Pisma podpore in upora (5): Dejan Židan – med Neronom in Kardeljem

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Edvardu Kardelju, Grobnica narodnih herojev, Ljubljana. S ponosom ti sporočam, da tvoja vizija samoupravnega boljševizma še ni čisto mrtva. En njen del in ti v njem sta se reinkarnirala v tovarišu Dejanu Židanu. Ta je dostojen naslednik tvojih velikih misli o agraru in drugih poteh v lepšo prihodnost – požgal je slovensko kmetijstvo kot Neron Rim. Vsak dan pod njim propadeta dve kmetiji, kar je malo šlampasto, ker je to premalo.

Dejan Židan je slovensko kmetijstvo vrnil v kardeljanske čase. Že od sovjetske Rusije in velikega Stalina se ve, da je kmete treba trdo prijeti, ker so nezvesti vsakršni oblasti, če so samozadostni. Če pa niso, so pokorni. Če niso pokorni, so pa lačni in v bankrotu. Dejanu Židanu je to lepo uspelo. Izvedenci vedo povedati, da se tudi pod Kardeljem kmetom ni tako slabo godilo, kot se jim pod Židanom, predsednikom komunistične partije socialdemokratov. Židan se na primer odlično drži naše parole “Zemljo tistemu, ki jo obdeluje”. Recimo avstrijski Magni. V 21. stoletju je tako Židan pripomogel k oživitvi ene najboljših Kardeljevih zamisli o kmetu dvoživki: malo v tovarni, malo na zemlji.

Židan je prašičerejec z Orwellove živalske farme
Te velike Židanove ideje pa niso nastale prek noči. On je bil v resnici na začetku novinar. Urejal je list “Prašičereja”, pri čemer je nujno spomniti na Orwellovo Živalsko farmo, s tem da si Orwell tudi v sanjah ni predstavljal, da se bo ta njegova farma ponovila po padcu berlinskega zidu in po osamosvojitvi Slovenije. To pač govori o tem, da so vizije lahko tudi retrogradne in da komunizem ni mrtev. Zato ima Židan prav, da je komunistična partija SD, ki jo vodi, sveža stranka – osvežujejo preteklost. Ta svežina temelji ne predpostavki, da je prihodnost velika neznanka, o preteklosti pa vemo vse. In čemu potem ne bi uporabili nečesa, kar je že bilo preverjeno.

Foto: STA

Kot agrarni strokovnjak in veterinar je Židan v kardeljanskem kombinatu Panvita na primer strokovno ocenil, da je rejenje prascev predrago in jih je začel uvažati z Madžarske. Domobranci in protidržavne sile pa so prašiče okužili in potem je vse pocrkalo. Židan je tako v enem mesecu uničil večdesetletno prekmursko prašičerejo. Seveda v resnici ni bil nič kriv, imel je samo veliko idej, in tudi po tem je podoben Kardelju. Takrat so naše partijske sile spoznale, da gre za inovativnega človeka, ki bi lahko bil politik. In je postal.

Na politični poti mu je zelo pomagal prijatelj Andrej Horvat, državni sekretar v Pahorjevi vladi, ki pa so ga domobranci in sovražniki ljudstva našli z roko v vreči, kar se za komunista spodobi. Ob strani mu je stal tudi agrarno-gradbeni knezo-škof Prekmurja Stanko Polanič, ki ga kmetje ne bodo spregledali, če pride do kakšnega kmečkega punta.

