Nova kolumna Lucije Šikovec Ušaj: Spomenik

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Ko sem bila že na dopustu, vsaj uradno, sem se namenoma poskušala čim manj okupirati s tekočo politiko, kamor je nedvomno sodila otvoritev spomenika, ki so ga postavili, kot so dejali, žrtvam vseh vojn. Da ne gre za spomenik sprave, je izrecno povedal predsednik Pahor, temveč naj bi šlo za spomenik, ki nagovarja k “sožitju, razumevanju, odpuščanju, sodelovanju, miru in spravi znotraj naroda”.

Vsi štirje predsedniki so si lahko oddahnili. Dva betonska kolosa, ne tič ne miš, vedno bo izgovor pred sodnico zgodovino, pa kdorkoli jo bo pisal. Počakala sem, da sem se vrnila v Ljubljano, in hote zavila na Kongresni trg, kjer poleg kitajske restavracije stojita dve betonski steni. Ti naj bi nas povezovali.

Spomini so nekaj, pred čimer ne ubežiš, če se odločijo, da bodo privreli na dan. In nehote sem se spomnila nekega poletja v času, ko je bila v Sloveniji koledarska zima, midva z možem pa sva prepotovala Avstralijo. Različne interese sva usklajevala po poti, za posebne priprave ni bilo kaj dosti časa. Vedela sva, kaj želiva videti, kar bo več, pa bo dodana vrednost. Ker imam nekakšno strast, da si ogledam parlamente čim več držav, je bila na najini poti tudi Canberra. Prečudovit parlament, katerega gradnja je zgodba zase, naravnost pokliče, da pot nadaljuješ k Australian War Memorialu. Torej k spomeniku ali, bolje, opomniku na vojno. Resnično ga nisva pričakovala, vendar je objekt, ki te vsrka vase. Povsem neobremenjena s kakršnimkoli vedenjem, kdo, kdaj in zakaj ga je postavil, sva ga prehodila in zapustila s solznimi očmi. Kompleks, posvečen mrtvim med vojnami, je bil postavljen leta 1941, ko se je že dejansko odvijala 2. svetovna vojna.

Nekateri v islamski invaziji še vedno vidijo humanost
Spomenik in muzej sta bila sprva namenjena padlim vojakom med 1. svetovno vojno. Avstralci so bili kot del Velike Britanije žrtvovani v bitki za Galipoli. Avstralija, ki je takrat štela 4,5 milijona prebivalcev, je v britansko vojsko napotila 349.000 vojakov. Umrlih daleč proč od domovine je bilo le nekaj manj kot 62.000. Družine so izgubile po več sinov hkrati in britanska politika, da se člane iste družine dodeli v isto enoto, se je pokazala kot povsem zgrešena. Ob prebiranju imen padlih, njihovi starosti in očitnih sorodstvenih povezavah človek lahko samo obnemi. In se vpraša o politiki Anglije, ki je rekrutirala mlade Avstralce in Novozelandce za bitke daleč, v Evropi, proti Osmanskemu cesarstvu. Vprašanje je aktualno tudi v luči današnjih dogodkov, ko vsi z grozo spremljamo podobno osmansko invazijo, vendar nekateri v njej vidijo priložnost in dobiček, drugi humanost, tretji propad zahodne civilizacije.

Vojaški muzej, spominski park in imena preštevilnih mrtvih, vklesana v kamen, so se mi vtisnili v spomin. Lokacija spominskega parka je taka, da parlamentarce opozarja na vse vojne, pogled obiskovalcev spominskega parka pa seže na parlament. Razumnemu človeku ne dovoli, da ne bi razmišljal o obojem, o vojni in politiki. Niti najmanj ni bila bolečina manjša ob zavedanju, da so bili padli med 1. svetovno vojno pravzaprav nasprotniki naših prednikov, niti najmanjšega sovraštva in privoščljivosti nisem čutila. Le bolečino in neštetokrat postavljeni vprašanji, ali je bilo potrebno in ali bi se dalo drugače.

Slovenski oblastniki še vedno maščevalni in nič kaj spravni
O tem sem razmišljala, ko sem gledala prazni betonski steni. Ne vidiš ju z oken parlamenta, vidiš ju z vrta kitajske restavracije in, neverjetno, nista porisani z grafiti. Ta misel se mi je utrnila. Torej se da, če se hoče, pred vandali zaščititi tudi dva prazna betonska bloka, ki kar kličeta po grafitih. Še en dokaz, da gre za spomenik, ki so si ga postavili komunistični zmagovalci in s katerim se posmehujejo svojim žrtvam. Veliki večini, ki so jih pobili brez sodbe, v krvoločnem povojnem plesu, h kateremu so bili poklicani z balkona stavbe, ki stoji točno nasproti.

Ne samo oblika s svojo prazno vsebino in napis, ki je prenesen z grobnice »narodnih herojev«, tudi lokacija pove, da ne gre za spomenik sprave, temveč spomenik, ki si ga postavljajo tisti, ki so miselni nasledniki govorca 26. maja 1945, ki je z balkona nasproti vpil: “Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti pod okrilje pokroviteljev izven naše dežele. Ta manjšina ne bo nikdar več gledala divnih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.”

Kot da bi bil “spomenik” postavljen v čast takratnemu govorcu in njegovemu govoru, ki bi moral v učbenikih biti predstavljen kot vzorčni primer sovražnega govora.

V smrt mladih fantov tisoče kilometrov od doma, katerim je posvečen War Memorial v Canberri, kot tudi v smrt Slovencev na domačih tleh so bili vmešani Angleži. To je pa tudi edino, kar bi lahko ta dva spomenika povezalo. Edina misel, ki se človeku utrne poleg tega, kako to, da betonski steni nista porisani in popisani, je, da gre dejansko za velik pisoar v “najlepšem mestu”, kjer javnih stranišč res primanjkuje. Za spomenik sprave v Ljubljani pa še ni prišel niti pravi čas niti pravi župan.

