Osnovna šola Krvavega Edvarda – Razredni boj v šolskih klopeh tedaj in danes

Mitja Iršič.

Jezen sem. Tako zelo, da vam bom opisal svojo totalitarno osnovnošolsko izkušnjo, upajoč, da boste potem bolje razumeli, zakaj sem tako jezen. A gremo po vrsti …

Že kar navada je postala, da osupnemo, vzdihujemo, ječimo in omedlevamo zaradi potez vlade ustavnega pravnika in z njegovo koalicijo ideološko povezanih rdečih poslancev. Najprej so nam ustavno “zagotovili” vodo in s tem za zmeraj zacementirali monopolno oskrbo neučinkovitim lokalnim oligopolom, nato gverilsko poskušali zlorabiti zakon o tujcih, da bi v državi zadržali nezakonitega migranta, zdaj pa še enkrat osramotili ugled parlamentarne demokracije s posilstvom ustave in roganjem Ustavnemu sodišču RS v zvezi s financiranjem zasebnega osnovnošolskega izobraževanja.

Po prvih poročilih o odločitvi 60 bolj ali manj skrajnih rdečih poslancev, da bodo ustavno sodišče premagali s spremembo ustave, sem se spraševal, ali ne gre morda za kakšno satiro v stilu “Cerar odpotoval na poslovni sestanek v Pjongjang”. Po treh letih vedno bolj ideološko obarvane vladavine bi mi moralo biti jasno, da za doseganje cilja ni več nobenega poklicnega in moralnega sramu. Saj so že začeli z neustavno odstranitvijo vodje opozicije iz državnega zbora. Zdaj smo na tisti točki, ko se je treba upravičeno začeti spraševati o stanju slovenske akademije. V državi, kjer je lahko človek s takšnim katastrofalnim pomanjkanjem pravnega občutka, kot je Miro Cerar, cenjen kot ugledni pravni strokovnjak, je nekaj narobe na akademski ravni. Morda čas za temeljit razmislek? A o tem kdaj drugič.

Dve socialistični spremembi ustave v Cerarjevem mandatu
Ustava določa temeljne značilnosti ustroja države in osnovne pravice njenih državljanov. Zato se z njo ni dobro pretirano ideološko igračkati. Do zdaj se nismo. Od leta 1991 do leta 2016 smo jo spremenili šestkrat, od tega dvakrat za uskladitev z zakonodajo Evropske unije. Ameriška ustava je nastala v času, ko so bile Združene države v ohlapni zvezi, podobni državam Evropske unije. Skozi stoletja se je federacija pomembno spremenila, tako z vidika pristojnosti vej oblasti, razvoja federalizma, kot človekovih pravic in svoboščin (odpravljeno je bilo recimo suženjstvo). Kljub temu je od 11 tisoč poskusov za spremembo ustave skozi washingtonsko sito prišlo le 27 amandmajev. Sedemindvajset v 241-letni zgodovini države, polni temeljitih sprememb. Mlada slovenska država jih šteje šest v 26 letih. V mandatu ustavnega pravnika Mira Cerarja pa jo bomo v dobrem letu spremenili dvakrat. Enkrat – v najboljšem primeru nepotrebno in v najslabšem škodljivo – s socialistično floskulo o pravici do pitne vode. Drugič s še bolj socialističnim poskusom izigravanja pravne države za zaščito državnih šol. No, res je, da je drugič najbrž ne bomo, saj bo takšen amandma k ustavi na Evropskem sodišču za človekove pravice zagotovo padel in povzročil še enega od zdaj že legendarnih pravnih debaklov te vlade. Ne vidim, kako ESČP ne bi takšnega poskusa razumel kot subverzivnega kratenja človekovih ustavno zagotovljenih pravic.

Če bomo nadaljevali v takšnem smislu, bo nekega dne po prvem resnem terorističnem pokolu sredi Tromostovja skrajno nacionalistična koalicija ob podpori dovolj velike večine v parlamentu povsem legitimno spremenila 14. člen ustave (V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine) z dodatkom “razen Romom, Judom, Hrvatom, Čehom, Albancem in ljudem muslimanske veroizpovedi. Pravice, ki so jih deležni ti narodi, določa zakon.” Kršenje človekovih pravic iz ratificiranih mednarodnih pogodb v takšnem banalnem primeru ni formalnopravno nič manjše od tistega, ki si ga je privoščil državni zbor pri zaščiti državnega šolstva.

Levica uporablja najcenejšo neosocialistično demagogijo
Vsi vemo, da ne gre za tistih dobrih 300 tisočakov, s katerimi bi zasebnim šolam omogočili, da dobijo ustavno zagotovljeno plačilo za izvajanje javnega programa. Tudi če bi se število zasebnih šol po tem, ko bi se te začele financirati iz javnih sredstev, povečalo za desetkrat, bi izdatek makroekonomsko še zmeraj predstavljal drobiž. Za 27 kilometrov železniškega tira od Divače do Ljubljane bomo po optimističnih napovedih pokurili vsaj 20 milijonov evrov na mesec (če verjamete, da je Jure Leban o projekcijah stroškov bolj iskren kot o svoji formalni izobrazbi, drugače še veliko, veliko več). Poslanci se prav tako dobro zavedajo, da javno ne pomeni nujno državno in da lahko tudi zasebne institucije opravljajo javno službo. Marsikateri šampanjski socialist v državnem zboru ima kakšnega sorodnika, na katerega je prepisal svojo zasebno družbo, ki nato doživlja skrivnostne, a hkrati predvidljive enormne poskoke v prihodkih z naslova izvajanja javnih služb ravno v času vladavine levih koalicij.

Kaj se torej dogaja? Zakaj je skupina 60 ljudi pripravljena razprodati svoj ugled in kredibilnost za potezo, ki je bila v strokovnih krogih skoraj plebiscitarno enotno kritizirana, celo zasmehovana? Kot vedno gre za prodajo političnih idej. Če ne bi bilo povpraševanja (volivcev), ne bi bilo ponudbe (politikov). Povprečen državljan, ki si v vsakodnevnem življenju s politiko pretirano ne beli glave, je ujet v star jugoslovanski mit, da so zasebne izobraževalne institucije izum imperialističnih razrednih sovražnikov, ki bi radi ukinili brezplačno šolstvo in poskrbeli, da bi se v prihodnosti izobraževali le še enoodstotniki. Leva politika je ta mit ljudem, ki so vanj verjeli že 70 let, veselo utrjevala, prepakirala v novo politično realnost neosocialistične demagogije in ga na tiho promovirala. Dejstvo, da je večina zasebnih osnovnih šol katoliških korenin, je le še čokoladni preliv na vrhu sladoleda. Najcenejše politične točke, ki se jih da pridobiti na levici. Protikatolištvo je v slovenski alternativni resničnosti boj za pravičnost in nasprotovanje fantomski teokraciji, katere grožnjo socialistično navdahnjeni vidijo le v prakticiranju avtohtone katoliške vere, nikoli pa v islamskih migrantih.

V prvem planu gre torej za ideološki boj proti razrednim sovražnikom 
Se spomnite, na kakšne stvari so na levici opozarjali po odločitvi Ustavnega sodišča RS? Tedaj so dejali, da bo zaradi konkurence prišlo do izgube delovnih mest učiteljev in učiteljic, ki so že tako v težkem gmotnem položaju. Ista stara lajna kot pri prodaji državnih gospodarskih družb. Pomemben dejavnik je tudi ščitenje položaja državnih šol kot institucij, sestavljenih skoraj izključno iz starih partijcev in njihovih nepotistično nastavljenih potomcev, v imenu katerih potem Štrukljev SVIZ izsiljuje državo. Zasebne šole bi z bolj učinkovito rabo sredstev na stežaj razgalile vso bedo slovenskega javno-državnega šolstva, ki temelji nekako na istih temeljih odličnosti kot državne gospodarske družbe. Po odločbi ustavnega sodišča se je oglasila skrajno leva stranka Solidarnost z opozorilom, da se bo s financiranjem javnih šol rušila kakovostna mreža javnih šol, ki smo jo gradili dolga desetletja. Ko sem slišal to besedno zvezo, so mi misli hitro ušle v otroštvo. Ko sem tudi sam okusil vse radosti te izjemne državno upravljane izobraževalne kakovosti.

Foto: iStock

Zato vam bom povedal zgodbico o svoji osebni Severni Koreji.

Imel sem srečo, da sem v takratni osemletki okusil oba sistema. Tako čistega komunističnega kot tistega, ko so se reformirani komunisti začeli pretvarjati, da so demokrati. Obiskoval sem eno od dveh osnovnih šol v svojem kraju. Vsaka je bila poimenovana po svojem komunističnem klavcu. Za zaščito nedolžnih jima recimo OŠ Krvavega Edvarda in OŠ Poblaznelega Dušana. Sam sem obiskoval šolo Krvavega Edvarda. Danes se smejimo indoktrinaciji severnokorejske mladine, ki histerično joče, ko jih pride obiskat debeli Kim. Ko gledam stare albume, pa vedno bolj spoznavam, da je bila moja otroška izkušnja zelo podobna.

Nekaj zadušljivega, zatohlega in nesvobodnega je bilo v teh histeričnih tovarišicah
Že v prvem razredu je sledil vojaški dril, tipičen za paranoične avtokracije. Učiteljica nam je povedala, da se od dne, ko smo prestopili šolski prag, ne pozdravljamo več z »dober dan« in »lep pozdrav«, kot so nas učili starši in stari starši, ampak le z vojaškim »Zdravo!« (ko se snidemo in tudi, ko se poslovimo). Na stenah so visele slike maršala v admiralski uniformi. Prva stvar, ki smo se jo učili risati, je bila rdeča zvezda, medtem ko nam je tovarišica (takrat si bil kaznovan, če si jo naslovil z gospa učiteljica) razlagala o junaštvih slovenskih partizanov. V berilu za prvi razred smo brali prve stavke. Namesto »Jaz grem v šolo.« in »Radi se igramo.« so bili prvi stavki: »Mi imamo Tita.«, »Tito je naš.«, »Jaz imam rad Tita.« To je bilo že kar nekaj let po tistem, ko je kumrovški psihopat skupaj s svojo hudodelsko združbo dočakal poslednjo sodbo. Istega leta smo bili na slovesnosti, ki je spominjala na komunistično različico izganjanja hudiča, sprejeti v Zvezo pionirjev Jugoslavije kot mladi vojaki revolucije. Naš odred se je imenoval odred junaka Toneta Melive. Dobili smo majhno rdečo knjižico, v kateri so bile zapisane pionirske obljube (o samoupravljanju, bratstvu in enotnosti ter drugih prividih). Na pamet smo se morali naučiti pravil zveze pionirjev, ki so šla v podrobnosti, kot so: »Svečan pionirski pozdrav je stisnjena pest desne roke, dvignjena v višino senc.« In besede: »Za domovino s Titom – naprej!« Do konca prvega razreda smo poznali že vse partizanske pesmi na pamet, kot tudi vedeli, za kaj se je boril Tito, kaj pomeni, da živimo v samoupravnem socializmu, in zakaj si tudi druge države želijo, da bi živele v podobni državi, kot je naša. Ko so se otroci v ZDA učili, da je Veliki kanjon v milijonih letih izdolbla voda, smo mi, ne da bi se tega zavedali, internacionalizirali osnove socializma.  Po tihem so nam ga posredovali v obliki kulta osebnosti pri slovenščini, ko smo brali o partizanih in pravičnem »Jožetu iz Kumrovca«, ki se je v mladosti sankal po slovenskih strminah. Na glas pri predmetu spoznavanje narave in družbe, ki je bil de facto marksistična delavnica za predpubertetnike.

