Pismo Milana Kučana: Dragi Božiček …

Mitja Iršič.

Že šestindvajsetič ti pišem. Vem, da si mi tam nekje pred petnajstimi leti oprostil, da pred letom 1991 nisem verjel vate, ampak v dedka Mraza. Kljub temu sem hvaležen, da sva zdaj že vrsto let prijatelja in da izpolnjuješ moje želje. Kot vsako leto sem bil tudi letos priden fant, zato upam, da mi boš tudi letos prinesel kup daril in izpolnil vse moje želje.

To leto bom skromen, ker si bil že zadnja tri leta tako darežljiv, da si ne upam zahtevati preveč:

 • Najprej si želim, da bomo imeli lepo vreme v Dražgošah. Borci Osvobodilne fronte si zaslužijo modrega neba in sonca. Tudi njihov najmlajši član, 22-letni veteran, reinkarnacija borca iz bitke pri Prevaljah. Kot vsako leto se jim moram tudi letos zahvaliti, da nadaljujejo tradicijo simbolne ljudske militarizacije in tihega razrednega boja.
 • Želim si cel kup novih strank v volilnem letu 2018. Nikoli ne veš, v katerem kotu se skriva novi SMC. Vseeno mi je, ali zmaga Homoseksualna Slovenija, Združena svinjska polovica, Demokratična zveza Slovenskega prijateljstva Islamske države Iraka in Levanta, Stranka Marjana Šarca … Kdorkoli že bodo, naj bodo zvesti idealom revolucije. Naj ti vseeno prišepnem, dragi Božiček, da je Levica edina stranka, v katero polagam vse svoje socialnodemokratske upe … Toliko, da veš, kam moraš usmeriti politbarometre.
 • Želim si, da se drugi tir začne graditi takoj po drugem januarju. Moji kolegi iz nekega foruma me že nestrpno kličejo vsak dan, ker bi radi gradili in prispevali k prihodnosti Slovenije. Tudi ti, Božiček, veš, da je prihodnost tlakovana z (dvosmernimi) železniškimi tiri. Če ne začnemo graditi že danes, utegnemo jutri že vsi govoriti nemško, ti pa dobro veš, da socialisti nismo nadarjeni za tuje jezike.
 • Želim si, da bi naslednje leto priznali Palestino. Res je, da si leta 1991 nisem želel, da bi tudi naš narod dobil državo, a le zato, ker smo mi bili srečni v južnoslovanskem samoupravnem bratstvu. Palestince vsak dan njihovega obstoja tepta imperialistični židovski škorenj. Ob takem trpljenju ni čudno, da se poročajo z 12-letnicami in se skrivajo za ženskami in otroki. Mučeniki gibanja Hamas so kot nekakšna arabska manifestacija Osvobodilne fronte. Božiček, vem, da jim boš pomagal, čeprav ne verjamejo vate.
 • Želim si, da bi me RTV Slovenija še velikokrat povabila v kakšno oddajo. Lepo me je videti na TV-zaslonu. Edini moški, ki ga kamera naredi še bolj seksi od mene, je Luka Mesec.
 • Želim si, da bi Slovenija končno izstopila iz zavezništva Nato, ki neti globalne konflikte in širi ameriški imperializem. Nazadnje so hoteli povzročiti razdor med našimi vzhodnimi brati in sestrami v Ukrajini in Rusiji, mi pa smo samo gledali in kimali. Božiček, naredi nekaj, da bomo naslednje leto zapluli na pot mednarodne suverenosti.
 • Želim si, da bi moj prijatelj Zoki do smrti vodil najlepše mesto na svetu in v duhu bivše nam ukradene države v prestolnico zvabil še na ducate sumljivih srbskih poslovnežev in katarskih vahabitov, kajti njihov denar bo v socialističnih deželah, kot je naša, zmeraj našel plodna tla. Skupaj z davkoplačevalskimi evri bodo poskrbeli, da bo mesto še naprej prosperiralo in mednarodno veljalo za Pariz vzhoda in Novi Sad severa.
 • Želim si, da bi ostala banka NLB v slovenskih rokah. Katera tuja finančna institucija bi lahko razumela slovenski smisel za delanje denarja iz nič. Tujina pač ni seznanjena z našimi progresivnimi finančnimi instrumenti. Vem, da boš znal prepričati Margrethe Vestager, saj je tudi ona socialistka, čeprav ne tako zagreta, kot smo mi.
