Primer koroških dečkov – narediti je treba korak naprej!

Franci Donko (Foto: STA)

“Zdaj je treba narediti korak naprej! Čim prej je treba sprejeti novo zakonodajo, ki bo izboljšala položaj otroka v postopkih družinskega prava. Če nam gre res za otrokove koristi, bomo to storili čim prej. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja in podtikanja. Srčno upam, da smo se iz te zgodbe nekaj naučili.”

Zapis, ki sta ga pravkar prebrali, je nastal v maju 2016, kmalu po objavljeni sodbi Upravnega sodišča RS v Mariboru, ki je odločilo, da so bile babici koroških dečkov kršene pravice do družinskega življenja. Citirane stavke, vključno z naslovom, sem prebral na spletni strani SD – Socialnih demokratov, v kolumni pravnice Eve Žunkovič, 27. maja 2016.

In kaj je za rešitev trpljenja koroških dečkov storila stranka Socialnih demokratov? Nič. Mirno so odšli na počitnice, koroška dečka pa so kljub nezakonitemu odvzemu prepustili tujemu okolju rejniške družine!

Gibanje za otroke in družine v bran vnučkoma in starim staršem. Takoj. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja.
Na stisko koroških dečkov in starih staršev se je odzvalo Gibanje za otroke in družine, ki je v prvih dneh junija 2016 v Državni zbor RS vložilo predlog za spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V prvih septembrskih dneh pa je Gibanje za otroke in družine zbralo skoraj 8.000 podpisov podpore svojemu predlogu, ki bi omogočil starim staršem, da postanejo del razširjene družine in poskrbijo za svoje vnuke, če umanjkajo njihovi starši.

Predlog je vseboval tudi takojšnjo umestitev otroka v skrbništvo starih staršev, odvzem roditeljske pravice za najhujša kazniva dejanja nasilja v družini in upoštevanje volje staršev, kam naj se namesti otroka, če sami ne zmorejo izvajati roditeljske pravice. Žal Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija predloga novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih niso podprli. Storili so ravno nasprotno od tega, kar javno razglašajo.

Oklevanje, obračunavanje, nagajanje in podtikanje so obrazi vladajoče levice
Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija govorijo eno in delajo drugo. Namesto, da bi spoštovali trud Gibanja za otroke in družine ter voljo 8.000 volivk in volivcev ter čim prej sprejeli novelo zakona, ki bi izboljšala položaj otrok v postopkih družinskega prava in upoštevala otrokove koristi, da ostanejo v varnem objemu starih staršev, so storili ravno obratno. Uporabili so taktiko zavlačevanja, oklevanja, političnega obračunavanja, nagajanja in podtikanja. Storili so korak nazaj.

Dobre in pravične rešitve Gibanja za otroke in družine, ki bi jih z ustreznimi dopolnili lahko še izboljšali, so na žaljivi januarski seji v parlamentu zavrnili. Raje nam ponovno vsiljujejo kopijo Družinskega zakonika iz leta 2012, ki spreminja pojmovanje družine, ne spoštuje starih staršev, za nameček pa v navezi z Möderndorferjevim Zakonom o istospolni partnerski zvezi omogoča posvojitve otrok homoseksualcem–lezbijkam–bi-trans–queer–seksualcem.

Franc Donko

 • Brane

  Iz te zgodbe se niste,niso naučili popolnoma nič, golazen na oblasti tam obstoja in vegetira izključno zaradi osebnih koristi in privilegijev !!!

 • PIA PlA

  Center za socialno delo izrablja svojo oblast za manipulacije z družinami in otroci. Posamezne socialne delavke to še izrabljajo v svojo korist in v škodo tistih, ki so jih vzele na muho. Koliko je primerov, da je CSD reševal stisko družin in otrok tistih, ki so jim odvzeli stanovanja? Ni jih. Otroke najraje vzamejo iz ljubećega gnezda. Potem pa pritožbe, ki jih dobjo oziroma jih dobi ministrstvo, rešujejo kar sami. Ministrstvo jim vedno take pritožbe pošlje v reševanje. In je začaran krog sklenjen. Vsa svinjarija lepo varno shranjena ostane na CSD. Izjema je le, ko se kdo od trpečih obrne na javnost. In še takrat mora imeti srečo, kajti večina medijev je na strani levih oblastnikov.

 • Olga

  Kaj lahko pričakujemo od ministrice, ki skrbi in plačuje iz našega denarja NEZAKONITIM MIGRANTOM HALAL dieto???!!!!! Koljejo in posiljujejo ljudi po svetu, prehrana mora biti pa v skladu z njihovim pravom, brez svinjine in krvi???!!!!
  Očitno bo treba tovarišico s stolom odnesti iz parlamenta, saj nima moralne integritete!