Lucija Šikovec Ušaj

 • Dolgo sem razmišljala, kaj pravzaprav predstavljata ti dve prazni, mračni, sivi steni na Kongresnem trgu –
  najlepši osrednji lokaciji v glavnem mestu in nikakor si nisem mogla razčistit, kaj pravzaprav to predstavlja, kakšno sporočilo nam prinaša….. – NIČ .
  Zdaj vem, ko ste mi vi ga. Ušajeva odprla oči – ja ” ……dejansko gre za velik pisoar . …. ” , ki ga bodo najbolj uporabljali psički na jutranjem sprehodu.
  Kako majhno ceno ima prelita kri naših največjih slovenskih mož, očetov, mater, sinov, bratov, hčera, ki so darovali svoja mlada življenja zato, da bi mi bolje živeli.
  Večina njih, je umirala z mislijo na svoje drage, z vzdihi in molitvijo v srcu – tukaj pa ni niti znamenja križa.

  • anzek

   Draga [email protected],
   To ste tako lepo in s srcem zapisala, da se vašemu mnenju tudi sam pridružujem.

   p.s.
   Ga. Lucija, zelo sem vesel vaših razmišljanj, ki jih strnete v kolumne. Hvala v mojem in verjamem, tudi vseh, ki imamo Slovenijo v srcu.

 • VERZIFIKATOR

  Josef Heldengrab

  BERLIN ALEXANDERPLATZ

  Kamnita klada, čisto v slogu Speera,
  postavljena na sredi je Berlina,
  bila naj sila višja bi spomina,
  krog nje veljaki kakor mila jera.

  Da vojno, pravijo, se obžaluje,
  nikoli več nobena ni potrebna,
  pa hitro še koračnica pogrebna
  in to je vse, kar rajh naš potrebuje.

  Se ve, da največ Nemci žrtvovali
  za zmago so zedinjene Evrope,
  da žrtve drugih vseh bile so skope,
  a vseeno so vse jih v klado dali.

  Od zmage sedem že je desetletij,
  Josefov je vnuk zdaj vsem oznanil
  in laskavih besed ni zase hranil,
  obdan z lastniki židovskih imetij.

  Zbiralce našel znane boš med njimi,
  ki znali dobro vsi so poskrbeti,
  denarje tuje v lastne žepe vzeti
  in vrednost določiti umetnini.

  Na kladi treba kajpak ni napisa,
  naj mirno v grobu vojne žrtve spijo,
  da le odšle so, več ne oživijo,
  tako zdaj treba sploh ne bo izbrisa.

 • VERZIFIKATOR

  N.(omen) N.(escio)

  SPOMENIK

  Pojavil se kamnit je spomenik,
  velik, vendar v kotu sramežljivo,
  kot bi reči hotel porogljivo:
  »Sodim v skriti kot, kot star robnik.«

  Pojavil se je zdaj, po letih mnogih,
  imen nobenih, čas samo okviren,
  kozel da bo cel, da volk bo miren,
  nekaj v verzih le besed ubogih.

  Pojavil se je kakor nem nagrobnik,
  posvečen nikomur in vsem hkrati,
  češ, naj vse vsaj kamen vas pobrati,
  če že drugih ni stvari podobnih.

  Pojavil se je, kjer stoji zaman,
  saj le pod kotom pravim bo opažen,
  od mnogih bo preziran, osovražen,
  kot trinajsti je – postavitve dan.

  Pojavil se ob boku spomenikov,
  obdan od vsepovsod od kamnov tistih,
  ki vpijejo v nebo o rokah čistih,
  ljudi, ki v vrste spadajo krvnikov.

 • janez zorman

  Lepo napisano, Lucija. Čestitke. A kaj ko se Slovencev nič ne prime. Je pa tudi res, da so Slovenci po vaseh precej bolj spravljeni med seboj kot se zdi iz državnega stališča. Po posameznih vaseh na Dolenjskem so farani dokaj tolerantni med seboj zato so na pokopališčih drug ob drugem tako spomeniki padlim “borcem” kot “domobrancem”. Očitno razdvojenost ljudstva ohranja pri življenju “dinozavre” prejšnjega režima; hudič je, ko se navadiš na EXTRA penzijo, na dodatek SAZU, na vse možne zdravstvene in ostale bonitete,…

 • VERZIFIKATOR

  LIterarna produkvija ob spomeniku

  Milica Kučanec

  VSA DEŽELA VZHIČENO PROSLAVLJA

  Vsa dežela vzhičeno proslavlja,
  kajti danes prvi njen predsednik,
  vseh herojev pravcati naslednik,
  zmagovalno narod svoj pozdravlja.

  Literarno je dobil nagrado
  že za tisti skromni svoj prvenec
  “Vedite, zakaj sem ne Slovenec”
  s podnaslovom “Spodnesímo vlado.”

  So potem nagrade se vrstile,
  deževala nova so priznanja,
  prvi naš predsednik zdaj oznanja,
  da besede bodo govorile.

  Prezidenta redno se prevaja,
  in težko se najdejo besede,
  ki v prevodu bi ostale blede,
  tisto, kar, v ozadju mož navaja.

  Nove piše vsako leto knjige,
  eni pravi “Knjižic deponija”,
  drugi “Gospodarska polomija”
  tretji “Nas pritlehnih silne brige”.

  Bil naj bi predsednik knjižni tat,
  pravijo resnični poznavalci,
  v roke vzeli knjižico so bralci:
  “In kako postal sem demokrat”.

  Je najtanjša to vseh knjižic knjiga,
  le še “Moja rast” ji konkurira,
  z njima vse nagrade zdaj pobira,
  prvi je predsednik prva liga.

  Vsa dežela vzhičeno proslavlja,
  nagrajen roman je “Več resnic”,
  prav obsežen in temú navzlic,
  podlost lastno vsem da v njem nastavlja.

 • Olga

  Čestitke gispa Lucija!

 • Slovenec 33

  Zame je to spomenik okupaciji slovenskih dežel, ki so ga postavili okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.
  Škoda, da okupacija, ki se je začela 1. 12. 1918 , še traja.

 • totex39

  Kakšen spomenik sprave le, to je največja bedarija, ki so ga levičarji spet postavili, ravno tako kot vse ostalo.

