Svetost življenja, kot jo razumeta Maca Jogan in ZZB

Lucija Šikovec Ušaj

Ko sem brskala po podatkih o več tisoč nevladnih organizacijah, sem nehote priguglala do zapisa Mace Jogan, objavljenega 18. avgusta 2016 na spletni strani ZZB, Pod praporom svetosti življenja – Dr. Maca Jogan.

Omenjena avtorica mi je ostala v spominu še iz študijskih let. Pisala je, predpostavljam, za Delovo SP ali pa Naše razglede in že tedaj njenega pisanja nisem nikoli prebrala do konca. Resnično sem ga le preletela in v našem študentskem krogu, ki se je zbiral pri Zlati ladjici ali v Platani, je bila nekajkrat omenjena za poživitev debate kot gospa, s katero so nas moški kolegi podražili. Potem ji nisem več sledila, do tega prispevka ne bi vedela niti, ali je živa ali je že blagopokojna, zato sem se najprej razveselila, češ, dolgost življenja našega le ni tako kratka.

Ko sem prispevek prebrala, pa sem se nad preprostostjo razmišljanja zgrozila. Babji firbec me je vzpodbudil, da sem o njej poiskala več podatkov, ker tisto, da so si starši želeli mačko in da ima od tod ime (pripomba mojega moža), le ni bilo povsem sprejemljivo. Imel je sicer prav, otroku ne daš imena Maca. Starši so ji dali ime Matilda, torej ni čudno, da se sprašuje o svetosti življenja in to na spletni strani ZZB, ki ji svetost življenja, razen če ne gre za njihovega člana in soborca, res ne pomeni ničesar.

Dr. Matilda ni razumela niti Vide Tomšič
In ob kaj se je dr. Matilda obregnila? Mag. Matej Tonin je napisal knjigo »Upanje za Slovenijo«, v kateri se sicer, klub pričakovanju dr. Matilde, ne zavzema za prepoved splava nasploh, temveč bolj zvito, za svetost življenja »od spočetja do naravne smrti«, kar naj bi bila strategija RKC na Slovenskem že ves čas. V nadaljevanju je celo razbrati, da dr. Matilda ni razumela niti Vide Tomšič, ki jo citira kot avtoriteto za svoje lastne blodnje. Pri tem spregleda, da je sama Vida Tomšič označila »abortus kot izhod v sili«, odločitev o rojstvu otrok pa kot odločitev očeta in matere in ne samo ženske, kot vsiljuje sama dr. Matilda.

To, da lahko nekdo, ki se diči z nazivom dr., res da je predavala na Visoki šoli za politične vede v komunističnem režimu, tako poenostavi svoje razmišljanje, ga verjetno tudi uskladi z bralci spletne strani ZZB, pa je žalitev za vsakega človeka, ki razmišlja tako o svetu, ki ga obdaja, o lastnem bivanju in minevanju, o narodu in človeški vrsti nasploh.

Ali je zarodek del ženskega telesa, s katerim lahko dela, karkoli si želi, torej ga lahko donosi, ga lahko z nezdravim načinom življenja, kajenjem, alkoholom in drogami pohabi za vse življenje, ga lahko odplakne, ne da bi pri tem trenila, ali ne? So to samo moralna vprašanja, s poudarkom na SAMO? Se mogoče gospa dr. Matilda zaveda, da je zarodek nastal iz dveh celic, tako moške kot ženske, in da bi pravno gledano tudi oče moral pri odločitvi, ali naj mati otroka donosi ali ne, vsaj sodelovati? Če bi nekdo v mojo hišo vgradil material, katerega lastnik bi bil, bi imel pravico, da zahteva vrnitev materiala ali povračilo v denarju za tisto, za kar sem obogatena. To je jasno, vsaj delno, upam, da tudi bralcem portala ZZB.

Kaj bi rekla dr. Matilda in kaj RKC? In kaj ZZB?
Vendar pravo še ni dalo odgovora na vsa vprašanja, ki jih razvijajoča se znanost postavlja pred človeka in o katerih se dr. Matildi ne sanja. Je slišala za nadomestne matere, za matere, ki jim vsadijo in vitro oplojeno jajčece, katerega »lastnica« je lahko anonimna donatorka, lastnik spermija pa znani oče, ki skupaj z zakonsko ženo pričakuje novorojenčka? Ali je že slišala za multiple oploditve, torej nadomestne matere s tremi, štirimi zarodki, in zahteve biološkega očeta, da vsaj enega ali dva splavi? Kakšne pravice ima nadomestna mati v tem primeru? Kaj bi rekla dr. Matilda in kaj RKC? In kaj ZZB? Se lahko odloči, da zdravniki dva zarodka »po lastni izbiri« odstranijo, saj si starša, ki čakata otroka, ne želita treh ali štirih, temveč samo enega ali dva? In če odstranijo zdrava zarodka, poškodujejo pa preostali zarodek, kdo bo odgovarjal za škodo? Ali sme dati biološka mati neželena »viška«, ki nista njen genetski material, v posvojitev, za kar si lahko obeta tudi precej denarja? So zarodki njeni, saj rastejo in dorastejo v njenem telesu, ali je samo inkubator in so zarodki v resnici last očeta, ki je ob gledanju pornografskih revij svoje opravil v stekleničko in jo predal zdravnikom?

