[Pisma – od zmage do zmage] Najprej so izginili oglasi, potem pa mediji in novinarji

Vinko Vasle (vir: Demokracija)

Milan Kučan je imel popolnoma prav, ko je na Ilovi Gori rekel, da mora sovražni govor izginiti iz države, ki ni bila njegova intimna opcija. Najprej je iz Demokracije izginil en oglas, kar je malo premalo, ker je Kučan rekel, da morajo slediti ostra dejanja države. Zato vsaj enkrat na dan pokličem Jožeta Biščaka, da vidim, kje se nahaja. Jože Možina pa je na mojo zahtevo prišel k meni, da ga vidim, preden kučanovsko izgine s Pričevalci vred. Kučan je namreč znan po tem, da ve, kaj grozi, in je celo v demokraciji povedal, da so potrebne najprej diskvalifikacije, potem pa likvidacije. Da bi nekaj kasneje zrežiral tako imenovani veliki pok in po bavconovski pravni državi predal Janeza Janšo “naj gre po pravni poti” ogabnemu sodnemu mlinu v zadevi Patria.

Šef zadnje partije, ki se je reinkarnirala v Socialnih demokratih vse bolj kurpulentnega Dejana Židana, in šef udbe, ki ni zadnja, ampak je še – on ve, kako se stvari streže in kakšni so načini, da se obračuna z državnimi sovražniki dežele, ki ni bila njegova intimna opcija. Kučan ne govori kar tja v en dan. Ko me je Vane Gošnik provokativno predlagal za kandidata za člana predsedstva SFRJ z vedenjem, da bo udbo-partiji padel mrak na oči, je dal Kučan k sebi poklicati mojo takratno prijateljico in sodelavko Slavo Partlič in jo opozoril, da bo ta provokacija imela hude posledice.

In jih je res. Dva mlada udbovca sta se dva tedna kasneje zglasila pri moji mami v Velenju in prestrašena revica ju je spustila v stanovanje in jima dala celo malico. Meni pa je rekla, saj nista kriva, če sta ji prišla po službeni dolžnosti grozit o tem, kaj vse se bo z menoj zgodilo, in je jokala in hlipala po telefonu.

Grožnje nasilnih partijcev
Vsi so vedeli, da imam za izvolitev toliko šans kot na smrt obsojeni v Barbara rovu, da za enajstimi pregradami zazidani preživijo, a je to bilo vseeno preveč za režim. Na enem od soočenj v moji krajevni skupnosti je k meni prišel oficir JLA v uniformi in mi pred celotnim zborom nastavil prst na sence in rekel – tako te je treba. Radijec Stane Škrabar “še pomnite tovariši” pa je kot moj sosed v bloku in kot sodelavec vojaškega KOS-a tu pa tam malo povohljal okrog mene, a ker ga nisem spustil v stanovanje, je bil zelo užaljen. Kar mi je prišel povedat, ko sem bil direktor radia, in predlagal, da bi oddajo Še pomnite tovariši rehabilitiral, ker bi to bilo dobro zame. In sem ga odslovil.

Milan Kučan (Foto: STA)

Dobro, jaz sem preživel. Do zdaj. V času Kučanove vladavine udbi, partiji in državi pa so ljudje drugače nastradali, saj je ta človek že v gimnazijskih letih ovadil sošolca, ki je potem fino nastradal. Potem je bil šef agitpropa na cekaju, kamor je na dnevne in tedenske spovedi klical urednike in posebej zaupne novinarje. Seveda v glavnem tiste, ki so imeli svoje dosjeje kot sodelavci udbe in KOS-a. Tam so omenjeni izvedeli, kaj morajo pisati, kakšno je njihovo mnenje in kdo postave partije in udbe vendarle zlorablja. In so padale uredniške in kakšna novinarska glava. V glavnem so takšne kazensko poslali v dokumentacijo. V režim se ni smelo podvomiti niti tako nedolžno, da bi zapisal, da del proletarcev ne živi najbolje.

Ko boste izginili, bo že prepozno
Kučanov čas je bil tudi čas, ko je vojaško sodišče ob pomoči Kučanove udbe z izmišljeno zgodbo o vohunih mučilo in kasneje po zaporih maltretiralo osem ljudi, od tega štiri Bolgare – glasbenike. To je tudi zgodba o Agopu Stepanjanu, ki je kmalu po vrnitvi iz zaporov mučen in bolan umrl. V tem času je v celici vojaškega zapora sedel tudi Janša, kamor ga je ob soglasju Milana Kučana in njegove udbe spravil KOS. Stepanjanu so celo ponujali, da bo mileje sojen, če bi na kakšen način Janšo obremenil, česar pa ta ponosni človek seveda ni storil. Milan Kučan še danes pripoveduje pravljice, da o vsem tem ni vedel ničesar. Seveda, ker so tudi vse udbovske depeše v glavnem izginile v papirnem mlinu Količevo.

Pred kučanizmom v državi bi nas lahko obranila samo vojska, ker Serpentinšek je seveda del gonje, v kateri izginjajo oglasi, potem celi mediji, potem novinarji, potem se pa Hitler reži iz pekla. Z vojsko ne bo nič, ker je njen vrhovni poveljnik Borut Pahor tip, ki se vsak dan gleda v napačnem ogledalu. In ker so nam na mesto šefice generalštaba postavili strah in trepet Alenko Ermenc, za katero MSM mediji pravijo, da je zgodovinski dogodek. Kar je res, je majhen, a zgodovinski.

Sicer pa – ko boste izginili, bo že prepozno.

Vinko Vasle

 • Aton

  Zlati Popitovi časi po volji njegovega zvestega ….
  Bomo pač odšli. Svoboda nima cene!

