Rdeči flomaster in vitka država – socialistična država mora umreti

Bernard Brščič (Foto: STA)

Karl Marx je v svoji Bedi filozofije (1847) artikuliral tezo o odmiranju države. Država naj bi nehala obstajati po izvedeni komunistični revoluciji in uvedbi “resnične demokracije”, v kateri ne bi bilo več nasprotja med posebnimi koristmi posameznikov in splošno družbeno blaginjo. Državne birokratske in prisilne funkcije naj bi nadomestila kolektivna in decentralizirana uprava družbe. Kljub izvedenim komunističnim revolucijam država ni odmrla. Nasprotno, postala je revolucionarna diktatura proletariata, dejansko diktatura komunistične partije. Njene funkcije niso bile odpravljene, ampak so v socialističnih državah hipertrofirale. Ko je leta 1989 s padcem berlinskega zidu norost socializma postopoma kot zgled začela zamenjevati normalnost buržoazne države, so se nekdanje socialistične države soočile z dvema izzivoma, razdržavljenjem in predržavljenjem. Socialistične države so bile prešibke in premočne hkrati. Po eni strani niso opravljale osnovnih funkcij, ki jih državoznanstvo postulira, hkrati pa so posegale na področja, ki bistveno presegajo domeno njihovega delovanja.

Takšno, hipertrofirano oziroma izrojeno socialistično državo smo podedovali tudi Slovenci ob osamosvojitvi leta 1991. Naša država je bila izrazito šibka v izpolnjevanju osnovne funkcije, kot je vladavina prava, hkrati pa je bila na področju poseganja v gospodarstvo in z obsegom socialnih transferjev izrazito premočna. Po 27 letih samostojne Slovenije pa moram ugotoviti, da se stvari niso izboljšale. Nasprotno, šle so s slabega na slabše. Slovenija ni postala vitka država, je žrtev kontinuiranega institucionalnega onesnaženja. S tem mislim na neprestano ustanavljanje novih uradov, svetov, komisij, agencij, direktoratov, služb ipd., katerih edini namen je sinekura zaposlenih, k poslanstvu države in blaginji državljanov pa pripomorejo malo ali nič.

Ustanovljene so bile z oblastno samovoljo, brez preudarka o stroških in koristih njihovega delovanja. Kakšna je korist Zagovornika enakih možnosti, Urada Vlade RS za enake možnosti, Javnega zavoda Centra sodobnih plesnih umetnosti, Informacijskega pooblaščenca, Varuha človekovih pravic, Komisije za preprečevanje korupcije in stotine podobnih institucij? Je pravna varnost državljanov večja? So človekove pravice spoštovane? Je kriminala manj? Smo bolj kulturni? Imamo zaradi navedenih institucij priliv tujih investicij, višjo gospodarsko rast in posledično blaginjo? Moj odgovor − nič od tega. Imamo samo stroške, kar 168.183 zaposlenih v javnem sektorju in posledično 47,7-odstotni delež javne porabe v BDP. No, imamo pa nekaj bataljonov mavričnih borcev, ki za naš denar dosledno uveljavljajo multikulti agendo LGBT.

Najuspešnejše države so vitke, stroškovno učinkovite
Vse opisano je posledica dejstva, da Slovenci tudi po več kot četrt stoletja samostojnosti nismo rešili t. i. Benthamovega problema, kaj so in kaj niso naloge države. Zame je odgovor jasen − vse tisto, kar zagotavlja obstoj svobodne družbe. Tako je upravičeno poseganje države na področja zagotavljanja javnih dobrin, zaznamovanih z njihovo neizključljivo in netekmovalno naravo, v primerih naravnega monopola in eksternalij, ki jih trg ne more internalizirati. Teh funkcij je malo in ne presegajo bistveno Lasallovega koncepta države nočnega čuvaja. K temu lahko dodamo še socialno funkcijo države. A treba je jasno razločevati med omejeno socialno varnostjo na ravni minimalnega dohodka, ki omogoča preživetje in je zagotovljena vsem, in udejanjanjem socialne pravičnosti, ki zahteva obsežno državno prerazdeljevanje dohodka. Socialna in socialistična država nista sopomenki.

