Nova kolumna Bernarda Brščiča: Nova levica, izrojena levica

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

20. stoletje se je za levico začelo obetavno. V prvih desetletjih je kazalo, da se je po francoski revoluciji vzpostavljeni buržoazni sistem, utemeljen na tržnem gospodarstvu in parlamentarni demokraciji, iztrošil. Uresničilo naj bi se tisto, kar je v drugi polovici 19. stoletja napovedoval rdeči prerok, Karl Marx – revolucionarni prehod v socializem. Vloge revolucionarne avantgarde v nasprotju z napovedmi niso prevzele Velika Britanija, Francija ali Nemško cesarstvo, ampak Rusija. Tam nasprotja med razvojem produkcijskih sil in produkcijskih odnosov niso bila zrela niti za izvedbo buržoazne revolucije, kaj šele za vzpostavitev socializma. In vendar so se ravno v Rusiji v treh korakih, revoluciji 1905, februarju 1917 in oktobru 1917, uresničile sanje vseh levičarjev, imanentizacija rdečega eshatona. Po zmagi nad belo reakcijo v državljanskih vojni (1917-1922) je kazalo, da se bodo metastaze socializma s svetovno revolucijo razširile po vsem svetu. Najprej po od 1.svetovne vojne opustošeni Evropi. Poizkusa vzpostavitve Bavarske sovjetske republike in Madžarske ljudske republike sta klavrno propadla, trockistični izvoz revolucij po sovjetskem vzoru je spodletel in se odrazil v vzpostavitvi Stalinove doktrine socializma v eni državi.

Socialisti vseh barv so si med obema vojnama razbijali glavo, zakaj je delavski razred na zahodu zavračal revolucijo. Namesto, da bi teoretiki vzrok za pasivnost delavskega razreda iskali v dejstvu, da se je ekonomski položaj le-tega izboljševal, so se lotili nadgradnje teoretskega zgleda marksizma. V teh prizadevanjih je prednjačila skupina judov, zbranih pod okriljem leta 1923 ustanovljenega Inštituta za družbene raziskave na Goethejevi univerzi v Frankfurtu, t. i. Frankfurtska šola kulturnega marksizma. Herbert Marcuse, Max Horkheimer, Theodor Adorno so marksistično izhodišče, da vladajoči razred kapitalistov zatira in izkorišča delavski razred, nadgradili s tem, da zahodna civilizacija s svojim psihološkim pritiskom preprečuje njegovo emancipacijo. Problem ni samo kapitalizem kot ekonomski sistem, ampak institucija družine, spolna hierarhija in naravna seksualnost ter krščanstvo. Skratka, sovražnik kulturnih marksistov ni samo kapitalizem, ampak zahodna civilizacija kot celota.

Prihod nacistov na oblast ni pomenil konca Frankfurtske šole, zgolj njeno selitev v ZDA. Po letu 1945 je okužila glavnino družboslovne in humanistične akademske srenje tako v ZDA kot v zahodni Evropi. Paradoksalno je, da je padec berlinskega zidu pomenil zaton ortodoksnega marksizma v vzhodni Evropi, kulturni marksizem pa ga na zahodu ni samo preživel, ampak se je okrepil. Danes ta poleg akademske zaznamuje tudi politično sfero. Tvori miselno osnovo tako trde levice kot socialnega liberalizma. Kulturni boljševizem je glavna leva igra v mestu.

Kakšen je cilj kulturnega marksizma? Nič manj kot uničenje zahodne civilizacije. Pomenljiv je naslov magistralnega dela Georga Lukacsa “Kdo nas lahko reši pred zahodno civilizacijo?”. Odgovor Frankfurtske šole je jasen. Oni, komunisti, s teoretskim zgledom sparitve Karla Marxa in Sigmunda Freuda. S pomočjo medijske in izobraževalne indoktrinacije, Gramscijevim “pohodom skozi institucije”, so kulturni marksisti po 2. svetovni vojni vzpostavili diktat multikulturnosti, politične korektnosti in moralnega nihilizma. V tej utopiji spol, tradicija, družina, narod, morala ali Bog ne igrajo nikakršne vloge. Te kategorije naj bi bile tako in tako družbeno konstruirane in s tem v celoti poljubne. Avantgarda kulturne revolucije ni več delavski razred, ampak mavrična koalicija “zatiranih” družbenih obrobnežev, kot so sodomiti, temnopolti, muslimani in stekle feministke. Njihov “razredni” sovražnik pa sta normalna moški in ženska, ponosna na družino, narod in pripadnost zahodni civilizaciji.

Kulturni marksizem je v celoti spremenil levico. Ta se danes ne ukvarja z izboljševanjem položaja delavcev, ampak vodi kulturni boj za interese mavričnikov. Glavne teme so boj proti normalnosti, zagovor vseh oblik polimorfne perverznosti, pasjih dojilj, pedofilije, sodomije, spodbujanje razkroja družin, posiljevanje vrtcev in šol z LGBT agendo, podpiranje migracij iz Afrike in Levanta in spodkopavanje nacionalne in rasne identitete. Nasprotnike tega krasnega novega multikulti-LGBT sveta pa skušajo preganjati pod krinko politične korektnosti in sovražnega govora.

Ker vedno več normalnih Evropejcev po zaužitju rdeče tabletke spoznava pogubnost politik izrojene levice, njena prihodnost ne more biti lepa. Prejšnji teden ji je na moje zadoščenje odzvonilo v Italiji. Si lahko 10. junija 2018 podobno obetam pri nas?

