Rešujejo ilegalnega migranta Ahmada, Joška Jorasa in zaselke ob Dragonji pa prepuščajo na milost in nemilost Hrvaški

(Foto: STA/Facebook)

Od nekdaj je pri nas veljalo, da kmet, ki zaradi kartanja, pijače ali kako drugače po nemarnem proda ali zapravi svoj grunt, izgubi tudi dobršen del ugleda in veljave ter pravico odločanja o pomembnih vprašanjih domače vasi. Kako ne bi, saj ni več gospodar na svoji zemlji, njegov dom so naselili drugi ljudje in ne more več odločati o tem, kako se bo v njem živelo. Moral bo s trebuhom za kruhom, postal bo berač, v najboljšem primeru pa mu bodo novi gospodarji dovolili, da ostane kot hlapec tam, kjer je bil nekoč gospodar, in poslušno izpolnjuje njihove ukaze.

Cerarjevi poteptali zavezo Državnega zbora. Še en razlog za ustavno obtožbo
Cerar, Židan in Erjavec kljub sklepu Državnega zbora, ki določa, kdaj je arbitražna razsodba za Slovenijo zavezujoča, po najhitrejšem postopku pripravljajo zakon za izvedbo arbitražne odločbe o določitvi kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Povsem brezumno ga želijo sprejeti in uveljaviti še pred koncem leta 2017, saj še vedno trdijo, da je treba spoštovati arbitražno razsodbo kot pravno zavezujočo odločitev mednarodnega sodišča, s tem pa rešujejo zavoženo Pahorjevo in Erjavčevo zunanjo politiko.

Cerar, Židan in Erjavec arbitražno polomijo še vedno prikazujejo kot velik uspeh, zato bi radi na vsak način ujeli rok, ki ga obema strankama v postopku nalaga arbitražna razsodba, kljub temu, da je že dolgo jasno, da Hrvaška tega roka ne bo spoštovala, saj se o arbitraži sploh ne pogovarja in jo tudi na mednarodnih političnih dogodkih javno zavrača.

Arbitraža Sloveniji ni zagotovila pričakovanega teritorialnega stika z odprtim morjem, dobila je le služnostno območje čez hrvaške teritorialne vode.

Strogo pravno gledano bi morala Cerar-Židan-Erjavčeva koalicija – v skladu s sklepom Državnega zbora, da je naloga arbitražnega sodišča zagotoviti Sloveniji ozemeljski stik z odprtim morjem – ugotoviti, da arbitražna razsodba ni v korist Slovenije in odstopiti.

Izdajajo ozemeljski interes Slovenije in se igrajo z usodami ljudi
Sloveniji sovražna levičarska politika nam je s Pahorjevim soliranjem zaigrala asa, ki bi ga morali izkoristiti pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, ki ga je ta v obliki odličnega izhodišča “ureditev meje, nato vstop v EU” prejel od Janševe vlade.

Arbitražno odločitev, še bolj pa nerazumljivo vztrajanje Cerarjeve vlade pri njeni uresničitvi, še posebej boleče in živo občutijo slovenski državljani na spornem območju v Pomurju in v vaseh ob Dragonji. Mlini, Škodelin, Bužini, Škrile so bili doslej slovenski, po arbitražni odločbi pa pripadajo hrvaški Istri, med njimi tudi posestvo slovenskega domoljuba Joška Jorasa.

Tudi po arbitraži ti prebivalci vztrajajo, da so njihova zemljišča in vasi sestavni del slovenske države, kar je skladno tudi z zgodovinskimi dejstvi.

Je mogoče ravnanje Cerarjeve vlade razumeti drugače kot izdajo teh ljudi, ki kljub pritisku hrvaških oblasti, ki jim z zemljiško knjigo in krajevnimi označbami vsiljuje svojo oblast, odklanjajo hrvaško infrastrukturno in politično odvisnost in vztrajajo v zvestobi Sloveniji?