  • Prle

   Ne vem, zakaj čakaš, odnesi jo ven. S kracanjem tukaj je ne boš odnesla. Pa zaboga milega preidi že k dejanjem. Že vidim naslov na Novi ; Bivša tovarišica, danes gospa odnesla ministrico iz parlamenta.

   • Olga

    Veste, mi nismo komunisti, ki z nasiljem rešujete stvari! Poglejte kamerate po svetu! Spomnite se Maribora in Ljubljane in kamenja ja policistov, obešanja lutk in groženj ljudem na domovih!??
    Mi hodimo na volitve! Še takrat divjate, ko je izvoljena desnica! Glede na videno, bo treba tudi po volitvah tovarišico odnesti s stolom vred, ker se je nanj zalimala!

   • rrrrr

    Prle pejt na špricer, je pretežka tema za tvoj domet. Se bov pol o babah pa fuzbalu…

 • totex39

  Tudi evropske institucije so že globalno zabredle pod levičarsko taktirko tako kot pri nas in vprašanje je samo kdo bo dejansko še pravilno odločal v prid ljudstva.

 • Nejc

  Meni je slabo, ko vidim brezčutno žensko AKM, ki brani svoj ministrsrki stolček, na usodo otrok se pa požvižga. Kako se šele počutita otroka! Kaj si mislita o morilskem očetu, ki ga morata vsega zmedenega in neskesanega obiskovati, ta pa jima povzroča nove rane? Kako se počutita babica in dedek teh otrok, ki jima socialne službe Anje Kopač Mrak odrekajo dostojanstvo skrbi za vnučka, ker nista po njihovih merilih? Kako se počuti odvetnik, kako strokovni zatopnik starih staršev Donko, ki je to napisal? In navsezadnje, kako se počutim jaz in kako se počutite vi, ki to prebiramo in vidimo da človeško bitje ni nič vredno? Primem me sveta jeza. Jeza pa človeku omogoči, da se ZGANE in nekaj SPREMENI!

  • rrrrr

   Nejc, doslej sta bila dva velika shoda v letu 2016 v podporo mučeni koroški družini v organizaciji ge. Zevnik in g. Donka. Zadnji shod je bil tik pred Božičem (pred predsdniško palačo), bilo nas je cca 25 ljudi. Saj ste bili med nami?

   • Nejc

    Dvakrat sem bil, nazadnje žal zadržan…

    • rrrrr

     Tako je tudi prav. Delo bomo nadaljevali, pa vse dobro.

  • Nata

   Veš, Nejc ( lepo ime – tudi moj vnuk je Nejc ), jaz sem jezna že dolgo. Najmanj 20 let !!
   Ta sramotna zadeva z koroškima fantičema, je samo posledica !!
   Strašna posledica brezbrižnosti državljanov Slovenije, ki smo dopustili, da nas goljufajo, kradejo in celo človeško dostojanstvo bi nam radi odvzeli ?
   In to kar z raznimi zakoni, ki jih sprejemajo, kot po tekočem traku………
   Hitijo ? Človek se vpraša – le zakaj ?

 • rrrrr

  Tudi komentatorji na tem portalu smo vredni svojega denarja. Pred očmi se nam odvija eden najhujših zločinov in zloraba ne samo obče človeških pravic, temveč celo otroških, naša javnost pa nič! Ugrabitev otrok s strani režima, mučenju otrok pri tujih in brezčutnih ječarjih, zgroženi in brezmočni njihovi stari starši. In odziv?
  V trinajstih urah pet resnih komatatorjev in en trol. Res nas je lahko sram za našo brezčutnost!

  • Nejc

   Tudi mene zelo čudi, kaj je z nami. Kako dolgo bomo še dopuščali zlorabe oblastnega “novega razreda”?

   ” Je čas, ko ni več časa”…

   • rrrrr

    Odlično!

  • Nata

   + + + + + + + + Imaš prav. Res smo vredni svojega denarja. Prav v vseh pogledih.
   Ampak….mislim, da ljudje počasi obupujemo. Pisarimo, govorimo, hodimo na shode kolikor moremo………kupujemo, beremo, gledamo vse desne medije…..in se samo čudimo ? Kako za vraga se nič ne premakne ?
   In se tudi ne bo !! Desnica ni sposobna spraviti na cesto toliko ljudstva, kot ona, druga stran ? Hudir, no ??
   .Imajo pa mnogi tudi svoje razloge. Razno – razne ! Med drugim tudi to, da nimajo volje boriti se z mlini na veter ?Saj jim dobrega zgleda ne dajo niti desni politiki !!

 • Aton

  Lep primer slovenske brezbrižnosti. Zgodba, ki je manj pomebna od tega, kdo bo prvi za blagajno v trgovini!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!