V labirintu Machiavellija

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Volitve v državni zbor bi morale biti praznik demokracije. Nedeljske s komaj nekaj več kot polovično udeležbo to niso bile. Razmere, ko skoraj polovica volivcev pristaja na zoženje v vlogo idiotov, v antičnem smislu oseb, ki jih ne zanimajo javne zadeve, so zaskrbljive. Priča smo somraku demokracije. Nizka demokratična participacija je slovenski pojav, države v naši soseščini namreč beležijo udeležbo na parlamentarnih volitvah, ki vsaj za deset odstotnih točk presega našo. Če želimo lepšo prihodnost, bo treba preseči vsegliharstvo, priskutenje političnega in vdanost v nemoč posameznika kot političnega bitja. Niso vsi politiki isti in v demokraciji vsak glas šteje.

A propos poraženci in zmagovalci. Velika poraženca volitev sta stranka SMC in Miro Cerar. V enem samem mandatu se je podpora volivcev zmanjšala s 34,49 na 9,75 odstotka. Več kot 70-odstotni padec, ki Cerarja uvršča ob bok Zoranu Jankoviću kot največjemu političnemu luzerju po osamosvojitvi. Razsežnost Cerarjevega volilnega poloma je toliko bolj osupljiva ob upoštevanju razmeroma ugodnih makroekonomskih kazalnikov, ki jih je v mandatu njegove vlade doseglo slovensko gospodarstvo. Volivci so bili vendarle sposobni zaznati, da npr. 5-odstotna gospodarska rast v lanskem letu, znižanje nezaposlenosti in trend uravnoteženja javnih financ niso zasluga Cerarjeve vlade, ampak so nastali kljub njenemu (ne)delovanju. V državah z razvito demokratično kulturo bi volilnemu porazu stalingrajskih razsežnosti v roku 24 ur sledil odstop. Ne ponujen odstop, nepreklicni odstop. Pri novodobnem Tartuffu, ki mesto in svet poučuje o etiki in krepostnem življenju, tega seveda nismo dočakali.

Oglejte si še: Islam ne sodi v Evropo!

Takšna apofatična, protijanševska, brezkonceptna politika levice ni mogla obroditi sadov
SDS in Janez Janša sta zmagovalca volitev. S 24,96 odstotka glasov, ki so jih SDS namenili volivci, stranka sicer ni prebila steklenega stropa 25 odstotkov. A upoštevaje pogrome, ki sta jih v zadnjih letih in med volilno kampanjo doživljala, je to spodoben uspeh. Sam bi ga lapidarno označil kot “vrnitev odpisanih”. SDS in Janez Janša ostajata hegemona desnice in, upoštevaje strankarsko razdrobljenost, tudi dominanti političnega prostora. SDS je vestno delo v parlamentu v mandatu 2014−2018 nadgradila s profesionalno zasnovano volilno kampanjo. Z vidika politične tehnologije je bila tokratna po mojem mnenju daleč najboljša po osamosvojitvi. Če ne upoštevamo zdrsa z najetim posojilom od »podjetnice« iz Republike Srbske, je bila izpeljana brez napak. Levica je gabarite volilnega boja želela zamejiti z vprašanjem “Kdo se boji JJ?” in narediti vse, da se v šesto nadstropje Gregorčičeve 25 ne vrne JJ. Program in vizija prihodnosti sta bila nepomembna. Takšna apofatična, protijanševska, brezkonceptna politika levice seveda ni mogla obroditi sadov. Povedno je, da so tri levičarske vladne stranke zbrale skupaj manj glasov kot SDS sama. Nemalo zaslug za volilni uspeh stranke gre pripisati tudi Janezu Janši. Ta se je v volilnih soočenjih odlikoval z državniško držo, s predsedniškim gravitasom, kot poosebljenje »sosiega«. Stoičnost obraza in halsovski nasmešek, ki ga je dičil ob napadih političnih nasprotnikov in njihovih novinarskih adlatusov, bi si zaslužila mesto v učbenikih nebesedne komunikacije. Kudos njegovi sposobnosti samoobvladovanja.