Bernard Brščič

 • Anton

  Ja res je levičarji so izgubilj rdečo nit. Sploh Slovenski prebivalci.

 • Roman Benedik

  izrojeni brščič

 • prdo

  Še en predstavnik zaostale kulture

  • FireSnake

   ti še veš ne kaj beseda kultura pomeni majmun zarukani….

   • Tone

    Kdor sočloveku reče majmun zarukani, za kulturo še slišal ni.

   • dob

    Majmuna imam zablokiranega in ga pač ne vidim, ampak se kar strinjam s tabo. No, vsaj zablokiral sem ga kot majmuna, predvidevam, da evolucija pri njem ni napredovala in da je še majmun.

  • Sarkazem

   Pravo ime!

 • učko

  Kakšna levica?!!! Kje je kakšna levica ? !!!!! Ta rdeči fašisti NISO NOBENA LEVICA !!!!

 • VERRZIFIKATOR

  PO VIDEZU

  Po videzu težko sem otipljiva,
  o meni se predvsem pripoveduje,
  veliko sproti vedno dopolnjuje,
  v besedah sem poskočna in igriva.

  Hitro namreč grem ljudem v ušesa,
  logična se zdim, čeprav je znano,
  pomagáti da ni moč si z mano,
  lahka sem, še lažja od peresa.

  Otipati je malo, kot rečeno,
  z očmi požreti da se me v trenutku,
  ravnati kajpak moraš po občutku,
  da vse obljubljeno je že storjeno.

  O meni za nazaj se ne sprašuje,
  tisto vse pribita je resnica,
  jo ponavljam kakor tropska ptica,
  naučena, da ponavlja tuje.

  Kadar pravim, pot da vodi v levo,
  kamor koli smerokaz postavim,
  ga na poti tisočkrat prestavim,
  na svoj mlin da speljem si zadevo.

  Za sedanjost jaz sem referenca,
  vsem prerokovalka za prihodnost,
  prva stvar mi lastna je ugodnost,
  za vse drugo poskrbi demenca.

  Da pozabijo se vse prognoze,
  ki na videz so bile napačne,
  zgolj nasitila besed sem lačne,
  potešila bolne njih nervoze.

  V pravem hipu k takim sem poslana,
  ker tako sem vendar ustrojena,
  zlahka vsakič sem izgovorjena,
  saj sem levosučna laž zlagana.

  • Vesna Kovač

   Odlično!!

 • Amerikanc

  “Prejšnji teden ji je na moje zadoščenje odzvonilo v Italiji. Si lahko 10. junija 2018 podobno obetam pri nas?”
  Težka bo Bernard. V skorumpirani partijski enklavi sredi EU, kjer so predstavnice kulture “pasjejebke” in kjer so predstavnice “sedme sile” presstitutke, nam ne kaže dobro. To se nam vsak dan sproti odraža v zdravstvu, politiki, pri penzijah, pri plačah,….ker capljamo daleč za EU in ko nas prehitevajo že Hrvatje na vseh teh podroćjih.

 • Franc Šink

  Niti ena ideologija ni večna ! s tem se tolažim.

  • KIKI

   …vseeno pa me ne veseli več živeti v socializmu in komunizmu!
   Dovolj je bilo za dve zgubljeni generaciji!

 • Jan Kovalski

  Nova levica, izrojena levica
  Ne samo nova, tudi stara.

  • janko

   Levičarske golazni in njihovih priveskov je še vedno ogrooomno, so mojstri mutenja, za delo pa zanič! EU nas ne mara zaradi rdečkarjev, ZDA prva dama je naše gore list, sesuli bi lahko hrvatarje, ki nam kradejo ozemlje in morje, pa rdeči naši petelini na račun svojega basanja žepov uničujejo Slovenijo, hitro bodo uničili slovenski narod,zapravili nam bodo državo, izgubili bomo državo; to bo hitro, kmalu in to bo za VEČNO!!!!!

   • freedomfighter

    Nasa melanija nam ne more cisto nis pomagat ker dvomim da jo kdo poslusa se za sina dvomim trumpu pa sigurno dol visi za njeno mnenje glede na to da mu je vseeno za mnenje drugih razen kaksnih rudarjev in ostalih visokoizobrazenih ljudi

 • TOML

  Bernard kot vedno 5 (odl)!
  Gremo v zmage nad socialističnimi bolniki!

  • Aron

   Kako? Na volitvah je vas domet 15%. Ostane vam samo se revolucija, ki pa je glede na vase stanje duha nemogoca.

   • janko

    Stanje duha vaš tardečih je grozno, če bi kdo premlatil takega loja, bi odgovarjal kot za celega človeka.

   • TOML

    Revolucije in nasilno prevzemanje oblasti delate le rdeči klošarji.
    Tiste plačljive ankete pa ti študiraj.

    • freedomfighter

     Ne vem kaj se kregate kdo bo koliko dobil…pocakajte dva meseca pa boste videli ne da se kregate in zalite kot najhujsi primitivci…vprasanje za vse leve in desne na tem forumu zakaj vas vecina zapade v primitivizem in zaljivke a to mislite da izpadete pomembni ali ne vem kaj ker vam povem da izpadete samo primitivni tako kot tale bernard za katerega ne vem kje je odrascal glede na to da uporablja tako ogabno izrazoslovje in se v kolumni ne more iz svoje primitivne koze

     • soc

      Nastavi ogledalo svoji pismenosti in besednemu zakladu. Če je v glavi kaj, se boš zgrozil.