Življenje ni tako preprosto, kot si ga predstavlja dr. Matilda
Draga dr. Matilda, vprašanj je veliko, RKC mora stati na bregu svetosti življenja in se z vso silo upirati abortiranju fetusov, saj mora biti nekdo protiutež »ponorelemu« svetu, v katerega ne samo da drvimo, temveč smo mu že priča. In dr. Matilda, ali ste vedeli, da je bila tako opevana pravica do abortusa v socialistični Jugoslaviji predvsem tržno blago, da so se »splavki« prodajali kozmetični industriji v Švico in še kam, da ste si na kožo nanašali kremo, izdelano iz placente, da bi ohranili podobo kot Dorian Gray?

Zelo daleč od tega sem, da bi prepovedala abortus, vendar to ne pomeni, da ne cenim svetosti življenja. Tudi življenj vseh, ki so jih vaši somišljeniki tako brutalno pobili in pometali v brezna.

Življenje ni tako preprosto, kot si ga predstavljate vi, ni samo belo ali rdeče, temveč je veliko odtenkov. Veliko je vprašanj, ki si jih vi niti ne postavite, kaj šele, da bi nanje iskali odgovore.

Lucija Šikovec Ušaj

 • APMMB

  Lastnost intelektuaca je, da je nezaupljiv, da preverja podatke in si končno ustvari svoje mnenje.
  Danes imamo v Sloveniji kolikor tolikor svobodo in dostopna nam je vsa literatura, tako da lahko preiščemo celoten spekter informacijo o določenem pojavu,določeni temi, določenem problemu.
  Žal dr. Maca Jogan tega ni sposobna in zato je njena intelektualnost vprašljiva, še bolj pa njen doktorat znansoti s katerim se tako ponosno kiti.
  Kar nekaj časa spremljam njene komentarji na različne teme, ki jih objavlja v glavnem v režimskih medijih.Ne morem verjeti, da lahko nekdo z doktoratom zansosti in povrh še socialolog, objavlja tako enostranske razprave, ki negirajo dejstva, objavljena v obsežni literaturi.
  Mar je tistih nekaj fičingov, judeževih grošev, ki jih ob pokojnini prejme tovarišica doktorica za izgnastvo, res takšen denar, da mora zatajiti svoj intelekt in se javnosti razkazovati kot ponumljnena propagandistka potvorjenih dejstev?

  • Olga

   Zakaj njenih “inovacij” argumentirano ne zminiramo? Tudi doktorat se lahko vzame, zdaj ni “zapečen” na lastnika!

  • Iza Demos

   No in če si slučajno ustvari mnenje, ki je drugačno od mojega? Potem pa napišeš, da ni sposoben in je njegova intelektualnost vprašljiva.
   Tako gre to v naši SLO.
   ga. Lucija Šikovec Ušaj je nekoč na temo svobodnega govora citirala Eamonna Butlerja, ki pravi: “Tvoja svoboda, da zamahneš s pestjo, se konča tam, kjer se začne moj nos”. in izjavila “potrebujemo le trud, da se bo z vsemi ravnalo enako, da bo torej “moj nos” meja za vse, za leve in desne, za katolike in muslimane, za bele in črne.”
   Mnenja sem, da se premalo, ne sploh se NE TRUDIMO!

 • janez zorman

  Ne vem zakaj se člani ZZB ukvarjajo s problemom abortusa , saj so otroke delali daljnega leta 1941 – 1945. Verjetno so že pozabili za kaj je šlo.

  • Olga

   Posiljena in noseče ženske in dekleta so itak zmetali v jaške in pobili, da resnica ne bi prišla na dan!

   • Franc Šink

    O bo bo!

 • dež

  Nekateri ste se zbirali pri Zlati ladjici ali v Platani, drugi smo se v Medexu ali Pivnici Zvezda. Tretji so pridno študirali na FF in FDV ter diplomirali iz “konfliktne teorije”. Prvi ste dobri pravniki in kolumnisti, drugi napišemo kakšen pameten komentar, tretji pa pišejo nebuloze na spletnih straneh ZZB.

  • soc

   Šubička v zlatih letih, preden so jo Rojc & Poljanšek & Kornhauserjeva sesuli in začasno poslali kar na Poljane? In potem fakultetni žuri v Zvezdi v poznih sedemdesetih… Nice times.

   • Franc Šink

    Ali je to Zvezda, ki se pogosto omenja v kombinaciji z imenom Kučan?

    • Peter

     Ne, pivnica Zvezda, pri Maxi Marketu.

     • Franc Šink

      Hvala Peter.

    • soc

     Ne, pivnica Zvezda v kleti uršulink, že zdavnaj pokojna. Ona druga, kavrana+slaščičarna+bistro v lasti Kučanovih slug, Šefmanov, je kakih dvesto metrov niže proti Tromostovju.

   • dež

    Ja, Šubička je bila v tistih časih center sveta. Če se je kje kaj dogajalo, se je na ploščadi med Šubičko in Zvezdo.

