Stranka Levica kot razlog za katarzo slovenskega naroda

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Beseda katarza ima dva pomena. Prvi je literarni in pomeni moralno sprostitev ob umetniškem delu – slovenska avantgardna levica to obliko sprostitve po navadi doživi le, ko kdo oskruni simbole kapitalistične države, ki jo tako sovražijo, in ko kakšna trpeča umetnica podoji psa in simbolno prikaže vse svoje flori in favni prijazne vrline. Drugi pomen označuje moralno sprostitev zaradi obvladanja negativnih nagnjenj in čustev. Se pravi, nekakšen moralni ventil, ki se sprosti, ko se soočimo z nekim nagnjenjem, ki se ga prej leta nismo mogli znebiti, včasih si ga tudi nismo znali sami pri sebi priznati  – potem pa smo se končno spopadli z njim, ga premagali in tako doživeli moralno katarzo, po kateri bomo boljši ljudje.

Zapisal sem, da bo sprejem Levice – koalicijski ali neuradno partnerski –  v novo vlado pomenil razkroj slovenske družbe, za kakršno smo se borili leta 1991. Še zmeraj verjamem v to. A olajšan hkrati začenjam opažati, da bo – poleg neizogibnega padca mednarodnega ugleda in ezoterične koalicijske pogodbe – visokopolitično bratenje z aktivističnimi butlsocialisti prineslo še nekaj pozitivnega. Opažam namreč, da se nekaj prebuja v slovenskem narodu. Opažam, da bomo doživeli svojo čisto pravo nacionalno katarzo. Neomarksisti bodo naš prevodnik, naša luč v učiteljevem oknu, naš agent, ki nas bo prisilil, da začnemo razmišljati o tem, kaj smo kot narod postali. Do zdaj smo se preveč korak za korakom zanašali na medije, da nam slikajo resničnost. V državi, kjer so mediji kupljeni kolaboratorji globoke države, so bili rezultati predvidljivi. Najprej je postala družbeno sprejemljiva radikalizacija socialnih demokratov pod Lukšičem. Berlusconizacija politike z Jankovićem in nato Bratuškovo. Leta 2014 smo z medijskim kondicioniranjem sprejeli nastavljeno – navidez ugledno – lutko za predsednika vlade, in povsem nevtralizirana je bila jeza ob tem, da mu vlado od zadaj vodijo socialni demokrati in nanje obešeni lobiji. Nato je postala normalna rusizacija zunanje politike pod Erjavcem. Očitno so strici razmišljali, da je le nebo meja, naivnost slovenskega naroda pa neomejena. A mislim, da so se tokrat ušteli.

Da smo sploh prišli do praga sprejemljivosti, je neverjetno in neposreden dokaz ugrabljene države. Ljudje zelo radi omenjajo ZDA kot šolski primer pristranskega poročanja – po navadi s strani levih medijev proti republikancem in predvsem proti Donaldu Trumpu. A tudi tam se meje sprejemljivosti potegnejo neskončno prej kot pri nas – njihovi mediji očitno rišejo zelo zmerno mejo anarholevičarske sprejemljivosti (če bi jo naši, bi mejo potegnili nekje na začetku tisočletja, ko se je leva politika v podrnovškovih časih spremenila v institucionaliziran mafijski kartel.)

Ko se vzhajajoča zvezda ameriških socialistov osramoti in hitro ugasne
Kako potegnejo mejo čez lužo? Zadnjič sem omenil Alexandrio Ocasio-Cortez, novo vzhajajočo zvezdo ameriškega “demokratičnega socializma”. Nekaj časa so se vodilni liberalni ameriški mediji kar tepli, kdo bo naredil intervju z njo. Nekateri so jo začeli proglašati za novo zvezdo demokratske stranke. Drugi celo za prvo predsednico ZDA (te so povzeli tudi pripravniki, ki pišejo članke na Pro Plusovem portalu 24ur). Izredno privlačna je bila njena zgodba o revolucionarki iz revnega Bronxa, ki bo retoriko boja delavcev proti industrialcem prenesla na svetovni parket (kasneje se je izkazalo, da nikoli ni živela v Bronxu in da kot njen vzornik Karl Marx izvira iz dokaj premožne družine, a to je že druga zgodba). Punca je socialnih transferjev lačnim Newyorčanom predavala o univerzalnem temeljnem dohodku, pravici do stanovanja, federalni pravici do zaposlitve, pravici do brezplačnega zdravstva in šolstva, ukinitvi obmejne policije z Mehiko, tisoč in en okus egalitarnega pravičništva torej … Na prvo žogo je delovalo. Premagala je bolj konvencionalnega demokratskega kandidata Josepha Crowleyja in kmalu bo imela možnost, da se za spodnji dom ameriškega kongresa spopade z republikanskim kandidatom. In nato sta se z Luko Mescem z roko v roki podala proti škrlatnemu nebu sredi sončnega zahoda in živela srečno do konca svojih dni? Na žalost ne.

28-letna demokratična kandidatka za kongres Alexandria Ocasio-Cortez, sicer članica Demokratičnih socialistov Amerike (Vir: Twitter)

