Povest o dveh novinarjih

Ivan Šokić (Foto: Demokracija)

Svoboda govora na eni, sovražni govor na drugi strani. Medtem ko nekateri zahtevajo cenzuro, drugi vse označujejo za lažno. Nadvse zanimivo je te dni spremljati dogajanje po svetu, še bolj pa odzive medijev. Ravno po njihovih odzivih lahko najhitreje vidimo, ali so v službi resnice ali samo usta Sauronova, ki prenašajo naprej tisto, kar je Temni gospodar želel, sprevračajo vojno v mir, svobodo v suženjstvo in nevednost v moč.

Zopet se je namreč pokazalo, da novinarstvo ni več tisto, kar je včasih bilo. Resnici na ljubo, določeni mediji niso nevedni namerno, temveč žal niso zmožni boljšega dela. Številni današnji novinarji so posvečeni papagaji, ki ponavljajo tisto, kar jim je bilo naročeno. Dandanes je iskanje dobrega raziskovalnega novinarja v svetovnih osrednjih novinarskih hišah ekvivalentno Diogenovemu iskanju poštenjaka sredi Aten s svetilko pri belem dnevu.

Kar je nekoč veljalo za četrto vejo oblasti, je danes samo njen lakaj, saj je večinski del novinarjev v službi politike. Edina razlika je, da se nekateri tega zavedajo, medtem ko se drugi prepričujejo, da ni tako. Sam sem imel vedno raje prvo vrsto. Ne glede na to, ali so z desnega ali levega brega, se mi zdijo bolj pošteni. Z drugo kategorijo, v kateri je bil tudi Džamal Hašodži, se pojavlja samo vprašanje, kako jim lahko zaupamo, ko pa slepijo celo same sebe.

V novinarstvu nimajo več monopola osrednji mediji
Novinarstvo ni več poklic, nad katerim imajo monopol veliki osrednji mediji. Z vzponom YouTuba je prišlo do novega vala raziskovalnih novinarjev, kakršen je denimo Tommy Robinson, ki so v primerjavi z velikani novinarske industrije cenejši, učinkovitejši in najpomembnejše − resnicoljubni. Medtem ko v večjih uveljavljenih medijih uredniška politika pogosto diktira delo novinarja, so neodvisni novinarji po svetu odvisni samo od sebe.

To nas privede do dihotomije med angleškim protiislamskim aktivistom in neodvisnim novinarjem Robinsonom ter savdskim novinarjem in obveščevalcem Džamalom Hašodžijem. Gonja britanskega sodišča proti Robinsonu zaradi njegovega poročanja o muslimanski posiljevalski tolpi se nadaljuje. Posiljevalci so dobili od pet do minimalno 18 let od dosmrtne zaporne kazni. Po drugi strani mediji opevajo Hašodžija kot enega največjih zagovornikov modernizacije Savdske Arabije, pri čemer pa pozabljajo na njegovo zgodovino. Hašodži je v osemdesetih veljal za sodelavca tako savdske kot ameriške obveščevalne službe, prijateljeval je z Osamo bin Ladnom in z njim zagovarjal idejo tako imenovane ene islamske države. Ko se je kasneje savdska kraljeva družina distancirala od voditelja teroristične organizacije, je bil Hašodži vmesni člen. Njegov stric Adnan Hašodži je bil v tistih letih eden največjih prekupčevalcev z orožjem na svetu, Džamal pa je deloval na vseh kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu, kjer je trgovina z orožjem cvetela. Hašodži je bil skozi svojo celotno kariero novinarska kača, ki je delala po naročilu svojih gospodarjev.

Džamal Hašodži z raketometom v roki pozira s pripadniki Al Kaide. (Vir: Twitter)

Novinarjeva naloga ni lahka, je pa pomembno poslanstvo
Medtem ko britanske oblasti preganjajo vojake, ki so se po naključju znašli na istem kraju kot Robinson in se slikali z njim, svetovni mediji ignorirajo Hašodžijeve fotografije iz osemdesetih let, kjer z raketometom v rokah pozira v družbi pripadnikov Al Kaide. Robinsona, ki si je drznil poročati resnico, so britanske oblasti pripravljene pribiti na križ, svetovni mediji pa o tem ne bi črhnili besede, če ne bi bilo socialnih omrežij in množice preprostih ljudi, ki ga podpirajo. Po drugi strani je po navedbah različnih virov Hašodži veljal za obveščevalca, ki se je oblačil kot novinar, a ga imajo mediji za žrtev, ki je padla zaradi svojega drznega novinarskega dela.

