“Migrantske kvote” – padla bruseljska zabloda

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

No, pa je padla še ena bruseljska zabloda – “kvote”. Tako vsaj kažejo zadnja sporočila iz Bruslja. Za kaj gre?

Že nekaj let Bruselj okupirajo tako imenovane “kvote”. Seveda gre za vprašanje porazdelitve bremena prosilcev za azil, ki se kopičijo v Grčiji in Italiji. Enkrat jih je več, drugič manj, nikoli pa jih ne zmanjka. Povsem pričakovani so pritiski Italije in Grčije, da jima Bruselj pomaga. Toda Bruselj se je vse do nedavnega oklepal tako imenovanih “kvot”, kar je v praksi pomenilo razdelilnik, ki so ga naredili bruseljski birokrati. Birokrati stvari rešujejo pač birokratsko in določili so število migrantov, ki jih mora v določenem obdobju prevzeti vsaka država članica iz Italije in Grčije. Toda ta model nikoli ni deloval v praksi. Razlogov za to je veliko, naj nekatere naštejem.

    • Nekatere države, zlasti novejše vzhodne članice, so “kvote” že vseskozi zavračale (Slovenija ni med njimi, bila je pohlevna in ponižna do bruseljske neumnosti).
    • Tudi če bi “kvote” v popolnosti delovale, v praksi to ni nobena rešitev. Ko posameznik odda vlogo za mednarodno zaščito v katerikoli državi članici, se lahko prosto giblje kjerkoli po Evropi. Torej če vlogo odda v Ljubljani, lahko prosto potuje kjerkoli po Evropi, torej lahko odide v Nemčijo, kadar hoče. Res je, da je za rešitev vloge pristojna Ljubljana, a če se prosilec nahaja v Nemčiji, ga brez soglasja Ljubljane ne morejo poslati v Ljubljano.
    • Če posameznik želi v Nemčijo in ne v Varšavo ali Ljubljano, kot določajo “kvote”, ga k temu ni mogoče prisiliti.
   •  

    V praksi smo v Evropi tako imeli države članice, ki so bolj ali manj pridno spoštovale “kvote” (tudi Slovenija), in države, ki so jih zavračale. Sistem pa tako ali tako ni deloval. Na enem zadnjih srečanj vodij poslanskih skupin EPP v Bruslju sem govoril tudi o tem in povedal približno tole: “Sistem kvot v Evropi ne deluje, pa si zatiskamo oči ali pa ne. Slovenija uradno spoštuje sistem kvot in v skladu s tem je v zadnjem obdobju v Slovenijo iz Italije in Grčije pripeljala nekaj sto ljudi. Vsi so uradno zaprosili za mednarodno zaščito. Naš predsednik vlade Cerar se nato slika z Junckerjem, ta ga pohvali in treplja po rami, kako pridna je Slovenija, da je lahko za vzgled ostalim in dogodek je končan. Kaj pa realnost? Manj kot deset odstotkov tistih, ki smo jih pripeljali v Slovenijo, je v Sloveniji ostalo, vsi preostali so odšli pretežno v Nemčijo. Zakaj si torej lažemo, da sistem kvot deluje?”

    Po drugi strani pa je Poljska v nekaj več kot letu in pol sprejela okoli milijon in pol prosilcev za mednarodno zaščito pretežno iz Ukrajine, točneje s Krima. No, Juncker ni poklical Varšave in jih vprašal, ali potrebujejo kakšno finančno pomoč, jih je pa poklical in jim grozil, da morajo sprejeti tiste iz Italije in Grčije.

    No, zadnje bruseljske odločitve pa vendarle vsaj posredno priznavajo tisto, kar smo vsaj v SDS zagovarjali že nekaj let, da sistem “kvot” ne deluje in da bo potrebno zavarovati zunanje meje EU. Kako in kdaj, pa še ne vemo.

    dr. Vinko Gorenak

 • Caetano

  Odlicen komentar g. Gorenak! Dodajam se naj Poljakom raje Bruselj pomaga, ker res sprejmejo veliko vecinoma krscanskih beguncev iz vzhoda ne pa da jih sikanira zaradi nasprotovanja islamizaciji in ker nocejo odporati vrat jihadu.

