Očetu koroških dečkov bodo jeseni ponovno sodili za umor njune mamice. Kdaj bodo odgovarjali njuni ugrabitelji?!

Franci Donko (Foto: STA)

Družinska tragedija pozne decembrske noči  leta 2015 bi šla počasi v pozabo. Rane koroških dečkov, ki sta nenadoma ostala brez staršev, bi se počasi zacelile v naročju babice in dedka, v družini, ki jima je še ostala. Vendar se to ni zgodilo. Zato vsak nov dan koroškima dečkoma prinese novo razočaranje in spraševanje: “Babi, zakaj ne prideš po naju …?”

Oče in mama koroških dečkov sta bila usodne noči na koncertu v Rdeči dvorani, kjer sta se sprla in menda tudi pobotala. Ponovno sta se sprla na poti domov. Oče koroških dečkov je najprej njuno mater pretepel, jo nato zadavil in čez nekaj časa mrtvo pripeljal pred tamkajšnji zdravstveni dom.

Po storjenem zločinu se je sam javil policiji, ki ga je priprla, celjsko sodišče pa ga je marca letos obsodilo na 13 let zapora, kaznivo dejanje umora pa prekvalificiralo v uboj. Sodišče je menilo, da je Bajde mamo koroških dečkov ubil, ker ga je razjezila, in ne zaradi ljubosumnosti ali iz nizkotnih nagibov. Po poročanju medijev pa je 22. julija Višje sodišče v Celju takšno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo istemu sodniku.

Ravnanje socialnih služb in  ministrstva Anje Kopač Mrak podaljšuje in poglablja rane nemočnima otrokoma
CSD Velenje se je po treh mesecih bivanja koroških dečkov v družini babice in dedka odločil za nasilen odvzem otrok iz vrtca in namestitev v neznano rejniško družino. Pravni in strokovni zastopniki babice, dedka in koroških dečkov smo takoj opozorili na hudo strokovno napako in nezakonito ravnanje CSD Velenje in Slovenj Gradec. Pri našem zavzemanju za združitev družine babice in njenih vnukov so nam pritrdila vsa slovenska sodišča, ki so v žalostnem velenjskem primeru enotna: zavzemanje za vrnitev koroških dečkov v njuno edino družino babice in dedka je pravično in plemenito delo, s katerim je potrebno nadaljevati.

CSD Velenje in Slovenj Gradec: namesto da bi se posuli s pepelom, so se obdali z dragimi odvetniki
CSD Velenje pa z nezakonitim odvzemom otrok ni prenehal škodovati vnučkoma. Najeli so odvetnico Simono Marko, ki je storila vse, da bi relativizirala sodbe sodišč, ki so potrdila, da je CSD Velenje hudo kršil človekove pravice babice in koroških dečkov ter nezakonito posegel v njihovo družinsko življenje. Odvetnica Simona Marko je šla celo tako daleč, da je hotela preko sodišča izsiliti prepoved omenjanja koroških dečkov v javnosti, saj naj bi poročanje medijev o tem, da bi ali da bi lahko izvajala stike z očetom, ki je obsojen za kaznivo dejanje umora, po njeno koroška dečka lahko prikrajšalo za družbo vrstnikov. To je navadno zavajanje in seveda ni res. Po popolnem polomu ministrice Anje Kopač Mrak, ki se je s tiskovko osebno vpletla v primer koroških dečkov, in po nestrokovnem vmešavanju Gabi Čačinovič Vogrinčič so verjeli, da bodo zagovornike utišali s sodno prepovedjo. Na srečo sodišče ni nasedlo.

“Zastopniki” koroških dečkov iz CSD Velenje so nestrokovni in delujejo proti interesom otrok
Kot odvetnica CSD Velenje in Slovenj Gradec Simona Marko gotovo ve, da CSD Velenje vseskozi spodbuja za otroka neprimerne stike z očetovimi sorodniki, ki jih dečka po navedbah babice do sedaj sploh nista poznala, po drugi strani pa CSD birokratsko odmerja in strogo nadzoruje stike vnučkov z babico in dedkom, ki sta njuna edina in prava družina, vse sodne instance pa so ugotovile obstoj družinskega življenja med njimi.

Preko skrbnice koroških dečkov Alenke Gabrovec so na CSD Velenje namreč otroka silili v fizične stike z očetom, ki  svojega dejanja ni resnično obžaloval, ampak se je na izrečeno sodbo tudi sam pritožil. Kot tak seveda ni primeren za izvajanje stikov z otrokoma, ki doživljata travmo.