Kar se je zgodilo z Ocasio-Cortezovo, krvavo manjka slovenski sceni. Da dekle jezdi val populizma, ki ga je ustvaril Bernie Sanders, in da je v resnici njen svetovni nazor razen oklepanja le-tega na dokaj trhlih temeljih, se je nakazovalo že odkar je bila izvoljena na demokratskih predvolitvah. Do usodnega intervjuja v pogovorni oddaji Firing Line, ko so se sumi republikancev (in roko na srce, zmernih demokratov) potrdili. Tam je bleknila znan anarholevičarski kretenizem, ki ga pogosto nekaznovanega slišimo tudi iz klopi slovenskega državnega zbora – da je Izrael “okupator” Palestine. Ko jo je voditeljica povprašala, kaj natančno misli s tem terminom, se je njen svet porušil. Začela se je zapletati in govoriti o izraelskih naselbinah in o tem, kako imajo Palestinci težave pri dostopu do svojih domov. Voditeljica je zavohala kri, videla, da je dekle povsem nevedno o bližnjevzhodnih zadevah in jo vzpodbudila, naj svoje videnje razmer še malce bolje obrazloži. Alexandria se je končno vdala in povedala, da ni ravno strokovnjakinja v geopolitičnih vprašanjih. En sam intervju je bil dovolj, da so se od nje začeli oddaljevati tudi etablirani demokrati, ki se kljub levi usmerjenosti ne želijo premakniti tako zelo radikalno levo, kot bi to rada mlada Alexandria. Kar naenkrat so – tudi s strani levih medijev – začeli leteti vedno novi prikazi, kako zeleno in nepripravljeno je dekle za visoko politiko. V intervjuju za PBS je trdila, da je visoka zaposlenost v državi posledica tega, da VSI ljudje hkrati opravljajo dve službi in delajo 80 ur na teden, da bi prehranili svoje družine – pač v skladu z njenim razrednobojnim dojemanjem sveta, kot si ga je naslikala v glavi. Uradno nevtralen, dejansko pa levičarski portal Politifact je takoj izpostavil njeno laž in z natančnimi podatki konkludentno pokazal, da sta za visoko zaposlenost kriva predvsem visoka ekonomska rast in zaupanje v ekonomijo. Le 6 milijonov Američanov opravlja dve službi naenkrat, 148 milijonov pa le eno. Le 350 tisoč od 150 milijonov (manj kot pol odstotka) jih dela 80 ur na teden, povprečje pa je 34,5 ure. Vsi podatki, ki so jih uporabili za diskreditacijo politične izjave, so bili javno (in v informacijski dobi zlahka) dosegljivi. Niso je hoteli zašiti – le svojo nalogo so opravili. Podobno metodologijo kot Politifact je na slovenski sceni med volilnimi soočenji uporabil POP TV, a veliko bolj trivialno in impotentno (preverjali so le “v živo”, med samo oddajo, in se posledično zaradi pomanjkanja časa zapičili v nepomembnosti, kjer je bil na tnalu predvsem Janez Janša).

Od nedavnega znotraj leve demokratske stranke potekajo napori, kako se svoje “vzhajajoče zvezde” elegantno znebiti, preden jih bo zaradi nje bolela glava, ko se bo z “demokratičnim socializmom” sramotila na kakšnem bolj izpostavljenem odru. Tako hitro to gre v normalni državi.

Bodo novinarji upali vprašati socialistične kruhoborce po zdravi pameti?
Zdaj pa si predstavljajte naslednjo sliko. S pogajanj o sestavi vlade iz sobe pride skupina zaspanih predstavnikov ljudstva (in dva, ki ju ljudstvo sploh ni izbralo). Prvi – akademski podpovprečnež in začetniški politik – v svoji tipični dolgočasni birokratski maniri pove, da so koalicijsko pogodbo s skrajno levico skoraj uskladili. V podrobnosti se ne spušča – prav tako ga nihče ne vpraša, od kod mu takšne čarobne sposobnosti za politični salto mortale, da se je še pred tednom dni skoraj do konca izpogajal s klasično desno stranko, danes pa že maha z zastavo mednarodne internacionale. Nato se izza vrat pokaže bivši predsednik vlade, rekorder v nizki podpori svoje propadle vlade, neposredno odgovoren za kolaps zdravstvenega sistema, kot pravnik skozi mandat večkrat poklicno osramočen. Optimističen o skorajšnjem dogovoru s skrajno levico, s katero se sam sploh ni hotel pogovarjati, ko je sestavljal koalicijo leta 2014. Sledi mu predstavnik stranke, ki se je nekje leta 2011 nehala truditi pretvarjati, da je demokratska socialna stranka in se prepustila vsem retoričnim ekscesom svoje krvave zgodovine. Njen predsednik pove, da je naklonjen koalicijskim zahtevam skrajne levice. Kako ne bi bil, saj je tudi njegova stranka že lep čas skrajna levica. Nato sledita še oba luzerja volitev, katerima so volivci rekli ne, pa bi vseeno na vsak način rada bila zraven, saj bi bil boj z mladimi, pametnejšimi, ambicioznejšimi na zavodu za zaposlovanje lahko trd. Prvi, demagog privilegiranih jugo-upokojencev, ki navadnim smrtnikom že skoraj desetletje obljublja 1.000 evrov pokojnine, pove, da je potrebno narediti vse, da se ustoliči premier z 11 odstotki glasov, saj želi relativni zmagovalec volitev razprodati državna podjetja. Najbolj pomembno mu je, da se v pogodbo zapišejo obljube o povišanju pokojnin, za kar se zavezuje tudi skrajna levica (a ne opredeli natančno, ali je cilj zopet 1.000 evrov ali pa morda še kaj bolj ambicioznega). Sledi mu še ženska, ki se je na mednarodnem odru tako temeljito osramotila, da je njenega poloma pred 4 leti ni mogla rešiti niti globoka država in so jo takrat državljani plebiscitno enotno popljuvali. Zdaj, 4 leta pozneje, ko so že vsi pozabili, kako smešno izzveni njena praznost v razviti Evropi, je kot glavna borka za pravice upokojencev zopet nazaj in malce obuja spomine na čas, ko je “rešila” državo trojke tako, da se je zadolžila pri neznanih investitorjih, ter pristavi,  da je morda zdaj čas, da začne državo znova reševati v navezi s skrajno levico. Na koncu se iz etra prikaže vodja skrajne levice, v zmagoslavnem zanosu zamišljenega, večno študirajočega mladeniča – ki očitno še sam ne more verjeti, da se “resni” politiki pogovarjajo z njim. Zbranim novinarjem – ki ga iz nekega čudnega razloga prav tako jemljejo za legitimnega politika – izpostavi, da koalicijskemu dokumentu peterice manjka prihodkovna stran;  ključno se mu zdi, da v državi, ki ji kronično primanjkuje tujih investicij, zvišamo davek na dobiček ter prispevke delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (saj so že zdaj prav lepo zmogli plačevati enega najvišjih davkov na delo, zdaj v konjunkturi pa je prav, da dajo še kak evro zraven). Centralni del njegovega načrta je zvišanje plač najrevnejšim in boj z neenakostjo – kljub temu, da smo ena najbolj egalitarnih družb na svetu, boj še ni končan, dokler vsi kolektivno ne zaslužimo do +/- 50 evrov enakega osebnega dohodka. Novinarji vprašujejo nepomembnosti. Bo koalicija? Do kdaj se boste dogovorili? Ste že začeli kadrovske pogovore? Ste utrujeni?

