Moralna nečistost, do kdaj še?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Letos bo 155. obletnica znamenitega govora, ki ga je imel Abraham Lincoln v Gettysburgu, potem ko sta se tam spopadli dve vojski. General Robert E. Lee s svojo vojsko, ki je želela odcepitev od zvezne države, in vojska generala Unije Georgea Gordona Meada. V tej, verjetno največji bitki na področju ZDA, je konfederalna vojska izgubila. Tej bitki so sicer sledile še mnoge, je pa verjetno napovedala izid državljanske vojne. Izgube, kot radi rečemo žrtvam vojne, so bile izjemno hude, na strani Zvezne vojske vsaj 23.000 vojakov, na strani konfederacije 28.000. Žrtve so seveda imele imena, imele so svojce, žalujoče in ja, imele so tudi pokop. Zgodovina govori o tem, da so komemoracijo za na hitro pokopanimi, saj je bila bitka poleti v času hude vročine, predvideli za začetek novembra, nato pa prestavili, ker predvideni glavni govorec Edward Everett ni uspel pripraviti svojega govora pravočasno. Zato se je komemoracija zgodila šele 19. novembra. Prišlo je do odločitve, da na tej komemoraciji govori tudi predsednik Abraham Lincoln. Predsednik je imel svoj govor po zaključku dvournega govora uradnega govorca. Lincolnov govor, ki je prišel v zgodovino kot eden najznamenitejših, je obsegal vsega 300 besed. V dveh minutah je Lincoln opozoril Američane na dejstvo, da so njihovi predniki ustvarili državo, posvečeno ideji o svobodi, in da so vsi ljudje rojeni enaki. Da bo svet žrtve pozabil zelo hitro in da je dolžnost preživelih dokazati, da ta ali katerakoli druga država, ki je ustvarjena v duhu svobode in enakosti, lahko obstane. Njegove besede, ki so vklesane tudi v njegov spomenik v Washingtonu, bi morale biti vklesane tudi v glave vseh ljudi, predvsem politikov: “and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth”. (Vladanje ljudstva, od ljudstva in za ljudstvo naj ne izgine z obličja zemlje.)

Zanimivo, vsaj meni, je, da na 150. obletnico tega zgodovinsko pomembnega govora, ki je temelj moderne demokracije, ni bilo takratnega predsednika ZDA Barracka Husseina Obame. Ne nazadnje, tako so nas učili, je državljanska vojna prinesla odpravo suženjstva, Barrack Obama pa kot prvi temnopolti predsednik ZDA po 150 letih ni čutil prav nikakršne potrebe po obeleženju te slavne bitke in še bolj slavnega govora svojega predhodnika. Če je neudeležbo opravičeval s svojo nepomembnostjo in intelektualno inferiornostjo v primerjavi z Abrahamom Lincolnom, to seveda lažje razumem in sprejmem.

Moja generacija, vajena večurnih govorov v tedanjih skupščinah, naj si bo republiških, kjer je Edvard Kardelj v Ljubljani znal mučiti delegate ure dolgo, takratna RTV Ljubljana, ki se ni smela imenovati RTV Slovenija, pa je v črno-beli, pravilneje bi rekli v rdeči tehniki, državljane z neposrednim prenosom teh govorov posiljevala ure in ure, ali pa v zvezni, kjer so se po dolžini govorov prepoznavali pomembnejši od manj pomembnih, o nekajminutnem govoru A. Lincolna ni bila podučena. Kar pa ne pomeni, da nam bi izobraževalni proces funkcijo političnega govora prihranil. Še na fakulteti smo se učili skoraj na pamet, ne 300-besedni Lincolnov govor, da ne bo pomote, temveč Titov govor v Splitu. Tega 3 in polurnega govora nisem spremljala, verjetno so starši mislili, da mi bo komaj dobro rojeni prihranjen, vendar ne, pričakal me je že v gimnaziji. Na Pravni fakulteti pa seveda ni bil le omenjen, temveč je bil celo izpitno vprašanje. Govor, v katerem je ob spremljanju 150.000 ljudi, ki so frenetično vzklikali Tito – partija, tedanji dosmrtni predsednik povedal, da je ideja o tem, da je demokracija, in da zaradi tega ni stvar partije, da odgovarja za napredek, zmotna, kajti, kdo drug pa bo odgovarjal, če ne oni, komunisti.

