Poglejte, koliko evrov je padlo v žep spornima “umetnicama” – pasji dojilji in uničevalki slovenske zastave

Foto: facebook

Pravni voluntarizem je težnja v pravu, da bi to urejalo vsa področja človekovega življenja, tudi tista, ki jih je neprimerno urejati. Nedvomno gre za pojem, ki ima prej negativno kot pozitivno konotacijo med pravniki. Vseeno pa se nam ob letošnji podelitvi nagrad Prešernovega sklada postavi vprašanje, ali se pravo preveč meša v kulturo ali morda celo premalo? Odgovor si mora dati vsak bralec sam, saj smo pluralna družba.

Kultura je področje, ki je že od nekdaj spremljevalec človeške družbe in ji daje bolj kot kvantitativno, kvalitativno komponento, ki je izjemnega pomena. Ta se kaže zlasti prek umetniških stvaritev, ki so lastne človeku (oz. človeški vrsti) in z njimi presega druge vrste živih bitij. Ni mogoče trditi, da nimajo svoje kulture živali, samo glede na to, da nisem strokovnjak s tega področja, se glede tega vprašanja ne bom in ne morem izrekati. Lahko pa se izrečem glede vprašanja, ali bi bilo treba tudi slovensko kulturno stvarjenje pravno (bolj) omejiti ali ne.

Višja kot je letnica leta, v katerem živimo, bolj postajajo določena kulturna dela ekstravagantna, upal bi si trditi, da včasih že celo patološka. Svojo patološkost prikazuje tudi primer umetniškega projekta, pri katerem “umetnica” doji psa in skuša svojo spolno celico oploditi s pasjo. Sprašujem se, ali je to že vrh kulturniške provokacije ali pač vrh tu ne obstaja in lahko samo upamo, da nam ne bo izbor nagrajencev Prešernovega sklada v prihodnjih letih postregel še s česa bolj bizarnega, npr. zlorabe trupla mrtvega človeka ali splavljenega otroka, ki mu naša napredna družba ne daje pravic.

Vem, da se bo hitro oglasil nekdo in mi v Prešernovem slogu odvrnil: “le čevlje sodi naj kopitar”, samo vseeno pa se moramo zavedati, da živimo vsi mi v isti skupnosti in se tudi naš davkoplačevalski denar steka v tovrstne projekte, zaradi česar si tudi drznem biti do določenih “umetniških” projektov kritičen. Skrbi me predvsem, da svoboda umetniškega izražanja počasi dosega (ali celo že presega) polje pravno dovoljenega in kam nas bo v prihodnosti še popeljala.

Slovar slovenskega knjižnega jezika (ki ga toplo priporočam vsem v uporabo v tiskani ali elektronski obliki) opredeljuje pojem kultura kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja …; pojem umetnost pa kot dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednost … Ali so prav vsi letošnji prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki smo jim davkoplačevalci namenili kot nagrado za njihov “kulturno-umetniški presežek” po cca 7.000,00 EUR, pa naj presodi vsak sam.

Vsem želim lep preostanek našega kulturnega praznika in ne pozabite na izobešanje slovenske zastave, pri čemer pustite grb pri miru (ne ga v imenu kulture izrezati).

dr. Vinko Gorenak

 • FORT WORTH

  Levaki imajo vedno neke intimne odnose s psi ( nagrajena umetnica Smrekar, Sasa Baricevic je bila tudi nagrajena na odru v garazi…toda to so hoteli prikriti. )
  Ampak njihova intimna opcija pa ni Slovenija…

  • Cucurbita Pepo

   Levaki imajo vedno neke intimne odnose s psi… a lahko to dokažete ?

   • Vera

    Psi so dokazali s tem, da so svojega gospodarja ubili . Kaj misliš zakaj ?

    • Slavica Rožič

     Vas je prizadela “kulturnica”? Ja, resnica boli. Njena predstavitev odraža točno to: resnico o Sloveniji: da je ta še po toliko letih nerojena, zato njen nosečniški trebuh skozi raztrgano zastavo! To je njeno sporočilo, nismo še država, čeprav formalno smo. Me pa boli, da je za to resnico uporabila zastavo, ki pa je k vsemu pika na i..

   • Anton

    Jebal so pa policaja k je dal v javnost sliko od požrtega baričeviča.

    • Cucurbita Pepo

     Torej so vsi levičarji zoofili ?

   • Johan

    Vedno, a si pozabil primer iz Ljubljane

 • marko

  Sicer se strinjam, da gre vse v maloro ampak v tem stavku nekaj manjka oz. ni jasen: “Ali prav vsi letošnji prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki smo jim davkoplačevalci namenili kot nagrado za njihov “kulturno-umetniški presežek” po cca 7.000,00 EUR, pa naj presodi vsak sam.”

 • Franjo Trojner

  Slovenski narod je šokirala afera
  pasejebcev in zasmilila sta se jim zlorabljena Bulmastifa. Slovenski narod sta s svojo dekadentno prizoritveno dejavnostjo šokirali tudi obe nagrajenki Prešernovega sklada, zasmilil se nam je dojen pes, poiukus oploditve svoje spolne celico s pasjo pa zelo očitno pokazal, dokazal umik vse etike in morale iz krogov leve elite in njihovih kulturnikov . Domoljubi, veterani vojne za Slovenijo ostro obsojamo skrunitev nacionalne zastave, ki je bila v prizoritveni dejavnosti zlorabljena in je njena skrunitev močno prizadela vse tiste, ki smo se pod to isto zastavo borili za našo samostojnost in demokracijo, nekateri naši soborci so za in pod to isto zastavo dali tudi svoja živlenja. Čudim se, da organi pregona uničevalko nacionalne zastave zaradi kaznivega dejanja uničenja nacionalnega simbola sodno ne preganjajo.
  In tako znova pridemo do nedelujoče pravne države in prvo in drugorazrednih državljanov, ki so prejeli od teh istih represivnih organov polžnico, ker je soseda zmotila zastava Krajnske na pročelju hiše.
  Našo samostojno demokratično državo in našo kolturo, SLOVENSKI GEN nam dobesedno pred očmi uničujejo, ponižujejo, do kdaj še bomo to dopustili vas vprašam?

