Ne silite Romov, da zavržejo svojo kulturo!

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

V Evropskem parlamentu smo ta teden razpravljali tudi o problematiki Romov. Zanimivo je bilo poslušati tiste govorce, ki poudarjajo, da za Rome nismo naredili dovolj. Da jih je treba bolj vključiti v družbo, da jim je treba zagotoviti delo in primerne okoliščine za bivanje. Da se je treba še bolj potruditi in da mora romska problematika postati osrednja točka evropske politike (!).

V svojih prizadevanjih pozabljajo na to, da s svojim aktivizmom posegajo v način življenja, ki so si ga Romi sami izbrali. Posegajo v njihove vrednote in svobodo, da živijo tako kot jim je všeč. Romi so ponosni na to, da so Romi in negujejo način življenja svojih prednikov. Kljubujejo vsem, ki si jih hočejo podrediti in jih spremeniti. Ne bi škodovalo, če bi se tudi mi tako goreče zavzemali za našo kulturo.

Svoboda načina življenja ne izključuje spoštovanja pravil
Svobodna izbira načina življenja seveda ne izključuje spoštovanja pravil, ki veljajo za vse. Pobirati pridelke na sosednjih njivah, se voziti z neregistriranimi avtomobili, izsiljevati in pretepati sovrstnike so kazniva dejanja, ki jih mora pravna in pravična država preprečiti in kaznovati. To velja tudi za Rome. Ljudi boli, ko vidijo, da ne veljajo enaka merila za vse.

Nikogar ni mogoče prisiliti, da se integrira in zavrže svojo kulturo. Tako kot nikogar ni mogoče prisiliti v to, da dela, se izobražuje in oblači tako kot narekujejo modni trendi.

Tega ni mogoče, ker smo ljudje različni. Kot posamezniki in kot družbene skupine. In ravno tisti, ki so polni besed o svobodi in nujnosti sprejemanja različnosti, najbolj vztrajajo pri tem, da je treba Romom povedati, kako naj živijo. Nismo enaki in nikoli ne bomo. To velja za ženske in moške, Rome in ne-Rome in še mnogo drugih.

Vsem moramo omogočiti enake možnosti
Nekaj povsem drugega je, da si prizadevamo in omogočamo vsem enake možnosti. Nihče ne sme biti postavljen v slabši položaj samo zaradi svoje etnične pripadnosti ali kakšne druge osebne lastnosti. Vendar je svobodna odločitev posameznika ali bo to možnost izkoristil ali ne. S tem sprejme vse posledice, dobre in manj dobre.

Evropska unija in Slovenija naredita zelo veliko, da bi imeli Romi možnost vključevanja v družbo in širšo skupnost, v kateri živijo. Skrajno nepravično je, da mnogi starejši, ki živijo v revščini, pa tudi mlajši, ki trdo delajo, da si prislužijo skromna sredstva za življenje, nimajo enakih možnosti. To je posebne vrste diskriminacija!

Ob mednarodnem dnevu Romov želim vsem Romom vse dobro, čim manj izključevanja in čim boljše odnose v družbi.

Romana Tomc

 • RATATA

  Divji konji čez nebo

  • Franc Šink

   Apokalipsa now.

 • Morala

  A tako, da naj ne silijo Romov! Zakaj si prizadeva EU samo za eno kulturo?
  Kaj pa krščanska kultura? Z multi kulturo bo EU uničila krščansko kulturo! Evropa torej stoji na dveh nasprotnih branikih, ki se razhajata glede vprašanja, kakšna je vloga krščanstva v evropski kulturi. Ena stran hoče izbrisati sleherno sled krščanstva iz evropske kulture, druga stran pa poudarja, da ima Evropa krščanske korenine in da je prihodnost Evrope lahko samo v krščanstvu.

  Ta del je zanimiv: “Skrajno nepravično je, da mnogi starejši, ki živijo v revščini, pa tudi mlajši, ki trdo delajo, da si prislužijo skromna sredstva za življenje, nimajo enakih možnosti. To je posebne vrste diskriminacija!”

  To velja samo za Rome ali tudi za ostale revne?

 • tarantela

  Hm, tale Romana pa ne bo dolgo ljubljenka skrajne slovenske desnice, je preveč demokratična.