      Pa se ne boš, kajne?

     • freedomfighter

      Ah klasicen odgovor ki sploh ni odgovor…zgleda se nikoli nisi pisal komentarjev na telefon med tem ko kaj delas in ne sedis cel dan na riti ko probas bos ugotovil da ti pisanje sumnikov vzame veliko casa ampak to za nekoga ki nic ne dela najbrz ni pomembno tako da ce imas namen odgovoriti na moje vprasanje daj drugace pa tiho nimam jaz casa za bedake ki odgovarjajo na vprasanje z vprasanjem

     • soc

      Ah, bebček, odpelji se no na drek listo, dovolj dolgo sem gledal tvoje tirade. BTW, lenoba pri šumnikih in sičnikih me ne moti, lenoba možganov pri učenju (prepozno) in razmišljanju (verjetno tudi) pač. Resno vzemi tisto z ogledalom in zbogom.

     • Slovenka

      ”lenoba pri šumnikih in sičnikih me ne moti”,
      pa bi te morala, ker je to slovenščina, o tipu, ki mu odgovarjaš, pa škoda besed.

     • freedomfighter

      Ce je skoda besed potem ne odgovarjaj…moj komentar se je nanasal na nekatere leve in desne primitivce ki ne znajo drugega kot zalit…ce se pa sami vidite med njimi pa to ni moj problem

     • freedomfighter

      Ja pac si primitivec pa si ne mores pomagat…daj se kaksne nove zaljivke dodaj da ne bo tako dolgocasno revcek

     • Tone

      Kako to misliš “izpadete primitivni”, ljudje, ki se tako izražajo so primitivni.

     • TOML

      Boš kar v jame peljal drugače misleče?
      Rdeče govedo brigaj se zase

     • freedomfighter

      Jaz resno ne vem kaj je narobe z vami primitivnezi kot prvo sem napisal kritiko proti levim in desnim primitivcem in nikogar nisem dajal med njih ce pa sam mislis da si eden od njih potem pa ne vem kaj se jezis primitivec nevzgojeni

     • TOML

      Ajde v garažo, bulmastifi te čakajo.

     • Steiermark

      Pravi primitivci ste ravno vi, ki “kritizirate leve in desne”, s tem, da tisto s čimer ozmerjate “desne” , velja samo za leve , ki so pravi primitivci in s zločinsko žilico – ludožerstvom, tepihovanjem in metanjem drugačemislečih ljudi, v jame……kar nam še danes obljubljate!

     • freedomfighter

      Nevem kaj je v mojih komentarjih primitivnega niti ne zalim ne grozim niti ne uporabljam primitivnih izrazov tako da ti spet branis tiste ki bi streljali levicarje bosance…jaz imam tiste levicarje ki bi metali v jame za iste primitivce tako da ne vem kaj ti govoris…preberi si komentarje tegale cosmo ne vem kaj pa bos videl kaj je primitivnost clovek konca vsak komentar da scije po ljudeh zdaj mi pa reci da to ni primitivnost

     • Steiermark

      Seveda je, vendar on obravnava tako, tiste, ki so slabši od primitivcev, ki so zločinsko nastrojeni in podpirajo in poveličujejo zločince, vsake vrste, samo da so rdeči….. Z primitivci lahko komuniciraš samo na njihovem nivoju. Zato se tudi ne zgražam nad komentarji cosmojas….., ker je v svojih komentarjih realen in ne “žali” ampak samo ugotavlja….. Tisto, kar pa na koncu pripiše, o “sc….” v usta, je pa samo pravilen zaključek, ki bi ga moral izvesti kar praktično, nad vsemi takšnimi, zgoraj omenjenimi…… Kaj pa ti vidiš primitivnega in žaljivega v kolumni pri g. Brščiču, ki je odličen analitik stanja bolane rdeče balkanske združbe, pri nas, ki nas še naprej “tepihuje”, “sfukava” in nasploh uničuje? A nad tepihovalcem oz. sfukatorjem, ki je na tako visokem položaju, v Sloveniji, ki nikoli ni bila njegova in marsikaterega drugega , najbolj intimna opcija, se pa ne zgražaš?

     • freedomfighter

      Ne to kar hoces povedat ti in cismo in bernard se da vse povedati brez primitivnih izrazov…ce je nekdo komunist to se ne pomeni da je pederas sprijenec ali ne vem kaj ampak to pomeni da v komunizmu vidi priloznost zase sigurno so tudi kaksni pedofili pederasi in pasjejebci ampak da reces da so pa vsi je pa posplosevanje kot da bi rekel da so zupniki vsi pedofili in sploh ne vem zakaj je potrebno uporabljati tako primitivne izraze…zakaj bi nekomu govoril pasjejebec ce tega ne dela kot da bi tebi govoril pokvarjen nacist ceprav to nisi in stvari se da povedati civilizirano ne pa kot kaksne zivali…pa da ne bomo samo o komunistih preberi si tudi primitivnost vsmerjeno proti muslimanom…a ti resno mislis da vecina muslimanov obcuje z kamelami glede na to da je to.zelo pogosta zaljivka proti njim…reci pedofilu pedofil je vredu reci lopovu pedofil je laz reci pedofil nekomu samo zato ker je druge politicne opcije pa je primitivizem in tisti ki v debati o politiki postane primitiven je zame bedak

     • Steiermark

      No, sedaj si pa o sebi povedal, skoraj vse, samo to ne, da si navaden bedak, ki blebeta tja v tri dni! Uživaj z “razgledanimi kameltreiberji in pasjej……skimi komunajzlarji…..Prav privoščim ti, mogoče ti bo “druženje” z njimi, malo razbistrilo glavo….