Predstavljajte si takšno situacijo v ZDA. Skupino socialističnih kruhoborcev (nekateri med njimi hlinijo delno prostotržno naravnanost), ki je prišla povedat, da bo vlada (ki je skoraj 80 odstotkov volilnega telesa ne podpira) nadaljevala v približno isti kadrovski zasedbi kot do zdaj, le da jo bo vodil še bolj prazen človek od prejšnjega, ob dodatku skrajne levice. Bi tam tudi letela vprašanja v smislu, “Je koalicija možna?” in “Koliko dni še potrebujete za pogovore?” Se vam ne zdi, da bi v državi z zdravo medijsko pluralnostjo bili tudi tisti mediji, ki navijajo za takšno koalicijo, prisiljeni vprašati neprijetna vprašanja v smislu, “Zakaj skrajna levica namesto zmerna desnica?”, “Zakaj ista sestava kot že 4 leta prej, če pa ste skoraj v vseh zadevah povsem pogoreli, ljudstvo pa je na volitvah odločno povedalo, da si želi spremembe?”

Rdeči peterček so ustvarili mediji
Ljudje, ki so hodili iz tiste sobe, so režimskim medijem dali nešteto možnosti, da jih osramotijo in jim v glavo potisnejo grafe, ki odločno razbijajo njihove mite. Najbolj žalostno je bilo, da so skozi celotno predvolilno soočenje mesečnega skrajnega levičarja po riti le uspešni podjetniki, ki so se pojavili na enem od soočenj. Drugače bi lahko Darji Zgonc in Igorju E. Bergantu razlagal, da je zemlja ploščata, na robu pa nesrečne mornarje čakajo rdeči zmaji, ki bruhajo ogenj, onadva pa bi le razumevajoče kimala in postavila podvprašanje, če je nevarno plavati blizu roba in kako bi poskrbeli za varnost, da ne bi kakšna ladja padla dol, preden doseže Luko Koper.

Mediji so v lasti globoke države. Mediji so ustvarili rdeči peterček, 4 leta prej pa še skrajne levičarje. Tudi danes so oni tisti, ki politično daljico prerazporejajo na tak način, da bo slovenska realnost veliko bolj latinskoameriška kot pa evropska – skrajna levica je postala levica (ki je skrajna le v “boju za reveže” prosto po Jožetu P. Damjanu), levica je postala sredina, desna sredina pa (odvisno od priložnosti in teme) skrajna, z nacifašizmom koketirajoča desnica ali pa vsaj skrajna zagovornica neoliberalizma (oboje je v dometu slovenske resničnosti skoraj podobno hud greh). Ravno te dni v medijih spremljamo izredno koreografirano in impresivno profesionalno izvedeno legitimiranje skrajne levice kot nove “socialne demokracije”.

Foto: STA

Ampak dogaja se nekaj, česar – priznam – nisem predvidel. Ljudje se očitno upirajo predvidenemu scenariju globoke države. Preberite si nekaj komentarjev pod članki o sestavljanju koalicije na portalih nacionalne televizije, POP TV, Delo … Komentatorji so tam po navadi rdeči kot pesa, zdaj pa jih je, presenetljivo, kar veliko število odločno proti Šarčevi posiljeni koaliciji s stranko Socialni Transferji Slovenije, pardon, s stranko Levica. Kar nekaj jih je, na teh krvavordečih portalih, ki celo na pomoč kličejo Janeza Janšo, kot nek dobro poznani zaliv normalnosti, ki smo ga vsi tako dolgo jemali za samoumevnega, dokler niso strici začeli zadnjega kroga političnega ludizma. Čas je že bil – in upam, da bo takšno vzdušje v državi vztrajalo vsaj še v času, ko se bo formirala morebitna v grehu levičarske demagogije spočeta vlada.

Če se družba zdrami, stricem ne bo pomagal noben prirejen politbarometer
V ZDA so že od spočetja cepljeni proti virusu socializma, zato tam mediji nimajo nobenih inhibicij napadati vse zablode etatistične miselnosti. Tam so mediji demokratsko stranko lastnoročno prisilili, da se znebi norega Bernieja Sandersa na demokratskih volitvah, ko se je večkrat osramotil z nepoznavanjem problematike zdravstvene nege in ko je skandinavske laisses-faire kapitalistične države proglašal za socialistične. V Sloveniji nimamo takšne varnostne mreže.  Še več, mediji so aktivni sovražniki resnice in proizvajalci (ne poročevalci) javnega mnenja. Živimo v državi, v kateri voditelju oddaje na nacionalni televiziji grozijo reformirani komunisti v državnem zboru in s pritiskom na vodilne zahtevajo njegov odstop, potem, ko si je drznil objaviti intervju z zgodovinarjem, ki si upa povedati (mednarodno nič kaj kontroverzno) dejstvo, da je bila komunistična revolucija slabo preoblečen fašistični državni udar, rop premoženja in ugrabitev slovenstva. V takšni  državi si morajo državljani pomagati sami. Kaže, da si bomo – in da bo koalicija z Levico zadnji korak, preden se nam kolektivno “utrga”.

