Liberalizem in multikulturnost

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Dobro življenje je življenje v svobodi. Kar je najpomembnejše, svoboda ima dobre posledice. Med drugim blaginjo. Raziskave Fraserjevega inštituta vsako leto znova potrjujejo izjemno visoko pozitivno korelacijo med ekonomsko svobodo in gospodarsko uspešnostjo. Več kot je v državi svobode, višji je praviloma BDP per capita. Honkong, Singapur, Nova Zelandija, ZDA in Švica niso samo najbolj svobodne države, so tudi najbogatejše. Z vidika ekonomske učinkovitosti bi morala biti ideologija svobode, tj. liberalizem, edina igra v mestu. Povedano drugače, veljati bi morala Hegel-Kojeve-Fukuyamina teza o koncu zgodovine, tj. teza o liberalno-demokratski ureditvi kot zadnji fazi evolucije družbenoekonomskih formacij.

No, konca zgodovine še ni na obzorju in leta 2018 tudi ne kaže, da bo večina človeštva kmalu posvojila liberalizem in zaživela v svobodi. Čaščenje svobode in ideologija liberalizma nista univerzalna domisleka, lastna sta izključno zahodni civilizaciji. Ravno aspiracija po univerzalizmu je Ahilova peta liberalnih teorij. Človeška nrav ni univerzalna, posamezniki, narodi in rase se zelo razlikujemo.

Oglejte si še: Beboekonomika Karla Marxa

Dodatna težava je, da marsikdo v liberalizmu vidi več, kot ta lahko prinese. Liberalizem ni teorija vsega, ne ponuja odgovora na vsa bivanjska vprašanja, še najmanj na eshatološka. Ena večjih pojmovnih zmot je enačenje liberalizma z moralno filozofijo. Liberalizem v svoji izvorni, klasični oziroma konservativni pojavni obliki ni moralna filozofija, je politična filozofija, ki se ukvarja z vprašanjem, kaj lahko posamezniki in država naredimo drug drugemu. Klasični oziroma konservativni liberalizem ne zdrsne v moralni relativizem, v libertinstvo, v protagorejsko čaščenje posameznika kot merila vsega. Posameznik si ne more sam postavljati svojih zakonov in vzpostaviti čisto subjektivne, poljubne morale.

Komunizem in islam druži totalitarna naravnanost
Kot posamezniki se lahko razlikujemo o predstavah o dobrem življenju, a imeti moramo minimum skupnih moralnih heuristik. Epistemične utemeljitve so lahko različne, od evolucijskih, racionalistično naravnopravnih do teoloških. Dobre, liberalne družbe ni mogoče oblikovati onstran minimalnega skupnega imenovalca, ki ne more biti prav daleč od dekaloga. Če sem korekten do agnostikov in ateistov, je ključnih zadnjih sedem od desetih zapovedi. Družbe, ki ne temeljijo na spoštovanju življenja, družine, prepovedi kraje, zavračanju promiskuitete in laži, so evolucijsko nestabilne. Vprašanje je, ali nismo z ubitjem Boga in s tem povezanim ignoriranjem prvih treh zapovedi dekaloga odprli Pandorine skrinjice moralnega nihilizma. No, po mojem naziranju 1., 2. in 3. zapoved v nobenem primeru ne sodijo v politično filozofijo. Velika odlika zahodne civilizacije je, da je ločila sferi političnega in religioznega. Politika ni religija in religija ni politika.