  • RATATA

   V bistvu je ciganka.
   Rom Ana

   • dob

    Počasi ratajo vsi kučanovci.

    • RATATA

     Ko se imel prvič pravico volit, sem imel na izbiro dr.Pučnika in kiićana.
     Vprašal sem staro mamo, trafikantko pri Tobaku:” kuga boš pa ti mama volila? ”
     Pa reče: “ja kiićana kuga pa! Čep bo Pučnik, ne bo penzionov!”
     Pregovoriti je nisem mogel, čeprav sem se trudil. Bil sem premlad in preslabo podkovan. Dosegel sem le to, da ni šla volit.
     Na koncu mi je, nagle jeze kot je bila zabrusila: “Kurc gleda preklete kurbe, zarad mene, tud če je orangutan predsednik!”
     Kljub temu me je še vedno imela glih tako rada, jaz pa v enaki meri njo. Kot prej.
     Dosegel sem, da ni bila kiićanistka. Je malo manjkalo, da bi postala to tudi uradno.

    • RATATA

     Odpuščanje me moti prav tako kot spovedovanje.
     To le navadno grabljenje “boga”, ki ni v njih samih za jajca.
     Kot ena disciplina iger brez.

     • dob

      To so mali komunisteki in kučanovi pionirčki, ki so jim mamice samohranilke zašile šlic na gatah odzad namest odspred, da jih kučan laže naguzi, oni se pa niti ne vprašajo zakaj morajo njihove hlače imeti šlic na riti!

 • Solo

  Ne silite romov, da zavržejo svojo kulturo.
  Ne silite črncev, da zavržejo svojo kulturo.
  Ne silite aziatov, da zavržejo svojo kulturo.
  Ne silite muslimanov in džihadistov, da zavržejo svojo kulturo.

  Silite pa avtohtone bele Evropejce, da zavržejo svojo evropsko kulturo, raso, nacijo in civilizacijo, da sprejmejo medse milijone tujerodnih, sovražnih in nasilnih barbarskih priseljencev, in da Evropa (kot edini dom belih Evropejcev!) nepovratno postane rasno, versko in kulturno premešani Babilon, v katerem bo slednjič izginila vsaka sled bele evropske kulture in rase.

  To je BELI GENOCID!
  Vsi vi, kvazi-desničarji (s hinavskimi evrokrati SDS vred), ste pa veleizdajalci Slovencev in Slovenije, ker podpirate zločinsko globalistično EU in njihovo imigrantsko multikulti politiko belega genocida.

  • dob

   Vse norosti so nasilne, medtem ko je normalnost normalna (torej je nenasilna)! Rezultat tega je, da norost zdaj povsod zmaguje, ker prevladuje nad normalnostjo.
   Medtem je normalnost povsod v defenzivi, ali pa se skriva, kolikor je je še ostalo. Pa še sram jo je same sebe.
   Sram jo je zato, ker so jo usegliharji prepričali, da je useglih! Ljubezen je ljubezen – so rekli. Da enakost mora biti za vse… Od kdaj je enakost to, da vedno samo imbecili lahko vodijo to državo in nihče drug???? In da nam morajo biti debele, na kratko postrižene lezbače všeč, samo zato, da se ne smilijo same sebi?
   In da prav one odločajo o vsem , ker sedijo po vladnih službah in zdaj pišejo zakone za vse?

   Zato ima normalnost pravni red, da zaščiti normalnost pred propadanjem, družbo in civilizacijo pa pred degradacijo.
   Toda glej ga zlomka! Ravno pravni sistem je izumil “človekove pravice”, ki naj veljajo za vse enako, in za vse norosti enako!

   Razen za normalnost.
   Izražanje normalnosti je postalo zdaj sovražni govor.
   Pravni red je torej izgubil svojo poglavitno funkcijo. Če bo normalnost zaradi tega postala nasilna, da se sploh obrani, bo to samo pomenilo, da bo večji del nje tudi postal nor.

   Vloga pravnega reda je torej bistvena! Mi imamo pa komunistični šeriat.
   Že dolgo je tega, kar smo zamudili ta vlak. Nastanek normalnega pravnega reda, ki bi zaščitil normalnost, je vsakokrat preprečil saboter milan kučan, pa mu tega nihče nikoli ni preprečil.