Najuspešnejše države so vitke, stroškovno učinkovite, pri celi vrsti administrativnih funkcij pa se zanašajo na tržne sile. V ozadju nadomestitve državnih institucij s tržnim mehanizmom se skrivata dva argumenta. Prvič, tržni mehanizem je učinkovitejši in manj korumpiran pri zagotavljanju storitev državljanom, kot je državna birokracija. Drugič, porazdelitev bremen in koristi tržnega mehanizma je pravičnejša. Tržno gospodarstvo ob delujoči pravni državi je najboljši instrument socialne politike, podjetniki pa najboljši socialni delavci.

Povedano ne pomeni, da je imel Marx prav in da mora država umreti. Bog nas obvaruj anarhije. Slovenci potrebujemo močno državo, a njena moč naj bo osrediščena predvsem na razmeroma ozko področje vladavine prava. Sledimo uvidu Adama Smitha, ki pred dobrimi dvesto leti modroval, da država za dosego največje blaginje potrebuje zgolj razumno pravosodje in nizke davke, vse drugo pride samo od sebe. Ker nimamo ne enega ne drugega, bi za vzpostavitev vitke države potrebovali rdeč flomaster in politika, ki bi ga znal primerno uporabiti.

Bernard Brščič

 • Steiermark

  Pri nas je “država” že zdavnaj umrla, kot parazit, na mrliču, pa še vedno živi mafijska paralelna država….

  • Krtača 20

   Čakamo da crkne država in s tem tud SĐS parazit. Potem pa dalje….

   • Anton

    ……dalje neovirano kradete.

   • DJURO SUMAR

    Če bi crknila RKC bi nam šlo takoj mnogo boljše.

    • Novakec1

     Jih bodo musliči nadomestil, še slabše.

     • DJURO SUMAR

      Ko ne bo kristjanov, se bodo muslimani itak pobili med seboj, saj brez sovraštva in pobijanja ne preživi nobena veroizpoved.

 • Miro Jereb

  Hja…lepo se sliši ampak oćitno volitve pri nas niso dovolj moćno orožje….

 • Krtača 20

  Brščičevi hipertrofirani možgani….

 • Roman Benedik

  bršči;začni pri sebi!Spokaj iz Elesa,kjer delaš samo gnoj

 • Janez

  Saj bo zdaj Šarec prevzel vodstvo, potem pa bo vse bolje.

  • Tweety Bird

   Hvala bogu :)

  • Novakec1

   Samo za čefurje in izbrance.

 • domovina mili dom

  Počasi postaja slika jasna pri vprašanju:zakaj komunisti zavirajo tuje naložbe, domače gospodarstvo, skratka povečanje delovnih mest v realnem sektorju.
  Enostavno zato, ker bi izgubili komunisti volivce, odvisnike od dobre volje partije.
  Zamislite si , da je jutri 100 K delovnih odvisnikov na cesti. In nimajo možnosti prezaposlitve v gospodarstvu, kjer se gara in trdo služi za preživetje.

  • DJURO SUMAR

   Težko je, če kar naenkrat postaneš suženj in se boriš zgolj za preživetje.

   • Novakec1

    Ja, zgodovina se ponavlja; Vstanite v suženjstvo zakleti……

   • sprehajalec

    S 300 markami v Socializmu, so bili pa gospodje, Đurice.

   • domovina mili dom

    Točno to si uganil. Če si odvisen od dilerja, si njegov suženj. Zato so komiji pravi dilerji za odvisnst. Vsake toliko časa komiji opozorijo sužnje o njihovi pripadnosti in naženejo svoje pitbule na hujskanje svojih volivce.

    • DJURO SUMAR

     Ti še manj razumeš kot Brščič.

 • Tweety Bird

  Kaj pa zeleni flomaster in Janez Janša…Roška…vojna za Slovenijo…preprodaja orožja…diplomatska zmaga Milana Kučana in Janeza Drnovška????… In vse se je začelo z zelenim flomastrom :)

  • sprehajalec

   Tuppek, če ne bi JNA ostala odrezana in obkoljena v Sloveniji, brez koristi za nadaljno uporabo, ne bi prišla pobuda iz beograda, da se jo preseli na jug. Kar se je slavilo kot diplomatska zmaga. Za Bosno naprimer, to ni bila.