     • freedomfighter

      Spet jaz nimam nic s komunisti se manj pa z ostalimi ljudmi za katere imas take primitivne vzdevke ali sploh ne vem kaj naj recem takim blodnjam…zgleda pa da ste se ti in tvoji bernardi in kozmosi zgleda spoznali ze z vsemi moznimi perverzijami od obcevanja s kamelami do obcevanja s psi do seveda klasike uriniranja po ljudeh moras imeti kar pestro spolno zivljenje in zivljenje na splosno…zgleda da ljudje kot ti ne razumete da jaz ne maram komunistov in muslimanov tolko kot vi ali pa se bolj zato ker jih imam za najhujso groznjo zahodni civilizaciji ampak ne vidim prav nobene potrebe po neumnih ponizevalnim vzdevkih s katerimi dosezes samo to da te imajo ljudje za primitivneza…enkrat probaj tako govoriti v krogu normalnih ljudi pa bos videl kako te bodo gledali razen ce bos to govoril v kaksni vaski gostilni kjer pa tako ali tako ni nikogar normalnega kaj sele treznega

     • Steiermark

      Izgleda, da primitivci in bedaki, kot si ti, ponoči tudi spati nemorete, zato se vam po prazni glavi podijo samo čudne misli….
      Smiliš se mi, kamelar, in kar počneš ti in tvoji musliji, s kamelami, me prav malo zanima, samo mir pred vami bi rada imela! Ne trudi se s tvojimi bolanimi izpadi in nekim komunajzarskim javkanjem, na moje poste neboš več komentiral – blokiran si, bedak!

     • freedomfighter

      A ti sploh vidis svoje bolezensko stanje bolj ko ti govorim da sovrazim muslimane komuniste in primitivce bolj me ti tlacis med njih…res ne vem kaksne tezave imate ljudje kot ti da ste tako sovrazno nastrojeni in zakaj imate za vse stvari taka ogabna poimenovanja zgleda gre za hude frostracije…kdaj pa jaz vstanem je pa moja stvar in tako da ves denar se sluzi 24 ur na dan ne pa 8 ur kot misli vecina ljudi zato je vsak trenutek ki ga prespis stran vrzen denar razen ce delas v kaksni bedni sluzbi

     • freedomfighter

      Ce povelicujes komunizem ali nacizem to se ne pomeni da si pedofil in pederas in ce si pripadnik islama se ne pomeni da obcujes s kamelami to je primitivizem…glede rrdecih pa zgleda nekateri ljudje nocete razumeti da je vecina ljudi ki imajo radi ideologije kot so komunizem in fasizem navadni oportunisti in vecina diktatur deluje zato ker so ljudje oportunisti ampak ne pomeni to da so pederasi in pedofili…ce vodis taborisce smrti se ne pomeni da si pasjejebac in tudi ce bi rekel hitlerju pasjejebec bi rekel da si primitivec ker ce si je treba pri vsej svinjariji ki jo taki ljudje delajo se zmisljevati neumnosti potem ne vem…ne razumem zakaj bi nekomu ki mece ljudi v jame ocital pedofilijo…tako samo izpadem zmesan opran in sovrazno nastrojen…to me spominja na tisto propagando ko so nasprotniki kraljice elizabete prve govorili da obcuje s konji to je propaganda in primitivizem…pa se to tisti ki bi scal ljudem po glavah je primitivec pa tudi ce bi samemu hitlerju scal po glavi ce se hoces fizicno znebiti nasprotnikov jim posljes metek v glavo vse ostalo je znasanje nad ljudmi in odstraniti cloveka razumem urineranja po njem in ponizevanja pa ne saj gre pri tem za psihicne tezave storilca…za konec pa predvidevam da govoris o kucanu in spet se strinjam tip je za v zapor ampak glede primitivnosti se pa spomnim le tistega ko je novinarki rekel da naj se raje ukvarja s svojo poroko drugace pa ne vem kdaj je v javnosti podajal primitivne izjave ce se jih ti spomnis mi jih lahko poves jaz osebno sem kucana nazadnje videl govorit vec let nazaj…najboljsi primer primitivca v drzavi je pa zoki

     • freedomfighter

      Ne vem zakaj bi bil jaz primitivec ce niti ne zalim ne grozim niti ne uporabljam primitivnih izrazov pa tudi v luknje nebi nikogar metal ker je to delo za primitivce in morilce…ti bom dal primer primitivnosti gospoda cosmo nevem kaj ki vsak komentar konca s tem da bi scal ljudem po glavi…a to zate ni primitivno

     • freedomfighter

      Spet zaljivke primitivca ki mu nic nocem

     • TOML

      Najdi si komija za tvojo rdečo debato.
      S socialisti ne debatiram, ker ste umski bolniki.
      Zdaj pa odjebi!

     • freedomfighter

      Jaz osebno ne maram socializma in nic povezanega z njim ker mi je dal kapitalizem vse kar si zelim tako da spet ne razumem tvojih zaljivk in primitivizma…v tem pogovoru nisem jaz bolnik ker nikogar ne napadam in ne zalim ti pa sploh ne delas drugega tako da res ne vem kaj se dogaja v glavah nekaterih ljudi na tem forumu

     • Steiermark

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ – socialisti = komunisti = fašisti!

