je nujno spremeniti (obrniti za 100%).
   Že več kot 20 let poslušam komaj slišno šepetanje: “Samo, da ni Janša!”
   Obrnimo in zapečimo to komaj slišno parolico v GLASNO PAROLO: “Samo Z JAŠEM in SDS V NOVE SLOVENSKE ČASE in V EU”.
   Gremo TAKOJ in nič čakat, TAKOJ LETOS !!!

   • Ana Job

    Pravilno! Janša je že dolgo v tej državi kriv za vse, kar se dogaja! Ta človek je izjemen, da vztraja in nam ne obrne hrbta.

    Vsekakor ga bomo podpirali do konca in naprej!

  • Borut Stari

   Pravkar me je članek spodbudil v ponovno branje knjige Vitomila Zupana: Igra s hudičevim repom. Slovenska realnost pa taka kot vedno. Brez revolucije in evolucije. Glavni junak namreč na neki točki ugotovi, da mu občutek umetno zrežirane enotnosti ne pomaga kaj dosti, če ne more kontrolirati niti lastnega življenja. Zupan tako preko intimne zgodbe o nasilnem ljubezenskem trikotniku opiše popačeno podobo socialistične družbe. Nori jebejo zmedene.

   • Ana Job

    Hvala za nasvet, tudi sama bom poiskala to knjigo, ki jo bereš. Ta moment berem Ogenj, rit in kače niso za igrače. Lep pozdrav.

 • Ana Job

  Zakaj pri nas socializem ne funkcionira? Zaradi Balkanske mentalitete, v ljudeh je veliko nepoštenja in vsak sistem se pri nas sfiži, tudi neoliberalizem, ki ga hočejo zdaj imet je skropucalo. Zato pa imamo primere, kjer je bil nek politik v enem sistemu najvecji komunist, v drugem pa hoče bit največji imperialist. Politiki pri nas so v večji meri sociopati, ki si vsak sistem oblikujejo sebi v prid, ne delajo pa za dobro družbe!

  Izjema je esds, ki se bori za moralo in dobrobit državljanov in s tem tudi podjetnikov. Komunisti bi male podjetnike, namreč utopili v žlici vode, ker nismo poslušni!

  Tako da socializem pri nas sploh ni socializem v pravem pomenu, reven delavec je še večji revež in še bolj izkoriščan, bogat pa je še bolj bogat.

  • MižekFiga

   Balkan ni slovenska domena. Kar se pojavlja je vsiljeno. Prijateljevanje ddr. Kučana z militarističnim srbstvom je ddr. Kučanova privatna stvar. Pravni komuniustični umetniki pa naj določijo stopnjo kaznivosti, me tolerance!

   • Ana Job

    Tudi Erjavec je bil letos 14-krat v Rusiji v kolikor v Ameriko ni šel niti enkrat!

    • KIKI

     Mogoče bi pa šel, če bi ga striček Lovrov za rokco držal ?
     Kučan pa ima sovraštvo do ZDA že na ksihtu zapisano,..
     in kaj naj bi tam počel? V otroških vrtcih bi lahko predaval socializem s pridihom komunizma in kapitalizma z naslovom
     “3 v 1 “(tri v enem) !

  • Nejc Ornik

   Ana Job! Socializem NIKJER ne funkcionira.
   Do zdej si imela dost pametne komentarje.

   Piši o tem, kar poznaš, in spet bom rad prebral tvoje komentarje…

   • Ana Job

    Švedska in druge nordijske države že nekaj let niso več države z visokimi davki in visoko javno porabo, saj jim je uspelo socialno državo uskladiti s tržnimi mehanizmi. Tudi glede zdravstva so stvari zelo dobro urejene. Edini problem je odprtost za migrante, česar ceno pa tudi že močno plačujejo.

    • indijanka

     Prav imaš Ana. Zadnjič je bil dokumentarec o Južni Koreji. O njihovem kapitalizmu.