 • Želim si, da bi Slovenci še naprej kupovali slovensko. Tudi, če je dražje in slabše od tujega. Ker z nakupom zanič slovenskega izdelka Slovenci pokažejo, da so pravi domoljubi. Tudi tebe, Božiček, čeprav nisi Slovenec, pozivam, da kupuješ slovenske igrače, če pa kupuješ kitajske, pa vsaj glej, da jih pobereš s slovenskih polic, ko so že lepo obloženi s slovenskimi davki in tarifami.
 • Želim si vsaj pet stavk delavcev v javni upravi v prihajajočem letu. Le s stavko in sindikalnim diktatom lahko zares izvajamo razredni boj in skrbimo, da ne bi kdo iz srednjega sloja postal preveč premožen. Verjemi, Božiček, če bo srednji razred imel preveč denarja, boš tudi ti imel več dela, ko bodo njihovi razvajeni otroci vsako leto zahtevali nove računalnike, telefone in druge dekadentne razvade. Zdaj, ko skrbiš le za našo maloštevilno buržoazijo, ti gre še dobro.
 • Želim si, da bi nas Rusija končno priznala za svoj satelit, da popravimo tisto napako iz leta 1950, ki nas je v času po letu 1991 katapultirala v naročje zahodnih imperialistov. Upam, da si bova naslednje leto s tovarišem Putinom ob Ruski kapelici voščila kot državnika ene same države in da nama bo ob strani stal tudi tovariš Lukašenko in kakšen samodržec iz bivših sovjetskih stanov.
 • Ker se ravno navezuje na prejšnjo željo, ne smem pozabiti, da sem si od nekdaj želel brunarico nekje na beloruskem podeželju. Moj prijatelj Janez mi jo obljublja že celo večnost, pa ni nič od tega. Božiček, vem, da mi jo lahko zgradiš ti, ko imaš toliko škratov, ki zate delajo zastonj. Le povej jim prej, da je tam povprečna plača 350 evrov na mesec, da ne bodo preveč požrešni pri zahtevah po plačilu.
 • Želim si, da bi leta 2018 Slovenci čakali v še daljših vrstah, ker bomo le tako tujcem dopovedali, da je naš z ZSSR navdihnjen zdravstveni sistem tako dober, da se na njegove storitve splača čakati v vrsti tako kot na imperialistične iPhone.
 • Želim, da bi se v kazenski zakonik, najraje pa kar v ustavo vrnil 133. člen jugoslovanskega kazenskega zakonika, ki je sankcioniral verbalne delikte. Spet želim občutiti tiste prijetne metuljčke v trebuhu, ko bom slišal ljudi na cesti, kako s strahospoštovanjem šepetajo drug drugemu: “Pssst, tega pa ne smeš izreči na glas, je za 10 let aresta!”
 • Moja najbolj intimna želja je, da bi razpadla imperialistična, neoliberalna tvorba Evropska unija, ki kljub trudu socialističnih strank v Evropskem parlamentu in levičarskih ministrov v Evropski komisiji drsi v objem kapitalistov, namesto da bi se osredotočala na skrb za revne in prikrajšane. Če mi izpolniš to željo, potem obljubim, da bom sam naredil vse, da se izpolni še tista druga, s prvo povezana: da se bomo spet v bratstvu in enotnosti povezali vsi južni Slovani na Balkanu (razen Bolgarov, ki jih tako ali tako nihče ne mara) in ponovno zaživeli v samoupravnem izobilju, v katerem smo enkrat že uživali, dokler nas niso iz njega z zvijačo zvabili zločinci Nata.
 • Se spomniš, da sem te že lani prosil, da bi mladina postala bolj revolucionarno bojevita in aktivistična? Nikoli ne razočaraš. Vse leto sem ponosno gledal, kako je naš podmladek grozil tujim multikorporacijam z odvzemom premoženja, obešal slike Tita na zidove, opozarjal na pomembnost solidarnosti in se boril za renacionalizacijo ukradenega premoženja … Res si se izkazal in v tem pogledu lahko letos le pobožno prišepnem še tiho željo, da bi rad, da takšna stranka postnajstniških revolucionarjev pride še v parlament in komplementarno z Levico prihodnjo koalicijo usmeri na pot pravične egalitarnosti.
 • Na koncu si želim volnen rdeč pulover z rumenim vzorcem srpa in kladiva na sredini, z dvema ljubkima jugoslovanskima trobojnicama na vsakem ramenu (kot veš, je moj najljubši material kašmir, moja številka pa XXS).