   • Tone

    TOML ima prav, zgodovina res ne pozna desnih revolucij, pozna samo desne puče.

   • Aton

    15%. Ostali prisegajo na makete!

   • Soave

    Lahko pa bi tudi ti in tvoji somišljeniki kaj pripomogli. Kar nekaj vas je, ki samo godrnjate. . .

    • Aron

     Ma sej vem, a za aktivno dekomracijo je imeti dovolj časa in bazo somišljenikov. Pa se da kaj premakniti, samo volje mora biti dovolj!

     • Soave

      +++ ja, to pa je tisto !
      Saj po eni strani je razumljivo. A samo s kritiko se daleč ne pride.

 • KIKI

  Težko bo, g. dr. Brščič, levaki so pri nas plačanci že 3/4 stoletja,
  ljubijo brezdelje in tuj kapital; so krvosesi pravega delovnega
  ljudstva, le njihove besede so lažnive, z medom namazane , prirejene
  za rajo, ki bi vse dala za to, da bi bili vsi enaki, kar jim je obljubljala
  že sprevržena partija v socializmu!
  Moja mama je nekoč rekla: “tovarišica, žal nisva enaki, ker nisva skupaj
  pasli krav !” Ogorčena tovarišica jo je prijavila celici SZDL in,,,,

  • Tone

   … in kaj je bilo potem? V celici so ji povedali, da je med tem, ko je ona pasla krave, tovarišica hodila v šolo.

 • Mojca pokraculja

  Odlično , perfekten prikaz tega kar nam počnejo tu doma.

 • soc

  Odlično, žebljico na glavico. Rdeča cunja za pobesnele levakarske aktiviste na tem forumu. Le še en korak manjka do celotne slike: kdo financira ta zgodovinski projekt blaznih zagovornikov vračanja v praskupnost in na drevesa? Soros je relativno nov in veliko prereven. Kdo torej plačuje filozofe (poceni) in celotno infrastrukturo neomarksistične revolucije (svinjsko drago)? Sovjetska zveza do Gorbačova, odtlej pa…

 • Mitja Mazini

  Komentarji BB me spominjajo na čase pred drugo svetovno vojno, ko argumenti niso bili tako pomembni, pomembno je bilo kdo bo glasnejši. Bi bilo pa zanimivo opraviti psihološko analizo gorečih pripadnikov sekte stranke katera je bila vpletena v trgovino z orožjem, vključno z njenim duhovnim vodjem. Ciljna analiza bi morala biti opravljena na PARANOJO.

  • janko

   Vi rdeči izobraženci pa imate še kako hudo in brezupno bedo v glavah.

   • Mitja Mazini

    poznam dobrega psiholooga.

    • janko

     Mislim da ti on ne bi mogel pomagati. Morda, če bi občutil na sebi posledice levičarskih del, bi čez mnogo let začel drugače razmišljati. Levičarstvo nam je vsem v pogubo – globalno, brez izjeme!! Slovenija je in bo do izginotja na žalost še ena od žrtev te nore ideologije,

     • Mitja Mazini

      Pravijo da je visoka stopnja nestrpnosti posledica spolnih frustracij.

    • sumljivislon

     @ pejt volt – ne da kritiziraš…junija bo toplo !!

    • FireSnake

     ti priporočam terapije večkrat na teden…

  • soc

   Bebce na vrvico, nicke spreminjajo, čudi pa ne. Propagandni aparat ZKS ali NSDAP, prilagojen na sodobne medije. Brščič je že nekaj časa veliki sovrag izbrancev, samopercipiranih vodij opičjega tropa, zato pač trop bevska.

   Zanimivo je, da je Brščič po lastniški spremembi nezaželen celo v Reporterju, zato pa zdaj veselo angažirajo “za drugačno mnenje” ultralevega debila, Klariča.

   • Slovenka

    Zanimivo je, da je Brščič po lastniški spremembi nezaželen celo v Reporterju.

    Nisem presenečena.

  • Mateja Urankar

   zmerjanje je vedno zadnje pribežališče poražencev.
   z eno samo besedo se nisi odzval na vsebino zapisa. srbi bi rekli da si samo laprdal.

  • ljubinica

   Tipicno za levaka.
   BS.

