Nasilje v deželi Pike Nogavičke

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Švedska je veljala za deželo Ikee, mirnega življenja, enakopravnosti med moškim in žensko, dobrega počutja v državi, ki dobro deluje. Vendar ni več tako.

Švedska je predvsem zaradi svoje pozicije kot visoko razvita socialna država postala cilj velikanskega števila migrantov, tistih, ki so bežali pred vojno, in tistih, ki iščejo delo ali na splošno boljše ekonomsko stanje. Ti so v Stockholmu in drugih švedskih mestih postavili ciljno črto svojih dolgotrajnih potovanj, ki so jih iz izvornih držav, Sirije, Iraka ali držav severne Afrike, odpeljala do mrzlih severnih pokrajin.

Švedi so imeli od nekdaj poseben odnos do sprejemanja precejšnjih migrantskih tokov prav zaradi svoje kulture gostoljubnosti, ki je bila interpretirana v najširšem mogočem pomenu. Nekdo bi si drznil reči celo naivne.

Švedski sistem je vaba za migrante – in ekstremiste!
Sistem sprejemanja migrantov je med najbolj radodarnimi v Evropski uniji. Preverjanja pri sprejemu lahko trajajo do največ šest mesecev, po odobritvi pa lahko migranti na švedskih tleh ostanejo neomejeno (vir: Swedish Migration Board). Prebivanje je lahko tudi poltrajno (lahko se odobri tudi nastanitev), državljanstvo pa se lahko pridobi po samo štirih letih. Obstaja center za zaposlovanje, ki pri iskanju nove zaposlitve posebej obravnava zahteve migrantov. V tako altruističnemu sistemu ne preseneča, da se Švedska sooča z migrantskim bumom. V letu 2017 je bilo vloženih 31.235 prošenj za azil, kar je strašno visoka številka za državo s samo 10 milijoni prebivalcev.

Foto: epa

Vendar sistem, čeprav skoraj popoln, ni nezmotljiv. Nasprotno. Število islamskih ekstremistov na Švedskem se je povečalo od nekaj sto na nekaj tisoč posameznikov, je potrdil direktor švedske varnostne policije Säpo. Po njegovo gre za približno 3 tisoč posameznikov, ki imajo versko ekstremna prepričanja, ideološko blizu Islamski državi. Direktor oddelka za terorizem pri Univerzi za varnostne vede v Stockholmu poudarja, da je država tudi izgubila sled za 30 tisočimi zavrnjenimi prosilci za azil.

Švedski raj je že davno umrl
Migranti, po večini muslimani, dobivajo podporo nekaterih držav, ki jim pomagajo tudi v na novo naseljenih državah, kot je Katar, ki se je odločil, da bo financiral največjo mošejo v Skandinaviji prav na Švedskem, v Malmöju, ki bo lahko sprejela več kot 2 milijona vernikov. Švedski mediji poročajo, da je bilo samo v lanskem letu 300 primerov streljanja v nekdaj mirnemu mestu Malmöju, z ročno izdelanimi bombami pa so napadali tudi policijske postaje, da ne zgubljamo besed o primerih spolnega nasilja, ki so se v zadnjem letu povečali za 10 odstotkov in v zadnjih 10 letih za 35 odstotkov. Nasilni napadi tolp, ki nadzorujejo določene dele mest, se povečujejo. V zadnji raziskavi je celo The Times zaskrbljen zaradi kriminala na Švedskem, ki je ušel izpod nadzora. Stopnja umorov se nekontrolirano povečuje. Švedski raj ni več tak, kot smo si ga do sedaj predstavljali. Da bi zamejili val spolnega nasilja, je bil leta 2018 organiziran prvi glasbeni festival samo za obiskovalke. Moškim je bil vstop prepovedan. V tej situaciji pa plačujejo visoko ceno tudi kristjani. Sirske, iranske kristjane, ki so ubežali pred preganjanjem in zlorabami klavcev Islamske države, znova preganjajo v Evropi, ko so bili že prepričani, da so našli zatočišče.

Triinpetdeset odstotkov kristjanov, prosilcev za azil, je krščanskemu društvu Open doors izpričalo, da so jih zaradi vere v Jezusa Kristusa nasilno napadli vsaj enkrat, 45 odstotkov jih je vsaj enkrat prejelo grožnje s smrtjo, 6 odstotkov pa jih je bilo posiljenih. Predsednik švedske vlade je izjavil, da ne bo poklical vojske, da bi napravila red v državi, a se bo moral sedaj soočiti s konservativno desno stranko Švedski demokrati, ki je, čeprav ni zmagala na volitvah, dosegla skokovito rast popularnosti in volivcev na zadnjih volitvah.

Marco Gombacci

 • Karlo Štajner

  ….sprejela več kot 2 milijona vernikov….
  Ali je ta podatek točen, mogoče 2 000?

  • šrauf

   200 000 bi bilo mega…

 • Dragan Krstič

  Ko bodo musliči s svojimi političnimi strankami zasedli parlament, bodo kmalu postali odločilen faktor v švedski politiki in tedaj bo šlo s to državo samo še navzdol. Žaba bo dokončno skuhana.

 • ZatonMesecnikov

  Lepa idilična urejena skupnost, bogata z vsem, belih podgan se je odločila, da bo za odtenek zmanjšala svojo sijočo belino, ki jim je že presedala. Zato so se odločili, da bodo v svojo prijazno skupnost spustili v divji naravi živeče navadne rjave podgane. Seveda ne gre po načrtih, divja narava je le divja narava.

  Vendar stvari se kaj hitro lahko obrnejo. Nemška strašljivka za otroke iz časa reformatorskih vojn, če niso hoteli spati, se je glasila; Bet Kinder, Bet! Morgen kommt der Schwede. Schwede der kommt am Morgenstern, er fresst die kleine Kinder gern. (molite otroci, molite. Jutri pride Šved. Šved, ki pride z jutranjo zarjo, rad žre majhne otroke). Kot spomin na grozodejstva, ki so jih počeli najemniki Gustava Adolfa med svojo intervencijo na protestantski strani v letih 1630 – 1635.

 • Amerikanc

  Tudi Pička nogavička ni več taka kot je bila,…nekoč.

 • Franc Šink

  Mi je rekel cigan.He he nam pridejo tile migranti kar prav.Imamo več miru pred policijo, nas so povsem zanemarili.

 • Jože Kovač

  Upam, da bodo vsi ki imajo Monkeypox https://voiceofeurope.com/2018/09/horrible-nigerian-disease-called-monkeypox-spreads-in-the-uk-for-the-first-time/ za svoj cilj vzeli Švedsko. Smrtnost v Nigeriji je 10%, pa da vidimo ali opice Pike Nogavičke to preživijo na istem ali višjem nivoju. Pri nas pa še vednoni obvezna KARANTENA za ilegalne migrante, ki bi morala trajati vsaj 90 dni. A na Dolenjskem ni nobene zapuščene kasarne, da bi ilegalce naselili noter, pod stražo in prepovedjo izhoda ??? A ja seveda, saj država sploh ne ve za 30% svojega premoženja, kje je in čemu služi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!