Ker pa si moj prijatelj in za povrhu tega še rdeč, pa ne bi rad od tebe le zahteval uslug. Rad bi ti tudi kaj vrnil. Zdi se mi krivično, da kot prekar’c dobiš zaposlitev le enkrat na leto in še to z nemogočim delovnikom. Pa tudi nobenega sindikata nimaš, da bi se kak Štrukelj boril zate. Zato le povej, kaj te zanima, pa ti bomo že kaj našli v Sloveniji. Tudi če nisi državljan, ne skrbi preveč – pri nas lahko ostane vsak, če je le rdeč. Morda ti lahko celo zrihtamo državljanstvo na podlagi izredne naturalizacije. Bi rad bil župan? Predsednik vlade? Predsednik republike? Ekonomski svetovalec na stalnem diplomatskem predstavništvu OZN v Ženevi? Le reci, pa bom malce prišepnil pravim ljudem. Mi rdeči si moramo pomagati med sabo, saj meritokracija ni naša vrlina.

Milan Kučan (foto: STA).

Hvala, da si slišal moje želje, 

tovariški pozdrav,

vedno tvoj,

Milan

———-

Mitja Iršič

 • Božiček

  Letos ga bom za jebal, tko, da bo spet na dedka mraza prešaltu.

  • RATATA

   Ej Božiček, kaj pa če bi namesto da bi ga za jebal razmišljal v tej smeri,
   da bi ga pred jebal hahaha

 • francelj3

  Treba ga bo vprašati, ali za volilno leto 2018 spet načrtuje kakšno procesijo po kolenih na magistrat.

 • anzek

  ++++++++++ Bravo Mitja, dobro si postavil ogledalo pred Kučanovo mafijsko postavo!!
  Moramo pa biti pošteni: brez idiotskega naroda, bi bil Kučan samo zapornik na Dobu!!

  • Soave

   ++++++++

  • Jakob Kovač

   Ja dobil bo zvezdico za to pisanje od vodje!

   • anzek

    Nisem Mitjatov odvetnik, pa si vseeno upam zapisati: močno podcenjuješ vse, ki smo sposobni misliti s svojo glavo!!

    Imaš tudi ti krvave roke?? Si član udbe??

    Več kot očitno si ljubitelj psihopatov, ki so imeli, nekateri še imajo, do komolcev krvave roke!! V žepih pa krvavega cvenka od ubobožanega naroda!!
    p.s.
    Zadnjič sem prebral zanimivo misel, ki je še kako resnična. zakaj Slovenija ni Švica? Ker je samo dva metra pod zemljo Kambodža!!

    • Jakob Kovač

     Ne razmišlam kot SDS ovce ,zato me pljuvaš kot vse ostale,zakaj pa bi imel krvave roke sem samo pošten državljan,ki se mu gabi kar piišete v tej klerodomobranski tv!

     • anzek

      Kot velik poznavalec obnašanja ovc, doma jih imam kar veliko čredo, ti zagotavljam, da se vsi, ki sledite/volite stranke katere nadzira Kučan (vse razen SDS), obnašate kot ovce!!
      Sam nisem član, tudi nikoli nisem bil, član nobene stranke. Ne dovolim pa ti, da me predalčkaš v katerokoli stranko. Sam sem bil in tudi sedaj sem, sposoben razmišljati s svojo glavo. Ti očitno ne in takim lahko rečemo, da so opranoglavci. To pa še ne izključuje moje prejšnje trditve, da imaš, če ne neposredno, pa posredno, krvave roke!!

     • Jakob Kovač

      Zakaj pa bi imel krvave roke nikoli nisem bil vpartiji,nevem z čim bi si umazal roke,še zmeraj pa trdim da je ta TV leglo za širjenje mržnje,če so res opozicija naj se bavijo z tekočimi problemi dogodke izpred 72 let pa naj pustijo zgodovini,ne pa da mrzite vse kar drugače misli!

     • Jakob Kovač

      in sploh imaš zgleda rad kri ,ker jo stalno omenjaš,jaz imam čisto vest,kot večina Slovencev!

     • Soave

      No, saj opozicija se ukvarja s tekočimi problemi. Če kaj spremljate seje parlamenta. . . .
      Se vam zdi, da ” zgodovina ” pošteno obravnava dogodke iz leta 45- tega ??
      Tisti časi, ko se ni smelo drugače misliti, kaj šele govoriti, pisati, upam, da se ne vrnejo več !
      Zato je malo trapasto pisariti o eni samcati TV , ki jo premore desnica, tako poniževalno.