   • luckyss

    Res je, zaslužen pa je Kučan…da se je vse skupaj končalo tako “poceni”…
    Naši “Miloševiči” so že po napoleonsko sanjali vodenje vojske…Hvala Bogu, da takrat poveljniki To niso poslušali “N.o,1”

    • sprehajalec

     Ni zaslužen Kučan, ki je bil le statist. Zaslužen je pokojni Slobo in pa dejstvo, da je vmes Hrvaška.

     • luckyss

      No, tukaj ste Milančku očitali sporazum z Miloševičem na račun žrtev v Bosni…
      Res ste me takrat presenetili, ko ste bili pripravljeni na tisoče žrtev v Sloveniji v zameno za podporo Bosni….
      Seveda ste to stališče zavzeli šele po vojni ;))
      Kot se za kolaborante in ovce tudi spodobi..

     • sprehajalec

      Kolaboranti so bili samo eni nekoč, Luckyass. Nosili so uniforme in vojaške oznake Rdeče armade.

     • luckyss

      Tisto niso bili kolaboranti, kot tudi ne Slovenci v nemških uniformah …njim so sodili kot regularni vojski…
      Problem je pri domobrancih, ki do bili Hitlerjeve paravojaške mesarske enote..
      Ti seveda niso imeli nobene pravne zaščite, zato si jih dali zavezniki Titu v obdelavo….če gledamo pravno…
      Humana pa ta levo desna klanja seveda niso bila,,,sploh na Balkanu se gre v tem pogledu v skrajnosti..še dandanes…
      Krivi pa ste takšni ščuvalski gobci kot ste tukaj navzoči..

     • sprehajalec

      krvoločen si Luckyass. Z užitkom pišeš o klanjih, pihaš na žerjavico latentne nikoli končane državljanske vojne v Sloveniji. Komunistov proti Antikomunistom. Ki je rezultirala v obračunu s poraženo stranjo po končani vojni v obsegu, kot bi danes kitajci pometali v jame 15 milijonov svojih državljanov. takšen obseg je imel ta pomor. Da ne omenim državljanske vojne, ki so jo začeli komunisti leta 1941. In je skupaj pobrala 83.000 Slovencev, ki bi drugače ostali živi.

      me zanima, če si v normalnem življenju tudi tako korajžen? Ali samo korajžno nabijaš tastaturo?

 • bednick

  PESEM ZA OPTIMISTIČNE ALKOHOLIKE

  Kdo bo za pijačo dal,
  ko umrla bo država?

  Hej, fant, to bo dan,
  kot ga še ni bilo!

  • luckyss

   PESEM ZA REALISTE

   Kdo bo za svečke dal,
   ko zadnja ovca bo zablejala ?

   Kdo bo zaihteti prvi smel
   ko SDS pred vrati bo ostala?

   Hej fant to bo dan
   ki kmalu prišel bo !

   • bednick

    Svetovna:

    KO ZADNJA OVCA BO ZABLEJALA

    hahahahahahah

   • Steiermark

    Moram priznati, da si res talentiran, za poezijo, in se čudim, da te niso nagradili s prešernovo nagrado, z tvojo – pasjo dojiljo vred. Zgodila se ti je krivica in se moraš pritoziti, saj ste vsi performans jugo umetniki, iste pasme……

    • bednick

     Glej, nedelja je, ti pa že tako resn?
     Če se boš poboljšal, dobiš všečka, prej pa ne.

    • tohuvabohu

     Pravi rdečkar ne dela za nagrade, ampak je tako dresiran.

     • luckyss

      Še vince rudeče naj bolj obožujem,
      se Francetu v rimi približujem..
      Ni naloga poetu, sedeti na tem strankarskem skretu..
      Je žalost v zibko mu dana, ne veseli ga kost izkopana..
      Zato vam pravi vaš “poet”
      Jebeš čevlje in kopita
      če resnice ni tvoja duša sita..,

      Ne sili me, da napišem “orožarskega moža” ali kaj podobnega z Urško ali sestrično…;))

     • tohuvabohu

      Pesjanar kleplje verzov rad obilo,
      a to je zanj pretežko opravilo.
      Povsem brez ritma teče mu beseda,
      mašil je polna poezija bleda.