Očitno tudi socialistično navdahnjeni Slovenci dosegajo nek plato, kjer počasi že dojemajo, da se nekdo dela norca iz njih. Še socialist doume, da je nekaj narobe, ko se na koalicijska pogajanja na kolesu pripelje večni študent in celemu krogu umetno ustvarjenih, boleče praznih krtov globoke države začne razlagati, da je za državo najbolje, če se proračuna loti predvsem na “prihodkovni” strani, s podobnimi ukrepi, kot jih je nekdaj daleč čez lužo uvedel polkovnik Chavez – ukrepi, zaradi katerih se danes v tisti daljni socialistični utopiji vrstijo debate, ali je moralno zaklati in pojesti domačega ljubljenčka, če je lakota prehuda. Ja, so stvari, kjer tudi slovenski socialist potegne črto. Morda je kolektivni narodni spomin na neke druge socialistične kofetkarje, ki so kot sovjetski podtaknjenci prišli sem polnih ust egalitarnosti in antikapitalistične retorike – nato pa poskrbeli za 46 let zloma podjetniške odličnosti in umiranja na obroke – še dovolj živ, da se družba zdrami. Če pa se to res zgodi, potem stricem ne bo pomagal noben prirejen politbarometer več. Očiščenje je pred vrati.

Mitja Iršič

 • Vince Blake

  Mogoče je Levica najboljša stvar, ki se je zgodila slovenski desnici. Če bi le desnica znala to izkoristiti. Malo manj si bo treba igrati kavboje in indijance (partizane in nemce) in sprejeti dejstvo, da SDS nikoli ne bo tako močna kot Orbanova stranka. Takrat bo JJ sestavljal vlado. In to se bo zgodilo šele, ko bo SLS zopet v parlamentu. Prej po moje ne.

  • Djuro Sumar

   Dokler bo JJ vodja desnice ji ne bo uspelo. Da se sredinci danes pogovarjajo z Levico, pa sta itak kriva Janša in Tonin. Danes bi že imeli vlado, če bi NSI vstopila vanjo.

   • alojz

    Kakšni sredinci?

    • macon

     Sredinci so bili recimo DL, ti, ki se radi kažejo na partizanskih proslavah pa to niso in ne morejo biti. Zanimiva je umska premaknjenost levičarjev, ki se sramujejo lastnega levičarstva in se rinejo nekam v sredo. Edino ekstremisti levica se kažejo kot levi, ampak seveda ne kot skrajneži. Butlsocialisti se imajo za napredne in liberalne, čeprav bi v imenu “socialne pravičnosti” spet najraje množično kradli premoženje, ki so ga ustvarili drugi.

    • rabbit

     Sredine ni to je tako kot bi ženska rekla, da je napol noseča sta samo dve opciji ali je ali pa ni. sredine ni. tako je tudi v politiki ni.

    • Djuro Sumar

     To so tisti, ki niso ne levi in ne desni. Preprosto, anede.

   • Vince Blake

    Jaz ne bi krivil izključno JJ-ja za nastalo situacijo. Sploh po tem, ko se levi pol obnaša mnogo bolj izključevalno kot desni.

    To, da pa NSI ni vstopila v levo vlado je pa po svoje razumljivo. Volivci NSI izhajajo bolj iz krščansko demokratske baze in ne bi nikoli oprostili Toninu vstop v levo koalicijo.

    NSI bi v taki koaliciji težko bilo kaj uresničila, tvegala bi pa izpad iz parlamenta na naslednjih volitvah. To je pa lahko zelo hitro. Mogoče že čez eno leto.

    • Djuro Sumar

     Kar se mene tiče so lahko volitve že jutri. Zakaj je torej NSI šla v pogajanja, če je bila že naprej odločena, da zaradi svoje krščanske usmeritve, ne bo šla v levo vlado?
     Mnogo ljudi ne voli SDS prav zaradi Janeza Janše. V Radečah je bila stranka SDS močna, pa je razpadla prav zaradi njega. Sploh pa na slovenski desnici vlada kaos. Najbolj desničarska bi morala biti stranka NSI, pa je SDS mnogo bolj ultra desna od nje. Če bi se SDS pomaknila vsaj malo bolj proti sredini (česar Janša ne dovoli) bi pobrala še mnogo več glasov od tistih, ki niso “pravi” levičarji in se prav zaradi tega odločajo za nasprotno stran. Pa cerkev, bi morala biti bolj povezana z NSI, kot pa z SDS. Seveda pa ni JJ izključni krivec za nastalo situacijo.

     • Vince Blake

      NSI je šla po moje malo tipat teren. In da je pokazala, da ni izključevalna. Domnevam, ne vem.

      Vem, da je dosti ljudi na desnici, ki ne volijo Janšo. Sem se malo pogovarjal s folkom pred volitvami. Zato sem pa rekel, da mora v vlado priti še ena močna desno sredinska stranka, katera bi bila sposobna sodelovati z JJ-jem. Škoda, da je SLS in vse njene podfrakcije taka polomija.

     • Djuro Sumar

      Meni je NSI dokazala le to, da je hinavska. SLS je bila res nekdaj močna stranka, ampak močna je bila tudi LDS, pa še kakšna in ti volivci še sedaj iščejo svoje mesto.
      Več kot očitno pa je, da se z Janezom Janše zelo težko sodeluje, kar dokazuje tudi to, da z njim ne morejo sodelovati niti desničarji. Njemu se moraš podrediti ali pa te izvrže.

     • Vince Blake

      Eheh, jaz razumem, da ste jezni na NSI, ker vam je pokvarila veselico. Tonin pač gleda na interese svoje stranke in ne na interese levega pola. LDS je še zdaj močna, samo, da se ji zdaj reče SMS+SMŠ+L Al. Bratušek. Članstvo in volivci so se pač samo malo razdrobili in pregrupirali.

     • Djuro Sumar

      Če bo potrebno se bodo pač povezali v predvolilno koalicijo in stvar bo rešena.

     • Vince Blake

      Saj so se že. Se mar niso? In tej predvolilni koaliciji se reče: “Bilokdo, magari orangutan, samo, da ne bo JJ!”

     • Djuro Sumar

      Očitno ne veš, kaj je predvolilna koalicija. Dober primer tega je bil DEMOS, ko se je več strank združilo pred volitvami. Takrat je postal predsednik Lojze Peterle, ker je v tej predvolilni koaliciji njegova stranka dobila najvišjo podporo.

