Pametna mesta, pametne vasi, pametne šole, pametni ljudje

Mojca Škrinjar.

Najbrž bi moral biti vrstni red obrnjen in bi se vsaka zgodba morala začeti s pametnimi ljudmi. Toda kako naj imamo pametne ljudi, če nimamo pametnih šol? Kaj je bilo prej, kura ali jajce? Ali nemara oboje hkrati? Seveda imam v mislih digitalizacijo. Ta omogoča nesluten razvoj in vpogled v vzroke in posledice naših dejanj ter kritični razmislek o naših prihodnjih ravnanjih. Toda tu tiči največje vprašanje. Smo tega zmožni v Sloveniji?

Pametna mesta je naziv enega od največjih projektov digitalizacije v Evropi. Nanaša se lahko na infrastrukturo, transport, energetsko varčnost in trajnostni razvoj. V mestih in vaseh živijo majhni in večji otroci, odrasli zaposleni in odrasli starostniki, invalidi ter odrasli mladi brez služb in tisti odrasli mladi ali manj mladi, ki službe sicer imajo in ob svojem visokem ustvarjalnem potencialu trpijo ob svojih nesposobnih in neustvarjalnih šefih, ki jim ne dajo dihati in delati, ker jih preprosto ne razumejo. To je posledica negativne ali zmotne kadrovske selekcije in nedorasle politične kulture. Ob vsem skupaj pa nas lahko upravičeno skrbi pospešen beg možganov iz Slovenije. Mladi bežijo prav zaradi zgoraj naštetih razlogov. Tisti mladi, ki ostajajo, pa se odločajo za vedno manj rojstev otrok.

Na drugi strani imamo starejše, še dela zmožne ljudi, ki odidejo v pokoj z bogato zakladnico znanja, ki počasi okrni ob sprehajanju psa, okopavanju vrtička, popoldanskih kavah s prijatelji  ali pivom v bližnjem baru. Če  se v Sloveniji  pravkar upokojeni človek odloči, da bi delil svoje znanje mlajši generaciji, lahko to počne ali zastonj ali v zelo omejenem obsegu, na koncu ga lahko čaka še davčni bonbonček, da skoraj bankrotira. Pri tem pa si je svojo pokojnino v štiridesetih letih dela pošteno zaslužil. Razen plenilske, nobene logike tu ni moč videti.

Na področju mladih in starejših, teh skrajnih dela zmožnih skupin, je politika v Sloveniji povsem pogrnila na izpitu. Ni moč zanikati naporov oblasti, da bi mladim dala priložnosti za službe, toda manjka priložnosti za ustvarjalna delovna mesta. Ni moč zanikati, da se politika trudi in skrbi za gradnjo in vzdrževanje domov za starejše, osebje v domovih pa večinoma za dobro počutje svojih stanovalcev. Toda to so preživeti modeli.

Treba je iskati nove poti za zaposlitve mladih in starejših, ki bodo ponujale drugačne rešitve. Digitalizacija tu lahko pomaga uresničiti ideje, sama po sebi, brez novih idej, pa bo težko dala dodano vrednost.

Treba je poskrbeti tudi za starejše
Nastanitev v domu za starejše je najbrž zadnja izbira, potem ko človek ne more več skrbeti sam zase v najosnovnejši osebni oskrbi. Varovana stanovanja (posebna stanovanja in stavbe, za katere je organizirana oskrba in varstvo) so ena izmed rešitev, toda kaj, ko tudi ta stanejo investitorja celo premoženje, česar si vsak ne more privoščiti. Oskrba na  lastnem domu je dobra rešitev, nudijo jo občine, toda omejena je na nekaj dejavnosti in nekaj časa, seveda plačljiva, manj ali več, odvisno od sofinanciranja občine, usluga pa je lahko sicer povsem prijazna storitev, toda daleč od družinskega ali prijateljskega razmerja. V resnici bi potrebovali podoben ukrep, kot je družinski zdravnik. Tu pa je priložnost za starejše, ki si želijo starost preživeti na svojem ljubem domu, in mlade, pa tudi za mlajše upokojence, ki premorejo visoko čustveno inteligenco in si želijo delati.

Foto: Pixabay

V vsakem okolišu, upoštevajoč razpršenost poselitve, s kritičnim številom starostnikov na domu, bi bil lahko zaposlen mlad človek ali mlad par, ki bi oskrboval starostnike tako pri njihovih vsakodnevnih potrebah kakor tudi pri socialnih stikih. Ob svojih prihodkih bi lahko užival tudi občinsko stanovanje. Starostniki in njihovi skrbniki bi bili povezani v klubu, ki bi ga podpirala aplikacija, kjer bi vsak starostnik vpisal svoje potrebe v koledar svojega skrbnika. Aplikacija pa bi nudila tudi informacije o ponudbi dejavnosti za starostnike, medsebojno komunikacijo med njimi, lahko bi si medsebojno ponudili usluge, ki jih zmorejo opraviti, postala bi lahko socialno središče in netišče novih idej. Vanjo bi se lahko vključile tudi šole in dijaki, ki bi želeli opravljati prostovoljno delo in bi oživeli ideje medgeneracijskega dialoga ter krepitev socialnih in čustvenih kompetenc mladih.