Odlika liberalizma je, da omogoča sobivanje posameznikom in skupinam z različnimi videnji smisla življenja. A otresti se je treba panglosijskega privida, da v liberalni ureditvi lahko cveti sto cvetov. Lahko sobivajo tulipani, vrtnice, gerbere in celo nageljni, pretirana multikulturnost z dopuščanjem pelinolistne ambrozije pa je za liberalno ureditev pogubna. Obstajajo ideologije in religije, ki spodkopavajo pluralnost in odprtost liberalne ureditve in so z njo nezdružljive. Liberalizem ni prostor, kjer bi se lahko srečevale vse kulture, in ni združljiv z vsem. Je artikulacija specifične evropske kulture oziroma civilizacije. Njegov temeljni credo je živi in pusti živeti. S tem komunizem in islam na primer nista združljiva. Komunisti se tako ne zadovoljijo s prostovoljnim ustanavljanjem kibucev, zadrug in kooperativ s svojimi somišljeniki, ampak želijo posegati po lastnini vseh nas. Podobno muslimani podreditve Alahu in spoštovanja šarije ne zahtevajo samo od sebe in svojih sovernikov, ampak zahtevajo podreditev od vseh nas, tako dimijev kot kafirjev. Komunizem in islam družijo totalitarna naravnanost, zanikanje svobode in avtonomije posameznika. Kot totalitarni ideologiji sta smrtna sovražnika liberalne, odprte družbe.

Kandid je imel prav, obdelovati je treba svoj vrt. To ob spodbujanju biotske raznovrstnosti vključuje tudi zatiranje invazivnega plevela, kot je pelinolistna ambrozija. Z netolerantnimi ideologijami, ki spodkopavajo credo živi in pusti živeti, bi bilo treba ravnati, kot jim pritiče, netolerantno. Nenehna budnost je, kot je opozarjal Thomas Jefferson, cena svobode. Plačajmo jo.

Bernard Brščič

 • Nocoment20.04

  Vso filozofijo so grski filozofi racionalno dvignl na tok visok nivo mislenja, da jim je sla civilizacija v maloro, Enako Rimski imperij…Zdj smo prsli do nepojmlivo visje racionalne- umske stopnje civilizacije zarad zapuscine prejsnih civilizacij. Spet poslusam filozofsko pametovanje, ceprou nm je jasno vse od grskih filozofov da k na konc umres pa dojames, da si tok studiral, da nč v bistvu ne veš.
  Bl bomo pamet uporabljal, za materialne presezke in vrednost materiala postavlal na prvo mesto blagostanja mn bomo srecni, manjsa bo rodnost, ce pa bo pa itak namo mel casa se z lastnimi otroc druzt. No sj se bodo domači roboti z otroc igral pa jih vzgajal.
  Tople vode ne rabmo otrkrivat, ker ce nam do zdj ni jasno, da je bistvo vsega zdruzt REI(racio-emocio-instikt) v harmonijo, ker le s poslihtano Sveto trojico(oce-sin-sveti duh) al po budisticno z uigranimi-skladnimi čakrami moč zavibrirat z Univerzumom-Stvarnikom-Bogom in Zemljo. To je uspel Indijancem, Japoncem, Kitajcem, Indijcem, Himalajcem,Beduinom…Nm Evropejcem nikakor ne rata ker smo tok pametni, da smo pozabil, da je morala-duhovnost od Boga dana in nivo moralnega dviga na visjo zavest bl vazna od lastnine ne bomo nikol srecni. Tud ce bo BDP tok popolna politica ureditev dvignla, da bomo mel vsi polno vreco dnarja in polno rit materialnih dobrin kot nas idol Trump, nm bo preostal samo se sparanje za vesilsko plovilo, da bomo cim prej na drug planet spizdil, da ga nau sosed bl zadedu k mi, ker bo Zemlja izscrpana in onesnazena do fundamenta.

  • večni srb

   Narave ni mogoče uničiti, lahko se samo spremeni v nekaj še bolj čudnega.