Na izdajalsko ozadje kaže tudi izjava Cerarjeve vlade, da jim “slovenska država ne bo nudila nobene pomoči brez izrecnega soglasja pristojnih organov Republike Hrvaške”. Si lahko predstavljate hujšo bolečino za Joška Jorasa in te ljudi ter sramoto, ki jo zaradi sprevržene proti domovinske Cerar-Židan-Erjavčeve vlade občutimo ostali Slovenci?

Čas je za novi dogovor o meji s Hrvaško, ki bi vključeval tudi Italijo in bolj odprte metode odločanja po pravičnosti, predvsem pa kompetentne pogajalce
Po predlogu ddr. Klemna Jakliča bi bilo najprej treba odločiti o ključnem predhodnem vprašanju, ki je očitno jedro spora. “… Ko bi se to razčistilo, bi šele lahko sledil naslednji korak oziroma sporazum … Hrvatje trdijo, da je pravičneje odločati po mednarodnem pravu, in po taki pravičnosti, ki zagotavlja teritorialni pristop: kdo lahko torej z mirno vestjo reče, da bi bilo napak najprej razrešiti to osnovno nesoglasje? … V okviru pravičnosti bi nato bilo seveda na voljo več poti, ki bi Sloveniji z večjo verjetnostjo zagotovili teritorialni dostop. Kot zanimivost naj omenim tisto, da bi se za izhodišče lahko vzelo Tržaški in ne Piranski zaliv.” In tukaj bi zaradi zgodovinskega dolga do Slovenije morala sodelovati tudi Italija in skupaj s Hrvaško Sloveniji omogočiti stik slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami.

Franci Donko

Epilog in novi začetek
Zgolj retorično vprašanje: “Se vam zdi, da so post-komunisti, ki nam vladajo, sposobni pravično urediti mejo s Hrvaško?” Ne, niso. Obstajajo pa ljudje, ki lahko s podporo demokratične politične opcije to uresničijo.

Ddr. Klemen Jaklič je zagotovo sposoben voditi skupino, ki bi se tega lotila. Kljub velikim zamudam se bo ob vstopu Hrvaške v Schengen ponovno pokazala priložnost, da Slovenija od Hrvaške zahteva spoštovanje meja na dan 25. 6. 1991. A to se bo zgodilo, če se Slovenci prebudimo in poskrbimo za red v domači hiši. Šele potem lahko pričakujemo, da nas bo Hrvaška spoštovala in se začela do nas obnašati v skladu z načelom pravičnosti.

Franci Donko

 • Vrhovni sodnik

  Čisto enostavno, od Arbitraže moramo odstopiti, njene akterje pa kazensko ovaditi zaradi veleizdaje. Uporabiti je treba Karlov manifest, v katerem lepo piše katere so Slovenske dežele in v katerem je cesar dal izključno pravico samo Čehom in Slovencem do svoje države, ne pa tudi Hrvatom.
  https://siol.net/novice/slovenija/jelincic-hrvaska-drzava-ni-legalna-video-347716?image=1
  http://www.zgodovina.eu/slovenci/koroska/slovenska-politika.htm
  http://www.zgodovina.eu/
  http://www.sinteza.co/slovenske-dezele-in-drzava
  SMRT IZDAJALCEM, SVOBODA NARODU !

  • Neznani

   ITAQ, ++++++++++++++++++++++++++++++++ čista + 10.

  • Vojteh Dovč

   imaš čisto prav !! ampak SDS pa nič ne naredi da bi to uredili.sej v EU je že cela familija pa dejmo udarit po mizi. ameri ,vatikan so itak za
   SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU!!!!!

   • zokispoki

    SMRT KOMUNISTOM, SVOBODA NARODU !

    • ahnenpass

     Fašizem je fašizem.

   • pajot

    smrt kučanizmu,svoboda narodu

  • Mojca pokraculja

   Vprašanje za milijon $: KDO BO TO NAREDIL ?

   • Franc Šink

    To bomo morali sami.

   • Soave

    In komunjare dobro vedo odgovor. . . . . . . .nihče ! Zato packarijo naprej .

  • ahnenpass

   Cesar je mrtev, naj dolgo živi cesar!

   • Franc Šink

    Nekje na pomlad se bo to zgodilo.