     • Vince Blake

      Ja in? Je tokrat kaj drugače? Takrat se je samo na papirju rekli tisti združbi DEMOS. Zdaj pa uradne združitve sicer ni, je pa tihi dogovor o izključevanju zmagovalca.

     • Djuro Sumar

      Seveda je drugače. Če bi bila to predvolilna koalicija, bi bili relativni zmagovalci oni, tako pa je SDS.

     • Vince Blake

      Tudi takrat so bili relativni zmagovalci prenovitelji, vlado je pa sestavila koalicija DEMOS. Ampak ena razlika je pa vendarle. DEMOSU je takrat USPELO sestaviti vlado.

   • dob

    Janša ne bo več vodja stranke ko bomo brali v cajtengu, da se je kučan obesil na kljuko od okna na skretu in skočil s školjke. Pogreba ne bo, ker bo naslednji prerezal štrik in potegnil vodo.

    • Djuro Sumar

     Častna beseda, da sem mislil, da si pametnejši. Moraš biti že hudo obupan, da pisariš takšne neumnosti.

     • dob

      Spizdi čefur jugoslovenarski, še prej pa si pejt podaljšat jugoslovanski pasoš na jugoslovanskem konzulatu, ker ti je ta potekel.

     • Djuro Sumar

      Pa si res popolnoma obupal. Saj bo šlo, le potruditi se moraš.

     • dob

      Za kurčevega antislovenca, kakeršen si ti, ki slediš kučanovemu raznarodovalnemu, protislovenskemu programu, se bom vedno potrudil.

     • Djuro Sumar

      Me veseli da se trudiš, le smer si malce izgubil.

   • Vince Blake

    Sredinci? No ja, mogoče ena mala frakcija SMC okoli Cerarja je res sredinska.

    Tonin, da je kriv? Kriv tega, da ni tako neumen, da bi vstopil v 6 glavo levo vlado in s tem potopil stranko? Jaz tudi ne bi na njegovem mestu. Koliko časa pa meniš, da bo manjšinska vlada sestavljena iz petih palčkov sploh funkcionirala? Na Hrvaškem ni dolgo zdržala. Danes bi že imeli vlado, če “sredinci” ne bi bili tako izključevalni.

    JJ bo prej ko slej sestavljal vlado, pa če vam je to všeč, ali pa ne. Enostavno se bo treba naučiti šteti do 46.

    Nisem volivec JJ-ja, ampak v danem trenutku, pri trenutnem razmerju sil je to edina možnost, da pridemo do stabilne vlade. Sicer pa ne vem od kod tak strah pred njim. Brez žegna potencialnih “sredinskih” partnerjev ne bo mogel zganjati neke samovolje. Pa verjamem, da ni tako neumen in se je iz zadnjega pol-mandata kaj naučil.

    • Djuro Sumar

     Nikogar ni strah Janeza Janše. Res je kar praviš, da ni neumen, da bi vstopil v to vlado. Ampak zakaj je potem mešal drek in se pogajal, očitno s figo v žepu. Kar se mene tiče naj Janša sestavlja vlado, ampak vedeti je treba, da je razmerje volivcev v Sloveniji 65% proti 35% v korist levice. Moraš vedeti, da je pri nas že ateistov skoraj 30%, ki zanesljivo ne bodo volili stranke, ki je povezana z RKC ali celo z muslimani ali kakšnimi drugimi verniki.

     • Vince Blake

      Razmerje med aktivnimi volivci je bliže 60/40, kot pa 65/35. Ampak je treba vedeti, da dosti volivcev, ki tradicionalno volijo desne stranke desnice sploh ni šlo volit. Takole čez palec bi pa rekel, da je razmerje pri vseh volilnih upravičencih v Slo nekje 55-45 v korist levice.

 • karlina

  PODPIS, moram povedati, da se ze, od začetka soočenj, pred volitvami, sprašujem, kdo je v tej drzavi-NORMALEN, ali mi, ki si zelimo drugačne in NORMALNE DRZAVE-KONČNO, ali ti, ki se bratijo z mularijo, ki ne ve, zakaj se sploh gre, kajti v DZ, so prišli samo zaradi denarja in nič drugega. Volijo pa jih ljudje, ki so pode od podna v druzbi-sami lenuhi, ki bi radi dobili za nedelo in sončenje na sociali, takšno plačilo, kot jo dobijo delavci v proizvodnji-MINIMALCA, ki si zelijo iz te drzave narediti novo, če ne hujšo Venezuelo, kajti, kot Grčija, smo ze zdavnaj slabši, ze zdavnaj. Skratka, v tej drzavi se postavlja resno vprašanje, KDO JE TUKAJ NOR, kajti vsi levičarji, v vseh levih strankah, bi sklenili pakt celo s samim hudičem, samo, da bi ostali še kar , oz. ze od leta 45 na oblasti in bi delali v dobrobit samo za našiste-PRVORAZREDNE, za drugorazredne drzavljane, pa jih briga, zanje ne pomenimo nič, absolutno nič, manj , kot kamen na cesti. Trudijo se na vse pretege v drzavo spustiti čim več zveri iz Vzhoda in Afrike, ker so v svoji neumnosti mišljenja, da so zanje to novi volilci, figo broško. Skratka, od moje drzave, za katero smo se borili, vsaj moj moz, leta 91, ni ostalo absolutno NIČ, NIČ, NIČ. Strahotno sem razočarana, hkrati pa tako besna, ker se sprašujem, kako smo lahko dovolili in tudi-kako nismo opazili, da nam našo DRZAVO SLOVENIJO-ugrablja in uničuje -GLOBOKA DRZAVA, za katero je glavni krivec in bi moral ze sedeti, najmanj 20 let, nihče drug, kot MURGELJSKI MAFIJEC !!!!! V ponedeljek sem poslušala na radiu Ognjišče, gospoda zgodovinarja Grando, ki ga zelo spoštujem in tako pesimističnega nisem slišala še nikoli, citiram, dejal je-če bo v Sloveniji nastala ČISTO LEVA LEVA RADIKALNA VLADA, POTEM IMEJTE PRIPRAVLJENE POTNE LISTE, DA BOSTE LAHKO BEZALI, KOT SO NAŠI PREDNIKI, PRED TOČNO 70. LETI V ARGENTINO. In tudi to, da naj ne bomo naivni, da se nam ne morejo ponovno zgoditi hude jame, kajti, potomci komunistov in udbašev, so zmozni vsega, niso nič boljši od svojih prednikov, sam imajo v sebi samo eno-KAKO OBSTATI NA OBLASTI, PA ČEPRAV PREKO TRUPEL. Skratka-GROZLJIVO, GROZLJIVO , GROZLJIVO !!!!