  • anzek

   Za nas je bedarija, nekomu je pa kar krepko kanilo v mošnjiček, seveda “našemu”. To je verjetno najdražje plačan beton, vseh časov, v SLO!! No, Lucija je pa odkrila skrivnost in namembnost, ki tudi ni kar tako. Javni pisuar, ha, ha, pa še v “najlepšem mestu”.

 • moat

  Potem si pa naredite svojega (spomenik). Z ničemer niste zadovoljni. Tudi s tem ne, da Brglez obsodi vsakršen totalitarizem, tudi komunizem http://www.rtvslo.si/slovenija/brglez-silam-ki-stremijo-k-razclovecenju-posameznika-se-moramo-brezpogojno-upreti/430644. Kaj pa bi še radi? Oblast? Izvolite. Kmalu bodo volitve.

  • janez zorman

   Evropski podpis obsodbe vseh totalitarizmov; to želimo. Tega so bile sposobne do sedaj vse EU države, vključno z Hrvaško. Samo naši dinozavri tega ne zmorejo !

   • moat

    Ja, to pa imaš prav. Toda, pride tudi to, ko bodo tile penzionisti šli v pozabo. Po mojem ni več dolgo tisti čas, na katerega čakate. Toda to je samo simbolno dejanje. Zamere pa bodo ostale dokler ne bodo milenijci prišli na oblast.

   • KIKI

    !000 let bodo rdeči dinozavri stali za svojo NOB lažjo! To so obljubili
    tovarišu ključavničarju Titu!

  • von Rhein

   Brglezova obsodba je isto kot spomenik.Blef. Ali nimaš ti nobenih podatkov ali namerno spregledaš tiste,ki le pridejo v javnost o primitivnem mazaštvu in delu imbecilnih udov na nekaterih objektih,ki niso v slavo rdeči zvezdi postavljeni.Ne glede na njihovo zgodovinsko vrednost.

   • moat

    Pozabljaš, da je Brglez predsednik DZ in njegov govor je uraden, ne gostilniški, torej vseeno nekaj velja.

  • Mojca pokraculja

   Kar ne morem verjeti koliko cinizma je v tem tvojem zapisu. Nečlovečnosti, pravzaprav sovraštva, zaničevanja. Ne morem verjeti od kod vse to prihaja.
   Obstaja dvoje, mi in vi ? Kdo je mi in kdo je vi ? Imejte svoje spomenike, ne naše. Kajti tudi med mrtvimi je razlika. Ti naši so lahko mrtvi, vaši pa še mrtvi ne smejo biti. Ne bi smeli eksistirati. Krivi ste, ker ste sploh kdaj bili. Prav je da vas ni, ker nikoli niste zadovoljni. Vi tam, kaj bi pa radi, a našo oblast !? Hahaha izvolite !

   Moat g r o z l j i v o !

   • moat

    Res je, prav imaš, grozljivo. Toda to je post na članek, ki je enako grozljiv in na komentarje posameznikov od spodaj. Si jih prebrala? A ti niso grozljivi? Človeku pač včasih dvigne pokrov. In to je to.

    • Mojca pokraculja

     Z eno grozljivostjo nad drugo “grozljivost” ? Mi nad Vas ?
     Človek nad človeka ? Smrt nad Življenje? Umor nad Resnico ?

     • moat

      Menim, da pretiravaš, toda to je pač tvoje mnenje. Če je zate moj komentar tako grozljiv, kot navajaš zgoraj in ga jemlješ kot napad človeka s človekom, kot spopad življenja s smrtjo in … umora nad resnico!? Lepo te prosim. Kako potem zdržiš z branjem komentarjev nekaterih, ki so res prostaški, žaljivi, sovražni in ne vem še kakšni? Malce preberi, kako me obravnavajo: kot kugo, rak rano, komunajzarja, udbomafijca, kučanista, vsegliharja…, bedaka, trota in še veliko bi se jih našlo, skratka kot izmečka. Kdo je torej tisti, ki je grozljiv?

  • dob

   moat, jaz pa tole vidim drugače! Brglez ne obsodi totalitarizmov, imel je za to priložnost z resolucijo EU o izenačitvi vseh diktatur, pa je kučanova politična struja, ki pa je njegova intimna opcija in drži oblast v svojih rokah, to gladko zavrnila. Zavrnila je zato, ker eno od diktatur (ne bom povedal katere, da se ne bi zmotil, ker so zame vse diktature enake) ohranjajo in imajo od tega koristi.

   K tem diktaturam bi zdaj prištel še islam, ki ga je EU izpustila. Vatikana pa ne bi štel med diktature, ker je v demokracijah zahodnih držav religija ločena od države. Ima pa vpliv, seveda. In tam kjer ga ima, je treba vpliv Cerkve na družbo razgaliti in podvreči ostri kritiki. vedno in povsod!

   Kar je relativno lahko, saj ti Cerkev ne more onemogočiti govorjenja proti njej kot inštituciji za promocijo, trženje in prodajo Boga. Kar je sramotno samo po sebi.

   Ni mogoče, da bi ti v državi, kjer je vera ločena od države, kdo lahko preprečil debato o tem, kaj dela Vatikan s svojim vplivom po svetu. Pa da ne bi kaj o tem objavil in se v medijih izjasnil. Bog ni inštituicija!
   Tisti, ki ti to lahko prepreči, govoriti o sebi in svojih delih (in zločinih, da se razumemo!) je pa ena druga religija, ki še ni ločena od države!
   Ta nam vlada.

   No, in ta ne dovoli, da bi ji kdorkoli karkoli očital. Izrablja svoje inštutucije zato, da se vtika v naše življenje in odloča namesto nas, s tem ko nam ukazuje kako živeti. Ali bolje, propadati zaradi nje! In potem to še imenuje – demokracija!

