Poslovni ali poslovilni nastop Tine Maze?!

Roman Vodeb (foto: STA).

Verjetno mnogi veste, da se kot strokovnjak za psihično pripravo športnikov (in športnic) ukvarjam tudi s smučarkami. Štiriletno delo z Ilko Štuhec mi je ponudilo obilico t. i. insajderskih informacij – tudi v zvezi s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in tandemom Maze in Massi. ‘Delal’ sem tudi z nekaterimi drugimi slovenskimi in hrvaškimi smučarkami …

Nenazadnje sem nekajkrat predaval tudi na licenčnih seminarjih trenerjev alpskega smučanja (na katerih sem jih med drugim po(d)učil o ozadju uspeha Tine Maze v povezavi z Andreom Massijem). In trenerji smo mi v en glas zatrjevali, da bi bili sami kos tudi psihični pripravi svojih varovancev in varovank,  vendar preko prepreke, ki se ji reče denar, pač ne morejo. Točno se spomnim, ko sem psihično ‘inštruiral’ eno izmed hrvaških smučark, sem ugotovil, da je problem njene psihe ravno nenehno (in nehotno) ukvarjanje s finančnimi problemi, ki si jih nikakor ni mogla izbiti iz glave. Tudi mnoge slovenske smučarke – ne samo Ilka in njena ekipa – so imele problem v glavi ravno v zvezi s slabo finančno situacijo v slovenski smučariji oziroma SZS.

Preden nadaljujem, naj apeliram na vse bralce (leve in desne), da tokrat – in tudi v prihodnje, kadar berejo moja besedila – pozabijo, če so – politično opredeljeni. Šport in politika – mislim na politično opredeljenost – ne bi smela imeti nič skupnega … Še posebej v tem kontekstu apeliram na desno opredeljene oboževalce Tine Maze. Nekateri desni ‘domoljubi’ si Tino Maze kar lastijo.

Ko sem pred dnevi, ko je afera okrog 90 tisoč evrov (in Tino Maze) pricurljala v eter (novico iz Slovenskih novic z naslovom ‘Tina Maze za nastop v dresu reprezentance zahteva 90.000 evrov’ sem preko Twitterja predvsem posredoval na svoj ‘FB-zid’), so se škafi gnojnice zlili name. Mnogi so moj zapis sicer podpirali. V par dneh se je na mojem ‘FB-zidu’ zvrstilo okrog 300 jeznih komentarjev. Ljudje so se okrog teh 90.000 eur, ki naj bi jih za svoj poslovilni – očitno pa predvsem poslovni – nastop na Zlati lisici dobila Tina Maze, pobijali med sabo. Da boste vedeli, o čem govorim, naj se še enkrat citiram: “Tina Maze za nastop v SLO dresu zahteva 90.000 EUR. Halo?! Te €€€€€ naj raje dobi Ilka Štuhec – jih bo unovčila z zmagami!” Res je, da sem malo obremenjen oziroma čustveno vezan na Ilko, ampak to, kar sem povedal, zame ‘drži kot pribito’ in za tem še vedno stojim.

Dobro vem, da je SZS – in ko sem se na FB branil, sem to tudi izpostavil – ‘revna kot cerkvena miš’. Dodal sem, da ‘SZS nima niti za kulije’ … In resnično vem, da v slovenskem športu, še posebej v alpski smučariji, ni (dovolj) denarja! To vem toliko bolj, ker vem, da bi Ilka Štuhec v resnici lahko  eksplodirala z rezultati že pred olimpijskimi igrami v Sočijo, če … – ah, ne bom šel v detajle, ker tega verjetno noče ne Ilka ne njena ‘deklica za vse’, torej njena mama Darja Črnko … Ne bom rekel, da se Tina Maze ‘valja v denarju’ (ampak njeni zaslužki so za slovenske razmere enormni) – vem pa zagotovo, da bi uspehi slovenskih smučarjev in smučark prišli že prej in bi bili tudi bolj množični, če bi SZS imela več denarja …

Zdaj bom tvegal naklonjenost vseh mojih (desnih) privržencev in ponovil tudi na tem mestu – in upam, da bo ta kolumna objavljena. (V 63. kolumnah doslej nisem bil cenzuriran!) To, kar je Andrea Massi v korespondenci s SZS ‘predlagal’, je po moji športni in etični percepciji skrajno perverzno in nikakor ne sodi v (slovenski) šport, še najmanj v slovensko alpsko smučanje. (Kaj in kako se gredo v Italiji, me ne zanima!) Po mojem iskrenem prepričanju – treba pa je vedeti, da sem bil nekoč tudi sam vrhunski športnik in tudi reprezentančni trener – takšna ‘subtilna izsiljevanja’ (sploh) ne sodijo v (slovenski) šport (Italija me ne zanima!). Kot predavatelj športološko-filozofskih tem – ob vsej psihoanalizi pa predavam tudi fair play – moram o tej temi iskreno pisati tudi na tem portalu, ki naj bi bil po nekakšnem ‘difoltu’ (beri: desnem avtomatizmu) naklonjen Tini Maze (in Andrei Massiju). Ker zelo dobro vem, v kakšni finančni situaciji je bila Ilka Štuhec minula leta – nič bolj rožnato pa ni bilo z ostalimi reprezentantkami (Drevovo, Ferkovo, Bucikovo, Lavtarjevo, Robnikovo, Brodnikovo, Hrovatovo, Brezovnikovo …) – o Massijevem (‘subtilnem’) predlogu ne morem pisati nekritično. Po drugi strani tudi vem za pogost mačehovski odnos SZS do nekaterih svojih članov oziroma članic. Ta je nastal predvsem, ker SZS v zadnjih letih res nima denarja! Z nekaj odgovornimi ljudmi sem se svoj čas domala ‘kregal’, zato da je Ilka ob sebi (kot serviserko) imela mamo (Darjo Črniko) – ker je bilo to takrat za Ilko zelo pomembno …

V SZS ni vse rožnato – a zato, ker v športu nasploh vlada kronična revščina epidemičnih razsežnosti. Vendar pa Tina Maze (in njen Massi oziroma ‘Team to aMaze’) za slovenske razmere ni revna. In ko razpravljamo o teh Tininih 90.000 eur, se ne moremo (beri: se ne bi smeli) stereotipno opredeliti ‘ZA’ kapitalizem (‘za tandem Maze-Massi’) in ‘PROTI’ socializmu (‘proti’ SZS). Pri tem ne gre za to, da jaz levičarsko in (pro)socialistično razmišljam – kot se me že vseskozi žali. Gre za to, da bi v dani finančni situaciji – ob upoštevanju vseh pravilnikov (in pogodb!) SZS – Tina Maze toliko dobila za svoj nastop na poslov(il)ni tekmi na Zlati lisici, ni ne pravno, še manj pa moralno korektno. Biti moralno razsoden je v športu veličastna vrlina – še posebno zato, ker šport premore tudi kategorijo fair-playa, česar politika, gospodarstvo (ekonomija) ali kultura nimajo. Včasih, ko se moralno motri neka zagatna situacija, je treba biti (postkonvencionalno) moralno razsoden, ne pa nasedati svojim čustvom in biti slepo ‘ZA’ (nekaj, kar je povezano z nekim športnim idolom oziroma boginjo, ‘kraljico’). In to sedaj leti na vas, spoštovani bralci in bralke – ker Massiju v tem kontekstu ni pomoči. Tina Maze je zgolj nasedla profitni logiki ‘njenega’ Massija. Krivica se tokrat dela SZS. In če bi na koga morala biti v tem trenutku jezna Tina Maze, je to po moji moralni percepciji seveda Andrea Massi, in ne SZS.

Evo, to sem moral napisati, in ker je očitno objavljen, si portal NovaTV24 pridobiva kredibilnost. Včasih bi bilo bolje, da se teme, o katerih se na tem portalu poroča, ne bi pristransko delile na leve in desne, pač pa bi se moralo o njih preprosto kritično poročati (kar je včasih domala nemogoče). Izhodišče bi po mojem skromnem (moralnem) prepričanju vendarle morala predstavljati (postkonvencionalna) moralna razsodnost s primesmi zdrave kmečke pameti, ne pa (desna) politična opredeljenost. No, in ravno to je včasih najtežje. Če sem konkretnejši, kljub temu da ste – spoštovani bralci – desno politično usmerjeni, ne morete biti apriorno ‘za’ nekaj (v tem primeru ‘za’ poglede na poslov(il)nih 90.000 eur, ki jih želi tandem Mase–Mazi), pač pa raje zavzemite kritično distanco. Naj vam dam sebe za zgled: ko sem jaz branil pravice otrok do očeta in mame, torej branil sem (in še jih bom) tradicionalne družine, sem se odrekel svoji levi politični opredelitvi – moja lanska referendumska kampanja se je glasila ‘Levičarji za pravice otrok do očeta in mame’.

Roman Vodeb

 • simplya

  Imam se za desnega….z napisanim se pa popolnoma strinjam.Tu za mene ne igra levo-desno temveč morala, dobro ime,slika ki si jo človek ustvari o nekom….itd.In žal so nam sliko o Tini ustvarili samo levi mediji ker drugih pač nimamo ! (sorry nova je izvzeta).
  Kljub temu ali pa prav zato sem bil proti temu da se Massiju ugodi v zahtevi .Gre za poslovilno tekmo šampionke in ne neko nabirko denarja za obubožanega smučarja….

  • Rado K

   “In žal so nam sliko o Tini ustvarili samo levi mediji ker drugih pač nimamo ! (sorry nova je izvzeta).”!

   Levih ali (in) desnih medijev ni. So le bolj ali manj korektni avtorji ter bolj ali manj korektni teksti.

  • RATATA

   Kar poveš si mi brat.
   Rad sem se veselil Tininih uspehov.
   Tina je bila PREDSTAVITELJICA SLOVENIJE!!
   Poslovilnega nastopa ji ni organizirala Slovenija ali SZS ali KP ali kdorkoli, temveč si ga je sama (ekipa Team to aˇMaze) – (njena ekipa).
   Sponzorji (drugi – ne od SZS-ja ampak diametralni) ji bi radi napopali razne nalepke in našitke in ji zato plačali. To so Massiju verjetno jasno povedali.
   Massi je nekaj predlagal, socialistični reveži pri SZS pa so zajokali v medijih.

   Tu ni bilo moralne razsodnosti!
   Kaj je prišlo v javnost in na kakšen način je odraz pohabljenosti nastavljenih glav iz politike (Vodeb jim reče socialistični SZS) in politične novinarske srenje, ki uživa v teh svojih “uspehih”.
   Kaj bo Tina Maze tukaj?
   Proti njeni misli je ne le SZS ampak celo Massi, ki ji je sicer ključno pomagal do šampionstva.
   Ali zato, ker jo ljubi in je vanju zaljubljen ali le zato, ker je v njej videl poslovno priložnost me niti ne zanima.
   Izkazal se je Massi, ker je v Tini videl šampiona in je iz nje znal izvabiti verjetno vse in izkazala se je Tina Maze.

   Massi nam je dal Tino. Našo Tino.
   Tina bo nastopila – brez “napopkov” sponzorjev SZS.
   Imela pa bo “napopke” svojih sponzorjev, ki tekmujejo s tistimi, ki so uspeli pri SZS.
   Zaslužila bo več kot 90 taužent.
   Komu mar.

   Hvala Massi in hvala Tina.

   Upam le, da je zavedena in od zgoraj naštetih pohabljena raja pospremi pokončno in “moralno” lepo.
   Nadaljujemo pa z PREDSTAVITELJICO SLOVENIJE Ilko Štuhec.

 • AlojzZ

  Poslovni ali poslovilni nastop Tine Maze?! Zelo dobro vprašanje.

  Ker nisem smučar in se mi fučka za smučanje, sprašujem, od kje in kako mi je v spominu, da je naša najsmučarka že imela poslovilni nastop in sicer v Avstriji? Najsmučarka sem zapisal iskreno.

 • Analitik

  Očitno se še dolgo ne bomo otresli socialistične miselnosti. Da se s strani na nek način mnenjskega voditelja problematizira stališče Tinine ekipe in ne dejanje SZS, ki je na najbolj podel možen način začelo blatiti Tinino ime, je vsaj zame zaskrbljujoče.

  Upam, da bo s strani Tine do SZS prišla težka tožba.

  • komar marko

   Ne bo, ker je makaronar zasral stvar in ne dojame, da se naj spoka. samo vprašanje časa je kdaj ga bo Tinca nogirala. Dokler ju denarčki družijo ni težav, samo kaj ko jih bo zmanjkalo. Tu je problem!