 • Solo

  SDS evrokratski Sorosevi plačanci in zagovorniki migrantskih kvot ste prav takšni izdajalci in razočaranje kot zahrbtna sionistična marioneta Trump, ki je poteptal vse svoje (prazne) predvolilne obljube desničarjem, ki so mu pomagale na predsedniški stolček…
  Ni zgradil zidu na mehiški meji, ni ustavil masovne islamske imigracije v ZDA, ni ustavil in sankcioniral divjanja, nasilja in razbijanja antiameriških demokratov, antife, BLM, feministk, LGBT in ostalih marksističnih uporabnih idiotov, ni naredil Amerike spet velike, niti ni prekinil bush-clinton-obama ameriške zunanje politike nesmiselnih vojn na Bližnjem Vzhodu, kot je pred volitvami svečano obljubljal oz. lagal…
  Nasprotno. Na ukaz svojih židovskih izraelskih gospodarjev je Trump pravkar začel brezumno vojno proti Siriji in proti legitimnemu sirskemu predsedniku Asadu, ki je še edini normalen politik na Bl. Vzhodu, ki se edini (uspešno) bori proti ISIS džihadistom in ki edini ščiti kristjane pred islamskim nasiljem in klanjem. Trump je hinavski in zahrbtni napad na Asada začel z bednim, za lase privlečenim FAKE NEWS izgovorom o “uporabi kemičnega orožja” – podobno bednim izgovorom, kot ga je uporabil že Bush v Iraku, pa Hillary in Obama v Libiji, in kot ga vedno uporabijo ameriški sionistični hlapci, ko bijejo vojne za Veliki Izrael (od Nila do Evfrata) in pri tem žrtvujejo milijone belcev.
  Trump ni samo poteptal vse predvolilne obljube in zasadil nož v hrbet alt-desnici, ampak je z napadom na Sirijo verjetno začel tudi 3. svetovno vojno… Ker globalističnim sionistom ni pobijanja (goyim) belcev nikoli dovolj.

 • Solo

  Admin, zakaj si izbrisal moj komentar? V njem so bila sama preverjena dejstva, pa prav nobenih prostaških zmerljivk, psovk in vulgarnosti, ki jih mrgoli v komentarjih levičarskih jurišnikov na vašem forumu (pa teh – za razliko od mojih – ne brišeš, kar je zelo dvolično, hinavsko in nenačelno od tebe).
  Je moj komentar zmotil tvoje gospodarje na Trstenjakovi, ali pa je preveč odstopal od vaše zio-globalistične uredniške politike?
  Zahtevam odgovor!

  • Ana Job

   Mogoče si uporabil kakšna imena, malenkost spremeni ali napiši zvezdice vmes.

 • tasilo

  WTF?! Romi?! Kakšni … Romi?!

  To so vendar Cigani, jebali vas “arnavti”

 • soc

  Ne silite Romov, da zavržejo svojo kulturo! Krasen in frankfurtsko multikulturen naslov.

  Ob potoku solza radosti nad tem, da največja opozicijska stranka (ki jo volim od Bajukovega umika dalje) razume in posvaja ideje EU, me vendarle zanima, kje in kakšna je ta “kultura Romov”? Bi lahko gospa Tomc malo več o tem, da mi odpre oči? Če je seveda naslov svojim vrsticam dala sama.

 • tasilo

  “Ob mednarodnem dnevu Romov želim vsem Romom vse dobro, čim manj izključevanja in čim boljše odnose v družbi. — Romana Tomc”

  Romana Tomc, ti češplja pravičniško zarukana, zakaj si ne prizadevaš, da bi tudi Hotentoti imeli svoj mednarodni dan, če ga ima že vsak Cigan?

 • Franc Novak 1979

  Ne silite ciganov, da zavržejo nekaj, česar nimajo. Po dobrem stoletju bivanja na tleh R Slovenije ti niso niti integrirani, niti niso izgubili svoje nekulture. Sprememba Ustave RS je nujna. Kdor ne spoštuje zakonov RS se mu lahko odvzame državljanstvo za določen čas, oz. za vedno,

 • dob

  Za začetek jim ti nariši knjigo prometnih predpisov za nepismene, da bodo delali vozniški. Da gredo potem lahko na avtocesto.