  • VIKTORE

   sE STRINJAM. eNKRAT BO VERJETNO POTREBNO PRESEKATI VRV, KI NAS NEZADRŽANO VLEČE V PREPAD SOVRAŠTVA, PODTIKANJ IN DRUGIH ČLOVEKA NEVREDNIH DEJANJ. aLI RES NE ZMOREMO NORMALNO DRUG DRUGEMU POVEDATI, KAJ NAS TEŽI- BREZ ŽALITEV IN IN NESKONČNEGA PODCENJEVANJA. aLI NIMAMO PRAVICE BITI DRUGAČNI, ALI MORAMO RES VSI TROBITI V EN ROG, DA NE BI PREBUDILI PRI NAMIŠLJENIH NASPROTNIKIH TOČO NEPRIMERNIH IZRAZOV ? tAKO MALO NAS JE IN TAKO SMO PREPOJENI ZA RAZNOVRSTNIMI ZAMERAMI IN SOVRAŠTVOM. SAMO POZORNEJE JE TREBA SPREMLJATI DOGAJANJA V PARLAMENTU, KAKO POSLANCI (NE VSI, PRETEŽNO PA) ŽE Z OBRAZNO MIMIKO NAKAZUJEJO SVOJ SRD IN SOVRAŠTVO, IZ NJIHOVIH OČI ŠVIGA ENO SAMO SOVRAŠTVO , SPOSOBNI SO EDINO POSMEHA, ČE ŽE NE MOREJO PSOVATI VSE IN VSAKOGAR. <NJIHOVI VODJE PA IZ OZADJA HINAVSKO SPODBUJAJO SVOJE PRISTAŠE, KDO BO BOLJ OGNJEVIT. tI NESKONČNI NAPADI LEVO-DESNO (KI SO SKRAJNO IDIOTSKI IN NEISKRENI) , KI sLOVENCE VEDNO ZNOVA IN ZNOVA DELIJO V :RDEČKARJE,PA KOMUNAJZARJE IN ČRNUHE IN PASJEBEBCE…IN ŠE HUJE. jE KDO, KI BO SPOSOBEN PRESEKATI TA GORDIJSKI VOZELJ? mI JIH PA ZATO CELO PLAČUJEMO TRI ,ŠTIRI MANDATE, DA SE GREDO ZMERJANJE, ENIM PA DAJEMO KRUH ŽE CELO DELOVNO DOBO.tAKŠNIH STRANK IN NJIHOVIH POSLANCEV NE RABIMO IN SI NAJ Z DELO SLUŽIJO KRUH ,NE PA S PRAZNIM BLEBETANJEM BREZ KORISTI ZA LJUDSTVO.

 • antimur

  Neverjetno kako zabita in neinteligentna je komunajzerska, ali še slabše kučanistična golazen. Nešteto je dokazov, da ta utopična pizdarija ne deluje nikjer in nikdar, pelje samo v pogubo in revščino, pa še kjlub temu stiskajo pesti, se naslajajo pod rdečo zvezdo, pojejo internacionalo, narod pa dobesedno crkuje od pomanjkanja.

  • Tone

   Tako zabiti, pa zmagujejo na volitvah, kaj bi bilo šele, če bi bili pametni. Hvala bogu, da niso.

   • tramal

    Saj,ker je več kot polovica slovencev zabitih zato pač volijo zabite,ker intelegence se bojijo kot komunist križa.

    • Tone

     Ker sem prepričan, da ljubiš svoj narod, me zanima ali ga ljubiš samo polovico ali tudi ta zabite s komunajzarji vred.

     • tramal

      Komunajzerji niso bili nikoli Slovenci ,temveč mednarodna teroristična organizacija in izdajalci lastnega naroda.

  • freedomfighter

   Ljudje so bebci ki vedno za probleme krivijo druge ali sistem sami pa niti s kavca ne vstanejo pa raje jokajo po forumih

 • tzt

  Ni več kaj dosti dodati Bernardu. Opis realnega stanja. Tukaj pač lajajo in bodo še lajali cucki rdeče, svojim potrebam prirejene demokracije. Z njihovimi brati, polpismenimi čobani balkanskih plemen prepojena Slovenija bo pač rabila malo več časa na pota normalnosti. Samo smejim se levakarskim aktivistom, kretenčkom portala. S stupidnostmi, idiotizmi in petimi parolami v N izvedbah mi polepšajo še tako deževen dan.

 • Igor Kavalar

  Ker vedno več normalnih Evropejcev po zaužitju rdeče tabletke spoznava pogubnost politik izrojene levice, njena prihodnost ne more biti lepa. Prejšnji teden ji je na moje zadoščenje odzvonilo v Italiji. Si lahko 10. junija 2018 podobno obetam pri nas?

  Pregovor pravi, da osel ne gre 2x na led, Slovenci pa kolikokrat hočeš.

  • Tone

   Se strinjam, Italijani bodo naslednjič volili obratno, Slovenci pa še vedno isto.

 • Darko

  pa saj to smo se učili že v prejšnjem sistemu. socialna demokracija, rezultat zgodovinskega razvoja zgoraj povedanega, je največja izdajalka delavskih interesov. pa ne se sedaj obešati na to, da ima oz. je imelo kar nekaj strank predznak, socialno demokratska z vsemi izpeljankami. ime ni pomembno, ideja je važna in na to se nanaša gornji komentar…

 • Jan Kovalski

  Karl Marx je svoj socializem gradil za Nemce, prevzeli pa so ga tisti, ki jih je v preziru imenoval za gnoj, to je Rusi. Vprašanje če se Karl ob tem ni večkrat zavrtel v svojem grobu.

 • RATATA

  Mračna je investirala v mlade volivce, ki se jim je po naključju in po spletu okoliščin vsaj minuto po polnoči na novega leta 2018 rodil otrok.
  Dala jim bo 270 evrotov opranega gnarja, v zahvalo pričakuje glas. Naslednje leto ne bo več tega je dejala ampak le dobropis na davčnem dolgu.

 • neny

  bruh….posiljevlaci LGBT-ja so še kdo? Ne bom te izobraževala kolumnež, izobražuj se sam. Kar si nakracaril je blasfemična enostranska indokrinacija. Nerazviti možgani na kratko.

  • soc

   Ti, intelektualno forumsko revše, se primerjaš zviška z Bernardom? ROTFL. Te je pač pičil, kjer boli. Zdaj pa na okope, zvesti čuvarji revolucije in materialnih pridobitev svojih dedov, premalo ste nas pobili, kajne.

   • neny

    Slabo ste paktirali. Sprijaznite se.

    • freedomfighter

     Ja drugje po svetu so kolaboratorji priznali da je bilo paktiranje z nacisti huda napaka in najbrs kar zlocinsko dejanje pri nas pa se vedno opevajo nastavljanje riti nemskim okupatorjem

  • tramal

   Lezbača ,kaj ti ne gre v glavo.