Kdor bo iz teh izidov volitev sestavil stabilno vlado, si zasluži Machiavellijev naziv “vladar”
Ne glede na relativno zmago SDS pa bo pot do sestave stabilne in zlasti učinkovite vlade težavna. Zelo težavna. Volitve kljub porazno izpeljanemu mandatu vlade Mira Cerarja niso prinesle strukturnih sprememb v slovenski politiki in želenega obrata na desno. Relativni uspeh SDS ne pomeni tudi poraza levice. Nasprotno, njen radikalni del, ki ga predstavlja stranka Levica, se je močno okrepil. S kar devetimi poslanci v novi sestavi državnega zbora niso več politični kuriozum, ki ga lahko odpihneš kot prhljaj s suknjiča. Da skoraj 10 odstotkom volivcev imponira mesečništvo, zavzemanje za izstop iz Nata in EU, odprava tržnega gospodarstva in odprtje meja ter naselitev 200 tisoč afro-arabskih migrantov, je resen razlog za skrb. Sam si res ne želim preoblikovanja Slovenije v evropsko Venezuelo.

Problem levice ni sam sumarni volilni rezultat, ampak predvsem razdrobljenost strank. Povedno je, da največja stranka levice, Lista Marjana Šarca, premore samo 13 poslancev. Sestava čisto leve vlade je sicer matematično mogoča, a sam si vladanje koalicije šestih strank, in to z lunatiki iz Levice zapovrh, v maniri à la Serpentinšek težko predstavljam. To pa ne pomeni, da bo imel Janez Janša kot prvopotezni mandatar lažje delo. Nasprotno. Njegov glavni problem bo soočenje z antijanšizmom, ki v zadnjem desetletju zaznamuje politični prostor.

Foto: STA

Moralo bi biti boljše, a lahko bi bilo tudi slabše. Kdor bo iz teh izidov volitev sestavil stabilno vlado, si zasluži Machiavellijev naziv “vladar”.

Bernard Brščič

 • francelj3

  Če v tem mandatu ne bo izpolnjena ljudska zahteva z referenduma leta 1996 in uveden dvokrožni večinski volilni sistem, bodo nove volitve nepotrebne, saj bo udeležba na njih tako majhna, da nihče ne bo legitimno izvoljen. Čemu bi ljudje hodili na volitve, če se šele po volitvah začne prerivanje, ali bo prihodnja vlada leva ali desna, komunistična ali demokratična, slovenska ali protislovenska? To volilcu jasno pove, da volitve nimajo nobenega smisla. Poleg tega je na volitvah jasna diskriminacija volilcev, saj je glas enega vreden toliko kot dva ali trije glasovi (ali x glasov) drugih volilcev. Poleg tega ne smemo pozabiti, da je sedanji “volilni” sistem povsem nedvomno protiustaven, vendar se zaradi tega ne zgodi nič. S tisto oslarijo, da imajo volilno pravico le tisti, ki na dan volitev dopolnijo 18 let, pa je ne samo protizakonit, ampak tudi jasna slika intelektualnih sposobnosti po proporcionalnem sistemu izvoljenih poslancev. Njihov IQ je enak številki njihovih čevljev, zato strici iz ozadja z lahkoto manipulirajo z njimi.

  Glejte tudi https://www.dnevnik.si/1042704354

 • VERRZIFIKATOR

  Iz globoke dežele

  OSEM PALČKOV

  Je dežela pravljične narave,
  eni pravijo ji še globoka,
  kjer država sproti vse poloka,
  vse zaloge, zlasti najbolj zdrave.

  V tej deželi pravljičnega kova
  zadnje časa vlada huda zmeda,
  krivec vsega tega naj nereda
  bil kot vedno Guliver bi znova.

  Kriv, ker vnovič zmago je odnesel
  in sotekmovalce fragmentiral,
  s tem deželo destabiliziral,
  ker nikomur nič ni prizanesel.

  Osem majhnih palčkov mu nasproti
  je v deželi pravljični ostalo,
  se kako združiti jih bo dalo,
  da prenove se dežela loti?