     • anzek

      Zanimivo, da bi bilo potrebno zgodovino pustiti za sabo. To lahko trdi samo tisti, ki ima od nakradenega, oropanega, ubitega naroda izpred 70 in več let, neposredne koristi!! Tisti, ki tega ne prepoznate imate tudi krvave roke!! Ne sicer neposredno, posredno pa, saj ravno taki rabijo vodljive ovce (volivce), ki slepo sledijo partijskemu vodniku (Kučanu). In v tem tropu si tudi ti!! Da pa se v njem nisi prepoznal, pa pomeni, da so ti oprali možgane. In kot tak nisi sposoben kritičnega pogleda na svet!!
      Lahko pa je na delu olajševalna okoliščina: premali IQ, kar je značilno za levake!!

      Nasvet: za boljšo razgledanost, ki tebi in tebi podobnim primanjkuje, priporočam v branje Đilasovo knjigo: Novi razred.

     • Jakob Kovač

      Idi k zdravniku,mogoče ti še lahko pomaga.

     • anzek

      To napiše nerazgledana ovca!!

      Sicer pa zate velja: če bi neumnež vedel kako neumen je, ne bi bil neumen!!

     • Jakob Kovač

      Ohladi glavo in luživaj v praznikih,spoštuj sebe in boš spoštoval tudi druge!

     • Kosobrin

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • xtc

      Kogovorimon o ovcah n večjih od kučanovih-no nekoč ste bile titekove,kam je vaše ovčje vedenje zadevo pripeljalo pa smo tudi videli.

     • Soave

      No, tole je pa zanimivo.
      Pošten državljan ste ? Kaj na TV Novi pa je klerikalnega , domobranskega ?? Čudno razmišljate vi ! O vašem razmišljanju in zvezdicami, ki jih verjetno dobivati,, pa res ni vredno govoriti teh časih.

     • Jakob Kovač

      The end Sova!

     • Soave

      Vsekakor. . . . . . .vsekakor ¨!! Vsak je svoje sreče – kovač.

     • Soave

      Ko zmanjka argumentov, nastopi nesramnoat.

     • Jakob Kovač

      Nesramno ti voščim Srečno novo leto!

     • Soave

      Hvala. Želim enako. Pa prav nič nesramno.

 • Janko Gedlička

  Se bojim, da te bo “božiček” preveč razvadil in ti kar nekaj tvojih intimnih želja uresničil.

 • Anton

  Ahahahahaha za crknt!
  Zdaj pa še navdih za drugo kolumno… Kordiš al pa Mesec naj pišeta D. Mrazu…..

  • Mojca pokraculja

   Lohk kar preplonkata od milančka. Samo še eno željo naj dopišeta, naredi nam Venezuelo spet nazaj !

 • Jakob Kovač

  Zopet popljuvano vse kar ni SDS in take bi volili!

  • rrrrr

   Članek je v italijanščini. Zato te razumem, da ničesare ne razumeš…

   • Jakob Kovač

    A res ko berem razumem,pa čeprav ne znam italjansko,mogoče ga je napisal vaš vzornikDuče!

  • slosin

   ja, kaj češ! Takšne so želje Milana…

  • Soave

   Katere vse ?? Saj je samo eden, edini napisal pismo, no ?

 • AlojzZ

  Komiji so popušili vsepovsod razen v Sloveniji. In celo na področju dedka Mraza, ki ga je pregnala Coca Cola s svojim Božičkom. Sveti Miklavž pa še kar naprej vztraja, celo v protikrščanski verziji s peklenščki.

 • VERRZIFIKATOR

  P. S.

  Marthin L. K.

  I HAD A DREAM

  I had a dream, imel sem san,
  preroške lepe sanje,
  trdnó verjamem vanje,
  da jutri nov bo dan.

  In tega dne, ki daleč ni,
  vse polno bo življenja,
  ni treba dovoljenja,
  že misel nanj me vzradosti.

  I had a dream, imel sem san
  in vem da je resničen,
  saj bil je nepremičen,
  ko nov napočil spet je dan.

  Imel sem san, I had a dream,
  da stvar pritlehna siva
  negibna tam počiva,
  počitka ji nadvse želim.

  In tega dne, ki daleč ni,
  pritlehno bo minilo,
  nebo bo modro milo
  potem še dolge, dolge dni.

 • Mojca pokraculja

  Hahaha, za crknit, že dolgo se nisem tako od srca smejala!!! Bravooo!

  “To nam deli, Mitja”!!!
  Končno se vrača humor, torej smo na pravi poti.

 • Aichmbsi

  Hahaha. Dobro napisano!!!!

 • sprehajalec

  Dvomim, da gre pismo Božičku. “Naši” se zbirajo okoli Djada Moroza, pravoslavnega Miklavža. Prav te dni hodi po “javnem”.

