SAZU v primežu ideologije

Roman Vodeb (foto: STA).

Getoizirano Društvo za teoretsko psihoanalizo Analecta – v lasti ga imajo levi filozofski oligarhi – mi redno pošilja vabila na raznorazna predavanja; nekatere so celo zanimiva. Včasih se kakšnega od takih – vselej tudi levo-enoumnih “izobraževanj” – celo udeležim. Nad večino obupam …

Že na svetovni dan filozofije (17. novembra) – v Sloveniji je bil počaščen v četrtek v SNG Maribor – sem obupoval. Brezopozicijisko in enoumno je bi v Mariboru tematiziran »strah« – zato se dogodka nisem udeležil. Vedel sem, da bi se samo jezil, ko bi poslušal trobljenje v isti rog in brezkompromisno poudarjanje, kako v teh časih, ko nas begunci na nek način dejansko plašijo, strah ni upravičen. Sam sem o beguncih in upravičenosti strahu kar nekaj pisal. Poudarjal sem, da je strah upravičen, legitimen in pričakovan. (Če ljudi v tej begunski situaciji ne bi bilo strah, ne bi bili normalni) V tem kontekstu sem opozarjal tudi na možnost posilstev oziroma seksualnih izgredov, in to par mesecev preden so se “kölnski dogodki” res zgodili. Skozi psihoanalizo se namreč da marsikaj ugotoviti in marsikaj napovedati, npr. to, da so moški, ki se iz turbulentnih dežel (in bojišč) skozi naše kraje selijo v Evropo, simbolno kastrirani. Da je to družbeno nevarno, se da argumentirati ravno skozi psihoanalitični koncept simbolne kastracije oziroma kastracijske bojazni. Seveda v svojih publicističnih in intervjujskih svarilih nisem bil posebej uslišan – razen, da so mi očitali, da (po nepotrebnem) “plašim narod”. Zato tudi v SNG Maribor – kot drugače misleč (v povezavi s strahom) – nisem bil povabljen. (Seksualni izgredi so bili v resnici načrtovani in napovedani)

Te sodobne teorije niso nič drugega kot derivat leve ideologije
Sem se pa teden dni kasneje – v četrtek, 24. novembra, kot pasivni poslušalec – vendarle udeležil prvega dne dvodnevnega kolokvija, ki je – zopet nepluralno – tematiziral filozofijo, estetiko, politiko, družbo, novo-medijske tehnologije, ekonomijo, feminizem, skratka t. i. sodobne teorije, ki niso nič drugega kot derivat (enoumne, leve, anarho-liberalne) ideologije … Balkansko oziroma jugoslovansko obarvani kolokvij z naslovom Suverenost, migranti in kultura je (v angleščini) potekal na elitni lokaciji, v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU, torej Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kolokvij so soorganizirali Filozofski inštitut ZRC SAZU, Podiplomska šola ZRC SAZU (modul Transformacija moderne misli – filozofija, psihoanaliza kultura), Inštitut AVA, Akademija za vizualne umetnosti, Oddelek za humanistične vede in teorijo umetnosti in medijev, Fakulteta za medije in komunikacije, Singidunum univerza v Beogradu …

Ko sem poslušal četrtkov uvodnik Marine Gržinić in prvi dve predavanji – in ko sem videl japonskega predavatelja (do tilnika je bil plešast, imel pa je tudi rep(pek)), ki naj bi na četrtek zadnji predaval – sem obupal. Nisem se mogel načuditi, kako se lahko v nedrjih znanstvene inštitucije, kar naj bi ZRC SAZU bila, predavajo takšne ideološko kontaminirane teme. Nobene konsistentne znanosti ni bilo čutiti na kolokviju – ena sama ideologija. Gostja iz Srbije Aleksa Milanović – sprva sem mislil, da gre za lezbično pevko, bivšo evrovizijsko zmagovalko Marijo Šerifović – je “bluzila” o feminizmu in teoriji spola. Svoj referat (v angleščini) je preprosto brala. Dobil sem občutek, da Slovenci plačujemo tuje LeGeBiTrovske aktiviste zato, da hodijo k nam (na naše stroške) jokat oziroma objokovat, kako se jim na Balkanu, v tem primeru v Srbiji/Beogradu, dogajajo krivice.