Komunisti so ena velika srečna družina kapitalistov
V tem smislu je komunistična partija SD agrarna stranka preprostih znamenitosti. Kakršna je na primer Jan Škoberne, ki že leta dolgo hodi po božjih poteh Josipa Broza: trikrat letno obišče Kumrovec, dvakrat Jajce in enkrat Dedinje. V rodnem Velenju pa moli marksizme pred Titovim spomenikom. Pravijo, da je to neozdravljivo. Škoberne je po očetu borec proti kapitalizmu, ki je obogatel s posli sonarodnjakinje, ministrice za obrambo Andreje Katič, ko je ata Škoberne nacionaliziral invalidsko podjetje Esotech. To so – po Židanu – sveži kadri z vizijo. Mednje sodi tudi Matjaž Han, človek, ki se je iz prodajalca v trgovini povzpel v sam vrh komunistične partije SD, antikapitalist, ki je obogatel v kapitalističnem poslu s Pivovarno Laško. Sem sodi Katičeva, nekdanja velenjska občinska uradnica, ki vodi obrambno ministrstvo v skladu z osamosvojitveno vizijo Milana Kučana – razorožitev. Tanja Fajon je zablestela kot novinarka RTV, dopisnica iz Bruslja. Zgledno je poročala, razen, ko je EU predsedoval Janez Janša. Takrat sta s sotrpinko Meto Dragolič štrajkali. Zato je Fajonova potem postala evropska poslanka komunistične partije SD, Dragoličeva pa urednica v javni hiši. Matjaž Nemec je sicer bolj maneken v partiji in parlamentu, kjer kot podpredsednik seje vodi prizadeto. Njegov pogled je zasanjano žalosten, kar je posledica dejstva, da je bil nekaj let njegov očim Danilo Kovačič, afera Hit, dokler ga družina Nemec ni pretepla, da bi se distancirala od njega.

To so pa skoraj vsi, ki so omembe vredni. Razen one Anje Kopač Mrak, ki je starima staršema vzela pravico do vnukov. To so delali tudi po vojni, ko so sovražnikom ljudstva in domobrancem jemali otroke.

Še Židanovo predvolilno geslo: “Teran in potica, to naša je pravica!”

Vinko Vasle

 

 • karlina

  Židan je prašičerejec z Orwellove živalske farme-DOBRA IN PRAVA PRIMERJAVA, SICER PA-GROZLJIVO, ZGORNJI LJUDJE IN ŠE KATERI ZRAVEN, SO NA STOPNJI, DA NAREDIJO NAŠO SLOVENIJO, ŠE HUJŠO, KOT JE BILA JUGOSLAVIJA, ITAK-UČITELJ JE IZ MURGELJ, POLEG NJEGA PA F21, V KATEREM SO NJIHOVI PREDNIKI. NI KAJ, MORAM DODATI, DA JIM TO ZELO, ZELO USPEVA, NA ŽALOST-NAS-DRUGORAZREDNIH DRŽAVLJANOV. PRVORAZREDNIH ITAK TO NIČ NE MOTI, NASPROTNO ,CELO ZELO JIM UGAJA, SAJ NA NJIHOV RAČUN ŽIVIJO SUPER DOBRO, BREZ PROBLEMOV, KOT PTIČKI NA VEJI, ZAPOSLENI V JU, OD PRVEGA DNE, DO UPOKOJITVE, PA SAJ SO JA-NAŠISTI, ČEPRAV BREZ USTREZNIH IZOBRAZB, BREZ ZNANJA, MALO OD NJIH S FAKULTETO, PA ŠE TA-FDV, KI JE NEZAPOSLJIVA V TUJINI, ITAK. NAŠI FAKULTETNO IZOBRAŽENI OTROCI, VEČINA Z DOKTORATOM, PA MORA V TUJINO, KAJTI ZANJE TUKAJ, V LASTNI DRŽAVI NI BODOČNOSTI-KER NISO OTROCI KOMUNISTOV, SAMO ZATO. MIMOGREDE, ČE KDO MISLI, DA NAS POTOMCI KOMUNISTOV NE POBIJAJO, SE MOTI-SEVEDA NAS, NE NA KRVAV NAČIN, PAČ PA NA PREFINJEN, OGABEN, SRAMOTEN NAČIN. POTOMCI KOMUNISTOV SO ŠE HUJŠI, BOLJ NEVARNI IN BOLJ PODLI, KOT NJIHOVI STARŠI, KER SO IMELI SUPER DOBRO VZGOJO, S PRVIM DNEM, KO SO SE RODILI-BREZ MORALE, ETIKE, ČLOVEŠKIH VREDNOT. ŽIV PRIMER JE SAM PRESVETLI-CERAR-PRED VOLITVAMI SE JE TRKAL PO PRSIH IN OMENJAL ČLOVEŠKE VREDNOTE, SEDAJ GA SPRAŠUJEM, KAKŠNE, TISTE, KI GA JE NAUČILA NJEGOVA MAMA ZDENKA-oblast, na vsak način, svinjarije-ki niso kazniva dejanja, oholost, poniževanje malega človeka, kraja, na vseh koncih in krajih, kjer je le mogoče-seveda-našega denarja, davkoplačevalcev, puf na puf, delanje norca iz malega človeka-SEM SLOVENEC NE JAMRAM, togota, itd. itd. itd. SKRATKA, BOJIM SE, DA JE Z NAMI-DRUGORAZREDNIMI SLOVENCI IN DRŽAVO SLOVENIJO NEPREKLICNO KONEC, NE VEM, KDO NAM LAHKO ŠE POMAGA-V VOLITVE NE VERJAMEM VEČ, KER SEM TRDNO PREPRIČANA, DA SO ŽE DESETLETJE, ZGOLJUFANE-ZAKAJ, NAJ SI VSAK SAM ODGOVORI IN POGLEDA NAOKOLI. ORWELLSKA FARMA 100% RES DELUJE V SLOVENIJI, TO JE DEJSTVO.