  • Franc Šink

   Ha če nekomu zmanjka argumentov začne žaliti vse okoli sebe.

  • Rado K

   Daj analitik razloži malo. Kako naj bi Tina utemeljila tožbo? V par stavkih. Bi bila to odškodninska tožba? Je SZS kršila Tinine pravice? Je smučarska zveza kršila kakšno pogodbo? Povej katero. Tako sranje daješ od sebe Analitik, da je še mene pritisnilo. Popolnoma si skregan z vsemi pravnimi pojmi, relacijami.

   • Analitik

    Izdaja privat korenspodence z namenom očrniti dobro ime. Če je Tina zaščitila svoje ime kot blagovno znamko pa lahko verjetno dokaže, da ji je bila s tem narejena poslovna škoda … In to so lahko potem visoke številke.

    Uglavnem v poslu se to ne dela.

    • Rado K

     Svetovni pokal je seriozen športni pogon, ki od športnikov zahteva prilagotitev zahtevam. Ali se strinjaš s pogoji ali pa te ni zraven. Tina s svojo blagovno znamko lahko počne kar jo je volja, izven svetovnega pokala. Na prostem trgu.

     “s tem narejena poslovna škoda …”
     No vidiš. Kakšno slovo od tekmovalnega smučanja?!? Biznis, bisnis, je tisti, ki ji požene kri po žilah.

     Kar se mene tiče, je Tina vrhunska smučarka, ki se je lani poslovila od tekmovalnega smučanja. Vse ostalo je mešanje dreka.

 • Marija

  Prvorazredni posvečeni pač lahko vlečejo denar ki se nabere v zvezah do smrti. Elan, POdarim dobim, so izropali funkcionarji obogateli, še kak športnik. Nič jih ni zanimalo kaj bo z zvezo, s smučarji in davkoplačevalci.Tina, pa še Kozmus in s Prevci bo isto, ven ne dobijo niti tega, kar s svojimi uspehi doprinesli. Potrebno jim je še ime umazat, do konca je rekel Masleša. Ja, tako dela boter. Da ne bodo levi in desni.

  Vesel in dober Božič za vse drugorazredne.

 • Tanja Bor

  Zakaj pa nihce ne preveri poslovanja Smucarske zveze? Zakaj ni denarja in za kaj se porablja?

 • Miran Pavličič

  Zakaj se pri nas za boga milega vedno – ampak čisto vedno ukvarjate le s posledicami in nikoli z vzroki? Roman, zakaj SZS kot trdiš že leta nima denarja in je revna kot cerkvena miš ???
  Zato ker so tako (kot slo politiki doma v svetu) totalno nesposobni, ker v tržnem svetu še vedno razmišljajo in delujejo (pro)socialistično… A si predstavljaš, da Avstrijci, Italjani, Francozi, Nemci, Američani,… delajo tako kot naši? Pa pusti zdaj moralo in moralno razsodnost. V tem svetu je ni, so edino neka pravila in kdo se jih drži uspe, kdo pa ne, pa je pač (desetletja in več) reven kot cerkvena miš.

  • komar marko

   Le zakaj je nek vrhovni organ nekega komiteja človek, ki ima doma sposojene slike, LASTNIK teh slik pa mora biti tiho! Le zakaj?

   • Vera

    Prvo ta možakar ni lastnik slik, drugo v SZS on nima več besede ( naj je kot upokojenec več ne bi smel imeti ) !

 • dež

  V tej zgodbi so novinarji še enkrat več dokazali, da so bolj slabi novinarji.
  Še do danes ne vemo, kaj natančno je kdo rekel in kaj kdo zahteval. SZS nekaj izjavi, ves novinarski ceh to objavi (vse enako po copy/paste sistemu), nobenih dodatnih vprašanj. Enako, ko da izjavo druga stran. So zahtevali 90 K€, morda samo 15 K€, je SZS Mazejevi kaj dolžna in če je, za kakšne zneske gre? Massi pravi, da SZS ni naredila nič za priznanje statusa poškodovanke, kakšen sploh je status Mazejeve?
  Kot sam razumem, je Mazejeva (Massi) predlagala, da za nastop v reprezentančnem dresu sponzorji plačajo reklame, ali pa bo nastopila v dresu brez sponzorjev. SZS pa je objavila, da Mazejeva pogojuje (jih izsiljuje) nastop z 90 K€ in da lahko nastopi samo kot predtekmovalka..
  Vse skupaj je navadna zmeda, zagotovo obstaja razlog, zakaj Tina zahteva sponzorski denar za svoj nastop. Da bi kdo naredil dvojni intervju okrog problema (in pri tem postavil prava vprašanja in zahteval natančne odgovore) pa novinarji pri nas očitno niso sposobni.
  Za konec, malo čudno je, da za svoj poslovilni nastop – po športni upokojitvi, zahtevaš plačilo. Ampak samo v primeru, da ti nasprotna stran ni nič dolžna in da do nje ne gojiš nobenih zamer. V primeru Maze vs. SZS pa temu zagotovo ni tako.

  • komar marko

   No PREDLAGALA je zgolj sistem pranja besed , da se ublaži učinek. Preprosto. TINCA je hotela 90.000 se je pa o vsoti bila pripravljena pogajati. No ja, v njenem imenu makaronar, samo denarčki bi šli v ISTO GNEZDO! samo za DENARČKE s egre, Tinci se heba za navijače, so nepomembni, ker nič ne dajo! To je HINAVŠČINA in ljubiteljstvo EURČKOV!

   • dež

    Morda, je pa ob tem zanimivo, da se je SZS opravičila, Čadova kot pravnica ne daje nobenih izjav, Terpin pa še vedno grozi, da jih bodo tožili. Iz česar sklepam, da v ozadju ni samo tekma na Pohorju.

 • zvezda repatica

  “Da boste vedeli, o čem govorim, naj se še enkrat citiram: “Tina Maze za nastop v SLO dresu zahteva 90.000 EUR. Halo?! Te €€€€€ naj raje dobi Ilka Štuhec – jih bo unovčila z zmagami!” ”

  g. Vodeb zakaj v to situacijo mešate Ilko Štuhec, če je tema o Tini Maze ?
  Vem, težko je biti v takšnem položaju, kot ste nepristranski.

  • komar marko

   Zelo lepo je zapisal in s KMEČKO PAMETJO, samo še enkrat počasi preberi.

   • zvezda repatica

    Ej, no – malo postoj, vdihni zrak, ga zadrži pa mogoče tudi ti ugotoviš v katerem grmu tiči “zajec” – sicer pa je nesporno g. Vodeb sam napisal, da bo tema o Tini Maze in ne o Ilki Štuhec. Ilka ima še vse možnosti, da Tino Maze doseže in z nekaj sreče morda celo preseže.
    Avtor tega članka se je sam odločil, da želi napisati nekaj o “…..nastopu Tine Maze?! ” in ne o Ilki Štuhec in njeni mami, ki je tudi njena trenerka ipd, ipd, ipd, ……
    Zakaj oponirati mojemu mnenju. Mene tvoje mnenje, če je drugačno nič ne moti.

    Veselo praznovanje rojstva božjega Deteta ti želim !

 • centurion

  In v čem naj bo Tina hvaležna SZS?
  V tem da so jo zatrli in pri 24 letih predlagali penzioniranje.
  Naj bo hvaležna, da so jo kot nedvomno NAJVEČJI smučarski talent na svetu
  zavrli s “strokovnim delom” v najbolj alpskosmučarski strokovni SZS?
  Da so jo spravili pri 24 letih na 45 mesto lestvice smučark, s trendom prostega pada?
  Da so pokasirali posvečeni rdeči lenuhi od sponzorjev na njen račun (in ostalih siromakov),
  dokler je bila kolikor toliko v stiku s svetovnim vrhom?
  So želeli novo Matejo Svet, ki bo ponižno tiho z uničeno kariero?
  Se je veličastno povzpela na svetovni tron s strokovno,finančno
  nemara politično pomočjo SZS (rdeči oldbojsi)?
  Tina in Massi sta za Slovenijo in prepoznavnost naredila kot osebi in osebnosti
  več, kot vsa vodstvena tatinska kamarila SZS v vsej svoji zgodovini.
  In to ima svojo CENO.
  Pravzaprav, se je Tina za tekmo pod Pohorjem podcenila.
  Ona bo got magnet za gledalce in sponzorje pritegnila denar, delili
  si ga pa bodo “zaslužni”.
  In še kup političnega rdečega dreka se bo prišlo pretakat v
  ciljno areno.
  Tina, vse dobro na tvoji poti.
  Tina nazionale!

  • RATATA

   Kdo NIMA “Zasluge za Narod”(?) si jasno ovedal.
   lp

 • ghangi

  V tej godlji je najmanjši problem, predvsem pa žrtev Tina. Če bi njen nastop izkoristili kot dodano vrednost prireditve, bi bili vsi zadovoljni. Ne samo cerkvene miši (SZS) in Massi ampak tudi sponzorji!

  • Rado K

   “Če bi njen nastop izkoristili kot dodano vrednost prireditve, bi bili vsi zadovoljni.”

   He, he, ti pa res trapaš. Misliš, da denar leti po zraku? Da bi lahko Tina pokasirala 90 tisoč, ob čemer bi še bilo dovolj denarja za druge? Sebe poglej s kakšno muko v celem letu spraviš 12 tisoč evrov skupaj.

   • ghangi

    Ne razumeš! Morda nočeš, ampak v športu se pretaka ogromno denatrja, pa ni treba da je to moj ali tvoj zaslužen denar. Prireditev prenašanjo nacioanlne televizije in namesto, da se pogovarjajo o dogodku, spektaklu…….

    • Rado K

     Svetovni pokal je seriozen športni pogon, ki od športnikov zahteva
     prilagoditev zahtevam. Ali se strinjaš s pogoji ali pa te ni zraven.
     Tina s svojo blagovno znamko lahko počne kar jo je volja, izven
     svetovnega pokala. Na prostem trgu.

     “s tem narejena poslovna škoda …”
     No vidiš. Kakšno slovo od tekmovalnega smučanja?!? Biznis, bisnis, je tisti, ki ji požene kri po žilah.

     Tina vrhunska smučarka, ki se je lani poslovila od tekmovalnega smučanja. Vse ostalo je mešanje dreka.

     • ghangi

      V biznisu ni prostora za demagoškka razglasbljanja.

 • resnicaboli

  Odlično in resnično zapisano punca je pohlepna na denar.

  • TOMLC

   Še ena komunistična zavist, da ima drugi več kot sam.
   Bumbar nismo vsi enaki!

 • Rado K

  Siplya”: “In žal so nam sliko o Tini ustvarili samo levi mediji ker drugih pač nimamo”!

  Levih (in) desnih medijev ni. So le bolj ali manj korektni avtorji ter bolj ali manj korektni teksti.

  • simplya

   Aha, in praviš da tile mediji ki jih danes gosti Cmera za bogato obloženo mizo niso pro-vladna gobezdala ?

 • neny

  Fenomenu se ni potrebno dokazovati z denarjem. Denar je posledica minulega dela, zato ima pravico do zahteve svojih pogojev in ne obratno, kot domneva Vodeb. Temu Slo nismo dorasli in izgleda, da nikoli ne bomo.

  • Rado K

   “Denar je posledica minulega dela”

   He, he, še en socialist! Minulo delo!

   Operiraš s termini, ki so bili temelj Kardeljeve misli!

   • neny

    a veš da ne vem kaj je rekel Kardelj. -:) lahko bi napisala tudi preteklega dela , no sopomenk je veliko.

  • Rado K

   “Fenomenu se ni potrebno dokazovati”

   Tina je bila fenomen. Brez vsakega dvoma. A zdaj ni več. Zdaj je le še smučarska upokojenka. Kot mnoge druge smučarke iz preteklosti.

   Kako že gre tisti rek: “Tenorju ne ploskamo kadar se zgolj odkašlja” (mora najprej nekaj vrhunskega dati od sebe)

   • neny

    Še vedno je fenomen. Tudi po smrti se to ne bo spremenilo.

    • Rado K

     Kaj pa je takega naredila zadnje leto? In v kateri kategoriji? Zdaj je fenomen Ilka Štuhec. In drugo leto bo ena druga. Tako to gre!

     “Tenorju ne ploskamo kadar se zgolj odkašlja”

     • neny

      diplomirala – (razredni pouk).