     • luckyss

      No vidiš…svet bi bil mnogo lepši, če bi imeli nože le za rezanje kruha in poezijo za vojno..

     • von Rhein

      Znima me kdaj boš ugotovil,da si s svojimi umotvori nadležen.So brez smiselne vsebine,pa ti vseeno priporočam,da jih pred objavo prebereš.Mogoče bomo za katerega potem prikrajšani.

     • Johan

      zapiti pjanček

     • Steiermark

      kaj čemo, so ga pač opremili s čipom, vsled pomanjkanja možganske mase….

   • Johan

    kaj težiš pezde

 • luckyss

  “bi za vzpostavitev vitke države potrebovali rdeč flomaster in politika, ki bi ga znal primerno uporabiti.”

  Verjetno tu avtor članka namiguje na JJa zaradi barve flomastra….;)
  Imeli ste priliko dragi jamrači, pa ni bilo nič od vas…sedaj pa mislite da je edina naloga opozicije blatenje države v svetu…
  Zreli ste za politični pogreb, jamrati pa ste itak vajeni….le na sedmini se ne preveč nasnifat in napit, da ne bo treba pogreba ponavljat..Bog z vami..

  • Johan

   spelji se govno

 • Novakec1

  Hebi se ti z demokratični kapitalistično državo, prisklednik.

  • komar marko

   to se pravi, da si ti ljubitelj DELEGATSKEGA sistema, kjer vladajo HLAPCI. kako je pa s pametjo hlapcev upam da veš. Samopoglej kriminal pri nas in PRAZNE BANKE ter montirane procese. To so posledice tvojega DELEGATSKEGA sistema.

   • Miro

    dej nehi… bršćić vas bo rešil

   • Novakec1

    Daj zbudi se, si v letu 2018 ne v 1918.

    • komar marko

     saj problem je v tem, da še vedno SANJATE.

    • Miro

     rumeno modri debili so še vedno v 50-tih letih prejšnjega stoletja

 • sprehajalec

  Dobra Kolumna, g. Bršič. Dodal bi le, da je hiperinflacija uradov, agencij, občin ter birokratov le nadaljna faza v razvoju socialističnega samoupravljanja, kjer se samoupravljalec preseli nekam, “da ne bo treba delati” kot so radi rekli v tistih časih. In bo imel status, da bodo doma po Ulici bahali “Naš je pa v pisarni, Vodja”. Toliko Vodij in namestnikov Vodij na kupu, še v življenju ni videl, je nekoč pojamral nek tujec. V vsaki samoupravno socialistični ustanovi, konkretno je on mislil na neko Ministrstvo.

  Delovno mesto se odpre za “našega”, “mladiča”, do bodo tamladi služili denar. tastar tam bo pa Vodja, saj vodji ne pritiče, da bi delal. Kakšen Vodja pa potem to je, če mora delati in nima podrejenih? Vojska ima zato resen problem v tem procesu, saj je zmanjkalo navadnih voajkov, ob obilici oficirjev in podoficirjev. Denar se pa zato izposoja.

  Slovenija danes je ultimativna faza socialističnega samoupravljanja, preseljenega na državni nivo, nič drugega. Oziroma nostalgično demokratičnega socializma, kot se še reče.

 • komar marko

  Za demokracijo rabimo še 24 let. Do takrat bo socialistični sistem še odzvanjal v glavah, kako je lepo bilo, kako smo jemali pufe in nič vračali, kako smo pohopsali imovino ki nam jepasala, kako smo polnili GOLI OTOK.Joj kako je bilo! Pa na štafetno palico da se ne pozabi!