V takšnem vzdušju so potekala prva leta, dokler ni po skupni domovini začelo grmeti, ko nas ob koncu hladne vojne nihče več ni zalagal s poceni ameriški dolarji  in se je razgalila vsa fatamorgana uspešnosti socializma po južnoslovansko. Leta 1989 sem prvič slišal, kako nam je razredničarka zaskrbljeno povedala, da se v naši domovini »nekaj čudnega dogaja«, ampak da bo bratstvo in enotnost jugoslovanskih narodov zagotovo preživelo.

Še zdaj se spomnim, kako smo še v skoraj že osamosvojeni Sloveniji stali v pozor, ko je po tako imenovanem sistemu javnega sporočanja (takrat uradno ime za zvočnik Elektronske industrije Niš, montiran na plesniv zid vsake učilnice) zaprasketala depresivna koračnica, tovarišica pa nam je v zanosu na robu joka povedala, da je bila to najljubša pesem našega maršala Tita in da je danes ravno njegov rojstni dan.

Nisem povsem dobro razumel teh prvih let, a sem vedel, da nekaj ni prav
Nekaj zadušljivega, zatohlega in nesvobodnega je bilo v teh histeričnih tovarišicah in v stavkah, ki so nam jih dogmatično vcepljale v možgane. Nisem vedel, kakšna mašinerija je zadaj, a slutil sem, da so za njo slabi ljudje s slabimi nameni. Leta pozneje sem se prepoznal v pripovedovanju poslovne partnerice s Kitajske, ki je po selitvi v Evropo pred 15 leti povedala, da je življenje na Kitajskem kljub vsemu napredku še zmeraj trajen krč nesvobode, kjer imaš občutek, da te na vsakem koraku opazuje nekakšna omni potentna zlobna entiteta. Točno tako sem se v šolskih klopeh počutil sam. Le da takrat tega še nisem znal preliti na papir.

Dolgo o tistih letih sploh nisem več razmišljal. Kot da se ni nič zgodilo. Slabih stvari se ljudje neradi spominjamo. Dokler nisem bolj podrobno začel spremljati politične scene, nekje na prelomu tisočletja, ko je nekdanji predsednik začel kolovratiti z nacionalnim interesom. Takrat so vsi spomini na sistemsko indoktrinacijo privreli nazaj v kaotičnih bežno povezanih podobah, ki jih je bilo treba kot kolaž povezati v koherentno celoto. Parade, pionirske čepice, štafeta mladosti, Titovo Velenje, portreti preminulih komunistov, smrt fašizmu, svoboda narodu, Janez Krajnski Janez, bratstvo in edinstvo, okupatorji, Živel 1. maj, praznik dela in proletariata, gremo se Nemce in partizane, Hej, Slovani, rdeča bela plava je Titova zastava … Takrat sem razumel, da so v takšnem severnokorejskem vzdušju pedagogi nujno bili trdi komunisti, ki brez partijske knjižice ne bi nikoli prestopili vrat učilnic. Jasno mi je postalo, da nas niso učili o svetu okoli nas, kot res obstaja, ampak ideologijo, s katero je skupina Stalinovih kolaborantov v davno pozabljenih bitkah zasužnjila celotno generacijo Slovencev.

Višje razrede sem nato dočakal v novi državi, a učitelji so ostali enaki
Višje razrede sem nato dočakal v novi državi, a učitelji so ostali enaki. Nekako zmedeni v novi situaciji, v kateri so se znašli. A enako nenadarjeni za podajanje snovi po javnem programu. Delili so se na stare trde komuniste, ki že od prej niso imeli nobene volje niti znanja izobraževati mladino, in na mlade smrklje, ki so se za študij pedagogije odločile zato, ker so bili medicina in drugi resni študiji pretežki. Šola tako v komunizmu kot v postkomunizmu mi v osnovnošolskih klopeh ni dala nič. Iz učenja na pamet o tem, kako je sestavljen atom in koliko migetalk ima ameba, nisem izvedel veliko. Ko sem učiteljico (nekatere so še zmeraj hotele biti tovarišice) vprašal, naj mi malce manj abstraktno razloži, kaj dejansko je to elektron, mi je rekla, naj ne motim pouka … in brala naprej iz dolgočasne knjige, ki jo je napisal njen enako nenadarjeni kolega. Podobno je bilo pri drugih predmetih. Dolgočasno piflanje. Duhamorne interpretacije književnih del uglednih jugoslovanskih literatov, večina od njih še iz globoke tiranije. Absurd študija srbo-hrvaščine, ne glede na to, da smo leta 1992 že bili na svojem. Sistemsko vzbujanje gnusa do slovenščine skozi neskončen vrtiljak za študij slavistike primernih slovničnih detajlov, s katerimi nima povprečen osnovnošolec kaj početi. V petem razredu smo že globoko v samostojnosti za učiteljico angleščine dobili staro partijko, ki je bila nekoč učiteljica slovenščine pa je potem na hitro naredila šnelkurs iz angleščine ter jo govorila tako polomljeno kot Karl Erjavec na Bled Strategic Forumu leta 2012. Edina zares sposobna je bila učiteljica matematike, ki nam je s strastjo razlagala tudi o povezanosti vesolja in matematike, pa o tem, kako se geometrija manifestira v naravnih pojavih. Sovražil sem matematiko, a komaj čakal, da pridem k njeni uri. Ker je bila učiteljica in ne družbenopolitična delavka. Na koncu je šla – kakšna ironija – v valdorfsko šolo.

Seveda šola sama po sebi sploh ni bila preprosta – na testih se je zahtevalo ogromno. Predvsem faktografskega znanja, zaradi katerega so učenci ponotranjili robotizirano ponavljanje stokrat prebrane snovi. A javni program je bil izpolnjen. Šablonsko. Partijsko. Z dobršno mero začinjen z ideologijo. Reformiranim komunistom v politiki so sledile tudi reformirane tovarišice. Se spomnite tiste tovarišice iz leta 1989, ki je bila trdno prepričana, da bo bratstvo in edinstvo jugoslovanskih narodov preživelo? Zadnjič sem izvedel, da še zmeraj uči. Zdaj že generacijo, ki se je rodila krepko v dvatisočih. O čem mislite, da jim kot razredničarka pripoveduje, ko se v razredu prosto pogovarjajo o naravi in družbi? Kakšno sliko o svetu ustvari v njihovih mladih glavah? Za kakšne ideale se poteguje?

Vam je zdaj jasno, zakaj se Komunistična partija Slovenije, danes hecno preimenovana v Socialne demokrate, skupaj z LDS-ovim surogatom SMC, penzionisti iz Desusa in bolivarskimi revolucionarji iz Levice bori za javno šolstvo v eksplicitno DRŽAVNIH rokah?
Tistih 300 tisoč je zadnja stvar, ki jim je pomembna. V šolskih klopeh divja primarna bitka za oblast. Izdelujejo se novi univerzalni vojaki revolucije, ki bodo privolili v ohranjanje statusa quo, postavljali čim manj vprašanj in pridno volili socialiste, medtem ko bodo ti v njihovem imenu gospodarili z »njihovim« premoženjem. Oblikovala jih bo osnovna šola. Družboslovni študiji bodo dokončali začeto delo. Vsak dan tako nastajajo novi Marceli Štefančiči juniorji, Luke Mesci, Jerneji Štromajerji, Jani Škoberneti in Mihe Kordiši. Pripravljeni na srdit boj s tržnim kapitalizmom, ameriškim načinom življenja in zdravim razumom.

Foto: YouTube

Z legitimacijo razrednega boja v šolskih klopeh je vlada prestopila tanko črto mednarodne legitimnosti in se po aroganci izenačila z Ropovo vlado leta 2004, ko je pokojni LDS, omamljen od lažnega občutka nepremagljivosti, začel upravljati z državo, kot da je njegov zasebni kartel. Kot tedaj LSD danes SMC navdajajo podobni lažni občutki, da lahko počne, karkoli si zaželi, vpričo neverjetnega levega zaledja v državnem zboru. Odločila se je verjeti, da ji nihče nič ne more. Ne stroka, ne mediji, ne še tisto, kar je preostalo od zdrave sredice naroda. Leto 2018 bo čas, da jim volivci izstavijo račune, kot so to naredili leta 2004.

Pravzaprav, morajo. Drugače bodo vsak dan bolj drzni. Za njihovimi hrbti se že javno izpostavlja nekdanji minister njim lastne barve, ki ob podpori nekdanjega ustavnega sodnika promovira renacionalizacijo nekdanjega družbenega premoženja. Če jim leta 2018 ne pokažemo, da smo leta 1990 na plebiscitu rekli ne socializmu in ne planskemu državnemu gospodarstvu, potem bomo ustavo prej ali slej spreminjali še enkrat. Takrat pa ne le samo ideološko, ampak konkretno in družbeno usodno. Recimo z amandmajem 33. člena …

Mitja Iršič

 • karlina

  VELIK, PODČRTAN PODPIS, čeprav sem starejša generacija, sem vse zgoraj opisano doživljala v oš in tudi sš, da ne govorim, kako so nas-otroke iz vernih družin, ki nismo bili komunistični potomci zasmehovali, ignorirali, zmerjali, nepošteno ocenjevali, čeprav smo znali, oz. smo morali znati več, kot otroci komunistov. Skratka, vedno znova in znova poudarjam, da so otroci komunistov še hujši, mnogo hujši in še bolj nevarni, kot so bili njihovi predniki, itak, saj so imeli takoj ob rojstvu vzgojo, v kateri ni bilo vrednot, ki jih določa 10 božjih zapovedi, tudi ti ljudje, bi nas-drugače misleče-takoj pomorili, kot so delali njihovi predniki, če ne bi bili v EU, mogoče pa se zato tako trudijo, da bi nas vrgli ven iz nje in se nagibajo k Rusiji, da bomo mogoče postali druga Ukrajina, če ne celo Venezuela, smo pa že druga, če ne prva S. Koreja, sprašujem se vsak dan samo-kaj je z nami, domoljubnimi, vernimi, pravimi SLOVENCI, da vse to trpimo in prenašamo, pa že celih 72 let. Se bo kdaj to res dokončno končalo-ne vem in tudi ne verjamem, da bom sama pri 50+ to tudi dočakala. SRAMOTA IN ABSURD, da smo dovolili, da so nam našo drzavo SLOVENIJO, za katero smo se leta 91 tako močno borili, ukradli, oz. enostavno uničili. To ni več drzava, to je skropucalo od države in priznam, res priznam-SRAM ME JE,DA SEM DRZAVLJANKA TE NEDRŽAVE !!!!

  • francelj3

   Tako je, se popolnoma strinjam. Sami se ne bomo mogli rešiti. Napak iz let 1991-2 ni mogoče popraviti. Reši nas lahko samo priključitev k Avstriji. Pravzaprav je bila še hujša napaka kot leta 1991-2 tisto, kar se je zgodilo leta 1918, pobeg iz kulturne Zahodne Evrope na gnili Balkan.

   • Sarkazem

    Točno tako. Največja napaka je bila storjena leta 1918, ko so naši predniki rajši odšli na Balkan, kot da bi ostali v Srednji Evropi. Ta napaka po prvi svetovni vojni nam je prinesla balkanizacijo Slovenije, revolucijo in komunizem in zaradi tega trpimo še danes in bodo trpele še naslednje generacije. Bolje bi bilo ostati v Avstriji, kot so to na plebiscitu storili Korošci. Laže bi bilo prenašati germanizacijo kot aziatsko balkanizacijo s komunizmom in danes bi imeli mi in naši otroci trikrat boljše življenje in prihodnost.

 • Bozz

  “Vsak dan tako nastajajo novi Marceli Štefančiči juniorji, Luke Mesci, Jerneji Štromajerji, Jani Škoberneti in Mihe Kordiši. Pripravljeni na srdit boj s tržnim kapitalizmom, ameriškim načinom življenja in zdravim razumom.”