   Racionalna misel ni nastala v starem Egiptu, Grčiji, Rimu, niso jo iznašli ne hebrejci, ne etruščani, sumerci ali babilonci, razvili so jo šele evropski deisti, pred kakšnimi 200 leti in od takrat revolucija še traja. Danes pristopamo k vprašanjem o življenju, vesolju in sploh vsem predvsem racionalno, na zadeve gledamo hladno analitično ter bolj ali manj logično sklepamo, odvisno od fascinacije posameznika z raznimi popularnimi idejami. Deisti so bili tudi prvi na božjem pogrebu, ko so videli, da je grobnica prazna, so razposlali ateiste po celem planetu, naj poiščejo kar je ostalo božjega. Od takrat blodijo posvetu kot Parcifal in iščejo sveti gral, s katerim bi lahko pozdravili svojega filozofskega kralja, z njim pa bi se razcvetelo tudi njegovo cesarstvo. Ampak Boga ne najdejo nikjer, ko je zapustil ta svet, je s seboj vzel tudi vse kar je bilo mistično in čudežno, verjetno tudi tisti svoj kozarec dobrega zdravja in večnega življenja. Medicina preprosto nima istega učinka, mogoče lahko pomaga zaceliti ranjeno telo, zagotovo pa ne more pozdraviti bolno dušo.

   Zato pa pravim, da bi morali otroke že od rane mladosti učiti o duhovnosti in privajati na sebe z meditacijo. Kaj ti pomaga življenje polno evforije in fascinantnih dogodkov, če pa nas v teh spominih ni. Občutek za sebe lahko razvije le vsakdo zase, šele ko se najdemo, se izkušnja prestavi v prvo osebo, življenje se začne dogajati nam in ni več zgolj teater, v katerem igramo namišljeno socialno vlogo in ga lahko opazujemo odtujeni, nekje odmaknjeni iz fizičnega telesa, s pomočjo tehnologije tudi na več mestih naenkrat in lahko podoživljamo sceno celo za nazaj. Tehnična dislokacija pa se ne more primerjati s pristno duhovno omniscenco, saj prazna ogledala zgolj odbijajo svetlobo sama vase, v navidezno neskončnost, ki je v resnici še kako omejena z okvirjem ogledal. Zato se v kolektivno nezavedni humanistični sferi še vedno odbija Hegel, na katerega bo mladi nadebudnež danes prej pomislil kot na samega sebe, ne zavedajoč se, da Hegla že 200 ni več in se krega zgolj še sam s seboj.

   Iskreno dvomim, da je prihodnost družbene ureditve katera koli od obstoječih republik, saj so z globalizacijo, vse politike zgolj še same sebi namen. Na koncu se vse reducira na kapital in osnovne vrednote, kot da je cel svet poklican soditi najmanjšega med nami, ki pooseblja trenutno stopnjo človeškega stanja. Socialna omrežja so nazoren primer, da dialektika ni več mogoča niti v najbolj omejenih pogojih, ko vsi izhajamo iz enakovredne opreme in istega programa, vendar nihče ne more ugovarjati računski pošasti, ki je vedno par korakov pred slehernim posameznikom. Kako je lahko kolesje bolj pametno od ljudi, to je mogoče edino, če smo postali ljudje skrajno predvidljivi in v resnici nimamo več kaj posebnega za povedat, matematični algoritmi brez težav določijo najbolj verjetno od tistih par omejenih možnosti, o katerih vsi enako razmišljamo. Razumeti zgodovino danes pomeni predvsem skakati po raznih referenčnih povezavah, ki se sčasoma začnejo ponavljati in postanejo dolgočasne. Sodobnemu človeku izkušnja pusti za sabo zgolj spoznanje, da je pretežno nenevaren in je lahko zadovoljen sam s seboj. Hegel se obrača v grobu, lahko bi na njegovo trugo namestili kakšen motor in bi dobili nekončni vir energije.

  • Gasper Zorman

   Piši kao što govoriš, je izredno težko brati, koncentracija mi je precej padla ob branju tvoje pogovorne besede. Poleg tega posplošuješ, npr. Indijci, kateri Indijci, vsi, samo nekateri, skratka sveta preproščina.. Ampak vseeno, prosim potrudi se pisati v knjižnem jeziku, ker je pogovornega zelo težko brati.