 • Tone

  “Prejšnji teden ji je na moje zadoščenje odzvonilo v Italiji.”
  Glede na izkušnje se v Italiji čez pol leta vse obrne na glavo. Bolj zadržano se je treba veseliti, g. Brščič.

  • freedomfighter

   Ja eni se vedno prehitro veselijo…cel fasisticni svet je mislil da po padcu pariza nihce vec ne more ustavit pohoda fasizma stiri leta kasneje pa fasizma ni bilo vec komunizem je pa zavzel vec kot pol evrope

   • tramal

    Z nasiljem ja ko je rusija okupirala vzhodno evropske države.Pa kot vidiš ,še pedeset let niste zdržali ,luzerji.

    • freedomfighter

     Ja jaz sigurno nisem zdrzal ker nimam nic z njimi…so se pa obdrzali 45 let vec kot nacisti to pa nekaj pove o vas ce se spustim na tvoj nivo

     • tramal

      Če bi vsaj malo premislil,bi videl koliko nacistov se pravi ljudi ki ljubijo svoj narod ,je danes na svetu.

     • freedomfighter

      Upam da razumes da sem ti rekel nacist le kot odgovor na tvojo provokacijo mene povezovati z komunizmom in rusi s katerimi nimam nic

 • domovina mili dom

  Komunisti so vedno vzniknili iz anarhije in jo izkoristili za prevzem oblasti. Marksistično berilo pa povzeli za svoje vodilo.
  Kdo pa je komunist. To je oseba, ki ji v osnovi, po defaultu, nagnjena k:
  -neupoštevanje zakonov in družbenih norm
  -neupoštevanje pravic drugih ljudi
  -odsotnost občutka obžalovanja ali krivde
  -nagnjenost k nasilnemu vedenju.
  Sedaj pa je tu faktor odločitve. Ali so psihopati ali sociopat. V čem je razlika.
  Glavna razlika med psihopati in sociopati je v izvoru in pomembnih dejavnikih motnje. Psihopati naj bi značilnosti v temperamentu (impulzivnost, nezmožnost ponotranjenja norm in tvegano vedenje) imeli prirojene, medtem ko gre pri sociopatih za posledice negativnih družbenih dejavnikov (zanemarjanje staršev, slaba družba, revščina in obe skrajnosti inteligence). Četudi sta obe motnji rezultat tako genetskih kot tudi družbenih faktorjev, gre pri vsaki za prevladovanje enega ali drugega.

  • neny

   Psihopatiran Jahve na desni je povzročil reakcijo na levi. Jahve ne bo nikoli priznal Lenina.

   • domovina mili dom

    Zato je pa treba voliti Leninuhe.

  • freedomfighter

   Za to da postanes fasist ali komunist ni potrebno biti psihopat ali sociopat samo zivljenski standard mora biti dovolj nizek pa je to se je v 20 stoletjo pokazalo v vec drzavah in revolucije so se vedno zgodile zaradi revscine in ne zaradi psihopatov sploh ne vem kje si tobpobral zgleda spet eden tistik politicnih sloganov za bedake ki nimajo pojma o zgodovini

 • Miccy

  Pričakovala sem več. Prispevek je površen in bolj spominja na osnutek srednješolske seminarske naloge kot na resno kolumno. Resen kolumnist si česa tako nesrečno posplošenega in zavajajočega, četudi na račun Frankfurtske šole, pač ne bi smel dovoliti.

  Kar se samega zaključka tiče, se vse bolj bojim, da temu, kar se pri nas poimenuje kot “levica”, še dolgo ne bo “odzvonilo”. Pač ni nikogar, ki bi se bil sposoben zoperstaviti. Ne teoretično, kar je avtor pravkar pokazal, še manj z dejanji, kar nam že nekaj časa demonstrirajo politične stranke, prej sposobne prepirov kot sodelovanja.

  Žal.

  • beno

   “Pričakovala sem več.”
   Zakaj pa si pričakovala. Sama si kriva. Če ne bi pričakovala, zdaj ne bi bila razočarana.

  • Sarkazem

   Pri nas res ne, je pa upanje v državah z utrjeno demokracijo brez zmanipulranih volitev.

  • ljubinica

   Za zacetek in za splosen, poljuden politicni medij, kot je Nova, je tole kar dovolj.
   Ze to, kar je v clanku, je za nekoga, ki nima kake posebne podlage v poznavanju marksizma in njegovih preobrazb, kar zahteven zalogaj.
   Kaj “vec” bi ti hotela?

   • pesjanar

    Nic ni napisal o kurbariji med levicarji!!!

  • macon

   Začel je obetavno, potem pa pristal v prehudih posploševanjih oziroma bi jih moral bolje utemeljevati.

  • stajerc5

   Poglej si ta link, prosim.
   https://de.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A4t_St._Gallen
   .
   …ampak, ze srednja sola se mora zaceti pod drugacnimi “pogoji”. Vem, veliko si jih to ne more privosciti, ampak z leti bi se pa le lahko nekaj naredilo…
   Kar prileti pri nas iz, hehe, vseeno katera izobrazba, sole, je preprosto neuporabno. Ce kdo drugace misli, naj vprasa prvega podjetnika. Mislim podjetnika z 100, 200 in vec zaposlenimi!

 • dob

  “Prejšnji teden ji je na moje zadoščenje odzvonilo v Italiji.”