  • KIKI

   Koliko je le Djad Moroz plačal opankarju provizije, da se lahko
   takole vlači po Ljubljani z vsem rdečim spremstvom vred! A pride
   tudi Putin po darilce?

 • odzunaj

  Glede na to, kako neskončno nesramno že desetletja vodi uničevanje Slovenije, Slovenskega naroda in vseh državljanov Slovenije mu svetujem, naj ostane pri eni sami želji, tisti , ki bo ustavila ta morilski tajfun in bo Slovence najbolj razveselila. Za leto 2018 naj si zaželi, da k njemu prileti tista starka s koso v roki in naj hitro opravi !

  • KIKI

   Zelo pobožne želje, ki se žal ne bodo uresničile, saj je zloba, ki veje
   iz umskega, plesnivega kadavra, neuničljiva !

 • dob

  Jako dobro, Mitja!

 • dob

  FASCINACIJA S TOVARIŠI
  Moj zelo dober prijatelj, velik strokovnjak, psihiater in psihoanalitik Dr.Ažgošek, ima čisto svoje poglede na premnoge probleme, ki zdaj tarejo našo družbo, pa ne samo našo. Tudi preostali svet se otepa s to težavo.
  Nekaj časa je bilo potrebno, da sem se navadil nanj, kajti njegove znanstvene teze izvirajo iz življenjskih izkušenj z bolniki. Spoštovani Dr.Ažgošek je možakar stare šole, uglajen gospod in vreden spoštovanja, kar nepretrgoma dokazuje s svojim delom na bolnikih, ki se k njemu zatekajo po pomoč.

  Dobro, da ne nategujem po nepotrebnem bom kar prešel na težavo. LGBTZ in gender theory in vdor vsega tega v naše šole. To me mori. V povezavi s sinom, da se razume, da me ne bi kdo narobe razumel.

  Ker sem se itak imel namen oglasiti se pri Dr.Ažgošku, ker me je malo skrbela erekcija, sem ga sklenil prositi, če lahko ta malega pripeljem na en hitri pregled.
  Z erekcijo je bilo pa takole! Z ženo sva rada “nečistovala” (danes je glih Velika noč pa se izogibam nekaterim izrazom) na pralnem stroju med centrifugiranjem. In sicer tako, da se je ona usedla na pralni stroj, ko ta preklopi na centrifugo, ker fajn trese. Meni prec pride!

  Enkrat, ko sva to počela v kopalnici, je pozabila zategnit pokrovček na mehčalcu in se mi je mehčalec zlil na tiča! Potem sem cel mesec imel mehkega. Ampak dišal je pa super!

  No, potožil sem Dr.Ažgošku, da ima ta mali v šoli raje tovariša kot tovarišico. Ves čas govori samo o njem in me zdaj to že malo skrbi. Prosil sem ga, če lahko ta malega pripeljem k njemu na hiter pregled, toliko da se pomirim. Za zdaj se tolažim, da je ta njegova fiksacija na tovariša morda povezana s tem, da so tovariši postali neka njegova obramba, da so nekaj takega kot nevidni prijatelji, ki mu pomenijo garancijo, da zmagovalci nad nacizmom in borci za svobodo in enakost med ljudmi, da ne omenjam enakosti med spoloma… ne bodo nacistov in fašistov nikoli več spustili k nam!

  Nacistov in fašistov se boji kot hudič križa.
  Boji se jih bolj od vsega, ponoči ne more spati, more ga tlačijo, zbuja se ves prepoten in moramo mu prižigati luč, da lahko zaspi. Če recimo grmi, ga niti ni toliko star. Razen če si takrat predstavlja mokrega nacista v škornjih. Takrat se ves trese.

  Zgleda da ima to od partizanskih filmov. Jaz na to priznam nisem bil dovolj pozoren. Še ko je bil majhen sem ga silil gledat gledat Neretvo, Sutjesko, Exorcista. In druge reke.

  Kot dogovorjeno sem ga potem nekega dne tako peljal k Dr.Ažgošku, kajti njemu, staremu znancu zdaj že lahko rečem prijatelju, laže razložim kaj me tišči. Zaupam mu, ker se že dolgo poznava.

  Pregledal ga je in mi zagotovil, da je fant čisto normalen in da bo zrasel v normalnega človeka. Sčasoma bo prebolel “tovariše in tovarišice”!
  Pojasnil mi je, da je to normalna atavistična faza razvoja pri adolescenci, ker gre pri njem za prehodno obdobje fascinacije s “tovariši”, ki pa je normalni sestavni del odraščanja.