  • diler resnice

   Kot mi je znano ,so se v lokalu Platana zbirali bolj pravniki,med katerimi je bil mimogrede tudi Masleša,pa še kdo iz pravnega inštituta ! Kar se pa abortusa tiče,pa polemike potekajo bolj na nazorski ravni,zarodki,oziroma,rojevanje pa v današnjih eksebicijsko neumnih časih postaja biznis,glede na to da obstajajo poleg človeških organov tudi spermo banke,moč pa je tudi ilegalno naročiti otroka v kaki ruski provinci ali indonezijskem podeželju po naročilu nebiološke matere ali kasneje starševskega para z umetno oploditvijo.Takšen je ta naš malo narobe svet,navzlic vsemu pa v naravi čudovit !?

   • dež

    Osebno se mi zdi problem splava umetno potenciran. Najbrž zato, da se levi in desni še naprej med seboj prepirajo, dopuščam, da se motim. Okrog splava ima stroka (medicina) stvari že dolgo časa razčiščene, točno se ve, kaj je še etično in kaj ne. V večini primerov ima zdravnik tudi zadnjo besedo in tako naj ostane. Ekstremi v eno ali drugo smer pa vedno bodo, nikoli ne bo vsem prav.
    Pa zaščititi se je potrebno, kadar spolni odnos ni namenjen potomstvu.

 • ljubomir

  rdeča povojna oblast je z veliko muko začela dovoljevati abortuse šele leta 1956. Ženske so morale najprej stopiti pred strogo komisijo, ki je abortus dovolila- ali pa tudi ne.
  Je pa res, da so ga za zajetne denarje izvajali mnogi, ki so- kar se poklica tiče- vsaj malo ”dišali” po zdravniški stroki.
  Umrljivost žensk po abortusu pa je bila ogromna.
  Toliko v vednost Joganovi in še komu.

 • VERZIFIKATOR

  Goja Macon

  MAČJA PAMET IN JOGA

  Socializem bil je zakrament,
  ko so posvečeni ga prejeli,
  v to resnično so trdnó verjeli,
  da so stvarnosti eksperiment.

  Posvečenih ni bilo veliko,
  tu potrebna milost je posebna,
  pamet zmeraj ne povsem prisebna,
  tej potrebno dati je obliko.

  Da le biološka vsi smo bitja,
  to se redno je dokazovalo
  in s poskusi dokazati znalo,
  da končamo vsi v procesu gnitja.

  In da z dobro vzgojo je mogoče
  prevzgojiti še poslednjo mačko,
  da pisála bo le z levo tačko,
  socializem to stori, če hoče.

  Eno táko mačko, mlado maco,
  so prevzgajali nenehno z jogo,
  šlo je za ravnanje skrajno togo,
  končno je spisala s taco kraco.

  Danes joge so uspehi vidni,
  evolucija je biološka
  in pričakovanja vsa otroška,
  z mačko pa bodite le previdni.

  Ta hotela bi samo še više,
  misli, da je še napredek možen,
  s tačko naredi migljajček prožen,
  kot Matilda sama se podpiše.

  Mar se tebi mačica poskusna
  navsezadnje čisto nič ne smili?
  Le zakaj, saj revica se sili
  vselej biti skrajno neokusna.

  • tičko

   No pa je tudi gospa Maca dobila pesmico, ki ji pritiče :)

   • VERZIFIKATOR

    Katera “gospa” Maca? To je pomota, dragi Tičko. Nobene “gospe” nisem imel v mislih.

  • Nata

   Da le biološka vsi smo bitja…………..tega se premalo zavedamo.
   Sploh nekateri. Mislijo in ravnajo kot, da bodo živeli večno.

 • komar

  Ciljni komunjarski genocid Slovencev se je začel 1939-40 z umori vodilnih ljudi na Slovenskem. Nadaljeval 1941-46 z brezčutnim pobijanjem Slovencev vse povprek. Kasneje je bilo potrebno genocid skrivati zaradi mednarodnih razlogov, bi bil problem s krediti. “V modi” je bilo izseljevanje Slovencev in naseljevanje Balkancev. Vzpodbujali so kontracepcijo, ki so jo testirali za ameriško farmacijo. Člani partije so se morali poročati z južnjaki, če so hoteli “gladko” politično kariero. Nekaterim pred 2.vojno vzgojenim partijcem se je morda malo zatikalo, današnjim se ne zatika več: migrante not, Slovence ven, abortus Slovenk pa bo mogoče počasi postal obvezen.
  Ali bo LŠU začela pisati kolumne 2x na teden? Fajn bi bilo.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + lepo !Saj ni kaj dodati.
  Jaz dostikrat pravim……….tako enostavno pa spet ni !! Res ni .

 • Iva

  Naša genialna socialistka Maca-Matilda se sprašuje o svetosti življenja in to na spletni strani ZZB, ki ji svetost življenja, razen če ne gre za njihovega člana in soborca, res ne pomeni ničesar.

  • Olga

   Komunistična dvoličnost in lažna humanist!

 • Mojca pokraculja

  Tako lucidna je lahko samo Lucija! Bravo!