Bili bi nadvse ponosni in kipeli bi od sreče …
Drugo četrtkovo predavanje je imela režimsko forsirana Katja Čičigoj, ki sodi v bataljon feminističnega podmladka (z opranimi možgani) v katerega sodijo še kakšna Manca G. Renko, Anja Radaljac, Nina Cvar … – slednja je bila na kolokviju predavateljica v petek. (Evald Flisar, Anja Radaljac in seksizem) Leta 2012 je Čičigojeva postala raziskovalna štipendistka Ustanove Tarasa Kermaunerja … Njeno patetično glorificiranje Simone de Beauvoir – za Beauvoirjevo se ve, da je bila militantna lezbijka (s pedofilskimi nagnjenji), ki je leta 1949 spisala feministično biblijo Drugi spol, s katero je hotela sesuti Freudovo psihoanalizo (Ojdipov kompleks in zavidanje penisa) – me je zelo prizadelo in razjezilo. Na Čičigojevo, ki je referat v angleščini prav tako preprosto (pre)brala, bi bila prva feministična “teta (torej “stricinja”) iz ozadja” Eva (D.) Bahovec verjetno zalo ponosna. Tudi feministična aktivistka/ideologinja Milica Antić Gaber bi kipela od sreče, če bi jo poslušala … (Pranje možganov na Filozofski fakulteti)

Če pa se vendarle dotaknem Hiroshija Yoshioka in njegovega “divje-nedeljskega” psihoanalitičnega izleta do 60 let starega japonskega filma Godzilla (1954) – ki vendarle ni bil ideološko kontaminiran kot zdrs obeh njegovih predhodnic (in poznejših petkovih govornic) –, bi vendarle rad pripomnil, da se je “repati” Japonec dokaj spodletelo lotil psihoanalize omenjenega filma. Megalomanske falične Godzille presenetljivo ni povezal s kastracijskim kompleksom dvakratno/dvojno simbolno kastriranih Japoncev – Japonci so namreč simbolno (kronično) kastrirani, ker so “klitorično” (telesno) majhni, poleg tega pa tudi poraženi v II. svetovni vojni (predvsem preko dveh faličnih ameriških jedrskih bomb). Japonska kronična obremenjenost z ameriškima atomskima bombama (na Hirošimo in Nagasaki), ga je zavedla. Tisto, kar je manifestno sporočilo filma Godzilla, je nesrečni Japonec ponesrečeno razglasil za latentno, torej simbolno sporočilo filma … Ampak vsaj ni bil ideološki na tak način kot njegove kolokvijske kolegice. O prvem klokvijskem dnevu je RTV SLO v svojih TV Odmevih – v kulturni rubriki – veselo in seveda pristransko poročala …

Ko imajo pravico do besede le enako misleči
O petkovih ekspozejih ne bom izgubljal besed. Še posebno ne zato, ker so bili govorci in govornice spet (pretežno) mladi – teme pa globoke, da ne rečem filozofske. Nedavno umrli filozof Ivan Urbančič pa je dejal, da moder filozof sploh ne bi smel javno spregovoriti pred svojim 50-im letom starosti. Glede na to, da sem jaz abrahama že srečal, sem lahko kritični mislec, ki javno govori (in piše); ampak do takšnega kolokvija kot aktivni predavatelj pač nimam dostopa, ker sem drugače, torej konservativno, misleč. Ne pozabite – nedavno je bila na Filozofski fakulteti odpovedana celotna konferenca(!), zgolj zato, ker sem bi predviden kot predavatelj … (Kako na Filozofski fakulteti “levičarske odpadnike” sadistično “zažigajo na grmadi”) Na takšnih kolokvijih ali pa na svetovni dan filozofije lahko javno (spre)govorijo samo enako misleči, brez pluralizma mnenj (in interesov), torej brez kritične opozicije.

“Drugače mislečih – npr. tebe – se bojijo!”
Ko sem kolega, ki ima dober vpogled v ZRC SAZU vprašal, od kje v tej “znanstveni” inštituciji toliko brezopozicijskega enoumja, ki je v zadnjem času prežet s (smrtonosnim) feminizmom, mi je dejal: “Drugače mislečih – npr. tebe – se bojijo!” Fraza “Bojijo se te” mi je dobro znana. Ampak, da ZRC SAZU podleže takšnim pritiskom, da poklekne pred neko ideologijo – npr. feminizmom – in se odreče znan(stven)osti, s katero se ukvarja, pa je vendarle višek institucionalne predrznosti.