     • Rado K

      He, he, diplomirala razredni pouk. Poleg nekaj tisoč drugih diplomantov. Moraš biti fenomen, da diplomiraš?

 • Franc Novak 1979

  Če je šlo za poslovilen nastop, bi lahko nastopila s štartno številko, ki jo je imela na prvi tekmi pod Pohorjem, ko je zmagala, v drugi vožnji bi nastopila ne glede na dosežen rezultat, nastopila bi v SVOJEM tekmovalnem dresu, ki ga je nosila v prejšnjih letih, s čelado, očali in smučmi, ki so NJENE in njenih sponzorjev, za nastopa pa bi dobila od organizatorjev pravo krzno lisice, ne značke. Verjamem, da jim ne bi računala niti stroškov namestitve in potovanja.Pa še ena o revščini SZS. Koliko zaposlenih je v SZS (brez trenerjev in strokovnjakov), koliko jih dela po podjemnih pogodbah in koliko nepremičnin poseduje SZS? To je tipičen primer lapanja o revščini, kljub temu da imajo lastnino in plače. Naj vse prodajo in najamejo sobo ali dve in skladišče za opremo.

 • TOMLC

  Socialisti pa še kar perejo, da moramo biti vsi enaki.
  Ni res!
  Lenuhi naj bodo lačni.

  • zvezda repatica

   Tega duha se Slovenci nikakor ne moremo otresti, čeprav imamo med nami nekaj nesramnih bogatinov, ki so obogateli na račun nas vseh.

   • tohuvabohu

    … in z zaslombo oblastne mafije.

 • Jaka Si

  Ilka Štuhec je krvavo potrebovala denar pred zmagami, sedaj je že dobila nekaj denarja in moralne moči.

  • zvezda repatica

   Vsak začetek je težak. To je prav gotovo.
   Tudi Tina najbrž ni imela “odprtega” bančnega računa, ko je začela. Poleg denarja pa moraš biti tudi “garač”, da uspeš zato moje čestitke obema.

 • tohuvabohu

  Po vsem sranju okoli Tininega slovesa Vodeb ne bi bil Vodeb, če ne bi pristavil še svojega piskra. Roman, kdaj si boš “razrešil Edipov kompleks”?

  • fmg9

   Glej, Tohuvabohu… Kolikor vem je psihologija športnikov Vodebova specializacija.
   Okej, je levičar. Tudi jaz (kot desničar in katolik) se ne strinjam z nekaterimi njegovimi pogledi (predvsem na filozofsko-antropoloških pogledih, sploh na pogledih na pojavnost človeka), vendar je dober psihoanalitik športnikov (predvsem športnic).
   Sam je tudi izpostavil, da se v tem primeru izognemo politiki, ampak je fokus na psihologiji.

   • dež

    Napisal je že, naj se izognemo, čeprav je dobro vedel, da se ne bomo.

    • tohuvabohu

     Ta nerodnež vedno meša vse od psihologije do ekonomije, politike in še marsičesa v eno veliko kolobocijo. V resnici ima samo en namen: samoafirmacija, kar pa mu zelo slabo uspeva. Če se malo pošalim, človek bi sam rabil kakšnega “analitika”, da ga nauči manir.

     • dež

      O psihoanalitiki ne bi, ker se nanjo ne spoznam, tisto o samohvali in reklamiranju samega sebe pa drži kot pribito.

     • tohuvabohu

      V njegovi (tako kot pri Freudu) psihologiji oz. psihoterapiji gre za privid znanstvenega pristopa. V resnici operira s filozofskimi pojmi tipa “simbolno” in iz njih izčara svoje nebuloze, za katere ne izda nobenih raziskovalnih utemeljitev. Za nakladanje je vsak dober (če ima le dovolj debelo kožo).

   • tohuvabohu

    Ne razumem izraza “psihoanalitik športnikov (predvsem športnic)”. Na Googlu dobim pod tem pojmom (prvi 2 besedi) izključno smeti v zvezi s tem nesrečnim Vodebom. Tako da ne verjamem preveč. Sploh pa te frojdistične bande ne prebavljam minimalno.

    • fmg9

     Glede psihologije športa je veliko virov:
     https://scholar.google.si/scholar?q=psychology+of+women+sport&hl=sl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0ahUKEwij1t_a8o_RAhXDMFAKHZiHDSYQgQMIJDAA

     Nekaj pa je o tem (ženski šport) povedanega tudi na tem (slo) predavanju:
     https://www.youtube.com/watch?v=5xOQqO8SnRI

     Glede Freuda…
     Vem, bil je zagrizen ateist. Vendar je kljub vsemu postavil temelje zahodne psihoanalize. Zadeve (vzroki za psihoze) (algoritmi nevronskih mrež) v praksi delujejo, so jih pa skozi leta izboljšavali, ampak osnova deluje na tem principu.
     Jaz v teh psiho mehanizmih ne vidim ničesar navzkrižnega s krščansko miselnostjo, v kolikor se jih pravilno umesti kot še eno “deklo” teologije.

     • tohuvabohu

      Čak mal, kdo pa govori o krščanski “miselnosti” in teologiji?
      Sicer pa mešaš psihologijo, ki je resna veda, in t. im. psihoanalizo, ki je zmes filozofije in mistike. Vsi pa vemo, da so komercialne ezoterične “vede” v plebsu bolj priljubljene kakor resna, z eksperimenti podprta znanost.

     • fmg9

      Ne mešam:
      Psihoanalitik je načeloma visoko usposobljen psiholog oziroma psihiater, ki
      ima bogate psihoterapevtske izkušnje in je opravil večletni psihoanalitični
      trening po načelih in kriterijih Mednarodnega Psihoanalitičnega Združenja
      (IPA).

      Krščanstvo ne zavrača psihologije in psihiatrije. Psihoanaliza nikakor ni ezoterika.

     • gušto

      “Psihoanaliza temelji na Freudovem genialnem odkritju nezavednega, ki vpliva na naše vedenje, čustva, misli, način vstopanja v medosebne odnose itd…………… “

     • tohuvabohu

      Da so v človeku nezavedne ali slabo zavedne plasti, ni odkril Freud, ampak se to ve že od zdavnaj. Freud si je izmislil nekakšne metode, kako manipulirati te plasti, ni jih pa utemeljil z ničimer. Niti ni utemeljil, da je taka manipulacija v čemerkoli koristna. Folk pa te izmišljotine jemlje kot dejstvo. Podobne pojave opažamo tudi sicer v ezoteriki.

     • gušto

      Ti si glav’ca.

     • tohuvabohu

      Hvala. Vsak ima kakšno področje, na katerem je bolj doma.

     • neny

      Pri nas je študij psihoanalize zelo okleščen, zato se morajo voziti študenti na študij oz na predavanja v druge države.

     • fmg9

      Ja no… Zelo žalostno (ne samo to, ampak še marsikaj v Sloveniji…)
      (Takle mamo.) :(

     • tohuvabohu

      Dober vir si našel, hehehe. Psiholog, psihiater, psihoterapevt, psihoanalitik … zmeda je popolna. Me pa zanima, kakšni bolniki so športniki, da rabijo psihoterapijo (kakršnokoli že)?
      In prosim nehaj tlačiti zraven krščansko vero. Nihče je tu ni omenil, jaz še najmanj.
      Ezoterika je zelo širok pojem, vključuje tudi “pozitivno mišljenje” in podobne novotarije. Frojdovščina je le ena od številnih oblik.

     • fmg9

      Najboljši psihoterapevti so klinični psihologi in psihiatri.

      Glede športa:
      ne gre za zdravljenje, ampak za motivacijo. Enako kot pri vojakih.

      Ezoterika:
      Vem, da je širok pojem, ampak težko bi uvrstil Freuda med ezoterike…

     • tohuvabohu

      Naj te popravim: edini psihoterapevti so klinični psihologi in psihiatri, pa še ti ne vsi. Vsi ostali so šarlatani.
      Če športniku želja po uspehu ni dovoljšnja motivacija, je noben psiholog ne more pričarati. Kakšna korist je od tega, če “psiholog” prepričuje slabega športnika, da je dober?
      Za ezoteriko je značilno, da ne ponuja dokazov in razlag. Ampak pri Freudu so vse razlage apriorne, dokazov pa seveda ni.

     • fmg9

      Se popolnoma strinjam s popravilom.
      (Glej, ne vem s kakšnega zornega kota gledaš na zadevo. Kristjan si? Konservativen? Vidim, da poznaš teologijo…)

      Hm? Glede športa & motivacija: pojma nimam, ampak najbrž je podobno kot v vojski: pridejo trenutki, ko si psihično na tleh (kljub dobri fizični kondiciji/pripravljenosti). Takrat prav pridejo določeni psihološki prijemi. In lahko potrdim (z moje izkušnje), da delujejo…

     • tohuvabohu

      Tako je, o teologiji vem kar dosti. Vendar s tem nikoli ne težim, razen če kdo trdi kaj nevzdržnega, recimo da se brezmadežno spočetje DM nanaša na spočetje Jezusa iz Nazareta.
      Psihološki prijemi v bistvu niso psihologija, ampak preproste ali tudi sofisticirane praktične metode delovanja z dokazanimi učinki. Med njih sodijo tudi zastraševalni udbovski prijemi in metode pranja možganov, pa tudi terorizem je njihova priljubljena aplikacija.

     • fmg9

      Tako je, o teologiji vem kar dosti. Vendar s tem nikoli ne težim

      Ja, glej, sej to se vidi. Nisem ti mislil težiti s tem! (Sem pa konservativec.)

      razen če kdo trdi kaj nevzdržnega, recimo da se brezmadežno spočetje DM nanaša na spočetje Jezusa iz Nazareta

      Heh, ja sem spremljal tisto debato. Sem se smejal, ker sem že vnaprej vedel, kako ga boš zašahiral… :)

      Psihološki prijemi v bistvu niso psihologija, ampak preproste ali tudi
      sofisticirane praktične metode delovanja z dokazanimi učinki. Med njih
      sodijo tudi zastraševalni udbovski prijemi in metode pranja možganov

      Vsekakor. Samo ne bi to uvrstil pod ezoteriko (magija).

     • tohuvabohu

      Še enkrat: ezoterika je zeloooo širok pojem. Sem spada tudi paraskevitriskajdekafobija (strah pred petkom 13.), izjave “to mi je usojeno” ali “danes sem brez energije” ali “imej se rad, stori kaj zase”. Nekatere so tako vskadanje, da jih niti ne opazimo.

     • fmg9

      Se zavedam tega. Resno.
      No, saj ravno v takih primerih (kao “danes sem brez energije!, “petek 13, …”), se v profesionalnih službah hitro porihta (morda ne v SLO varnostnih silah, v tujih, z večjim faktorjem vpliva pa zagotovo).

     • tohuvabohu

      Pravzaprav gre večinoma za prazne izjave (samo da nekaj rečeš). Na primer, če rečeš “usoda je hotela” ali “luna ga trka”, s tem poveš, da ne poznaš vzroka, pogosto ga pa sploh ni.

     • fmg9

      Okej, kako bi se pa ti lotil zadeve?

     • tohuvabohu

      Katere zadeve? A motiviranja športnikov?

     • fmg9

      Okej, mislil sem na bolj odgovornem nivoju (policija, vojska, varnostne službe), ampak okej lahko primerjava s športom…

     • tohuvabohu

      Pravzaprav ne vem. Vem pa, da številni športniki psihologom ne zaupajo oziroma ne čutijo potrebe po njihovi “pomoči”. V življenjsko nevarnih službah mora vsak razčistiti sam s sabo, tega ne more namesto njega storiti en drug.
      Še najbolj neumno je, če se “psiholog” ubada s finančnimi in podobnimi problemi športnika. Massić je Tini najbolj pomagal s tem, ko je perfektno urejal njene “poslovne” in tehnične zadeve. Pri tem je pogosto izpadel precej grobo, učinek je pa bil.

     • fmg9

      Hvala Tohuvabohu za dobro diskusijo včeraj (žal sem slab sogovornik glede finančne situacije SLO športa).

      Glede stavka:
      “V življenjsko nevarnih službah mora vsak razčistiti sam s sabo, tega ne more namesto njega storiti en drug.”

      Ja, ampak pridejo situacije, ki se zakomplicirajo. Plut je omenil situacijo, ko se je vojak sesul samo zato ker ni mogel storiti več kot bi lahko.
      Primerjava s športom morda ni najbolj na mestu ima pa vseeno nekaj vzporednic.