  Veš kaj je pa najbolj smešno pri tem C.Š. oz. Mitja Iršič? Da je ta “srdit boj” samo farsa, saj so Američani postavili temelj za komunizem že leta 1913, to pa je centralna banka FED. Ampak ljudje v Sloveniji so večinoma tako butasti, da mislijo, da so ZDA še vedno (laissez-faire) kapitalistične. Potem pa so v ZDA v 30-ih ali 40-ih, tam nekje, postavili naslednji temelj komunizma, davek na dohodek, in leta 1972 je njihov predsednik Nixon storil naslednjo zadevo o kateri je pisal Korl Marx, namreč ukinil je zlato osnovo dolarju, točno to kar je rekel Marx, da bodo storili komunisti, valutam vzeli zlato osnovo, da bo “denar” samo papir. Ko pa je denar v resnici zlato (in srebro), ki je bilo osnova valutam v laissez-faire kapitalizmu. Torej v ZDA imajo komunizem, ki so ga postopoma, “progresivno” uvajali, da so žabo kuhali počasi. Tisti njihov Mccarthy, o katerem ne vem prav veliko, ki je Američane svaril pred komunistično zaroto, je imel prav. Torej vse tegobe, ki bi naj bile naštetim zgoraj tegobe (laissez-faire) kapitalizma, so v resnici tegobe njihovega lastnega sistema v katerega opranoglavo verjamejo! Oni se borijo proti sadovom lastnega, komunističnega, sistema. Poraja se vprašanje, ali so tako opranoglavi in zabiti, da tega ne vedo, kar sem zapisal, ali pa zavestno sodelujejo v tej manipulaciji.

  Kako prebrisano. V ZDA imajo komunizem že od 1913, zaradi katerega so nastali problemi v zahodnem svetu, zaradi katerega se uničujejo srednji sloj in posledično povečuje revščina, pada standard in plače, kakor je cilj komunizma, in ti prevaranti potem vso krivdo preložijo na neobstoječi (laissez-faire) kapitalizem, ki ga od 1913 ni več v ZDA, in tako v ostalih opranoglavih ljudeh vzbudijo nostalgijo po socialističnih/komunističnih časih, ko pa je v resnici vir vseh problemov prav socializem/komunizem!

  Evo kar dva linka, če kdo ne verjame:
  http://laissez-fairerepublic.com/tenplanks.html

  http://www.criminalgovernment.com/docs/planks.html

  Večina ljudi tako ali tako nima pojma kakšna je razlika med (laissez-faire) kapitalizmom in socializmom/komunizmom. Oprali so jih, da je levo=desno, gor=dol, črno=belo, zlo=dobro in dobro=zlo. Oprali so jih tako dobro, da imajo radi zlo in sovražijo dobro, ker mislijo, da je dobro=zlo. Večina ljudi tudi ne ve, da je ima tudi komunizem svoj kapitalizem in sicer crony kapitalizem, mi bi rekli pajdaški kapitalizem. Kot smo ugotovili ob razpadu Juge, komunizem brez (tujega) kapitala ne more obstati.

  “Edina zares sposobna je bila učiteljica matematike, ki nam je s strastjo razlagala tudi o povezanosti vesolja in matematike, pa o tem, kako se geometrija manifestira v naravnih pojavih. Sovražil sem matematiko, a komaj čakal, da pridem k njeni uri.”

  Geometrija se manifestira v naravnih pojavih in to je seveda nastalo slučajno z brez pomenskim in brez namenskim kaotičnim velikim pokom in evolucijo skozi miljarde in milijone let v katerih se je izoblikoval Grand Canyon? ;) Bejž no bejž. Svet in narava sta bili ustvarjeni, “dizajnirani”, tako kot piše v Svetem pismu, vse ostalo, tako kot to, da imajo ZDA (laissez-faire) kapitalizem, ko imajo v resnici komunizem, je spektakularna iluzija.

  “Protikatolištvo je v slovenski alternativni resničnosti boj za pravičnost in nasprotovanje fantomski teokraciji, katere grožnjo socialistično navdahnjeni vidijo le v prakticiranju avtohtone katoliške vere, nikoli pa v islamskih migrantih.”

  Kot so komunisti oprani, da je na zahodu kapitalizem, v resnici pa imamo socializem in komunizem, tako ste katoliki zavedeni, da je katolištvo krščanstvo. Katolištvo ni krščanstvo. Primer: Danes je bil članek o “svetem” Janezu Pavlu II. in njegovim “preroškim” sposobnostim. V članku je pisalo da je on “sveti papez.”

  Papež pomeni Oče. Torej Sveti Papež pomeni Sveti Oče. Kdo pa je Sveti Oče v Svetem pismu? Samo enkrat v celem svetem pismu je ta besedna zveza omenjena, kdo je eden in edini Sveti Oče:

  Janez 17
  11 Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani skozi tvoje ime te, ki si mi jih dal, da bodo eno kakor midva.

  Torej Bog je eden in edini sveti Oče oz. sveti Papež. To pomeni, da se moški, ki je v Vatikanu v resnici ima za Boga in se postavlja na njegovo mesto, ko to kar je namenjeno Bogu, sam sebe tako naziva in prav tako vi katoliki. Temu pa se reče Antikrist. Anti pomeni proti in namesto. Torej Antikrist vlada proti Bogu in namesto njega, postavil se je na njegovo mesto. V komunizmu imajo kult osebnosti, kjer njihove voditelje častijo kot bogove, katolištvo pa je prav tako kult osebnosti, saj se umrljivi in grešni človek, tisti človek greha, kakor pravi 2 Tesaloničanom 2:3 zanj, ima za Boga, to pa razkrije tako ko deluje ANTI oz. proti temu kar je zapovedal Gospod Jezus Kristus:

  Matej 23
  9 Tudi na zemlji nikomur ne pravite ›oče‹, kajti eden je vaš Oče, ta, ki je v nebesih.
  (to je v duhovnem smislu oz. pomenu, da ne bo kak preprostež pomislil, da to velja za očete po mesu, ki jih ima vsak izmed nas v družini v kateri je gor zrasel in katere se normalno naziva z očeti)

  Torej papež ne upošteva te najmanjše Kristusove zapovedi in se postavlja na njegovo mesto, niti vi katoliki tega ne upoštevate in to je dokaz, da katolištvo ni krščanstvo. Kristjani namreč imamo Sveto pismo za prvo in zadnjo absolutno avtoriteto. Vi pa še tako majhne zapovedi ne upoštevate in kličite moškega v Vatikanu sveti papež, oz. sveti oče. Razumeš sedaj C.Š. zakaj smo nekateri proti-komunisti tudi proti-katoliki? Pravijo nam protestanti, baptisti, kalvinisti, puritanci, valdenzi, hugenoti, husiti, itd. v resnici pa smo kristjani, edini kristjani, saj te Kristusove zapovedi upoštevamo in ubogamo.

  • Capi

   Nisi ti mal zabluzu??? Ker pa že ravno omenjaš sv. pismo, pa se o tem malo izobrazi, ne pa razlagat svoje mišljenje oziroma tvoje razumevanje sv. pisma…..

   “Papež pomeni Oče. Torej Sveti Papež pomeni Sveti Oče. Kdo pa je Sveti Oče v Svetem pismu? Samo enkrat v celem svetem pismu je ta besedna zveza omenjena, kdo je eden in edini Sveti Oče”

   Tudi o tem pišeš kar na pamet…..dal ti bom namig: papež je “namestnik” sv. Petra, apostola, ki ga je Jezus “postavil” kot glavnega izmed dvanajstih njegovih apostolov……Matej 16:18:
   Po nekih starih zapiskih, mu je tudi naročil…..vedno imej svojega naslednika…..zato Papeži

   • Bozz

    Ah ste pametni in arogantni pa ne veste nič! Arogantno predvidevate, da imate butlja za sogovornika in ne človeka poučenega v Božji besedi. To, da papež pomeni oče vam pove slovar, vi pa ste neumnež, ki ste se ravnokar osmešili, ker tega sploh niste preverili…pametnjakovič.

    http://www.dictionary.com/e/pope-benedict-name/

    “The word comes from the Latin papa, which means “father.”
    “Beseda izvira iz Latinske papa, ki pomeni “oče.”

    VAM JE JASNO SEDAJ ALI VAM MORAM NARISATI? KDO TUKAJ GOVORI NA PAMET? STE TO VI ALI JAZ? IN VI, KI STE TAKO NEPOUČEN BOSTE MENI DAJALI NAMIG?

    Namestnik Jezusa Kristusa na zemlji je sveti Duh:

    Janez 14
    15 »Če me ljubite, se držite mojih zapovedi;
    16 jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika [Ali Pomočnika, Zagovornika, Posrednika, Prijatelja], da bo ostal pri vas vekomaj:
    17 Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker domuje v vas in bo v vas.

    26 Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.

    Nič ne pišem na pamet in bluzim, lažnjivec. To počnete vi, citiral sem vam Sveto pismo zgoraj in zavračate resnico Kristusove zapovedi kakor je prerokovano, da boste počeli.

    Sploh nimate pojma kaj je Jezus povedal v Mateju 16:18 in tudi za to si bom vzel čas, da vam dokažem:

    Matej 16
    18 Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter, in na tej skali bom sezidal svojo cerkev; in vrata podzemlja je ne bodo premagala.

    Kaj pomeni Peter? V koine grščini Petros oz. v Hebrejščini Kefa?

    Janez 1
    42 Privedel ga je k Jezusu. Jezus je uprl pogled
    vanj in rekel: »Ti si Simon, Janezov sin. Imenoval se boš Kefa«, kar v prevodu pomeni kamen.

    Torej v koine grščini Petros pomeni KAMEN, Petra pa pomeni SKALA. Velika razlika.

    In kdo je Skala v Svetem pismu?

    5 Mojzesova knjiga (Devteronomij) 32
    3 Zakaj oznanil bom GOSPODOVO ime;priznajte veličino našemu Bogu.
    4 Skala [Tj. Izraelov Bog; podobno v v. 32,15.18.30.31.] je, popolno je njegovo delo,zakaj vsa njegova pota so prava;zvest Bog je in v njem ni krivice, pravičen je in iskren.

    Torej Bog je Skala. Kako je lahko apostol Peter potem skala? To bi pomenilo, da je apostol Peter (in s tem vaš Antikrist v Vatikanu) Bog, kar pa je blasfemija in herezija.

    Ko je Jezus rekel, in na tej SKALI bom sezidal svojo cerkev, ni mislil apostola Petra (, ki je KAMEN na tej skali), ampak Jezus Kristus je mislil na sebe, saj je on Bog utelešen, oz. na tisto kar je apostol Peter pričeval zanj:

    Matej 16
    16 Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.«

    VIDIŠ SEDAJ V KONTEKSTU SVETEGA PISMA? To kar je Peter izjavil, da je Jezus Mesija oz. Kristus, to je Skala! In na tej Skali, torej na sebi bo in je Bog Jezus Kristus sezidal svojo cerkev.

    “po nekih starih zapisih…” Mi lahko pokažeš iz Svetega pisma? Kristjanu je namreč Sveto pismo prva in zadnja avtoriteta nezmotljivega Boga, ki nam ničesar ni pozabil povedati, katolikom pa so avtoriteta dokumenti, ki so danes dokazano ponaredbe (DOKUMENT KONSTANTINOVA DONACIJA, če si že slišal zanj), po katerih je Vatikan in papež s prevaro prevzel oblast nad narodi.