  • Iza Demos

   Ampak za lucidno osebo je značilno, da je večino časa nerazsodna.

   • Mojca pokraculja

    Zamenjuješ, ali pa ne poznaš. Luciden je bister, prodoren, bleščeč.Tisto kar ti misliš se imenuje ” Lucida intervalla” – svetli trenutki, pa je pojem ( v pravu), ko oseba, ki je sicer nerazsodna, v določenem momentu deluje popolnoma normalno.
    Nič ne bo s tvojo insinuacijo !

    • Iza Demos

     Ups! Se opravičujem, ker sem najprej pomislila na to razlago:
     “◊ psiht. lucidni trenutek trenutek, ko je bolnik popolnoma razsoden, se popolnoma zaveda.”
     Ampak zame je vsa slovenska elita, rojena in šolana v stari Yugi en veeeeeeeeeeeeeelik bolnik.

     • Mojca pokraculja

      Ok nič hudega, si si razjasnila. Kaj ti misliš o tistih, ki so se šolali v stari Yugi, je pa tvoj problem, vidim da vse mečeš v en koš.

     • Iza Demos

      Ne to pa ne drži. Mečem jih v različne koše. Ampak koš je zame še vedno le KOŠ.

 • daresi

  Se mi zdi, da je na Švedskem padla pobuda, da bi imeli očetje pravico soodločati o splavu. Če bi bil on jasno za splav ona pa proti, bi se on lahko odpovedal otroku in ne bi imel nobenih obveznosti. Najbrž je to težka čustvena odločitev po teži takoj za odločitvijo ali splav da ali ne, ampak takšno določilo se mi zdi fer.

 • odzunaj

  Čestitka za vsem nam ponujeno večplastno globino razmišljanja !

 • Borut Stari

  Sem nehal brati že na polovici. Po ustavi RS ni smrtne kazni. Hinavščina je legalizacija usmrtitve kar splav tudi je brez dvoma. Toliko o svetosti življenja. Življenje se začne s spojitvijo dveh celic ne z rojstvom.

  • Olga

   +++++++++++++ zločinci so zaščiteni pred dosmrtno zaporom in smrtno kaznijo! Kaj pa otrok? Kaj naredimo, da bi ženam omogočili dostojno življenje in rojstvo spočetih otrok?
   Uvažajo migrante, jim nudijo nadstandard, noseče ženske pa silijo zaradi slabih življenjskih okoliščin v splav?!!! Vse pod krinko humanosti, varovanja človekovih pravic, “svobode” odločanja in emancipacije!

   • Borut Stari

    Pustimo, da življenje poteka normalno brez filozofiiranja in vpletanja idiotov ter njihovega kvazi strokovnega mešanja megle.

  • kokobily

   In potem se narava (BOG ??) pobriga, da se cca 70% tako začetega “življenja” ne “prime”,
   ampak jih telo matere samo “splakne” (grde besede, ne najdem pa primernejših).
   Kdaj se, Stari, po tebi v “življene” (spojitev dveh celic-po tvojem) naseli duša? Namreč, brez nje, je samo skupek celic, a ne ??

   • Borut Stari

    Telo je fizika, Duša kot jo ti imenuješ pa metafizika in se naseli z geni.In se naseli takoj pri spojitvi,

    • kokobily

     A res? Kaj, potem vsak od enojajčnih dvojčkov ima samo pol duše, ali se duša “razcepi” na dve duši ??

     • Borut Stari

      Ne se bat in se malo pouči. Kompletni zapis je v genomu.

 • Iza Demos

  Žal se tudi ona, kot vsa naša slovenska elita, ne zaveda, da življenje ni tako preprosto, kot si ga predstavlja, ni samo belo ali rdeče, temveč je veliko odtenkov.

  • Mojca pokraculja

   Kaj se ne zaveda, saj je lepo napisala. Kaj ti ni jasno ?
   Madona ti bi pa res rabla kakšen luciden interval,vsaj takrat, ko se oglašaš na tem portalu!!!

   • Iza Demos

    Pa v trenutku pisanja na tem portalu vedno mislim, da ga imam. Šmorn! Motiti se je človeško.

    • Mojca pokraculja

     nič hudega, sej bo bolš !

 • tarantela

  Vsak se zase odloča, ima pravico! Kako naj si pomaga ženska, ki nima dela, živi pri starših? Glede na finančne možnosti se bo odločila tako, kot ji najbolj odgovarja, tudi če ne rada.

 • tarantela

  Menim, da se zadeve na NOVI niste lotili s prave strani, zatorej predlog:
  Imate dobre zveze z Marjanco Scheiser, ona bi znala pomagati ženskam, saj je (sodeč po fotografijah) vročekrvna ženska. Ona bi vedela svetovati, kako seksaš, obenem pa ne zanosiš, ne delaš splava, tudi kontracepcije ne uporabljaš, saj je tudi ta po cerkvenih zapovedih prepovedana. Skratka, moj predlog je, da ji daste rubriko: “Svetovanje v intimnih zadevah”.

  • MEFISTO

   Ti moraš začeti pri svetovalkah za začetnike.