     • Ana Job

      Iskrena hvala, draga prijateljica. Humanost in socialnost je vrednota, po tem se ločimo od živali, čeprav nekateri vidijo prihodnost izključno v brezobzirnem kapitalizmu, ki ni drugega, kot trd boj za obstanek brez milosti. Živi ali crkni!

      Od Skandinavcev se ločimo tudi po tem, da naša država ne naredi ničesar za mlade družine.

      Kaj potem sploh potrebujemo sploh državo, če nam ni v nobeno pomoč in samo jemlje od nas in nam grozi z najrazličnejšimi sankcijami? Mali podjetniki imamo zadnje čase več inšpektorjev, kot strank, medtem, ko se določeni “najbogatejši” Slovenci okoriščajo izključno s študentskim delom in ne zaposlujejo redno nikogar.

      Nihče nima izdelanega programa, kar pa pred volitvami obljubijo pa po volitvah požrejo in nam še bolj zategnejo pas! Cerarjeva politika se je izkazala za izjemno fašistično in usmerjeno proti navadnim ljudem, Hit*lerjeva Nemčija ni predlagala takih ostudnih zakonov in je skrbela za svoje državljane.

     • indijanka

      Ana, humanost in odgovornost sta povezani. Začeti je potrebno pri temelju. Pri vzgoji. Norvežanom je normalno, da se otroci odselijo od doma. Pri nas vzgajamo fantke. Ko je sestrična na Norveškem doštudirala in iskala zaposlitev v vrtcu, se je za službo postavila v vrsto. To pomeni, da so jo z vrtca lahko poklicali kadar so želeli (ko so potrebovali nadomeščanje) in takrat je morala na delo. To je trajalo leto dni in ko je doživela šok zaradi družinske tragedije, ji tega ni nihče opravičil ali zadržal njenega mesta v vrsti. Ko je padala, je popolnoma padla v brezno. Pobrati se je morala sama in družbi dokazati, da zmore. Zato so Norvežani odgovorni. Zato sistema ne izrabljajo. Se jih pa veliko zlomi in popivajo. Humanost jim ni podarjena ampak je prigarana.

     • Ana Job

      Tudi pri nas ni dosti drugače. Po stopnji samomorilnosti smo na drugem mestu v Evropi, takoj za Mađarsko, alkoholizem pa je nacionalni, slovenski problem.

     • indijanka

      Pred leti je bila pri meni znanka z Norveške. Za doktorat je izbrala primerjavo samomorov na Norveškem in v Sloveniji. Opozorila me je na bistveno. Na Norveškem te vzgojijo, da nobena tvoja odločitev ni dokončna. Da jo vedno lahko spremeniš in obrneš življenje. Na primer tudi če se izobraziš za prodajalca imaš pravico/možnost, da se vpišeš na fakulteto. Le pravo pot poiščeš in vanjo vložiš delo. Pri nas so pa vse naše odločitve dokončne in tok življenja lahko spremenijo le ljudje z zvezami. Zato ni ustvarjalnosti, iskanja poti in upanja.

     • Ana Job

      na Job indijanka 2 hours ago
      Detected as spam This isn’t spam »
      Slovenci smo res en žalosten narod, zato tudi politiki, ki so predstavniki ljudstva preprosto ne zmorejo. Problem je zagotovo v vzgoji, kot praviš.
      Dopuščanje možnosti, da se odločitve tekom življenja spremenijo, kaže na svobodo v dejanjih in razmišljanju in duhu. Tega manjka slovenskemu ljudstvu.
      Nočemo izbrati nove poti in vztrajamo na stari, ki nas vodi v prepad.

     • indijanka

      A maš spet težave pri objavah? Sramota za Novo.

     • Ana Job

      Itak sem blokirana s strani določenih komentatorjev, ki me dajejo v spam, ker se ne strinjam z njihovo politiko, enako kot Vzhodno od raja. Pogosto jih namreč kritiziram in kritike ne prenesejo.
      Pozabila sem pisat iz drugega računa, to je.

     • indijanka

      Udarna si,, :)

 • Borut Stari

  Članek sploh ne potrebuje komentarja. Le hvala Mitja.