Odgovornosti ni bilo
Pa so res odgovarjali? Takrat ali danes? Za napredek, ki ga ni bilo, vsaj ne takega, ki bi ga sicer dosegli brez njih? Ki sta ga dosegli nam po razvoju bližnja Avstrija ali Severna Italija? So za zablode odgovarjali po padcu režima? So vsaj priznali odgovornost? Od komunistov, članov partije, je edini, ki na vse konce in kraje priznava odgovornost, Borut Pahor, ki se tudi edini zaveda, da z verbalnim prevzemanjem odgovornosti za vse in vsakogar ne prevzema dejansko nikakršne odgovornosti. Ker odgovornost brez sankcij je ništrc, kot bi rekli naši stari starši. Nasprotno, s tem ko na verbalnem nivoju prevzame odgovornost, je veren naslednik tovariša Tita, ki tudi ni nikoli odgovarjal za nič, čeprav je v večurnih govorih zahteval odgovornost vsaj od komunistov, če že ne od samega sebe.

In tako počasi pridemo do padca komunističnega režima in do trenutka, ki je kar vpil po odgovornosti. V Zahodni Nemčiji so po koncu 2. svetovne vojne izvedli proces denacifikacije, ki je zajemal razpustitev nacistične stranke, odpravo vseh nacističnih zakonov, kaznovanje vseh, ki so sodelovali pri vojnih zločinih, odstranitev vseh pomembnejših nacistov z vplivnih položajev.

Družbe, ki so izvajale lustracijo so uspešnejše
Ker je bila komunistična oblast totalitarna in je izvajala pritisk na vse ljudi, s tajno policijo in podrejenim sodstvom, hkrati pa je bilo ovaduštvo kot nekakšen nacionalen šport prisotno v šolah, službah, na raznih prireditvah in nemalokdaj tudi znotraj družine, so se državljani v strahu uklonili in postali del sistema. Beg pred tem sistemom je bil možen le v tujino. Upanje, da bo s padcem komunizma sesut tudi totalitarni sistem, pa je vsaj v Sloveniji umrlo. Za razliko od Poljske, Češke, Slovaške, ki so sprejele različne lustracijske zakone, v Sloveniji te moči nismo imeli. Navkljub dejstvu, da je jasno, da je lustracija bližja disciplinskemu postopku kot kazenskemu, se vsakogar, ki omenja možnost lustracije, prikazuje kot revanšista najbolj zavržne vrste. Kot da bi bil sploh kdo, ki ni bil del komunistične klike, sposoben revanšistično poklati klavce! Nasprotovanje lustraciji tudi kaže, da še ni mogoče rešiti globoke moralne krize družbe, ki še vedno živi v laži, jo kontinuirano obnavlja in v njej vzgaja mlado generacijo. Moralna nečistost, kot je nekdo označil današnje stanje, je pri ljudeh, ki živijo v stalnem zanikanju, ostala in se ponovno krepi. Zato nas ne bi smele čuditi prireditve kot tista v Dražgošah, ko v ponaredkih partizanskih uniform pijančujejo in se norčujejo iz žrtev generacije, rojene po 2. svetovni vojni, ne bi nas smelo čuditi čudaštvo ZZB za »vrednote NOB«, ne bi nas smelo čuditi, kdo je predsednik Vrhovnega sodišča in podobno.