To je intelektualno nevzdržno in moralno pokvarjeno
Če bi se tak kolokvij organiziral v okviru Mirovnega inštituta ali Amnesty International ali Rdečih zor – za katere se ve, da so leve in (pro)feministične ideološke inštituciji, bi še nekako razumel. Tudi, če bi se take ideološke indoktrinacije širile v (“roza”) Klubu K4, “na Metelkovi”, bi bilo tudi še sprejemljivo. Toda uporabiti elitno-intelektualni Atrij ZRC SAZU pa je skrajno nehigienično, perverzno, intelektualno nevzdržno in moralno pokvarjeno.

Roman Vodeb

 

 • Anton

  notr so večinoma sami zapriseženi rdečkarji.

 • antimur

  Dvoličnost rdečkarjev nima meja. Po eni strani se rdeča feministična golazen klanja islamistom, kjer so znane kršitve človekovih pravic ter predvsem pravic žensk, po drugi strani pa se bori za nekakšne bolane pravice feministk, predvsem lezbijk in ostale deformirane golazni.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne bi rekel, da je tako enostavno.
   Islam temelji na Stari zavezi, ki je oblikovala temelje krščanske tradicije. Preberi si enkrat Biblijo, pa boš videl kako so živeli krščani, ko je bil Bog še živ in se je pogovarjal s človekom.
   Zahod je pa vse to posodobil, časi so se spremenili, človek pa niti ne, moralni temelji so ostali isti, le da jih je Nova zaveza personalizirala. Religija je postala intimni odnos z namišljenim Bogom, ki je storil telesni samomor, da bi bil lahko večno prisoten v mislih vernikov. Stari Bog je bil fizična avtoriteta, lahko se je nenadoma manifeatiral in posameznikom naložil pustolovščino, v keteri so morali izpolniti sveto nalogo in kar je še bolj pomembno, z meditacijo nad svojo usodo so morali opravičiti privilegij, razumeti zakaj je Bog izbral prav njih, ko nihče drug ne bi premogel dovolj močno voljo. Tako so tudi najbolj nespametna dejanja postala zelo smiselna in na mestu, če gledamo iz holističnega zornega kota, marsikaj se je moralo zgoditi tudi po nepotrebnem in neumnem samo zato, da so ljudje dojeli božjo veličino in omnipotentno nezmotljivost. Kaj sem že hotel povedati? Aja, danes znamo bolje.

   Včasih so se ljudje ločili na lepe punčke in mlade fante.
   Punce so bile lepe in nebogljeno nedolžne, fantje so bili pa mladi in polni energije, ker so tiste rožice samo mečkali in se drli nanje, so se zatekle k starejšim stricem, ki so bili že dovolj v letih, da so se lahko posvečali družini in filozofiji (tantri).
   Fantki so šli pa za razne hlapce, vajence, vojake ali ministrante, njihova vloga je bila aseksualna in kompetitivna, ker so se morali boriti za mlade punce s starimi prdci. Fantke je vodil penis, njihov libido so lahko potešile samo starejše razuzdanke in vdove, kakršnih je bilo včasih lrecej, glede ma dejstvo, da so možke neprestano umirali v vojnah, na gradbiščih in od bolezni.
   Od kdaj se sploh družimo v glavnem z vrstniki, kdo si je to izmislil, razlike v letih so bile včasih edino normalne, danes so nezaslišane, sploh če pomislimo na otroške neveste in razne bogate pederaste.

   To je zato, ker je zahodna civilizacija zgrajena na izrojenih etičnih temeljih, ki so zatrli tantrično misel in jo nadomestili z starorimskih kultom mesenega poželenja. Upam si trditi, da se je prav iz teh poganskih in zgodnje krščanskih alternativ razvil tudi moderni feminizem.
   Kaj je sploh seks, narava ga ne potrebuje, gre za iluzijo telesa, ko si ego podredi nezavedne nagone in izsili orgazem, čeprav se telo v resnici in zavestno ne razmnožuje. Ne gre za oplojevanje ampak je seks samo trik kako prisiliti telo, da se počuti kot bi izpolnilo svoje biološko poslanstvo, namenjeno ohranjanju vrste, za kar je zavedni ego seveda nagrajen z zadovoljstvom. Danes taki tantri pravimo kultura, ne razumemo, da so se modreci tisočletja ukvarjali s to zanimivo lastnostjo človeškega duha in so iz vseh tistih čutnih senzacij razvili razne, v vsakdanjem življenju uporabne tehnike. Danes so te finte vtkane v sodobno urbano kulturo in se jih sploh več ne zavedamo, mislimo, da bi bili isti tudi, če bi se rodili sredi džungle, kar pa nikakor ni res. Najdemo si vrstnice in jih spravimo v posteljo zato, ker smo se tako naučili, celo otroštvo punce in fante vzgajamo s tem namenom, vze kar otroci delajo je podrejeno predvsem razvoju kulturnega nagona do občevanja, ki poleg samega oplajanja, vključuje še vso mogočo paleto vsakdanjih interakcij med spoloma. Dejansko ni veliko razlike med modernim človekom in s hormoni pitanim govedom v štali, ki mora dobiti injekcijo, da mu sploh vstane in lahko zaplodi teličke, sicer morajo bikom obesiti na jajca posebmo vakumsko črpalko, ki jim nadrka tiča in posesa spermo, ki jo nato s kapalko vstavijo kravi v pizdo.