     • tohuvabohu

      No, tudi jaz o financiranju vrhunskega športa ne vem veliko. Saj je vseeno. Povsod, kjer je denar, so tudi lumparije.
      O vzrokih, zakaj se je kdo sesul, je bolj težko kaj reči. Tudi ne vem, ali je treba. Vem pa, da marsikdo potrebuje pomoč, in ne dresure, kot jo razume Vodeb.

     • fmg9

      Vsekakor. Ni vsaka metoda primerna za vsakogar.
      Je pa socialno-andragoška metoda, ki jo danes vodi dr. Perko (katolik), praktično zelo blaga verzija vojaškega psihološkega usposabljanja.
      Jaz temu ne bi rekel dresura, ampak ponotranjanje. Ko človek ponotranji določene delovne navade, je uspeh že skoraj na 60%…

     • tohuvabohu

      Če sem prav seznanjen, je Perko Rugljev učenec, še prej pa njegov “pacient”. Že to ne vliva zaupanja. Socialno-andragoška metoda se sliši zelo učeno, v resnici je najbrž bolj banalna. Pri takih izrazih vedno zastrižem z ušesi.

     • fmg9

      Sploh nisem mislil v učenem smislu, ampak ker je že precej poznana (in ja – banalna – stara preverjena metoda ;)).
      Z zanimivostjo sem poslušal oddajo na R Ognjišče (Za življenje), ki sta jo imela zakonca Perko vsako tretjo soboto v mesecu. (Dobiš v audio arhivu RO).

     • tohuvabohu

      Tale Perko je precej reden gost v raznih občilih (Ona in podobno), to mi diši po samopromociji.

     • fmg9

      Bil je tudi na drugih (levakarskih) medijih, samo je vedno povedal dejstva, zato so ga nehali vabiti. (Pa v primerjavi z drugimi “strokovnjaki” je njegova prisotnost v medijih zanemarljiva.)
      Ne iti toliko v ad hominen.
      Probi poslušati kaj ima za povedati. Saj ni treba, da se strinjaš z vsem, me pa zanima tvoje mnenje.
      Aha, pa še to… (Ni treba odgovarjati.) Kam bi ti sebe pripisal kot katolika? Med progresiviste ali med konservativce?

     • tohuvabohu

      Jah, ne vem natanko, kako je zdaj, a v nekem obdobju so mediji kar tekmovali, kdo mu bo bolj jedel iz roke. Če to rečem, menda še ni ad hominem. Isto velja za njegovo metodo. Če bi rekel: njegova metoda je zanič, ker je tak in tak, to bi pa res bilo ad hominem.
      Glede zadnjega vprašanja pa res ne vem. Sploh nisem nikoli razmišljal o tem. Itak se nimam za zglednega vernika, čeprav sem precej dobro seznanjen z zgodovino in sedanjimi razmerami in tudi osebno se poznam s številnimi eksponenti KC.

     • fmg9

      Če to rečem, menda še ni ad hominem

      Ne, vsekakor ne. Se opravičujem.
      Jaz ga poznam šele od družinske kampanije (part 1), ampak se mi ne zdi slabo, da je nekdo na sceni, ki si upa povedati povsem že antropološka dejstva.

      BTW, ali ti moje ime kaj pove?

      Glej, nisem sem te o tem upal vprašati (sploh pa ne tukaj) :)
      (A ti zgleda to hard-core teološki forum?) ;)

     • tohuvabohu

      Poskusi pobarati strica Gooogolja.

     • fmg9

      Mogoče sem pa že vprašal. Stričku je ime Samo ;)
      Kaj konkretno te zanima/moti? ;)

     • tohuvabohu

      To, kar sem vprašal.

     • fmg9

      Ja, žena je arheologinja (PhD) in se z njo zelo strinjam glede “pogledov na mezolitik”.
      Ja, dr. Perko je učenec Ruglja, je pa izpopolnil socialno-andragoško metodo prav na krščanskem nivoju.
      Rezultati uspehov govorijo sami po sebi.

      Ne razumem pa kaj te pri tem moti?

     • tohuvabohu

      Kje lahko vidim uspehe rezultatov?
      Moti me njegovo “filozofsko” modrovanje, bolje rečeno nakladanje. Zdravljenje duševno obolelega ni šala. Dresura namesto zdravljenja pa je nasilje nad človekom.

     • fmg9

      Glede rezultatov se lahko pozanimaš na Poljanskem nasipu.
      Skrivnost uspešnosti zdravljenja je ravno v tem, da človek k temu pristopi prostovoljno, ne pod prisilo. Potem pa najprej razgradiš človekovo osebnost, potem jo pa na novo zgradiš.
      To je enako, kot bi očital staršem da otroke dresirajo, ne pa da jih vzgajajo v odgovorne ljudi.

     • tohuvabohu

      Jezus je rekel: zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni. Otroci niso bolniki (ne vsi), zato ne razumem te logike.

     • fmg9

      Pri določenih osebnostnih motnjah (predvsem odvisnost), mora človek najprej postati otrok, potem pa se osebnost postopno zgradi “na novo”. Precej poenostavljeno.

     • tohuvabohu

      Kako pa narediš otroka iz človeka? Ali mu daš piti vino Kindermaher?
      Formiranje osebnosti ni tako preprosta stvar, kot si ti psihogenialci domišljajo. Nekaj so slišali o Edipovem kompleksu in tegobah modernega življenja, pa že mislijo, da lahko zdravijo duše. To bando zaslužkarsko je treba totalno razgoniti.
      Človek je odvisen od hrane (normalno), odnosov (normalno) in še mnogočesa, lahko pa je zasvojen z alkoholom in drigimi mamili (nenormalno) ali z igrami za denar (nenormalno) itd. Zdravljenje zasvojenosti je zahtevna medicinska dejavnost, ne pa domena diplomantov FF in šušmarjev.

     • fmg9

      Kako pa narediš otroka iz človeka?

      Težko. Pri terapiji so zato so bolj uspešne daljše metode. Okej, recimo včasih je portebno človeka čim hitreje zlomiti (recimo vojaške razširjene zasliševalne metode), ampak v teh primerih gre za vojskovanje in ne za zdravljenje.

      Ali mu daš piti vino Kindermaher?

      Obstajajo določene kemikalije, ki ta proces lahko precej skrajšajo, so pa same po sebi premalo in je prav tako zatem potrebno trdo delati s terapevtom.

      Če citiram dr. Perka:
      Odrasel človek se ne more urediti, ozdraviti, se spremeniti, če ne
      postane kot otrok. Spoznanja psihologov in pedagogov v zadnjih letih
      jasno kažejo, da je vzgoja možna le v pravični, avtoritativni družini,
      kjer naj bi bile vloge očeta in matere pravilno odigrane, kjer je
      oče tisti, ki postavlja meje in ograde otrokom, mati pa sprejme
      pokrivajočo vlogo.

      http://www.andrejperko.si/sametoda.html

      Kar zadeva stanje psihoterapije v SLO se strinjam s teboj. Je preveč neurejeno. Kljub vsemu pa obstaja nekaj dobrih s primerno izobrazbo.

     • tohuvabohu

      Oprosti, to o sprevračanju človeka v otroka je velika neumnost. Nobene potrebe ni za to, nobene koristi ni od tega, pa tudi izvedljivo ni. Še več: niti najmanj se ne ve, kaj na bi to pootročenje sploh bilo. Ali lahko pričaraš nazaj tudi starše, stare starše, sestre, brate, učitelje, duhovnike, torej vse tiste, ki so pomagali zavoziti človeka? To me spominja na znanstvenike v Cernu, ki si domišljajo, da lahko v ciklotronu poustvarijo razmere ob praeksploziji vesolja.

     • fmg9

      Ja, glej. Ne vem kako gledaš na klinično psihologijo in psihiatrijo (ali sami znanstveni panogi smatraš kot verodostojni znanosti)?
      Kolikor si napisal, zaupaš psihoterapevtom iz teh dveh znanosti?

      Drugače pa, osnovni princip pri vseh je enak, metode se pa razlikujejo.

      Katera smer/metoda bi pa tebi ustrezala, oziroma katero bi ti priporočil, ne samo za zdravljenje odvisnosti, ampak tudi kot metodo za dvig življenskega standarda (na telesnem, duhovnem in duševnim nivoju ter posledično tudi intelektualnem in materialnem)?

     • tohuvabohu

      Klinično psihologijo in psihiatrijo imam za resno vedo z nekaj zadržki. Je pa tu težava. Pri drugih vedah se da zlahka ločiti objekt preučevanja od subjekta. Vidiš, pri psihologiji pa to ni možno. To priznajo tudi psihologi.
      Ne strinjam se, da je osnovni princip pri vseh enak. Klinična psihologija je analitična, eksperimentalna, izpostavljena kritični presoji strokovne javnosti. Psihoterapevtika je sintetična (“celostna”), aprioristična, vsak protagonist zagovarja svojo “metodo”. To so ogromne konceptualne razlike. O metodah ne bi govoril, ker so glavni nesporazumi že pri diagnostiki in ugotavljanju vzrokov. V to pa se raje ne spuščam, ker bi zašli predaleč.

     • fmg9

      Okej. Saj ni potrebno razlagati na dolgo. Morda samo katera metoda oziroma terapevt ti je v tvojih pogledih najbližji?

     • tohuvabohu

      Ne vem, ali ti lahko ustrežem. Sploh ne razmišljam o metodah, sam pa si že razbral, da priznavam edino strokovno izobražene psihologe/psihiatre, ne pa samoizbranih terapevtov, ki imajo “svojo” metodo. Resen zdravnik se ne omejuje na eno metodo, ampak jih izbira po potrebi, vendar le preverjene. Če primerjam recimo z diabetologom: predpiše eno zdravilo, če se ne obnese, predpiše drugo in tako naprej.

     • fmg9

      Hej. Se opravičujem za pozen odgovor.

      No, saj veš, da diabetes ni enako kot spolna zloraba v otroštvu…

      V kolikor si upaš kritizirati psihoterapijo (v okviru klinične psihologije in psihiatrije), pri tem pa ne znaš navesti drugega kot ad hominem:

      – “dr. Perko je Rugljev pacient” (ne gre mu zaupati)

      – “mag. Vodeb je freudovec” (po defaultu nima prav, sploh glede psihologije športa, čeprav je naredil iz tega magisterij)

      Ne veš navesti niti alternativnih psihoterapevtskih smeri, ki bi po tvoje učinkovale.
      Pa ne samo glede psihe (duše) se ne znaš izreči… Celo glede duhovnosti in pripadnosti v Cerkvi se ne znaš izjasniti.
      Več sem pričakoval…

     • tohuvabohu

      Ja vem, diabetes je bolezen, spolna zloraba pa ne (bolan je tisti, ki zlorablja). Ampak v obeh primerih resen zdravnik ali terapevt ne bo vztrajal pri eni metodi kot pijanec za plotom, če se ponujajo boljše.
      Ad hominem? S tem, kar navajaš, se bahata navedena osebka sama!
      O alternativi pa ne bom nič. Sem rekel že dovolj. Amen.

     • fmg9

      O alternativi se oba strinjava, ampak nisi opredelil kaj okvirno zate NI alternativa? Kaj je zate boljša ponudba?

     • tohuvabohu

      Alternativa je zmota. Pameten človek ne pristaja na izključujoč ali-ali, ampak načeloma sprejema vse, kar je a) preverjeno, b) varno. Ne more pristati na ideologijo en človek, ena metoda.

     • fmg9

      Se strinjam. Ampak kaj je po tvojih kriterijih a) preverjeno & b) varno na tem področju?

     • tohuvabohu

      To je že dolgo v veljavi. Javna objava znanstvenih izsledkov in slepi preizkus.

     • fmg9

      Objava kje? Vsekakor mora(jo) biti neki vir(i) s faktorjem vpliva s katerega si potegnil zaključke?

 • indijanka

  Poslovni ali poslovilni nastop? Oba hkrati. Gladiatorjem v areni je pomembno oboje. Preživetje in slava. Nenavadno, da so v poslovna pogajanja vpletli areno. Mogoče imajo vsi kot Vodeb svoje varovance? Kdo bi vedel, kaj se vse skriva v ozadju prerazdelitve denarja? S čustvenim pismom se je oglasil oče male Maše, petletne borke za prve korake in stresel jezo zaradi življenjske krivice na Tino. V tej zgodbi ne gre za sistem pravičnost, niti moralne razsodnosti. Preprosto gre za vprašanje, kaj želi arena. Arena želi Tino. Rada bi jo posula s cvetjem.