   • tohuvabohu

    Očitno ta pametnjakovič ne mara, da ga kdo bere. Ni problem samo jezik, to je nakladanje brez repa in glave.

    • Nocoment20.04

     Vem da te je prizadel rep pri zadnjem odstavku o Trumpu

   • Nocoment20.04

    slabom kurcu i dlaka smeta

   • Nocoment20.04

    Bom se potrudil

 • večni srb

  Komunizem je politični sistem, islam je pa ideologija, ki je lahko sistem edino, če ni nobene civilizacije. Ampak hej, saj isto govorijo za delavske in kmečke komune, komunizem je pravzaprav oblika praskupnosti.

  Družinska plemena je uničilo prav dejstvo, da ni takih razlik med ljudmi. Zakaj se potem grehi začnejo z, “Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki sem te izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene!”? Ker ni bilo takih razlik med egipčani in izraelci, vsa severno afriška plemena so si bila precej podobna. Ločila jih je edino religija, Bog je očitno rešil samo jude, egipčane je pustil pri miru, njihove bogove so prevzeli stari Grki, te pa potem rimljani, ki so dejansko ubili Jezusa in ga razglasili za svojega edinega Boga. Bog je mrtev zato, ker so ga ubili ljubosumni poganski bogovi. Zdaj pa nekaj čisto drugega.

  Britanci so iznašli imperij, ki ga obvladujejo s humanistiko, predvsem s trgovino, jezikom in globalno kulturo. Splošna etika se je izoblikovala sama od sebe, kako bi sicer peščica angležev vladala milijardam indijcev in azijcev. Zgleda so sovražili lasten narod bolj kot tujce, ki so jim pokazali pravo vrednost temeljnih človeških dobrih, ki jih vsi ljudje potrebujemo enako, pa tudi kako se jih brani in razvija. Imperij je večji od vsakega plemena ali cerkve, saj zagotavlja red in disciplino, potrebno za dolgoročno načrtovanje razvoja civilizacije, neodvisne od volje posameznih klanov. Danes v britanski navezi ogromno ljudi živi precej ugodno, vendar splošna slika blaginje zavaja, do revežev so še bolj nepopustljivi in brutalni kot nekoč. Neoliberalizem je ustvaril mogočne civilizacijske centre, organizirane okoli ogromnih mest, obkroženimi z njivami in pašniki za goveda, ki jih hranijo in napajajo, te vrednote so vse kar je pomembno in edino, kar lahko preživi čas. Isto, kot nekoč egipčanske piramide, faraoni so propadli, Bog je mrtev, piramide pa še kar naprej stojijo in do danes nihče ne ve kaj skrivajo v notranjosti.

  Prihaja namreč čas, ko bodo med nami res živeli drugačni ljudje, z umetno evolucijo človeka bo komunizmu dokončno odklenkalo. Vsaka civilizacija raste in pade skupaj s sposobnostjo slehernega pripadnika družbe, da lahko ali ne more obraniti svoj dom. Mogoče v veliki piramidi prebiva Bog, ki je svoje izbrano ljudstvo nagnal iz egiptovske dežele, da ima pred njimi že tisočletja mir.

 • Haloški Tunek

  Brščić ima precej značilnosti vseh tipof kaviar desničarjef a z bistveno razliko. Je precej dobro podkovan z pokvarjenim znanjem. Je fpliven in ugleden član desničarske družbe, ne zapade v kolektivno evforijo in se ne udeležuje zborovanj, ki so namenjena širokim množicam. Nasprotno. Sam sebe ima za nesporno avtoriteto, katere dolžnost je razsvetljevanje neumnega naroda. Težava je, ker ljudje veliko bolj poslušajo ali verjamejo Blažu Švabu iz Modrijanof ali gledajo prsato La Toyo kot pa njegova visokoleteča in intelektualno dovršena sporočila.