  • dob

   Bozz, tole kar razlagaš tule, kot tudi tisto, kar ti odgovori na to Capi, je brezupno. Brezupno v smislu, da v sebi ne nosi upanja!
   Zdaj niso časi za “kdo je kaj bil” in kdo je kriv, oboje smo bili mi. In prej ko se tega zavemo, bo namesto Krivde nastopila Odgovornost. Odgovornosti potem sledijo odgovorna dejanja. Mimogrede, tile, ki nas zdaj vodijo, so svetovni prvaki v oboževanju in vzdrževanju NEODGOVORNOSTI. Oni nikoli za nič ne odgovarjajo. A so vedno na oblasti. Očitno je, da je človeštvo nagnjeno k temu, da voli “neodgovornost”. In za to gotovo obstaja en vzrok!

   Vztrajanje na neodgovornosti, pa ne prinaša nič dobrega, saj ponavlja Temo preteklega. Preteklost je pretežno še zagrnjena v temo, ker jo razlagajo razni Repeti in kučani, ki si jo razlagajo po svoje. To, kar počno, je oda Neodgovornosti!

   Ta Tema nima vsebine, saj ne dovoli in ne dopusti Upanju poti, da (si) upa in si želi.
   Sem proti strašenju ljudi, da v Vesolju ne obstaja nič takega, kar si želi skrbeti za nas, za človeštvo in za Življenje! Najprej zato, ker to ni res.
   Potem pa tudi zato, ker rešitve niso tam nekje v Vesolju, temveč so rešitve za Vesolje prav tukaj, kjer mi mislimo, da nič ni,da tu Upanje ne obstaja, ker ne more obstajati, češ da je Stvarstvo (Materialni svet) pregosto, da bi se bitja tu lahko počutila svobodna!

   Če ti rečeš: če ni drugega Upanja za Vesolje, kot le to, ki je tu na Zemlji, in če drugje nič ni…. (v Vesolju nič?) bo to iz tvojih ust zvenelo kot “the ultimate” Hopelessness. Totalni brezup!

   Ko pa jaz to rečem, se sliši kot: ZMAGA!!!
   Zmaga za vse Vesolje! Kar verjemi.

   • Bozz

    Kološanom 2
    8 Glejte, da vas kdo ne pokvari skozi filozofijo in prazno prevaro, ravnaje se po človeškem izročilu in po prvinah tega sveta, ne pa po Kristusu.

    Brezupno samo za tiste, ki so slepi.

    • dob

     Takele stavke ponavljajo tisti, ki prodajajo vero in Boga.
     Trgovcem ne verjamem.

     • macon

      Stvar osebne integritete, taka drža je zahtevna.

     • dob

      Naša naloga je razreševati dvome. Edina naloga dvoma je – da izgine!
      Ni naša naloga ohranjati dvome in še naprej dvomiti. Kaj šele, da bi dvome kopičili.

      Zdaj pa se kopičijo (kar pomeni, da jih nihče ne razrešuje, niti na tem ne dela!) in zato se zdaj dvomi med sabo spopadajo za primat. Spopad dvomov – tako bi lahko opisali naše obdobje človeške zgodovine.
      Toliko se jih je nabralo, da stiskajo človeštvo k tlom, in nam ne pustijo živeti.

      Človeštvo je en organizem! Ne pa skupek organizmov, ki se med sabo žrejo.
      Meni se nikamor ne mudi!
      Stvarstvo (Manifestacija) samo sebe dokazuje in ga ni meni treba dokazovati.

     • Mojca pokraculja

      Dob super !

   • macon

    Imaš prav, vendar mi je všeč tudi stroga resna starozavezna Bozzova drža. Včasih bi bil potreben kak solni steber na pobočju, strela iz jasnega in grmeč glas iz gorečega grma.

 • Vrhovni sodnik

  Super članek, realističen, kdo bi v svetovnem merilu vzel v službo cmera, noben živ, edino Soroš mogoče, pa še za njega dvomim, ker hoče rezultate, če plača, razmišlja raj on sam.

 • Walt

  Sijajna kolumna!
  Današnja oblast gradi na dveh temeljih: javno zdravstvo in javno šolstvo.
  Jasno je, da je ključni del javnega zdravstva zdravstveno zavarovanje s solidarnostno funkcijo, ki zagotavlja vsem nam enako dostopnost do zdravnikov, specialistov, bolnice, urgence itd., neglede na našo višino plače ali premoženjski status. Tudi če bi bili zdravstveni domovi in bolnišnice privatni, bi bilo zdravstvo še vedno javno, saj je zavarovalnica le ena in to državna, vsi plačujemo davke in prispevke, vse natančno ureja zakonodaja. Zdravje je seveda pomembna vrednota, ki jo povezujemo z brezplačnim dostopom do zdravnika, čeprav smo to storitev že zdavnaj plačali, lahko bi rekli krepko preplačali. Morda le starejši od 80-85 let dobivajo zdravstvene storitve brezplačno. Večina ljudi še vedno verjame v brezplačno javno zdravstvo.
  Podobno je z javnim šolstvom. Vse storitve šole so financirane z davki, kar pomeni, da so jih plačali naši starši, tako kot mi plačujemo šolanje naših otrok. Nič ni brezplačno, verjetno je še dražje kot bi plačali sami neposredno šoli po našem izboru, saj moramo poleg šole plačevati še birokrate na državnem in občinskem nivoju. Čeprav se šolstvo, tako kot zdravstvo, financira preko davkov, pa ljudje bolje opažajo neracionalnosti v šolskem sistemu. Tega se zaveda tudi politika, saj se boji, da ji bosta propadla oba sistema. Zdravstveni in šolski. Zato je pohitela z ustavnim amandmajem. Če tu politika zmaga, nam ni pomoči, zato moramo vse sile upreti v preprečitev ustavnega amandmaja.

 • Sean

  Sveckarji
  Prosim prispevajte
  https://igg.me/at/patriotism-for-sale

 • Miro Jereb

  Odlično napisano…obudili ste mi spomin na tiste sive čase šolanja…ki se ndaljujejo.

 • Valter BraniSlav

  Avtor tega clanka (Mitja Irsic ali C. Š.?) pravi takole: “Šola tako v komunizmu kot v postkomunizmu mi v osnovnošolskih klopeh ni dala nič”.
  Moje vprasanje: zakaj ti sola ni dala nic, in zakaj je meni in drugim strokovnjakom ki smo se prav tako solali v SFRJ dala ogromno? Zakaj pa so Dr Igor Gregoric ali Dr. Ciril Godec lahko postali ugledni profesorji medicine v ZDA, pa so prav tako hodili “le v komunisticno” solo? (Dr Gregoric in Godec ne izhajata iz komunisticne druzine tako kot jaz). Torej kdo je njima “pomagal” da sta uspela v ZDA? Jima je sluzbo priskrbel Tito, Kardelj, Lenin, Breznjev ali Kucan? Jima je paciente posiljala UDBA?
  Ne, uspela sta zato ker sta bila pridna in vztrajna. Tudi vi, ki danes pljuvate po vsem kar nam je dala SFRJ, ste imeli isto podlago kot Dr Gregoric in Godec, pa niste iz sebe naredili nic…

  To je problem Vas samih, in ne sole… Ja ampak slabici in luzerji nikoli ne priznajo da so za kaj sami odgovorni.. vedno je za njihov neuspeh v zivljenju kriv nekdo drug… in zato ker si ne priznajo da za vse odgovarjajo sami, ostajajo na dnu in se smilijo sami sebi…

  • Belokranjc

   da mu šola ni dala nič, se vidi iz njegovega pisanja, eno samo trobezlanje.

   • Valter BraniSlav

    Eno samo pritozevanje, en sam gnev…. bogi otroci tega pisca, vzgojil jih bo v take luzerje kot je on sam.

  • Soave

   postali so ugledni v ZDA ?? O, pa si res za luno.

   • Valter BraniSlav

    Oba sta ugledna profesorja. Google it. Vsekakor bolj plodna od pisuna tega clanka.
    NAJLAZE SE JE SAM SEBI SMILITI IN KRIVITI NEKOGA DRUGEGA ZA SVOJE NEUSPEHE.

    • Soave

     Sam še enkrat napiš, da se smilimo sami sebi! Pa si res zopern,no !

     • Valter BraniSlav

      Takole bi rekel. Vsi Slovenci igrate vloge ki niso realne.
      LEVI se pretvarjajo da so matere Tereze ki ljubijo muslimane.
      DESNI se pretvarjajo da so muceniki komunizma.
      NIHCE PA NE ZIVI TUKAJ IN ZDAJ in DELA V PRID SLOVENIJE.

     • Soave

      Nič se ne pretvarjamo. Levi muslimane enostavno potrebujejo. Kaj praviš – 1900 evrov za mesečno oskrbo migranta – kam gre ta denar ???
      Desni pa smo nastradali zaradi komunizma, ki se zopet veselo vrača.
      Jaz živim tukaj, davke plačujem. . . . . . tebe, ja tebe pa ni tu , pa davke menda tudi ne plačuješ.
      V prid Slovenije so pa dožni delati naši politiki vseh barv !! So glede na nas, kar dobro plačani.

     • Valter BraniSlav

      Se najbolj primerna je bila Romana Tomc. Lickoviceva in Novakova sta dve uciteljici omejeni kot stricek Edo ki je tudi bil ucitelj. Zdruzeni levake pa so podn od podna.

     • Soave

      Problem je, ker ne zmorejo stopiti in nastopiti vlečejo ta nesrečni voz – Slovenijo – vsak na svoj konec.
      Novakova in Edi ??? Daj no !

     • Valter BraniSlav

      Problem v Slovencih je da hocejo ugajati tujcem. Vzrok je nizko samospostovanje ki.so ga vbili v slovenske glave Avstrinci.

     • Soave

      Si prepričan ? Drugače mislim. Bolj ” ubogi ” smo bili pod diktatorjem T. . . . . .

     • Valter BraniSlav

      POVSOD je bilo podobno
      Slovenci smo vedno padali diktatorjem v objem KAJTI Slovenski hrbet je bica vajen in zeljan

     • Soave

      Ja, pa ja de !! Kaj pa delaš tam v Ameriki ? Pridi domov malo pomagat .

  • Franc Vidrih

   V jugi so uspeli samo s kumrovško šolo. Zato sta bila dinar in ekonomija na tako visoki ravni.

   • Valter BraniSlav

    Nova in vecina komentatorjev samo govorite KAJ VAM NI VSEC IN KAKO VAS NEKAJ MOTI.
    Moje vprasanje: KAJ BOSTE VI SAMI NAREDILI DA BO VAM BO BOLJE.
    Verjemite vase mnenje muci samo vas same…

    • Franc Vidrih

     Meni je dobro, uspel sem v tujini, brez dinarjev.

  • macon

   Delno imaš seveda prav, vendar je boj z mlini na veter utrujajoč, te zagreni in naredi ciničnega. Minevajo leta za nič, za sprotno preživetje.

   Bolj je biti pozitiven in vztrajen kot cagati in scagati.

 • Valter BraniSlav

  ..

  • Sean

   Se vidi cigav si , se zelo trudis, da bi prikril to, o cemer jaz pisem ,si ti kardeljev ja, clan janseve mafije si, saj on ima rad bivse udbovce

   • Valter BraniSlav

    Jaz se svoje druzine ne sramujem. Zelo dobro se tudi spominjam obiskov Janeza Janse pri mojih stricih in kako jima je lezel v rit… kleceplazenje za skozlat.

    • šumigoj

     lažnivi ritoliznik.

     • Valter BraniSlav

      cigav?

    • macon

     Dvomim, da bi ju mladi Janša obiskoval, ker je bil niko i ništa. Nek smrkavec.

     • Valter BraniSlav

      Niko I nista ki je hotel uspeti za vsako ceno. USTEL SE JE KER JE MISLIL DA BO KOMUNIZEM DALJ CASA TRAJAL.