Tudi zato potrebujemo spremembo oblasti, ob vsej pazljivosti, da se laž in moralna nečistost ne vrineta ponovno v parlament in vlado. Da končno dobimo vlado »of the people, by the people, for the people«!

Lucija Šikovec Ušaj

 • Borut Stari

  “Sedaj smo mi na oblasti. In če ne bi bili mi, bi bil kdo drug. Tega pa ne bomo nikoli dovolili”, je izjavil S. Dolanc.

  • RATATA

   In res niso! Tista štiriletka in še eno dobro, je bila le finta, kar pa le redki dojemajo!

   • Borut Stari

    Temu na Balkanu rečejo “zavaravanje neprijatelja”. Kratkomalo pripeljejo te do vode in te žejnega čez peljejo. Tudi na junijskih volitvah v DZ ne bo drugače. Lokalne volitve pa so druga pesem. Ampak lokalne,da se razumemo.

 • Miro Jereb

  A to je un gobar…iz bližine kranjske gore—fuck em…fuck em all…

 • Franc Šink

  Lincoln je v teh 300 besedah povedal več kot Kardelj v celem življenju, kljub gobcu ki ga je imel.

 • Božobožo

  Lucy ni problema bo Šarec uredil.

 • francelj3

  Trenutno je najbolj nujno prepovedati hujskaško zvezo borcev (=norcev)!

  • sumljivislon

   in na glas sporočiti – Kaduncu rtvlj123…, da smo plačniki rt 12.75 € vsi državljani R Slovenije – ne samo Šarec..!!

 • dež

  Ne vidim prav nobene potrebe omenjati Boruta Pahorja v povezavi z odgovornostjo. Ne z dejansko ne z lažno. Če bi on imel kaj odgovornosti ali kančka vesti, nikoli sploh ne bi kandidiral za PD, ne pa da se je dal izvoliti 2x. Po vsej škodi, ki jo je naredil državi kot predsednik vlade, v samo 3 letih.

 • tasilo

  En iz gimnazije (za katerega sem fasal ukor, najbrž zaradi slovnice, anede)

  Kaj je sto zob pa dva jajca? — Krokodil.
  Kaj je sto jajc pa dva zoba? — ZZB.

 • Lustrator

  Bravo, bravo in še enkrat bravo. Lucija iz kolumne v kolumno bolje!

 • tarantela

  Do zdej ste spal, o lustraciji sam čvekate, mel ste pa vrhovnega državnega tožilca, pa še enega kozjega bobka ni dal od sebe.

  • Lustrator

   Če misliš da je en vrhovni tožilec dovolj za izvedbo lustracije, ki ji nasprotuje večina parlamenta, predsednik republike, celotno pravosodje in paradržava, si milo rečeno naivna.

   Če te zanima kaj več: http://www.zaveza.si/zaveza-st-36-lustracija-po-poljsko-in-slovenija-anton-drobnic/

   • samotoje

    Trola ne zanimajo dejstva in logika. Trola zanima blebetanje.

  • Mojca pokraculja

   Kdo je spal ? Nehi zganjat cinizem, dobro veš kdo je preprečil lustracijo.
   A ti misliš da bi uni lustriranci kar mirno gledal, ti ni jasno da bi prišlo do likvidacij? Saj imaš dokaze na dlani, Kramberger je bil prvi likvidiran.
   A dons pa nis žogica.

  • Vlado77

   Bučar ,ki ga nekateri poveličujejo . Tisti ,ki je s puško stražil vagone , da ne slučajno nekdo pobegne. Takrat še niso vedeli , da jih čaka 100% smrt. Bučar pa dvomim , da ni vedel. On izjavi “Samo preko mojega trupla” on je bil predsednik parlamenta. Za lustracijo ni bilo dovolj politične volje “tarantela” . Za to plačujemo smo plačali in še bomo. Rezultat pa je , da naša država vozi veliko počasneje kot Češka, Slovaška, Baltske države, Poljska in še kakšna – ŽAL.. Privatizacija je grda beseda v tej državi razen če ne gre za domačega tajkuna. Ti domači tajkuni ali so levi ali levim v rit lezejo.