  • Rožle

   Bernard ima odgovor na vsako vprašanje …
   za razliko od vas levakov, ki imate vprašanje na vsak odgovor …

  • Gasper Zorman

   Kje se odvijajo ta velika desničarska zborovanja po Sloveniji?

  • RATATA

   Hvala za podporo in priznanje intelektualno dovršenih sporočil B.B.ja!
   Sledili bodo prevodi teh intelektualno dovršenih sporočil, v poenostavljen, širokim množicam enostavno razumljiv jezik, z navedbami in kratkimi predstavitvami tipičnih dokaznih primerov zgrešenosti leve, multikulturne, elgebitovske ter islamistične ideologije pod patronatom kulturnega marxizma, ki vodijo v propad, pogubo, suženjsko odvisnost in diktaturo.

 • ĐĐ Style

  Na razpis, s katerim je Eles kot svetovalca direktorja zaposlil Bernarda Brščiča, se je poleg njega prijavil le še en kandidat. Poznavalce to preseneča, saj razpis ni zahteval nobenih specifičnih znanj, le pet let
  delovnih izkušenj. Med zahtevami so bili namreč sedma stopnja izobrazbe tehnične ali družboslovne smeri, znanje angleškega jezika in vozniški izpit.

  Na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ) je bilo 7.504 prijavljenih z univerzitetno izobrazbo, še več kot tisoč pa z bolonjskim magisterijem, magisterijem ali doktoratom.

  • Anton Urankar

   Neznanec iz sosednje ulice, prekrit z zvezdo, simbolom tiranije! Dober dan gospod ĐĐ!

   Non quis, sed quid! (Ne kdo, ampak kaj!) nam svetujejo stari latinci! Vi pa še kar vztrajate pri sprevrženem pravilu: »najprej diskvalifikacija, potem likvidacija«! Danes to pravilo ni več tako usodno, kot je bilo v času dachavskih procesov, pomeni pa še zmeraj grožnjo, zlonamernost, predvsem pa priznanje, da ima avtor prav!

   Sporočilo članka: »Z netolerantnimi ideologijami, ki spodkopavajo credo živi in pusti živeti, bi bilo treba ravnati, kot jim pritiče, netolerantno.« Izhodišče, ki ohranja svobodo! Z njim se strinjam!

   Med te ideologije sodi tudi komunizem in rdeča zvezda! Vaša zadrega je vsekakor velika, ni mogoče upravičevati totalitarizma, zanj se ne odloči zavestno in svobodno, mogoče ga je le vsiliti z nasiljem.

   Potrebujemo pamet, dovolj pameti in svobodo, da ga zavrnemo, zavračamo vsak dan posebej!

 • domovina mili dom

  Multikulturnost je izmišljeno posiljevalska parola komunistov, kot bratstvo in enotnost.
  Iz parole o bratstvu smo se tragično poučili. Žal ta krvava izkušnja pokaže, da na silo ne gre ničesar.
  Tako bodo komunisti drugič povzročili krvavo tragedijo, ki se nam neizprosno približuje.
  Še je čas, da rešimo, kar se rešiti da. Tik, tak….nam bije

 • Joža

  Pravzaprav obstaja le prva Božja zapoved. Prve tri pa so temelj, brez katerih so vse ostale brez vsake moči. Vse so življenjsko odvisne od prve. Brez prve vse filozofije in prakse postanejo le laži zamaskiranega ega.

  • Zgornji

   Ljubi Gospoda Boga nad vse, bližnjega pa kakor samega sebe .

   • RATATA

    Seveda, bližnjega ljubiti,
    ne pa komunajzla, čifutarja, islamajzla, črnega zamorca, rumenca…..! Ti nijakor niso bližnji, tako zelo so oddaljeni, da je zbližanje nemogoče.

    • Zgornji

     AMENNN !!! ! !!! Žaaal.

 • Bandit123

  Tudi brez vseh tvojih tujk bi morda šlo, ali ne.