  • DJURO SUMAR

   Meni se zdi, da je prav zaradi takšnih kot si ti raztrgala zastavo.

   • karlina

    SRAM NAJ TE BO, ČE BI BIL PRAVI SLOVENEC, TEGA NE BI GOVORIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • čips

     Ne se trudit pokvarjeni so do obisti, kaj je sramota sploh ne vedo

    • DJURO SUMAR

     Česa nebi govoril? Da je zaradi takšnih raztrgala zastavo. Če je to kaznivo dejanje, naj jo policija ovadi. Mislim pa, da sta obe dosegli svoj namen, da vsi klerikalci skačete do neba in nazaj.

   • Franjo Trojner

    Čuj a parjenje z psi pa ne komentiraš. Navzven in navznoter ste gnili in totalno izprijeni. Ubogi psi!

    • DJURO SUMAR

     Nimam izkušenj s psi, zato ne morem komentirati.

   • osa

    a ti gospod umetnik veš kako se naredi neumnega otroka ?

    • DJURO SUMAR

     Nisem umetnik.

  • karlina

   Našo samostojno demokratično državo in našo kolturo, SLOVENSKI GEN nam dobesedno pred očmi uničujejo, ponižujejo, do kdaj še bomo to dopustili vas vprašam? TOČNO-ni kaj dodati kot, ljudje božji-PRAVI DOMOLJUBNI SLOVENCI, SMO POSTALI OČITNO ODVEČ, ČE BI BILO MOŽNO, BI SE NAS ZNEBILI, TAKO, KOT NJIHOVI KRVAVI RDEČI POTOMCI !!!!!

   • Franjo Trojner

    Ja Karlina v napoto smo jim pri novi očitno pasjejebski ureditvi sveta. In to tako po pasje zlorabljeno bi naj zgledal nov baje boljši Sorosov svet, ki so ga tudi naši levi aktivisti ponotranjili.

   • McBobo

    Znebiti se nas pa tudi nočejo. Ja kdo bo pa potem proizvajal dobrine? Komunajzerski lenuhi na sociali ali v javni upravi (ne vsa JU)? Za komunajzerje je trenutno stanje idila. Serjejo in zasmehujejo delovni narod obenem pa vlečejo denar od nas prek raznoraznih davkov in nesmiselnih kazni.

  • DJURO SUMAR

   Nisem vedel, da obstaja slovenski gen. Misliš, da obstajajo tudi hrvaški, srbski avstrijski itd.?

 • DJURO SUMAR

  Policaj se pa res ne more razumeti na kulturo.

  • učko

   Janšev policaj ne, zato pa se očitno razumejo levuharski pasjejebci.

   • DJURO SUMAR

    Po mojem se noben policaj ne spozna na umetnost. Ali pač, kdo ve.

  • matjaž

   Vsaka svinjarija pa tudi ni umetnost moj gozdar

   • DJURO SUMAR

    Sploh nisem nikjer trdil, da je to umetnost. Mislim, da je provokacija, kar pa je tudi ene vrste umetnost. Vsi klerikalci ste znoreli.

  • osa

   pomagal ti bom pri odgovoru, samo svojega očeta vprašaj ali pa morda psico ali psa, morda pa je ta dojijla dobila nvdih pri vas

   • DJURO SUMAR

    Po mojem je dobila navdih pri kakšnem pedofilskem župniku.

 • karlina

  Se še kako zelo, zelo strinjam , z gospodom Gorenakom, to, kar se dogaja v Sloveniji, kar se tiče kulture-kulture na vsakem koraku, je KATASTROFA !!!!!

 • matjaž

  Ognjevite feministke pa nič, če bom pa jaz kakšni pohvalil lepe nogice, bo pa spolno nadlegovanje in bom nevem kaj………………
  Tudi zaščitnikov živali ni nikjer……….kar naenkrat je vse dovoljeno, samo da so naši levaki

  ….

  • karlina

   Se tudi jaz sprašujem, kje so zaščitniki živali ??????

   • Steiermark

    Oni so v “zadregi”, saj vendar ne vedo, katero od “živali” zaščititi…..

 • šmentanamuha

  Očitno so tudi zgodbe o pasjeglavch resnične.

  • Get Smart

   Seveda so, saj se ta zemlska kuga =kaviaržidovskiKOMUNIZEM od nekdaj pari s psi.
   Ko so svojo “kulturo” (kultura je vse, kar je kultivirano, gojeno)
   prinesli na Balkan, ki je bil nekoč poseljen v glavnem z ljudmi,
   nato pa so ti paraziti začeli v te kraje uvažati tureke in njihove serbuse= volgarsko-obarska plemena (kasneje poimenovana kar s pomenom delovanja “nomen est omen” = SERBUS)
   so se v tistih krajih udomačili tudi izrazi tipa vuko-jebina nje …
   Saj imaš dokaze iz MURGL JUGOKOMUNISTIČNE garaže.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

 • Get Smart

  Kultur (načinov gojenja) je veliko,
  toda za človekov vsakdan je več kot zadostno poznati dve temelni kulturi sveta:

  1. KULTURA ŽIVLJENJA = ki je izvorno SLOVENSKA KULTURA.
  Slovenskost zaznamujejo sledeče lastnosti:
  — slovensko je domoljubje
  — slovensko je rodoljubje
  — slovensko je resnicoljubje
  — slovensko je svobodoljubje
  — slovensko je poštenje
  — slovensko je sožitje, bivanje v miru …
  skratka SLOVENSKO je “kultura življenja”.

  Pojem SLOVENSKI je več tisoč let star pojem, ki najprej in predvsem označuje pripadnost SLOVENSKI KULTURI, ki je seveda kultura NARODA SLOVENCEV,
  in je kultura kulturne Evrope.

  • Get Smart

   In
   2. “KULTURA SMRTI”,
   torej MURGL JUGOKOMUNISTIČNO oz. KAVIARŽIDOVSKO KOMINTERNISTIČNA kultura smrti.
   Kakšne so nedvoumne kvalitete te kuge? Kot rečeno in DOKAZANO:
   LAŽ ROP UMOR UNIČEVANJE posiljevanje pasjejebstvo pedofilstvo pedrstvo … skratka narobe svet,
   narobe od “kulture življenja”,
   torej tako imenovana in DOKAZANA “kultura SMRTI”.