  V tinejdžerskih letih, tako mi je zaupal Dr.Ažgošek, se bo njegovo zaupanje preneslo na drugi objekt fascinacije! Ko ga bo mali investiral med ženske noge, se bo vse samo poštimalo, samo pazi naj se, da se ne zainvestira.
  To me je nekoliko pomirilo!

  A ker me je vseeno še malo dajal dvom, me je Dr.Ažgošek hitro pomiril, češ da je fant precej pametnejši in bolj odrasel, kot večina njegovih sovrstnikov, in celo odraslih, čemur nisem mogel oporekati.

  Imam posnete Dražgoše 2000,2001, 2002…. vse do 2015! Vsako leto doma posnamemo proslavo.
  Pol mu pa to predvajam. Najraje posluša, ko partizani vsakokrat v Dražgošah znova ponovijo, da so zbrisali naciste in da jih bodo znova, če bo potrebno! Da nacizma in fašizma pa že ne bodo dovolili na naših (njihovih) tleh.
  To ga pomirja.
  Twix čokoladica pa itak. Za povrh.

  • RATATA

   Programiran sem tako, da vsak prispevek, ki me zanima berem tako, da poskusim razbrati uvod, jedro in zaključek.
   To je od nas, dijakov zahtevala Milena, ko je težila (hvala prof.Milena) naj ji izlijemo našo domišljijo ali pa ubesedimo dokaz, da smo kakšen roman, esej ali črtico res prebrali in predvsem da smo vsebino nekako dojeli.
   No, tole tvoje prebrati na moj način se pa malo zaplete….
   Uvoda sploh ne potrebujem, saj mi je dovolj le ime avtorja (Dob),
   toda to, da je pa celotno besedilo jedro
   in da se zaključki med jedrom kar sami ponujajo, je pa res prima!
   Ali še sploh kje “Obstajajo Ljudje”?

   • dob

    Ti si eden tistih, zaradi katerih rad pišem.
    Zelo sem ti hvaležen.

  • Borut Stari

   Tvojo zgodbo sem prebral počasi in to 2x. Prvič nisem bral v miru. Bil je na poročili vala 202 cirkus okoli luke Koper. Zdaj mi je jasno, da ima zgodba dober dan in po dogajanju nasvidenje. Nadaljuj na ta način.

   • dob

    SLOVENSKE VLADE
    Včeraj, ko sva skupaj spila pivo, mi je Dr.Ažgošek potožil:
    Zgleda, da imamo Slovenci radi prizadete in take s posebnimi potrebami. Pa tudi zelo smo sočutni do ljudi z downovim sindromom, še posebej do avtističnih otrok.
    Kljub temu pa pri tem nihče niti ne pomisli, da bi jih nekoč postavil za predsednike države ali pa iz njih celo sestavljal vlade!
    In zakaj ne?

    Ja, preprosto zato ne, ker bi se ukvarjali samo sami s sabo in svojimi problemi. Pri tem pa celote ne bi videli!
    Enako se obnašajo naše vlade. Ukvarjajo se same s sabo, na nas pa niti ne pomislijo.
    Zato jih bomo Slovenci drugič še izvolili…. ker se nam, tako je videti, smilijo!
    In prav to je naš problem.
    Debili, ki jih ves čas volimo in nam ves čas vladajo – niso sposobni vladati in voditi države! In vendar jih vedno znova izvolimo, ker se nam smilijo. Jaz drugega razloga za to, da jih vedno znova izvolimo, sploh ne vidim. Najbrž ga ni, vsaj ne takega racionalnega.

    Potem sva spila še po eno pivo. Nakar še drugo. Dr.Ažgošek je nato hotel še eno, ampak jaz sem rekel, dost mam. Res mam dost.
    Pol sva pa še po eno.

 • Olga_10

  Dragi Božiček, odnesi Kučana v Sibirijo in naj tam tudi ostane!

  • KIKI

   Poleg palčka Kučana, vzemi še njegove pajdaše in
   jih vpreži v kočijo, pa naj te oni malo vozijo, da si
   naši jelenčki spočijejo! Upam, da bojo na poti izdahnili,
   saj dela niso vajeni!

  • Mojca pokraculja

   V Sibiriji ni bankomata. Sef ima zraven Miloševičeve Mirjane v Moskvi.