     • macon

      Od srede osemdesetih se je vsak v Jugi spraševal, koliko časa bodo še zdržala ta jajca.

     • Valter BraniSlav

      Meni je Bojan Kardelj ze leta 1960 rekel da se bo vse podrlo. Zato jaz nikoli nisem bil clan partije.

     • macon

      Sin? V šestdesetih se je šele začelo pufanje, standard je rasel in marsikdo je verjel. Tudi industrija je zalaufala pa ZDA so dajale pomoč. Po mojem takrat tega ni mogel nihče napovedati. Šlo je kvečjemu za slabo vest.

     • Valter BraniSlav

      Bojan Kardelj mi je v zgodnjih 60 letih povedal za pokol domobrancev. Povedal mi je da je to bila Edotova ideja in da je Edo v to nagovoril Tita in Kidrica. Rekel je tudi da tega ne bi smell storiti ker so itak zmagali in da so pobili domobrance iz golega mascevanja. TUDI da Tito prav zaradi pokola ne bo dobil Nobelove nagrade. Pa tudi to da so Anglezi domobrance vrnili na lastno pobudo, proti zeljam partizanov.
      Skratka komuniste je novica o povratku domobrancev presenetila in prestrasila. Iz strahu in iz mascevanja so jih pobili v enem tednu.
      Bojan mi je se rekel naj the debat ne nacenjam z Edom in Ivanom, se zlasti pa ne s Pepco.
      Vzpodbujal me je naj studiram ekonomijo in ne politologije.
      OBA moja strica sta se bala Tita, Edo veliko bolj kot Ivan.

     • macon

      Iz povsem oblastne pozicije je bilo razumljivo, da so jih pobili. Domobranci so imeli svojo strukturo in bi bili komunistom močna najprej prikrita opozicija. Problem je bil, da so se komunisti toliko spakovali o tem, kako dobri in etični so pa koliko jim je do malih ljudi, še hujši verski kult kot cerkev so se šli. Hkrati pa toliko oblastne zlorabe in ekonomskih norosti.

     • Valter BraniSlav

      Zloraba oblasti in hipokrizija gresta vedno z roko v roki, ne glede na ideologijo.
      Prav tako so najbolj hudobni ljudje o sebi vedno prepricana da so najboljsi, najbolj sebicni pa da so altruisti, npr. zdruzena levica

 • Franc Šink

  Kot bi bral o svojih izkušnjah.Skratka odličen prispevek.

 • totex39

  Človek še sedaj ne more verjeti, da nas še vedno vsepovsod spremlja komunistični-socialistični sistem in se ga ne moremo otresti. Samo vprašanje je, če se bo sploh katera generacija lahko otresla, zato je nujna lustracija, ker sedaj že podmladki komunistov učijo novo mlado generacijo enakih potez, kot so njih ta stari.
  Grozno, to res ne pelje več nikamor!

 • lojze

  Sem starejši od novinarja in moje izkušnje s šolo in življenjem v komunizmu še bolj bridke. Kar opisuje novinar je realen pogled na današnjo vzgojo in skozi njo na politiko. Ves ta ( zame skrajno) levičarski svet je le recidiv in ponavljanje v neskončnost včerajšnjega totalitarnega komunističnega sistema.

  • Sarkazem

   Točno tako g. Lojze. Jaz sem začel šolanje kmalu po vojni in ga dal skozi od prvega razreda do konca univerze in doktorata. Kakšne ogabne norosti smo morali požirati! Kot da bi žrli žive krastače. Toda mene, vas in avtorja se niso prijele. In upam, da tudi marsikoga drugega tudi ne. Če uporabljaš lastne možgane, se jih ideološko noro pranje ne more prijeti. Sem pa nekaj prvih let po vojni sredi Ljubljane še lahko hodil k verouku v šoli! Najbrž takrat še niso vsega natančno proučili. Najbolj sem pa težko prenašal nenehno čaščenje, skoraj po božje, tistega krvavega ključavničarja, katerega ime se mi še zdaj gnusi napisati ali izgovoriti.

 • Silka

  Z navdušenjem sem prebral ideološko indoktrinacijo učenca, saj sem sam doživljal podobno. Upam, da se bo po volitvah ta neomajna socialistična misel priviligirancev sesula. PAMET V ROKE DRAGI SLOVENCI, DOVOLJ JE BILO.

 • tzt

  Ni kaj za dodat. Je pa kolumna priklicala spomine tistih let. Če bo volilce vsaj malo srečala pamet, bodo podprli zamenjavo smrdljive rdeče in korumpirane oblasti ter derivatov Kučan & Golobič inženiringa.
  Slediti mora popolna deratizacija vseh komunističnih zajedalcev, ogrizkov in iztrebkov.

  • šumigoj

   ni kaj dodat.

  • Belokranjc

   ha ha, s kom pa jih boš nadomestil, z belčki…ne bo šlo

   • dob

    Ne, z normalnimi ljudmi.

   • MižekFiga

    Avtentična razlaga je “z domobranci”. Te to moti?

    Pa še ena razjasnitev. Komunisti so se preoblekli v partizansko ime :” Sicialni demokrati”. Krvoločnost se jim ni spremenila!

 • Jana učak

  Res se vidi da temu cs-ju šola ni dala nič!

  • pajot

   tebi je dala partijsko izkaznico in privilegije. Druže tito mi ti se kunemo,da sa tvoga puta ne skrenemo.

 • Iva

  > Če jim leta 2018 ne pokažemo, da smo leta 1990 na plebiscitu rekli ne socializmu in ne planskemu državnemu gospodarstvu, potem bomo ustavo prej ali slej spreminjali še enkrat. Takrat pa ne le samo ideološko, ampak konkretno in družbeno usodno. Recimo z amandmajem 33. člena …

  Država Slovenija, ustanovljena 25. junija 1991 pomeni PRELOM s prejšnjo SFRJ, njenim družbeno-ekonomskim in političnim sistemom! Zato je skregano z zdravo pametjo, da so Kučan&Co. rušili sistem, ki so ga soustvarjali in vodili desetletja!
  Šele ko bo ljudstvo razumelo to dejstvo (v mainstream medijih in učbenikih tega ni), bomo postali normalna EU civilizacija. Zato je treba v SLO diskurzu zamenjati pojme

  namesto LEVICA je treba govoriti o NEDEMOKRATIH,
  izraz DESNICA pa je treba zamenjati z besedo DEMOKRATI!
  Le tako bodo fake demokrati alias levica na volitvah doživeli poraz in se oživitve 33. člena ne bo treba bati!

  • dob

   >>namesto LEVICA je treba govoriti o NEDEMOKRATIH,
   izraz DESNICA pa je treba zamenjati z besedo DEMOKRATI!<<

   Bravo, Iva!!!
   Poudarjati je treba vsebino in jo napasti. Komunisti niso odvratni zaradi svojega imena, temveč zaradi vsebine, ki jo zagovarjajo in častijo. Častijo pa umor in morilce! Oni se s prevaro in kriminalom hvalijo, ne sramujejo se jih.
   Zakonodajo samo napišejo, sami se je ne držijo, ker ni napisana zanje!

   • šumigoj

    Je že v uporabi, he, he,.

   • macon

    Ali pa o režimu in opoziciji. Kriminalnemu režimu in demokratični opoziciji.

  • Belokranjc

   sanja svinja o koruzi

   • MižekFiga

    Ja, belokranjska srpska sanja kar v cirilici!

    • belokranjc

     se bi to zataknila v grlu pa kranjska v anusu….

 • dob

  Če bi bilo po moje, bi Iršičev članek dobil Nobelovo!
  10+

  >>Zakaj je skupina 60 ljudi pripravljena razprodati svoj ugled in kredibilnost za potezo, ki je bila v strokovnih krogih skoraj plebiscitarno enotno kritizirana, celo zasmehovana?<<

  Zato, ker lahko.

  • slosin

   .. ugled in kredibilnost teh ljudi ….hahaha..

 • Caetano

  Brez socialisticnih in neosocialisticnih sol nasa levica niti priblizno ne bi imela izgledov na volitvah. Ker ljudi moras prav zares dobro preparirati preden jim serviras taksno oblast, kot jo imamo.

 • Belokranjc

  Ta pisunček se še podpisati ne upa….sic

  • xtc

   Zaradi napisan resnice misliš-je kar slikan.

   • Belokranjc

    pa saj je na tej nori TV itak nobeden ne upa podpisat…tako strahopetno kvazi novinarstvo…

    • Je že prav, da so samo , da se nedemokrati ne norčujejo iz novinarjev Nove24TV, kot se je to dogajalo.

 • xtc

  Iršič je zelo dobro napisal fakte.
  Tudi sam mmislim precej podobno komunisti rabijo državno šolstvo,kajti bebci ,ki tam pobebavljajo otroke v zasebnem šolstvu le težko dobijo posel,ker je večina nekonkurenčnih v znanju.
  Državne šole le -samo in zato ,da se štanca ideološko pravoverne bebčke,ki volijo nato male komuniste z veeeliiikimi sindrpmi veledržavnikov in vzdržujejo levico na oblasti.
  Ljudje oboroženi z znanjem,samorazmišljanjem in sposobnostjo so smrtni sovražniki levakov zato levi zatirajo vse kar bi take ljudi vzgajalo saj oblast pač polzi iz rok.Levičarji lahko vladajo le pobebavljenim ljudem drugim ne morejo saj jih sprevidijo in Iršič dobesedno kaže zakaj so posti levih na tem in še katerem poratalu taki kot so-ideološka pobebavljenost in nezmožnost preživetja od znanja in sposobnosti na prostem in konkurenčnem trgu,kot tudi socializmi niso zmogli tempa z fleksibilnejšim kapitalizmom.

 • MižekFiga

  Mislim predvsem na volitve. Ko obrnemo situacijo, ddr. Kučan v zaporu ali v samovoljnem izgnanstvu (kot nekoč Jekleni Janez v zaporu), nam je zmaga zagnesljivo zagotovljena.
  Ali znamo zasolit ddr. Kučanovo krompirjevo župco ???

  Za njegovo familijo ni bojazni, saj so hčere že v tujini na varnem. Štefko pa tudi obrezani nebi šmirglali. Njen šarm je že zdavnaj minil!
  Po novinarskih vestičkah, pa ddr. Kučan paše v kakšno skrito veleposlaništvo ali neznano dačo v Sibiriji. Vse je že zrihtano!

 • karpelec

  Teh 60 opranoglavcev se dobro zaveda, zakaj ščitijo državno šolstvo. Mlade je treba s histeričnimi tovarišicami preparirat, da se ohranijo na oblasti. Ljudje s selektivnim razmišljanjem naj ostanejo na obrobju, da ne kvarijo njihov ugled.Reformirane tovarišice in tovariši bodo poskrbeli, da bo takih , ki mislijo, čim manj. Zato je njihova velika skrb na mestu in boj za oblast lažji.

 • 5-RA

  Pod sliko na vrhu članka je tudi ime in priimek avtorja. Morda se čez rdeče plašnice ne vidi malce boj drobnega tiska. In sedaj bi ti slepci radi diskutiral in o odtenkih rdeče in kako blagodejno le ti uplivajo na možgane?

 • Pavel

  Mitja Iršič – še sedaj se ti pozna kako so te maltretirali. Si že takrat vedel, da nekaj ni prav. Ha ha ha !

 • Valter BraniSlav

  Pisec tega clanka lahko odide studirat na kaksno ugledno amerisko university. Placal bo 40 tisoc letne solnine, 25 tisoc za hrano in sobo za 1 leto.
  POTEM GA MORE DIKTATURE NE BODO VEC PREGANJALE.
  No kaj caka? Zakaj ne odide in se izkaze?