   Ampak za nas je bistveno razumeti, da sk samo mlade punčke v resnici lepe, fantki so butasti in šibki. Gre za pomen besede lepota, estetika izvira iz lepe deklice in čisto nič drugega, iz tega biološkega občutka izhaja ves nauk o lepoti, ki drugega posebnega smisla niti nima. Fatje niso lepi ampak bolj graciozni, tudi punce vidijo druge punce kot lepe, pederastijo je inducirala tista ista zahodna kultura, ki sem jo prej omenil in nima veze z občutkom za lepo, samo z libidom.

  • domovina mili dom

   Vse je kontradiktorno.
   Borijo se za LGTB, ljubijo Ruse, Rusi preganjajo LGTB.
   LJubijo muslije, musliji ubijajo LGTB, feministke.
   Vsej tej retardirani združbi je en cilj, pa če tudi ni logičen, je borba proti desnici.
   Desnici predlagam, da začne navijati in v nebo kovati Ruse, pedre, feministke in nazadnje komuniste. Se bodo komunisti med sabo zjedli kot pokvarjen jabolčnik.

 • althar

  Seveda se bojijo in to upravičeno. Slekoprej se bo našel nekdo, ki bo zavpil, da je cesar nag in skrbno grajena kulturnomarksistična hiša iz kart se bo zrušila.

  • karpelec

   Da bi se le.

  • domovina mili dom

   Upam, da kmalu.

 • domovina mili dom

  Iz proračuna izbrisati vse civilne iniciative, privilegije pridobljene izpred 25 let. Država, ki je nastala pred 25 leti se mora očistiti stare navlake.

  Na proračunu ostane vojska, policija, zdravstvo, šolstvo in pa 25% JU. Vse ostalo naj se financira iz lastnega žepa.

  • avtohtoni neandartalec

   Vojska je problem, ker ne moremo imeti vse naenkrat, če se ne moremo braniti s silo, potem moramo več vložiti v humanizem in diplomacijo, opravilno nesposobno (kastrirano) armijo pa lahko tudi ukinemo.

   • domovina mili dom

    “Pis, ljubav,bogc,Jajce-29 nov..”

 • dež

  Kako je s SAZU-jem najbolje prikaže prispevek na povezavi http://www.kvarkadabra.net/2012/04/kako-slovenija-placuje-sto-nobelovih/. Važna je mesečna renta 1400 €, vse ostalo je večinoma fasada za izplačevanje te rente.

 • Olga

  To je združenje komunističnih skorumpirancev, priviligirancev in kvaziintelektualcev! Ukinimo ga, saj je ta združba sramota za intelekt in ugled Slovenije!

 • Franc Bizjak

  Tudi SAZU je kljub visokemu poslanstvu žal le del slovenske družbe kjer je ves čas od rdeče okupacije l. 1945 vse postavljeno na glavo. Že ob osamosvojitvi v l. 91 je spričo dogajanj v rdečem totalitarnem svetu tako v naši okolici kot širše rdeča mafija za trenutek izgubila vso samozavest. Skokovito se ji je povečal strah pred pravno državo in vsem ostalim kar prinaša demokracija. Vstop Slovenije v
  evroatlantske zveze ta strah rdeče mafije še vedno povečuje iz dneva v dan. Ne zaman. V tem strahu tičijo vzroki za vse večjo represijo. Ne presenečajo vsi njeni napori, da izbriše ali preoblikuje vse kar ni dovolj rdeče (pokvarjeno, skorumpirano,opranoglavo) v tej državi. Z vsemi divizijami opranoglave sodrge, krivosodstvom, povsem podrejenim izobraževalnim sistemom, mediji in vsem ostalem kar si je uspela ustvariti v zadnjih 70 letih ter gangsterskimi izkušnjami in prijemi, ki se jih redno in uspešno poslužuje je tudi kakršen koli izid volitev v teh razmerah skorajda nepomemben.