  • Jakob Kovač

   z sabo naj vzame vse bivše komuniste tudi JJ in njegov trop!Sa uradno komunistov ni več1

 • Soave

  Bravo, g. Iršič + + + + + + + + +
  Saj tole je sijajna satira !!
  Kdo pa je satir ? Satir z rožički in velikimi ušesi .je tale možak, ki piše Božičku !!
  No, je pa tole pisanje tudi sijajna ironija ! Saj vse vemo, pa nič ne ukrenemo.

 • Borut Stari

  Napisanemu se mali cvergl le nasmhne in vsebino ignorira. Zaveda se, da je Don Murgleone.Boter mafije, ki ima v Sloveniji svojo državo. Kužki lajajo kaviar tovarišija oa nemoteno ropa svoje podanike.

  • Soave

   No, sedaj vsaj lajamo lahko.

   • Borut Stari

    Ti še lajati ne upaš. Raje na čevljih šnirlce grizeš. Še enkrat povem: ne verjamem v »power of positive thinking«. Moč pozitivizma je precenjena, zadovoljstvo – pretežno s samim sabo pa je dolgčas. Raje imam kaj čudnega, nezaslišanega, grotesknega. Negotovost spreminja stvari. Drugačni – in ne »naši« – razgledi so nori. Pozitivno nori.

    • Soave

     O, filozof ?
     O negotovosti pa jutri.
     Lahko noč.

    • Soave

     Da vam še malo pripišem. . . . . . . .čevljev na vezalke ne nosim, torej nimam kaj grist. Bom pa vas malo pogrizla, ker vi tudi drugače misleče grizete.
     Ker ljubite vse, kar je čudnega, nezaslišanega, grotesknega. ste kot ustvarjeni za slovensko klimo .
     Da pa je človek lahko zadovoljen s seboj, mora kar krepko delati. Torej, mu ne more biti dolgčas.

     • Borut Stari

      Sem le zajebant in razen hrane nikogar ne grizem. Ohranil sem v sebi nekaj otroškega. Drugačni ne »naši« razgledi so resnično nori. Seveda će se ozreš čez Alpe proti evrozahodu. Čakam, da se bodo ti razgledi končno odprli slovenskim volivcem. Da spregledajo, da naša opcija ni Balkan. Slovenska klima? Ni problem se pač vremenu primerno oblečeš in obuješ. Vedno imaš ustrezno izbiro.
      Ja, pa vse najboljše v novi krožnici okoli sonca.

     • Soave

      Ohraniti v sebi nekaj otroškega. . . . . . to je pa sijajno. Blagor vam.
      Čakamo pa vsi ! Ne vem zakaj ? Mar res nič ne moremo ?
      Ja, nova krožnica ! Vse najboljše.

     • Borut Stari

      Poskusi zbuditi otroka v sebi. Tega občutka ne pozabiš. Pri današnji konstelaciji volilnega telesa bo sprememba ostala le želja. Kakorkoli obrneš ima levica tistih 50+ %. Sicer bo tako dokler ne dobimo novega Pučnika. Nekoga z njegovo karmo. Na žalost normalnih Slovencev je to znandvena fantastika. Utopija. Korenine kumunizma in socializna so globoko ukoreninjene.

 • MižekFiga

  Za ddr. Kučana razpravljat(?), ne se hecat, ker se ne izplača. Ta smrdljiva stara komunuistična rit ni vredna razprave. Ob osamosvojitvi je imel možnost posodobit sebe in še kaj naredit za Slovence! NIČ se ni zgodilo, TOREJ?! Že to je preveč, da dobiva dvojno pokojnino, šoferja in avto. Na državni televiziji pa poskrbijo, da ga ne pozabimo. Sram naj jih bo za vsak € plačanega prispevka, FUJ njim in njemu tudi!

 • Aron

  Z vsakim takim epom Kučanova priljubljenost raste :)

  • xtc

   Kam?
   Na odpad zgodovine?

  • Valter BraniSlav

   Zal res…

  • nevtrino

   V nekaterih jugobutalskih glavah ima resnica res pridih negacije …

 • janez zorman

  To pa je sol na rano; za Lakija, Taranto, Krtačo, midlco,….Resnica res hudo boli !?

 • janez zorman

  Včeraj se je tisti novinar – “spretnostni plesalec”, pri dnevniku na vse načine trudil, da bi intervjuvane otroke prepričal, da je fake Božiček (dedek mraz) bolj priljubljen od Božička. Na srečo mu to še ni uspelo. Ampak smo na dobri poti.

 • Rotar Jakob

  kurćan je pravi dedek zmraz z oprodo putinom na slovenskem!

 • xtc

  Zelo dobro povedano.
  Upam le ,da ga odnese hudič in njegov trop zravn.

