Mojstri ultimativne iluzije navidezne resničnosti

Jože Biščak

Tudi če niste ravno navdušeni nad čarodejstvom, ste najbrž že slišali za Davida Copperfielda. Najbolj priljubljeni ameriški mag, ki je zaradi televizijskih nastopov postal globalna pop ikona, je bil mojster iluzije. Tako je lebdel nad Velikim kanjonom, se sprehodil skozi Kitajski zid in pobegnil iz Alcatraza, toda njegov najbolj znani trik je bil, da je pred očmi gledalcev izginil Kip svobode. To je bila seveda iluzionistična prevara; kip je bil ves čas natanko tam, kjer je že od konca 19. stoletja, bistvo “čarovnije” pa je bilo, da je Copperfield z vrtečo se ploščadjo, na kateri so sedeli gledalci, pogled obrnil drugam.

Vam zveni znano? Niste se zmotili. Globoka država tranzicijske levice s pomočjo mainstream medijev ves čas pozornost državljanov preusmerja drugam. Najnovejši primer je, da nas prepričujejo, da v deželi na sončni strani Alp ni pomembnejše stvari, kot je preganjanje tako imenovanega sovražnega govora. Toliko okroglih miz, soočenj in razprav, kolikor jih je bilo v zadnjih tednih, ni bilo o nobeni drugi zadevi. In ljudje, enako kot gledalci na Copperfieldovi vrteči se ploščadi, se obračajo natanko tja, kamor želi leva vladajoča ideologija. A medtem se dogaja nešteto drugih stvari, ki bi morale biti deležne vsaj take pozornosti, kot jo ima lov na čarovnice Domna Savića, Borisa Vaseva, Tanje Fajon in drugih lutk, s katerimi iz ozadja upravlja globoka država, ki nam slika tako realnost, da je videti takšna, kot si želi.

Poglejte Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko. Z njo se nihče več ne ukvarja. Pa bi se moral. Njeno poslanstvo je (bilo), da davkoplačevalcem vrne čim več denarja, ki so ga namenili za sanacijo bank. In potem ugasne. A še kar deluje, po zamenjavi švedskega vodstva se je transformirala v socialistično družbo za upravljanje naložb, kjer je očitno prva prioriteta, da zadovolji potrebe “naših”. S hitrega ukrepanja in prodaje terjatev, da se čim prej vrne čim več sredstev v proračun, so prešli na gradualistično poslovanje, njen obstoj so podaljšali v naslednje desetletje. To je dovolj, da se počasi in prek mafijskih verig retajkunizirajo podjetja. Ob tem, da milijoni frčijo na vse strani, a vedno padejo v prave žepe; pa tukaj ne govorimo samo o odvetnikih in svetovalcih, ki služijo bajne denarje. In če se kje zatakne, se vedno najde državni organ, ki poskrbi za “pravo smer” denarnega toka.

Naši imajo vedno prav, zato si zaslužijo posle
Samo ozrite se na dogajanje v zvezi z graditvijo druge cevi karavanškega predora. Na razpisu je bilo izbrano turško podjetje Cengiz Insaat, ki je imelo med vsemi ponudniki največ izkušenj z graditvijo predorov in je ponudilo najnižjo ceno. A so se na izbor Darsa konec avgusta pritožili trije: Gorenjska gradbena družba, Euroasfalt in Kolektor CPG. In državna revizijska komisija jim je dala prav, saj naj Cengiz Insaat ne bi bil predložil vseh potrebnih dokazil, ki jih morajo imeti odgovorni vodje del na gradbiščih. Turki bi cev zgradili za 89,3 milijona evrov (brez DDV), cena drugega najcenejšega je presegala 100 milijonov evrov. Seveda je “naš”, “naši” pa vedno postavijo “pošteno” ceno, saj so pravi krvodajalci in humanitarci, mar ne? Kdo bi dvomil o njih? Če “naši” rečejo, da nekaj stane toliko, potem stane toliko in niti centa več ali manj. In če “naši” rečejo, da pri Turkih nekaj smrdi, potem smrdi. In pika. Medtem so Avstrijci na svoji strani Karavank že začeli z delom, zgodilo se bo, da bodo svoj del opravili, preden bodo “naši” na južni strani v zemljo zasadili prvo lopato. A zaradi tega se nihče ne razburja, pomembnejši od nekaj milijonov evrov je umetno ustvarjeni sovražni govor.