 • xtc

  Opic si pač ne voziš v stanovanje,ali jih pustiš v naravi alipa vtakneš v foglež.
  EU birokrati so idioti,socializacija neandrtalcev pač ni možna zato jih je treba držati v njim domačih okoljih.

 • RATATA

  Btw:
  Soglasja Lublane bulane ne potrebuje nihče!
  To ni več tista Lublana, ki je bila sedež Ilirskih provinc(!), sploh pa ne tista suverena, ki je bila nekdaj glavno mesto Dežele Krajnske!
  Da bi bilo malo bolj jasno, je potrebno povdariti, da EU NI(!!) subjekt mednarodnega prava in deluje na principu uzurpacije namišljene nadmoči glavnih članic!
  Želeli smo pristopiti, se za pristop pogajali in po izpolnitvi vseh zahtev in pogojev postali člani združbe. (ob malo bolj poglobljenem premisleku pa lahko ugotovimo, da nam marsikaj vsiljujejo, predvsem pa smo padli v hudo odvisnost!)

 • Janez Novak

  Kvote so bile načrtovane kot trojanski konji za orientalizacijo Evrope. Kamorkoli pridejo migranti, kmalu povabijo k sebi sorodnike in prijatelje, ki spet povabijo sorodnike in prijatelje in tako naprej v nedogled, za povrh pa imajo še izredno visoko rodnost. Tako nastanejo migrantske enklave, pogosto tudi no go cone, ki postopno izrivajo avtohtono prebivalstvo. Cerar je izdajalec in bi moral za to odgovarjati, enako kot Juncker in vse Evropska komisija.

  • Valter BraniSlav

   Tocno tako.

 • Morala

  Meje bo Slovenija zavarovala takrat, ko bo prepozno!!

  • Vince Blake

   Isto, kot Evropa, ko šele zdaj razmišlja o zapiranju meja…ko je večina teroristov že notri. Se morda bojijo,da nam bo kdo ušel?

  • Steiermark

   Kako drugače pa naj bo, če pa imamo deželo polno tujcev z balkana, …..in tujci si med sabo “pomagajo”, tudi z borbo proti avtohtonim, zatiranjem avtohtonih v Sloveniji . Pri nas se to izkazuje za zelo učinkovito borbo proti avtohtonim narodom…… po vzoru pedofila tita in nadaljevanjem pritlikave podgane in njenih pribočnikov u ljubljani, de nje nje…, Če si v času komunistične diktature jugosov zahteval od balkancev, da vsaj na službenem mestu govorijo s tabo , slovensko, so te ti grozili in te takoj šli “toži” na komite zk, da si nacionalist ….. sledile so sankcije, kar se pa, še danes pozna, v Sloveniji, (veliko Slovencev v Sloveniji je tako indoktriniranih, da se sami borijo in strinjajo z iztrebljanjem avtohtonih v Sloveniji ter dajanjem prednosti in oblasti pritepeni drhali, tako jugo, kot islamski. Poleg komunističnih podgan so nam zavladali tujci z balkana, kot je kratkonoga podgana in njegovi rodžaci, nje de de…..ter nam še naprej kažejo smer, v katero naj izginemo iz lastne dežele, če se ne strinjamo z njimi, vrinjenci in tiransko roparskimi podganami!

   • Novakec1

    Tako kot so jugosi počefuril slolandijo bodo musliči €U, samo hitreje bo. Nepremičninske agencije po slolandiji so povečini v čefurskih rokah, katastrofa.

 • Slovenec 33

  Spoštovani gospod Gorenak.
  Ko sem prebral vaš zapis se me je polastil občutek, da ste se zatipkal.
  Verjetno ste imel namen napisati
  “Migrantske kvote” – podla bruseljska zabloda.
  Zato niste zadel bistva.

 • Valter BraniSlav

  Dol z Islamizacijo.
  Ukrajinci, Rusi, ostali Slovani, Latino Americani dobrodosli.
  Muslimani ne hvala.

 • Valter BraniSlav

  Slovenci smo narod pohlevnih hlapckov ki ubogajo. Cerar je bolj pravilo kot izjema.
  Cerar seveda nima ne mozgan ne jajc kot Orban ali Josip Broz.

 • mare

  Ja s to zablodo so se strinjali skoraj vsi naši politiki, Cerar, Šarac, Bratuškova, rjavec, polmesec, Židan,

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!