Poglejte si politični program italijanskih fašistov – program po meri slovenskih levičarjev

Vir: STA

“Imam težave z administrativno prepovedjo Thompsonovega koncerta v Mariboru. Težave imam kot antifašist. Ne vidim razloga za strah pred njim. Thompson je marginalna figura. Če je v Sloveniji širjenje fašistične ideologije tudi v najbolj trapastih oblikah prepovedano, imam s tem bistveno manj težav. Vendar bi to rad videl črno na belem zapisano v odločbi. Nimam pa občutka, da je v Sloveniji poveličevanje fašističnih milic v slovenščini nezakonito.” To je zapis Dnevnikovega kolumnista. Podobno so se odzvali tudi drugi dušebrižniki: poveličevanje ustaštva je fašizem, nekatere javne uslužbenke je bilo sram, da se reklamira “neoustaštvo“, se pravi neofašizem. In zgodilo se je. Thompsonov koncert so odpovedali, ker naj bi domnevno slavil fašizem.

Fašizem? Kaj sploh je fašizem? Se je ob tem pojmu kdo kdaj vprašal, kaj zagovarja? Občutek imam, da tudi deklarirani antifašisti ne vedo, kaj predstavlja fašizem. Zato je najboljše, da pogledamo fašistični manifest, ki je bil objavljen 6. junija 1919 v Il Popolo d’Italia. V verodostojnost zapisanega ne gre dvomiti, saj je bil to časopis, ki ga je ustanovil Benito Mussolini, se pravi oče fašizma. Manifest, ki velja za uradni dokument političnih in ekonomskih stališč fašizma, sta sicer napisala sindikalist Alceste De Ambris in vodja futurističnega gibanja Filippo Tommaso Marinetti, ki sta za izhodišče imela ideje francoskega socialista Louisa Augusta Blanquija. Razdeljen je na štiri dele (politični, družbeni, vojaški in finančni), gre pa nekako takole.

Politični del

 1. Splošna volilna pravica od 18. leta naprej.

 2. Sorazmerna zastopanost po regijah.

 3. Glasovanje za ženske (to je bilo takrat v nasprotju z večino evropskih držav).

 4. Odprava italijanskega senata (zgornji dom parlamenta, kjer so bili senatorji večinoma bogati Italijani).

 5. Oblikovanje nacionalnih strokovnih svetov za delo, za industrijo, za prevoz, za javno zdravje, za komunikacije in podobno. V teh svetih bi bili strokovnjaki, obrtniki, podjetniki.

Družbeni del

 1. Takojšnja uzakonitev osemurnega delovnika za vse delavce in stroge kazni za tiste delodajalce, ki bi kršili ta delovni čas.

 2. Minimalna plača.

 3. Udeležba delavcev na vseh položajih v industriji.

 4. Reorganizacija prometnega sektorja, še posebej železnic.

 5. Revizija predloga zakona o invalidskem zavarovanju.

 6. Znižanje upokojitvene starosti s 65 na 55 let.

Vojaški del

 1. Oblikovanje nacionalnih milic.

 2. Nacionalizacija tovarn, ki izdelujejo orožje.

 3. Miroljubna zunanja politika.

Finančni del

 1. Progresivni davek na kapital.

 2. Najbogatejši Italijane je treba delno razlastniniti.

 3. Zaseg cerkvene lastnine in odprava škofij, ki nosijo krivdo za revščino v Italiji.

 4. Revizija vseh pogodb z vojsko in zaseg 85 odstotkov dobička, ki so jih posamezniki ali podjetja dobila od teh pogodb.

Ali vas vse to na kaj spominja? Mogoče na današnje programe levih političnih strank? Ali na zahteve aktivistov po prerazporeditvi bogastva? Kdo že govori, da je treba bolj obdavčiti bogate in jim zvišati davke? Da Cerkev ni upravičena do lastnine? Kdo je že v slovenskem parlamentu glasoval za minimalno plačo? Nekako se mi dozdeva, da so bili tedanji fašisti predniki sedanjih antifašistov. Sicer je povsem podobno z nacističnim programom, o katerem sem pisal v tekstu z naslovom Levičarski ekonomski program.