Foto: STA

Tudi razprava o minimalni plači, čeprav so ekonomski strokovnjaki in delodajalci opozarjali na škodljivost, je minila brez večjega razburjenja. Mainstram mediji so spremembam zakona celo ploskali. To, da je zakon v nasprotju z ustavo (svobodna podjetniška pobuda), ni pomembno. Če “naši” tako pravijo, “naši” pa so nad ustavo, bo že držalo. In nikomur ni bilo mar, da se je z odločitvijo, da se nekdo tretji meša v odnos med delodajalcem in delojemalcem ter določa, kakšna naj bo plača v gospodarstvu, tepta osebna ekonomska svoboda.

Pa saj veste, “naši” vedo vse in zmorejo vse. Dvignjeni so na raven sposobnosti Chucka Norrisa, ki je izgubil nedolžnost pred svojimi starši (beri: zapravimo, preden ustvarimo), vi ste gosti, ko pride k vam na obisk (beri: vse pripada nam), nedelja in sobota pa sta postala prosta dneva, potem ko je dva dni zapored zamudil v šolo (beri: delali bomo manj, zaslužimo več).

Jože Biščak

 • večni srb

  Mislim, da je ocena precej na mestu, dejansko imajo nekdanji komunisti, ki so jih zapustili vsi disidenti in slabi komunisti, danes še več pooblastil kot nekoč in lahko delajo z ljudmi dobesedno kar hočejo. Ker ni nobene opozicije oziroma so nas desetletja patetike prepričala, da so isti ali slabši, kar pa je za desnico najhuje, pretežno neškodljivi levici.
  In tako bo vsaj še desetletja, do naslednje velike revolucije v Evropi, ki bo vsilila spremembe, pri čemer bodo imeli komunistični fašisti spet prednost, saj so že prej nekaj imeli oziroma so začeli v boljših pogojih.

  Kar se naših propadlih gradbincev tiče, jaz bi jih na vladnem mestu preprosto ignoriral, to so navadni cigani. Turki niso dosti boljši, Evropa jim odpira prostor, zaradi širitev EU, zato najemajo njihove čefurje, ne ker so kakšna resna konkurenca ali celo pravi strokovnjaki.

  • Felikss_AH

   Občasno se da s tabo celo strinjati… a res ne moreš vzdrževati tak ritem?

 • francelj3

  Zakon o minimalni plači je v nasprotju z ustavo (svobodna podjetniška pobuda)? Prava reč. Tudi marakeški dogovor je v nasprotju z ustavo (svoboda govora), pa so kriminalci na oblasti že sklenili, da ga bodo podprli.
  Kar se pa razpisov tiče – tisti, ki se pritoži nad izbiro nekoga drugega in zmaga, naj stvar zgradi, vendar za isti denar. Hitro se bodo nehali pritoževati. Gradili pa bodo samo še Bosanci in Turki (in kmalu tudi Kitajci).

  • večni srb

   Marakeška deklaracija je super, ko jo bomo zavrgli, se bomo lahko končno znebili še hrvaških, bosanskih in albanskih migrantov, drugih pa k nam itak ni.

   • Felikss_AH

    Kam so se pa Srbi skrili… menda ja nisi ti edini tu

    • Hunyađi

     Ze tako imate srbe za gamad. Kako se ti potem takem, zdi cudno, da se srbski politiki pustijo podkupovat.

     • Felikss_AH

      Sorry poba… ne spadam med tiste ki imajo Srbe za gamad… za gamad imam samo gamad… pa naj je ta katere koli sorte… predvsem pa če je Levičarska

     • Hunyađi

      Na vsake tok casa se tastarmu odpele in se izkaslja na racun ćefurjev?

  • SIMON ROZIC

   ..in “naših” podjetij neplačani podizvajalci ! Stara praksa , Jankovićev model !

   • tomnidari

    Ne glede na to kdo bo izbran, malo bo Slovencev gradilo. Edino pri blagajni, bi v primeru Turkov bilo manj Slovencev.

 • VERZIFIKATOR

  IZ NAVIDEZNE V PRIHODNJO RESNIČNOST

  Emilijan Čukanc

  ŠPICPARKELJC

  Pravljice bile so za odrasle
  sprva in zato presneto vzgojne,
  vse imele so učinke trojne,
  iz modrosti so človeške zrasle.