  Ko bomo z vseh strani obkoljeni od normalnosti (zdaj smo s treh strani!) bomo pa trdili, da so vsi neumni in nesposobni, le mi smo pametni. In si bomo še naprej sposojali dnar pri grdih kapitalistih, ki nas izkoriščajo medtem ko nam posojajo denar.

  Ko sem na NLB zaprosil za kredit, in jim s tem poskusil omogočiti, da me malo izkoriščajo, so rekli naj si grem jebat mater s tako penzijo. Kar milo se mi je storilo ob tolikšni humanosti te socialistične in socialne (globoka sociala!) države, ki nas noče izkoriščati.

  • tramal

   Vse štiri države ki nas obkrožajo imajo desne vlade .Še v mafijski Kolumbiji je prejšni teden zmagala desnica.

   • dob

    Ne glede na vse, milslim pri tem na politično opredeljenost, ideološkost ipd…. je desnica samo nalepka, etiketa, tako kot tista na Armanijevih reklcih.
    Sam se bolj nagibam k temu, da bitja in stvari, s tem pa odnosi in dogodki, stremijo k normalnosti ali pa se valjajo v abnormalnem.

    Pri tem bi rad poudaril, da je pojem “normalno” nekaj določljivega in ne nekaj poljubnega oz. administrativno predpisanega. Kar zahteva določeno koncentracijo božje misli v nas!

    Kaj je torej značilno za normalno? V prvi vrsti odsotnost maščevalnosti!
    Kar samo po sebi ponudi alternativo nasilju. Če urejamo probleme drugače, torej nenasilno (začenši z rojstvom otroka!), potem Življenju dajemo možnost in priložnost, da nas vodi k sebi, torej v Življenje, k Življenju. Proč od Smrti.

    Že samo to, da se odločamo za nekaj drugega in ne za nasilje, skrene ljudsko voljo v smer reševanja problemov, in ne več njihovega kopičenja. Ko ima človek izbiro, izbere tisto drugo, in ne pobijanja. Ko nima izbire, se to zgodi zato, ker mu sistem predstavi stvarnost tako, da nima nobene druge izbire in mora ubijati in se maščevati. Sistem probleme ustvarja sam, tudi če jih ni, samo da dokaže, da drugače ne gre in da je Parazit potreben. Ker da je on tisti, ki kaže smeri razvoja, drugi pa ga pri tem ovirajo (kučan, Putin, Kim Il Jong…).
    Danes vladajo predatorji, plenilci.
    To je nazadovanje človeške družbe in ne njen napredek.

    Oznako desno si je izmislil kučan, zato da je sebi lahko nadel ime levica. V resnici je to malo usrane je en navaden sužnjelastnik! Diktator!
    Ljudje delajo, pa niso plačani za svoje delo – kaj je to? To je sužnjelastništvo!

    Kaj je to, če Zalar administrativno spremeni večino uspešnih obrtnikov iz upnikov v dolžnike in se jim banke usedejo na premoženje?!? Potem pa javno, na televiziji pojasni zakaj so nekaterim milostno dovolili stečaje, drugim pa ne: država vendar nekje mora vzeti denar.
    Janša je evropsko usmerjena levica, ker ima človek socialni čut. Zato se ga kučan boji!
    kučan ga nima, ker je plenilec.

  • Steiermark

   Ja, ob tvoji prošnji za kredit, so se zamislili, ker nebi imeli veliko koristi oz. nebi mogli veliko vkrasti, nam, davkoplačevalcem, kot ob poklanjanju 4,5 miliarde evrov, ki so jih razdelili med sabo, po bratsko – bando!

 • Olga_10

  Čestitke gospod Brščič!

 • xtc

  Debili ne morejo preživeti bitke z naravo.

 • Jana učak

  Od kod le taki blebetači!? Klobasanje , klobasanje…

 • Vrhovni sodnik

  Naprošam Bernarda Brščiča, da piše lewica, ker to so lewaki, ne levičarji.

 • TOML

  Diagnostik LGBT buzi si sam, te je Cerar dobro nategnil
  in to brez vazelina. Na suho ha ha ha.
  Kje imaš tiste rdeče klošarje, ki si jih obljubljal?
  Rdeča goveda ste vsa posrana.
  Zdaj pa s teboj kot komi luzerjem ne debatiram več, ker se poscane.

  • Aron

   Žal ne razumem, kaj si hotel s temi haikuji povedat.

  • freedomfighter

   Spet primitivnost in zaljivke

 • Cucurbita Pepo

  Bog ne obstaja

  • tramal

   Kaj pa potem govoriš o nečem ki ne obstaja.

   • Cucurbita Pepo

    Ste že slišali za božička in zobno vilo ?

    • tramal

     Eno so pravljice,drugo je pa stvarnik vesolja..Ti pa to ne ločiš in živiš v pravljicah.

 • Vaški posebnež

  Brščić je črnogorski hrvat.

  • tramal

   Ja in .Kučan je madžarski srb in kakšne veze ima to .Če je človek pameten in razgledan tako kot brščič in zabit in grd kot kučan je pač Božja volja.

   • Rožle

    Pusti tega zabitka .. vidiš, da kar sam seb pluse nabija ..

 • freedomfighter

  Sami primitivni odgovori levih in desnih primitivcev…tako malo vas je pa tako ste glasni da vse normalne preglasite

 • tramal

  Odlično gospod Brščič.

 • Bandit123

  Obetal si si lahko, samo doživel nisi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!