  • sloustava

   To vse vemo, Karlina, to vse vemo! Volitve so resitev zate, zame, za nase otroke, na naslednje generacije. Predolgo ste/so nasedali Kucanu, Golobicu, Virantu, (ne morem jih imenovati niti ljudje niti tovarisi), tipom brez vesti in morale. In sproducirali so se klemencici, cerarji, sarci, pedri, lenuhi, svizci, jankovici in njih zarod, ki imajo ultimat kardeljanstva: delavno in moralno pobijati vse, kar disi po pomladi, ljudeh, jansizmu in znanju, pameti, pridnosti, sposobnosti. Od tu imamo sindikaliste, tajkune in presstitucijo. Gremo na volitve, pomladi se jesenci in lopovi, fajonke in kucani, bojijo kot hudic kriza. Pokazimo in dajmo jim kriz, nalozimo ga na njih ramena in sledimo aksiomu: Just follow the money!

  • piko8

   Samo to državo vodijo BUTALC, in volijo jih BUTALC!!
   Tako je v slo-jugi, ki ji poveljuje gangster milan kuço!

  • Capi

   V Yugi kurćana niso spustili preblizu vrha KPJ in zvezne oblasti, ker je bil malo preveč zagnan in ne preveč sposoben, so ga že takrat pogruntal. Na našo žalost pa se je polastil oblasti v Sloveniji, kjer se vidi vsa njegova pokvarjenost in ultra nesposobnost, če ne bo korenite spremembe po volitvah, bo Slovenija končala kot Yuga…….en velik BANKROT……..k temu pa mu pripomorejo še totalno zabiti akademiki in njegovi kimavci…….

 • VERRZIFIKATOR

  Dejč Hropec

  ZADIHAN IN ŽIDANA VOLJA

  Da nikoli židane ni volje,
  to o njem je še predobro znano,
  a vnaprej je vsakič napeljano,
  da bo s časom z njim čedalje bolje.

  Žida pač njegova ni tkanina,
  ne poda nikakor se k imenu,
  skisan še ob sončnem je vremenu,
  hrope, ko obdaja ga vedrina.

  Le čemú je vedno ves zadihan
  marsikdo zaman se le sprašuje,
  in zakaj tako bolšči, vzdihuje,
  kot da je čez mero zasopihan.

  Mar težave kriva je nervoza,
  ker zaveda svojega se manka,
  ali pa vzdihuje brez prestanka,
  ker se obrestuje takšna poza?

  Če so pozi tej ga priučili,
  trening je ostal povsem brez haska,
  saj pod vodstvom hropastega glaska
  zlepa nič ne bodo pridobili.