   Oni nimajo pravice kritizirati Cerkve, češ da molijo neobstoječega Boga. Komunisti namreč molijo tako družbeno ureditev, KI NE OBSTAJA!
   Naj jo pokažejo, če obstaja kjerkoli na tem svetu! Tako kot oni pravijo vernikom v Boga: pokažite nam Boga, dokažite da obstaja…. no, ista logika velja tudi v obratni smeri: komunisti, prosimo vas, pokažite nam vsaj en ekonomsko uspešen primer komunizma! Kjer pod “uspešen” mislim takšen, da je sposoben sebe samostojno vsaj vzdrževati pri življenju. Brez posojil, brez poniževanja ljudi, s človeškim dostojanstvom in spoštovanjem pravic. S tem, da mu eno (vsako!) človeško življenje nekaj pomeni! Ne pa da ga žrtvuje za “višje” cilje! Ni višjega cilja od človeškega življenja.

   Imate primer države, da ima komunizem, po kateri se lahko zgledujemo? Ni takšne?? Torej ste religija!
   Kaj šele, da bi v takih razmerah cenzura medijev v službi režima milana kučana govorila o truplih, ki jih je ta ideologija, tako čaščena in opevana, pustila za sabo. In na katerih se ti truplojedi še vedno pasejo.

   Pa še to sme opazil! Kadar se zagovorniki diktature in ubijanja ljudi za “višje” cilje oglasijo v medijih, ali tukaj na portalu, takrat ničesar ne argumentirajo. Pa ne govorim, da ti, moat, to počneš, vsaj do zdaj nisem tega zasledil v taki meri, da bi me to posebej zmotilo.
   Ampak njihov, po navadi enovrstična argumentacija njihovih trditev je sam je vsebinsko tole: kaj boste vi meni govorili, ki ste domobranci (s tem naj se vse razume). Jaz že vem kako je in jaz imam prav, vi pa ne!

   Američani rečejo ti imej svoj prva za svoj denar, jaz bom pa za svojega! Pri nas imajo kučanisti po njihovi stari navadi prav za NAŠ denar. Mi plačujemo njihove napake in zablode! Ne plačujejo jih sami.
   Oni nam v zameno talajo nalepke, etikete (rasisti, izdajalci, domobranci, hitlerjanci, nacisti….)

   Nobenega argumenta. Zanj ne čutijo potrebe, tega jih niso učili v šoli. Logike, argumentiranja trditev… dovolj je bilo, da si ubogal avtoriteto in se ji v vsem podredil. Drugo ni bilo potrebno, da si dobil dobro službo. In še vedno je tako! Če mora šolana farmacevtka Jankoviću razširiti noge, da dobi službo, je to pravzaprav vzorec, kako se pri nas pride do službe! In to izsiljevanje je pri nas sistemsko. Posilstvo je uzakonjeno in podprto s predpisi. Velja pa za vse, karkoli se v tej družbi dogaja, ker vse deluje po istem vzorcu, enakem, saj prav ta vzorec ustvarja korupcijo. Zato ga je treba za vsako ceno ohraniti.

   Korupcija je pa pri nas pravilo in ne izjema! Inštitucije pa so tam zato, da to pravilo, torej korupcijo oblasti, dograjujejo v še bolj podle in zakomplicirane pravne mafijske notranje tovarišijske dogovore. Ne pa da jo odkrivajo in odstranjujejo, ker bi to posledično uničilo kučanov komunizem.

   Skratka, pri pripadnikih te ideologije ni potrebe po rabi logike pri kakršnemkoli pogovoru. Tako je in pika. kučan ima oprav, Janša je pa izdajalec. Nič mu ni potrebno pojasnjevati, kje je Janša izdajalec ali dokazovati karkoli, kar kučan zalepi za Janševo ime.

   Nisem član Janševe stranke, ne katerekoli druge in tudi ne nameravam postati član nobene od strank, ne kakršnekoli bodoče stranke, če bo še kakšna nastala. Toda moti me, če nekdo govori “sej je useglih”, potem pa ne pojasni, kako je lahko useglih, da se Jankoviću izgubi vsaka obtožnica, Janši se ni pa do sedaj niti ena! Med VSE in NOBENA je v normalnem svetu in pri normalni logiki neka razlika, se ti ne zdi? Potem ni “useglih”!
   Pri nas je pa useglih! Po slovenski logiki enega stavka (ki je po navadi en usran predsodek in slepo navijaštvo, ki ga ni treba utemeljevati) je to dovolj trden argument, da bedak zmaga v debati.

   Janša je bil v zaporu (in to po nedolžnem), kučan pa še ni bil. Useglih?

   • moat

    Uh si se razpisal, res. Ne vem, ne bi razpravljal ali je ta kretenizem, v katerem živimo zdaj, še vedno religija ali ne. Po mojem ni, ampak je, kot sem že napisal, bolj kretenizem. In nanj niso imune nobene stranke. Vsak ščiti svoje. Je pa res, da se nam pozna, da smo živeli v socializmu. Starejši so z njim še vedno obsedeni, mlajšim pa je to (zlasti milenijcem) deveta briga. In prav je tako. Počasi se bodo stvari postavile na svojo mesto. Ne bo dolgo, ko bo prišlo obdobje po Kučanu in po Janši.
    Ne vem od kje tebi misel, da ne smemo kritizirati ideologije, sistema, države. Kdo pa ti to preprečuje? Danes vsak, ki ima pet minut časa udriha bo vladi, ministrih, politikih. A se mu je že kaj zgodilo (razen sovražnega govora). Ni!
    Ne trdim, da je bil sistem demokratičen. Ni bil, tako kot ni bil tudi v drugih državah vzhodnega bloka. Bil je ideološki, udbaški, nepravičen, skratka totalitaren. Zdaj pa ni več, so pa ostali nekateri vzorci, se strinjam. In tisto z razširjanjem nog in Jankovičem. Glej to ni značilnost tega sistema, to je značilnost korupcije, kriminala in nismo mi unikum v tem. Korupcija je prisotna tudi v drugih državah, z daljšo tradicijo demokracije, je pa res, da v manjšem obsegu. Tudi poslovno okolje (kar bi morala biti glavna naloga vseh vlad) ni takšno, da bi spodbujalo podjetništvo. Tu so vse vlade do zdaj zapravile priložnosti in to je temeljno vprašanje in bi moralo biti tudi odločujoč dejavnik na volitvah. Ne pa politika sem ter tja, bla, bla. Tisto o betonskih ploščah pa ne bi politično komentiral. Očitno pa so postale priljubljene vsaj za selfije novonastalih podjetnikov in estradnikov, oziroma vseh tistih, ki se za njih imajo.