  • zvezda repatica

   Sočustvujem z očetom male Maše glede tega, da ima bolnega otroka, ne morem pa ga podpreti v tem, da je izkoristil trenutek in na dolgo in široko popljuval Tino prav v času, ko so v Tino letele ( in še letijo, kakor od koga) neštete strupene puščice.
   Ta oče nič ne ve zakaj se je Tina tako odločila in tudi ne ve, ali je bila to tudi njena želja.
   In končno, ne vem, zakaj kritizirati nekega posameznika in ne države, ki je edina resnično DOLŽNA poskrbeti za zdravstveni in socialni položaj svojih državljanov.
   Sicer pa glede na to, da je pisec hotel ostati anonimen pa razmišljam tudi, če je sploh kaj resnice na tem, ali se ji je hotel samo nekdo maščevati.

   • indijanka

    Pisec ni anonimen. Akcija zbiranja sredstev za fizioterapije male Maše je bila odmevna. Ni pa prav, da je lastno nemoč, ki jo čuti kot oče pripisal Tini. Tina je svoj svet. Maša je svoj svet. Zame je zmagovalka sicer Maša, ker bo presegla samo sebe, Tina pa le dosegla. Ampak, to nima veze s tem, da imajo ljudje Tino radi in se želijo od nje posloviti in jih eno figo briga, koliko bo kdo plačal zato, da se bodo lahko zabavali.

  • RATATA

   Indijanka, bi ti bila v areni, katera bi Tino enotno posula s cvetjem?

   • indijanka

    Ne bi bila prvič. Otroci izjemno radi smučajo, sama malo manj. Večino športnih prireditev si ogledam, če ne gre drugače pa po televiziji. Tudi nogomet. Od majhnega. Všeč mi je, veselje in napetost, ki spremljata te dogodke. Adrenalin. Pri nas doma Tino obožujejo, sama sem do nje od nekdaj zadržana. Ne vem niti zakaj. Seveda bi bila, vedno podprem svojo družino.

    • RATATA

     Veš, na sodišču obtoženec, včasih tudi priča dobi vprašanje, na katerega se zahteva en odgovor (ja ali pa ne).
     Če te prav razumem, bi v areni posula s cvetjem tvojo družino. Ja a ne?

     • indijanka

      Ženska sem. Kam bi pa prišla, če bi odgovarjala direktno? Pa naj ti bo. Posula bi Tino. Zato, ker je osrečila moje.

     • RATATA

      Tu je tu.
      Je rekel Tocki v Kmetiji.
      Sicer ne vem, kaj mi je bilo, da sem te bral kot žensko?
      Ojej, da nisem tudi jaz to (?)!
      Danes že ne veš več.

     • indijanka

      V tej zgodbi sem popolnoma na Tinini strani, spoštujem njeno delo in njeno svobodo pri odločanju o sebi. Razen tega bi me zelo začudilo, če bi Klančnik delal na zrak. Dovolj jasno?

     • RATATA

      Prav po moško.

     • indijanka

      :) kako to misliš? Zdaj sem ti po žensko popustila, ker si me mučil.

     • RATATA

      Po žensko si popustila in odgovorila po moško.
      Sem ti že par mesecev nazaj povedal v kakšni traumi smo zaradi indijank živeli v naši ulici kot fantje, saj se spomniš kaj je pri nas veljalo (“indijanka ne da mira, dokler ti nekaj ne skalpira”).

     • indijanka

      Ne želim, da imaš travme zaradi mene. Se bom izogibala dialogu. Vodim in odločam. V službi.

     • RATATA

      A zdaj se boš pa mulala lala la?

     • indijanka

      jpp

     • RATATA

      lušn

 • disqus_ZTv48gRQCp

  od vsega zacetka nisem razumel zakaj sploh o denarju, ce je tekma poslovilna… Pa zastopim ves njen profesionalizem in vse, a da iz poslovilnega delas biznis je kot bi na 50 letnico vabil prijatelje in razmisljak kako na koncu se zasluzit. Z vsemi simpatijami do Tine.

  • rabbit

   Zakaj o denarju ker je SZS od Tine Maze zahtevala, da plača vse pogodbene obveznosti do SZS čeprav samo za eno tekmo (poslovilno) oni pa so v pogodbi navajali kot, da smuča celo sezono in šele nato se je Massi odločila, da zahteva od SZS in njeni sponzorjev (nekatere mimogrede je tudi Mazejeva pripeljala v SZS), da njen nastop plača. SZS se je branila, da tako ne gre, ker tako določa FIS-a ampak a ni vrag sedaj pa nič od tega ne bo potrebno. Kdo sedaj laže se ve.

 • dori

  spostovani g Vodeb, mislim, da se tukaj motite. vso breme morale namrec prelagate na Tino Maze. Ona bi se lahko odlicila in poklonila SZS brezplacni nastop v njihovem dresu (gre namrec za nastop v njihovem dresu, nastop na zlati lisici pred tem dogodkom ni bil vprasljiv), kar pomeni brezplacna promicija sponzorjev SZS in zelo verjetno tudi kaksna odskodnina Tininim sponzorjem, ki bi jo morala placala Tina. Skratka Tina se ni odlocila necesa podariti SZS, ampak je za to zahtevala placilo. SZS pa bi, ce bi postopala “odraslo” Tini rekla, to je za nas predrago, nastopi v svojem dresu ali znizaj ceno. oni pa so namesto tega sli popolnoma infantilno Tino tozarit novinarjem in s tem odvzeli ves car Tininemu zadnjemu nastopu.

  • AlojzZ

   Gre za maščevanje. Ker strici s smukami iz ozadja niso večn, kot je Tina!

 • elh

  Čudno, da se ne vzpostavi tudi naprimer Frizerska zveza Slovenije, ki bi hotela imeti vse frizerje pod svojo komando in od vsake frizure nekaj pokasirala. Na srečo frizerjev je menda nimajo in jim ni razen davka treba plačevati še kopico uradnikov, ki bi bili profesionalno priklopljeni na tako zvezo in v sede cuzali denar, ki bi jim ga zagotavljali frizerji s povsem konkretnim delom.

  Zakaj naj bi bilo pri smučanju drugače? Naj se vsak sam trenira, promovira in zasluži, kolikor hoče, če more, brez pijavk. Pa kaj, če je smučarska zveza Slovenije revna kot cerkvena miš? Vsak je reven kot cerkvna miš, če nič ne migne, razen seveda izjem iz javnega sektorja. Še ministrstvo za šport je odvečni resor.
  Koliko sekiranja zaradi tistih evrov. Z logotipi potiskana oblačila, bi ji verjetno itak prinesla toliko.

  V čem je razlika med frizerjem in smučarjem? Prvi ima na razpolago frizersko šolo, drugi športno šolo, kako potem vnovčita svoje znanje je pa njun problem. Tini Maze in njenemu trenerju je dobro uspelo.

 • RATATA

  Rad sem se veselil Tininih uspehov.

  Tina je bila PREDSTAVITELJICA SLOVENIJE!!

  Poslovilnega nastopa ji ni organizirala Slovenija ali SZS ali KP ali kdorkoli,
  temveč si ga je sama (ekipa Team to aˇMaze) – (njena ekipa).
  Sponzorji (drugi – ne od SZS-ja ampak diametralni) ji bi radi napopali razne
  nalepke in našitke in ji zato plačali. To so Massiju verjetno jasno povedali.
  Massi je nekaj predlagal, socialistični reveži pri SZS pa so zajokali v medijih.
  Tu ni bilo moralne razsodnosti!
  Kaj je prišlo v javnost in na kakšen način je odraz pohabljenosti nastavljenih glav iz politike (Vodeb jim reče socialistični SZS) in
  politične novinarske srenje, ki uživa v teh svojih “uspehih”.
  Kaj bo Tina Maze tukaj?
  Proti njeni misli je ne le SZS ampak celo Massi, ki ji je sicer ključno pomagal do šampionstva.
  Ali zato, ker jo ljubi in je vanju zaljubljen ali le zato, ker je v njej videl poslovno priložnost me niti ne zanima.
  Izkazal se je Massi, ker je v Tini videl šampiona in je iz nje znal izvabiti verjetno vse in izkazala se je Tina Maze.
  Massi nam je dal Tino. Našo Tino.
  Tina bo nastopila – brez “napopkov” sponzorjev SZS.
  Imela pa bo “napopke” svojih sponzorjev, ki tekmujejo s tistimi, ki so uspeli pri SZS.
  Zaslužila bo več kot 90 taužent.
  Komu mar.
  Hvala Massi in hvala Tina.
  Upam le, da je zavedena in od zgoraj naštetih pohabljena raja pospremi pokončno in “moralno” lepo.
  Nadaljujemo pa z PREDSTAVITELJICO SLOVENIJE Ilko Štuhec.

  • gušto

   Pošteno povedano. Po Tini se bo izkazala Ilka, če ji bo sreča naklonjena.
   Tini čestitke za dosežene kolajne in promoviranje Slovenije v Svetu !!!

   Ilka gremo !

 • Lado Golouh

  Denar plačajo sponzorji – ker z nalepko na Tininem dresu več prodajo. Škoda se mi zdi, da SZS ni dovolila Tini nastopiti samostojno z zbranimi sponzorji, menim, da bi zbrala še veliko več denarja.
  Oglaševanje se ponese po celem svetu, zato lahko dajo delež od bodočega zaslužka predvsem globalni igralci: Gorenje, Akrapović, Pipistrel in mnogi zasebniki. Če od 100 zasebnikov vsak da 500 evorv, kar ni veliko za tako promocijo, ima že 50.000. Če vsako veliko podjetje da 15.000, kot je bil predlog, bi se gotovo našlo 20 podjetij, ki bi želeli na sliki, ki bo še dolgo krožila po svetu, ustvarjati večjo prodajo.

  Pri nas gledajo “pogodbe” po socialističnem tipu: nekemu podjetju, npr. Petrolu ali Telekomu ukažejo, koliko naj dajo in tega ne vežejo z večjo prodajo.
  Tina Maze je blagovna znamka.
  Če kupiš nakit Zlatarne Celje s sliko Tine Maze, ti nakit več pomeni kot če ga oglašuje lokalna mankenka.
  Potrebno je pogledati: kakšno korist ima potencialni sponzor in ne, kako se poslavlja Tina Maze.

 • Jožef

  Tina ne rabi ne zveze ne Ilke, dobenega, ima svoje sponzorje od zveze nebi zahtevala niti evra. Lahko pa bi zveza z njenim imenom od sponzorjev istržila veliko več tako da bi 90.000 bil drobiž. Janica Kostelič za primerjavo je na poslovilni tekmi iztržila pol miljona plus vse ostalo.Poglejte kakšne zneske so pripravljeni bili dat sponzorji za podobna tekmovanja. Tina se je slikala z Janšo in Njegovo Urško in takrat se pa je začela izlivat gnojnica na Tino.Govorit da ni bilo politično, pri nas se vse začne in konča z politiko. Enako so uničli Horvatovo in številna velika imena Slovencev.Ne bi me čudilo če naslednjo sezono Ilka in ostali športniki začnejo nastopat za Avstrijo.

 • Iza Demos

  Jaz pa vidim zadevo takole: (na podlagi meni znanih podatkov)
  – ZSZ je dala ga. Maze predlog naj za nastop na Zlati Lisici plača polno štartnino in članarino ZSZ
  – g. Massi je dal ZSZ predlog, da vsak sponzor, katerega logo bo ga. Maze nosila na svojem dresu plača za reklamiranje 15.000 EUR.
  Torej do tu gre za dogovarjanje dveh poslovnih partnerjev. In vsak resen poslovni subjekt v fazi dogovarjanja predlogov nasprotne strani, pa če so zanj še tako nesprejemljivi, ne daje v javnost. Razen v primeru, če je njegov namen deskreditirati nasprotnika. In to je v tem primeru več kot očitno. Kajti če to ne bi bil namen ZSZ bi se kot vsak resen poslovni subjekt z g. Massijem dogovarjali za zaprtimi vrati dokler ne bi dosegli dogovor t.j. sklenili ali pa ne skleni pogodbo o medsebojnem sodelovanju oz. izvedbi predmeta pogodbe.

  To kar so naredili na ZSZ je neprofesionalno. Vendar pa naj se zavedajo, da je njihovo delovanje po vzoru “naj mi crkne najboljša krava v hlevu samo da bodo sosedu dve” škodovalo bolj njim kot ga. Maze. Vse skupaj pa je sramotno in žalostno in čas bi že bil, da uvedemo tržno gospodarstvo tudi v športu po vzoru drugih demokratičnih državah in ne dovolimo, da se na račun športnikov “valjajo” po zvezah in društvih birokrati/administrativni delavci/funkcionarji t.j. brezdelneži, ki so sami sebi namen. Sicer pa je to SLO rak rana tako v zdravstvu, policiji, vojski……..kjer imamo več zaposlenih na spremljevalnih dejavnostih kot na glavni dejavnosti sami.