 • if

  Odklon od Boga je neposreden uvod v propad tudi na družbenem nivoju.

  Tega dejstva se je zavedal papež Janez Pavel II, zato je pozival evropsko politiko, naj bo krščanski Bog sestavina evropske ustave, ki je bila v postopku sprejemanja julija 2006, dobro leto po smrti papeža.

  Leta 1993 je imel papež videnje islamskega migracijskega vala, ki v sedanjosti teče iz afro-azije na evropska tla. https://www.lifesitenews.com/news/newly-revealed-vision-of-st.-pope-john-paul-islam-will-invade-europe . Prijatelju Mauru Longhiju, duhovniku, ga je izrazil takole: “Islamisti bodo zvedli invazijo na Evropo. Vi, Cerkev tretjega tisočletja, morate omejiti invazijo. Orožje ne bo zadostovalo, temveč z vero, življenjem po veri! Vidim množice prihajajoče od zahoda do vzhoda.”

  Isti problem je s svoje svetovnonazorske pozicije podobno obravnavala Oriana Fallaci. https://www.theatlantic.com/international/archive/2017/12/oriana-fallaci-journalist-views-islamism/544736/

  • večni srb

   Janez Pavel je verjetno mislil na kitajce, v aziji je največ muslimanov.

 • Simon Novak

  Upam, da boš našel kakšno dežurno lekarno, Bernard, vidim, da ti je zmanjkalo predpisanih zdravil

  • Olga2345

   Kakšen neumen, nedostojen in pritlehen komentar. Ali lahko navedete eno samo napačno misel g. Brščiča ali ali pa vsaj argumentirajte svoje nestrinjanje. Sancta simplicitas!

   • dob

    Ni v navadi, bi vernik komunistične dogme pojasnjeval svojih stališč, saj zato obstaja dogma, da mu ni treba nič pojasniti.

    • Olga2345

     Ja res je! Ta dogma je:
     1. Levaki imajo vedno prav.
     2. Kadar pa nimajo, glej točko 1.

     Žal je komunizem v 70 letih pri nas povsem skisal naše možgane. In samega sebe razglasil za avantgardo!

     Sramota, da nesedamo, sramota, da se jih veliko boji komunistov, sramota, da ne uporabljamo zgodovinskih izkušenj, sramota, da smo funkcionalno nepismeni, sramota, da …

     Bom raje pisala parole, ker le-te levaki razumejo!

   • Nocoment20.04

    Bernard je navedel Thomas Jeffersona. Porestudiraj kaj je sam dognal. Ena njegovih pomembnih misli, da mora vsaka generecaji imet pravico do reforme civilizacije, vendar ne skodovat Zemlji. Zemljo mora pustit v takem stanju kot jo je prejsna generacija pustila. Ne unicuje ns samo komunizm in islamizem. Mozno da ns bo pogubil ravno pohlepni kapitalizm

 • dob

  Ločeni tipi zavesti nimajo do sveta zdravega odnosa ali pa sploh nimajo nikakršnega odnosa. Imajo pa svoje lastne izkušnje in zato ločene tipe zavesti! Vendar zavesti ne združujejo, ker branijo vsaka svojo bolezen, svoj hendikep, svoj manjko.

  Dolgoročno pa to ne zagotavlja preživetja

  KOMODITETA
  https://obstajajoljudje2.blogspot.com/2018/10/komoditeta.html

  • Nocoment20.04

   Vse je prav kar trdis. Vendar si pristas branjenja civilizacije z orozjem. Ta ombramba je za kratk rok. Clovek, ce bo nadeljeval z razvojem in prodajo orozja, ter crpanjem zemljskih dobrin in onesnazevanjem kot ZDA in vse velesile bomo ravno tako heteroseksualci usojeni na izumrtje cloveske rase. Bojim se pa, da v Univerzumu ne obstaja veliko planetov kot nas z tako zapletenim zivljenskim ekosistemom

   • dob

    Normalna družba se brani z normalnostjo.
    Ne uprablja torej orožja!