Sokrat se je nekoč primerjal z obadom in ravno to vlogo bi moral v sodobni demokraciji zasedati novinarski poklic. Novinarjeva naloga ni lahka, je pa pomembno poslanstvo. Samo obad namreč lahko pripravi velikega plemenitega žrebca demokracije, da poskoči in se izogne kačjemu piku. Robinson je tak obad, konstanten trn v peti vsem, ki bi radi neprikladno resnico pometli pod preprogo. Hašodži pa je bil skozi vse življenje kača, ki se je borila proti Zahodu. Medijsko povzdigovanje Hašodžija in na drugi strani obsojanje Robinsona pove največ ravno o novinarjih samih.

Ivan Šokić

 • Aton

  Balkanci pišete Hašodži. balkans.aljazeera.net pa Khashoggi. Sicer je pa to bil najbolj gnusen umor SA, kjer je borba za oblast pač taka. In če Izrael pač podpira MB Salmana to še nič ne pomeni. Le da denar kroži.To da novinarji podpirate SA, kjer je rojeno vse zlo terorizma, največje kratenje pravic žensk, drugače mislečih in drugače verujočih, pa je za ta medij zelo zelo žalostno. In veliko vzrokov bi v SA hitro našli, da bi ti “novinarji” končali na prav tak način.

  • Mare Kranjc

   Kje pa si prebral, da avtor članka ali novinarji podpirajo Savdsko Arabijo? Govori o morali in etiki novinarjev.

 • VERRZIFIKATOR

  Odlično!
  Ostal sem – brez rime.

  • Zgornji

   Skoraj dvomim , pa čeprav ga tudi zdaj lomim ;-)

  • Franc Šink

   Jaz pa brez sape.

 • večni srb

  Spomnimo se kaj je delal Murdochov imperij, ki je prisluškoval državnemu, policijskemu vrhu in civilom, pa se ni spremenilo nič. No ja, Trump je postal predsednik ZDA, ampak to itak.

  Lastniki medijev so največje korporacije, ki opremljajo tudi državo, vojsko,… nenazadnje slehernega izmed nas, saj to pomeni medij, opazovati življenje in razne sociološke fenomene na nivoju slehernega posameznika. Tu se začne pa alternativna dimenzija, ko ni več jasno, če mediji poročajo o novicah ali jih ustvarjajo. Pri nas zagotovo, največji bogataši so nekdanji udbaši, ki so se na neki točki uprli državi, danes pa so država in si lastijo vse kar so prej nadzirali in regulirali. In to za komuniste, ki so bili znani po totalitarnem nadzoru, družbena samozaščita je spremljala celo kaj so se pogovarjali družinski člani med sabo. Cela mreža je bila tudi odlično strukturirana, eni so nadzirali posamezno vas, peščica manjša mesta, v večjim krajih pa so imeli prave obveščevalne centrale, ki so ločevale osebne informacije od pomembnih za državo.

  Včasih niso imeli veliko dela, ker je bilo življenje v komunizmu omejeno in dolgočasno, Evropa je spremenila prioritete, odprla prostor in povzročila reorganizacijo družbenega vpliva. Razlika je, da zdaj jim pa sploh ni treba več poročati resnična dejstva, ker ni več centralne partije, ki bi določala moralne kriterije, varovanje interesov pa je razdeljeno glede na vrednost in pomen kapitala. Zato se morda civilna sfera zdi nekoliko bolj razbremenjena, ampak to je samo iluzija, sicer ne vem, nisem nikjer in mi nihče nič ne pove, ampak že po logiki sklepam, da je danes še neprimerno huje kot prej in lahko nadzirajo celo misli posameznikov. Kdo si lasti pa Google in Facebook, celo sodobno spletno platformo je zgradila vojska.

 • sloustava

  Na eni strani novinarsko delo, in na drugi strani presstitucija! Novinarji, kot so g. Jancic, pa Pozar, raziskovalci kot so Omerza, Pezdir, Ljeljak, so novinarji, porocevalci, ki povedo dejstva. Presstitucija, presstitutke in presstituti tipa carl, setinc pasek, karba, so osebki brez morale in znanja, sposobnosti, postenja in osebne integritete. So “figure veneris “ v krempljih tistih, ki ki so jih kupili. Po Golobicevo, kupljeni mediji. Raje sem lacna, bosa in raztrgana, kot brezosebna, amoralna praznoglavka!

 • terminalar

  Tommy Robinson: Sky News laže in potvarja

  https://youtu.be/byMHT72YAcg
  (za lažje razumevanje vklopite podnapise)

 • Get Smart

  Šokić, od Sokrata se lahko učiš resnice, za prispodobice o obadih lako émo nje.
  Trditev, da lako samo obad guzne žrebca bla bla bla je milorečeno BULŠIT.
  Žrebca lahko kdorkoli spodbudi k …
  Slediš, Šokić?
  Pa jebali vas šnelkurski kot lukšića, milosavljevića i tako dalje do tokija.
  .
  Kaj pa uvod?
  Šokić:
  “Zopet se je namreč pokazalo, da novinarstvo ni več tisto, kar je včasih
  bilo. Resnici na ljubo, določeni mediji niso nevedni namerno, temveč žal
  niso zmožni boljšega dela” (Šokić).