    • dob

     >>Ne vem od kje tebi misel, da ne smemo kritizirati ideologije<>In tisto z razširjanjem nog in Jankovičem. Glej to ni značilnost tega sistema, to je značilnost korupcije, kriminala in nismo mi unikum v tem. Korupcija je prisotna tudi v drugih državah,<>Tudi poslovno okolje (kar bi morala biti glavna naloga vseh vlad) ni takšno, da bi spodbujalo podjetništvo. Tu so vse vlade do zdaj zapravile priložnosti….<<

     Vse vlade?! Samo ena vlada je ves čas vodila Slovenijo! Vlada milana kučana, katerega ime in priimek jaz ne pišem z veliko začetnico. Omenjanje vlade Janeza Janše je cinizem, saj ima kučan vse vzvode oblasti in vse inštitucije države, ki so bistvenega pomena za njeno delovanje – v svojih rokah! In to ves čas.

     Poleg tega pa so vsi takoj bili plat zvona češ UAAAAA Janša nastavlja svoje ljudi….. čim je kje zamenjal kakega kučanista na vodilnem mestu.
     Predstavljaj si Trumpa, da zasede mesto v Beli hiši – vsi ljudje v administraciiji so pa še od Obame!
     No ja, večini Slovencev je to normalno, ker se pri nas po javni upravi valjajo vedno ene in iste figure, ki si jih je z leti tja nastavljal kučan in njegovi.
     Da Janša formalno predstavlja vlado v nekem kratkem obodbu, v resnici pa vlada še naprej kučan, je vsakemu bedaku takoj jasno.
     Kako pa naj Janša vlada, če lahko drhal s cestno demonstracijo po kučanovem ukazu pomete Janšo s položaja, izvrši državni udar in odstavi legalno izvoljeno vlado!
     In noben se nad tem ne zgraža, temveč ploska!

     Ti to komentiraš z "Vse vlade so zapravile priložnosti…. ne pa politika sem ter tja bla bla bla.
     As ti čist en mau cinika, b'reku?

     Je Janša morda kdaj kučana vtaknu v zapor z lažno obtožbo podkupovcanja in potvoril volitve?

     Vse bolj mi je jasno, da si cinik in v razmišljanju pritlehen. In zato zlonameren!
     Sam delim ljudi na dve vrsti. Eni imajo lastno voljo in ne potrebujejo (potrebujemo) zunanje vodilo, torej se ne ogrevamo za stranke in spopade med njimi. Skratka nismo navijaška publika, ki zagovarja svoj tim tudi če faula in pohablja soigralce na igrišču, glavno da zmaga, pa tudi s prevaro in dopingom.
     Čeprav so pravila igre jasno napisana in mednarodno priznana in potrjena v vseh demokratičnih državah!

     Mi imamo potencialne morilce v timu, ki krade, laže, pohablja nasprotnika. In njihov trener kučan to vseeno imenujejo demokracija, in pravila imenuje – pravila.
     V resnici to niso pravila, temveč izgovor za pohabljanje nasprotnikov, ker si odvetniški timi milana kučana po svoje razlagajo kaj ta pravila sploh pomenijo. Njemu prav nič!
     Sodniki so pa podkupljeni in odločajo v kučanu v prid, pa njegovim sileđijam in posiljevacem tudi. Janković bi v demokrat8ični drđžavi letel, bil bi označen za posiljevalca. kakšen župan neki! Kriminalec na častnem mestu??? To je v EU samo v Sloveniji mogoče!
     Tukaj pa Janković samo izpolnjuje kučanove tajne direktive in nič več. Kdo mu pa kaj more?

     • moat

      Takega članka proti Kučanu itak da ne morem napisati, saj nisem novinar in mi ga časopisne hiše ne bi objavile. Ga pa lahko popljuvam po družbenih omrežjih.
      Da bi bila korupcija varovana s strani države. Lepo te prosim, šala mala, res.
      Prevarantski ministri in tajkuni gredo tudi pri nas v zapore, vendar traja morebiti malce dlje kot pa drugod. Seveda bi moralo biti obratno, saj je po statističnih podatkih na število prebivalcev pri nas več sodnikov kot drugod. In to je problem učinkovitosti pravosodja.
      To glede vlad je sicer res, saj je večina vlad bilo levih. Še vedno pa trdim, da so bile to tudi za njih izgubljene priložnosti za izboljšanje poslovnega okolja. Ne trdim, da Kučan nima več političnega vpliva, je pa bolj kot ne danes upokojenec.
      Javna in državna uprava je odvisna od oblasti, vsaj vodstveni kader, se strinjam. Ko je prišel na oblast je Janša zamenjal ves vodstveni kader v javni in državni upravi. Enako je bilo, ko so na oblast prišli spet levi. To ni nič posebnega in nič nenavadnega. tako je tudi drugod.
      V zapor te vtaknejo sodišča, ne pa Janša ali Kučan. Verjamem pa, da imajo tudi sodniki in tožilci svoje simpatizerje. Imela jih je tudi Brezigarjeva, pa kaj.
      Na osebne očitke ne odgovarjam, ker se ne spuščam na podenski nivo.
      Kučan in Janša sta tako zaznamovala Slovenijo, da je že skrajni čas, da gresta na smetišče zgodovine. Bomo lahko mirneje zadihali. To je pač moje mnenje.

     • dob

      V ničemer se ne strinjam s tabo. Sprenevedaš se! Ne tič ne miš.

     • moat

      Imava pač različna mnenja, tako da eden drugega pač ne bova prepričala.