  Osem palčkov, sedem le v resnici,
  saj je ena palčica šivilja,
  punca, ki zaman visoko cilja,
  če povemo zdaj že po pravici.

  In od sedmih vsak prav rad solira,
  svoje majhnosti je vsakdo vreden,
  zlasti škrat nepredvidljiv, poreden,
  ki vse žive dni zgolj imitira.

  Eden vedno hrope, se nažira,
  drugi vsako mero je izgubil,
  tretji v mesec se je ves zaljubil,
  z nacionalnim eden paradira.

  Izgubljen povsem je škrat rjavi,
  ki se dvigal najbolj je visoko,
  padel pa potem nadvse globoko,
  masla je imel preveč na glavi.

  Tu še palček z novo je oznako,
  ki je mater maloprej nogiral,
  milo jo odstranil, paradiral,
  kar imajo mnogi za napako.

  Osem palčkov, pa nihče vodilni,
  vsi le majhni in še manjši škrati,
  kdo med njimi s kom se zdaj pobrati,
  Guliverju kos da bodo silni?

  Spet bo moral palček iz ozadja
  vleči na pretege vse široke,
  a dežele kljub temú globoke
  zlepa ne potegne iz brezvladja.

 • rubec

  JANEZ JANŠA JE SLOVENSKA IKONA IN PO RUBECU NAJVEČJI SIN KAR JIH JE SLOVENSKA MATI RODILA. Tega dejstva se ne da spremeniti. Edino kar je mogoče tukaj še možno spremeniti je da to zapišem z malo.

  • Slovenka

   Janša – Slovenec, kristjan, državnik.
   Ostali – ?

   • rubec

    Predraga Slovenka, ostali vadijo petje za dobrodelni koncert pod naslovom Tam kjer burke cveto, tam kjer detonatorji pokajo, v lepi Evropii trala trala tra tra.

 • rubec

  Kdor pljuva po janezu janši je narodni izdajalec so mi ko je bila že na parah s tihim glasom dejali stara mati. Na moje veselje se je še isti večer pobrala, sama pogasila vse sveče in danes že veselo štiha po svojem vrtu. Njenih naukov tako še ni konec. Zopet na moje veselje.

  • šmentanamuha

   :)

  • Slovenka

   Pametna babica.

 • Franc Šink

  Tukaj res ni problem slovenska politika, ampak miselnost.

 • totex39

  V našem volilnem sistemu že vse smrdi, to že ptiči čivkajo , vendar se še nič ne premakne in s takim načinom ne bomo dosegli nikoli zaželene zmage, ki bi nas lahko pripeljala v boljšo prihodnost.
  Zato moramo doseči, da bo naš volilni sistem pravičen za ljudi in ne za nesposobne politike.

  • Janko Gedlička

   Ja, ampak kleptomani v Ķučanovem (ne morem reči levem, saj se ne potegujejo za ponižane in razžaljene) bloku tega ne bodo dopustili zlepa, saj so praktično protiustavno spremenili ustavo in v njej neposredno zapovedali proporcionalni volilni sistem. Tako so ukradli na referendumu izglasovan večinski sistem.

 • večni srb

  En sam slovenec, ki iskreno in srčno ljubi domovino, je vreden več kot deset jebivetrov in pedrov.

  • šmentanamuha

   A ne bi ti tistega Slovenca napisal z veliko začetnico, če si že tako lepo povedal?

   • stajerc5

    Cetnik ostane cetnik…

    • šmentanamuha

     Nimam občutka, da je nastrojen proti Slovencem.

 • šmentanamuha

  Odličen sestavek odličnega Bernarda Brščiča, ki me vedno znova navduši tudi z izborno izreko.
  Dejansko je Janševa SDS dosegla odličen rezultat glede na pogrom in protijanša politiko levih medijev, ki so svoje delo opravili in ga še opravljajo pod vsakimi novinarskimi etičnimi standardi.

 • herman

  Jezus! Brščić je spet pozabil vzeti tableto!

  • xtc

   Zdi se mi ,da to muči tebe.

  • Soave

   Dej poglej v svojo škatlico za tabletke, pa boš videl,da si ti tisti pozabljivec!