Svetlim zvezdicam je treba dati možnost, da se razvijajo v državi priložnosti
Zelo podobno je treba urediti stanovsko  stičišče med učitelji, aplikacijo, kjer bi si ti izmenjevali ideje na ravni regije. Trenutno pa se učitelji ukvarjajo ali, bolje, tratijo čas z uresničitvijo nerazumne zahteve računskega sodišča, da natančno popišejo opravila  v svojem delovnem času, ki je zunaj pouka. Ali ne bi bilo bolje, da bi se v času, ki ga namenijo popisovanju, raje pogovarjali med seboj in razmišljali, kako najbolj zanimivo poučevati in predvsem, kako  izbezati vso ustvarjalnost iz sebe in tistih, ki jih poučujejo?

In tu se začnejo pametne šole, pametna mesta in pametne vasi. Vse je v ideji in energiji, ki smo jo pripravljeni vložiti vanjo. In če natrosimo sto idej, bo morda devetindevetdeset neumnih in ena pametna. Oh, oprostite, neumnih idej ni. Če pristanemo na to, smo tu, kjer smo. V zapečkarstvu, zavisti in mrtvilu. Ampak tu in tam so svetle zvezdice, zagonska podjetja in preboji. Dajmo jim možnost, da se razvijajo v Sloveniji, državi brez korupcije in brez zavisti, državi priložnosti.

Mojca Škrinjar

 • Rotar Jakob

  dokler bo slovenija v kurćanovem rdečem kz lagerju za s krivosodjem in udbomafijo za slovence ni rešitve!

 • Sredina

  Prej je blo jajce

  • Asterix in Obelix

   Seveda, ker plazilec se tudi razvije v jajcu.

 • Asterix in Obelix

  Daj raje povej, če je gospod Prijava res vrgel Nicka Bicanica iz hiše, ker je njegove otroke naučil moliti rožni venec, namesto informatike?

 • Sredina

  O oblasti bo vselej odločalo ljudstvo, na vseh ki spoštujejo demokracijo, pa je, da rezultate volitev in kar se bo po tem dogajalo, sprejmejo kot odrasli in zreli ljudje, ne pa kot otroci…

  • Olga_10

   Edini, ki volitve sprejemajo, ne kot otroci, ampak kot kriminalci, ste levičarji! V Sloveniji ste z Antifa in Udbo zrušili zakonito izvoljeno vlado in izvršili državni udar! V Ameriki pa še sedaj iščejo levičarji svoj rep!
   Torej “veliko zrelega obnašanja vam želim”, ker boste sicer pristali v restu! Tokrat smo pripravljeni!

  • tohuvabohu

   Ti si bodisi naiven bodisi namerno kvasiš bedarije. Ljudstvo ne odloča o ničemer. Demokracije ni potrebno “spoštovati”, kar to niso naši starši ali otroci, ampak je temelj naše ureditve, ki je zapisan v ustavi. Dokler pa bodo razna omrežja imela moč uveljavljati svoje interese ne meneč se za demokratična načela, se nam nič dobrega ne piše.

   • Sredina

    Človekovih pravic ni treba spoštovati, ker to niso naši starši ali otroci, ampak je temelj naše ureditve, ki je zapisan v ustavi

    Take bedarije kvasiš…

    • tohuvabohu

     To gnusno cmerarsko spakovanje si vtakni v rit. Spoštovanje ni nič. Spoštuješ lahko kogarkoli in karkoli: ljudi, živali, zemljo, sonce, zvezde. Če tako čutiš. Drugo pa je ustava, zakon, zaveze, človekove pravice. Teh se je treba držati, tudi če se ti dozdeva, da niso vredne spoštovanja. Zakaj splošno veljavno načelo “pacta sunt servanda” pri nas prevajajo “dogovore je treba spoštovati”? Izraz “servanda” nima popolnoma nič opraviti s spoštovanjem. V tem je vic, ampak ti tega očitno nisi sposoben doumeti.

  • RATATA

   Pojasni mi prosim demokracijo v javnem zavodu rtvSlo. Prosim.

 • Olga_10

  Za uresničevanje pametnih idej, rabiš tudi pametno vlado s posluhom in moralo, kar pa ta skorumpirana vlada ni!

  Cerar poziva Hrvate k VLADAVINI PRAVA!? Človek, ki kot “ustavni pravnik” vsak dan krši ustavo in zakone in odklanja vse pametne predloge opozicije!? Kakšno sprenevedanje!

 • DJURO SUMAR

  Le v katero šolo je hodila Mojca Škrinjar, da je tako zelo pametna?

  • Soave

   No, sej !! Eni ” odnesejo ” veliko, eni malo, nekateri pa NIČ.

 • ahnenpass

  Izbrišimo vse kar ni v Bibliji, ki je pametna knjiga.
  Tega ne more nihče zanikat, slučajno tam piše tudi vse kar moramo vedeti, o življenju, vesolju in sploh vsem. Imamo pa res srečo.
  Za Konfučija se tudi splača prebrat, mogoče še Kama sutro, če niste že preveč v letih.

  • DJURO SUMAR

   Mojca Škrinjar je zanesljivo obiskovala tudi veronauk in se tam dopolnilno izobrazila.

 • Šobar Davorin

  …pametna Mojca….pameten ijj…Ljeljak intelektualec (izjava prijatelja Slovencev, polkovnika HV v penziji)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!