Kavarna Hayek

 • AlojzZ

  Nacizem, fašizem in komunizem so ptički iz istega gnezda Zla. In največji je komunizem, ki mu je socializem samo ena od oblek.

  AMEN!

  • Krtača17

   Potem pa najbolje da vso socialo v Sloveniji ukinemo. A ne desni? A je to vaš program?

   • montyamp

    Avstrijo poglej , ko se ti odprejo oči seveda .
    Brez PO-vojnih morilcev živijo kot lordi .
    GORJE NARODU , KO PRIDE BLESAVI HLAPEC NA OBLAST .

    • kokobily

     A ni vrag, da to misliš – od 1919 pa naprej…

   • sprehajalec

    Slovenija, niti pokojna Juga niso bile “S” od socialnega. Anglija, rojstni kraj Kapitalizma je neprimerno bolj socialna.

    Gre za demagogijo s katero se želi ohraniti politično oblast. Socialni do svojih. Kar nam vsakodnevno življenje dokazuje.

    • Demonkrat

     To je fakt

   • AlojzZ

    Eno je sociala in drugo je socializem! Vendar je to tu mač za krtačo.

 • Demonkrat

  Torej je socializem konkurenca fašizmu in komunizem nacizmu ?

  • salma hayek

   V glavi zanikovalca holokavsta Bernarda brščiča

   • althar

    Le, da Brščič holokavsta ni zanikal, kar, sicer s težavo, a vendar, pravijo tudi tvoji.

    Nova, blokirajte prosim možnost anonimnega komentiranja, da se znebimo vsaj najbolj patetičnih provokatorjev.

   • Demonkrat

    Kateri so naredili več skode je samo vprašanje zdaj v tem njihovem boju za prevlado in oblast.Edini poraženec je narod.

   • sprehajalec

    100x povedana laž o zanikanju holokausta Brščiča postane na koncu resnica. Že znan fora ultralevičarjev.

  • althar

   Natančno tako.
   V bistvu so po parih konkurenca, ker izkoriščajo enaka preprosta čustva, izražajo enako nizko sposobnost sklepanja in nagovarjajo isto kategorijo ljudi.

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu v nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Slveniji je tako.
  Za prebivalstvo okupirane Slovenije je vseeno ali vladajo fašisti ali komunisti, vsi delajo v škodo, zatiranje in ropanje avtohtonega življa.

  • primsek

   tako je, dol s fašisti, dol s komunisti (Janša šiptar iznoriški je recimo oboje, zato se mu tudi meša in govori o levem fašizmu, kar je shizofrenično in bi se moral o tem pogovoriti s psihiatrom ali farmacevtom

   • sprehajalec

    Si ti nek državni prevratnik ali kaj? Kako dol s komunisti, ko so zlizani z vsemi levičarskimi političnimi strankami v Sloveniji?

    Ko bodo jurišni odredi Antifa s podporo ZZB NOVJ iskali fašiste po Sloveniji IN ko bodo jurišni odredi Antifa s podporo ZZB NOVJ iskali komuniste po Sloveniji, potem se lahko razumno pogovarjamo naprej.

   • if

    Čas je nanizal najprej komuniste, potem fašiste in končno naciste.
    Vsi so vzajemno razbijali Evropo, vsi skladno s paktom Hitler-Stalin. Slednji je bil šef Komintetrne njena člana sta bila Tito in Kardelj.