 • Rožle

  Kaj zoofilija ni kaznjiva pri nas ..? .

  • RATATA

   Če ni predvidene kaznji za to, potem kaznjiva ni. Po tem.

   • Rožle

    ..hočem vprašat, če je dovoljena ?

    • RATATA

     A veš, da se pripravlja prepoved kajenja cigaret tudi na prostem, kjer je zaenkrat kaditi še dovoljeno, ker ni prepovedano.
     Saj sem razumel, kaj si približno hotel, vem pa, da ni kazn(j)ivo pocukati te za rokav, celo prepovedano ni, ker mi tega zaenkrat še nisi prepovedal, torej te je pocukati za rokav dovoljeno.

     • stajerc5

      V Avstriji pa ravno pripravljajo se olajsevalni zakon za kadilce(turizem). Pa saj je vseeno, pol stajercev je ze tako pri severnih sosedih…

     • RATATA

      Si predstavljaš, da da kavarni ne smem prižgati cigarete ob kavi,
      da moram igrati poker v casinoju brez cigare v ustih???!!!!
      Ko so najlepši dnevi so vrtovi in terase pred lokali polni prekletih nekadilcev, da en normalen kadilec nima kam sesti!
      Kakšno zanič življenje.

     • dob

      Kadilci so potisnjeni na nivo črncev v Alabami, tam okrog leta 1920.

     • RATATA

      Saj že začenjam plesati na njihovo musko, protestno.
      Oni so s plesom dosegli nekaj, celo dva predsedniška mandata ampak ob tem, če je že črn, je moral biti tudi musliman z midlnejmom Husein.

     • traktor

      In že samo to, da je bil, je bilo dovolj za Nobelovo nagrado.

  • KIKI

   Ne, kot vidiš je željena, kulturna dobrina.!
   Bog s teboj in pamet tudi!…

 • dob

  Bom poskusil popjasniti predstavo ob kulturnem prazniku 2018, ki bi jo mirno lahko imenovali predstavitev »burek konekšn« usmeritve vladajoče klike. Kurčevo jugoslovenarsko podjebavanje vsega, kar je še slovensko.

  Na kratko: edipalizacija je način, kako se civiliziran (pa recimo temu raje normalen) človek upira avtoriteti. V družini je to lik očeta, v družbi pa vladar, kralj, car… Oni namreč tu na Zemlji “nadomeščajo Boga”.
  Recimo temu kar uveljavljanje lastne volje pod soncem, kar je pravica vsakega bitja.
  Tako se družba obnavlja! Išče nove cilje, raste in uporablja sveže sile, ki jih rodi iz sebe.

  Revolucija je pa simbolično dejanje! Izvaja se pod pretvezo ” bratstva in enotnosti”, izraža torej skrb za svoje brate in sestre, zato sta na prvem mestu oglaševanja revolucije bratska ljubezen in enakost med ljudmi. Revolucija laže!

  Revolucija izbruhne kot nemir v družbi, ki nastane z namenom poravnave starih in nerazčiščenih računov med elito, ki jo predstavlja neka vrhovna avtoriteta v obliki carja ali kralja (simbolični oče), in mlajšimi generacijami, ki se tej eliti upirajo.
  Spor poteka okrog tega, kdo bo imel v prihodnosti pravico pre-razporejati bogastvo in odločati o tem, kako se bo živelo, v kakšno smer naj se neka družba razvija. V bistvu se z revolucijo na novo postavljajo pojmi prava, pravice in pravičnosti!

  Pri nas je to izključna pravica “avantgarde”, ki vzdržuje diktaturo!

  In zdaj imamo že tretjo generacijo mladih prededipalcev, ki so se izognili konfliktu s svojimi starši. Zaradi tega lahko v 3D predstavitvi opazujemo propadanje te družbe.

  Če ena generacija preskoči – je to katastrofa! Če tri generacije preskočijo… potem to pomeni, da sebe zavestno žrtvujejo, da starci ohranijo svoj standard, ki si ga ne zaslužijo. To pomeni, da žrtvujejo svoja delovna mesta, svoje penzije, svoj vpliv v družbi…. kar pomeni, da so indoktrinirani od stare generacije, saj normalen človek ne pične takšne neumnosti. Normalen človek, normalna generacija, sebe ne žrtvuje! Noben normalen mlad človek ne verjame starcem, ko mu govorijo, naj se ne upira, ker da so vse svobode že priborjene!!!!

  To, kar mi gledamo, pomeni, da se mladi podrejajo tistim, ki so z eno nogo v grobu in z drugo na bananinem olupku! V konkretnem primeru: podrejajo se DESUS-u, ki v vsaki vladi – vlada. Vlada zato, ker je »avantgarda«.
  Kadar pravnuki in vnuki na majicah nosijo gesla svojih pradedov in blebetajo iste parole… je to smrt za nacijo.

  Ponižanje je še večje kot jaz trdim. Starci podijo mlade ven iz države in za prirastek, ki ga ni, potem uvažajo migrante iz tujih, zdaj predvsem arabskih dežel. Zgleda da so se bosanci preveč pokvarili in civilizirali z delom v Nemčiji, zato ni rečeno, da bodo volili za komuniste! Islamisti bodo.

  Vzorec je preprost. Če bi mladi delali in sami zaslužili, potem bi pridobili moč v družbi! In ko imaš veljavo v družbi, sam odločaš o sebi in o tem, kako bomo živeli.

  Če so brez službe, se bodo odločili za odhod v tujino, ker doma ni mogoče živeti. Za njimi bo ostala praznina, v katero se bo (namesto Volje mladih) naselilo sovraštvo in neznanje, in seveda ležernost razvajenih Starcev, ki bodo zadolževali državo. Saj niso odvisni od dela mladih! Takšno državo so ustvaruli, takšno jo vzdržujejo!
  Sposojajo si dnar. To so počeli v SFRJ; to počnejo tudi zdaj. Niso odvisni od tega a so mladi zaposleni, ali delajo, če ustvarjajo… Niso odvisni! So neodvisni! Sposojajo si denar v tujini (ustavi jih, če jih moreš), nato podružbljajo dolg, sami ga pa ne vračajo. Dolgov ne bodo vrnili ker jih nimajo od kod; pri nas je mladim in sposobnim (in normalnim) prepovedano delati in ustvarjati. Ker te »sfukajo«, če vztrajaš!