  • VERRZIFIKATOR

   Ah, Karlina, le zakaj umreti,
   ko pa drugi so za to na vrsti,
   zasrbijo res človeka prsti,
   pri najmanjšem treba bo začeti.

   • karpelec

    Tudi Matilda ni več to kar je bila. Kosa v eni njeni roki je vendno bolj nabrušena, pa ne vem, a je to leva ali desna.

 • stajerc5

  Mitja Irsic, slovenski domoljub, vedno si pisal odlicne clanke, danasnji je pa Kraljica vseh!
  Kdor ga prebere in necesa ne razume, ni vreden, da se sploh kdaj v zivljenju kaj prebere. Cudovito!

 • Janko Gedlicka

  Kar realističen pridih kančka optimizma. Na koncu temnega predora se rahlo svetlika.

 • tarantela

  Slovenska desnica je ujetnica JJ. Dokler bo tako, ne bo zmagala. Ko bodo člani sprevideli, da potrebujejo pravo demokratično desnico, ne bo nič boljše, JJ ne bo dal iz rok stranke, desnica se mora osamosvojiti in pričeti na novo brez njega. Naj ima on svojo stranko, odgovorni in zreli demokrati pa naj si organizirajo svojo.

  • հեթանոս

   Ampak tebi pa je všeč, kajne ? Nikakor se ne moreš ločit od njega. :)

  • bednick

   Ti bi slovensko politično sceno sredila sa leve.

  • učko

   Tako je, JJ po eni strani duši vse okol sebe, je pa res, da neke pametne politične opcije, ki bi bila nasproti režimskim strankam, ni. 50% ljudi ne gre na volitve, ker nima koga voliti. Udeležba na plebiscitu za samostojno Slovenijo pa je bla, ve se kakšna! Ni prave politične ponudbe, pa fertik !!!! JaJo se skupaj z NSi in SLS preriva okol kršanarstva in klerikalizma. Kdo bo to volu, jest ne !!!!!! Tle je bil up Požar, pa sem vidu, da se mu gre sam za nastopaštvo, kot na njegovi TV ! Kurc gleda vse skp !!!

   • lokec

    Saj je bilo na volitvah okoli 20 strank. Nekaj bi pa že izbrali.

  • Mojca pokraculja

   Povej in argumentiraj kaj mislis s tem, ko pravis demokraticna desnica. Kaj je to?

   • bednick

    Ona bi imela levo desnico, to je to!

   • macon

    To je desnica, ki jo levi mediji in kučan razglasijo za demokratično. Cucki levega režima, ki se zadovoljijo s par drobtinicami z lopovske mize in mižijo na oba očesa ob rabotah levice.

    • Mojca pokraculja

     Ma kaj bi vse oni radi od nasprotne strani ? Pravzaprav ne potrebujejo nobene opozicije, če pa že jo, bodo pa oni povedali kakšna mora biti. Vse že videno pred osamosvojitvijo, “pluralnost”, SZDL itd. To je ideal opozicije v njihovi “demokraciji”. Ali bo taka, ali pa je ne bo, pravijo .Vse drugo je fašizem.

  • lojze

   Razloži, argumentiraj kako in zakaj je Slovenija (desnica, kaj je to?!) ujetnica JJ. In kaj je to demokratična desnica? Razloži! Kdo so to odgovorni (!), zreli(!) demokrati ? Si padla z lune, ne govori neumnosti, ki jih trobi naokrog profesor Trčeni. Sicer pa je tvoj komentar tipično levičarsko preusmerjanje pozornosti, ker se ne dotika teme članka (ne moreš spati, ne moreš vstati ne, da bi ti padel JJ na misel).

  • rabbit

   So imeli priložnost ko je bil Janša v zaporu pa je t.i. Ljudmilina in Kučanova žlahtna desnica dobila samo 5% veš slovenski desničar ni tako zabit kot si ti levičar, ko voliš in te vedno nategnejo v denarnici imaš pa vedno manj oz. če si pri koritu vedno več.

  • Soave

   Pa saj ima svojo stranko. Torej je sedaj na potezi quasi desnica.

   To pa je silna opcija, ja !!

  • macon

   Fantazirate, da bo od nekdo prišel nekdo sposoben in čist in dal vse od sebe, da bo vam bolje. Zakaj že? Zakaj si zaslužite nesebičnega altruista, ki vam bo dajal, vi pa boste ob tem ves čas srali po njemu kot je tukaj praksa in navada?

   Desnici je levi režim skrčil politični in družbeni prostor, novi pomembni akterji se ne morejo več formirati kot v devetdesetih. Levi režim lahko po potrebi ljudi meče v zapore, jim uniči kariero, sproži medijski linč, v takih pogojih desnica lahko funkcionira samo s konsistentnostjo in striktno držo. Je pa mučno in naporno. Tudi JJ-ja si ne zaslužite, ko bo v par letih šel, boste jokali kot za Pučnikom, ki je bil v devetdesetih slikan kot hudič (revanšist, ki grdo gleda).

 • althar

  G. Iršič, lep in aktualen prikaz slovenske stvarnosti v komentarju. Tudi sam sem opazil, da se v Sloveniji dejansko počasi krepi zavest, da je z matrico, ki jo kažejo mediji, nekaj narobe in da se zadaj morda skriva nekaj precej, precej gršega. Naravna slovenska konzervativnost se počasi, zelo počasi usmerja v pravo smer. Za ta del komentarja vse pohvale.