 • stajerc5

  Bravo Brscic, bolj realno ocenjene situacije ni se verjetno nihce napisal!

 • Janko Gedlička

  Res je prav fascinantna Janševa pozitivna preobrazba na neverbalnem področju nastopanja v javmosti. Očitno je tudi v ta segment vložil ogromno napora in energije in vseskozi deloval dopadljivo. Navkljub podlim igram, ga prokučanistična novinarska srenja ni mogla pripraviti do situacije, ko bi ne zmogel ohraniti svoje mirnosti. S tem, da bi zmogel sestaviti stabilno vlado, pa si žal po zadnjih volitvah nihče ne bo zmogel prislužiti sicer nič kaj čislanega Makiavelijevega naziva “vladar”. Ob skupno močno prevladujočih, čeprav različnih odtenkih rdeče, bi bilo za Janšo bolje počakati v dejavni močni opoziciji do predčasnih volitev. S sodelovanjem v vladi z odločujočo močno kleptomansko levico bi se SDS-u med volivci znižal njen rejting.

  • Novakec1

   Večkrat sem pred volitvami napisal da te ne bodo nič spremenile v tej zblojeni vukojebini. Baba Venga mi do pirhov ne seže.

   • Janko Gedlička

    Saj to se je po tihem res pričakovalo, le da ni bilo takšno pisanje pretirano zaželjeno, saj je bilo ogromno navadnega navijanja , kot da bo kaj pomagalo.

 • piko8

  G. Janez Janšain in stranka SDS so nesporni zmagovalci volitev!!!
  Samo izkrivljen volivni sistem je kriv za rezultat ,kakršen je!!

 • xtc

  Težava zblojenih Slovencev je v tem ,da mislijo ,da bo kdo drzg reševal probleme njih,,najprej jih bodo morali sami,sevveda ,če se bo zadeva nadaljevala jih res bodo drugi a ceh plačali oni.
  Skratka Slovenci se morajo pričeti zavedati,da je treba NOB kramo,nene zločince in Kučanovo tolpo,poslat na odpad zgodovine,ker oni so garant za neprestano vračanje v nepospravljeno preteklost in za kreganje in razdeljevanje naroda,kot tudi ,da je treba pospraviti zgodovino in povedati vse resnice,ki se jih levi tako branijo.
  Komur je vsaj malo jasno je treba najprej pospraviti z zgodovino prepovedati totalitarne sisteme in simbole ter zločince javno imenovati z imeni priimki in kraji bivanja.
  Ko bo storjeno to se levaki ne bodo imeli na kaj več upirati treba bo prinesti programe in se začeti pogovarjati.
  Sedaj pa smo vedno priča le temu kdo je zmagal(z prevaro in zločinom) in nič programa sama ideologija in privilegiji-dokler narod te krame z Kučanom vred nebo poslal na odpad zgodovine bo le še slabše.
  Najboj trdo vlado lahko sestavi Jj vse ostale se bodo razpadle ob prvih resnih preizkušnjah,ki niso daleč.

 • Get Smart

  Pusti makjavelije, pusti apofatičnosti …! ipd. šnelkursađizme.
  A res ne razumeš?
  Tisti, ki ne vedo, zaradi floskul tipa apofatičnost, makjaveli … ne bodo spregledali.

  .
  DEJSTVA. RESNICO = jasno in glasno = da lahko razume vsak,
  ne le tisti, ki so na šnelkursu ali v MURGL JUGOKOMI cajtengih slišali za makjavelije.
  Slediš?
  .
  Zakaj se ne držiš ekonomije?

  • Get Smart

   Spomnimo:
   leta 2008 (po 4 letih Janeza Janše (2004—2008)) je Slovenija ZNIŽALA SVOJ DOLG,
   DOLG DRŽAVE SLOVENIJE,
   Slovenija/torej pošteni prebivalci Slovenije,
   ki plačujemo pufe MURGL KOMI JUGE, smo bili tako dolžni le še 8 MILIJARD €,
   kar je znašalo 21 % BDP-ja.

   Sledimo? DELO ZA DRŽAVO = delo/SKRB za POLIS = za POLITEJO = POLITIKA.