 • Get Smart

  “Komunjara, tukaj torej jugokomunjara oziroma samoimenovan “socialistični levići nje”, kot se analnofazni nerazrešeni ojdipić Vodeb sam imenuje, se spreobrne, ko se v jamo zvrne” in “LAŽ je nesmrtna duša KOMUNIZMA!”

  To sta neizpodbitni dejstvi, temelja kominternističnega “kaviar socializma”, tukaj seveda predvsem murglsrbskega jugokomunizma, ki ne smeta in ne moreta biti zamajana niti za hip, kajti že brez enega od njiju se zločinski kominternacionalizem oz. murglsrbski jugokomunizem sesuje kot hiška iz kart.

  Kominternacionalizem oz. tukaj njegova različica MURGLSRBSKI JUGOKOMUNIZEM je PATOGEN, je zajedalski parazit v telesu, ni Vodebćijeva levanka rukić ali desanka šakić, ampak je kužna klica, je virusni patogen kot aids — Aktivirani imunski deficitni sindrom,
  je okužba tako levanke rukić kot desanke šakić, če si že sveta ne morete predstavljati brez teh dveh organov, ni pa virus “smrtnega neprijateljstva do ljudi” en od teh dveh organov (rokic).
  Sledimo?
  Je okužba ne le levanke rukić in desanke šakić, virus “smrtnega neprijateljstva do ljudi” je razpašen PO CELOTNEM TELESU, obe nogi, glava in vsi ostali organi so okuženi.
  Brez zdravljenja, torej brez odprave vzroka, torej brez odprave kominternistično JUGOKOMUNISTIČNEGA patogena, bo telo podleglo, parazit pa se bo preselil na drugega gostitelja, na drugo telo, kjer bo spet s pomočjo Vodebćijev razlagal, da on ni parazit, ampak da je “vaš levići”, “levanka rukić nje”, vi pa sedaj niste več telo, ampka ste “desanka šakić”.
  Pamet v glavo!

  Preden nadaljujem, naj apeliram na vse bralce (tudi na tako imneovane levićije in desnićije).
  Levićijev in desnićijev ni, so le KOMINTERNISTIČNI agitpropagandni izum za farbanje opranoglavićev oziroma sta ti pozi, če ostanemo v kakor sferi psiho analneža Vodeba, dve točki libidinalne investicije, kamor samozvani “socialistični levići=jugokomunjra” investira (projicira) ljubezen do Tita—Partije—Jugoslavije in pa SOVRAŠTVO do vsega, kar je SLOVENSKEGA, kar označi s pojmom “desnići”.
  Na pojmu SLOVENSTVO ni česarkoli desnićijevskega,
  SLOVENSTVO je sinonim za “kulturo življenja”, za sobivanje ljudi, za pošteno delo, za pravo, za pravičnost, za resnicoljubnost, za svobodoljubnost in kar je TIPIČNIH SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI, ki smo jih SLOVENCI PODARILI SVETU.
  Vse te odlike so nasprotje KOMINTERNISTIČNE (tukaj predvsem MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE) t. i. “kulture smrti”,
  kultura laži, ropov, posilstev, pedofilije, umorov, pokolov, betoniranj živih otrok, odtujevanj otrok, uničevanj … skratka “kultura SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI”.

  “… Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, MI SMO SMRTNI NEPRIJATELJI svakog blagostanja, reda i mira …”
  (tako Vodebov LEVIĆIJSKI tovariš Moses Moša Pijade, DESNA ročica pedrskega pedofila in klavca LEVIĆIJA Josepha Broza Tita).

  In zdaj to kulturo preverite na terenu — na Slovenskem, na preko 700 množičnih MORIŠČIH …
  na vsakodnevnem MURGLSRBSKEM ROPANJU, na vsakodnevnem gobcanju, laganju, kozlanju teh kreatur, zlivanju gnojnice po ljudeh, kar potem levićiji podtikajo ljudem oziroma po njihovem kakor “desnićijem”, ki da kakor blatijo uboge murglsrbske jugokomunistične kužke.

  Primer, če rečem, da je Vodeb retard, je to Resnica, ki je preverljiva na vsakem koraku, ob vsaki njegovi kozlariji, ob vsakem njegovem blatenju ljudi, podtikanju, zlivanju gnojnice po ljudeh.
  Ni blatenje, ampak Resnica.
  Blatenje je to, kar počne tovariš Vodeb, ko Tini podtika in očita dejanja, ki jih ni storila.

  Tina ni česarkoli zahtevala! Tina se je želela le posloviti pred “domačimi”,
  pred DOMOLJUBI, ki smo pač domoljubi, ne pa nekakšni desnićiji z navednicami (navednice pri pojmu domoljubi si Vodeb vtakni natanko tam, od koder si jih psiho analni murgloid privlekel!).
  Tu pa vstopi FORUM 21 in njegova SLO-SKI,
  oziroma skijaški savez MURGLSRBSKE KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE,
  ki je postavil pogoj, da MORA Tina na dresu nositi nalepke, kot jih bo/je določil SKIJAŠKI SAVEZ MURGL JUGOSLAVIJE.
  V imenu Tine ali pa v imenu ekipe A-Maze tu sedaj vstopi Massi in to
  parazitsko gesto MURGL JUGOKOMUNJAR, ki bi se zastonj šlepale na Tininem hrbtu, z vsemi veselodecembrskimi popusti ovrednosti na 15.000 € — beri:
  če bi se vi, MURGL JUGOKOMUNISTIČNI LOPOVI in NATEGUNI radi peljali dol po progi na hrbtu Tine, boste pač prispevali ta simbolični znesek (kaj pa je 15.000 € za MURGL JUGOSLAVIJO, ki v eni uri iz “slovenske blagajne” počrpa 1 MILIJON €, še enkrat, 1 MILIJON € na uro; ali pa 800.000 € za ubogo ženičko ubogega korupcijskega komisarja in sedaj ministra Klemenčića),
  torej boste prispevali tisti simbolni znesek, ki ga bo Tina podarila v dobrodelne namene, ga bo torej dejansko vrnia tistim, iz čigar žepov ga je MURGLSKA JUGOSLAVIJA POČRPALA.

  To so dejstva, drago samoimenovano socialistično Vodebće, tvoja onaniranja pa so seveda samo in le vritlezoča onaniranja samoimenovanega levićejevske ovce, ki izvaja anal lize svojim gospodarjem in seveda sveto verjame v MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNO nezmotljivost ene in edine murglske troedinosti:
  Tito—Partija—Jugoslavija.

  Politična opredeljenost.
  Pojem politika pomeni SKRB/delo za POLIS, za POLITEJO, za DRŽAVO.

  Če in ko je smučanje v državotvorni vlogi, kar smučanje pod zastavo države seveda je, je seveda tudi smučanje POLITIČNO DEJANJE, kot je POLITIČNO DEJANJE vsako dejanje, kot rečeno, ki ga vodi skrb oziroma DELO ZA DRŽAVO.

  Še za trenutek k “levićijevstvu” in “desnićijevstvu”.
  To “gledališko predstavo”, prosto po Mosesu Moši Pijadeju, so KOMINTERNISTIČNE kreature najprej ustvarile le za svoje kužke:
  – “žlahtni levićiji” — kakor avantgarda — boljševiki — rdeča garda
  – “žlahtni desnićiji” — kao nazadnjaki — menjševiki — bela garda

  “Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”

  S časom pa so oznako za svoje namišljene kužije (“žlahtne desnićije”), ki igrajo vlogo menjševikov v razrednem boju, z mogočnim agitropom širom sveta (Kominterna kontrolira 4/5 medijev, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA v Sloveniji pa 99 % medijev) razširili oziroma kar prenesli na ljudi, na svoje kakor “smrtne sovražnike”, tako da danes v agitropu kakor velja:
  – KOMUNJARE = “smrtni neprijatelji ljudi” so kakor “levićiji”
  – ljudje = žrtve teh zločinskih kreatue, pa naj bi bili kakor “desnićiji”.

  Vodebćeti in kar je še samoimenovanih levićijevski ovc (z obema pojmoma se je tovariš samoimneoval, da ne boste imeli kakih težav pri omeščanju pojmov v kontekst) se sevda lahko samoznačujete z levićijevskimi socialističnimi ovcami,
  nas, LJUDI,
  pa kreaturice seveda ne boste imenovale desnićiji, ker nismo nekakšni desničiji, ampak smo LJUDJE, smo SLOVENCI.
  smo DOMOLJUBI, brez vodebćevsko-socialistićno levićijevskih navednic,
  smo RESNICOLJUBI,
  smo poštenjaki in smo SVOBODOLJUBI,
  kar med drugim pomeni, da si Tine NE LASTIMO, kot nam Vodebće podtika gazdovanje njegove MURGLSKOSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE gazde nad njegovim telesom;
  Tino le spoštujemo kot pripadnico našega naroda, kot pošteno delavko, ki je s trdim več kot dvajsetletnim delom pokazala, kaj zmore SLOVENKA, in je postala dejansko VRHUNSKA ŠPORTICA (miogrede, a ste opazili, da se je Vodebće “brezsramno” označilo za VRHUNSKEGA ŠPORTNIKA (?????????!)), skratka Tino vidimo le kot lepo, pridno, marljivo Slovensko in kot sinonim za SLOVENSTVO, kar tudi je
  — vse bi nam MURGL JUGOKOMUNISTIČNI “socialistično-levićijevski” nastavljalci dupetov še nekako oprostili, ampak tega, da ne nastavljamo dupetov gazdam, kot to morajo početi in počno sami in slepo verujejo v MURGLSKO JUGOKOMUNISTIČNO troedinost, tega pa nam ljudem ne morejo in nočejo odpustiti.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

 • Nata

  Veste , g Vodeb, vem , da vas prav nič ne gane , kaj si mislim ob tem vašem članku.
  Mi je pravzaprav žal , da ste kot razgledan mož, tako zelo udarili mimo. Iz vašega pisanja udarja ven vaša osebna užaljenost . Morda boste pa kdaj napisali, kaj se je zgodilo, da vam gre Massi in Maze tako zelo na jetra.
  Pa, zakaj je bilo potrebno zraven vtikati I.Štuhec ? Dobre, veliko ste delali z njo in vam je zelo všeč. Pa ? Kaj za vraga ima s tem T. Maze ? Na koncu pa še prav trapasta primerjava vašega in Tininega dela !!

 • tarantela

  Tokrat se strinjam z g. Vodebom! Poleg tega bi opozorila še na nekaj drugega: moški prodaja delo svoje soproge! Poleg tega je še otežil njeno predstavo za Slovence, česar se je Tina veselila. Pri vsej tej grdi šlamastiki je ona še najmanj kriva. To je moje videnje zadeve. Tina je jokala, Massi je zahteval denar…

  • komar marko

   kaj pa če sta orkestrirani tandem. Ker ženske solzice naredijo ogromno, prav tako pri njih DIAMANTI, za katere pa vemo, da odklepajo noge!

 • Nata

  Jaz pa se ne strinjam s tarantalo. Kako prodaja delo soproge ? Saj ji že vseskozi pomaga. Torej delata skupaj in sta oba s strani slavne Zveze že marsikaj doživela.Sedaj pa naj se jim klanjata ?
  Prvo naj malo počistijo v svojih vrstah………….ne bom naštevala kam vse je denar odtekal !!

 • fmg9

  Eh, smo športna in smučarska familija, ampak žal jaz pojma nimam o smučariji in dogajanju ter gibanju cen marketinga profesionalnih smučarjev. Seveda pa spremljamo rezultate in navijamo ter se veselimo uspehov naših smučarjev.
  Tako, da tega nima smisla, da komentiram.

  Ampak!!!

  Tole je pa IZJEMNO zanimivo in me bolj podrobno zanima:

  ah, ne bom šel v detajle, ker tega verjetno noče ne Ilka ne njena ‘deklica za vse’, torej njena mama Darja Črnko …

  Tole meni vleče na klasični slabo razdelan odnos mama-hčerka.
  Vsem pripadnicam ženskega spola priporočam, da si preberejo:

  http://www.andrejperko.si/objave/Usodne%20matere.pdf

  • Nata

   Všeč so mi besede, oz. mnenje dr. Divjak.