  • McBobo

   Ko bodo kapitalisti nehali posojati denar zaradi nezmožnosti vračanja, bodo pa ta najhujši sovražnik socializma/komunizma. Ampak takrat se bo cirkus šele začel, nastradala bo pa spet raja, ki ne bo imela ne denarja ne kam iti, tako kot socialkomunajzerski lopovi, ki si sedaj filajo žepe od tujih kreditov in denar v davčne oaze, v državi pa razsulo od gospodarstva. Po drugi strani bodo pa tisti v JU in ostale parazitske nevladne organizacije pocrkale in takrat se bo pa “milom ili silom” začelo pravo tržno gospodarstvo z minimalno birokracijo. Če ne drugega, ker itak ne znajo nič koristnega delati, bodo pa zobotrebce rezali in šilili za vsakdanji kruhek. Bogat bo tisti, ki bo še imel znanje, kako se kaj izdeluje.

 • Miro

  debil Bršćić

  • žogica

   …itak….

 • žogica

  Janševa garda je že na položajih, dolg dan je še pred vami !

  • Danijela Jezovnik

   ojoj žogica!

 • Artur

  V pričevalcih zdaj poslušam kakšna podle svinje so bile komunjare med vojno in po vojni do tistih, ki jim ni ležala njihova zločinska ideologija, na dnevnem redu so bile likvidacije teh njihovih “sovražnikov revolucije” celo otrok so se lotili v svoji zločinski bestijalnosti. Govna hudičeva !

  • žogica

   Nova24, v službi de ilov in laži !

   • Miro

    zanimivo, da debili niti besedice o ruski zmagi v hokeju na OI

    • bednick

     Bravo Nemci!
     Mau je manjkal!

   • Artur

    Torej služi tudi debilni žogici drugače ne bi bila tukaj .

    • žogica

     Samo občudujem komentarje, kakršni so tvoji !

     • Artur

      No fino ,
      zdaj pa učna ura kako se je gradil komunizem :
      https://www.youtube.com/watch?v=P7u_S7r81PI

     • žogica

      Tole me pa spominja na hrvaški HDZ, ste si v sorodu, a ne ?

     • Artur

      Zahajaš v protislovja .

     • žogica

      Tudžman in Janša, večna prijatelja, prvi je drugega zapustil in ostal je sam in osamljen….

     • Artur

      Je.e se meni za Tuđmana in za Janšo .

     • žogica

      Tebi tudi ?

  • Johan

   Bili so in ostali bodo rdeča golazen za večno

 • althar

  Socialistična levica rabi veliko državo, ker lahko zaneslivo računa le na volilce, ki so tako ali drugače odvisni od davkoplačevalskega denarja: prejemnike transferjev, javne uslužbence in podjetnike, ki poslujejo predvsem (ali le) z državo. To ni nobena skrivnost in o tem čivkajo že vrabci na strehi.

  Problem pa je v tem, da je medtem že tudi desnica ugotovila, da lahko s pomočjo državnega denarja podkupuje volilce (kot je že dolgo nazaj pravilno napovedal de Tocqueville), zato danes takorekoč ni več nikogar v političnem spektru, ki bi brez fige v žepu zagovarjal vitko državo. Zatiranje/uničevanje produktivnega dela prebivalstva se tako nezadržno širi ne glede na barvo vladajoče politike. Da bi se rešili s te pogubne samouničujoče spirale, bi morali nadomestiti na čustvih utemeleno desno-levo politično dihotomijo z na razumu temelečo konzervativno-liberalno.

  Smo tega na Zahodu sploh še sposobni?

 • neny

  Vidim, da ste za ukinitev socialne države.
  Za Albanijo. Glasuj ZA.

  https://www.youtube.com/watch?v=e6jsFaBcEe8

 • domovina mili dom

  Tega komunisti ne razumejo, čeprav jim to razlaga njihov cajtng.
  https://www.dnevnik.si/1042802472/slovenija/drazji-zunanji-svetovalci-pri-reorganizaciji-csd-

 • neny

  “Imamo zaradi navedenih institucij priliv tujih investicij, višjo gospodarsko rast in posledično blaginjo? Moj odgovor − nič od tega. Imamo samo stroške, kar 168.183 zaposlenih v javnem sektorju in posledično 47,7-odstotni delež javne porabe v BDP”

  V komunizmu/SOCIALIZMU je bilo zaposlenih samo 60.000 v JS/JU. Matematika ni umrla na FDV, kolumnež ?????