 • salma hayek

  Samo bolni Brčić lahko tik pred sodnim procesom in posledično zaporom zaradi zanikanja hoilokavsta piše takšne bedarije. Podobnost med fašizmom in levico je bila recimo v času Pohoda na Rim takšna, da so faćšisti razbili vse izpostave sindikatov in socialistov, bilo je 36 mrtvih. Zdajšnje nabijanje o socialnih programih pa je seveda neoliberalen štos nekoga, ki ga je Črnograditelj Tuerk zaposlil v ELES-u, ker je nesposoben dobiti službo drugje, zapor bo to vse rešil. Sicer pa se zna njemu in Janši zgoditi, da ga ne bodo sprejeli v katero od evropskih držav zaradi fašističnih in antisemitskih idej. Kot Maribor Mesto heroj ni sprejelo Tompsona in kot Perkovića ne marajo v Švici in v Avstriji

  • Krtača17

   Potem pa ti povej ali je v Sloveniji nam ljudem v interesu da takega človeka izvolimo? Meni osebno ni.

  • sprehajalec

   Vsaka ultra levica uničuje konkurenčna gibanja oziroma frakcioniste. Tako so nacisti uničili socialdemokrate, tako so komunisti fizično likvidirali vse politične nasprotnike, kjerkoli so prišli na oblast. Normalen del političnega performansa ultra levic, povsod.

 • althar

  Benito Mussolini, seznam strank pove vse:
  Partito Socialista Italiano (1912-1919)
  Fasci Italiani di combattimento (1919-1921)
  Partito Nazionale Fascista (1921-1943)
  Partito Fascista Repubblicano (1943-1945).

 • Messo longi

  To je bilo 1919……..kdaj je Dux prišel na oblast in kaj je pisalo takrat ni pomembno …tudi program NSDAP ne more veliko odstopati …..

  Slovenci na zahodu države ki poznajo dodajanje med 2019-1945 imajo o raznovrstnih pisunih na to temo svoje mnenje ker dogajanje poznajo iz družinskih zgodb…
  ….zato imamo na primorskem prekomorce na tem koncu pa nimamo pa bele garde ….

  http://www.primorske.si/2017/05/19/Zaradi-slovenscine-so-jih-tepli

  • sprehajalec

   Italijanski fašizem je na smrt obsodil v letih 1919 do 1945 22 Slovencev v mejah takratne Kraljevine Italije. V Krimski jami jih je v dveh mesecih vladavine Krimske Republike končalo 60.

   • tarantela

    Motiš se, bilo jih je 600…

    • sprehajalec

     Potem se obrni na Dežmana in podatek, ki ga je dal javno na RTV Slovenija. Govoriva o mejah Kraljevine Italije 1919-1943.

     Misliš na krimsko jamo in 600?

  • if

   Vse, kar piše v dani povezavi in še več, je aktualno tudi jugoslo komunizmu To vemo, smo občutili, stotisoči so bili ubiti.

   Dana povezava razkreiva osebe, ki slavijo čas, ko so fašisti, nacisti in komunisti bili vzajemna sprega skladna diktatu Kominterne, katere šef Stalin je bil podpisnik pakta s Hitlerjem.
   Člana Kominiterene v tistem času sta tudi bila Tito in Kardelj.

 • Aron

  Še zadnji poskusi zblaznelih neoliberalcev, da skušajo vsegliharsko enačiti fašizem in današnji socializem. Me ne skrbi prveč, eden gre kmalu v zapor, drugi pa bo kmalu počil od prenajedanja.

  • sprehajalec

   Ne vem, kot bi slepega učil brati konvencionalne pisave. Preberi si manifest pa poguglaj malo.

   Večna zamera komunistov do fašistov je nastala s porazom v Španiji 1937/38. Od takrat naprej je Kominterna udarila z vso gajžlo po fašistih, kar so povzele tudi moderne ultra levičarske stranke.

   • Aron

    Manifest je en drekec vreden, če se ga potem niso držali oz. je bil le pesek v oči. Kje si našel komunizem?

    • sprehajalec

     Praviš tudi Marxov Manifest potem ne pije vode ali kaj? Drzna trditev.