 • Anton

  država, ki je socialna(beri ne socialistična) ne potrebuje minimalne plače

  sarkazem press

 • baubau

  Ena in ista pradavna pripoved o Kajnu in Abelu. in o zavisti,zaradi katere nekaterim-mnogim? upade obraz-kot se nazorno izrazi knjiga knjig….

 • olka

  ” Mi smo bogati, ker so ostali enaki “. Slovenske politične in gospodarske elite so ugotovile, da jim socialistično urejena in vodena država najbolj ustreza. Državne firme, državne banke, javno zdravstvo, javno šolstvo, visoki davki, itd. – vse to čudovito polni skupno malho, iz katere potem te elite črpajo denar v lastna podjetja in žepe. Ozadje tega na videz povsem z logiko in pametjo skreganega idiotskega propagiranja socializma v Sloveniji je torej povsem racionalno in razen pri posameznih primerkih ideološkega kanonfutra ( del študentov, upokojencev, kvazi umetnikov in intelektualcev, ipd.) v bistvu neideološko. Gre za oblast in denar. Stopnja doziranja socializma ljudstvu je kontrolirana. Očetje komunisti menda ne bodo svojih zasebnih firm ali firm njihovih sinov razdelili med delavce?! In jim zaradi mentalitete slovenskega naroda, zgodovinsko utemeljene na hlapčevstvu in zavisti, ki sta odločilno prispevali k uspešnemu ustoličenju avtohtonega komunizma pred 73 leti, odlično uspeva !
  Mitja, za Slovenijo ne bodo prelomne volitve 2018, ampak naslednja kriza. Takrat se bo pod taktirko posojilodajalcev ta socialistični državni komplot razsul in večji del elite današnjih kapital socialistov bo hočeš nočeš moral zapluti iz tovarišijskega v zaradi majhnosti države omejeno tržni, a vendarle še vedno tržni kapitalizem. To sicer tudi elite same vedo, toda dokler jim gre v tako organizirani državi dobro in se v okviru posameznih privatizacij ter vračanja v krizi skritega denarja iz tujine še naprej kapitalsko krepijo, ni razloga za kakšno taktično spremembo.
  Sicer pa hvala ti za odlične prispevke, ki nam zaradi nemoči sicer pogosto težko ležejo na dušo.

 • Sweet Sue

  Tole je bilo pa užitek brati. V Sloveniji primanjkuje tako jasno in logično napisanih prispevkov, škoda da ni na tak način in o teh problemih veliko več javnih razprav.
  Američanom uspeva zato, ker ko leftiji naredijo dovolj škode, republikanci stvari postavijo spet malo nazaj na pravo mesto. Volivci tam še imajo vsaj malo občutka. Čeprav se tudi v njihov šolski sistem vztrajno plazijo v sprevržene levičarske ideje ( socializem, ateizem, relativiziranje resnice, enakost spolov, relativiziranje spolov in posledično ljudje, ki ne vedo več ne kaj so, ne kdo so, ne kdo govori resnico in kdo laže, ljudje brez lastne identitete, s katerimi lahko vsakdo počne kar hoče…).
  Premalo poznamo slovensko zgoodovino, da bi razumeli, kje je srž problema, saj le tako lahko rešujemo težave. Je pa res, da sta samo dve možnosti: počakat, da se zavemo, da se v resnici utapljamo, kar lahko traja predolgo ali pa katastrofičen dogodek, ki bo v trenutku spremenil miselnost.. . Ko so temelji gnili, nima smisla na njih graditi ničesar. Žal slovenski izobraževalni sistem ne ponuja optumistične prihodnosti. Sama sem navdušena nad nekaterimi še zdravorazumskimi osebami, ki mi pomagajo ostati v realnosti: Ben Shapiro, dr.Jordan Peterson, dr.Peter Hitchens, dr. John Lennox so taki, ki obupno manjkajo na slovenskih fakultetah, sodiščih, državni upravi, politiki in splošni javnosti. Da ne pridemo do točke, ko se bo v šolo vpisal svetlolasi deček slovenskega rodu bele polti, končalo pa jo bo dekle s črnimi lasmi, kitajskega rodu. Enakost je nezdrava in nevarna iluzija. Je napačna, a v danih okoliščinah edina razumljiva rešitev, ker izvira iz vere v v svet da zmaga močnejša opica. Če bi ljudje razumeli, da smo ustvarjeni z različnimi zmožnostmi in talenti zato, da dopolnjumo drug drugega in si pomagamo in ne da tekmujemo in zbujamo zavist, bi z nami ne mogli početi tega kar počnejo. Verjemite, da nekateri zelo dobro poznajo dela Macchiavellija in Nitzscheja.