  Ne poda se parazol mu židan,
  z njim deluje kot pogrebna šema,
  naj za imidž še tako se vnema,
  daje vtis, kot da bi bil zazidan.

  Še ko vreme je prekrasno, jasno,
  v gvantu židanem samo vzdihuje,
  hrope in bolščeče opazuje,
  v strahu, da izrekel bi kaj glasno.

  Ni mogoče pred ljudmi več skriti,
  da se brez uspeha dela zvezdo,
  da brez jajc je, mladih, ptičje gnezdo,
  v njem ne more nič se izvaliti.

  Ni mu pomoči od propagande,
  ta že dolgo v zvezde ga ne kuje,
  saj postaja zdaj vse bolj ji tuje,
  da on šef lahko postal bi bande.

  Pravega se šefa sploh ne išče,
  takega pač židane ki volje
  bi obljubljal, da nam vsem bo bolje,
  in zakrival pred ljudmi smetišče.

  Ta pa, vzdihov poln in hropenja,
  kvečjemu bi mogel poskrbeti,
  vsi da se razblinijo obeti,
  mine volja da te do življenja.

  Tiste zadaj vsak dan bolj mineva
  od zadihanosti potrpljenje
  in želé, hropeče da stvarjenje
  ne dočaka več volitev dneva.

  Se na tem v ozadju pridno dela,
  da kje boljši parazol se stakne,
  on pa se, zadihanec, umakne,
  kakor stara židana marela.

 • VERRZIFIKATOR

  Dejan Judež

  SPET ŽIVALSKA FARMA

  Spet o pujsu s farme se poroča,
  pa o njega silni vojski mali,
  v slogu vse kraljestva je živali,
  problematika pomij tekoča.

  Branjevke da sivi pujs odira,
  topo bulji, po hinavsko hrope,
  ves zasopel vsak dan huje sope,
  se nemara farma mu podira.

  Vse strniti dá se v kratek stavek,
  ko zagledaš sivo to ščetino,
  zbal za lastno brž se boš lastnino,
  saj za pujse ti boš plačal davek.

  Stopnja davčna kajpak se ne niža,
  pujs naslednjič te še bolj bo stisnil,
  boš zato nemara se zamislil,
  in pripravil: čas kolin se bliža.

 • Olga_10

  Čestitke! Spet ste zadeli žebljico na glavico!
  Slovenci! Zbudite se! Edina opcija za preživetje države je desna vlada z SDS! S svojim delom dnevno dokazujejo, da jim je mar za Slovenijo in dobrobit Slovencev! Niso na prodaj, zato pa taka gonja in “afere”…SDS ne sme vzeti kredita, s katerim državljani nimamo nič ???!!! Vzeti ga ne smejo zato, da ne bi zmagali! Samo obubožana SDS je garancija za uspeh komunistov! Komunisti s Kučanom, Hanom Židanom…. pa lahko kradejo v breme državljanov in vseh prihodnjih generacij?!!! Nakradli pa so si že s pranjem terorističnega in mafijskega denarja in prenosom davkoplacevalsjega denarja na udbaške račune v tujini, češ da gre za “čezmejno sodelovanje”!!!!
  Dol z zločinskim komunizmom!

 • totex39

  Kaj se ve, mogoče dobivamo z Židanom novega mladega Kardelja, sicer v stranki SD je kar veliko takih, ki svoje lopovske ambicije uveljavljajo od svojih predhodnikov.

 • pajot

  Židan pa se nam smeji v brk in je še zmerom židane volje.

  • sloustava

   Samo do volitev, samo do volitev! Pojdi in obkroži SDS, NSI, KLS, GOD, ..stranke pomladi. In Židana bo židana volja pri priči minila. Bo treba delat’, poje posem! In zapeli jo bomo iz polnih pljuč. Židan in vsi kučani, šarci, viranti, golobiči, zemljariči, CK ZKSovci, jamniki boruti, …: bo treba delat’! Na Slovenskem bomo mi gospodar, je rekel Cankar. In prav je imel!! Vrhničani, na volitve!