     Tako kot danes so tudi v preteklosti marsikatero obljubo požrli, potem tudi Cerar in SMC niso levičarji, ker niso izpolnili niti ene obljube svojega predvolilnega manifesta. To hočeš trditi? Zopet drzna trditev…

     Fašizem je bilo konkurenčno gibanje komunizmu. Razlika med njima je bila v intenzivnosti nacionalizacije produkcijskih sredstev in bogastva. Fašizem je deloma to stroril, kjer se mu je zdelo potrebno, komunizem je to storil dosledno, s kroglo v glavo lastniku. Prav ta doslednost je zamera komunistov do fašistov, ki še danes traja in je Antifa ne more pozabiti….

     • Aron

      Še enkrat, nevem zakaj tlačite levičarstvo k fašističnemu manifestu?

     • sprehajalec

      Ker so bili fašisti tudi levičarji. Ko so Mussolinija leta 1943 vrgli z oblasti, je na severu ustanovil Repubblica Sociale Italiana, oziroma tudi tako imenovano Savojsko republiko.

      kateri desničar pa bi ustanavljal Socialno republiko?

     • Aron

      Ne štekaš. Na fotki je Mesec. Kaj ima on oz. ZL z Mussolinijem?

     • sprehajalec

      Levičarji. Takšni in drugačni….

 • sprehajalec

  To jaz že ves čas trdim, pa me nočete poslušati…

  #Najbogatejši Italijane je treba delno razlastniniti.#

  Edina razlika med fašizmom in komunizmom je v tejle točki. Fašizem nacionalizira selektivno, pa izplača neke odškodnine, lastnik ohrani zdravje. Komunizem nacionalizira pa vse na počez pa pogosto likvidira lastnika, pa odškodnin ni oziroma so smešne. Odškodnine se preložijo na breme prihodnjih generacij, ko se komunizem zlomi.

  To je bistvena točka, v kateri se naprimer antifa Združene Levice Meseca&Violete razlikuje od fašistov Benita Mussolinija.

 • Demonkrat
 • Demonkrat

  Rezultati komunizma so beda in žalost za narod.Dokaz ex vzhodni blok ,Venezuela …..

 • Demonkrat

  In potem naj voliš levico?Jaz ne

 • Ryuk

  Da imata komunizem in fašizem veliko skupnega (poleg nacizma), je pisal že Boris Pahor. V svoji knjigi Trikrat ne je obsodil vse tri totalitarne režime.

 • if

  Fašisti: “Zaseg cerkvene lastnine in odprava škofij, ki nosijo krivdo za revščino v Italiji.”
  Komunisti: “Zaseg cerkvene lastnine, preganjanaje in pobijanje duhovnikov, izguba državnih služb za verujoče, politično preganjanje ljudi, ki so vzdrževali spominska obeležja ….

  • sprehajalec

   Komunizem je bolj temeljit, to je današnjim levičarjem všeč.

 • Janez

  Komunizem-stalinizem in fašizem !
  STA SI ZAGOTOVO ZELO PODOBNA !
  Ker
  gre za
  GIBANJA, KI SO NOSILA V SEBI
  IN POVZROČALA VELIKO NASILJA IN MORJENJ !
  Se v preteklosti
  NISEM ZELO PODROBNO ZANIMAL
  ZA
  – FAŠIZEM,
  – KOMUNIZEM
  KOT GIBANJI, OZ. OBLASTNI UREDITVI,
  KI IMATA V SEBI TOLIKO
  – IRACIONALNOSTI IN
  – NASILJA NAPRAM LASTNIM ČLANOM !
  ZLASTI PA DO ČLANOV SLOJEV, I STA SI JIH GIBANJI – IZBRALI – KOT SVOJE NASPROTNIKE !
  Pred
  par. dnevi – sem pri pregledovanju interneta opazil,
  da
  JE KOMUNISTIČNO- STALINISTIČNIH MORIŠČ !
  Tudi
  na ozemlju ex JUGOSLAVIJE ZELO VELIKO : sramotilno ime