  Prazno luknjio bodo polnili s sovraštvom do vseh, ki se s takšnim vodenjem države ne strinjajo. Te zmerjajo jih z izdajalci, belčki, domobranci… Zase pa pravijo: komunistov ni! Kje vidiš komuniste?
  Torej, domobarnci so, komunistov pa ni.

  Žrtve so, krivcev ni. Kraje so, korupcija je, odgovornih zanje ni. Pravni sistem deluje odlično, korupcijo imamo največjo možno kar je sploh je, v zaporu ni nobenga zaradi korupcije. Preiskovalci zaslišujejo novinarja, če napiše kaj preveč o kriminalu “burek konekšn” naveze.

  Toda domobranci ne vodijo države! Komunisti jo vodijo, tisti, ki ne obstajajo. Z njo upravljajo. In to zelo slabo, slabše niti ne bi mogli, ker se ne da.
  Potem imamo pa zmešane kulturne proslave, na katerih ni niti besede o kučanovem načrtnem raznarodovanju Slovenije. Nekaj kulturnikov se priporoča komunistom, naj se jih spomnijo, ko bodo oprali naseldnjo milijardo, in jim od šticunge dali kakega tisočaka. Ker so vendar – umetniki!

  • Franjo Trojner

   DOB res je, komunjare so se načrtno spravile popolno zatreti, izbrisati SLOVENSKI GEN !
   Kot vse kaže je čas končnega obračuna neizbežen in vedno bližji!

  • Slovenka

   Stanje si izvrstno popisal, v nadaljevanju pa predlagaj še ukrepe. Prvi je brez dvoma, da na volitvah volimo SDS, potem pa naprej.

   • dob

    Ukrepe? Ni potrebno, se vse samo dela.

    • Slovenka

     Upam, da v korist Slovenije

  • KIKI

   Odlčno, Dob! Bereš misli, razmišljaš hitreje od nas vseh, ki
   te strastno beremo, da te dojemamo in dojamemo ! In, da nam
   je vsem še kako hudo, da je tako in da skoraj ni mogoče,
   da bi bilo drugače! Obubožano rajo kupiš hitreje in ceneje kot
   nagelj zvestobe, kot polovico kruha, pečenega včeraj, kot
   tisto deko zasmrajenega mesa, ki ga nihče noče, ker ga ne more
   pogoltniti! ….in to, oni, tam na balkonu, s tisto plesnivo sivo
   glavo zelo dobro ve in še stiska, stiska , da izstisne zadnje kar se
   sploh da, izdajo lastnega naroda za kos kruha! To je ištalacija
   Titovih kurirjev, to je njegova zaprisega za njemu večno lojalnost!
   Samo :” ne hvala!”, bi moralo reči ljudstvo in mu nikoli več dovoliti
   koraka na tej naši zemlji!

 • antimur

  Zanima me, če bi jaz dobil 7000 €, če bi Kučana ali kakšnega njegovega kučanističnega antislovenca zapakiral v celofan in to dejanje označiil kot umetniški perfomans, opravil bi kar dva dobra dela, znebili bi se enega rdečega fašista, pa tudi umetnost bi bila nad takšnim dejanjem navdušena.

  • KIKI

   V celofan so že zaviti, raje uporabi “cekret” papir, je bolj izvirno !

 • WatsonForus

  kdaj bo pa pasje orgijski performans? sam prašam ?

 • dob
  • sumljivislon

   ..zanimivo mnenje g. Terška…

   • dob

    Katero mnenje? A tisto, ko pravi, da so kremšnite bolš od krofov?

    • RATATA

     A si opazil en ponedeljek, kako zaljubljeno se je Teršak po končanem Studiu City objel z dolgolasim marcelom Š.jr?
     Osladno in nenadzorovano nagonsko zadovoljstvo je bili opaziti med njima.

     • dob

      V Sloveniji se ni možno splaziti med smetano, ne da bi na koncu smrdel po gorgonzoli.
      Poznam ljudi, ki so se rodili normalni, potem so prišli do položaja, ko so bili nekaj časa v Ljubljani, in tedaj so postali natanko to, proti čemur so se prej pridušali, da je nujno treba izkoreniniti.
      Niti opazijo ne, kdaj sami postanejo tisto, kar se jim je prej gravžalo.
      Niso odporni na ugodje in na razvajenost, zato postanejo odvisni od tistega, ki jim to omogoča.
      Ko se vrnejo v svoje mesto, razložijo svoj položaj takole: Ti ne razumeš kako je tam…. če bi ti bil na mojem položaju, bi videl, da se ne da nič spremeniti!

      Predvsem se pa ne splača, kenede.

     • RATATA

      Porajtam približke opisanemu.
      Upam, da o meni, ki imam sedež firme u Lublan nihče ne misli tako, kot si napisal.
      Če bi se spremenilo tisto, kar mene moti in mnoge tu, tudi tebe, verjamem, da meni ne bi bilo nič boljše. Slabše pa sploh ne.
      Zato se mnogim s katerim se srefujem čudijo, kaj bi sploh še rad(?)
      Morda bi le zakrnel, ker ne bi imel toliko za tuhtat.

     • DJURO SUMAR

      Baje imaš sedež firme ob Prešernovem spomeniku, kjer prosiš vbogajme.

     • RATATA

      Ja, prosim in mi ni nerodno, prosim pa za druge Slovence, ki živijo v ponanjkanju zaradi kradljive komunistične elite ki je pokradla vse. Jaz imam premalo za vse un zato prosim!
      Neumestno je bilo tole tvoje!

     • DJURO SUMAR

      Prosi še naprej in Bog te bo poslal v Nebesa.

     • traktor

      Jure je propali privatnik. Zato, da je popušil krivi cerkev, kapitalizem in Janšo.