  • Soave

   Kdo bo pa v Sloveniji delal !! Tudi tukaj jih potrebujemo !

  • Bozz

   Šolstvo, bi se tudi v laissez-faire kapitalizmu (ki danes na zahodu ne obstaja več) dalo financirati, oz. bi bilo brezplačno, če bi tisti na vrhu imeli kaj čuta do sočloveka in ne bi iz Slovenije pokradli 200 milijard! 200 milijard človek! Sploh pa imajo ZDA komunizem že od 1913, vse ostalo je velika iluzija. Pri nas so naši pokradli 200 milijard, v ZDA pa so njihovi pokradli na stotine triljonov. V ZDA bi lahko bilo marsikaj poceni ali pa brezplačno, če ne bi vsem tem našim in njihovim vladal pohlep in brezčutnost in sebičnost.

   Sploh pa je šolstvo v ZDA tako drago zato, ker imajo v načrtu narod imeti butast, kajti butastemu narodu je lažje vladati, tako kot je bilo v srednjem veku. Da si ga lahko privoščijo samo izbrani, ki so iz njihovega kroga. Zato tudi načrtno skozi čas spuščajo standarde v šolah nižje in nižje. Protestanti so začeli ustanavljati univerze (Oliver Cromwell v Angliji že v 17. stoletju), vse univerze v ZDA so bile v svojem nastanku posvečene Jezusu Kristusu, kar poglej si njihove ustanovne listine, kjer so jasno zapisali, da je namen univerz, da se učijo o Bogu in potem o vsem ostalem znanju, ki je Ameriko naredilo veliko! Danes pa so te nekoč pobožne univerze infestirane s komunisti, “liberalci”, “progresivci”, ateisti, sekularneži in še in še in študente učijo socialistično propagando, zato pa toliko ljudi naseda Berniju Sandersu, itd.

   • Schemva Miro

    To si pa lepo napisal.

   • Valter BraniSlav

    No karera drzava je danes po tvojem najboljsa? Za mene USA, KAJ pa za tebe?

 • Soave

  + + + + + + + + + + + dober članek. Prav vse drži !
  Spodaj ste komentatorji zelo dobro napisali. Bravo.
  Razen onih nekaj smetilcev. Saj smo jih že navajeni. Pravzaprav včasih kar prav pridejo. Se človek še česa spomni !!

  • Bozz

   Se spomniš, da nočeš ubogati Boga in njegovo Božjo besedo? Si to mislil, mar ne. Tudi v stari zavezi so bili za pokvarjene Jude njihovi preroki smetilci, potem jih je pa Bog v sodbi poslal na smetišče zgodovine vsake toliko časa, ker so zavrnili preroke po katerih jih je Bog opominjal in jih je zato poslal v izgnanstvo oz. last drugim narodom, njihovim sovražnikom. In v Sloveniji se dogaja isto, to da nam jemljejo ozemlje kos za kosom, itd. je Božja sodba nad vami, jasno zapisana v Svetem pismu. Ko se narodi pokvarijo, jih Bog kos za kosom daje drugim ljudem oz. narodom v last. Komunizem je Božja sodba nad Slovenijo.

   • dob

    Nehi strašit ljudi z Bogom. Bog ne ustrahuje.

    • Protestanti so radi domišljavi. Seveda ne vsi, kot je to običajno med ljudmi povsod.
     Njihov ustanovitelj in vzornik Martin Luther, je nekoč dejal o papežu, da je on sam, ( Martin Luther) v svojem srcu veliko večji papež, kot takrat dejansko živeči papež.

     Naj vsak sam razmisli o takšni izjavi.

     Nek pošten in pravilno razmišljujoči protestant pa je na te Luthrove besede rekel: “Če bi Luther resnično pogledal v svoje srce, ne bi nikoli nikogar obsojal “.

     • dob

      Jaz nisem odvisen od tega, kako si je Luther predstavljal Boga, pa tudi ne od tega, kako si ga predstavlja papež.

      Opažam, da ljudje visijo na preteklosti, ker so od nje odvisni na enak način, kot so odvisniki od mamil odvisni od mamil.
      Najbrž je to zato, ker si predstavljajo, da je preteklost mnogo bolje definirana kot sedanjost, pa je zato “varnejša”, ker je predvidljiva. Medtem ko sedanjost ni!

      Približno tako ljudje razmišljajo o svojem otroštvu. Takšno naše dojemanje realnosti ni resnično, ker je samo romantičen pogled na obdobje, ki je mimo.
      Primerjanje različnih zablod in posledično primerjanje, kaj je kdo rekel… Jezus to, Luther ono, papež spet nekaj tretjega… se pravi citiranje nekih z dogovorom določenih pomembnih osebnosti iz naše preteklosti oz. iz preteklosti zemeljske zgodovine, je samo bergla pri zdravih nogah! Potem se spotikamo ob to berglo in mislimo, da nismo dosti vredni. Zato moramo študirati trupla, ki nam bodo povedala kaj o življenju, ki si ga sami ne upamo živeti, češ da ni naše (in ga nekomu dolgujemo).

      Potem citiramo eden drugemu besede nekih mentalnih invalidov kurcev palcev iz preteklosti, ki so sami sebe zdravili s citiranjem še starejših filozofov in modrecev iz preteklosti….

      Kaj ko bi nehali s tem.

      Posledično se pogovarjamo o domobrancih in zaslugah!
      Jaz ne poznam nobenega domobranca. Pa me mnogokrat tu kdo ozmerja za domobranca in izdajalca. Jaz bi se raje pogovarjal o pravnem sistemu, ki ga nimamo, in zakaj ga nimamo, oz. zakaj ga ne smemo imeti!
      Včasih slišim na tv, ko nekdo reče: “nimamo učinkovitih organov nadzora…”, kot bi to bilo slučajno! To, da imamo razsulo in ne urejene države je načrtovano, kot je načrtovano tudi, da se razsulo nadaljuje, vzdržuje in ohranja. To ni slučajno, temveč je načrtno.
      Propad in produkcija pomanjkanja sta namerna in nista nobena slučajnost.

      Zanima me kako to, da se ta narod strinja, da ne smemo imeti države, da nam ta ne pripada. Posledično nimamo občutka za pravično in krivično, (državljani so to izgubili in zdaj tega niti ne pogrešajo, ker v to ne verjamejo več) saj presoja o tem, kaj je eno in drugo, ni odvisna od sodišč ampak od milana kučana. Ki praznuje Reformacijo na Slovenskem!
      Za katero se meni jebe. Pa za vse njihovo izgovarjanje na Zgodovino in opevanje zgodovinskih zaslug kogarkoli, za karkoli, se mi tudi jebe.
      Tu notri (pri vseh silnih praznovanjih) ni nikjer nobene Odgovornosti za to, kar je.

      Kot narod smo ponosni nabiralci zamaškov!
      In mislimo, da smo zaradi tega blazno humani in se hvalimo s tem po televiziji. Ne mislimo, da je to samo dokaz naše nesposobnosti, eden od mnogih.

     • Vse je res. Do kje bo še šlo pa…. tudi meni je to zamaškanje prava neumnost ob tem, da milijarde letijo skozi okno.

     • Bozz

      MIljarde letijo skozi okno v Božji sodbi. Zgodovina nas uči, da tisti narodi, ki so se pokesali (protestantizem), tam milijarde niso letele skozi okno, dokler se niso spet pokvarili in so jih infiltrirale proti-reformatorske Jezuitske sile. Pri nas so 500 let nazaj izgnali Trubarja, katerega primaren cilj je bil spreobrniti slep Slovenski katoliški narod h Kristusu, in posledice njegovega neuspeha oz. sovražnih katolikov takrat, trpimo še danes. To je vse povezano. Samo večina vas ne vidi in ne razume.

     • Trubar že zdavnaj vidi, kam ga je zapeljal Luther, ti pa še zdaj ne, ko imaš toliko
      informacij na razpolago. Če bi imel Trubar te možnosti, kot jih imamo danes, zagotovo ne bi zgrešil poti. Zašel je med takšne ljudi.
      Tržaški in dunajski škof Peter Bonomo je bil prvi na Slovenskem, ki se je srečal s protestantskimi idejami. Ta je močno vplival na Primoža Trubarja, ki je v času svojega študija bival pri njem v Trstu. Jeseni 1527 je Bonomo Trubarja celo napotil na študij na Dunaj……………

      Kakor hočeš. Sam si svoje usode gospodar. Nič ti ni skrito. Vse veš in razumeš, odločitev pa je tvoja.
      lp

     • Bozz

      Prazna varajoča filozofija. Bog je tak kakršen se je razodel po svojem Sinu, ki ga je oznanil in prej v Stari zavezi po prerokih, nam pa v pisani Božji besedi, Svetem pismu. Vse ostalo je mlatenje prazne slame. Martin Luter je oznanjal Boga kot se je razodel po Svetem pismu in ne po željah in filozofiji ljudi.

     • dob

      Bozz, mene se ti ni treba bati, ker jaz nisem cinik, Moj Bog ni cinik!
      Jaz imam rad ljudi (človeštvo). Rad ga imam zato, ker me je Moj Bog naučil imeti rad ljudi. Takega sem ustvaril in sem zanj odgovoren!

     • dob

      Tale tekst imam v delu, dolg je 15 strani (zdaj) in ga moram še jezikovno popraviti (editirati), ne vem kako dolg bo, ko ga končam. Namen ga imam končati pred Božičem.
      Tule je prva stran za pokušnjo:

      EKSPLOATACIJA BOGA
      ali: pravilna raba Boga na Zemlji

      Ljudje radi uporabljamo visoko doneče fraze, ki so na videz pametne, a nič ne pomenijo. Ne pomenijo, ker NAM nič ne pomenijo. Okrog sebe ustvarjajo avro nedostopnosti in to nam jih naredi zanimive. Torej, nič vedeti o njih je zanimivo? Kako obupno bedasto.

      »Živeti v Bogu« je ena taka fraza. Pametna, kolikor je skrivnostna.

      Bog je prostor zavesti.
      Znotraj te zavesti je vse Bog. In ta zavest raziskuje samo sebe.

      Mi smo zavest in smo del Boga, zato smo Bog. Smo Bog, ki raziskuje samega sebe!

      Raziskovati sebe je dolžnost Boga, to mu je v veselje. Medtem ko je nam vsebovati dele sebe, o katerih nočemo nič vedeti in za katere nočemo, da Bog izve – preprosto naš najljubši hobi! To nam je v uteho.
      V resnici pa je to le zapravljanje časa. Našega in božjega.

      Slej ko prej se bo vedno našel kdo, ki bo dovolj firbčen, da bo raziskoval Boga tudi v nas, in to ravno tam, kjer ga nočemo!
      V sebi bo obudil božjo radovednost, ker naše ne bo našel tam, kjer bi nmorala biti. Z njo bo obudil tudi Željo, ki ga bo vodila, da bi več vedel o sebi.
      Vsega ne more vedeti, ker je Bog neskočen. Neskončen je pa ravno zato, ker ga njegova lastna Želja žene (ki je ženskega spola!), ga zato širi in nadaljuje.

      Ko hodi skupaj z Željo, raziskovanju sebe ni konca!
      Z Njo bo tak iskalec vedno naletel na nekaj, kar je sicer začasno izgubljenega in pozabljenega…. in zdaj čaka ter pričakuje, zraven si pa želi, da kdo pride ponj. Nekdo, ki bo zanj skrbel in mu ne bo vseeno, da to obstaja. Zato pa izgubljeno hrepeni po tem, da bo nekoč, enkrat, najdeno! In da bo potem, ko bo najdeno – sprejeto.

      Zato je Želja Mati Vsega v Vesolju! Zaradi Nje je Bog neskončen in dober.
      Zato pravim: da bi se ta želja nikdar ne nehala!
      In da bi vedno bila izpolnjena.