  • Jan Kovalski

   Če že omenjaš matematiko:

   JU ni enako JS
   JS je večji kot JU

   Nematematično pa: V Jugoslaviji je bila Slovenija ena izmed republik zato je bila tista administracija ki je bila takrat v Beogradu sedaj ko imamo državo tukaj v Sloveniji. Posledično je sedaj javna uprava v Sloveniji večja kot takrat.

   • neny

    sem napisala js in ju ali JS/JU, osnovnošolsko znanje sicer. Ja trikratnik birokracije zaradi evropskih klavzul potrebuje ena država v primerjavi s staro Yugo. V ta koš se zmeče polovica slov. prihodkov. O tem vas JJ ne poučuje, SLOvenska država mu je padla v roke za nekaj časa skupaj z ostalimi verniki zaradi obljub o drugi Švici…… Nateg.

    • Jan Kovalski

     “sem napisala js in ju ali JS/JU, …”
     ==============
     … kar pa ni bila matematična formulacija, ker bi bilo neumno napisati npr. : V Ameriki je 303 milijone belcev/črncev.
     Drugače pa: V Sloveniji sta tako JS kot JU preobilna in preveč potratna.

   • črnogled

    Samo za primerjavo:New York=10 milijonov prebivalcev in en župan,Slovenija 2 milijona prbivalcev i 220 županov.New York 1 župan na 10 milijonov prebivalcev,Slovenija 1 župan na 9000 prebivalcev.Pa ne mi rečt,da so prišli iz Juge.

    • Jan Kovalski

     Ne odobravam tako velik in potraten JS in JU kot ju imamo, pač pa sem samo navedel zakaj sta se JS in JU povečala ko smo dobili svojo državo.

 • neny

  “Imamo samo stroške, kar 168.183 zaposlenih v javnem sektorju in posledično 47,7-odstotni delež javne porabe v BDP”

  Evropski standardi, torej se spravi nad Evropo in ne na komunizem. Upiranje boljšemu sistemu s slabšim je neumnost.

 • xtc

  Brščič je izvrstno povedal.
  Slovenija postaja država ujetnica birokracije oz. država samozadostnih ,birokratiov,ki si domišljajo ,da so oni najjpomembnejši in da njim pripada vse.ker so to levi volilci levica pridno širi birokracijo JS in državne firme.
  Če hoče Slovenija napredek mora le sesuti levo sodstvo in postaviti normalno,drastično znižati davke izvesti privatizacijo domala vsega in JS na četrtino današnjega,proračunske parazite tipa inštituti ipd krama pa nujno s proračunskih jasli,kot tudi razne civilne družbe in nevladne organizacije.

 • xtc

  Brščič je izvrstno povedal.
  Slovenija postaja država ujetnica birokracije oz. država samozadostnih ,birokratiov,ki si domišljajo ,da so oni najjpomembnejši in da njim pripada vse.ker so to levi volilci levica pridno širi birokracijo JS in državne firme.
  Če hoče Slovenija napredek mora le sesuti levo sodstvo in postaviti normalno,drastično znižati davke izvesti privatizacijo domala vsega in JS na četrtino današnjega,proračunske parazite tipa inštituti ipd krama pa nujno s proračunskih jasli,kot tudi razne civilne družbe in nevladne organizacije.

 • Tweety Bird

  Brščića je treba zapreti na Dob… Mrzi Jude in muslimane!!!

  • Poštenje velja

   jaz tudi pa kaj?

  • učko

   Komunisti mrzijo Jude, Judi komuniste in muslimane, muslimani vse po spisku !

  • črnogled

   Nekaj si pozabil.Mrzi tudi take kot si ti.

  • žogica

   Sovraštvo je največje zlo tega sveta ! Ta portal je namenjen širjenju in vzpodbujanju sovraštva in vsi, ki v tem sodelujete, boste kaznovani od Boga !