    • dob

     >>Korupcija je prisotna tudi v drugih državah<<

     Dajva si malo bliže ogledati tole tvojo trditev. Poglej koliko je vredna:
     http://shrani.si/f/45/Ea/4eXsRrBS/korupcija.jpg

     • moat

      Moja trditev drži. Nikjer nisem rekel, da je Slovenija brez korupcije. Je pa ta raziskava, kolikor je pač objektivna, sramotna za Slovenijo in oblast. Povsem drži!

     • dob

      Rekel si, da je korupcija tudi v drugih državah. Tipični zagovor usegliharja, ki bi rad naredil vtis, kot da to ni nič takega, saj je korupcija povsod.
      Useglih bi bilo, če bi vsi imeli enako ali približno enako stopnjo korupcije. Mi imamo največjo.

      Tebi pa se to ne zdi bistveno. Več ti je do tega, da bi Slovenci mislili, kako to ni pomembno, zato naj vse ostane kot je, s kučanom na čelu. Ki je itak, po tvoje, samo navaden upokojenec, ki nima vpliva na politiko.

      V parlamentu v vsaki vladi sedi DESUS. Sestavljen je iz upokojencev, katerih politični program je obdržati svoje penzije, ki so tako visoke, kot jih prihodnje (in te, ki zdaj delajo!) generacije ne bodo videle! Njihova edina skrb je, da za njimi druge generacije penzij ne bodo imele.

     • moat

      Rekel sem tudi, da je to sramotno za Slovenijo. Prav tako sem rekel, da je čas, da gresta Kučan in Janša na smetišče zgodovine. Imaš prav, DESus je jeziček na tehtnici več vlad. Tudi Janševe. Stranke sicer ne maram, tako kot tudi Janša ne, mu je pa zagotovila prihod na oblast. Koalicijska dogovarjanje pač. Nič posebnega.

     • dob

      Useglihar.
      kučan mora v zapor. Ne pa na smetišče zgodovine.
      Janša pa nima kaj delati na smetišču zgodovine, samo zato, ker ti tako praviš.

     • moat

      Danes je nedelja in v nedeljo se ne bomo razburjali in bomo raje izkoristili lep dan. LP.

 • tarantela

  Noben spomenik vam nikoli ne bo po volji, ker vam ni do sprave zato, ker se potem ne bi mogli prepirati.
  Vedno boste hoteli še to, še to itd…Pričkajte se, če hočete, živite v preteklosti in si sami sebi grenite življenje, pot vam je prosta, nihče vas ne ovira.

  • janez zorman

   Ne vem, če trezno razmišljaš. Za pričkanje komunisti ustanavljajo celo satelitske stranke, v katerih imajo domovinsko pravico skrajni levičarji, ki so pripravljeni ne samo žaljenje ampak tudi na eskalacijo nemirov.

   • tarantela

    Ustanavljanje strank je možno tako na levi kot na desni. Sicer se mi zdi malo čudno, da vam je vse, kar ni za SDS, komunizem. Končno pa lahko rečem, ko boste malo bolj resnični demokrati (zdaj je vaša stranka avtokratska), veliko bolj priljubljeni med volivci, tako pač volijo druge, čeprav satelitske stranke, ki pa niso nujno komunistične, kot jih ocenjujete.

    • tarantela, ustavi se za trenutek, zapri oči in razmisli, kaj pišeš……… kdo je tisti, ki že desetletja deli pohleven in delaven slovenski narod !
     Upam, da se ne motim, če razmišljam, da nisi “naše gore list”.

     • tarantela

      Zdaj pa zapri oči sama in pomisli, zakaj volivci ne volijo SDS.
      Mimogrede, moj rodovnik je slovenski v Škofovih zavodih Ljubljana imajo arhiv, kjer je moj rod zapisan od začetka zapisovanja v te knjige.
      Sicer pa sploh ne vem, zakaj predalčkaš ljudi po kraju rojstva. A nima Bog vse ljudi za svoje otroke? Malo branja Nove zaveze marsikomu na tem portalu ne bi škodilo!!!

     • Nič ti ne verjamem. Prevečkrat so tvoji komentarji polni laži.
      Čas bi že bil, da postanejo treznejši. Življenje je postalo že presneto resno.

      Poizkusi ! Bo šlo ???

     • tarantela

      Napiši mi. kaj sem se zlagala!

    • janez zorman

     Zakaj me predalčkaš ? Iz užaljenosti, maščevanja, dokazovanja ?

     • tarantela

      Predalčkal si sam, ko kar na pamet nove stranke daješ med komunistične satelite. In kje imaš eskalacije nemirov?
      Užaljena nisem, nima smisla, če grem na ta portal, sem pripravljena na žalitve, maščevat se nimam za kaj, dokazuje pa ljudstvo. Na volitvah.

  • von Rhein

   Kakšno je tvoje mnenje kar zadeva pričkanje o izstopih prvoborca Turnška?

   • tarantela

    Nimam pojma, ampak zares ne, o čem sprašuješ. Bi razložil, prosim!

    • von Rhein

     Lahko poiščeš izjave prvoborca Turnška,ki jih daje v imenu Zveze borcev. Res je debil,toda izjave so namenjene javnosti.

     • tarantela

      Veš kaj, mene pa Turnšek res ne zanima in ne bom iskala in prebirala njegovih izjav.

     • von Rhein

      Torej ….zate velja samo to:

      tarantela • 2 uri nazaj
      Noben spomenik vam nikoli ne bo po volji, ker vam ni do sprave zato, ker se potem ne bi mogli prepirati.
      Sama sebe uvrščaš v skupino,ki bi se rada večno prepirala.

     • tarantela

      Zares to mislim, ko se o spravi ne bo več toliko pisalo in govorilo, postavljalo spomenikov in se bomo ljudje sedanjosti sprejemali, kakršni pač smo, brez krivde za preteklost, ki je nismo MI ustvarjali, potem bo sprava. Sama nisem z nikomur skregana, ne z levimi, ne z desnimi, z vsemi se lahko pogovarjam in jim pogledam v oči brez sovraštva.
      Naj dodam še to: tisti, ki se imajo za kristjane na tem portalu najbolj sovražijo drugače misleče, prav zato priporočam, naj berejo Novo zavezo, veliko nevernih se bolj ravna po njej, kot tisti, ki se deklarirajo za kristjane.