      *****

      Do pravilne rabe Boga na Zemlj pride, ko dovolimo Bogu rasti skupaj z nami.
      Do sedaj pravilne rabe Boga na Zemlji še nismo videli, ker je ni bilo. Oziroma, ni je dovolj, da bi človek in človeštvo bila srečna.

      Najprej je treba razdelati pojme, da bomo vedeli o čem se tu pogovarjamo.
      Eksploatacijo, besedo iz naslova, bi lahko razumeli tudi kot izkoriščanje, vendar gre v tem primeru za rabo, torej uporabo, ne pa za izkoriščanje!
      Končno pa, Boga ni mogoče “izkoriščati”. Bog se ne obrabi z rabo. Ravno narobe, s pravilno rabo ga je vse več.

      Tisto, kar nam po navadi pomeni nekoga izkoriščati, je pravzaprav zloraba moči.
      Pri tej vrsti zlorabe gre za zlorabo energije oz. moči, ki izvira iz Matere Vsega v Vesolju. Za zlorabo Želje in njenega Namena!

      Lucifer je Materi ukradel moč in zdaj jo ZLORABLJA.
      Izrabljati ne bi bil primeren izraz, zato je pravilno zloraba.
      Zloba ob tem je torej povezana z nepravilno rabo Materine moči in slabimi nameni tistega, ki jo zkorablja.
      V bistvu samo Materina moč obstaja v Vesolju, druge ni! Vsa moč izhaja iz Nje, ki je Mati Vsega v Vesolju.
      Naj ponovim, ker je pomembno. Nobene druge vrste moči ni, nikdar niobene druge ni bilo, samo Njena je!
      Moški je toliko močan, kolikor moči mu daje ženska.

      Zato je pomembno znati Materino moč pravilno uporabljati (jo pravilno rabiti).

      Govoriti o pravilni rabi Boga na Zemlji in ne vedeti od kod izhaja, je le še ena zloraba NJENE moči!
      Na kratko povedano: to je Lucifer!
      Lucifer je slab namen!

      Popolnoma vseeno je kakšna vse zveneča imena, visokopomenska in k temu še skrivnostna, prilepimo različnim tipom zlorab Njene moči – vedno je zloraba Lucifer.
      Tudi, kadar je govora o institucijah, ki imajo nalogo varovati prisotnost Boga na svetu!
      Te institucije so Lucifer. Lucifer je slab Namen.

      In ta se zdaj manifestira.
      Našemu svetu je ime Manifestacija in zato manifestiranja nečesa (pravzaprav vsega!) kar je, in obstaja, ni mogoče preprečiti.
      Če nekdo že vztraja, da je božji (tiorej, da je od Boga), samo Božji in nikoli manj kot samo Božji, potem naj pojasni, zakaj mu v vrtu vse crkuje, zakaj nič ne raste in uspeva?!
      Trudi se, da bi preživelo, a mnokrat (največkrat) ne.
      Je to »Božje«?

      In se je pri tem treba inštituiciji še zahvaljevati. Bogu se morajo ljudje zahvaljevati, da komaj preživijo.
      In tačas, ko ginjeno občestvo poje Bogu hvalnice, temu istemu Bogu Manifestacija pljuva v obraz. Kdo tu laže?!
      Človek ali Manifestacija?

      Pomembno je zdaj to jasno povedati, zaradi razjasnitve nekaterih osnovnih pojmov, ki so enako kot Materina moč, zdaj že predolgo zlorabljeni.

      *****

      Raba Boga, in k temu še pravilna raba Boga, je zapovedana.
      Pa ne le to, da je pravilna raba Boga zapovedana – je obenem enako zaželena kot je potrebna. Povsem upravičeno je tako, glede na to, v kakšnem stanju se nahajamo in v kakšnem bednem stanju je zdaj planet.
      Življenje (pisano z veliko začetnico!) je v obupnem položaju zaradi zlorabljanja Materine moči.
      itd. (sledi ko uredim tekst!)

     • Valter BraniSlav

      Bog v ZDA je $$$$$$$

     • Bozz

      Domišljavi ste kar vi ko tako domišljavo zavračate črno na belem, Božjo besedo, ki jo tukaj citiram.

      “nek pošten in pravilno razmišljujoči protestant…” Pravilno razmišljujoči zato, ker ti tako rečeš ali zato, ker tako piše v Božji besedi? Tisto prvo velja pri tebi. Človeška filzofija, ki nima nič skupnega z Božjo besedo.

     • Beri zgoraj pa malo se zamisli, kam pluje tvoja barka. I
      Ne zavajaj in ne pohujšuj !
      Mr 9,42 »Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje.

     • samotoje

      Katolicizem in protestantizem v 16. stoletju je treba gledati skozi prizmo tedanjega časa. Prenašanje takratnih vzorcev razmišljanja in verovanja v današnji čas brez kritične misli in distance je nepotrebno in nekoristno.

    • Bozz

     Filozof.

     Kološanom 2
     8 Glejte, da vas kdo ne pokvari s filozofijo in prazno prevaro, ravnaje se po človeškem izročilu in po prvinah tega sveta, ne pa po Kristusu.

    • Prav praviš dob.
     Bog nikogar ne ustrahuje, ker je Ljubezen, odpuščanje in usmiljenje.

    • Valter BraniSlav

     Bog ne obstaja, ustvaril ga je clovek kakor je moj stricek Edo ustvaril samoupravljanje.

   • Si že danes, kaj molil ? Pa za tvoje drage pokojne, kaj moliš ?
    Smo v mesecu novembru, ko moramo veliko molit za naše drage pokojne in tudi milosti, ki jih zanje izprosimo pri ljubemu Bogu, so v tem mesecu še veliko večje.
    Saj veš o odpustkih, kajne?

    • Bozz

     Ko človek umre je samo še sodba, njihova usoda je odločena, tako pravi Sveto pismo. Seveda pa RKC s svojimi lažnimi doktrinami gre mimo tega. Vem o odpustkih ja. Vem, da je v srednjem veku RKC za denar prodajale odpustke kar je herezija in kar je uspešno razkril Martin Luter in je bilo povod za Reformacijo. Bog ne prodaja odpustke za denar, edina valuta kristjana pred Bogom za odpuščanje grehov, je vera v Kristusovo kri, ki jo je na križu prelil za mnoge.

     Hebrejcem 9
     27 Kakor je ljudem določeno enkrat umreti, nato pa sodba,
     28 tako se je tudi Kristus enkrat daroval, da je odvzel grehe mnogih. Drugič pa se bo prikazal brez greha, v odrešenje tistih, ki ga pričakujejo.

     • Človek, malo prehitevaš. Nisi ti “čistokrvni” protestant. Vem, da ti tako paše, ker je protestantsko verovanje veliko enostavnejše, ampak tako ne gre. Ti si bil katoličan in krst je neizbrisno znamenje, če si mogoče to že pozabil.
      Kaj je napravil Juda Makabej po končanem boju ?
      Daritev za rajne

      2 Mkb 12, 42-45
      45 Potem so se obrnili k molitvi in prosili, naj bi se storjeni greh popolnoma odpustil. Vrli Juda pa je množico opomnil, naj se varujejo greha, ker so na lastne oči videli, kaj se je zaradi greha zgodilo padlim. 43 Nato je med moštvom nabral do dva tisoč drahem srebra in jih poslal v Jeruzalem, da bi se opravila daritev za greh. Prav lepo in plemenito je ravnal, ker je mislil na vstajenje. 44 Zakaj ko bi ne bil pričakoval, da bodo padli vstali, bi bilo odveč in prazno za rajnke moliti. 45 Tudi je mislil, da je tistim, ki so pobožno zaspali, namenjeno prelepo plačilo. – Sveta in pobožna misel! Zato je priredil spravno daritev za rajnke, da bi bili greha rešeni.

   • Soave

    In, zakaj plačujem jaz in moji potomci ?

 • baubau

  Seveda napisano po večini drži-čeprav smo malo starejši,hvala Bogu že zradirali neumnosti,ki so nam jih poskušali vcepljati in se zavestno naučili poiskati ustreznejše in pravilnejše odgovore na vsa vprašanja tam,kjer smo jih le lahko dobili, To je osnova vsake izobrazbe. Navlako,ki jo omenja avtor in nam je bila vsiljena od totalitaristov pa smo kot odpadek reciklirali v uporabno previdnost in kritično preverjanje vseh,posebno še od kogarkoli vsiljenih informacij.

 • ajevsenak

  Ja Mitja, kako resnično. Šolske lustracije pač ni bilo, pa bi bila še kako potrebna, kot v represivnih institucijah, policiji, tožilstvu in sodstvu, pravzaprav v vseh državnih (družbenih) podsistemih, da o medijih ne govorimo.

  Sam sem iz starejše generacije, OŠ sem končal tam sredi šestdesetih prejšnjega stoletja. Bilo je pravzaprav podobno, z večjo mero strogosti, tudi fizičnega poduka smo bili včasih deležni, Je pa bilo še nekaj učiteljev (in učiteljic) stare šole, ki pa so bili venomer izpostavljeni pritiskom in mnogokrat deležni socialističnih kozjih molitvic. Posebej to velja za edino profesorico na šoli, ki so jo zaradi neomajnega vztrajanja v veri, neprestano maltretirali in zapostavljali. Ni mi treba poudariti, da je bila v poučevanju odlična, a kaj ko ni bila »na liniji«. Podobnega in še hujšega tretmana je bil deležen vsestranski
  strokovnjak s širokim zgodovinskim, geografskim tehničnim znanjem, ki pa je bil mobiliziran nemški vojak in zato priljubljena tarča pravovernim bratom in sestram iz območja rdeče zvezde. Kolikor vem, je na žalost posledično končal v umobolnici Hrastovec. Ona profesorica pa je danes (posmrtno) kar naenkrat spoštovana tudi od tistih, ki sose nad njo prizadevno izživljali.

  Po naslovu »narodnega heroja« sodeč, gre za isto (tvojo) osnovno šolo v njeni »prazgodovini«. Z naravoslovnimi predmeti, pa po čudnem naključju celo z jezikom (angleščino), smo jo mi še kar
  dobro odnesli, pri vsem ostalem pa je prevladovala boljševistična ideologija, poneumljeno učenje na pamet, trda indoktrinacija pač. A v tistih časih najbolj trde strahovlade smo tudi otroci (vsaj takrat še večina nas) dobro vedeli, da živimo v svetu laži in brutalne partijske diktature. Kako v tem morečem času radovedne otroške glave tega ne bi zaznale, pa čeprav so nam starši, iz strahu pred posledicami, to vztrajno namerno prikrivali.

  Kolikor vidim in slišim je danes podobno, »pravoverna« ideološka indoktrinacija se nemoteno nadaljuje. Ob hkratni nenavadni permisivnosti na področju vzgoje (anarhiji s posledičnim nasiljem), učni rezultati gotovo ne morejo biti posebej impresivni, da o odličnosti ne govorimo. Tega od sedanjega, še povsem ideološko indoktriniranega učiteljstva tudi ni mogoče pričakovati.

  Da, tako rastejo nov kordiši, novi škoberneti, novi trčeni trčki. Ki danes rušijo ustavo, a kdo nam zagotavlja, da se jutri ne bodo spomnili »recepta« hudih jam in ostalih stotin morišč, veledela njihovih vzornikov »narodnih herojev«. Heroji pa taki.