   • tarantela

    Mogoče bi kar Ti odprl svetovalnico…

   • Mojca pokraculja

    Nomen est omen, oziroma kaj pomeni beseda tarantela. To je ples iz J Italije, ki je vezan na pojem Tarantizma. Kaj predstavlja , lahko prebereš v nadaljevanju, poudarek je na izganjanju. Se opravičujem ker nimam časa prevajati iz hrvaščine.

    “Tarantizam je fenomen verovanja u zaposednutost, usled kojeg se razvio egzorcistički kult. Kult potiče iz XI ili XII veka kada se verovalo u mistične rituale koji su nestali usled modernizacije društva. Kao deo drevne južnoitalijanske istorije, ovaj kult jedan je od brojnih ostataka paganskog nasleđa u Evropi o kojima postoje tek oskudni podaci.

    Mnoge žene iz južnih italijanskih pokrajina tvrdile su da ih je ujeo pauk poznat pod imenom taranta. Takve žene podvrgavane su ritualu za koji se smatralo da je vrsta egzorcizma. Ritual je uključivao muziku i igru, kao i magijske, religijske i medicinske elemente. Pod okriljem ove egzorcističke prakse, razvila se tarantella kao ples praćen posebnom muzikom i pesmama. “

    • Iza Demos

     Evo spet imava različni tolmačenji. In prav je, da še jaz napišem mojega:
     Ljudsko izročilo pravi, da so ljudje verjeli da lahko izločijo strup tarantele (vrsta pajka, ki je dobil ime po italijanskem mestu Taranta) iz telesa s fizično aktivnostjo. Zato je ugriženi takoj začel poskakovati in plesati, da se je prepotil, saj je bilo to, po takratnem prepričanju, edini način da se mu izloči strup iz krvi in ostane živ. Tako se je razvil ples tarantela, ki je energičen in hiter, a optimističen (hura strup se bo izločil, ostal bom živ) in je v ponos Italijanom. Italjanske skupnosti po celem svetu ga imajo še vedno za zdravilni ples in niso prav nobena sekta. Vložek plesa tarantele je tudi v Labodjem jezeru.
     In bolj strokovno poezano z boleznijo, a brez sekt in kultov na povezavi:
     http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-TL5BY1F5/9c32ccc5-0180-4f3f…/PDF

     • Mojca pokraculja

      Sploh ne gre za tolmačenje, sicer sem pa jaz odgovarjala maconu.Teb tud tarantela ples ne bi pomagal, pa če ga plešeš dan in noč. Iz tebe ni mogoče izločiti strupa, ker ta ni od tarantele!

     • Iza Demos

      A macon je MEFISTO? No napisala si mu “Ime je znamenje”. In jaz sem razložila kaj pomeni ime “Tarantela” Italijanom: ponos, energijo, optimizem.

     • Mojca pokraculja

      Lapsus , se globoko opravičujem maconu ! A boš že kapiral /a da je tarantela pajek ali pa tudi ples ??? Taranto je pa mesto v Italiji.

     • Iza Demos

      Si si capito! Povzemam:
      tarantela: (1) apulijski pajek lat. Lycosa tarantula (2) energični, hitri optimistični južnoitalijanski ples s poskoki, org. tarantella (3) energična, hitra glasba, ki spremlja plesne korake tarantele
      http://www.madeinsouthitalytoday.com/the-pizzicarella-dance.php

      tarantato: moški, ki ima vedenjske znake pika tarantele

      tarantata: ženska, ki ima vedenjske znake pika tarantele

      tarantizem: živčno obolenje s histerijo do plesa-epidemija plesanja

      Taranto: je zelo lepo in prijazno obalno mesto v južnoitalijanski deželi Apuliji, po katerem se je poimenoval strupeni pajek tarantela in potem po pajku glasba in ples tarantela in bolezen tarantizem povezana s sindromom pika strupenega pajka na eni strani ter na drugi strani psihične motnje, odvisne ali neodvisne od pika tarantele

     • fmg9

      Eh, kakšen Witchcraft…

      V kolikor je v telo vbrizgan katerikoli toksin, je potrebno takojšnje ukrepanje, ne pa ples pa norenje, ker se toksin v tem primeru takoj razširi po obtoku.

     • Jovo Jamnica

      Čudaki, neda? Jas sn se vedno čudo, zakaj so padari ludam kri spušali. Kak so te lahko bli tak fukjeni. Saj pa fsi vemo, da se to nea dela, če je človek bolan…

     • fmg9

      A lahko malce bolj konkretiziraš analogijo?

     • Jovo Jamnica

      Ja. Recimo, da totega razupitega plesa sploh blo nebi, če Lahi takrat nebi živeli v zmoti…

     • fmg9

      Ja, glej, gre za današnje obujanje določenih ritualov (kar tudi pri Lahih v 15. st. ni bila sprejeta praksa), ki bolj spominja na skupinsko zadevanje, kot pa na medicino.