 • Valter BraniSlav

  Kako to da Franci Danko danes ne pise o homoseksu? Je mogoce postal depresiven in ga moski ne privlacijo?

  • Bodeča Neža

   Tebe luna nosi? Nič čudnega, itak so tvoji komentarji taki, kot da si za luno, belčki se ti ves čas posmehujejo.

   • rrrrr

    Usekano poleno težko še bolj na polno usekaš..

    • rubec

     crknu hehehe

  • Soave

   O, ti striček, ti !! Daj si že enkrat privošči enega fanta, da se ti ne bo toliko kolcalo po Donku , no !

 • Mojca pokraculja

  Vztrajanje na arbitražnem sporazumu-sodbi in hitenje s predpisi, ki jo udejanjajo, je skrajno nenavadno. Tu je nekaj v ozadju ?! Nekaj je treba prehiteti, a kaj ?Samo norci, ki so se popolnoma odrekli razumu, lahko tako razmišljajo. Torej najti je treba odgovor kaj je v ozadju, potem bo odgovor padel sam od sebe, to je vse !

  • Slovenec 33

   Tako delovanje je značilno za okupatorje in izdajalce slovenskega naroda, ki že od 1. 12. 1918 naprej zatirajo in ropajo slovenski narod. Predjnačijo komunisti kot največji veleizdajalci odkriti in preoblečeni v levuhe.
   Kaj tukaj ne drži?

   • Mojca pokraculja

    Že že, to je osnova, v konkretni zadevi je pa ena finta, za katero bomo, vse tako kaže, prepozno izvedeli !

    • Slovenec 33

     Mislim, da ni finta ampak dejstvo, da je komunizem najbolj zločinska religija v vsej človeški zgodovini.

  • Soave

   Bravo ! Tudi ti tako gledaš na ta problem !!
   Res je neverjetno česa vsega so sposobni levaki ! Se sprašujemo, kaj vendar delajo, da se ne premaknemo nikamor ? Oooooo, delajo, delajo !!

   • Mojca pokraculja

    Mislim da bodo iz problema, ki je zelo velik in ga hočejo prikazovati kot uspeh, naredili še večji problem, ki bo postal takorekoč nerešljiv. Ampak to bodo pripisali drugim, najbrž računajo, da utegne JJ priti na oblast. Kot bančno luknjo, enaka finta v levo. Delajo, ni kaj :))

  • RATATA

   BALKANSKO MESHETARJENJE

   (NITI PIKE NI TREBA DODATI – VSE JE PRAVZAPRAV ZHE POVEDANO)
   Revija SRP 91/92
   Andrej Lenarchich
   Za zgodovinski spomin

   »Od marca do junija 1943 je v stalishchu hrvashke politichne elite do slovensko-hrvashke razmejitve v Istri ochitno prishlo do pomembnega preobrata oziroma premika s chrte Umag-Klana na Dragonjo. In to v manj kot treh mesecih.« (cit.: Premik s chrte Umag-Klana na strugo Dragonje v manj kot treh mesecih, Intervju Dr. Samo Kristen z Inshtituta za narodnostna vprashanja, Delo, priloga Znanost, 23. aprila 2009, str. 16)

   http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp91/andle91/balka91.htm

  • pajot

   jest sem že stokrat reku,da se bo treba glede meje pogovarjat. S hrvati. Ni druge.

   • Mojca pokraculja

    Imaš prav, toda to bi morali narediti takrat, ko so nas dobili inflagranti. Tedaj sodbe še ni bilo in zadeva je bila odprta. Zdaj, ko je jasno kaj je v sodbi se bo zelo težko pogajati mimo sodbe.
    Še nekaj, dejansko je ta sodba vsiljena Hrvatom, saj so pravočasno povedali, da se ne gredo več. In prav bi bilo, da bi se Slovenija takrat umaknila oziroma odstopila in tudi opravičila.
    Le komu na arbitražnem tribunalu in zakaj je bilo v interesu, da se postopek nadaljuje ?! To hitenje z implementacijo ima sigurno korenine prav tam v tribunalu. Ne želijo pogajanj, ker bi marsikaj prišlo na dan. Mislim da je šlo za čiste kravje kupčije.