  • avtohtoni neandartalec

   Ti se šališ, Nato je odvisen od nekdanjih sovjetskih držav, kaj pa ostane od njih, če bi šli vsi ven, Nemčija, Italija, Španija in Francija, razen slednje, nobema od ostalih držav ne sme imeti svojo prave vojske, da se ne bi ponovile napake 2.sv.
   Nato je zadnja leta spremenil brand, po novem to ni več demokratična ampak Evropska vojska, ki kontrolira aktualne meje Evropske Unije ter pripravlja teren za nadaljnje širitve, proti severu Afrike in evraziji, mamesto Nato, bi se lahko začeli imenovati Sveta vojska Aleksandra Velikega.

 • Antonius

  Vse, kar je kaj vrednega v rdečem SAZU-ju je v njem zaposleni naš sotrudni prijatelj, ki z odlično kritično mislijo o današnjih dogajanjih v Sloveniji, med nami redno sodeluje na portalu NOVE 24TV in tisti bife pred vhodom.
  Čudi me, da rdeča garda zaslužnih SAZU-jevcev še ni s častnim članstvom nagradila veleizdajalca ‘küčana.

  • Nata

   Ojej, Morda pa imajo nekaj takega še v načrtu ??

  • tohuvabohu

   Morda pa vedo, da je njihova nagrada bolj malo cenjena.

 • avtohtoni neandartalec

  V kinematografih kroži nova Godzila, iz originalne Japonske produkcije.
  Življenje povprečnega Japonca je zgolj iluzija, Godzila je resnična, to je smisel te filozofije.

 • macon

  Bravo in hvala, g. Vodeb, da se boriš proti intelektualni zatohlosti in režimskim lažem. Vem, da je kot boj z mlini na veter, ampak je dragoceno. Pokončni posamezniki so edino, kar nas ločuje od Brozovih in Stalinovih časov.

 • neny

  dobra kolumna v teh turbolentnih časih, v katerem primarni spol izgublja svojo vlogo. Kar je težko popravljiva škoda za oba spola.

 • indijanka

  Ne zanimajo me krožki ljudi, ki razmišljajo o tem, kako bi morali ljudje čutiti. Mene je migrantov strah. Tako moških kot žensk. Strah me je zato, ker čutim njihovo sovraštvo. Zakaj tega ne pove nihče? Čutim pa sočutje do njihovih majhnih otrok in sovražim vse tiste, ki z njihovo bedo manipulirajo in obračajo ta svet.

  • avtohtoni neandartalec

   Predstavljaj si, da ti bežiš pred preteklostjo in blodiš tam nekje po Sirskih rovtah, to niso sovražni ampak razčlovečeni pogledi, ti ljudje so zadnji, ki bi te napadli ali bi ti hoteli kaj slabega.

   • indijanka

    Zakaj me vedno strašiš?

    • avtohtoni neandartalec

     Beli kolonizatorji so se ustrašili indijancev, še posebej Španski inkvistadorji, v južni Ameriki, ko so videli njihove žrtvene obrede. Šele potem so se odločili, da jih bodo vse pobili, ko so videli tiste od ajakuzke zadete poglede in ko so se iz vrha piramid zlivali potoki človeške krvi, z zlatom so si samo stroške pokrili.

     • indijanka

      Imaš na zalogi še kakšno prelepo misel za nedeljsko popoldne?

 • Tanja Bor

  Če me spomin ne vara, so spremenili tudi ime in smisel Inštituta za slovensko izseljenstvo. Dodali so migracije, raziskovalci pa zdaj potujejo po Grčiji, na Slovence pa pozabljajo.

 • dob

  Roman Vodeb je žep čistega kisika v opuščenem in zasutem rudarskem rovu v katerem se nahaja vsa država.

  • Mojca pokraculja

   Imaš prav, zato pa “dihamo” samo še na škrge.

  • tohuvabohu

   Zanimiva parabola, vendar ne misli, da bo ta gobezdač rešil karkoli. On je med prvimi, ki bi rabil pomoč na kakšni pristojni instituciji.