   • McBobo

    Zaenkrat sodelujemo samo besedno po forumih. Levičarski smrad pa že od nekdaj zahrbtno ubija drugače misleče (jame polne domoljubov in poštenih delovnih ljudi, otrok, dojenčkov…), Krambergerjev Ivek je plačal z življenjem, ker si je upal naglas povedati, kaj si misli o komunajzerjih. Bomo videli v onostranstvu, koga bo Bog kaznoval. Mene, ki imam kot desničar rad slovenski narod ali vi dokler so koristi, nas pustite pri življenju, ko je konec koristi, pa vratove rezat in šus v hrbet.

    • žogica

     Veš kaj, kar nehaj se sam sebi smilit, pa le požri ta levičarski smrad, ker ga še boš dolgo vonjal.

     • McBobo

      Tega levičarskega sranja narod z mano vred ne bomo več dolgo prenašali, pa verjamem, da ti ne bo všeč, da bo moral prav vsak začeti delat koristno delo in nič več roza vijola afnanja po ulicah na naš delavski račun. Ampak boš že dojela, ko boš lačna.

     • žogica

      Delati koristno delo, kako to misliš? Po tvoje moramo vsi jarke kopati, samo to je zate delo? Narobe, v prihodnosti bo vedno manj fizičnega dela, razvoj gre v tej smeri…., kakorkoli vsi delamo !

     • McBobo

      Še enkrat preberi; roza vijola po ulicah, za to se prejema denar. In tega bo enkrat konec.

     • žogica

      Roza vijolice še ne cvetijo, ker je zunaj zima, ja, za delo se prejema plača !

     • McBobo

      Da nisi ti na nekih močnih zeliščih?

     • žogica

      Ne,ne, na belih črticah so tvoji, se še spomniš?

     • McBobo

      Jaz se pa spomnim ravno obratno; namreč da so levičarji v parlamentu prepovedali jemanje vzorcev iz sekretov. Zakaj že? No saj veš, tisto kar sprevračaš kot pravi komunajzer pravo resnico.

     • žogica

      To je tvoja resnica, pa si jo zatakni za uho.

  • Danijela Jezovnik

   Marija pomagaj Tweety vam ni pomoči.

  • Drago Stubljar

   jansevac bersis fujjj

  • črnogled

   Potem bo treba zapreti vsaj 90% Slovencev.Polovica to prizna(45%),polovica pa tega ne upa povedati na glas(45%).10%je pa izdajalcev lastnega naroda.

 • radames

  Visoki davki gredo za vzdrževanje globoke države, rent, sinekur ter politične in gospodarske mafije. Z visokimi davki drugorazredni filamo bančne in gospodarske finančne luknje.

 • Jan Kovalski

  Gremo se kdo najde bolj neumno institucijo:

  Agencija za kulturizacijo vesolja

  • RATATA

   Direktorat za odobravanje dobičkonosnosti

  • D Zen

   Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suho-zidne gradnje

   http://kraskagradnjanasuho.wixsite.com/suhozidnagradnja

   še Sizif bi omedlel, ko bi tole bral.

  • tohuvabohu

   Agencija za človeške vire.

  • črnogled

   Bojim se,da ja naša vlada najbolj neumna institucija ta čas:Zbor za zapravljanje časa in plastenje megle.

  • sodnikisozločinci

   Agencija za načrtovanje starševstva pri enoceličnih organizmih.

 • Darko

  ta fenomen, sodobni ples so nekateri izkoristili do temelja. vse te nevladne organizacije na področju kulture, en knap, bunker, razni festivali, so dobile koncesije za upravljanje določenih javnih nepremičnin, kino Šiška. dom španskih borcev. stara elektrarna. na srečo je obveljala Jankovićeva in si vsaj Šentjakobskega gledališča niso prisvojili. in ne bi bil presenečen, če glavni dohodek ustvarjajo z oddajanjem le teh…

 • D Zen

  Je že res da bo država nekega lepega dne umrla, ampak sem prepričan da bo zadnji in najbolj krvav udarec fasala od rdeče roke.
  Bajdevej, čemur Slovenci pravijo socializem, je najčistejša meni poznana oblika fašizma.