     • RATATA

      Takih se normalni izogibamo, saj nas neuki in pohabljeni kot so zmerjajo s klerikalci, komunisti, janševiki …. pa tudi z belčki, domobranci, fašisti, nacisti ….
      ….namesto da bi se nam vsak dan zahvaljevali, da zanje odvajamo od tistega kar smo zaslužili, da imajo penzione in socialne transferje…

     • traktor

      Dober, dober, ne se hvalt.

     • traktor

      Na Gospodarski zbornici so narisali vlakec, pri katerem lokomotiva-gospodarstvo vleče vagone-javni sektor, zdravstvo,šolstvo,upokojenci,brezposelni. Pri tem so pozabili povedati, da ta lokomotiva niso menedžerji, ampak podplačani in izkoriščani delavci, na katerih gospodarstvo kuje dobičke. In seveda so pozabili povedati, da je v Sloveniji javni sektor eden manjših v EU, in da upokojencev ni treba nobenemu vleči, saj so si sami prislužili svoje pokojnine. Kakšna žaljiva manipulacija! Jelena Aščič FB 5.2.2018 Aleluja, ženska je izumila toplo vodo. Ni čudno, da smo 50 let za opicami. Populizem, sprevržen do skrajnosti. Evo, tako se ustvarja klima za socializem. Pozabila je povedati, da so delavci podplačani ravno zaradi lažne sociale, ko na svojih plečih vlečejo še najmanj dva, ki ne delata, ne pa zato, ker jih delodajalec premalo plača. Strošek delodajalca je seveda zaradi tega veliko višji, kot drugje na Zahodu, pa upokojenci, ja. Res je, da nekako morajo preživeti, ni pa prav, da so se v preteklosti upokojevali s 30 leti delovne dobe, pri 50 letih starosti in so zato dobili 87% plačane osnove, danes pa pri najmanj 40 letih delovne dobe in 57% pokojninske osnove. Pa še to, plačevali so prispevke od cca 200 DEM, danes pa imajo pokojnine, ki so večkratnik tega zneska. Njihovi otroci in vnuki, pa bodo zaradi tega stradali brez zob, namesto, da bi pomagali svojim staršem. Evo, zdaj bo Jure napisal, da sem belček, klerikalec, pokvarjeni kapitalist in Janševik. Ajde privatniki, na okope.

     • RATATA

      Vse vemo kako in kaj bi bilo prav, boljše in edino delujoče, ampak kaj ko je tako veliko tistih, ki so močno zato, da škodljivi sistem ostane. Preužitkarji so ti in priviligiranci, ki jim ni nerodno govoriti nebuloze in laži.
      Le krediti so tisti, ki takšnemu sistemu omogačajo tako dolgo obstati. Režimski mediji in premočan vpliv nagrajevanega preobsežnega dela javne uprave ter dela sindikalno vodenega javnega sektorja so garant, da se ne spremeni nič.

     • traktor

      Dons sem na Valu 202 slišal spikerko,ki je izjavila, da v Sloveniji, podjetniki prodajamo jajca, medtem, ko jih pa kulturniki imajo. Ni kaj, res superiorno razmišljanje o gospodarstvu in delodajalcih. O ljudeh, ki ji v bistvu dajo kruh.

     • RATATA

      Kaj pa lahko pričakuješ od takih, ki so člani tistega javnega sektorja, ki ima mikrofon in 2 miljona laudšpreherjev da razglaša to, da je ravno taisti javni sektor najbolj prispeval k reševanju gospodarske in ekonomske krize s tem, ko si niso izplačevali dodatkov in napredovanj!
      Zato pa ne dovolijo nikomur, ki je realen do mikrofona, da bi se skozi istih 2 miljona zvočnikov slišalo le tisto, kar je res.

     • traktor

      Ja, sej jim pripada, če so pa zolk šolani ne? Kmal bo na razpisu za snažilko zahteva, da je najmanj magistra. No ja tud jaz že razmišljam, da bi v razpisu za keramičarja zahteval doktorat. Jebi ga, v poklicno noben več ne gre, bo pa dr. za keramiko.

     • RATATA

      Sam edvard kardelj pa ni bil doktor.
      Zato je pa zelo slabo kahlce polagu.

     • traktor

      Sej ni bil Dr za kahlce pulagat, ampak za nafukavat narod.

     • RATATA

      Narod je nafukaval s pomočjo križcev. Zelo sposoben in zelo pokvarjen moraš biti za kaj takega. To je bolezen, pri kateri verjameš, da si najbolj zdrav.
      Ti, jaz in podobni smo res bolani, da si grenimo misli namesto da bi šli s tokom.
      Najboljš je juriju; tito na steni, rdečezvezdaška fana in par zdravih pevcev partizanskih hvalnic, zalitih s poceni vinom.
      To je zdravje.

     • traktor

      Mater si me putulažu. Zgleda, da s pr deli za mašino, kot jaz ob Nedeljah, med tednom itak ni cajta ,za papirje, ne? Kurc gleda vse te Jurete, preveč jih je. Obstali so tam nekje med 1950 in 1970, s svojimi butastimi prepričanji, ki ne vodijo nikamor, pa poneumljajo zdaj že svoje vnuke. Dve državi so že uničil, pa še vedno hočejo met parkle povsod, kot je reku Dob, zgoraj.

     • RATATA

      Ti tole povem; moj pokojni foter je šimfu ceu žiuleje, da se je kar naprej moral neki zaguvarjat, ker so ga špicli frtajflal.
      Men se je to fajn zdel.
      Par let nazaj mi je pa enkrat, ko sem jst šimfu aktualnosti v Sloveniji reku, da je bil zelo ponosen, ker je bil jugoslovan ko so naši fuzbalerji alpa košarkarji bli prvi.
      A veš kako sem ga napizdu, saj do tistega trenutka nisem vedel, da me je jugoslovan naredu hahaha

     • traktor

      Jebi ga, zdej veš. Dober, pr tem je edin, da je vse kar je jugo…, nije za dugo.

     • traktor

      Mater, Dob a ti slučajn poznaš poslance iz Hrastnika. Tole kar si povedal je iz njihovih ust.Res.