   • pajot

    Jaz sem po naravi pesimist. Poznam Slovence. Volili bojo partizance,ker so jih tako naučili v šolah.

    • komar

     Bojim se da res. Če bi volili desno, bi posredno priznali, da so bili oni, njihovi starši in njihovi stari starši, ki so 70 let prepevali “bandero roso” pa “na juriš”….. vsi vrhunski nategnjeni tepci. Tega ne bodo priznali, pa če država propade!

   • komar

    A Tuninu zaupaš???

 • von Rhein

  Pri vodenju prašičev v Panviti je dokazal,da je sposoben voditi tudi prasce v ZK.

  • xtc

   Ja sam ti nočjo pocrkati kot oni na farmi.

 • Vera

  Se ne čudim, da zraven mladih odhaja v tujino tudi mnogo starejših, ki so še pri močeh za selitev .:( Komunisti nas hočejo vse Slovence nagnat. :(

 • xtc

  Bravo Vinko.

 • Krtača 20

  Hehehe ko glaven oven reče beee, mu vse sprane ovce odgovarjajo beeeeee beeeee beeeee. Zastop pa tko noben nič. Pomembn tud ni nič. Važn da desne ovce blejajo.

 • Bastian

  Vinko odlično, na žalost resnično. S tem levaški prašiči opravičujejo kanabilizem ko v nedeljo cmokajo s polnimi usti “prasenca”. Slovenski delavec pa s Knorr župco, prežvečeno govedino ki ni govedina-mačketina in poscanim regratom.

 • Joško

  Odlična kolumna in zelo poučna.

 • domovina mili dom

  Narod navalite na volitve in volite boljševike.
  Ne bo treba delat, bomo raje čakali v vrsti za zdravnike.
  Če bo vrsta predolga pa na patologa.
  Razprodali bodo obdelovalno zemljo, da bomo lahko uvažali hrano iz balkana, ruskega kolhoza.
  Ljubljanski opankar bo ukinil tržnice in pregnal branjevke z visokimi kaznimi za prekršek enega €.
  Ustanovili bodo direktorate za obnovo bratstva in enotnosti.
  Peli bomo zopet od Triglava pa do Vardarja.
  Naj živi komunizem.

 • Artur

  Dobro rejena komunistično kapitalistična prasenceta , glupi Butalčki ka,j ko bi jim še riti zanašali po njihovi ponovni izvolitvi, da vam bo padla še kakšna skorjica iz njihove obložene mize in ne samo drobtinice.
  Za retardirane Butalce press…

 • samotoje

  SD- pa saj to so sami top intelektualci. Narodov zaklad. Butalci so vedeli, da je treba zaklad v gnoj zakopati.

 • Rotar Jakob

  kurćanova prašičja kz slovenistan crkuje kot orwel oznanjuje!

 • dež

  Morda s prašičerejo Židan res ni imel srečne roke, je pa zato AjanfichtenBorkenkaefer (Ips typographus Linnaeus) ali po domače osmerozobi smrekov lubadar, prava uspešnica. Pri vzgoji tega bitja smo vodilni na svetu, naši gozdovi pa pravi paradiž. In tega nam ne more nihče vzeti.
  Edo bi bil zagotovo ponosen na tega mladeniča. Projekt je obetaven, videti je že tudi prve nastavke krožnega gospodarstva, vsaj uporaba številnih krožnih žag kaže v tej smeri.
  Sicer pa se z napisanim v glavnem strinjam, le za predvolilno geslo ni dovolj jasno zapisano, je namenjeno slovenskim ali hrvaškim volivcem.

 • milanček

  Upam, da bodo slovenceljni kaj potegnili iz tega članka od g. Vasleta, če pa ne zastopijo, naj vprašajo kaj je prav in kaj ne, seveda ne pa spraševat kućanovce, oz potomce od morilca kardelja!

 • komar

  Pikro in zajedljivo, zajedljivo in pikro….. in duhovito, kot je VV vedno bil in je. Zelo všeč!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!