   • dob

    Tebe zagotovo ne bo rešil.

    • tohuvabohu

     Besedo “zagotovo” uporabljajo tisti, ki sami niso prepričani v svoje govorjenje in rabijo podkrepitev s tem mašilom. Sicer pa je bolj pravilno “gotovo” ali “zanesljivo”. A tega napihnjenega cepca (“zagotovo”, hehehe) ne bi klical na pomoč, tudi če bi ga rabil.

     • dob

      Ker osebno ne poznam ne tebe ne Vodeba, je zagotovo čisto primerna beseda.

     • tohuvabohu

      Ma, ne ga srati. Če nič ne veš in ne poznaš, je “zagotovo” hudo močan argument, hehehe.
      Besedo “zagotovo” je prvi uporabil Domicelj v pesmi Vem, da danes bo srečen dan. Besedi “gotovo” je manjkal en zlog, ki ga je rabil zaradi ritma, pa je malo posilil slovenščino. Potem pa je to pograbila vsa rulja …

     • dob

      Pri tebi je hehehe najbolj močan argument.

     • tohuvabohu

      Občudujem tvoj smisel za opazovanje.

     • dob

      Nakladaš.

      Iz SSKJ:

      zagotovo in za gotovo prisl. (o)
      (prav) gotovo a) nav. ekspr.: takemu delu
      zagotovo ne bo kos; koga bo danes
      doletela sreča? Nekoga zagotovo / v
      povedni rabi zagotovo je, da bodo nekoč
      mladi prevzeli položaje in dolžnosti / to
      bom zagotovo končal do jutri; počakaj
      ga pred vrati, zagotovo pride b) v
      medmetni rabi: vrnila vam bo z obrestmi,
      zagotovo; jih boste pripeljali jutri? Da,
      zagotovo

     • tohuvabohu

      Nakladaš ti. V SSKJ ni pridevnika “zagotov”. In ni treba navajati, kar lahko vsakdo pogleda sam. Beseda “zagotovo” pa se je že tako grdo razpasla, da je tudi slovar ne ignorira. Treba je imeti tudi čut za jezik, ne le za internet.

     • dob

      Prekopiral sem iz SSKJ.

     • tohuvabohu

      Ja, kaj misliš, da sem blentav?

     • dob

      Pravzaprav da. (poglej, če je pravzaprav notri).

     • tohuvabohu

      Hvala enako.

     • dob

      V rit se ugrizni. Blefer kot ti zagotovo to obvlada:
      http://s189.photobucket.com/user/goranarh1/media/zag_2.png.html

     • tohuvabohu

      Ni dovolj imeti slovar. Treba je imeti tudi malo soli v glavi.

     • dob

      Napisal si, da tega ni v SSKJ!
      Izraz ZAGOTOVO je v SSKJ, kar sem ti dokazal.
      Zgleda, da zate vizualni dokaz ne velja. Kaj pa potem sploh velja?!
      Tvoj način argumentiranja svojih lastnih zajebov je “kako se meni kurac digne”.
      Zbrišem te s horizonta, ker debata s takšnimi kot si ti nikamor ne pelje in je nesmiselna. Svojih trditev ne argumentiraš, tuje argumente pa zanikaš.

      (Poglej še to, če je beseda “nesmiselno” sploh v SSKJ. Če ne najdeš, poglej pod “ko te jebe”.)

     • tohuvabohu

      Lažeš, da se kar kadi, ubožec prostaški. Trdil sem, da v slovarju ni besede zagotov, ki naj bi bil podlaga za zagotovo, da pa je res notri beseda zagotovo, ker je zaradi razširjene rabe tudi slovar ne more prezreti.
      Kaj si pa ti argumentiral (poleg sklicevanja na slovar)?
      Sploh pa ti ni prilezlo niti do hrbtenjače, da uporaba besede zagotovo izdaja bleferja, ki druge prepričuje, česar sam ne verjame

     • Nada

      Zagotovo izhaja od zagotavljati (versichern po nemško)in poudari, da bolj stojimo za čim, je močnejša beseda od gotov, gotovo, ki bolj pomeni, da je nekaj končano, konec s čim. Znani “gotof (štajersko fonetično) je”.

     • tohuvabohu

      A po tvoji logiki obstaja tudi glagol gotavljati?
      Gotovo v smislu končano je pa čisti balkanizem. “Gotov je” je prevzeto od Srbov, ki so vstali proti Miloševiču.