  Spet faking šnelkursađijstvo = ni več tisto, kar je bilo … bla bla bla …
  Tukajšnje MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pussi–presstitutstvo je
  DO PIKE isto, KOT JE BILO,
  po svetu velja enako = kaviaržido KOMINTERNISTIČNO presstitutsvo je VEDNO enako = LAŽ, podtikanja, nabijanja, blatenje ljudi itd. itd.
  Slediš, Šokić?
  In novinarstvo je tudi vedno isto =
  je prinašanje RESNIČNIH novic.
  .
  Ti, Šokić, nisi zmožen ocenjevati nekogaršnje sposobnosti, ker zadev ne poznaš,
  zato tega ne delaj, ker boš vedno napisal DRKANCIJE tipa
  “niso zmožni boljšega … bla bla bla” =
  =
  nivo WATCHDOGOV, kot si psi čuvaji pravijo, je tako nizek, da celo oni zmorejo boljše,
  slediš Šokić?
  vendar pa je njihova naloga “OČUVANJE TEKOVINA MURGL JUGOKOMUNISTIČKE revolucije”.

  • Get Smart

   Slediš, Šokić?
   Še Šokić: “Niso nevedni namerno …”

   NEVEDNI so približno tako kot ti, saj ste obiskovali iste šnelkurske
   in se NE UČITE.

   Torej, so nevedni, kot si ti neveden,
   toda WATCHDOGI točno vedo, kaj je njihova naloga = očuvanje tekovina MURGL JUGOKOMUNISTIČNE revolucije
   in svoje naloge vestno izpolnjujejo.

   Tebi pa se zdi (meniš nje), da je tvoja naloga onanirčkati floskulice o obadih,
   floskulici tipa “nič več ne bo, kot je bilo … bla bla bla …”,

   da s pozicije nevednosti stresaš VREDNOSTNE SODBE itd.
   Slediš?
   Oni VEDO, kar MORAJO vedeti in svoje piškotke pač zaslužijo.

   Ljudje, ki niso obiskovali šnelkurska kot ti in ne poznajo grščine,
   btw, TI JE TUDI NE POZNAŠ, zato zakaj THE FAK onaniraš v grčini =
   dihotomija = RILI, SISIUSLI?
   diho = 2; tome = rez, vrez, odrez

   Slediš, Šokić?
   Obadi, dihotomije, onanije, drkarije … vse to je bulšit, ki škodi ljudem.

   Ponoviva, da bo res RAZUMEL –
   imamo torej (prosto po Šokiću) dihotomijo = RAZCEPLJENOST nje =

   – WATCHDOGOVI = psi čuvaji tekovina revolucije = preSStituti
   – novinarji = ljudje,

   ki od pamtiveka opravljajo delo prinašalcev RESNIČNIH NOVIC.

   Pamet v glavo.

   • Get Smart

    Pomni, kaj so ti položili v zibko:

    SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
    seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
    vrednotami.
    Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
    ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
    = poštenost,
    = pravičnost,
    = resnicoljubnost,
    = prijateljstvo do ljudi,
    = domoljubnost,
    = rodoljubnost,
    = svobodoljubnost
    in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
    podarili svetu.
    Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

    • Get Smart

     Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

     Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

     KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
     MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
     = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
     =
     detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
     sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

     transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
     kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s
     hormoni nasprotnega spola,
     ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =

     sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
     poznate PODTIKANJA o fovšiji =
     fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
     ženskih bolečin in užitkov,
     fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

     pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
     kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
     kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
     ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
     ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
     potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
     ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
     kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
     samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljao ženske,

     in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
     =
     enako velja za ostale -izme =
     = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
     KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
     … =
     tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
     = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
     (
     SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
     pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
     gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
     i tako dalje do tokija …)
     vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
     delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
     =
     “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

     1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
     2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
     psi čuvaji tekovina revolucije
     3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
     oz.
     z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

     Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
     seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
     .
     Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
     so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
     ZASUŽNJEVANJU ljudi.
     .
     .
     Jezus Kristus:
     »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
     osvobodila.«
     .
     »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Aton

  Še nekaj o sliki. Je polna ameriškega orožja in iz časov, ko so se Afganistanci borili proti Rusom.
  Al Kaida? – Fake news.

 • Sadako

  Koliko Saudskega denarja je bilo potrebno, da so v Haagu sprejeli krivično sodbo, ki je rezultirala v smrt Sokrata Praljaka?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!