     • dob

      Vzorec je splošen in velja za vse primer(k)e.
      Mi je bilo všeč, kar je Požar izjavil v svojem govoru ob ustanovitvi svoje stranke: Mene se ne da podkupiti!
      Verjamem, da je tudi Janša te vrste človek.
      Vsaj upam, da je tako. Za Požarja, za Janšo in za vse nas upam, da je tako.

     • Tone

      A je kateri politik že kdaj rekel: Mene se da podkupiti?
      Zato to nič ne pomeni.
      Je pa vsaj sumljivo.
      Nekaj takega kot DEMOKRATIČNA LJUDSKA republika Koreja.

 • Stajerka

  dajejo me mračne slutnje, da bo naslednje leto nagrajenka…..tista otkačenka iz močvirja, ki je po ulici vlekla usmrčenega prasca……pa niso ga usmrtili zaradi prehrane, ampak zaradi nekulturne kulture…….

  • stajerc5

   O ne, drugo leto bo nagrajen tisti, ki bo “nekaj” vlekel po Murglah…

   • borko

    palčka smuka

   • KIKI

    Nobeno pametno delo; škoda časa in tebe, saj bi te
    takoj namestili v zapor za dolgo, dolgo časa, kajti on
    je “pravi” simbol Slovenstva in ne tista zastava….

 • Cucurbita Pepo

  Ali je sporno da ljudje dojimo krave in pijemo njihovo mleko ?

  • stajerc5

   Ja, lupcek, tebe je sigurno oslica dojila!

  • KIKI

   Od pamtiveka je tako; molža je del pridobivanje hrane za
   preživetje! Mati doji otroka, krava doji tele…opica opico—
   In kdo je tebe dojil, da je tako v življenju zgrešil ?

   • Hun

    ti si sisala od očeta zato si tko pametna

  • sodnikisozločinci

   A je sporno, če ljudje pijemo človeško kri? Konec koncev, hrana je hrana, kaj ne?

 • totex39

  Nori so tudi tisti, ki so ju izbrali in nagradili. Mi pa lahko samo nemočno stresamo jezo nad vso to svinjarijo, kar se dogaja. Za njiju je glavno, da sta dobili denar in zadovoljili komunistično elito.

 • Artur

  Stran vržen denar, ki bi temu našemu neperformansnemu nezblojenoinštaliranemu a izjemnemu umetniku še kako prav prišel
  https://www.youtube.com/watch?v=YFrg-YQpCnE

 • Miran

  Saj kristjani tudi slavijo zombija in jedo njegovo meso in pijejo njegovo kri. A to je pa ok.

  • Frank Novak

   Teh pravljic smo ze vajeni…

  • AIRWAYS

   Zombi te je naredu!

 • Artur

  Zlovenijaaa od kod sramote tvojeee………?

 • milanček

  Ženska, ali sta te psa, kućko in janković tudi že pokavsala!

 • milanček

  Se opravičujem vsem živalim, saj se zavedam, sem prepričan, da so bolj intiligentne kot ta drolja!

 • DJURO SUMAR

  Očitno sta umetnici in tisti, ki so jima podelili nagrade, dosegli svoj namen. Vsi klerikalci ste znoreli v bistvu za prazen nič, za navadno provokacijo. Vsi se zgražate in govoričite o kulturi, vsi pa gledate pornografske filme in takrat popolnoma pozabite na kulturo. Verjetno vas v tistih filmih tudi kakšne živali ne motijo. Moje skromno mišljenje je, da ste vi bolj sprevrženi od teh dveh umetnic.

  • Krtača 20

   Največjo produkcijo porničev in predvajanje ima načez cerkev. Spomnimo se tudi na njihovo tv t2 kjer so jih kleri redno predvajali.

   • Karmen

    Ti in pa djuro sta popolnoma odpilena. Oglej si kdo je umetnik (spodaj objavil Artur) in kdo si zasluži denar iz proračuna. Tako se pa umetniki, ki rišejo z usti ali z nogami prodajajo na trgu.
    KOLOKO ČESTITK ZA NOVO LETO IN ZA VELIKO NOČ SI ŽE KUPIL OD ZALOŽBE UNSU? Če sploh veš kaj je to?

 • Hun

  Vinko Gorenak je doktor…clanek pa na nivoju osnovno solca

  • učko

   Pa, Vinko je miličnik, me mu preveč zamir’t !

 • Hun

  men najlubsa umetnost do zdej …svinska glava na spomeniku…desnicarski primitivizem

 • Slovenka

  Proslava Prešernu na čast, ki smo jo gledali včeraj in izbor nagrajencev: levica podobo svojo na ogled postavi.

  • Karmen

   Proslavo so varovali specalizirani policisti s tremi psi. Ugotavljali so, da imajo problem – oni imajo tri pse, Maja Smrekar pa samo dva joška.

 • stajerc5

  Bozidar T. Biscan:
  “Od nékdej so blazne marksistke slovele,a norejše od Maje Smekarjeve ni blo nobene, nobene psom bilo bolj zaželene,ob času nje cvetja dekleta ne žene!”
  Danes nisem nasel boljsega, bravo!

 • Get Smart

  Spomnimo:
  Kot lahko vsakokrat vidite, KAVIARŽID0 KOMINTERNISTIČNE oz.
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNE kreature
  vedno znova in znova GRDO in GRBO zlorabijo Prešerna, njegovo ime, spomin …
  in seveda vse ljudi v Sloveniji in vse ljudi tega sveta.
  Pačenje ZDRAVICE v smislu intonacij seveda ni problem,
  problem pa je NAMERNO NAPAČNO tolmačenje ZDRAVICE, namerno napačno pripisovanje
  “””zdravLJice””” Prešernu,
  ki s to
  sicer neobstoječo spakedranko seveda ni imel česarkoli skupnega,
  kakor tudi ne z besedilom
  iz “”””zdravLJice”””” nje.

  • Get Smart

   France Prešeren je napisal ZDRAVICO
   in njen naslov je

   ——– ZDRAVICA OB NOVINI LETA 1844 ——–
   Prešernova
   ZDRAVICA ima 9 kitic, ne 8,
   kot jih ima MURGL JUGOKOMUNISTIČNA “”zdravLJica”” NJe.