  Ameriški primer pa ni preveč posrečen. Ocasio-Cortezova ni odletela zaradi očitnih socialističnih abotnosti (kar, na primer, nič ne škodi Sandersu), niti zaradi očitne neskladnosti svojih izjav z realnostjo (kar, na primer, nič ne škodi Trumpu), pač pa zato, ker je dregnila v svetinjo ameriške globoke države, Izrael. Če parafraziram, odletela je, kot bi v Sloveniji odletel vsak, ki bi zares hotel prodati NLB ali govoriti negativno o NOB.

  Khm-Možina-khm press

 • hribovc

  marsikaj se bo uredilo samo po sebi… sj ne more bit drugače ob teh nastavljenih levih šalabajzerjih !!!

 • tasilo

  Ne vem, odkod sicer take pobirate ampak …

  “katarza” pride od grške catharsis (κάθαρσις ), ki pomeni očiščeneje ali prečiščenje. Latinski sinonim je “lustracija”.

  Aja … že vem odkod jih pobirate: iz komunistično topoumnega SSKJ (džizes …).
  Kaj, ko bi pri tujkah kdaj vzeli v roke SLOVAR TUJK, kaj? Kaj, ko bi raziskali etimologijo, kaj?

  LP. Hanibal Lector

 • TOML

  Odlično Mitja!

 • lokec

  S spoštovanjem do avtorja. Mislim, da je prevelik optimist.

  • Soave

   Zakaj pa ne ?

   • macon

    Folk je otopel in predvsem strahopeten, podel in zabit. Tudi, če bodo stradali, bodo grdo gledali in momljali, upali pa si ne bodo nič. Še bolj bodo sovražili kapitalizem in Janšo.

    Ta vpliv medijev in tv mi ni jasen, osvobodil sem se ga najpozneje v srednji šoli še v Jugoslaviji in ko kaj gledam, jemljem kot slab teater. Ampak povprečneži in butlji tv in časopise izgleda jemljejo kot kredibilne.

    • Soave

     Tudi mene čudi. Vendar mislim, da imamo mi sreco, da smo živeli v družinah, kjer so starši, ali pa stari starši veliko vedeli.
     Saj so prej živeli v državi, ki je vseeno bila veliko bolj kulturna glede osebnih prepričanj.

    • tasilo

     Mediji so kre(teni)debilni.

     PS: Emm, a sem te čisto ‘prestrašil’ z mailom??

  • Sarkazem

   Tudi jaz menim, da je optimist. Dolgoročno že, saj ne bo moglo biti drugače, če nas ne bodo že prej okupirali muslimani. Toda kratkoročno v nekaj letih se ne bo nič spremenilo. Je pač treba vzeti v zakup resnične rezultate junijskih volitev: polovica volilcev so bili nevolilci, ki so namenoma “volili” za status quo, kontinuiteto oz. globoko državo. Za 2 desni stranki torej ni volila tretjina, ampak komaj šestina vpisanih volilcev, ostali pa so se potrudili priti osebno potrdit kontinuiteto in 6 skrajno levih, izvorno komunističnih strank. Velika večina Slovencev si torej želi socializma, dosedanjih razmer in oblastnikov ter njihove agende zamenjati kristjane z muslimani! Tega si želi s papeževim blagoslovom celo marsikateri duhovnik, sicer nezadovoljnežev ne bi zmerjali z rasisti!

 • luli

  Močno upam, močno. Je bil že skrajni čas 4 leta nazaj pa kar ni šlo in šlo v glavah slovenceljnev.

 • tasilo

  Perfektna fraza:

  “leva politika … institucionaliziran mafijski kartel”

 • dob

  Avtor je s tem člankom totalno zabrisal mejo med poročilom tekočega stanja in satiro. Ali pa je realnost to za nas storila.

 • Vince Blake

  No levičarji, kdo je zdaj tule luzer? Tisti, ki je na voitvah dobil “samo” 25 poslancev, ali tisti, ki z 52 poslanci ni sposoben sestaviti vlade?
  Razmerje sil je pač tako, da stabilne vlade brez JJ-ja ne bo. Pa če se vi razpočite od togote.
  Tole izključevanje se vam bo še krepko otepalo.

 • Bozz

  Dober članek. Ni kaj za dodati. Mogoče samo podreg v osje gnezdo, da je Zemlja res ploščata in ladje na robu ne morejo pasti dol. Zakaj ne, pa si je najprej potrebno ogledati kaj o ploščati zemlji, ki je vroča tema na internetu in seveda kako sploh izgleda in deluje ploščata zemlja.

  Why I’m a Flat Earther … 37 Must-See Experiments
  https://www.youtube.com/watch?v=OoxhDtnRmBk

  Kognitivna disonanca, programiranost/opranost in predvsem strah in jeza pred resnico, da je Zemlja res ploščata, je velika. Ker to pomeni, da je Zemlja ustvarjena od Boga tako kot piše v Svetem pismu, to pa je zelo neprijetna resnica za mnoge, zato so si ustvarili zavetje laži, kot pravi Sveto pismo, iluzijo, s katero so prekrili resnico. Ampak vse iluzije imajo svoj konec. Resničnost ploščate Zemlje prihaja vedno bolj v ospredje in s tem tudi konec zavetja laži in spoznanje, da Bog je.

  • Djuro Sumar

   Resničnost je tudi, da si ti pahnjen totalka. Lahko se tolažiš le s tem, da nisi sam. Na tem portalu je še ZGORNJI, pa še eden pa se ta hip ne spomnim nika.
   Ti si dokaz, kaj lahko vera naredi iz človeka. Z eno besedo KATASTROFA.

   • Bozz

    Vem, da ste že starejši človek, pa verjetno nimate več toliko sivih celic na razpolago. Če bi jih imeli bi pogledali video s 37 eksperimenti, ki dokazujejo, da ni krivulje na horizontu. Nočete in ne upate?

    • Djuro Sumar

     Če imam eno samo sivo celico, jih imam več kakor ti. Ravna zemlja, ni kaj. Ne samo da si versko blazen, si tudi totalno nor.