  • tohuvabohu

   Vrhovni državni tožilec teh pristojnosti NIMA! Lustracija je politični proces. Sploh pa ne gre za kazenski postopek, ampak za deratizacijo.

 • Franc Vidrih

  Zgleda, da imajo tudi v ZDA nekateri politiki, kot je Barracka Husseina Obame, pomembne dogodke, za drugo razredne teme.

 • Vlado77

  Lucija spet odličen članek. Sicer pesimističen vendar žal resničen. Ne razumem tistih ,ki na veliko povzdigujejo Bučarja ,ki je izjavil “Samo preko mojega trupla” glede lustracije. Danes se kaže prav to kot katastrofalna napaka ,ki jo plačujemo s nazadovanjem do držav ,ki smo jih gledali z viška. Večinoma so bile v sovjetskem objemu – Češka, Slovaška,Poljska, Madžarska, Baltske republike – morda celo soseda Hrvaška.. Najhuje pa je , da niti danes ni politične volje po lustraciji. nekateri trdijo , da je prepozno, ker je večina pomrla. Vendar so vzgojili svoje omladince. ZZB še deluje na osnovah revolucije po vojni- plačujemo jo vsi . Celo na račun obubožane vojske . V parlamentu imamo koalicijo kloniranih komunistov. Mnogi med njimi ne zamudijo Dražgoš in še na stotine partizanskih maškarad. Mitologija -nič drugega kot mitologija. Danes ugotavlja Roman Leljak , da so bitke na Neretvi in Sutjeski v resnici masaker partizanov ne pa velike zmage. Smo zablojena država in še bomo plačevali na osnovi neumnih razmišljanj in zablod .

  • Tanja Bor

   Ko mi Jelinčičeva odvetnica na Novi24 govori o lustraciji, hkrati pa na Twitterju širi novico o Jelinčičevem spreobrnjenju v dobrega človeka, vem, da imam opraviti s pokvarjeno osebo.

 • Olga_10

  Pahor ni Lincoln! Obama je pa Nobelovo nagrado dobil zato, ker je črn! Pahor in Obama sta levičarja in človeštvu v pogubo!

  • Jana učak

   Olga spet nore gobe !!

 • ponosen_Slovenec

  Bravo ga. Ušaj Šikovec, se popolnoma strinjam.

 • tohuvabohu

  Tako je bilo v Splitu:
  JBT: Drugovi, tko je kriv da naš radni narod nema što da jede?
  Rulja: Tito, partija, Tito, partija, Tito, partija …
  JBT: Drugovi, tko je kriv da naš radni narod nema kamo da legne?
  Rulja: Tito, partija, Tito, partija, Tito, partija …
  JBT: Drugovi, tko je kriv da naš radni narod nema gde da se vaspituje?
  Rulja: Tito, partija, Tito, partija, Tito, partija …

 • RATATA

  Seve, da “nema Splita do Splita….”
  Tam v Dalmaciji so štartali tisti orjunaši ORganizacija JUgoslovenskih NAcionalista na pohod.
  Narodi in narodnosti tedaj niso kaj prida vedeli o stanju stvari in situaciji, tako politični, kot kaj bo z gospodarsko in preživetveno.
  Govori so dobri in slabi.
  Lahko je slišati slab, ampak če je povedana resnica je dobr.
  Raja rada sliši dobro, južna rada skandira.
  Skandirali so Brozu, Miloševiću, Izetbegoviću, Bulatoviću, Tudjmanu …
  Slovenci kaj prida politikom v zadnjem času ne skandiramo. Taki smo. Drugačni. Ali pa je resnica trpka morda?

 • Franc Jeglič

  Ste opazili kako je Štrukelj v teh dneh spustil ton v pogajanjih ,to mi nekaj smrdi !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!