     • Iza Demos

      Ampak tega pred 15 stoletjem niso vedeli. Oziroma so in so ukrepali s poskoki in plesom. Danes sicer vemo, pa imamo še vedno marsikje Witchcraft…
      Kdor ne skače ni Slovenc hihihihihi

     • fmg9

      Sem vedel v kateremu grmu tiči zajec :)
      Eh ja… (Kakšen kliše ;))

     • Mojca pokraculja

      Si ho capito ! Tu non capisci niente e non capirai mai !

     • Iza Demos

      Če ti tako rečeš bo že držalo!

  • Lokomotivführer

   Če misliš avtorico, ki piše na Novi, Marjanco, njen priimek je drugačen. Pa ne da žališ?

  • Mihec S’kumarc

   Verjamem, DA IMAŠ TI USRANTELA PRAV.

 • rubec

  Zato je tudi Meblo propadel ker je priimek dobila po Jogiju.

  • Mojca pokraculja

   Pišuka rubec, jst pa na jogiju spim ?!

   • rubec

    Samo da nisi pod njim. Saj je vendar on na žebljih hehe.

    • Mojca pokraculja

     hehe..nisem, sm rajš navrh…

 • dob

  >>Zelo daleč od tega sem, da bi prepovedala abortus, vendar to ne pomeni,
  da ne cenim svetosti življenja. Tudi življenj vseh, ki so jih vaši
  somišljeniki tako brutalno pobili in pometali v brezna.<<

  Tole je daleč najbolj zrelo razmišljanje, kar sem jih zasledil ob tovrstnih debatah.

  • Iza Demos

   Bi bilo še bolj zrelo, če bi cenila tudi življenja vseh tistih, ki so jih njeni somišljeniki tako brutalno poklali in poslali v obdelavo SSovcem in v koncentracijska taborišča.

   • dob

    Da te ni sram. Pezde!
    Opravičuješ eno nasilje z drugim nasiljem. To so počeli tudi SS-ovci in komunisti. Svoje nasilje so opravičevali s tujim nasiljem, pa naj je to bilo resnično ali namišljeno.
    Kadar zločinec išče izgovore za svoje zločine, jih vedno najde.
    Tako so Srbi dobili zagon za vojno proti bosanskim muslimanom. Izgovor je bil: a šta su oni nama radili?! (Turci).

    Usrane, iščeš izgovore na povsem enak način, kot so jih iskali zločinci Milošević, Stalin, Tito, Mao, Hitler, Castro… da so opravičili svojo zločinskost in maščevanje naredili za način vladanja in v njem našli smisel življenja. Kar počne tudi kučan s svojo filozofijo vztrajanja svojega režima na oblasti! Ti ga pa podpiraš. Odjebi!

    • FORT WORTH

     Ej,stari si ji jih pa napel a !
     A bo tut kkšno ulovila (:-))))

    • Iza Demos

     Nikoli in nikdar ne opravičujem nasilja. Sem pa za smrtno kazen za vsakogar, ki mu sodišče na podlagi dokazov dosodi več let zapora in vse pedofile, morilce ne glede na olajševalna “sranja”.

     Tudi ne obsojam in ne blatim, grem le “do tujega nosa” – potem se ustavim. Trudim se držati pregovora, da mora biti vsako opozorilo brez žalitev.

     • dob

      Ne veš kaj govoriš. Smrtna kazen… ubiješ enega človeka – ubiješ vse ljudi.

     • Iza Demos

      Vem da ni prav da tako čutim, a si ne morem pomagat. Vsi nasilneži so praviloma povratniki. Ali poznaš osebno kakega starša, ki so mu ubili otroka? Jaz ga.

     • dob

      Vsi starši, ki so kdaj pokopali svojega otroka pred iztekom lastnega življenja, čutijo, da jim ga je nekdo ubil. Ali pa vzel. Nekdo zato v njihovih mislih mora biti kriv za njegovo smrt. Če nihče drug, potem je Bog kriv.

      Tako čutijo zato, ker jer smrt otroka nesmiselna in je proti človeški naravi.
      Mati tedaj v sebi nosi bolečino, ki je glede na to, kaj je njena Bolečina sposobna narediti krivcem za smrt otroka, Hitler videti pravi Dedek Mraz.

      Ne bom zdaj razvijal debate o tem, kako je ta zatajena energija sovraštva žesnke, ki se hoče maščevati, vplivala na razvoj svetovne zgodovine. Toda iz te neprioznane in prikrite, ali pa tudi ne, bolečine so se napajali vsi diktatorji in množični morilci. Ta Njena Bolečina vsem njim daje licenco za ubijanje!

      Zato jo vzdržujejo. Vzdržujejo jo, da lahko ubijajo. Skratka, manipulirajo z bolečino, KI NI NJIHOVA.
      Če skrajšam zgodbo: ves svet je bolečina Matere, ki se maščuje sama sebi. Posredno se seveda drugim, ker se maščuje drugim materam, ampak… kot sme rekel, če skrajšanm zgodbo, se ta enas Mati, ki maščuje svoje otroke, maščuje sama sebi! Samo sebe sovraži.

      Če pozorno poslušaš Njeno Bolečino, potem je tam nekje notri, v Njej, glasek, ki vpije: pomagajte mi!
      Jza bi ji raje pri tem pomagal, kot pa pri ubijanju in maščevanju. Diktazorji pa… oni ne počnejo stvari zavestno. Ker niso lastniki Bolečine, s katero manipulirajo, sploh nimajo čustev, ki so normalna za normalne ljudi. Oni to radi delajo.