     • Steiermark

      Si navaden bedak, ki verjame da je sožitje z zverinami z rdečo zvezdo in njihovimi potomci mogoče! Seveda, mi naj pozabimo na njihove zločine in oni nam bodo še naprej vladali, ne samo iz podzemlja ampak kar z oblasti, kot to počnejo in ob podpori in diktatu kratkonogega turškega hlapca, srbina, ki še vedno, s svojimi 100 letnimi “borci” dirigira vse v Sloveniji in jo ropa ter uničuje, na zadnje, ker se zavedajo svoje krhkosti (svet ni več zateleban in je seznanjen z njihovimi zločinskimi nameni oz. nadaljevanjem njihove zločinske politike) , z muslimansko podivjano hordo, ki nam jo vsiljujejo!

     • KIKI

      Dobro veš, samo sram te je! Tudi prav!

  • Steiermark

   Tarantela, si pa res topoglava, o kakšni “ne volji po spravi” klopotaš? Ali bi se res, žrtve morale upravičiti svojim krvnikom, zločinskim komunistom, ki so klali, predvsem po 45 letu, nedolžne ljudi, po nalogu partije in zmeneta množičnega morilca in pedofila tita, Ali si morda kdaj opazila pripravljenost ali voljo teh smrdljivih nobejevskih morilcev, da se upravičijo, z poprejšnjim kesanjem za zlo , ki so ga zagrešili nad poštenimi in domoljubnimi ljudmi?

  • Nata

   No, ja kaj pa smo do sedaj že dobili ??Preklemano malo.
   Pa tudi jaz osebno ne potrebujem sprave. Le videla bi rada v učbenikih malo več prave zgodovine.

 • Franjo Trojner

  Hinavski levičarji so odstranili vse spomenike ranjke Avstroogrske in nato celotno Slovensko ozemlje dobesedno zasičili z svojimi. Zdaj ko je potrebno v dobro države, naroda, etike, morale, estetike in pravne države njihove umaktniti, pa se derejo, da se gremo genocid nad umetninami. Genocid nad umetninami? Težke besede! Hudo se spozablja in pozablja politična levica, da je edini genocid nad lastnim in pripadniki tujih južnih narodov v vsej naši dolgi zgodovini zagrešila ravno ona sama. Slovenci bomo morali vso to kumunistično navlako nekam na kup odložiti, morda v dogovoru z Hrvati res na Goli otok, kjer še danes iz vsake skale in najmanjšega kamenčka odseva vsa groza, ki so jo kumunistični kapoti namenili taboriščnikom. Naj bo Goli otok vsem zanamcen opozorilo česa vse je zmožen totalitarni zločinski komunistični um. Današnja skrajna levica je seme zla in zrcalna slika fanatičnih boljševikov, ki so naši deželi, Evropi in celemu svetu povzročili že toliko gorja. Upam in želim, da bo stara Evropa, EU in naša dežela v kratkem prepoznala razdiralen in uničujoč vpliv skrajne levice na varnost in blagostanje prebivalcev, pa tudi na tradicionalni način živlenja naše zahodne civiluzacije, kakor tudi naše kulture in običajev. Uničujoč virus skrajne levice moramo za vedno odstraniti iz ozemlja stare Evrope in živeti v duhu ustanoviteljev EU, to je edina pot, ki nas bo znova pripeljala do reda, blagostanja in varnosti!

 • Božo

  Mate vi svoj spomenik na Rovtah.

  • Mojca pokraculja

   Utihni govno! Sline se ti cedijo po ubijanju, ze to je dovolj.

  • von Rhein

   Poišči primerno mesto za praznjenje črevesja v svojem revirju.

 • Antonius

  Mizerija vsiljenega spomenika se nam kaže v tem, da politični in krvni dediči pogromašev nad lastnim narodom niti ne vedo, zakaj so spomeniško skropucalo postavili.
  Spomenik naj bi “nagovarjal”, pa niso izpostavili KOGA? Spomenik nas nagovarja k sožitju, pa nikjer ne omenja s KOM? Spomenik nas nagovarja k odpuščanju ne, da bi nam namignil KDO naj KOMU odpusti.
  Morilci svojega zločina nad nedolžnimi niso priznali, niso se za storjeno opravičili in zdaj naj umorjeni in njihovi svojci odpustijo morilcem in njihovim dedičem po politiki in krvi.
  Ta spomenik ni spomenik obžalovanja zaradi storjenega, ta spomenik je nesramna provokacija in POSMEHOVANJE spominu na umorjene in svojcem umorjenih.

  Se mi pa vsiljuje razmišljanje zakaj prefarbani kapitalistični komunisti spravni spomenik potrebujejo. Z izgovorom na sožitje, razumevanje in odpuščanje bi v celi Sloveniji radi zabetonirali statusa quo. Nedotakljivost spomenikov njihovim morilcem in zlagani eNOBe bi si radi zagotovili.

  Kdor bo na predsedniških volitvah volil Pahorja, bo prispeval svoj glas podpore tudi provokatorskemu spomeniku, ki ga kot takega ne potrebujemo.

  • tarantela

   Kaj meniš, koliko bo teh glasov v podporo Pahorju in provokatorskemu spomeniku? Mimogrede, sem ves čas proti temu spomeniku, to ni sprava, tudi ni sprava v pričkanju, o krivdi, porazih itd., sprava je v ljudeh. Beri Novo zavezo in se pomiri.