 • neny

  Tina Maze v številkah:
  – 26 zmag za sv. pokal (4 smuk, 1 SVSL, 14 VSL, 4 slalom, 3 superkombinacija)
  – 75 uvrstitev na oder za zmagovalce
  – 2.414 – število zbranih točk v rekordni sezoni 2012/2013
  – 1 – število velikih kristalnih globusov (2013)
  – 2 – število malih globusov (SVSL in VSL 2013)
  – 4 – število olimpijskih medalj (2-krat srebro iz Vancouvra 2010, 2-krat zlato iz Sočija 2014)
  – 9 – število medalj s SP (od tega 4 zlate)

  Bomo videli kaj bo v prihodnje dosegel tandem “mama Elka”…, ki ju avtor kolumne v zasedbi SZS tako brani. Tudi na “kurah” so srečni, da je pogorela…. Braniti enega na račun drugega izven konteksta, je milo rečeno neumno.

  • Rado K

   Res je Tina je vse to dosegla in tudi jaz jo imam rad zaradi tega.
   In za sleherno uvrstitev je dobila tako sponzorske nagrade, kot tudi nagrade za uvrstitev. Vse kar ima je upravičeno njeno.

   Sporno je edino to, da bi po letu in pol njene pavze moral fis spreminjati pravila in SZS pristajati na izsiljevalske metode. Sem proti temu.

 • Egon83

  Niti predstavljate si ne, kako izgleda ena sezona v smučarskem športu. Priprave, treningi, potovanje, stres ob neuspehu, nevarnost poškodbe v vsakem trenutku. V Tininem primeru tudi skrb za sponzorje, finance. Dopust dva tedna? Odpade.. Prost vikend? Odpade.. Prazniki? Odpade.. Družina? Ni šans.. Dom? Hotelske sobe, nešteto.. In tako naprej.. In potem si marsikdo drzne reči, da ima težaven in zoprn karakter? Poskusite sami, če imate karakter.

  Tina je presegla slovensko mentaliteto “pomembno je sodelovati”, mentaliteto mediokritet. Vrhunski športniki se z “igranjem in uživanjem v igri” ne zadovoljijo (poskusite prodati to bučo denimo Federerju), nikoli se niso, želijo zmagovati in za to so pripravljeni od sebe dati vse in enako zahtevajo od drugih. Pomembno je sodelovati je maksima slovenskih trenerjev z redkimi izjemami. Naj fantje (in dekleta) malo potujejo, igrivo odsmučajo svoje in čim bolj uživajo, bognedaj pa psihloških pritiskov ob visoko zastavljenih ciljih, samo tega ne, ker gre pač samo za igro. Tina Maze na drugi je bila šampionska športnica, povprečni rezultati so jo frustrirali. Ni se bila pripravljena po slovensko tolažiti z “to tekmo je najbolje čimprej pozabiti” ali pa “iz tega se je treba naučiti nekaj za naprej”, da ne omenjam “za nas je 9. mesto enako medalji, ker smo majhni in ubogi”. Namesto te je analizirala, iskala vzroke in terjala odgovornost.

  Ne smemo pozabiti, da si je Tina Maze gradila in ustvarjala tudi finančno zaledje. Kar je naredila je naredila, gradila si je eksistenco za celo življenje zavedajoč se da manjša napaka ali nesrečen stek okoliščin kariero v alpskem smučanju lahko hitro konča. Nekateri komentatorji privoščljivo pišejo kako da zdaj pa končno vemo, da Tina Maze ni angel. Nihče nikoli ni trdil, da je angel niti da vedno zmaga brezmadežni. To je vrhunski šport, od Tine smo vselej pričakovali vrhunske rezultate in je edina slovenska športnica ali športnik, ki je dolga leta redno prinašala rezultate svetovnega formata v medijsko zanimivem športu.

  In na živce mi gre vtis, ki ga dajete novinarji: Tina Maze je drugim slovenskim smučarjem odžrla kos pogače. Če bi SZS delovala tako kot mora, bi tako kot nekoč imeli 7-8 zmagovalcev v eni sami generaciji oz. ekipi za svetovni pokal!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + toooooooooooooooo

  • dež

   Sem ti dal plus, sploh zaradi zadnjega odstavka.
   Od začetka afere do danes še nisem zasledil, da bi kakšen novinar Mazejevo (Massija/Terpina) vprašal “Ali ste res zahtevali 90 K€ in če, iz kakšnega razloga ?” Pljuvajo pa zdaj vsi po njej.

  • tohuvabohu

   Zelo lepo in tehtno napisano.

 • janez.pokoncni

  ” Ljudje so se okrog teh 90.000 eur, ki naj bi jih za svoj poslovilni – očitno pa predvsem poslovni – nastop na Zlati lisici dobila Tina Maze, pobijali med sabo. Da boste vedeli, o čem govorim, naj se še enkrat citiram: “Tina Maze za nastop v SLO dresu zahteva 90.000 EUR. Halo?! Te €€€€€ naj raje dobi Ilka Štuhec – jih bo unovčila z zmagami!” ”

  Vodeb, Vodeb kakšne ti včasih streljaš?!?
  Po tej logiki tudi ti ne bi smel nikoli prejeti nobenega denarja ne za članke in ne za svoja predavanja oz. psihično pripravo športnikov. Denar, ki si ga dobil do sedaj podari Ilki Štuhec, v bodoče pa ji ga naj tisti, ki te naročijo, kar sami nakažejo.
  TM je ZAHTEVALA 90K za nastop v dresu, na katerem bi mrgolelo nalepk pokroviteljev. S tem se ni strinjala ampak je povedala ; “če želite, da nastopim obljepljena z nalepkami firm, mi naj te firme plačajo 90 K evrov. Amen!”

  In, ker se na SZ s tem niso strinjali (a sponzorjev, ki bi naj denar dali ni sploh nihče nič vprašal???) ste se kaviar socialisti spravili nad njo kot na največjo barabo. Vodeb niti meni, niti tebi ni jasno koliko truda je potrebno, da postane človek NAJBOLJŠI na svetu. Midva sva oba v bistvu popolne nule, pa naju ljudje plačujejo. Ti si se celo uspel priklopiti na davkoplačevalski denar, plačuje te tudi SZS, čeprav nisi ne najboljši, ne drugi najboljši, ne med prvih 1000 najboljših na svetu v nobeni panogi razen morda v bluzenju.

 • Margu501

  Da je novinar v Dnevniku zmožen napisat realno dogajanje okrog honorarja, je hvale vredno. Me pa boli, da Nova24TV objavlja take skrivljene analize.https://www.dnevnik.si/1042757079

  • neny

   super kolumna. Upam, da jo Tina prebere, če je še ni.

  • komar marko

   In kaj so izkrivili. Ali ni kolumnist zapisal dejstev?

   • gušto

    Ja, ali ne še zdaj ne znaš brati ? Vklopi, vklopi, no ! ! !

  • dež

   Za Magdalenčev članek nisem vedel, se z njim strinjam od prve do zadnje črke. Sploh s tistim delom, kjer piše o takojšnjem pljuvanju brez predhodnega razmisleka. Kar je slovenski nacionalni šport.

 • črnaovca

  No vendar je nekdo vsaj v naslovu zadel žebljico na galvico

  • gušto

   Od kdaj pa znajo ovce razmišljati s svojo glavo in še posebej, če so “ta črne” ? eh……

  • dež

   Kako lahko napišeš takšno bedarijo ? S tolikšnim številom medalj iz SP in OI postaneš nesmrten. Takšna oseba ostane živa za vedno, legenda, pa jo maraš ali ne.

 • Novakec1

  Takim državljanom, mislim spodnje komentatorje leve ali desne, sredinci smo izuzeti, lahko največji bedaki vladajo

  • gušto

   Pozabil si na zgornjega komentatorja.

 • Waltter

  Edino hvala bogu da Vodeb zmiraj napiše da je to njegovo osebno mnenje. Resnično je razgledan vendar v tem članku opažam neke vrste osebno užaljenost in kanček agresije do naveze Massi-Maze. Žalostno pa je da se s tem strinja večina SLO in to bi moralo biti za Tino dovolj da bi rekla hvala lepa in zaključujem pač na najbolj klavern način. Tako kot mi ki hodimo v službo tudi ona denar služi z nastopi. In Vodeb je mogoče pozabil da bi sponzorji morlai tako ali tako za njeno udeležbo plačati smučarski zvezi. In ja vodeb Ilka bo imela nekaj svetlih trenutkov vendar dosegla je ne bo nikoli. In pa smučarska zvaza in prav vse zveze v SLO so skupina skurompiranih parazitov ki jim šport sploh ni na prvem mestu. Niti enega samega slovesa do športnika ne znajo narediti normalno. To Vodeb je že sedaj 3 kolumna ki si ga vstrelil totlano mimo in pravim hvala bogu da je to tvoje osebno menje. In upam da bo Tina pozabila na Maribor, kajti tam jo čaka tisoče nasprotnikov ki jo bodo pospremili z žvižgi in Vodeb bo lahko zraven ..

 • AlojzZ

  Iza Demos tako razmišlja:

  “Jaz pa vidim zadevo takole: (na podlagi meni znanih podatkov)
  – ZSZ je dala ga. Maze predlog naj za nastop na Zlati Lisici plača polno štartnino in članarino ZSZ
  – g. Massi je dal ZSZ predlog, da vsak sponzor, katerega logo bo ga. Maze nosila na svojem dresu plača za reklamiranje 15.000 EUR.
  Torej do tu gre za dogovarjanje dveh poslovnih partnerjev. In vsak resen poslovni subjekt v fazi dogovarjanja predlogov nasprotne strani, pa če so zanj še tako nesprejemljivi, ne daje v javnost. Razen v primeru, če je njegov namen deskreditirati nasprotnika. In to je v tem primeru več kot očitno. ”

  In s tem se strinjam. Funkcionarji smučarske zveze niso hoteli iskati točke, na kateri imata obe poslovni strani dobiček, ves dobiček so hoteli zase.

  • Rado K

   “Torej do tu gre za dogovarjanje dveh poslovnih partnerjev.”

   He, Alojz. Praviš poslovna partnerja. Torej gre za biznis in NE za sentiment na lepo športno kariero. Če bi bila Tina iskrena v svojih namenih, svoje poslovilne tekme ne bi pogojovela z ničenem!

   • Nata

    Bi jo pa smučarska zveza!!

   • ferdo

    Tako napravi ti, ko boš peljal zadnjo tekmo !

 • Antonius

  Fino bi bilo vedeti, če je Vodeb kdaj v svojem športnem življenju potegnil kakšen denar iz naslova reklam na svojem dresu.
  Z vsemi plačanimi reklamami na sebi in z rezultati svetovnega slovesa je Tina Maze sama postala prvovrstna reklama. Mazetova Smučarski zvezi Slovenije ni dolžna ničesar. Ne nazadnje je svoj cel tekmovalni cikel odsmučala z reklamami, ki ji jih je predpisala smučarska zveza. Z zmagami in vsemi medaljami je zvezi bogato povrnila, kar je vložila v njo.
  Tina se je športno upokojila in kot profesionalni upokojenki ji priznavam vso svobodo pri odločanju, koga bo na dresu poslovilno reklamirala.
  Tina ni nič več članica smučarske reprezentance, Massi TiM je samo še zgodovina. Zaradi tega dejstva ima vso pravico, da Tina za reklamni prostor na svojem dresu, reklamiranemu izstavi račun. Smučarski zvezi je “izstavila” račun za reklamiranje njenih sponzorjev. Jaz bi ravnal enako.

  Vodeb je pa končno presegel svojo strokovno vzvišenost. V športu je zelo pomembna športna psihologija, ampak denar se na to pomembnost ne ozira. Navsezadnje tudi Vodeb za NOVO 24TV ne piše neprofesionalno, zastonj.
  Kot argument z izgovori na Ilko Štuhec so pa dno v njegovih razmišljanjih.

  • indijanka

   Kot vedno, odločno in tenkočutno hkrati. Oči so ogledalo duše. Očutimo jih v bližini ali skozi slike in fotografije ljudi. Čutila in ogledala sem si Vodebove slikarske mojstrovine. Izjemno se trudim, zaradi tebe, Doba in fmg9, da nisem kritična. Ne maram ljudi, ki ne vidijo v srce ampak zrejo v dekolte. Pustim jih plezati po zidu in potem izjemno hladno pahnem nazaj v jarek kamor sodijo.