 • andreas82

  Imamo društvo upokojencev, 15 000 nezadovoljnih šolnikov, ja pa DESUS, da ne omenjamo SD, luč v prihodnost, neki Američani tam pa se trudijo z neko pregrešno drago tehnologijo, lepo napisan članek, je jasno, kam spadamo, še delitev dobrin, kdo bo to obelodanil heheh, kaj nam delajo naši napredni :))

 • Božobožo
  • m…Rta

   Kaj hočeš povedati, da je inflacija z 1,8 % stopnjo napredek ???
   Kadar več poješ, kot ustvariš in, če to počneš 25 in še več let na 50 let podlage, boš hitro ostal pri praznem koritu.
   To ve vsak trd kmet, …………našo državo pa vodijo najbolj “izobraženi” ljudje, ki so nas pripeljali na beraško palico, ampak za sebe in svoje kamerade znate poskrbeti.

   • Cucurbita Pepo

    Če bi dokončali osnovno šolo nebi stradali…

    • xtc

     A levaki?

 • Frank Novak

  Vse ste lepo povedali gospod Irsic. Vendar oboje je res:
  1) Enakost dela ljudi enako revne, dober video https://www.youtube.com/watch?v=gAcu0Rsfi6I
  2) Prevelika neenakost v kapitalizmu je v neukih delavcih zanetila sanje o “odresujoci enakosti”
  Z drugo besedo slab kapitalizem rojeva komunizem. Brez slabega kapitalizma se komunizem ne bi rodil. RESITEV JE TOREJ URAVNOTEZEN SISTEM KAPITALIZMA IN KONTROLE KAPITALIZMA; NE V PLJUVANJU PO VSEM SOCIALIZMU; IN NE V VRNITVI V KOMUNIZEM. VI gospod Irsic ste samo diametralno nasprotje socializmu, ne pa clovek z znanjem in vizijo. Vi kar naprej ponavljate stalno prezvecene teme ki smo jih slisali milijonkrat.

  Malo retoricno vprasanje: GLEDE NA TO DA V SLOVENIJI VLADA POPRECJE, VI STE PA TAKO PAMETEN IN AH IN SPLOH, ZAKAJ SE NE IZSELITE?
  Jaz ze desetletja zivim v ZDA in dobro mi gre.
  Zakaj vi vztrajate v tako nesramnem okolju ki Vam ne da dihati? Kdo Vas ovira da ne odidete tako kot sem jaz? Mogoce vasa izobrazba ?

  • Miro Jereb

   Se strinjam s člankom in z vami. Niso vsi ljudje enako sposobni. Izselitev je sicer ZELO pametna odločitev a tudi tu niso vsi sposobni tega. Nekateri so pač navezani na dom, kraj, jezik, okolico, prijatelje… To je —never ending story.

 • dob

  >>Leve stranke kar tekmujejo, katera bo bolj radikalna<<

  50 odtenkov rdeče

  • Cucurbita Pepo

   Janše ne bodo premagale. V radikalnosti seveda… na volitvah bo pa večina odločla :)

   • xtc

    Tepcev,si mislil?

 • xtc

  Iršič je izvrstno zadel ,vendar pa je pozabil zspisati,da v Andih lahko smučajo le naši,le ti lahko imajo jahte in nadstandard ostali pa ne.
  Seveda pa se ve kdo so naši.
  Tisti ,ki so 45 uničili Slovensko perspektivo in jo še kar.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!