  • nevtrino

   Ne, bo treba pomagat, da jih odnese !

 • Valter BraniSlav

  Sarkazem odbija potencialne volilci.
  DO YOU WANNA RANT OR DO YOU WANNA WIN ELECTION?

  • nevtrino

   Ne, prepričevati prepričane ne gre, sarkazem pa spodbuja k več razmišljanja, kar je dovolj.

 • Jan Kovalski

  Združena svinjska polovica je sindikalna stranka s tradicijo.

 • Coeus

  V temle spisu zamenjas samo Kucana z Janso in spremenis par imen strank in se morda kaksno drugo podobnost pa dobis sliko ki v popolnosti drzi za Janso in SDS.

  No Irsic, daj se malo bolj potrudi… zaenkrat samo Janseve mokre sanje projeciras na Kucana in levico ;)

  • Naja Vanko

   seveda opranoglavi Kučanovi hlapci niste sposobni lastnega razmišljanja, pa bedarije pišete. 160 Kučanovih ovadb in procesov je dal skozi po raznih sodiščih Janša, tebi pa še sedaj ni jasno, da živiš v Kučanovi mafijski državi, ki obvladuje policijo, krivosodje, gospodarstvo, politiko.

   • Coeus

    Si ti dejansko tako bebasta ali se samo delas?

    Kaksnih 160 kucanovih ovadb in procesov? Vecina teh je zaradi Janseve primitivnosti in neumnosti. Ostale je pa sprocesiral sam, da izpade zrtev pri taksnih bebcih, kot je njegova volilna baza. Da pa ne zna pojasniti od kje mu premozenje je pa zopet njegova neumnost.

    Tudi Jansa je del te mafije, ki obladuje policijo, gospodarstvo, politiko in krivosodja. Zuli ga le to, da ne v toliksni meri, kot bi rad in kot misli, da mu pripada.

    Tebi se sedaj ni jasno popolnoma nic.. samo tulis v isti rog, kot Jansa, pa mislis, da si Boga za jajca prijela ;)

    • nevtrino

     In vi enako mislite, da niste zabiti, kaj ?

     • Coeus

      Nic ne mislim…. VEM, da nisem… drugace bi mi ti in tebi podobni lepili pluse :D

  • nevtrino

   No, boste pa vi kaj komplementarnega objavili po tovariških trobilih, to pa ne bo težko, kaj ?

   • Coeus

    Ni za skrbeti… ta tvoja “tovariska trobila”, ne glede na to kaksna so, so se vedno svetlobna leta od podna, ki ga predstavlja Nova24TV ;)

 • primsek

  da se Janašariju, ki je psihotik na tabletah in se mu prikazujejo leteči sloni in smetnjaki, polni kruha, v morah pojavlja Kučan, to še nekako razumemo, glede na diagnozo, da pa hoče biti tretjerazredni orbanovski ritopik, torej avtor članka, tudi Kučan, to je pa nekaj novega. nov janšist nova norost novo leto psihošipcevih tretjerazrednih

  • nevtrino

   No, le dajte te svoje zblojene ugotovitve nekje objavit, ne bo težko …

 • nevtrino

  Hohoho, odlično, vendar pa ne pozabit, da je Milan K. namesto govora ponavadi bral nekakšne proste spise, kjer so mu pomagali prišepetovalci, itn…. Pa še tako je vprašanje, ali bi ga Božiček sploh razumel.
  Mogoče bi pa lahko vse skupaj poenostavili, da bi še kdo razumel na Slovenskem, kako bi si zaželel vsaj poznavanje sodih in lihih števil, da bi na primer spet lahko vozili avtomobile na naftne derivate samo na določene dneve …

 • Kosobrin

  Dragi Mitja,

  vem, da so vse te želje, ki si jih naštel, tvoje in ne Milanove, zato obljubim, da jih bom v naslednjem letu skušal uresničiti. Samo ene želje ne bo mogoče uresničiti – res bo zmagal Šarec, kakor si malo zlobno napisal in nisi v resnici tako želel! Veš, jaz poznam tudi najgloblje kotičke tvojega srca… ampak, …. čisto zares tukaj ne morem prav nič pomagati. Resnično bo zmagal Šarec! Pa lepe praznike in nasvidenje v decembru prihodnjega leta! Hvala, da me razumeš, božični pozdrav, vedno tvoj Božiček!

 • PLavi-mil

  Uf, uf koliko užaljenih rdečekruhoborćevskih tovarišev se je oglasilo ob napisani resnici.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!