   • Antonius

    Indijanka, nikdar ne kritiziram! Z ARGUMENTOM skušam ugovarjati.
    Indijanka, mirno bodi kritična ker si vedno ARGUMENTIRANA. Ob socialnih temah je tudi KULTURA SRCA močan argument. Kopačeva in po CSD-jih jim prav te kulture manjka.
    No, srčne kulture ni na levici. Njihovo srce sledi samo kulturi denarja. Tudi ukrasti ga znajo.

  • gušto

   Ploskam ! ! ! Tina je legenda ! ! !

 • ferdo

  Pa kaj je ratalo s tem Vodebom ………….

 • Antonius

  Fino bi bilo vedeti, če je Vodeb kdaj v svojem športnem življenju potegnil kakšen denar iz naslova reklam na svojem dresu.
  Z vsemi plačanimi reklamami na sebi in z rezultati svetovnega slovesa je Tina Maze sama postala prvovrstna reklama. Mazetova Smučarski zvezi Slovenije ni dolžna ničesar. Ne nazadnje je cel svoj tekmovalni cikel odsmučala z reklamami, ki ji jih je predpisala smučarska zveza. Z zmagami in vsemi medaljami je zvezi bogato povrnila, kar je vložila v njo.
  Tina se je športno upokojila in kot profesionalni upokojenki ji priznavam vso svobodo pri odločanju, koga bo na dresu poslovilno reklamirala.
  Tina ni nič več članica smučarske reprezentance, Massi TiM je samo še zgodovina. Zaradi tega dejstva ima vso pravico, da Tina za reklamni prostor na svojem dresu, reklamiranemu izstavi račun. Smučarski zvezi je “izstavila” račun za reklamiranje njenih sponzorjev. Jaz bi ravnal enako.

  Vodeb je pa končno presegel svojo strokovno vzvišenost. V športu je zelo pomembna športna psihologija, ampak denar se na to pomembnost ne ozira. Navsezadnje tudi Vodeb za NOVO 24TV ne piše neprofesionalno, zastonj.
  Kot argument z izgovori na Ilko Štuhec je dosegel pa dno v njegovih strokovnih razmišljanjih.

  In še za piko! Ilki Štuhec želim prav toliko športnih uspehov, kot sem jih želel Tini Maze. Za uspešnimi, denarno zmogljivi za prostor na dresu med seboj tudi tekmujejo.

 • Franc Šink

  Ma daj nehaj okolišat g. Vodeb !To je poslovno!!!

 • Antonius

  Zanima me, če Janša tudi trpi za Ojdipovim kompleksom, ker mu toliko stvari očitajo.
  Morda se ga bo neodvisni levičar, gospod Vodeb lotil pred volitvami, da ga obdela. Ni hudič, da bomo takrat izvedeli, zakaj normalno vzgojeni otrok “zboli” za Ojdipom. Oče pred svojim sinom ne skriva, da ima rad mamo, mama ima v družini javno rada očeta, sin Onan, ki tega odnosa med staršema ni opazil se zaljubi pa v mamo, ker je pri roki in večkrat sama doma. Pa je kraval ljubosumnih v hiši. Pol je treba pa k strokovnjaku za psihoanalizo, da ugotovi, koga se je lotil Ojdip. Laik bi diagnosticiral, da najbrž mamo, ker ima rada oba. Sina po materinsko, moža pa kot njegova žena.
  Na, pa o Freuda niti besede še nisem črknil.

  • tohuvabohu

   Tonček, ali ti je morda znano, zakaj naši t. im. psihoanalitiki Edipu rečejo Ojdip? To vprašanje me muči, da spati ne morem. Ali bomo morali pogruntati novo psihoteorijo, da pojasnimo ta fenomen, ki je že prerasel v epidemijo?

   • Antonius

    Pojma nimam. Ne vem kako so Edipa, Ojdipa v takratnih gledališčih izgovarjali antični Grki, niti mi ni jasno, zakaj Vodeb Edipa navaja kot Ojdipa. Jaz sem ga zapisal kot ga izgovarja /navaja/ “trokovna” stroka in med njimi je tudi Vodeb.
    Najbrž novo psihoteorijo fenomenalno tlakuje midva. Spravljava jo nazaj v okvire antične Grčije. Zdaj pa mene razganja od firbca, če Elektin kompleks pravilno izgovarjamo.
    Najboljše bi bilo , da se vrnemo na začetek stvarstva v puščavo. Če nam morejo izkušnje kaj povedati, se nam vsaj komunizem ne bo še enkrat zgodil.
    “tohuvabohu”, Tonček je že v letih, kot Antonius se ga spominjam, kot triletnega otroka iz titovega doma v Stanežičah pri Ljubljani. Zdaj ga v sebi ponovno obujam, ker hočem podoživeti otroštvo, ki mi ga je usoda ukradla.
    “tohuvabohu”, pridružujem se vsem, ki vas imajo radi in vas spoštujejo, s svojimi dodanimi željami, da se vam v letu pred nami uresniči čim več želja.

    • tohuvabohu

     Glede starih Grkov je jasno, kako so izgovarjali. Tako kot se piše v grščini. Ne razumem pa, zakaj potem Angleži pišejo Oedypus, Nemci Ödypus. Italijani Edipo, mi pa ne. Mi znamo vse bolje. In isti ljudje, ki pišejo Ojdip, hkrati obsesivno uporabljajo pridevnik edipalen, -a, -o. Glede Elekt(r)e pa te naj potolažim: je OK.
     Glede ponovitve komunizma nisem gotov. Človeštvo vedno znova pogrne na istih čereh.
     Hvala za novoletne želje. Vračam še tople.

     • Antonius

      Ne gre zato, da bi se izgovarjal, preprosto sem sledil neki drugi logiki Vodebovega javnega “nastopanja”. K njegovim naporom sem preračunljivo “navihano” dodal še Janšo. Neodvisni strokovnjak Vodeb se je javno deklariral kot levičar. Od tu naprej meni ves njegov napor o Mazetovi zoper Štuhečevo, ki ji jo podtika ni nič več objektiven strokovnjak, ampak strokovnjak, ki me prepričuje o svoji neodvisnosti.
      Poznam vrhunskega strokovnjaka srednjih let s svetovnim izumom s področja fizike, ki se politično nikamor ne postavlja, je pa zelo kritičen do politikantske politike.
      Lahko bi preverjal pravilen zapis Edipa, pa mi ni bilo vredno. Morda sem ga polomil, po vaših zapisanih razmišljanjih sem ga pa zagotovo.
      Ampak, vse v vsem, Ojdip, Edip, Uedypus, Ödypus ali Edipo, vsebine mojih zapisanih razmišljanj ne spremeni.
      Ojdip na katerega sem ciljal, se podpisuje Vodeb.
      Hvaležno zahvalo vam dolgujem, ker ste se potrudili s Edipom v vseh oblikah, jaz bi imel namreč, kar precej raziskovalnega dela z njim.
      “Še tople”, bom pa sabo odnesel v drugo leto.

      Aja, pa še tisti eR se mi je zaradi postarane hitrosti nekam zgubil.
      Upam, da mi Elektra nenamerno površnost ni zamerila.

     • tohuvabohu

      Zelo sem vesel, če kdo razume humor in ga tudi sam širi. Na tem in na drugih forumih je preveč zateženih tipov, s katerimi ne prideš nikamor.
      Ker se ubogega Edipa tiče, niti ne gre toliko za pravilnost pisave, ampak za razumevanje tradicije.
      In prosim, nisem multi-nick, ampak edinstven, zato raje vidim, če me sogovorniki tikajo.

     • Antonius

      Najbrž oba poznava življensko zgodbo antičnega Ojdipusa, ki je v tragediji na koncu plačal svoj račun. V humorni obliki sem jo prirejeno današnjim časom in Vodebovemu kompliciranju okoli nje, izpostavil v svojem komentarju zgoraj.
      Marsikaj zapišemo narobe, pametni pa razumejo, kot je prav.
      Vašemu “osličku” se na daleč vidi, da ima vse tisto, česar niti za vzorec ni najti pri marsikaterem strokovnjaku v kleptomanskih vladah pa še manj.
      Kar se pa tradicije tiče, sem pa pri svojih letih sam sebi postal tradicionalen. Tradicionalno hodijo moje navade z menoj in med njimi se najde tudi kakšna tradicionalna razvada. Ojdipovo napačno imenovanje sodi tudi med moje tradicionalne tradicije. Bog vsemogočni, ki bediš nad stvarstvom zemeljskim po tvoji zamisli, volji in podobi ustvarjeno, odpusti mi. Napake namreč opazi, dobrih del pa ne. Najbrž do Edipa niti vedel ni, da obstojam. Za skoraj 50 kg zamaškov nekemu invalidu v pomoč sem v vrečkah navlekel domov.
      K vikanju se ne zatekam zato, ker bi se imel za vzvišenega, vikam zato, ker nikogar ne poznam in o nikomer nič ne vem. Multi-nickarjev in prevarantov je na portalu toliko, da mi je najbolj preprosta izbira distanca in vikanje skoraj vseh.
      Ima pa vikanje na portalu zagotovo svojo vrednost, smisel in pomen. Človeka v polemiki z nekom, sili k upoštevanju okvirov normalnega, spoštljivega, komuniciranja.
      Upoštevaje okvir, ki sem ga omenil, bi bilo na portalu najbrž več spoštovanja, kot ga je.
      Naj vam zaupam, da nikomur, ki me tika nič ne očitam, ne zamerim.
      O tistih s katerimi se na portalu tikam, pa brez njihovega privoljenja ne bom v javnosti.

     • tohuvabohu

      Vse jasno. Nekoliko sem vseeno žalosten, ker si moje nerganje razumel nekako osebno. Ni bilo tako mišljeno. Drugače sem pa nergač in sitnež po naravi. Znam tudi jezike, hov-hov.

     • Antonius

      Dajte me razumeti, da sodim med stare ljudi. Starost, naložene preizkušnje, tradicija, vzgoja, navade, razvade, distanca, vse našteto tovorim s seboj, kadar razmišljam, se spominjam, se sprehajam.
      Sodite med prvovrstne nergače, zato nimate razloga, da ste žalostni.
      Razumite me. Živim svojo distanco, spoštujem sebe in druge, ohranjam nek kulturni nivo na portalu, ki ga mnogi “zvitorepci” pritlehno zlorabljajo.

      Nekoč v času nazaj sem osebno poznal glavnega filmskega igralca v “Sreči na vrvici”. Vedno sva se prijazno oblajala. En kuža, dobermanovega porekla je pa zaradi slabe vzgoje doživel moje zobe. V vrat sem ga ugriznil, da se je spametoval. Rotovž na mestnem trgu je bil za prijateljevega Bilija vzgojni ring.
      Potem sva pa zelo imenitno sodelovala.
      Hov, hov, pa veselo dogajanje želim poliglotu osličku ob novem letu.

 • RATATA

  Mene pa zanima, kako so se v stari Grčiji in Starem Rimu sponzorji oglaševali, ko še ni bilo televizije? Na kipih pa tudi ni nobenega našitka videt. Čudn.

 • montyamp

  SZS je polna UDBOPARTIJSKE mentalitete .

  Me ne prepriča nihče , da so banditi v SZS pošteni , ker še normalnega vajenca ovaduško morilskega gošarizma nisem srečal .

 • Rogerg

  Predragi Roman Vodeb…..
  Tako, kot večina Slovencev ne kapira, da bo treba razčistiti našo preteklost v sociološkem pogledu, da bi lahko razumeli sedanjost in načrtovali prihodnost, bo treba TEMELJITO spucati in razčistiti tudi preteklost športnih zvez (med njimi posebej SZS), da bi lahko nadaljevali s športom v bodoče….Ne glede, kakšne alternative boš navajal, še vedno visi v zraku skoraj posiljena Mateja Svet in število hiš Toneta Vogrinca, ti pa altruistično nastopaš proti “svetovni” Tini in poizkušaš fičnke zbirati za Ilko….

 • Borut Majdič

  Gospod Vodeb ali vi pišete kolumne brezplačno? Vrhunski šport je posel in šampioni določajo pogoje.

 • tomobajec

  Kako se gredo v Italiji, vas ne zanima. Ampak Tina ni zmagovala v krajevni skupnosti, temveč globalno. 90 kilo ni absurd, temveč biznis. Tajkit or livit. Šport in politika nista v navezi? Naj pozabimo na opredeljenost? Ali je SZS plonk zaradi ta desnih? Ne vem, kako naj vas dojamem, parkrat ste demantirali samega sebe.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!