  Vešče jih pero je le povzelo,
  bratov Grimm in drugih učenjakov,
  pravljično obzorje zahodnjakov
  tudi nas dodobra je preželo.

  Mi na misel zadnje čase hodi
  škrat hudoben, vsi so se ga bali,
  ga Špicparkeljc poimenovali,
  bojda še v demokraciji blodi.

  Blodi, pravljico z resnico meša,
  več resnic pritlehnež ta oznanja,
  a ne sliši žal, da mu odzvanja,
  ne prizna, da pravljic svet mu peša.

  Ne prešteva let več ta pokora,
  mesce le sešteva z levo roko,
  koplje jamo lastno na globoko,
  saj Špicparkeljc to početi mora.

  Mora, bi sicer ne bil več pristen,
  saj bi se imenu izneveril,
  poslušalcem pravljic se zameril
  in postal bi zanje nekoristen.

  Pravijo, naj potrpimo malček,
  pravljica resničnost da postane,
  za hudobcem luknja le ostane,
  v zemljo ko se vdre vsem znani palček.

 • Franc Šink

  Danes so dovoljene iluzije, jutri vse po starem. Prosto po intimnem optiku.

 • dboomko

  Šokantno, da se na Nova24TV_si zavzemate za to, da bi naj Turki (ISLAM!!!) dobili naše peneze. Tega nikoli ne bi pričakoval od g. Bišćaka.

  • Jože Nardin

   Zakaj pa šokantno?? Upam, da razumeš razliko med, prišli bi DELAT tunel in zato dobili plačilo, ki je konkurenčno od domačih prisklednikov in med migranti, ki pridejo po socialno podporo in lepo živijo na račun malo plačanih delavcev in penzičev.

 • Roman Benedik

  Seveda.Ampak janševiki se ne ukvarjate z gospodarstvom ampak z brezvezno deklaracijo,zaradi katere ne bo pri nas enega migranta več

  • branči

   kera frakcija je že na vladi? koliko vpliva imajo janševiki na odločitve, ko jih vedno preglasujejo v državnem zboru? važno, da pljuvaš, čeprav še sam ne veš zakaj! gnojnica rdeča, ki za vse slabo krivi desne!

  • Felikss_AH

   Če bi res bilo tako kot praviš bi definitivno omilil svoj gnus do Levičarjev. Škoda ker se ne da izvesti stavo med nama dvema… ampak tako kjer bi kot zalog bile lastne glave. Prav zanima me če bi tudi takrat bil takole gotov. Namreč, jaz DNEVNO opažam nove in nove Črne Afriške obraze že samo tu v mojem okolju… pa tale zadnja Compact deklaracija še niti podpisana ni.

   Ko se bo Francija ali Švedska začela dogajati nam… upam da boste največ na udaru prav taki kot ti. Tisti ki imate hčere, ali mlajši z ženami… predvsem če te niso ljubiteljice “snubljenja” po “imigrantsko”. Nevednost, Neumnost, Ignoranca in Levičarstvo imajo izključno eno končnico – KATASTROFA!

  • xtc

   Glej kup tvojih nickov odgovori v vseh pa abotni in arealni.

 • Jann SI

  Ne razumem kaj hočeš povedati. Saj ta stran pa se ukvarja samo z migranti, kučani, udbo itd. Pa pišite več o gospodarstvu, javnem zdravstvu itd itd. In to malce bolj argumentirano, ne samo, da je višanje mininalne plače slabe (ker dejansko ni), itd itd. Odlično priložnost imate, da napišite še kaj drugega kot neke polresnice in zavajanja.

  • xtc

   Seveda ne razumeš nizek IQ je razlog pa paraziterstvo.

 • xtc

  Se popolnoma strinjam z Biščakom ampak težava je nekje drugje-SLO-SFRJ kalvarije in abotnosti ne bo konec dokler ne bo zmanjkalo denarja za plače,penzije in socialo,kot v SFRJ no tam je sicer “denar” bil a vreden nič kot danes v Venezueli.
  SLO ovc pač ne strezni drugega kot ekonomski kolaps države.

  • david23

   Joj, upam da takšno pjmovanje denarja (denar kot fizična oblika materije) ne bo nikoli postalo prevladojoče pojmovanje denarja v tej državi, ker pravilno pojmovanje denarja je denar kot izkaz vrednosti!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!