 • dob
 • Levicar nikoli!

  Dokler se t.i. Romi ne bodo zaceli mocno trudit dobit kaksno posteno placano delo, placevali davke, se drzali zakonov in dokoncno prenehali molzt postene Slovence, so to navadni cigani.

  • RATATA

   “Mile Jere” smo! S policisti na čelu! Vsega je pa kriva izrojena demokracija uzurpirana s strani levičarskih feminističnih istospolnih smrduljastih pedrulj in poženščenih sluzov, ki so se zažrli v šolski sistem do najvišjih stopenj in permisivno vzgajajo ter poneumljajo. Isto zajedalsko golazen imamo tudi na položajih s katerih se pišejo bebavi predpisi in po hitrem postopku sprejemajo v pohabljenem parlamentu, za pohabljene državljane, ki tvorijo to pohabljeno družbo.

 • marker

  Če se samo lotijo produktivnega dela za lastno preživljanje, se nihče ne bo spotikal v njihovo kulturo. To bo čisto dovolj.

 • samotoje

  Moj prijatelj Feri, ki je pravi Cigan in niti pod razno noče biti Rom, pravi takole: “Dober Cigan ve, kaj je pametno in dobro za njega. Treba je živeti po krščansko in v miru, pa bodo tvoje gosli cele in ime spoštovano.”

 • D&G

  Kakšne traparije ta izjavlja…cigo bo sprejel tudi Jehove samo da je korist imamo enega velikega v Ljubljani

 • Iza Demos

  “…………..Nekaj povsem drugega je, da si prizadevamo in omogočamo vsem enake možnosti. Nihče ne sme biti postavljen v slabši položaj samo zaradi svoje etnične pripadnosti ali kakšne druge osebne lastnosti………………..”

  A potem to pomeni da ga.Tomc in njena stranka po ta novem zagovarjata istospolne družine t.j. poročne obrede in posvojitve otrok.

 • lauraas

  Tudi podpore ne spadajo v njihovo kulturo, torej naj se jih odpovejo.

 • lauraas

  Tu težko zraven gledamo, kako vozijo polne vozičke iz trgovin, lepo lagodno živijo, cele dni ležijo v brezdelju in brezposelnosti, res, v Evropi je za njih najbolje poskrbljeno v Sloveniji. A v Lj. veste, da v nobenem romskem naselju ni niti enege vrta, niti jim ni treba obdelovati vrta, ker jim država vse dá, še zelenjavo jim kupi. Vsaj solato bi si lahko pridelali poleg vsega časa in brezposelnosti!

 • lauraas

  Ali je to pravica, da brezposelni živijo boljše, kot nekateri zaposleni in upokojenci?

 • Kat Wilson

  Hm, po novem imajo Romi kulturo? No, vsak dan se naučim nekaj novega!

 • Waltter

  V SLO in v EU je nomadstvo izkoreninjeno in je spoštovanje privatne lastnine na prvem mestu in tega dejstva ne more nobena kultura ignorirati ter si postavljati svojih norm in pravil v državi kjer živijo. Tako morajo v prvi vrsti spoštovati zakone države privatno lastnino in kulturo države, šele nato lahko ohranjajo svojo po mili volji.
  Nikakor jim ne sme biti dovoljeno da se naseljujejo na zemlji ki ni njihova, imajo roke noge in so sposobni delati tako da si lahko zemljo kjer živijo tudi kupijo in jo imajo v lasti. Če hočejo jo lahko tudi najamejo.
  Naj se obnašajo kot državljani države v kateri živijo pa jih ne bo noben oviral pri tem, če pa prekršijo zakone pa velja tako ali tako za vse enako – ali pa bi rajši tako kot delajo sedaj?

 • dob

  Ciganu sem za rojstni dan kupil žleb.

  • tasilo

   Bakrenega, domnevam. — Plastičen bi užalil njega in vso ubogo zapostavljeno cigansko manjšino, s čimer bi si nakopal srd in prekletstvo same Babe Vange.

   • dob

    Plastičnega lahko uporabijo za džoint.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!