   MURGL JUGOKOMUNISTIČN in KOMINTERNISTIČNE kreature so
   vam nabijajo (LAŽEJO),
   da se je oziroma bi se Prešeren strinjal z njihovo MULTI in MUSLIćKULTI strategijo,
   kar seveda tako velika LAŽ, da večja ne more biti.

   • Get Smart

    France Prešeren je bil SL0VENEC in kot tak je seveda absolutno zavračal
    KAVIARŽIDO KOMINTERNISTIČNO oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNO “”sužnstvo””
    zavračal je nastavljanje DUPETA gazdi,
    skratka bil je
    SV0B0D0LJUB, kot smo vsi SLOVENCI:
    “”…
    Živé naj vsi naródi …*
    ki dan dočakat hrepené,
    da koder sonce hodi**
    ne bo pod njim sužne glave!***
    Kup’ca ta
    njim velja
    naj Bog jim dobre sreče da!”” ****
    ———-
    * JA, za VSE NARODE, toda vsak na svojem, ne na mojem in na moj račun,
    razen če ga jaz povabim v goste in ga počastim na svoj račun.
    ** Po celem svetu, koder sonce hodi.
    *** Da ne bo KAVIAR KOMINTERNISTIČNEGA sužnstva.
    **** Bog jim da na njihovem, torej naj si zaslužijo S POŠTENIM delom:
    “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.”

    • Get Smart

     Najprej k 5. kitici, nato pa še k IZBRISANI 6. kitici ZDRAVICE
     (5. in 6. kitica nazdravita SLOVENKAM).
     5.
     “Bog živi vas Slovenke,
     prelepe žlahtne rožice!
     Ni take je mladenke,
     ko naše je kervi dekle;
     ko do zdej,
     za naprej
     slovite drage vekomej!”

     • Get Smart

      Zdaj pa še k 6. kitici, ki vam pove, da Prešeren seveda ni bil za kakršenkoli
      KAVIARŽIDO KOMINTERNISTIČNI oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI
      MUSLIćKULTI multikulti,
      kot mu LAŽNIVO podtikajo MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani watchdogovi,
      saj je vedel, kot vemo ljudje že od pamtiveka,
      kako KOMINTERNA zlorabi uboge namešančke.
      Torej 6. kitica ZDRAVICE,
      ki jo je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA “””IZBRISALA””” –
      navezuje se na 5., torej piha še naprej na dušo SLOVENKAM:

      “”Ljubezni sladke spone
      naj vežejo vas na naš rod,*
      v njim sklepajte zakone
      de nikdar več naprej od tod.
      Hčer, sinov
      zarod nov
      ne bo pajdaš sovražnikov!
      …”
      ———-
      * “na NAŠ ROD” seveda pomeni SLOVENSKI ROD,
      naš je prva oseba množine in Prešern je bil seveda SLOVENSKEGA rodu.

     • Tone

      1. Prešeren je imel l. 1846 namen objaviti Zdravljico (z naslovom ZdravLJica) v svojih Poezijah pa je bila cenzurirana. Ta verzija je imela danes znanih 5 kitic. Objavil jo je lahko šele l. 1848. Tudi ta ima samo 5 kitic.
      2. Sedaj bi bilo treba samo še raziskati, kako so Murgle Prešerna prepričale, da je to kitico sam izločil iz predhodnih osnutkov.

 • piko8

  Še bol bolani so tist v komisiji, ki so v teh zblojenkah videli umetost in podelili nagrade!
  Vsi skupaj pa sodijo na zaprt odelek umobolnice!!
  Še prej pa neupravičene nagrade odvzet!!

  • Zgornji

   PA ŠE MALO TERAPIJE Z PRAVIM POSTOM JIM JE TREBA DATI !!! ! !!!

 • slosin

  …da mi tud centa več ne vzamete za tako kulturo in take umetnike….

  • Zgornji

   … in še naprej nam bodo kradli kot doslej … !!! ! !!!

 • Krtača 20

  Kolkr vem ste sliko mrtvega dojenčka v kanti objavl prav na teh straneh. Tko da nehite s to lažno klerofašistično kalimerovsko izdajalsko jokancijo in moralo.

  • učko

   Ah, mal vesela ti bojo pa še zmir pustil.

  • garfi

   kaj je to klerofašizem tetka iz ozadja ?

  • Karmen

   Ali je bila ta slika performans?

 • učko

  Jah, levuharski umetniki imajo popolno svobodo, kot levuharski lopovi, sam Zokića poglejte, lohk’ dela kar hoče, pokrade kolk’r hoče, pa še spoštovan je preko levuharskih medijev.

  • Zgornji

   JA, ŽAL … :-(

 • samotoje

  Vseeno pa se nam ob letošnji podelitvi nagrad Prešernovega sklada postavi vprašanje, ali se pravo preveč meša v kulturo ali morda celo premalo?
  Bolj kot pravo je tu pomembna etika. Kje je meja, kjer se umetnost sprevrže v neumetnost, v vulgarno, neetično zasmehovanje Človeka? In kdo bi moral postaviti mejo raznim vulgo umetnikom? Sami si je gotovo ne bodo. Sam jih ignoriram, a to še zdaleč ni dovolj.

 • garfi

  leviČĆarska zloraba umetnosti in kulture in hkrati norčevanje iz Slovencev in Slovenije
  Cmerar: pri izbiri kulturnega ministra sem imel nesrečno roko
  leviČĆarji kot on imajo dve levi roki, torej se ne more srečno končati
  zoofili press

 • Zgornji

  JA, JIH FUTRAJO, ZA NASLEDNIKE BARIČEVIČEVIH PASJEJEBCEV, … IN BEDEN BUTAST NAROD TO KAR GLEDA , BUTASTOZABITO KOT DA TO NI NEKAJ SLABEGA … BEDNIKI BOLANI NA DUŠAH !!! ! !!!