O tem priča tudi izjava skrbnice koroških dečkov Alenke Gabrovec, ki je javno priznala, da CSD Velenje vseskozi omogoča stike koroških dečkov z njunim očetov v zaporu, čeprav je to v popolnem nasprotju s strokovnimi spoznanji in je po moje celo hišniku in čistilki na Fakulteti za socialno delo jasno, da tako zgodaj po umoru njune mame stiki dečkov z očetom le še poglabljajo njuno travmo. V tej fazi bi bilo bilo povsem dovolj, da bi dečkoma povedali, da ju pozdravlja njun ati, ki je v zaporu, ker jima je vzel mamico.

Do kdaj bomo dopuščali levičarsko teptanje človekovih pravic otrok in družin?
Oče otrok ostaja do ponovnega sojenja v priporu. Vprašamo se lahko, kdaj bodo za svoje napake odgovarjali ministrica in njeni podrejeni. Ali si po njihovem mnenju zaradi očetovega dejanja tudi koroška dečka zaslužita zapor? Kajti rejniška družina je za nemočna koroška dečka neke vrste zapor, čeprav imata po zatrjevanju Gabi Čačinovič Vogrinčič tam »nove posteljice«.

Babica, dedek in koroška dečka so ob Jošku Jorasu in pozabljenih Slovencih na levem bregu Dragonje žive priče, kaj se godi malemu človeku pod neumno, hinavsko in zatiralsko Cerarjevo vlado.

Franci Donko

 • VERZIFIKATOR

  Gaber Babinovič

  NAJ POZABI, KAR SE GABI

  Sédel je med babico in dedka,
  nejeverno gledal je v ekran,
  glavico obrnil naglo stran,
  vnuček se prestrašil je posnetka.

  »Tale teta ni kot moja babi,«
  jo primerjal je s hudobno račko
  in narisal jo kot grdo čačko,
  rekel, da krohot se njen mu gabi.

  Res tako se ta je krohotala,
  da odvrne te vedenje njeno,
  vsak ugovor pa je bob ob steno,
  stroka, pravi, da ji prav bo dala.

  Sama ménda stroki načeluje,
  borka je za možnosti enake,
  res mordá za tumpaste bedake
  ali kjer se stroko podkupuje.

  Čačka kjer namesto je podpisa,
  mnenje stroke golo le čečkanje
  in z otrok usodami igranje
  del sestavni sodnega je spisa.

  Posteljica je pri vzgoji glavna,
  nadomešča bojda vso ljubezen,
  najbolj je zdravilna za bolezen,
  rekla strokovnjakinja je slavna.

  »Tale naj na vzgojo kar pozabi,«
  dedek se razumni zdaj razburi,
  prekipeva, ga krivica kuri,
  ženskin se nastop še njemu gabi.

  »Naj ne bo otrok travmatiziran,
  prav lahko čez čas ga stroka spridi,
  kar slučajno na ekranu vidi,
  s tem lahko je že indoktriniran.

  Kar je videl, čimprej naj pozabi,
  čačka naj se zbriše iz spomina,
  je dogodek vreden opomina,
  da se izogibal bo ogabi.«

  Dedku treba ni za to skrbeti,
  vnuček instinktivno reagira,
  čačka gabi se mu in upira,
  takšni stroki sam se zna upreti.

 • antimur

  Dokler bodo kučanisti nelegalno vodili državo, bodo ugrabitelji koroških dečkov varni, potem bo pa druga zgodba. Kazni ne bodo ušli, ne Kopačka, ne Vukova, ne akterji po centrih, niti razne “strokovnjakinje”.

 • Vrnte otroka, pa kaj je z vami? A se vam je sfuzlalo? Ga. Vlasta Nussdorfer, kakšna je pa vaša funkcija? Blebetanje ali odprava anamalij in pravična pomoč oškodovanim??? Sramota.

  • Nata

   + + + + + + +

  • KIKI

   Nusdorferca se tako blešči od kiča, da predstavlja tisto “luč” na koncu večne teme
   našega pravno-socialnega sistema!

 • KIKI

  Kje je zdaj tista sprevržena svinja Čačinovićka, ki je očarala Mračno ministrico
  in ostale čarovnice iz CSD-jev? Samo en pljunek v obraz si zasluži, pokvarjenka
  lažniva!

 • Nata

  Samo tako, momogrede !
  Kakšna merila imajo našo sodniki. Uboj. . . . . . umor. . . . . . .?
  Njemu 13 let, Noviču 25 let ???????
  O gospodu Tiču pa še vedno vse molči ??
  Aja, on je pa eden od svetih krav !

 • lokec

  Jurij Kozjak – slovenski janičar

  Povest iz petnajstega stoletja domače zgodovine

  Josip Jurčič

  Ti koroški dečki me spominjajo na zgoraj omenjeno knjigo. ki sem jo prebral v osnovni šoli. Še sedaj vem, kako mi je bilo hudo. To naj obvezno preberejo vsi odgovorni za te uboge dečke

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!