 • Bravo Joras! Je ta prav Slovenc, brani Slovensko zemljo.

  • ahnenpass

   Poceni se ne bo prodal, njegove delnice danes kotirajo precej višje kot takrat, ko se je Podobnik tam kozolce prevračal dol po hribu.

 • ahnenpass

  Če lahko Ahmad utemelji, da je Hrvaška nestrpna katoliška država, potem mu verjetno ni treba tja kjer je najmanj zaželjen oziroma ogrožen, če pa beži pred podobnim državnim nasiljem.
  Kamor je šel bik, naj gre še štrik, lahko bi ga poslali v Avstrijo, kjer naj si uredi papirje, enako kot še milijon njegovih zemljakov, pa lahko pride nazaj v Slovenijo. Itak moramo menda spoštovati neke kvote, ki so nam jih zrihtali naši evro poslanci in kandidati za precednike.

 • Jožef

  Komentatorji izražate privrženost komunizmu in muslimanom. Za trenutek se preselite na portal Kavarna Hayek in si preberite članek: pasje grobišče nato pa tisti najbolj zagriženi poglejte pričevane Srbov o tekonah revolucije. Ne bo vas sicer ganilo in tudi svojega mnenja ne boste spremenili. Dolgoročno pa boste dobili priložnost, da boste “spregledali”.

  • ahnenpass

   Skopiraj, če je kaj zanimivega, ampak saj veš, da hajeki nabijajo vse mogoče, tudi če je skregano z elementarno logiko, ne pričakovat neke senzacije.

 • Hun

  Jansa, Mahnic, Grims in ddr Jaklič…bodo z gobezdlanjem pridobil nazaj Slo ozemlje…tok bodo gobezdlal, da jim bo Rvatska z veseljem vrnila vse kar si zelijo…samo zato ker radi poslusajo Thomsona

  • ahnenpass

   A veš kako se to dela?
   Tudžman je v naše vasice in vikendice v Istri enostavno nažokal ranjene ustaške milice, mi smo jih zalagali z orožjem in sredstvi, oni so se pa selili v naše slovenske domove in si prepisali zemljišča nase. Zdaj pa tam živijo sami največji hrvati, že od leta 1991 (since 1991!).

  • pajot

   Tebe jebe Thompson?

   • Hun

    ja neki se mi zatika sržer…, pajo?

 • ahnenpass

  S Slovensko zunanjo politiko je vse narobe, več kot očitno nam lastna oblast nekaj prikriva in zavajajo cel narod.
  Bom zelo poenostavil, pod nobenim, ampak res pod nobenim pogojem svetovna diplomacija ne bi smela prepustiti niti milimetra Slovenske zemlje nekdanjim okupatorjem, še najmanj ustašem oziroma nekdanji zločinski NDH državi, sicer je bilo vse brez veze in so zgleda fašisti danes zmagali v 2.sv.
  Niti milimetra, enostavno se ni mogoče pogovarjati o ozemlju, ki so ga fašisti zasedli med okupacijo, to je in bo naše dokler bomo Slovenci tako hoteli. Res ne razumem zakaj je to tako komplicirano, zemljevide iz časov kraljevine SHS je treba pogledat pa bo takoj vse jasno, Hrvaška da, seveda smo lahko dobri sosedje, vendar zgolj v mejah pred nastankom zločinske NDH, če ne smo se dolžni skregati in na paradoks opozoriti celotno svetovno javnost.
  Aja, zakaj pa ne ravno ustašem, ker so to naši ljudje, slovani smo, barabe kanibalistične izdajalske izrojene, kdor nam to dela.

 • Franc Šink

  Ljubljano bi morali spet ograditi z bodečo žico, pa še potem ni sigurno če jo bodo obdržali.Maratonci tečejo znotraj žice!

 • Olga_10

  Komunisti se nikoli v zgodovini niso borili za narod in se nikoli ne bodo! Joško Joras in njegova usoda zato za njih nista pomembna!
  Ahmad je del internacionale in komunisti internacionalisti, ki skupaj z nacistom Sorosom želijo uničiti Evropo in svet!