   Od 2008 pa do danes
   so MURGL JUGOKOMUNISTIČNI LOPOVI oropali Slovenijo za preko 30 MILIJARD €
   in še ropajo –
   dnevno, vsak dan bol,
   DOLG je, kot rečeno, že preko +++ 82 % BDP-ja
   (POZITIVNA MURGLSRBO JUGOKOMUNAJZIJA nje).

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC … vse to je MURGL KOMUNISTIČNA
   JUGOSLAVIJA.

   Delo za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

  • Get Smart

   Edino RESNICA osvobaja.
   Povejte,
   govorite: “kaj” (ROP), “kje” (v Sloveniji), “kdo” (MURGL KOMUNISTIČKA
   JUGOSLAVIJA), “zakaj” (ker so ZLOČINSKI PARAZITI, ker ti paraziti živijo
   od
   parazitiranja na ljudeh =
   skozi zgodovino so vam ljudje spisali še in še preprostih zgodb o parazitih
   O KRVOSESIH, ki vam izpijejo kri do zadne kapljice,
   ampak ne, otroc raje ponavljate poturjene vam floskule, da ste kao sami krivi,
   da vam je žao = jao vama, kuku vama, kuku lele, kukuriku ….),
   “kako” (s priHvatiziranjem poduzeća = LASTNIŠVA podjetij so kar prepisali na FORUM 21 ali
   na FEJK nabiralnike

   KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE v Rvackoj (merkator, droga, kolinska …)

   ali na svoje KOMINTERN tovariše (laško, perutnina …),

   pa z neštetimi FEJK svetovalnimi pogodbami, z neštetimi FEJK uradi,
   z II. tirom, ki stane recimo 50 milijonov,
   bodo ljudem izsesali 2 MILIJARDI ….

   RESNICO na dan! Jamranje še ni pomagalo in tudi ne bo.

   Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Razumeš?
  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  — poštenost,
  — pravičnost,
  — resnicoljubnost,
  — prijateljstvo do ljudi,
  — domoljubnost,
  — rodoljubnost,
  — svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili
  svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Razumemo?
   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Get Smart

  Torej, KOMUNIZEM = KOMINTERNACIONALIZEM = pedrizem = pedofilizem = lezbizem =
  MUSLIćKULTIZEM = LIBERALIZEM = SOCIALIZEM …
  ni kaka vaša LEVA ROČICA, ampak je KOMUNISTIČNI -izem = dinamika
  KAVIARŽIDOVSKE KOMINTERNE za stvarjenje “NOVEGA SVETOVNEGA REDA”,
  kjer, kot lahko že vidite,
  ZLOČINCI PROTI ČLOVEŠTVU zasužnjujejo ljudi, morijo ljudi po mili volji, ropajo …
  Vse to je staro, je zano, saj ta vojna med LJUDMI in samoimenovanimi SMRTNIMI
  NEPRIJATELJI LJUDi poteka od pamtiveka, le plašnice si mota sneti in razumeti,
  za kaj gre.
  Še enkrat: kako si predstavlajte, da bi kdorkoli navijal za nek klub le zato,
  ker je klub kakor desnići in se s tem pač razlikuje od tistega drugega,
  ki je kakor levići?
  Je Mesi levica ŠPANIJE? Je Mesi ŠPANSKA levica? Igra Mesi za Španijo?
  Za koga igrajo MURGL JUGOKOMUNISTIČNI igraći v Stošcah nje:
  “Za koga? — Za Tita!”
  “ZA koga? — Za Partiju!”
  “ZA koga? — Za JUGOSLAVIJU!”
  Tako odmeva v MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH Stošcah nje.

  • Get Smart

   MURGL JUGOKOMUNIZEM = ZLOČIN PROTI ČLOVEŠTVU =
   = ni vaša leva ročica, ampak JE KOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI MUSLIĆKULTI
   itd. TUJEK na ročici, je RAK RANA ČLOVEŠTVA,
   je PARAZITSKA MALIGNA TVORBA, ki vedno in povsod POKONČA GOSTITELJA. Vedno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!