    Da bi prišli do tega, da se branimo z orožjem (da bi rekli: ja, kaj pa naj drugega zdaj naredimo?!? Saj nam ne kaže drugega, kot da se branimo z orožjem…), je potrebno prej narediti (čakaj… štejem….) … ne samo ene napake, temveč 1000 x 1000 napak!

    In vse so (bile) narejene – namenoma!
    Kar pomeni, da je človek prekleto dobro vedel (oziroma tisti, ki jih je izbral, da mu vladajo) da so njihova dejanja in odločitve daleč od normalnosti. Na to je tudi računal!
    Vedel je, d azmaga tisti, ki je primitivnejši in je s tem že štartal, ko je delal družbo.

    NAMENOMA stvari zapeljejo daleč stran od Normalnosti.

    Skratka, vedno so vedeli, da bo na koncu vse to pripeljalo k umoru, pobijanju, obrambi z orožjem – in tudi zdaj to vedo! Zato pa to počnejo.
    Primer: ne moreš reči, da želiš dobro ljudem, če veš, d aboš državo tako zadolžil, da se bodo med sabo pobili, ker tega denarja ne bo mogoče vrniti. In ne bo ga mogoče vrniti, ker ga že v SFRJ ni bilo mogoče vrniti!
    Potem so se poklali. Če bi jim pa nkedo iz aviona metal dol dnar – potem bi lahko kupil mir!
    Potem ti ljudje kratke pameti rečejo: kapital je za sve kriv…!
    In si ga sposojajo, ker brez njega ne znajo. Apak… problem je v tem, d aga sami ne znajo uistvariti, oziroma, sovražijo tiste, ki ga znajo! In jih podijo.
    Kor sem rekel: MORILCI!!! Orožje je že v njih!

    Nenazadnje, tako religija kot ideologija (obe dogmi!) prezirata človeško življenje s tem, ko postavljata enega nad drugo. Torej sta pripravljeni del Življenja zanemariti, na račun tega, da drugi preživi, vendar tako, da nosi Krivdo!
    Vmes pa Krivdo uporabijo za izsiljevanje in manipuliranje, ker brez tega ne znajo điveti. Dokler načina preživetja ne spremenijo, bo Krivda vedno stranbski produkt, ki pa jim je dobrodošel, saj je Krivda glavno orodje (orožje!) ki ga uporabljajo. V principu drugega orodjas s enikoli niso naučili uporabljati s takšno vnemo in veščino, kot orodij za pobinanje svoje lastne vrste.

    Tokrat pa ne bo tako.
    Stvarstvo ima druge načrte. Preveč Zavesti vdira na Planet in to se pozna!
    Le naša interpretacija tega, kar se zdaj dogaja, je še stara. Tegha ne vidimo za novo, ampak mislimo, d agre za ponavljanje.
    Ponavljanja in ponovitve – ni več!
    Novega je toliko… in v tolikšnem obsegu, da to ne bo ostalo prezrto ali brez posledic.

    Kar pa se tiče mojega “pozivanja” k orožju…
    Veš, v državi, kjer si zapravimo vso svobodo sami, na volitvah, obstaja še kaj drugega kot boj za oblast z orožjem.
    Recimo to, da greš na cesto in preprosto napodiš morilce dol z oblasti!
    Preprosto, ne voliš za bedaka, ki je šestkrat pogrnil na lesarski (na lesarski?!?) šoli. Ali pa predpišeš drugačen volivni sistem in nehat goljufati z volilnimi glasovnicami. Ukineš Partijsko RTV, ker jo vsi plačujemo… in še in še bi se našlo tega, kar lahko spremeniš brez streljanja! Nenazadnje lahko uvedeš normalen pravni red namesto revolucionarnega, ki vzdržuje korupcijo na oblasti.