     • Bozz

      Zate ja, ki si preveč prestrašen, da bi si sploh pogledal video v katerem je s 37 eksperimenti dokazano, da je zemlja ploščata in tvoj ego je prevelik, da bi utrpel ponižanje, da se motiš. Že samo v uvodu videa imaš prikazano iz notranjosti kapsule, da je horizont na višini 10 čevljev enak kot na višini 128000 čevljev (enote si pretvori sam glede na to, da imaš eno sivo celico), popolnoma raven oz. ploščat. Ni krivulje. Veš kaj je Okamova britev? Zemlja je ploščata. Kaj šele vseh ostalih 37 eksperimentov, ki sledijo.

      Ne pozabi arogantnež, kaj je rekel vaš famozni Einstein:
      “Če si en korak pred ostalimi, si genij, če pa dva, pa norec.”

     • Djuro Sumar

      Prikaži še kakšen video, ki dokazuje, da Obstaja Bog, pa poglej si vse videe, ki dokazujejo, da je zemlja okrogla.

 • Olga2345

  Skrajna levičarja Židan in Mesec bosta res “težko” uskladila “program” z levičarji: Šarcem, Cerarjem, Bratuškovo in Erjavcem…, saj ga je vsem napisal Murgleone z UDBOMAFIJO!

 • Get Smart

  Beseda katarza je grška spakedranka, ki so jo vsaka šnelkursađija tipa Iršič predstavlja po svoje in seveda zato nima samo tistih dveh pomenov, ki jih je šnelkusađijćek kao navedel (tisto so primere, vzporednice itd. skratka bulšit drkanja), ampak jih lahko ima ohoho nje.
  Dejansko pa so pojem “katarza” šnelkursađije potegnile iz Aristotelove Poetike,
  a ker Aristotel pojma ni DEFINIRAL, predhodno pa ga je uporabljal za recimo temu fizično čiščenje telesa (katharsis), so si šnalkursadije hitele ustvarjati lastno podobe o vseh sort čiščenjih in si sproti izmišljali, kaj vse bi lahko poistovetili s pojmo čiščenje nje.
  .
  Torej, zakaj pa ne, poigrajmo se s pojmom katarza točno na Iršičev način.
  Kdaj boš Iršič doživel katarzo, se torej očistil kretenizmov in ostalega kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNEGA balasta o “levićijih”, “desnićijih” in kar je še kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNIH propagandnih pojmov
  in lepo začel bob imenovati z bobom?
  Kdaj? Bo torej kao priklop kao “Levićíjev” (=LEVI= IDS =ustanovil MILAN KUćAN leta 2013)
  kao povzročil očiščenje Iršičevega glaviča?
  Mu bo katarza izbila iz glavića podtikanje pojma slovenskost h kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNIM in MURGL JUGOKOMUNISTIČNI serbusnim dejanjem?
  Pravi, da je očiščenje pred vrati. E pa da vidimo nje.
  .
  Sicer pa ja, Slovenija je OKUPIRANA.
  OKUPATOR je kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI oddelek, ki tu sliši na ime
  MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA =
  = SD SMC ŠARAC Levi Bratušak SHOLTES zares LDS …. feminizem serbusizem muslićkiultizem pedofilizem pedrizem vukojebizem …
  vse to je ena in edina MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.
  .
  »Osamosvojili smo se. Zdaj se moramo še OSVOBODITI.«

 • UnFlâneur

  Levaki se dobro zavedajo, da jih bo brezsramno, populistično izključevanje na prihodnjih volitvah drago stalo.

 • xtc

  Dobro povedano Iršič.
  Levaki v SLO bodo uničili same sebe finančno,kot politično.Tudi karkoli bodo zlimali bo hitro propadlo-to je Šarčev in kučanov konec.

 • elh.

  Dobra kolumna! Pesimistična ampak še vedno bolj optimistična od mojih pričakovanj, na temo – kaj se bo izcimilo iz tega šmorna.

 • Vlado77

  Vsi pravimo, le eno je potrebno narediti. Iti na volitve in voliti desno (po naši metodologiji). Vendar je to iluzija- mediji ,ki ustvarjajo mnenje plus razne agencije ,ki ga merijo -v resnici ustvarjajo – so velika ovira. In to ne le pri nas. Imamo režime ,kjer ljudje dobesedno trpijo so kao demokratični pa se nič ne zgodi. Demokracija ne pade s neba. Treba je prezračit naša podstrešja. Treba je prebrat informacije od drugod – skratka treba je biti aktiven in ne verjeti MSM. Tako imajo Rusi Putina za vedno ,kljub temu , da ne naredi nič za državljane. Maduro je bil baje izvoljen – in narod tolče lakoto pri obilici nafte?? Kako je to mogoče , če ljudje volijo? Celo Nemci volijo Merklovo ,kljub temu , da jim je povzročile ogromno škodo s migranti ( mediji ne smejo poročati o posilstvih in izgredih migrantov). Enako velja sedaj za špansko levo vlado . Tudi v VB se obeta katastrofa prav zaradi napačnih voditeljev ,ki ne naredijo nič. Nima smisla omenjati Švedske Norveške , ki jim baje ni pomoči .. Človek se vpraša ali demokracija deluje. Si Nemci res želijo migrante iz muslimanskih držav? Švedi isto – ali so slepi ali nočejo vedeti. Kljub vsemu volijo enake ali iste ,ki so del problema. No Putin je pozitiven vsaj glede migracij iz muslimanskih držav- tam nimajo šans. Tako ( ne Putin) tudi mi. Imeli bi enako vlado s podporo levice in predsednikom lesarskim tehnikom oziroma komedijantom ,ki nikoli ni delal v mednarodni politiki. Smo res tako butast? Po mojem MSM v resnici kontrolirajo demokracijo. Prikažejo kar jim paše in gre v kontekst in skrijejo kar jim ne gre. Tistih strank ,ki jih nočejo ne dajejo minutaže naTV. Soočenja so burka če lahko nekdo govori le minuto ali malo več. V prve vrste dajejo komentatorje ,ki so naklonjeni eni opciji in sovražijo drugo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!