 • črnogled

  Bravo Brščič,kot vedno,žebljico na glavico.

 • domoljub1

  Bernard je eden od redih posameznikov, ki ve kaj je prav in bi moral to poskušati udejanjiti z vstopom v politiko.
  Še vedno nerazumljivo trpimo posledice Leninove iznajdbe totalitarizma. Če je bil boljševizem 20. stoletja utemeljen na ideologiji antikrščanstva, se sedaj, ko je ideologija antikrščanstva praktično izpeta, boljševizem 21. stoletja opira na ideologiji raznarodovanja in razspolovanja oziroma LGTB.
  Poslanstvo države ni v tem, da jemlje pridnim, poštenim in neumnim ter daje lenim, zvitim in pametnim.
  Poslanstvo države je v tem, da ustvarja v državi takšen red, da bodo pridni in pošteni bolj uspešni, kot zviti in leni.

 • Jan Kovalski

  Rdeči so uspeli še s vsako “svojo” državo uresničiti svojo vizijo o odmiranju države.

  • sprehajalec

   Sarkazem na mestu. Z vsako socialistično državo se uresniči Leninova teza o odmiranju države. Oziroma umiranju…

 • Jan Kovalski

  Bodoča volilca vlade proti kateri sedaj štrajkata:
  https://pbs.twimg.com/media/DV_9q8XWsAA4xqE.jpg
  #vitka država

 • Fedor Anton Umek

  Z obema rokama podpišem ugotovitve,ki jih je napisal Brščič.Vendar diagnoza je eno,kako zdraviti pa drugo.Kako ukiniti socialno državo,ki jo imamo zapisano v ustavo si komaj lahko predstavljam in bojim se ,da bomo to nadvse škodljivo oznako nosili še kar dolgo.Preveč je parazitov in preveč so vplivni.Prvi korak bi morda bil če bi ukinili FD V kjer s kuhajo socialistične smernice in sistematsko vzgajajo bodoči paraziti

 • Šobar Davorin

  Priporočam dvojno dozo. Arekolina.

 • MessoLongi

  “Najuspešnejše države so vitke, stroškovno učinkovite, pri celi vrsti administrativnih funkcij pa se zanašajo na tržne sile” …katera evropska država je taka? ….:) nobena…. edino projekt CIA …Chicago boys v Čilu… …. :)

  Naši izumi so pa:
  ZUJF ….pa “10+100 rešitev za pravičnost, delovna mesta in razvoj” ki hvala bogu ni uspel…

  sedaj pa imamo “MANJ ZA DAVKE VEČ ZA VAS” …seveda brez druge polovice stavka …ki bi moral povedati kaj bodo rezali zaradi premalo pobranih davkov ….bomo plačali zdravnika, šolnine ??
  Aja ….teorija avtorja kolumne je bila še ne dolgo tega “DRŽAVA = GOSPODINJSTVO” ….da ne pozabimo …..:))

 • tramal

  Odličen članek .

 • Get Smart

  Stvar je preprosta: POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj pa nasprotje?
   Kaj stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Korejec

  Spoštovani kolumnist!
  V mnogočem zgoraj zapisanim se strinjam, tudi s tem da sledi komunizma treba izbrisati na teh prostorih. Do tu smo skupaj, ampak poraja se en večji problem. Na desni samo nekaj nakladate posebej vi g. Bernard. Kaj ponujate temo obubožanemu narodu, kaj…… vašo verzijo upravljnja z državo, nas potiskate v gnili kapitalizem v katerem bodo vam podobni živeli ,drugi pa bili hlapci.Idi v Ameriko in tam pričaj gluposti kot Tramp. Na tem prostoru pa je potrebno najti sistem, ki bo odgovarjal tem narodu, ki se imenujejo SLOVENCI., ostalih 20 % ,ki jih ti zagovarjaš in jim hočeš napravit državo po njihovem okusu pa si naj iščejo prostor pod soncem drugje.Verjemi , ko bodo g.politiki desni in levi in vseh barv stopili skupaj se bo to tudi zgodilo, in takra tebi podobni ne bodo imeli mesta na sončni strani alp.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!