  ” P A S J A GROBLJA” v
  ČRNI GORI IN SRBIJI
  so
  EX KPJ STALINISTI- KOMUNISTI IMENOVALI – MORIŠČA NASPRTNIKOV KOMUNIZMA !
  Več
  o tem – še kasneje.
  Na GOOGLU so podatki pod ” PASJA GROBLJA SRBIJA, CRNA GORA ITD. L.R. Janez KOMENDA
  P.S.
  “PASJA GROBLJ” NASPROTNIKOV KOMUNIZMA – V SRBJI.

  https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Злочини_партизана_у_Другом_светском_рату

 • Darth Vader

  v ZDA se napoveduje poletje besnenja…..radikalna levica in deep-state podporniki ter Soros pripravljajo množične nasilne izgrede po več kot 90 mestih v ZDA, več v videoprispevku s slovenskimi podnapisi https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/22/poletje-besnenja-v-zda/

 • Olga

  Komunizem=fašizem=nacizem! Komunisti vse obsojajo, da bi prikrili svoje zločine! Levi fašisti poskušajo Slovenijo ustrahovati, vendar se ne damo! Smrt komunizmu, svoboda Slovencem!

  • Janez Novak

   Namesto izraza nacifašizem bi lahko uporabljali izraz nacifašizem ali fašikomunizem – nacifašikomunizem.

   • Olga

    Raje pišem dolgo varianto, ker tupavci težko berejo, kapirajo pa se težje!

   • Adolf Hitler

    ne nih lahk imenuješ kominazii!

  • Hribouc

   Bravo Olga, smrt komunizmu, najhujšemu od treh satanizmov planeta Zemlja!
   Pošasti krvave, laž jim je sveta stvar, uboj malenkost trenutka, vse za cilj in cilj je nadvlada drugih ljudi!

 • črnaovca

  Kdo od koga prepisuje, fašisti od marksistov od obeh pa sedanja leva in desna politika vsak si nekaj vzame. Ja ta program je zelo levi kajti desničarji ne bi obdavčili bogatih temveč revne, ne bi ukinili ničesar kjer so privilegiji, ženske bi morale biti stroj za rojevanje, varstvo otrok in kuhanje, cerkvi bi še kaj dali in kupovali orožje da bi dobili provizije

 • Janez Novak

  Fašistične in komunistične programe je pisala ista roka, ki deluje po sistemu Ordo ab Chao – red iz nereda. Samo Sionske protokole je treba prebrati in je vse jasno – kdor je pripravljen videti očitna dejstva.

 • sodnikisozločinci

  Popularnost fašizma med Slovenci:

  https://www.youtube.com/watch?v=HptqZJDll1o

 • karlina

  TOČNO, VSE JE RESNICA !!!!!!

 • freedomfighter

  TA JE DOBRA FAŠISTI SO ZA MIROLJUBNO ZUNANJO POLITIKO AHAHAHAHAHAHAHAHAHAA

 • Adolf Hitler

  antifa sekret!

  • freedomfighter

   stvar ki jo kritizira adolf hitler ima sigurno nekaj pozitivnega

 • tramal

  Še danes komunajzerji obljubljajo da bo imel vsak vse kar bo potreboval.Samo to ne povejo da bodo samo komunisti imeli vse na račun ostalih ki delajo.

  • učko

   Sej to je pa že zdavnaj jasno, kwa čjo to govort !!!!

 • Anton Slapnik

  verjetno ste mislili boljševizem….
  komunizem je namreč najboljsličen praskupnem pokolenju…vsi za enega eden za vse
  šele boljševizem je nakazal kako se da najbolj izkoristiti pomankljivosti homo sapiensa….

 • učko

  Levuharji bi sam radi živeli v izobilju na račun drugih in nič delali. Za to pa nafukavajo milijon izgovorov, zakaj bi oni bli nekaj posebnega, privilegiranci, avantgarda !!!!!

 • Adolf Hitler

  če bi bil nacional socjalizem in fašizem nebi bil niker l bolšivizem in komunizem demokratizem in kapitalizem sieg heil ave!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!