  • mapu

   Tile trčki se navadni kruhoborci, so zavohali da z nič znanja lahko odlično živijo in se imajo za zelo pametne, so pa resnici eni je…etri

   • ajevsenak

    Cvetober trčenih sedi v parlamentu. Posadka združene levice. Mesečni Mesec, potencialni (?) terorist Kordiš, zmedeni legebitrovec Vatovec, prazen nič od Hanžka, puhla repa Tomička in kralj debilov trčeni Trček. Ta zadnji celo predava, poučuje nekakšne študente. Bog jim pomagaj. Je mogoče še niže? Kateri voli to volijo?

    Plesen se razrašča, plevel se bohoti. Bog ve, kakšna so drevesa, s katerih se kotalijo takšna jabolka?

 • Janez

  Ja !
  Zalo dober prispevek !
  Zanimivo bi bilo raziskati tudi,
  kako je bilo s
  t. i.
  SOCIALISTIČNO PREDŠOLSKO VZGOJO V SLOVENIJI – PO LETU 1945.
  Obstoji
  ena
  BROŠURA Z NASLOVOM ” 30 LET SOCIALISTIČNE PREDŠOLSKE VZGOJE”
  Avtorice so
  KP, ZK PARTIJSKO REŽIMSKE URADNE – ” PREDŠOLSKE PEDAGOGINJE ” I. Levičnik itd.
  Tudi
  na to področje, bi veljalo usmeriti nekaj pozornosti.
  Poznam primer,
  ko je bila v 1970. letih odpuščena iz ZAPOSLITVE – VZGOJITELJICA !
  Formalno izobražena, talentirana mlada vzgojiteljica,
  ki je otrokom poizkušala nekaj povedati o RKC in jih naučiti kako molitev.. L.r. Janez KOMENDA
  P.s.
  TRIDESET LET SOCIALISTIČNE
  PREDDŠOLSKE VZGOJE.
  Zbornik uradne komunistično socialistične
  predšolskke vzgoje v vrtcih v “TITO KOMUNIZMU”

  https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

 • matjazr7

  Prvi šus in edini v celi OŠ sem dobil, ker sem se pred učiteljico pokrižal in učiteljico glasbe sem spravljal v strah, ker se ji kakšno cerkveno zapel (sem bil poleg njenega tudi član cerkvenega pevskega zbora). Pa to je bilo leta 1986, 1987, tako da je zabavno do kod gre strah in s kakšnimi stvarmi so se ukvarjali, pa glede na reakcije sedanje ministrice ob blagoslovih OŠ, se ukvarjajo šolniki še danes. Ne bi pa rekel, da se nisem nič naučil, me skrbi, da je kvaliteta današnjega šolstva bistveno nižja. Osebno pa podpiram privatno šolstvo.

  • Bozz

   Nižja je zato, ker načrtno znižujejo standarde, ne samo pri nas, ampak po celem svetu. Tudi na naših univerzah po Bolonjskem procesu. Na internetu imate recimo strani, kjer kažejo matematične in ostale teste v ZDA iz leta 1912, itd. in jih primerjajo z današnjimi. Današnji so tako lahki, da se lahko skrijejo pred tistimi sto let ali manj let nazaj. Ker nočejo pametnih ljudi srednjega sloja, ki bi ogrozili vodilno strukturo na vrhu s svojim znanjem. Hočejo srednji vek, kjer je večina ljudi bila revnih in neukih, takim je lažje vladati.

  • KIKI

   Osebno podpiram dobro šolstvo, javno ali privatno! Žal je kvalitetnih
   osnovnih šol zelo malo, ker sami pedagogi ne rastejo in se ne razvijajo
   z dogodki, ampak brezglavo, enoglasno trobentajo eno in isto leta in leta,
   dokler se ne poberejo v pokoj! Poznam učiteljico 3. razreda osnovne šole, ki
   je od prvega dne nastopa učiteljevanja učila 3 razred! Si lahko predstavljate,
   da bi 40 let sedeli za enim projektom in poskušali bit inovativni! Njej in njenim
   potrebam je “status” popolnoma odgovarjal; ženska je otopela in njen domet
   v vedenju sveta je bil enak učencu staremu 8 let!
   In takšnim tovarišicam naj zaupam svojega hitro razvijajočega, znanja željnega
   nadebudneža ! Dajte no! Bolje bi bilo, da otroka obdržim doma in delam z njim
   po programu, ki bi ga lahko otrok kar sam nakazal! Otroška vedoželjnost in
   fantazija so neizmeren vrelec za nekoga, ki želi biti in resnično postati dober
   pedagog!

   • Margu501

    Za tako učiteljico vem tudi jaz, poučuje 4, sedaj 5 razred, že od prvega dne njene službe.

   • samotoje

    Za take primerke smo se včasih hecali, da jih bomo pokopali pod šolskimi stopnicami, hišnik bi jim pa zvonil vsakih 45 minut.

 • macon

  “Zakaj je skupina 60 ljudi pripravljena razprodati svoj ugled in kredibilnost za potezo…”

  60 levakov je brez ugleda in kredibilnosti in vedno so samo razprodajali in se razprodajali, no.

 • KIKI

  Odličen članek, ki bi ga, če bi bil pedagog, vrinil
  v eno šolsko uro, kjer bi ga z učenci skupaj
  razčlenili in prekomentirali!

  • Valter BraniSlav

   Ja pasion po Irsicu ki naj se igra v javni procesiji naslednjih 2 tisoc let….

   • kako pa poznaš ti iršiča, če živiš v londonu ”

    • Valter BraniSlav

     Po njegovih clankih

   • Soave

    Osel.

 • smiljan bertolin

  ja, in po končanem izobraževanju leta 1976 dobil službo. Šef oz direktor me ozmerja z domobrancem.

 • Valter BraniSlav

  Moj stricek Edo je bil vseskozi sveto prepreprican.

  • macon

   Ja, dobra primerjava.

 • radames

  Ne zbledi, četudi je več kot 60 let od tega. “Tršica” v 3. razredu osnovne šole v zgodnjih 50. letih: “Človek nima duše.” Čez nekaj tednov: “Partizani nikoli niso ubijali.”

  V šolo prinesel knjigo Slovenčeve knjižnice, Tomažičevo Pohorske bajke in pripovedke. Starši takoj v šolo na zagovor. Vse v Ljubljani, na Viču. Učiteljica v 4. razredu je med vojno nekaj časa varovala Kardeljeve otroke…
  Moj rodovnik ni bil za tiste čase. Tik pred nastopom otroškega zbora so mi prepovedali peti. Kasneje so me že v takratni nižji gimnaziji (zdaj nekako od 5. do 9. razreda) vrgli iz taborniške organizacije. Ni mi še danes jasno, zakaj. Pedigre!

 • samotoje

  Dober članek, a me vendarle moti posploševanje in stereotipiziranje. Jaz imam na šolo- kot dijak in kot profesor- sila pisane spomine. Bili so taki in drugačni učitelji. Med njimi je bilo kar nekaj takih, ki so nam širili obzorja in nam veliko dali. Recimo Justin Stanovnik, med drugimi. Zase lahko mirno rečem, da sem njihovo delo v marsičem nadaljeval, brez srpov in kladiv in brez rdečih zvezd. Med kolegi sem užival strokoven ugled in me ni nihče klical na zagovor zaradi ignoriranja partijskih naukov. Bi naleteli na zid.

  • Lustrator

   Potem spadaš med nekaj procentov promila Slovencev s to izkušnjo.

   “Med kolegi sem užival strokoven ugled in me ni nihče klical na zagovor zaradi ignoriranja partijskih naukov.”

   Edino tega ti ne verjamem – razen seveda, če si delal za tujo ali privatno firmo ali sploh nisi delal v Sloveniji.

   • samotoje

    Ne drznem si govoriti o odstotkih , ker so bile razmere zelo odvisne od vodstva šole, števila komunistov na šoli, lokalnega okolja in še marsičesa. In ne, nisem delal pri nobeni tuji firmi. Začel sem v osnovni šoli, nadaljeval v gimnaziji in zaključil na univerzi. Kot rečeno- zelo pisani spomini. Moji otroci so hodili k verouku, opravili so vse zakramente in zato ni nihče nikogar preganjal. So me pa kot dijaka klicali na zagovor, ker sem odklonil vstop v partijo. In štipendije zame ni bilo. Kot rečeno- zelo pisani spomini. Samo črnega in samo belega ni.

    • Lustrator

     Potem si bil očitno “modro tiho” medtem ko je oblast (in njeni služabniki) počela, kar je počela. nesvoboda govora in zapovedano navzven izraženo enoumje je veljalo prav za vse državljane, za univerzitetne delavce pa še posebej. zelo težko me boš prepričal, da si jo s pokončno dvignjeno glavo odnesel tako brez prask. Če pa si bil ponosen domoljub in protikomunist zgolj za domačimi štirimi stenami, je to pač nekaj drugega.

     • samotoje

      Ker sam praviš, da te ne bom prepričal in imaš očitno o obdobju med 1945 in 1991 zelo jasno in ostro začrtano sliko, nima smisla, da razlagam. Niti te ne želim prepričevati.Bila sta dva svetova- eden je bil na partijski liniji, o drugem pa očitno ne veš ničesar, čeprav je prav iz tega vzporednega sveta nastala samostojna Slovenija.

     • Lustrator

      Obdobje med 1945 (pravzaprav že 41) in letom 91 (pravzaprav vse do danes) tudi JE zelo ostro začrtano. Tako kot pred 50 leti, je še danes zelo ostra ločnica med prvorazrednimi in drugorazrednimi – vsak, prav VSAK višji uslužbenec države (kar univerzitetni profesor nedvomno je), je pod strogo kontrolo nadrejenih, ki tudi po naključju na pomembne funkcije ne spustijo resničnih slovenskih demokratov, torej protikomunističnih domoljubov Z MOČNO HRBTENICO. Tistih nekaj izjemno redkih primerov, kot so npr. Možina ali Nežmah, pa imajo tam le zaradi lepšega – da ustvarjajo VIDEZ pluralnosti. Kakor rečeno: prav NOBENO KADRIRANJE v domeni države ni prepuščeno naključju. Če meniš drugače, izvoli posreči z dokazi.

      Sicer pa bolj kot berem tvoj komentar, bolj sem prepričan, da se nisva prav razumela. Ta “drugi svet” o katerem govoriš je resda obstajal, a v zelo zelo okrnjeni obliki – vse glave so bile posekane ali izgnane v tujino, osamosvojitev pa je uspela le zaradi izjemnega poguma posameznikov, ki so si v tistem časovnem okviru, ko so letele totalitarne glave celotnega komunističnega vzhoda, upali povzdigniti glas in zastaviti življenja za odcepitev. Pa še ta je bila, kot se je kasneje zelo jasno pokazalo, kontrolirana s strani komunističnih krtov znotraj Demosa.

  • Soave

   Imaš prav. Tudi taki so bili. Hvala Bogu.

 • Valter BraniSlav

  Danes je Dan republics.
  Cestitam delavnemu ljudstvu ob tem velikem prazniku. Vem da vas preveva ponos ob prehojeni poti in prav je tako.
  STOPAJTE PONOSNO V PRIHODNOST KI JO JE ZA VAS, DELAVNO LJUDSTVO, ZACRTAL MOJ STRICEK EDO.

  • Soave

   Ja, pa ja de. . . prihodnost pa tvoj striček? Saj sam praviš, da je bil neumen učitelj . Kaj je zdej ??

 • anon

  Kako pa je bilo v srednji šoli?

 • Winston Wolf

  Ivo Andrić ni zaman zapisal svoje bridke misli:
  “Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.” !!!!
  .
  Žal so taka “vremena” so pri nas že lep čas.

 • mapu

  Ali mi lahko kdo pove, če je možno sklicati referendum za večinski volilni sistem.
  Trenutni volilni sistem je zastarel in ni primeren za moderno družbo.

  • Valter BraniSlav

   Boljsi bi bil ameriski sistem.
   Ali pa marsal Tito

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!