   • Antonius

    Bodite no resni! Levičarji s figami v žepu predlagajo neresno spravo, potem jih pa niti pobarati ne smeš, kaj se gredo, da se ne “pričkaš”.
    V kočevskem rogu se je spravna neresnsot levičarskih komedijantov začela.
    “sprava je v ljudeh” mi odstirate pogled v ranjeno človeško dušo svojcev umorjenih. Pa res verjamete, da veste vsaj kaj malega o nedolžnih žrtvah, njih živih svojcih, o ponižanih ljudeh?
    Če bi vi brali Novo zavezo, ki mi jo priporočate, bi se s polemiko zaradi spoštovanja umorjenih zadržali, da ne bi brez potrebe dvigali prah besedi in spodbujali k nepotrebnemu “pričkanju”.
    Tarantela, zapisal sem svoje mnenje o spomeniku sprave, vi ste se pa z očitkom pričkanja spotaknili ob moj komentar. Napišite svoj komentar na odličen prispevek Lucije Šikovec Ušaj, pa vam obljubim, da ga v izogib pričkanju z vami, niti prebral ne bom.
    Ah, aja, pa še tole! Kadar bom po nesreči pogledal na spomenik spravne sramote, bom vedno pomislil na pokvarjene levičarje. Obljubim, tudi na vas takrat ne bom pozabil.

    • ljubinica

     Tarantelo imam sicer blokirano….
     Tule pa vidim, kako prav sem storila, da sem jo blokirala ….
     Tarantela je nepoboljsljiv pokvarjen levak.
     Deklarirana ateistka se menda sklicuje na Novo zavezo ….

     • Borut Stari

      Ateisti ne obstajajo. Vsi so verniki. Levičarji npr, verujejo v komunizem. Splošno pa, komunist se spreobrne, ko se v grob zvrne.

   • Steiermark

    tarantela, o kakšnem “pričkanju o krivdi” pa čvekaš? Morilci, rdeči zločinci mečejo med bedake takšne floskule, “o krivci” tistih, ki so bili poklani od njih ter upajo, da bodo bedaki še naprej nasedali njihovim lažem in provokacijam! In še, ali naj se žrtve (200.000 poštenih in zavednih Slovencev, ki so branili sebe in svoje domače, pred nasiljem teh rdečih jugosrbskih revolucionarnih morilcev – rdečih podgan…) ki so bile zverinsko pomorjene, med njimi niso bili samo mladi moški, bili so otroci, mlade ženske, tako starejše in starejši moški, prosijo za “odpuščanje in spravo”, svoje morilce in njihove potomce, ki nas še danes oz. danes ponovno, “držijo v šahu” – sedaj že muslimansko golaznijo, ki ji bodo poklanjali slovenska državljanstva, tako kot pred njimi jugovičem, samo zato, da bodo ti še naprej poskrbeli za njihovo oblast – diktaturo!

   • Borut Stari

    Pomirjeni so le tisti, ki so v breznih, jamah etc. Hinavec.

 • althar

  Jep, rdeči so postavili pisoar za 1,2 milijona €.

  • KIKI

   Zamislite si, kako majhen je Kučan, ko stoji tam, pod njim ?

   • althar

    Kučan je majhen, kjerkoli stoji. Zato za kompenzacijo rabi velik pisoar.

 • Franc Šink

  Dober bagerist ima ta “spomenik” v trenutku na tleh!

 • dob

  V Avstraliji država ne ustvarja takih družbenih razmer nalašč zato, da producira pomanjkanje, v katerem farmacevtke (med ostalimi skupinami visoko izobraženih ljudi!) ostajajo brez služb in jih tako župani ne morejo posiliti, da bi prišle do službe. One jo kar dobijo! A si predstavljate kakšna anarhija!!!

 • princeska

  Stvar je preprosta. Politiki imajo državljane Slovenije za butaste in se iz njih norčujejo lepo po domače nekako takole: ” Ti kaj ni prav? Zaleti se v zid!
  In so nam zgradili zid ne objokavanja temveč arogance in mehčanja trdih butic (glav).

 • Borut Stari

  Hinavščina v pravem pomenu besede.
  Danes v sredo, 23. avgusta je dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Ob tem je treba omeniti slovensko hinavščino, ki se kaže v tem da država in njena zakonodajna veja oblasti vztrajno zavračata obsodbo vseh treh totalitarizmov (tudi komunizma), izraženo v sprejeti Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Slovenski parlament vztrajno in hinavsko zavrača sprejem obsodbe vseh treh totalitarizmov. Na podlagi resolucije Parlamenta v katerem so tudi slovenski parlamentarci.
  Pakt Ribbentrop-Molotov (tudi pakt Hitler-Stalin), je pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo pod vodstvom Hitlerja in komunistično Sovjetsko zvezo pod vodstvom Stalina, ki so ga podpisali 23. avgusta 1939 v Moskvi.

 • bednick

  Jaz na to gledam takole:
  Pač je en “umetnik” od “naših” rabil denar ( le kdo ga ne), in so mu ustregl.

  • Nata

   Tipično Jankovićevo ” poslovanje ” . . . . . .

 • Nata

  Odličen komentar. Pogrešali smo vas !!

 • ljubinica

  Ta spomenik je manifestacija komunisticne sprevrzenosti ….
  Tako kot tudi vse drugo, kar pride iz njihovih glav …
  Tako je Brglez v zvezi z dnevom spomina na evropske totalitarizme objavil svojo resolucijo polno levicarskega cveka …
  V njej obsoja zlocine fasizma in nacizma ln ZLORABE komunizma.
  Zloraba (po SSKJ) = uporaba necesa POZITIVNEGA za nekaj negativnega, slabega ….
  ————–
  Torej: za predsednika slovenskega parlamenta leta 2017 je komunizem nekaj pozitivnega …..

 • tohuvabohu

  Kje so feministke? Če je to pisoar za moške, so ženske spet prikrajšane! Jej jej jej.

 • samotoje

  Odličen komentar ob pravem času. Posebno zadnji stavek pove vse. Ljudje, ki so se nastavljali fotografom ob “posvetitvi” obeh praznih, v vseh pogledih, kamnov nimajo nobene moralne pravice karkoli postavljati v imenu sprave.

 • Kosobrin

  Če sprave nočeš, lahko postaviš najlepši spomenik, kar jih je svet videl, pa tega ne boš nikoli dočakal. Lahko jih postavimo še tisoč – sprave mi, ki bomo skoraj vsi umrli v tem stoletju, še ne bomo dočakali. Tako hudo je to!

 • dob

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!