    Vse to imaš na izbiro…. preden začneš streljati in si nakoplješ Krivdo, potem pa z njo manipuliraš, kot se je vedno do zdaj povsod dogajalo (ne le pri nas), ker njena vloga (vloga Krivde) ni bila jasna Stvarstvu.

    Zdaj je Vesolju jasna! Zato pa pravim, da Zavest vdira tja, kjer prej ni mogla, ker je bila Materija pretrda. Zato se je naš svet ponavljal in zato se zdaj ne bo več ponavljal.
    OPBstaja pregovor o vrču, ki gre po vodo. Pravzaprav ta pregovor pravi, daje nekaj možno samo toliko časa, dokler je potrebno. Ko pa ni več potrebno, potem preprosto ni več potrebno. Odpreš pipico in voda teče. Ni treba z vrčem po vodo!

    Pipo si je izmisli nekdo, ki so ga pošiljali z vrčem po vodo, potem je pa razbil preveč vrčev (seveda, ker je največ prav on hodil po vodo!) in je enkrat popizdil in si izmislil vodovod. Izmislil si je napeljavo v hiši, vodovodno pipo, umivalnik…. krasne reči!
    Ampak prej je razbil dosti vrčev in je moral popizdit zaradi krivice, ki so mu jo delali.
    Potem pa… glej no glej! – sploh ni nikogar ubil, da bi se maščeval. Preprosto, šel je spat in ponoči sanjal cevi, pritisk vode v cevi, sistem, rezervoarje, cevi, ventile, pipico… zjutraj se je zbudil ves vesel in se lotil dela. Medtem ko so ga drugi preklinjali, češ da nimajo vode v kuhinji in so brez kosila, ker je on prelen d abi opravljal svoje delo.

    Ni bil on len, oni so leni.
    In ni on morilec – oni so morilci!

    Oni jim je samo ponudil drugo možnost, eno, ki je drugačna od tistih 1000 x 1000, ki so jih prej uporabljali in so vse vodile k umoru in pobijanju.

    • Nocoment20.04

     Druzbo ne bodo znormalizirali politiki prave politicne opcije. Clovestvo se bo znormaliziralo na tocki preloma. Ko bo napocil skrajn trenutk biti ali ne biti, obstati ali popolno unicenje clovestva.

 • Van Der Waals

  Levičarji majo mavrična očala ki so halucinogena in jim daje misliti da je kr vsaka kultura njim naklonjena ki jo študirajo na filozofski fakulteti še posebi antropologija skupaj z FDVjem. v smislu bratstva in jedinstva. bolano

  • freedomfighter

   Ti kaj pa ta desni ki mislijo da lahko povsot uvozijo demokracijo ceprav jih noben za to ne prosi…ce drzava ne more ineti liberalne druzbe potem tudi demokravije ne mora imeti saj gresta te dve stvari skupaj…ne mkres imeti demokracije brez liberalne druzbe

 • Anton Tomažič

  BRŠČIĆ BUTL!

  • xtc

   Zate Genij ,sicer pa tvoj IQ črva sploh ni sposoben dojeti intelektualne debate.

 • xtc

  Tu ima definitivno Brščič prav dve izrazito fašistoidni religji kot sta Islam in Socializem(komunizem) v Liberalnem svetu nimata kaj početi,preprosto gre ta tumorja,ki spodjedata sobivanje.
  Je pa zanimivo,da se ti dve skrajni religiji dejansko izključujeta in sta nekompatibilni saj ena ob drugi ne nmoreta obstati-kar je največji absurd.

 • freedomfighter

  Se strinjam da komunizem in islam nista demokraticna ampak lahko bi omenil tudi se ostale skupine ki mocno govorijo proti demokraciji ampaksaj razumem za vas obstajata samo dva sovraznika levicar in musliman ce so na desnici protidemokratska gibanja pa za to vedno najdene nek izgovor zakaj so pa oni upraviceni do tega da lahko govorijo in delajo protidemokraticno

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!