 • garfi

  Janez Janša
  · 13 hrs ·
  Slovenke in Slovenci!
  Izrojena levica se na kulturni praznik iz vas norčuje kot še nikoli doslej. Sramotenju naših skupnih nacionalnih simbolov in slovenske družine pravi “umetnost”. Če se s tem ne strinjate, vas razglasi za nestrpneže in vas zmerja z bedaki. Potem pa iz vaših žepov bogato plačuje kreature, ki skrunijo vse tisto, kar je omogočilo, da smo kot narod Stali in obstali.
  Dovolj je tega, DOL S PARAZITI!

  • Karmen

   Tako je.
   Tudi nam so namenjene besede božjega služabnika nadškofa Antona Vovka: “Stojmo trdno kakor hrast na poljani, ki je pripravljen na sunke vetra z vseh strani.

  • Soave

   Vendar pa o S. Semenič bolj malo vemo. To inštalacijo je naredila že nekaj let nazaj. Zakaj šele sedaj tak cirkus. Tudi JJ bi se moral malo bolj podučiti.

   • garfi

    Mag. Art. Alenka Gotar @ArtGotar
    Sramota za SLOVENSKO kulturo,da Simona Semenič prejme nagrado Prešernovega sklada!Uničenje zastave kot slovenskega državnega simbola ni in ne sme bit nek umetniški performans,temveč je izključno zatajitev svojega naroda in kulture,ki je eden stebrov civilizacije. #sramota

    • Tone

     Uničenje državnega simbola je kaznivo samo takrat, če je izvedeno z namenom sramotitve države. Če ne bi bilo tlako, bi morali vsako staro, izorano in raztrgano zastavo hraniti do konca sveta.
     Uporaba v umetniške namene, pa spada pod svobodo izražanja. Malo razuma in strpnosti ne bi škodilo.

     • garfi

      psihopatski leviČĆar tiho bodi 70 let
      preštudiraj vaših 600 morišč in 70 let diktature itd itd
      potem boš predaval o razumu in strpnosti

     • Tone

      Ne obremenjuj živcev brez potrebe.
      Povedal sem samo to, kar bi rekel vsak sodnik, če bi prišlo pred sodišče. Enako bi ti povedal vsak pošten in izobražen desničar.

     • garfi

      vaše krivosodišče

     • Tone

      Mi nimamo nobenega sodišča.
      Tako bi razsodilo vsako evropsko sodišče, vaše talibansko pa morda drugače.

   • Tone

    JJ je že dovolj podučen. On samo izkorišča priliko, da pridobi še kakega volivca. Mislim pa, da je trud zaman, tiste ki padajo na take finte, že ima.

 • Dr. Ustavnega prava

  Moj performans bo, komplet vladi bi kupil Jaguarje, seveda ta prave in žive.

  • Vrhovni sodnik

   Glej, da bodo sestradani.

 • AIRWAYS

  To se zgodi, če ima ženska preveč časa in preveč denarja. Za štedilnik pa glancat bajto. Butare prismuknjene ekcesne!

  • 3+5

   Upam, da nisi tega žolča hotel razliti po vseh ženskah, ker ene smo fajn.

   • AIRWAYS

    Tiste, ki ste fajn tako veste, da ste. Ne rabite moje potrditve, ker vam to potrditev morajo dati vaši bližnji. Sicer pa slovenski pregovor pravi, da brezdelje te prižene v greh. Pozdrav vsem fajnim in poštenim ženskam!

 • Karmen
 • Karmen
  • Soave

   Na to sem pa tudi jaz že naletela . Ne razumem pa, kako in zakaj ?

 • ttz

  verjetno so prikazali da v multikulti prihaja tudi “živalski” duh. Je pa ta nadomestitev ljudi z živalmi tema , ki je predstavljena (baričevič…) že pred multikulti begunci. Tako , da so to akterji z zastarelimi idejami. Aktualnejše bi bilo , da ima na dudi kakega eko. migranta ….

 • garfi

  Mag. Art. Alenka Gotar @ArtGotar
  Sramota za SLOVENSKO kulturo,da Simona Semenič prejme nagrado Prešernovega sklada!Uničenje zastave kot slovenskega državnega simbola ni in ne sme bit nek umetniški performans,temveč je izključno zatajitev svojega naroda in kulture,ki je eden stebrov civilizacije. #sramota

  • Brutus

   Ne obsojam to ”nano umetnico” da je prejela denar v obliki nagrade. Obsojam ”kulturniške debile”, ki so jo predlagali! Pravi, kulturni ljudje bi se morali vprašati kdo,ali kdo so predlagatelji?! In na koncu prosim Boga, naj po Sv. duhu razsvetli omračen um teh ”kulturniških” ”atentatorjev na zdravo pamet”!!!

   • Tone

    1. Kadar nam kaka stvar ni všeč, pameten človek ve, da zmeraj obstajata dve možnosti: li je kaj narobe s to stvarjo, ali pa z njim. Če misliš, da bi danes morali umetniki proizvajati enako umetnost kot v času naših babic, je nekaj narobe s tabo.

    2. Za časa renesanse so ogromno slik in kipov uničili sodobniki. To, kar občudujemo danes, je ostalo po zaslugi, mogočnih škofov in papežev, ali pa v privatnih zbirkah skrito pred očmi javnosti. Če ne bi bilo teh zaščitnikov, bi ljudstvo sproti uničilo vse, ker se jim umetnine, ki se nam zdijo prava umetnost, njim zdele grde in žaljive.

    3. Ali se tebi morda zdi otrok v materinem trebuhu manj vreden kot grb na konkretni zastavi? Ali bi bilo manj škode, če bi abortirala otroka, kot izrezala grb?

    4. Nagrade ni dobila za to sliko, ampak za knjige in drame.

   • garfi

    selektivna obsodba torej

 • Božidar

  Na jugu bi ji rekli ” jebo ji pas mater “

 • Borut Jug

  In to je kultura. To je tičarsko nadaljevanje. In nadaljevanje Baričevičevičevih podaljšanih pasjeljubcev. Takrat nobeden ni odgovarjal, ker so vsi kulturni in advetnini povezani. Kulturno ministrstvo se mora ukiniti. Kulturnike zapreti v pasje bokse, ker se tako radi ližejo. S tem bi ta pasjeljuba dežela prihranila denar.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!