     • RATATA

      Res si pokvarjena!
      Pa sem te že jaz parkrat opozarjal. Ena redkih si.
      Še vedno z Demosom opletaš smrdula gnusna.

     • Iza Demos

      Kaj sem prišla do “tvojega nosu”? Oprosti nisem hotela ogrožati tvoje svobode.

    • Iza Demos

     Piiiiiiiiismo koliko všečkov. Ne morem verjeti…………….

     • Jovo Jamnica

      Zaradi tvoje intervencije, sem “zadevo” prebral. Ne bom ti več nasedel… :-)

     • Iza Demos

      No, ……………….

    • radames

     Dob, opravičevanje komunističnega nasilja s tujim, je pri nas folklora. Samo zato, ker hočejo neomadeževane heroje. Pač šolski in medijski dril. V resnici pa slovenski narod v vsej zgodovini ni doživel tako hude groze. In tako hude izgube.

    • Aresnica

     Uh – dob – to je Aresnica.
     _____________
     Lep pozdrav

   • dob

    Da ne pozabimo Dahavcev, katerih življenja so uničili prav tvoji somišljeniki, ki so svoje lastne brate in sobojevnike v boju proti nacizmu obsodili na smrt samo zato, ker so si upali preživeti nacistično taborišče.
    Kako plemenito!

    • Iza Demos

     Se opravičujem sem bila prepričana, da so ti že vključeni v zapisanem: “Tudi življenj vseh, ki so jih vaši somišljeniki tako brutalno pobili in pometali v brezna”.
     Obsojam vse, ki so izdajali, pobijali, klali, morili ne glede na politično/versko/nacionalno opredeljenost. Obsojam vse, ki lažejo in kradejo slovenskemu narodu ne glede na to ali so trenutno na strani pozicije ali opozicije.
     In moj poklon vsem žrtvam vseh vojn in zlobe človeštva.

     • dob

      Sprejeto.

     • Iza Demos

      ….vem obsojati moram samo dejanja ne pa ljudi, ki so to storili. In boljši človek bi bila, če ne bi zagovarjala smrtne kazni. Ampak kaj, ko vsem današnjim izprijencem in morilcem z ničemer ni moč odpreti Zavesti……………………..
      Drugače pa tudi jaz ne verjamem ne v maščevanje, ne v zamere in še manj v reševanje problemov z nasiljem. Nasilje rodi nasilje. Danes sem prebrala, da je celo g, Trump priznal, da Amerika v vseh teh “nasiljih” ni nedolžna.

     • KIKI

      Tako je prav! Kdaj pa bodo KOMUNISTIČNI KOLJAČI in njihovi
      privrženci javno priznali lastno, od zmage euforično bratomorno povojno
      klanje!?

 • odzunaj

  Za razumevanje vsega. Regulator celotnega delovanja naše države je paradržava . Njen temelj je tajna policija znotraj uradne Policije. Novodobna UDBa.

  http://www.topnews.si/2017/02/06/vzporedni-pravni-sistem-znotraj-policije-ali-v-cem-sta-si-podobna-picasso-in-rudi/

 • Franc Šink

  A Maca? od sosedovega Mačka?

 • željudin

  Angela Vode – Maca Jogan
  od Jože Email
  Včeraj ste si na TV Slovenija lahko ogledali film Skriti spomin o Angeli Vode. O tem sem sicer pred dnevi že pisal. Med tem pa so me opozorili na zanimivo geslo o Angeli Vode iz Enciklopedije Slovenije, ki ga je zapisala dr. Maca Jogan. Ker gre za zanimiv zapis, ki je o Vodetovi izšel še leta 2000.
  Tako gre: “Angela Vode 1892 – 1985, defektologinja, publicistka in politična delavka. Po končanem učiteljišču v Ljubljani 1911 je zasebno študirala zdravstveno pedagogiko in leta 1921 opravila v Ljubljani specialistični izpit iz defektologije. V letih 1911 – 17 je poučevala na različnih enorazrednih osnovnih šolah, 1021 – 1944 in od 1945 – 1947 na posebni oš. v Ljubljani. Med vojnama je bila aktivna članica različnih društev,, katerih cilj je bil odpravljanje diskriminacije po spolu in socialnem položaju. Delovala je v Društvu učiteljic, ženskem pokretu za Slovenijo, Splošnem ženskem društvu, Zvezi delavskih žena in deklet, 1939 pa organizirala Narodno obrambni svet.. Bila je članica KPS 1922 – 1939, 1941 nekaj časa članica vrhovnega plenuma OF. Leta 1947 obsojena na Nagodetovem procesu in od maja tega leta do konca 1952v zaporu. Nato je bila do leta 1958 brez zaposlitve, 1960 pa upokojena kot tajnica Obrtne šole za oblačilno stroko v Ljubljani. Zavzemala se je za uresničevanje enakih možnosti obeh spolov na vseh področjih življenja in bila kot vsestransko dejavna ključna oseba radikalnega ženskega gibanja na Slovenskem v obdobju med vojnama. Zato je bila deležna surovih in sovražnih antifeminističnih napadov konservativnih varuhov reda. Objavila je več člankov in samostojnih del…” Tu se z navajanjem njenih del zapis o njej konča…