 • VERZIFIKATOR

  Emilijan Čukanc

  ŠPICPARKELJC

  Pravljice bile so za odrasle
  sprva in zato presneto vzgojne,
  vse imele so učinke trojne,
  iz modrosti so človeške zrasle.

  Vešče jih pero je le povzelo,
  bratov Grimm in drugih učenjakov,
  pravljično obzorje zahodnjakov
  tudi nas dodobra je preželo.

  Mi na misel zadnje čase hodi
  škrat hudoben, vsi so se ga bali,
  ga Špicparkeljc poimenovali,
  bojda še v demokraciji blodi.

  Blodi, pravljico z resnico meša,
  več resnic pritlehnež ta oznanja,
  a ne sliši žal, da mu odzvanja,
  ne prizna, da pravljic svet mu peša.

  Ne prešteva let več ta pokora,
  mesce le sešteva z levo roko,
  koplje jamo lastno na globoko,
  saj Špicparkeljc to početi mora.

  Mora, bi sicer ne bil več pristen,
  saj bi se imenu izneveril,
  poslušalcem pravljic se zameril
  in postal bi zanje nekoristen.

  Pravijo, naj potrpimo malček,
  pravljica resničnost da postane,
  za hudobcem luknja le ostane,
  v zemljo ko se vdre vsem znani palček.

  • Matt von Glanz

   za hudobcem luknja le ostane,
   v zemljo ko se vdre vsem znani palček.
   ———– to bi znalo še trajati

 • Korl

  Z Jajotom boste res odšli v pozabo. Lokalne volitve so bile dober pokazatelj.

  • gabi

   Ti si res korl.

  • samotoje

   Ti si že v pozabi. Smo te skrčili v nulo.

 • anzek

  Vinko, zelo dobra analiza dogajanja.

  Ta pedenped od generalke, je sramota za našo oblast. Potem, ko dva generala odklonita ponižnost pred oblastjo, so našli žensko, ki je ubogljiva. To je sramota za Pahorja!!

  Sedaj v času praznikov se med sabo radi obdarujemo. Jaz bi se pa razveselil prav posebega darila, verjamem, da tudi marsikdo izmed vas, želim si da bi prišla Matilda delat reda v Murgle.

  • Nata

   Pomota ! Ona ni sramota za oblast, pač pa za ženski rod !
   Oblast že dobro ve , kaj in zakaj jo je postavila na ta visok položaj.

 • francelj3

  Jaz sem odpovedal Gen-I. Pa vi?

  • Zgornji

   Ja, kaj pa imaš sedaj ?

   • francelj3

    RWE.si. Slovenska podružnice nemške firme v zasebni lasti. Nič nima opraviti s tim. državo.

    • Zgornji

     Hvala ti . Bom pogledal. AAAMPAK, … SMO SE MAR ŽE SPET PRODALI ??? OZIROMA, SO NAS MAR SPET PRODALI ??? !!! ???

  • samotoje

   Tudi.

 • Zgornji

  Res si nisem v mlajših letih mogel misliti, da je Kučko tako Pokvarjen !!! ! !!! Še do pred nekaj leti ne … Šele zadnja leta dobivam polnejšo in jasnejšo sliko !!! ! !!!

  • Miha

   Bodi ponosen nase. Enim nikoli ne pride.

 • Hunyađi

  Vasle me zal ne preprica z njegovim kvalitetnim umom in specialnostjo v svoji branži. Vedno bol se dviguje na “moji lojtrci” lenuharskih sarlatanov.

 • SIMON ROZIC

  Ej, Vinko moj, odličen si, več kot odličen! Zlobni prodajalci oguljene
  partijske kamerile bojo začeli pljuvati po tebi in tudi patronov iz “plašilke”
  se moraš bati , saj očeta naroda (sicer ne vemo katerega naroda9 ) se je res
  bati, v skrajnem primeru – izogibati, ker za njegovim smradom teka cela falanga
  otarelih norcev iz ZZZb in vsi so oboroženi, če ne drugače, s plenicami….,

 • soc

  Sanjska država Milana Kučana ne rabi medijev. Ministrstvo resnice seže v vsak dom v vsakem trenutku in vsakdo ve, kaj in kako misliti in kaj se je res zgodilo ali ni zgodilo. Vsega ostalega balasta ne rabimo, zato pa je na Ministrstvu resnice že danes zaposlenih preko 2.100 ljudi, pa nekaj sto “zunanjih sodelavcev”, jutri jih bo 4.000, ko pridejo v matično ustanovo še tisti, ki začasno koristno delujejo po kmalu nepotrebnih Mladinah, Delih, Večerih, Proplusih, Cicibanih… Več pa jih ta država (dokler še obstaja) ne rabi. Zdaj, ali tistemu pogojno pismenemu delu le-teh rečemo novinarji, pravljičarji, plačanci, udbaši – ni važno, stvar perspektive.

  Milan Kučan je zagotovo nekoč prebral Orwellovo 1984 (če se je že z Voltairom hvalil). Le narobe je razumel knjigo, dojel jo je kot zanimiv recept za večno oblast, ne kot politično satiro.

 • Olga2345

  Bo tudi Slovenija rabila romunski scenarij?

  • Mojca pokraculja

   Ne, ker ga je zamudila ! priložnost izgubljena ne vrne se nobena…

   • pajot

    Ne vem. Tu pa tam se včasih zgodi kakšen čudež.

    • Mojca pokraculja

     Čudež bo, če se zgodi takšen čudež.

     • anzek

      Za romunski scenarij ni nikoli prepozno!

 • pajot

  Človeku na sliki gre v življenju očitno zelo dobro. Kar tri podbradke ima. Aja,pa lepe plave oči,seveda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!