 • Soave

  Zanimiv članek o neprestanem ” spominjanju ” Evropejcev na strašne nepravilnosti , ki naj bi jih zagrešili v preteklosti ???
  http://www.casnik.si/index.php/2017/03/07/kavarna-hayek-evropejci-se-ne-bomo-vec-opravicevali-in-umikali/

 • Soave

  Malo za osvežitev spomina. Kdaj pa kdaj pa le preberite pisanje poznavalca na temle portalu !!
  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2017/10/

  • ahnenpass

   Http, zakaj pa nima zaščitene https strani, a IP-je pobira?

   • Soave

    Pojma nimam. Kakšna pa je zaščitena stran ??
    Oprosti no, se prav nič ne spoznam . . . . .

 • Valter BraniSlav

  Josko je samo Slovenec in kot tak v Sloveniji ne steje
  Mi smo narod hlapcev ki se slini samo tujcem in pljuva sam po sebi.

  • Soave

   A res ? Mene ne vtikaj zraven, prosim !!

   • Hun

    res ne, ker pljuvas po drugih

    • Soave

     Le pazi se, ko bom res zacela pljuvati !

  • andreas82

   Gavrilo Princip pa Slovenci povej kaj imamo mi skupnega???

   • Valter BraniSlav

    Slovenci smo pridni ubogljivi Slovani ki smo vedno imeli radi one ki so nas vodili. Pri nas je usluznost usmerjena navzven, agresija navznoter. Zato veliko samomorov.
    Srbi so nepridni in manj ubogljivi Slovani ki so se upirali tujcem. Pri njih je usluznost bolj usmerjena navznoter agresija pa navzven. Zato idiot Princip ni ubil sebe pac pa tujca.

    Ustrezljivost se je Slovencem splacala ker so bili katoliski Avstrijci prosvetljeni vladarji ki so naso usluznost skozi stoletja nagrajevali. Turki pa so kot muslimanski vladarji srbom sekali glave in jih nabijali na kole. Srbi so zatorej morali izbrati agresijo proti Turkom, sicer ne bi preziveli.

    • cosmosjasnovidec

     Križali so pa tudi bosance tako,da so bosanci in srbi turški križanci katere so turki tepli ter nategovali njihove ženske stoletja.
     Zato imajo vsi neke čudne bumbarske turške nosove.

 • andreas82

  Joško samo dobro pozna Hrvate, ki spadajo pod sirijsko ozemlje zato njega jaz popolnoma razumem, zakaj noče hrvaške pošte, noče hrvaških tablic, noče prav nič hrvašega, saj veste kako je, ko jih enkrat spoznaš si ne želiš več dol pa da je to zadnja stvar v življenju, Balkan pa mi njegove žrtve že vsaj sto let!

  • Hun

   kako da ne ce pa placiju ze 20let hrvasko elektriko zato ker je ceneje…treba se je mal prej prepricat predn pises “resnico”

   • andreas82

    Ki so nam jo prej speljali seveda, pa NLB jim plačuje, ko smo Slovenci dobili izropane banke in kateri politik v Sloveniji je v največjih skrbeh, ker se odnosi z njimi slabšajo…:)

 • Nejc Ornik

  Sodelavci in častilci Tita, največjeva vojnega zločinca z Balkana, so vedno delali proti Sloveniji. Rešiti se bomo morali sami. Sposobni, pripravite se!

 • Anton

  kaj pa smo od komunistov-internacionalistov(bolje rečeno izdajalcev) sploh drugega pričakovali, kot za tujca vse, za narodnjaka pa figa v žepu

 • lokec

  Spoštovani Joško Joras

  Žal mi je za tebe. Toliko časa si se boril za svoje in slovenske interese. Ne sekiraj se. Saj vidiš kakšni smo Slovenci, nehvaležni, hinavski. Želim ti veliko sreče v Hrvaški in upam, da ti bo mačeha boljša kot mati.

 • AIRWAYS

  “Rešujejo ilegalnega migranta Ahmada, Joška Jorasa in zaselke ob Dragonji pa prepuščajo na milost in nemilost Hrvaški”

  Od izdajalske vlade kaj drugega tako ni za pričakovat!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!