  Ste osupli? Ta zapis je iz leta 2000 in ne iz leta 1979, da ne bo pomote. Univerzitetna prof. dr. Maca Jogan (verjetno ste ugotovili, da predava na FDV-ju) nam servira polikano plat zgodovine. Tako, da več zakriva kot odkriva. Da, Joganova navaja, da je bila članica KPS do leta 1939, da pa je bila potem izključena zaradi nasprotovanja paktu Hitler – Stalin, ne napiše. Da je bila obsojena na Nagodetovem procesu tudi izvemo, ne pa kaj je bila njena krivda, ki izhaja iz jasnega predvojnega razhoda s člani partije! Najbolj sprevržena pa je trditev, da je bila „deležna surovih in sovražnih antifeminističnih napadov konservativnih varuhov reda…“ Halo, ali polemike niso bile dovoljene? Vendar pa je v tem primeru ostalo pri besedah. Kdo pa jo je zaprl? Škof Rožman ali pa kdo izmed članov nekdanje ljudske stranke? Ne dr. Joganova! Komunisti so jo zaprli in ji od leta 1947 do 1952 kratili osnovne človekove pravice v številnih zaporih. Po prihodu iz zapora pa je bila Neoseba. Ni se mogla zaposliti, objavljati, udejstvovati. Povedno je že to, da je svoje zapise shranila pri „konservativnih varuhih reda“ se pravi v župnišču pri sv. Jakobu in ne pri kakšni izmed socialističnih feminističnih aktivistk, ki jim celo nekatere akademsko izobražene profesorice še danes pripadajo. To smo lahko zasledili pred kakima dvema letoma ob polemiki ali je moralno pošiljati študente vohunit po cerkvah, kaj pridigajo duhovniki. Takrat je padla teza (dr. Jogan) o drugi rekatolizaciji Slovenije, pred kratkim pa je v Sobotni prilogi Dela (21.marec), dr. Maca Jogan razpredala ne preveč posrečeno o povojnih pobojih. Film o Angeli Vode govori sam zase… Resnici na ljubo je treba povedati, da je knjiga Skriti spomin izšla šele leta 2005, vendar pa se je o Vodetovi vedelo dosti več kot pa je zapisano v Enciklopediji Slovenije. Vprašajmo se, o koliko ljudeh naše najpomemnejše enciklopedično delo molči, ali pa vsaj kaže “očiščeno” podobo?
  (z neta)

  • Dragan Krstič

   Maca Jogan pravi: vse za ljubi kruhek.

  • KIKI

   Iz katere teme je že tovarišica Maca doktorirala?
   Po moje iz teme: “kako preživijo rdeče podgane”…
   ali nekaj podobnega!

 • Tanja Bor

  Cestitke avtorici, da se je lotila Mace Jogan. Glede zakonodaje in splava pa opozorilo, da se zakonodaja ne sme ravnati po izjemnih primerih.

 • KIKI

  Iskrene čestitke za dober članek! Kako razložiti tem genetskim
  oslom. da je življenje le eno, nam vsem dodeljeno…da je naš prav in
  naša pravica! Maca bo jokala le takrat, ko se bo sama poslavljala s tega
  sveta, za druge jo ne skrbi (no , morda za kakšno NOB siroto z visoko
  pokojnino še, to pa je tudi vse kar duhovno prikrajšana tovarišica zmore)
  V Titovi Yugi je bil nelegalen splav kazniv, zato so se sirote ženske zaradi
  poniževanja zdravniške komisije raje odločale za splav “na črno”, kar so v
  domačih “delavnicah” opravljali taisti “dohtarji”, ki so reve pred tem
  črnili in blatili do onemoglosti!….Takrat žal ni bilo kontracepcije in je bila
  ženska pogosto odvisna od svojega prepotentnega, nerazumevajočega
  dedca!
  Danes se lahko kontracepcijsko zaščiti vsaka mladenka in odrasla ženska,
  ki je normalna, osveščena in odgovorna predvsem sama sebi!

  p.s:
  Placento je vsebovala Švicarska krema za obraz Tokalon!

 • samotoje

  Odlična kolumna in še posebno naziv za dr. Jogan-dr. Matilda. Kako zelo primerno. Gospe se spomnim z raznih okroglih miz. Bila je sicer “ekspertni” multipraktik, razmišljanje pa je bilo takšno kot v navedenem članku. Premočrtno in vedno na liniji. Nekako takole: ZK-napredno in usmerjeno v prihodnost, RKC-mračno in nazadnjaško. ZK je krepnila, RKC pa je še vedno tu. Tako dr. Matildi ostaja le še ZZB.

 • dvanajstzvezdic

  Odlično napisano.

 • Rado K

  “res da je predavala na Visoki šoli za politične vede v komunističnem režimu” Nikoli nismo imeli komunističnega režima!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!