     • Nada

      Ne gotavljati, ugotavljati pa ja. Got (-av, -ov) je neka korenska osnova na katereo dodajamo različna obrazila ter z njimi oblikujemo glagole, pridevnike, samostalnike in kar je še tega.

     • tohuvabohu

      Vdim, da ti analogije niso prav domača stvar.

     • Nada

      Če nekaj označimo, da je gotovo, storimo to zato, ker smo pred tem to ugotovili sam prislov pa nato skrajšamo v gotov (brez u). Če nekdo k gotovo doda še predlog za in reče zagotovo, s tem izrazi potrebo po večji garanciji za stvar, svoj večji emocionalni angažma. Razumem, da se zdi to komu odveč, vendar je jezik odraz načina kako mislimo in čutimo.Čistunstvo neke akademske sfere je pogosto v konfliktu z izražanjem ljudi na terenu in tudi nima vedno prav.

     • tohuvabohu

      A si ti kar sproti izmišljaš pravila besedotvorja? Glavno orodje jezikoslovca je analogija in očitno tega ne razumeš. Če iz zagotoviti tvoriš zagotovo, potem tudi iz ugotoviti tvoriš ugotovo. Tako preprosto je to. Spregledala si tudi, da prislov gotovo izhaja iz pridevnika gotov, žal pa ne obstaja pridevnik zagotov. To ni nobeno čistunstvo in tudi nisem jezikoslovec, ampak matematik, in kot tak obvladam logiko, ki tebi očitno dela težave.

     • Nada

      Tudi sama nisem jezikoslovka, imam pa rada jezike in sem se učila več njih. Jezik je živa organska rast s svojo zgodovino in razvojem in ga ne moreš za njegovo razlago po vsem in v vsaki točki natezati na vatle kot so: Vsi B so C. Vsi A so B. Torej vsi A so C.

      Jezik je druga znanost. Daj razloži recimo glagol “biti”: jaz sem, ti si, on (ona, ono) je, … in dejstvo, da tudi rečemo: Ana je (od jesti) jabolko.

     • tohuvabohu

      Se strinjam, da jezik ni samo logika. Ampak če hočeš o nečem debatirati, moraš imeti vsaj malo pojma o zadevah.

     • RATATA

      Kaj pa je tega treba bilo, dete ljubo?

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + Škoda , ali ne ? Da je ta akademska scena tako zaplankana …..ne, ne zaplankana , pač pa indoktrinirana !! Vse za plačilo ? Pa še to je v primeru z drugimi bolj borno !!
  Bravo g.Vodeb !!
  Čeprav verjetno še nekaj časa ne boste ” ta pravi ” za ta prave , pa vseeno vztrajajte .
  Zaradi nas in , končno tudi zaradi sebe.
  Oni že vedo , da imate prav , a tega seveda ne morejo in ne smejo priznati .
  In še bolj packarijo !!

 • if

  Bati se resnice, dejstva izvirajočega iz stvarnosti, realnosti, je preživetveni vzvod laži, ki živi iz zanikanja realnosti ob sočasnem ustvarjanju fikcije, niča.
  Kultura niča je vgrajena v vse plasti Slovenije, očitno ždi tudi v SAZU.

  Najbolj izrazit kazalnik zablode družbe je vsiljevano enoumje, zavračanje pluralizma stališč. Vodeb je tudi tokrat aktualen.

 • Hribouc

  Prekrasen bombastični protest, graja, izziv in terjatev do razplojene grotesknosti brezciljnih krvosesov, pijavk, po domače, ki ne zmorejo brez korita na katerega so prisesani, niti vode najti za pitje!
  Torej se ve kam plujejo. V puščavo brez vode.
  KOT CASTRO. Ubogi Frančišek, ki ni znal povedati.

 • Nada

  Se spomnim iz šol še v prejšnji državi, ko so nas podučevali, da so bile skozi srednji vek vse znanosti dekle teologije, danes pa je to deklstvo v službi neke druge ideološke agende, kar velja zlasti za družboslovje, ki je samo še vsiljevanje in posiljevanje z neko agendo. Če komu pamet in občutenja pravijo drugače, pa imajo pripravljene sankcije.

 • Hribouc

  Prima razodevanja, čestitka avtorju.
  drugo pa odmeva : – ič,- ić,- ić, itd.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!